(498) Tibor bá blogja – A Japán krízis = az emberiség krízise

önarcképA „Welcome to Democracy Now!” meghívta DR. MICHIO KAKU japán származású, amerikai atomfizikust, hogy AMI GODMAN interjút készíthessen vele. A hosszúra sikerült interjú fontosabb részeinek a fordítását az alábbiakban közlöm.

AMY GOODMAN: Beszéljünk arról, hogy a reaktor eseményt 7-es fokozatra emelték, ami megegyezik a csernobili katasztrófa szintjével.

DR. MICHIO KAKU: Tokyo Electric végig tagadott, megpróbálták a nukleáris katasztrófát jelentéktelennek feltüntetni, csakhogy van egy matematikai képlet, aminek segítségével meg lehet határozni egy baleset fokozatát. Ez a baleset máris 50.000.000 milliárd becquerel radioaktív anyagot bocsátott ki. [Tibor bá megjegyzése: ez egyenlő 135.000 curie-vel, azaz 135 kg rádium sugárzási kapacitásával. Más szavakkal ekkora mennyiségű radioaktív anyagban másodpercenként 50.000.000.000.000.000.000 atombomlás keletkezik. Szóval, kurva sok.] Ez pedig már bőven benne van a 7-es fokozatban, bár Csernobilt még nem érte utol. Viszont a radioaktív anyag „szivárgása” nem állt le. A reaktorok állapota nem stabil. Végeredményben egy ketyegő időzített bombánk van. Úgy tűnik, hogy pillanatnyilag elérték a kitűzött mentési célt, de ez bármelyik percben felborulhat, ha jön egy másik földrengés, eltörik egy cső, vagy bármi előre nem látható apró esemény bekövetkezik, ami mind a három bajban lévő reaktornál leolvadásba végződhet, ez pedig messze túlszárnyalná Csernobilt.

AMY GOODMAN: Mint egy fizikus az utca emberének, meg tudná mondani, hogy pontosan mi történt japánban a nukleáris erőművekben?

DR. MICHIO KAKU: Analógiának  gondoljunk egy hirtelen irányíthatatlanná vált gépkocsira. Először rálépsz a fékre. Ekkor kiderül, hogy a fék se működik, mert a földrengés elvitte a biztonsági rendszert mindjárt az első percben. Ezért a kocsi hűtőfolyadéka felforr, majd a gőz kilöki a dugót. Ez volt a hidrogén robbanás. Hogy még nagyobb baj legyen a kocsi benzintankja is melegszik, majd hirtelen az egész kocsi kigyullad, ami egyenlő lehet a teljes leolvadással. Mit tehetsz? A kocsit belehajtod egy közeli folyóba. Ez az, amikor tengervízzel próbáltak hűteni kétségbeesett helyzetükben. Sajnos a tengervízben só van, ami bedugaszolja a hűtőrendszer radiátorát. Na most mit tudsz tenni? Kihívod a tűzoltókat. Vagyis most a szamuráji harcosoké a terep, akik tudják, hogy ez egy öngyilkos vállalkozás, amikor tömlőkkel próbálják feltölteni a  távoli medencékben lévő megolvadt fűtőelemeket. Itt tartunk most. Ha tehát amikor a társaság azt állítja, hogy a helyzet stabil, akkor olyan stabilitásról beszél, amikor tíz körömmel kapaszkodsz a sziklafalon, és a körmeid letörnek egyik a másik után. Ez a mai helyzet.

AMY GOODMAN: Mi a helyzet az élelmiszerekkel? A radioaktív anyagokkal szennyezett élelmiszerekkel? Egyre-másra tiltják az élelmiszer exportot.

DR. MICHIO KAKU: Abban van a tragédia, hogy ez a baleset hatalmas mennyiségű radioaktív jód-131 izotópot lőtt ki az atmoszférába, pont úgy, ahogy ez Csernobilben is történt. A csernobili jód 10 százaléka vízben oldható volt. Amikor esik az eső a jod-131 beszivárog a talajba. A tehenek megeszik a radioaktív füvet és radioaktív tejet adnak. Jelenleg a japán farmerek kiöntik a tejet, mert radioaktív. Erre a területre élelmiszert kell exportálni.

AMY GOODMAN: Véleménye szerint, mint kellene most csinálni? Úgy értem, hogy a legnagyobb problémánk a titkolózás. Titkolózik a tulajdonos társaság és titkolózik a japán kormány is, hiszen az első perctől kezdve kicsinyítették az eseményeket, miközben rengeteg embert kitelepítettek, akik persze kompenzálást követelnek. A környék lakói hatalmas tüntetést rendeztek a TEPCO telephelyén. Nincs munka, nincs pénz, követeljük a kielégítést.

DR. MICHIO KAKU: Persze TEPCO olyan mint a közmondásos holland kisfiú. Hirtelen lyukak jelennek meg a gát oldalán. Bedugja ide az ujját, majd oda az ujját, de nagy hirtelen újabb szivárgások jelennek meg, ami a gyereket elsöprik. — Szerintem TREPCO-tól el kellene venni az irányítás jogát és legfeljebb tanácsadói szerepük lehetne. Nemzetközi szakember gárdának (fizikusoknak, mérnököknek) kellene átvenni az irányítást a katonaság alárendeltsége mellett. Úgy gondolom, hogy a japán katonaság az egyetlen szervezet, akik az eseményeken úrrá tudnának lenni. 1986-ban pontosan ezt tette Gorbacsov is. Látta az égő reaktort, azonnal odarendelte a légierőt. Jöttek helikopterek, tankok, páncélozott járművek és a csernobili reaktort 5000 tonna cement, homok és bórsav alá temették. Ez természetesen az utolsó állomás, de ismétlem, a japán hadsereget be kellene vonni.

AMY GOODMAN: Miért???

DR. MICHIO KAKU: Azért mert a sugárzási szint túl magas. A dolgozók csak 10 percet tölthetnek el az épületben, mert ennyi idő alatt kapják meg az egy évre szóló megengedett dózist. Ezen a helyen egy óra után már sugárbetegséget kap az ember: hányás, a fehérvérsejt szám süllyed, a haj kihull. Egy nap után megkapja a halálos dózist. Csernobilben 600.000 embert mozgósítottak, akiknek mindegyike  csak néhány percet töltött el a helyszínen, ami alatt homokot, bórsavat öntöttek a reaktorra. Ezeknek a „likvidátoroknak” mindegyike kitűntetést kapott. Így kell egy elszabadult atomreaktort megzabolázni. Szerintem itt Japánban a mentesítők tehetetlenkednek.

AMY GOODMAN: És ezek a munkások sokkal tovább dolgoznak a helyszínen.

DR. MICHIO KAKU: Így van. És fogalmunk sincs mennyi radioaktív sugárzást kapnak, mert a telephely számtalan pontján nem is mérik. Tehát senki se tudja, hogy a munkások mennyi sugárzást kapnak. Ez az oka annak, hogy ha bevonják a honvédséget, akkor homokzsákokkal körülrakhatják a reaktort, majd betonba zárhatják, mert lenne emberük, akiket be lehetne vonni a szörnyeteg megfékezésére.

AMY GOODMAN: Mi a helyzet az evakuációs zónával?

DR. MICHIO KAKU: Lehangoló. Az amerikai kormány már 80 km-es körzetből ürítette ki az állampolgárait. A francia kormány azt üzente, hogy a francia állampolgároknak meg kell fontolni, hogy egész japánt elhagyják, és akkor a japán kormány 10-12 kilométerről beszél. Az emberek pedig nem tudják hol van a kormány? Úgy értem, miért nem mondják meg nekünk a valóságot? A radioaktivitás 40 km-re a reaktortól folyamatosan emelkedik, ami jóval messzebb van mint a kiürítésre ítélt zóna. Ez annak a következménye, hogy hatalmas mennyiségű radioaktív jód szabadult ki a reaktorokból.

AMY GOODMAN: Mi lesz a reaktorok végső sorsa?

DR. MICHIO KAKU: A legjobb esetben – amit a társaság készpénznek vesz – ez év végére ellenőrzésük alá kerül. Reményeik szerint az év végére a szivattyúk működni fognak és a reakciót stabilizálni tudják.

AMY GOODMAN: Érdekes, egy úgy hangzik, mint a BP ügy, amikor megpróbálták eldugaszolni az ömlést.

DR. MICHIO KAKU: Pontosan.

AMY GOODMAN: Ez történik.

DR. MICHIO KAKU: Ahogy haladnak az események úgy improvizálnak. Ez egy teljesen ismeretlen terület. Vegyünk elő egy atomreaktorokról szóló tankönyvet és olvassuk el az utolsó fejezetet. Ami itt történik arról egy szó sincs benne. Amikor a könyveket írták nem is  gondoltak ilyen eseményre. Így aztán kénytelenek improvizálni. És ehhez a tudományos kísérlethez mi vagyunk a tengeri malacok. A reaktorok leszereléséhez 10 év kell. Az utolsó állomás a szarkofágba helyezés. Toshibának ez a hivatalos tanácsa, szarkofágba zárás pontosan úgy, ahogy Csernobilben történt.

AMY GOODMAN: Szarkofágba?

DR. MICHIO KAKU: Igen, egy gigantikus beton tömbbe. Persze majd alá kell fúrni, hogy meg lehessen győződni a mag nem olvadt-e le a talajig. Igen, 5000 tonna betont és homokot kell rárakni az égő reaktor tetejére.

AMY GOODMAN: Van oka az embereknek, hogy a Japánból származó élelmiszereket elutasítsák?

DR. MICHIO KAKU: Egész Japánból nem, de ne feledjük, hogy a reaktor melletti tengervíz radioaktivitása egy milliószor haladja meg a törvényes maximumot. Igaz, ahogy távolodunk Japántól a tenger rohamosan veszít a radioaktivitásából.

AMY GOODMAN: Az ország atompolitikájáról szeretnék hallani. Úgy értem, most mi látjuk ezt a szörnyű balesetet abban az országban, ahová ledobták az első atombombákat.

DR. MICHIO KAKU: Ühüm.

AMY GOODMAN: Amerika atombombákat dobott Hirosimára és Nagaszakira. Az ön családja is involvált volt. Volna néhány szava erről a témáról, mielőtt a jelenlegi USA politikára rátérnénk?

DR. MICHIO KAKU: nekem ma is élnek rokonaim Tokióban, akik már elköltöztek, mert kisgyerekeik vannak, és a tokiói ivóvíz már enyhén radioaktív. Ezért az emberek, kisgyerekekkel élők és a terhes nők az elhagyáson gondolkodnak. Nagyon sokan önként hagyják el Tokiót, mert a társaság jelentéseit nem hiszik el, akik minden eseményt alábecsülnek.

AMY GOODMAN: Úgy tudom az ön családját a háború alatt internálták,

DR. MICHIO KAKU: Igen, Kaliforniában a szüleimet internálták, egy táborba zárták őket 1942 és 1946 között. Négy éven át gyakorlatilag szögesdrótok mögött voltak és gépfegyverrel őrködött felettük az amerikai hadsereg.

AMY GOODMAN: Ennek ellenére atomfizikusnak tanult, hát ez elég érdekes, mert azokkal az emberekkel dolgozott együtt, akik a Japánra ledobott atombombát előállították.

DR. MICHIO KAKU: Hát igen. Tény az, hogy középiskolában Teller Ede, a hidrogénbomba atyja adott nekem tanácsot. Ő intézte el, hogy a Harvardon ösztöndíjat kapjak. Így kezdődött el az én atomfizikusi karrierem. Persze Teller Ede azt akarta, hogy dolgozzam a csillagháborús projekten. Elég erősen presszionált, azt mondta: Elintézem, hogy ösztöndíjat kapj, ha elmész dolgozni a Los Alamosi Nemzeti Laboratóriumba, ahol hidrogénbombákat állíthatsz elő. Azt válaszoltam neki, hogy az én ismereteimet nem vagyok hajlandó háborúk elősegítésére fordítani.  

32 gondolat erről: „(498) Tibor bá blogja – A Japán krízis = az emberiség krízise

 1. Lényegében egybevág azzal, amit Tibor bá és Gedeon már az esemény bekövetkeztekor előre láttak. A magyar médiának mindenesetre már nem különösebben szívügye a téma, pedik itteni hatásokról (ha vannak) jó lenne napi szinten értesülni – igaz, a belpolitikai események elég sok friss hírt generálnak, ami erről elvonja a figyelmet.

 2. Így van, hasonlóan láttam már én is napokkal a robbanás után. Nem tesznek semmi érdemlegeset, ezzel szemben a ruszkik sokkal gyorsabban reagáltak anno. Sőt, még rátesznek a japók még egy lapáttal: http://www.sg.hu/cikkek/81493/erosodik_a_cenzura_japanban
  Ez elég elkeserítő és nem kellenek szavak, leírni sem kell, kiderül a tettekből, hogy milyen hatalmas problémával állunk szemben.
  A másik nagy problémája az lesz, hogy mostantól kerülni fogja minden épeszű ember a Japán termékeket, bármi legyen is az, mivel nem szeretnék egy enyhén sugárzó autóban ülni vagy egy enyhén sugárszennyezett mobiltelefont hordani a zsebemben egész nap, nem is beszélve az élelmiszerekről. Ezek után simán behazudnak bármit. R.I.P Japan 🙁

 3. Elgondolkodtató visszacsatolások olvashatók ki ebből a nagyon értékes beszélgetésből:
  1. a történelemben (eddig) az egyetlen országként Japán szenvedett el háborús körülmények között atomtámadást – és lám, e népből származó tudós magas szinten képes az atomfizikával foglalkozni;
  2. sőt, dr. Michio Kaku magával az ördög ügyvédjével, Teller Edével személyes tanár-diák – viszonyban állt, és ha nem rendelkezik igazi japán gerinccel, még annak a „csillagháborús” tervnek is részese lett volna, ami többek között az ionoszférakutatást is magában foglalta (!);
  3. azzal, hogy az ún. Aum szekta hivatalosan megszűnt, még nem biztos, hogy volt befolyásos tagjai egészen kormányszinten is akár, (vagy a vállalatvezetés szintjén) nem részesei az atomerőművi katasztrófa körüli elképesztő történéseknek, akár vallási meggyőződésből is;

 4. 3.

  Érdekes felvetés, hasonló gondolatokról terjeng egy un. Fuk-u-shima (Fuck you shima) nevű összeesküvés elmélet az interneten.

 5. Érdekes ez az interjú. Én végignéztem az újonnan kiadott könyvéről szóló részt is. Meglepő, hogy ez az ember, aki ennyire jól átlátja a reaktorbaleset körüli problémákat, mennyire pozitívan festi le a jövőt. Figyelembe se vesz olyan problémákat, mint a fosszilis tüzelőanyagok kérdése, egyszerűen elintézi az egészet annyival, hogy úgy tíz év múlva az alternatívok olcsóbbak lesznek a fosszilisekkel, és akkor jön egy új reneszánsz (Ez az, amit Obama zöld New Deal-nek nevezett, a választási kampányában hasonló adókedvezményeket ígért az alternatívoknak, mint a fossziliseknek, aztán persze nem lett belőle semmi). Egy szót se ejt arról, hogy a világ bele fog rohadni a szegénységbe, a túlnépesedésbe, az energia-, élelmiszer- vagy vízhiányba. Ezek nála nem léteznek, helyette van internetre csatlakozó kontaktlencse, magát vezető autó meg komplett rákdiagnosztikai labor fogkefébe építve. Ja, és persze örök fiatalság. Szerinte azok az országok, akik pl. élelmiszertermelésből akarnak megélni, tönkre fognak menni, mert az élelmiszer ára folyamatosan csökken. Ez már alapból nem igaz, a jövőben meg természetesen pontosan azok az országok lesznek a leggazdagabbak, akik képesek lesznek még élelmiszert is exportálni (ha lesznek még ilyenek egyáltalán).

  Furcsa, hogy egy ennyire értelmes fizikus ennyire fals képet alkosson a jövőről.

 6. 5: Két dolog nem ugrott be neked. 1) A pasi japán, és a japán ember nem lázadozik, megy a hivatalos álláspont után. 2) Az USA-ban él, ahol létezik rejtett rasszizmus, tehát neki meg kell magát húzni. —- Merészen kritizálja a Japán kormányt, a japán társaságot, teheti, mert az USA-ban él. Pontosan tudja azt, amit felsoroltál, de amig hivatalosan nem lesz vízhiány, és hivatalosan nem állnak le az atomiparral, addig ő egy mukkot se fog szólni. Van rá egy jó magyar mondás: Azt a kutyát, amelyik megharapja az ételt adó kezet, le szokás lőni.

 7. 6!
  Pontosan erre gondoltam én is Tibor bá. Akkor most egyetértünk.. 🙂
  Akkor most igen. 😀

 8. Nagyon jó cikk, és egyben megdöbbentő !
  Én valami hasonlóságot érzek a japánok, és köztünk! ( ez biztos az én csacsiságom )
  Amikor megvettem az első Japán autómat, azt mondtam ez igen, ez rendben van, ez megvan csinálva.(2004,Corolla sport back)
  Szóval valahogy bíztam bennük, de ezt valahogy ,nagyon benézték ! Nem fér a fejembe, hogy nem volt erre felkészülve egy atomreaktort üzemeltető cég. Ahol úgy építenek házakat, hogy rengés biztosak legyenek. / A párom vehetett egy autót szolgálati autónak múlt hónapban. Mitshu-lett, és tökéletes../
  Csak így tovább Tiborbá, sok eröt, és egészséget kívánok Neked !
  Tisztelettel 🙂

 9. 8: Köszönöm Zsolt, de ez csak egy sima fordítás volt. Kedden felteszek egy posztot az emberiség atomreaktoros jövőjéről. Az egész jó lesz 😉

 10. 6: Tibor bá, ez a pasi AMERIKAI. Ott született, nem japán állampolgár, sose volt az. A szüleit fiatalon (kamaszként) internálták a háborúban, mint minden japán-amerikait. Ez olyan, mint egy Amerikában magyar szülőktől született magyar, aki jól megtanult azért magyarul és néha ellátogat az „óhazába”, de azért mégiscsak amerikai, mondjuk magyar-amerikai. De nem amerikai magyar…

 11. Michio Kaku félnótás,aki betegesen beleveszik a részletekbe – ez a japán vérvonalának az öröksége. Amerikai énje a megalkuvást részesiti elönyben, doktori cimét úgy használlja a médiában és „tudományos” műsorokban(Discovery Science) ,mint Eric von Daniken az egyiptomi régészetet- saját magának a reklámozására, és a félinteligens tőmeg szorakoztatására.Stephen Hawkinghoz hasonló a felfutása,akik fikarcnyival sem tudnak többet fizikus társaiknál.
  A tudományos bohocokat viszont szereti a nép,akik földönkivűli fajok civilizácionkat elsöprő invázióját reménykeltően tudják előadni , a fukusimai atomkatasztrofát pedig ,ahol milliók halnak majd meg mosolyogva adják elő és az etikett végett bizakodva beszélnek a jövöről. Majd meghajolnak és a közönség tapsol.
  Ha egy csernobili tapasztalattal rendelkező igazi szakértőt hivtak volna meg a műsorba, valahogy sokkal hitelesebb lett volna a riport.

 12. 10: Amikor azt írtam, hogy ez a pasi japán, akkor nem az állampolgárságára, hanem a kultúrájára gondoltam. Kultúráját tekintve a pasi még jó adag japánt hordoz magában. A 4 évig internált szülők gondoskodtak róla.

  11: Teljesen egyetértek veled, de nézd meg a Hawkingről szoló posztomra milyen felháborodott kommenteket kaptam. — Ilyen bohócunk van nekünk is, csak azt nem tudom, hogy ezek tényleg parciális paralízisben szenvednek, vagy az csak része a shownak.

 13. 12. A mi bohócaink ezt komolyan gondolják. (Kognitív disszonancia) Van az a pénz és hatalom, amiért elkurvul az ember. Megmagyarázzák, hogy Csernobil környékét visszahódította a természet, többen halnak meg egy kisebb indonéziai szökőárban, mint egy márciusi Japán földrengésben. A „kedvencem” az, amikor a japán szakemberek zsenialitását ecseteli Aszódi. Nekem hányingerem támadt.
  http://bit.ly/fXsnJZ

 14. 13: Elég szemét csúsztatás: a földrengésnek 27.000 áldozata volt, míg a leolvadt reaktoroknak mindössze 3. Na melyik a bizontságosabb? Csak azt hagyja ki az összemérésből, hogy a cunami néhány órás esemén és kész. A radioaktív szenneyezés pedig itt marad 100.000 évig, miközben a Neander völgyi ember 30.000 évvel ezelőtt élt (csak úgy az összehasonlítás érdekében) és az Ember mindössze 10.000 éve mezőgazdálkodik. Ha a romaiak Jézust leolvadással ölték volna meg, a Golgotára még ma se mehetne fel ember.

 15. 11!
  Én kedvelem ezt a Kakut,de mikor először láttam valamelyik műsorát a Discoveryn,akkor azt mondtam is a férjuramnak,hogy szerintem ez az ember nem ért hozzá.De vagy tényleg nem ért hozzá,vagy csak ugy kell itt mindenki előtt előadnia a dolgokat hogy ilyen hihető műsor legyen belőle.Igy kell eljátszani..hm..

 16. 15.

  Ha megjátszodja a hülyét ,akkor kétszinű ,hazug kurafi.Ha nem, menthetetlen álmodozó,őrűlt.
  Seemiképp sem beszámitható.
  Harmadik eshetőség?

 17. 16!
  Álmodozó,akinek meg kell játszani a hülyét.De álmokból születik a technika..
  Azért elméleti fizikus hogy álmodozzon..Azért tartják…

 18. 17.

  Sajnos,ő csak az amerikai dreamot tudja továbbálmodni.Hülyéknek hülye álmodja a jövőt.

 19. Szives engedelmükkel….a Témától eltérve…engedjék meg, hogy

  Tisztelettel kivánnék….mindannyiójuknak és szeretteiknek kellemes és szeretetbe eltöltöendő HUsvéti Ünnepeket…

  gajdács jános 5700 gyula

 20. 19: Köszi János! Én sajnos bebűnöztem, mert már tegnap este faltam a főtt sonkából. De nem én vagyok a hibás, hanem megint ÉVA, ez alkalommal nem az almát szakította le, hanem teliárasztotta a házat főtt sonka illatával. Most aztán arcom verejtékével kereshetem a kenyerem. 😉

 21. Jó érzéssel sétálgattam a kertemben ma reggel (húsvétvasárnap) – tegnap a lehető legalaposabban lenyírtam a füvet, virágoznak a gyümölcsfák, még sárgák az aranycserjék, de már kinyíltak a tulipánok. Meglepett, hogy a szomszédom az ünnep reggelén permetezi a meggyfáit – meg is „róttam” érte, miért nem ünnepel? Ünnepel ő – mondta, de most van ideje védekezni a monília ellen. Aztán csak úgy megjegyezte, hogy milyen szép a cseresznyefám – tán ilyen dúsan virágzó cseresznyefát még ne is látott. Elgondolkodtam, és tényleg: minden tavasszal szép, de számomra is olyan, mintha valamiért most külön kiöltözött volna, a virágok színe is más (egy kis rózsaszín beütéssel).
  Hogy jön ez ide? Eszembe jutott, hogy Fukushima fontos mezőgazdasági terület, gondoltam utána nézek. Ezt találtam:
  Symbol of Hope: 1000-year-old Cherry Tree Blooms in Fukushim
  http://surl.hu/B41a6K
  És még:
  1,000-year-old cherry tree gives hope to Japan nuclear victims
  http://surl.hu/9IK3je
  Tibor bá, mondhatsz te rólam bármit – az én cseresznyefám érzi a fukushimai ezer éves cseresznyefa bánatát!

 22. 21: Statikus! Add át a cseresznyefádnak megkülönböztetett tiszteletem. —- Szerintem az 1000 éves cseresznyefa egy mitosz. Cseresznyefák nem élnek 1000 évet, legfeljebb 60-80-at.

 23. 22. Kedves Tibor bá!
  Mindig irigyeltelek az önbizalmadért…(Arany János is versbe foglalta az „önbizalom” szót – Domokos napra c. versében.)
  A mítoszra történt utalásod valószínűleg megalapozott, de én engedek a japánoknak és azt mondom, legyen egy ilyen fa többszáz éves! Vannak híres japán fák:
  http://surl.hu/Kj3h8e
  Azt se tudtam, hogy a hárs is eléldegél akár ötszáz évet is, aztán Erdélyben, Énlakán megilletődve álltunk és fényképezkedtünk a 25 éves házassági évfordulónk napján az ottani temető híres famatuzsáleme előtt néhány éve a feleségemmel:
  „Erdélyben, a Hargita megyei Énlakán
  az utóbbi években megnövekedett a
  Magyarországról kiinduló turistaforgalom. A XV. században épült unitá-
  rius templomot a helyi lelkész mutatja
  be a látogatóknak, de egy szép képes
  tájékoztató is segít az eligazodásban,
  amelyben ez is olvasható:
  „A templom mögött a temető-
  kertben a több száz esztendős sírkövek
  közül emelkedik ki a fél évezrednél
  idősebb ’zádok’-fa s figyeli az időt
  jósló ’Fehér ló’ színt váltó szikláját.”
  A zádok, szádok, száldok,
  szódok, illetve jazad névvel egykor a
  hársfát illették. Ez a fa egy ma is jó
  egészségnek örvendő idős kislevelű
  hárs. És talán nem tévedek, ha
  feltételezem, hogy Erdélyben másutt is
  találnánk hasonló korú, vagy még
  idősebb fákat.”
  http://eberhardt.rpotor.com/19MeddigElnekAFak.pdf
  Egyébként is: mi lenne velünk mítoszok nélkül?
  Tibor bá: békés, meghitt, napsütéses húsvéti ünnepeket kívánok!

 24. 21!
  Na ezért nem szeretem a szomszédokat.. 🙂
  (Mert olyanok min TE.Mit szólsz bele hogy a szomszéd mit csinál húsvét reggelén a kertben?És ha tótágast állt volna?Egyébként nálam már réges régen elviritott a tulipán.Már vagy 2 hete el is felejtettem.Tegnap a gyerekem is lenyirt minden füvet a látóhatáron,és már régen nem volt tulipán..Biztos nem egy évszak zónához tartozunk,vagy Fukushima ideért.. 😮 🙂

 25. 21: ez lett volna a frappáns válasz: azért ilyen szépek a virágzó fáim, kedves szomszéd, mert SOHA NEM PERMETEZEM ŐKET VEGYSZEREKKEL!!! 😀

 26. 23: Már többen megirigyeltek, és többen leszóltak, sőt cseszegettek az önbizalmam miatt. Tényleg van, de ezt nem lehet „akarni”. Adottság, mint a rövidlátás vagy a kopasz fej. nem kell vele foglalkozni. —
  A Balaton mellett is volt egy „Rákoczi” fája, vagy 300 éves. Aztán, amikor 5 évvel később meg akartam valakinek mutatni, már csak a helye volt meg egy emléktáblával. De így járt a Normafa is, csak a helye van meg. Egy büdös szót se szóltam volna, ha 300 évet hazudnak, de ezret?

  24: Nagy a kertem, kvázi 6 szomszédom van + az állami erdő északon. Az egyik nyugati szomszédom bérba adta a házát, amit egy enyhén elmebeteg pasi vett ki a családjával. Nem tudta elviselni, hogy a kutyák átnéznek hozzá, kövekkel dobálta őket. Erre a kutyák ugattak és most már ha meglátják akkort is ugatni kezdenek. Kész téboly. Azután a kocsimat kezdte dobálni, hogy csináljak valamit. Csinált vagy 30.000 Ft kárt, mert át kell festetnem, de a „problémája” nem oldódott meg. Ezért a tulajdonost rávette, hogy 2×4-es butorlapokkal fedje le a keritést 100.000 forintért. A tulaj származását tagadó zsidó az anyját megdugná 10 forintért, decemberben meg fog pukkadni, mert kb. akkora fog az egész lemálni. Ennyit a szomszédokról.

 27. 28. Legalább zajlik az élet, mint nálunk 😀

 28. 28!
  Tibor bá nem kell bemutatni a szomszédokat.Én azért nem tudok kertezni,ami ugyan nincs sok,de azt is kilopják.. 🙁
  Kertes ház,de egy kis paradicsomot most is nagy,virág bödönbe vagyok kénytelen termelni,és hurcolászni mindig magammal,amerre megyek,mert még azt is ellopják.Csoda hogy nem szeretem ha ide bámulnak?Egyébként pont sarok telkem van,és ugye az út itt fordul,tehát az néz be aki nem akar.
  Bocsi az off-ért..

 29. 28-ra!
  Bútorlap kerítés??
  Bruhahaha!
  A szekrény meg síkpalából van?
  Látok a környékemen is betonfallal körbevett telkeket.
  Minden cakom-púder, klíma beszerelve, kétállasos utcafronti garázs stb… Csak egy óriás sajtbúra hiányzik a tetejéről.
  De az már nem lesz, van helyette ELADÓ tábla.
  Mintha egyesek a saját maguk ellenségei lennének…

 30. A japán katasztrófa ezen következményéről még nem volt szó:
  http://energiainfo.hu/index.php?par&option=news&id=23934
  „Az orosz Gazprom állami gázóriás az európai gázárak emelését tervezi. A 15 százalékos drágulás a március elején Japánban történt természeti katasztrófákat követõ áruátirányítások miatt szükséges. A Gazprom nemrég a cseppfolyós gázszállítmányait (LNG) eredeti európai célállomásaik helyett Japánba küldte, annak megsegítésére. Alekszej Miller, a vállalat igazgatósági elnöke hétfõn Moszkvában mondta el egy sajtótájékoztatón, hogy a hosszú távú szerzõdésekben a gáz ára akár 500 dollár is lehet ezer köbméterenként ez év végére.” (Most 346 dollár/ezer köbméter átlagosan.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük