(484) Tibor bá blogja – Atom illúzió

önarckép1945 augusztus 8-án hivatalosan beindult az atomkorszak. A háború befejezéséhez szükségesnek vélt két atombomba ledobása után az emberiségnek annyi kellem jutott, hogy a szakemberek szerint korlátlan mennyiségű, olcsó energiát ígért a jövő. Ez a csupa jóval kecsegtető jövő hamarosan megérkezett elsősorban hidegháború, nukleáris konfrontáció formájában, amit kissé megédesített a MAD (Mutual assured destruction) vagyis a Kölcsönösen Biztosított Megsemmisítés. A kifejezésből gyártott angol betűszó értelme „őrület”, ami meg is felelt a valóságnak, de arra mindenképpen jó volt, hogy a két szuperhatalom mindössze farkasszemet nézett egymással, de harapni egyik se mert. Viszont elkezdődött a nagy csindatrattával beharangozott békés felhasználása az atomnak. Megkezdődött az atomreaktorok építése mind nyugaton, mind pedig keleten. Elhitették velünk, hogy a technika és technológia százada szárnyakat ad az emberiségnek. Minden megvalósítható csak akarni kell. Az atom reaktorok ugyan a veszélyes üzem kategóriájába tartoznak, de hát nem ez az egyetlen, és ugye jó kezekben van a téma, hiszen a lelkes szakemberek képzése már folyik egy ideje. Emlékszem, hogy a hatvanas-hetvenes években micsoda presztízzsel járt a KFKI-ben dolgozni, amit a Konkoly Tege úton honvédségi őrbódékkal láttak el, és éjjel-nappal katonák vigyáztak rá. Aztán kishazánkban a paksi atomerőmű is megépült, és az álom kezdett valóssággá válni. Elhittük, hogy a XX. század legnagyobb illúzióját, hogy biztonságosan lehet olcsó és korlátlan mennyiségű energiát előállítani atomhasításból. Ezt az illúziót semmi se tudta szétrombolni. A lelkes szakemberek, elsősorban fiatal, élettapasztalattól mentes mérnökök éltek-haltak az atomért. Senki nem akadt, aki a széles társadalmat felvilágosította volna a tényleges helyzetről, arról, hogy mindig voltak és mindig lesznek ipari balesetek, amiknek ilyen vagy olyan következményei lehetnek, de az atomreaktoroknál nem engedhető meg a baleset, mert a következmények nem rektifikálhatók, és káros hatásuk az emberiséggel lesz tízezer évekre. És, ahol ember van, ott mindig volt és mindig lesz baleset. Éppen ezért az atomba vetett hit egy hatalmas illúzió.

Azt írtam mindig lesz, nem pedig azt, hogy lehet. Nem kellett sokáig várni, 1952-ben bekövetkezett az első komoly baleset Ontario, Chalk River-ben. Egy végzetes teljesítmény kilengés a reaktor magot megrongálta. Megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a reakciót gátló fékező rudak nem hatoltak a fűtőelemek közé, amit hidrogén robbanás követett, ez pedig a reaktor burkolatot bevágta az épület tetőzetébe. Sok ezer Curie radioaktív anyag került a levegőbe, és több millió liter radioaktív vizet kellett kiszivattyúzni az épület aljából, amit aztán mély árkokba engedve, tulajdonképpen rászabadítottak az emberiségre. Az eseménynek természetesen nem volt hír értéke se nyugaton, se keleten. Ebben a piszkos játékban a két szuperhatalom partnerek voltak. Bekövetkezett tehát a bekövetkezhetetlen. De van itt egy apró érdekesség. Ugyanebben q létesítményben hat évvel később, 1958-ban újra lett egy baleset. Az ember azt hinné, hogy legalább a saját hibájukból tanulnak, de nem, az ember az ember marad. A halál kivételével mindent képes megszokni, és utána úgy is viselkedik.

Tegyünk fel az ártatlan kérdés, ez az atombaleset kivétel volt, vagy inkább szabály, ami időnként bekövetkezik. Az atomőrültek természetesen esküdtek, hogy ez egy kivételes eset volt. Csakhogy 1958-ban ugyanott ugyanaz megint bekövetkezett. Hogy, hogy nem, néhány uránium  fűtőelem túlhevült és felrepesztette a reaktor tartályt. Az egyik fűtőelem begyulladt, ezt egy robottal megkísérelték kiemelni, de emelés közben kettétört, egy méteres darab visszaesett és égett tovább egy karbantartó aknában, közben szanaszét szórta a radioaktív anyagot. A helyiség ventillátorát nem tudták kikapcsolni, így a radioaktív porral teli lett az egész épület. Az égő fűtőelemet úgy oltották el, hogy az ügyeletes személyzet védőöltözetben, egy vödör vízzel elrohant karbantartó akna mellett, ahová bedobták a vízzel teli műanyag vödröket. Ezt a kurvára szakszerű elhárító megoldást a helyszínen ötlötték ki, mert ilyen eseményre nem is számítottak. Ez rosszabb, mint a Titanic, mert ott legalább volt néhány mentőcsónak mutatóban, bár a hajó elsüllyeszthetetlennek lett építve.    

Mindjárt az atomkorszak első évtizede alatt kiderült, hogy a balesetek a atom erőművek normál velejárója. 1957 Windscale: Ha az utca embere tudná, hogy a Windscale-ben dolgozóknak fogalmuk se volt, hogy  mit tegyenek, ha ég a fűtőelem. Sebtében előkapott vasrudakkal próbálták széttúrni a fűtőelemeket, amire azért volt szükség, mert csak a beüzemelés után jöttek rá, hogy a neutron lassításra használt grafit a neutron bombázásra térfogat növekedésen esik át. Magyarul úgy építettek egy atomreaktor, hogy a teljes folyamattal nem voltak tisztában. 1979 Three Miles Island: Egy apró hiba miatt a prímér hűtés nem tökéletes, erre a rendszer automatikusan leáll, de egy szelep nem zár, amit a vezérlő pulton a rendszer nem jelzett ki. A küzdelem egy teljes hónapig tart. 1986 Csernobil: Nem írok semmit, mert a téma már a könyökünkön jön ki. Hohó…. 1999 Tokaimura (japán) Ezt nem fogjátok elhinni! Három munkás manuálisan kotyvasztja az urániumot. 2,4 kg helyett tévedésből 16 kilót tesznek egy edénybe. Értitek? Atomreaktor és TÉVEDNEK. Biztos azt mesélték, hogy előző este hogyan döngették az asszonyt, és fél-seggel figyelve az előírt 2,4 kiló helyett 16 kilót raktak be egy lábosba.  

Az elmúlt néhány évtized azt mutatja, hogy szabályos időközönként nukleáris balesetek történnek. A reménykedés a biztonságos atomerőművel kapcsolatban egy teljesíthetetlen óhaj. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen az ipari forradalom kezdete óta az ipari balesetek az élet normális velejárói. Emberélet = pénz. Pénz = emberélet. Húsz éves koromban összefutottam egy 23 éves özvegyasszonnyal. Amilyen barom vagyok a harmadik éjszaka után, reggel megkértem a kezét, el akartam venni feleségül. Nekem volt 860, a csajnak 650 forint fizetésünk. Csakhogy a 23 éves naposcsibe férje a tatai szénbányában lelte halálát, lyukas volt a Davy lámpa 😀 . Az özvegy röhögve kikosarazott (bár volt egy 3 éves kisfia), mert élete végéig 1500 forint özvegyi nyugdíjat ítéltek meg neki, amit rögvest elvesztett volna a boldogító igen elrebegésének pillanatában. Az ipari balesetekhez a társadalom rég hozzászokott, pláne, hogy nem egyszer családi problémákat old meg. Csakhogy az atomreaktorok balesete klasszikus értelemben nem ipari baleset. Minden idők legkegyetlenebb ipari balesete az indiai Bhopalban történt 1984 december 2-ről 3-ra virradó éjszaka, amikor is egy metil izocianát gáz tároló tartály kilyukadt. A városkát elöntő mérgező gáz 3.787 embert azonnal megölt. További 8000 halál eset néhány napon belül következett be, de összességében 558.125 személy kapott kisebb nagyobb maradandó egészségkárosodást. Ennek ellenére két nappal később Phopal utcáin veszélymentesen bárki végigsétálhatott két nappal később. Na ez az, amit egy nukleáris balesetről nem lehet elmondani, mert az onnan kiszabadult radioaktív anyagok egy része 100. 000 évekre is itt maradnak. Ez az oka annak, hogy egy atombaleset totálisan elfogadhatatlan. Az, amire felhívtam a figyelmet a „Van-e jövőnk?”-ben, most bekövetkezett. A pontos végeredményt számszerűen még nem tudhatjuk, de az biztos, hogy ami bekövetkezhet, az előbb vagy utóbb be is következik.

Ifjúkori olvasmányaimra emlékezve az jött át nekem, hogy „az emberiség megszelídítette az atomot, hasznos munkára fogta be.” Ez volt az évszázad legnagyobb illúziója, amiből most már végképp itt az idő, hogy kiábránduljunk.    

____________________________________________________________

tűzoltók     

Városi tüzek oltására tervezett kocsikkal sorakoztak fel a japánok a nem várt szerencsétlenség ehárítására. Több tíz méterről próbáltak betalálni a hűtendő fűtőelemeket tartaalmazó medencékbe. Ez természetesen egy kétségbeesett kísérlet volt, mert okosabbat nem tudtak kitalálni egy olyan „eseményre” amire soha nem számítottak.   

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
 

83 gondolat erről: „(484) Tibor bá blogja – Atom illúzió

 1. Hát amit leírtál Tibor bá, az megdöbbentő. Én ezek nyagy részéről nem is hallottam. És szerintem atombaleset sorozatnak nincs még vége.
  És mi lesz, ha elfogy a Föld uránkészlete, de a sok-sok erőmű itt marad a nyakunkon?? Ki/kik fogják hűtögetni a már nem üzemelő, de sugárzó atomerőműveket több ezer/tízezer éven át? Bár valószínű, akkor már emberiség sem lesz. Az állatok (amelyik tud), hozzáedződik a sugárzáshoz (természetes szelekció útján), bár ez csak találgatás a részemről.
  A MAD, amit említettél és a poszt kapcsán a Mad Max jutott akaratlanul is az eszembe 😀 Az is vizionált, de kemény világot mutat be, ki tudja mikor jutunk odáig? Ha eljutunk egyáltalán 😀

 2. Baromi nagy fehér foltok lesznek a térképeken újra, és lehet költözni a déli féltekére, ott kivárni azt a cirka 100000 évet aztán kezdődhet előlröl a még nagyobb baromság. Azért szvsz még érdemes lenne előtte felrobbantani egy két dolgot csak a V-mint vérbosszú miatt, láttátok a filmet? Nem nekünk kéne félni a kormányoktól, hanem a kormányoknak tőlünk! Attila idejében biztos lett volna legalább egy-két tökös íjász aki 78 méterröl fejbe lövi ezeket egyenként…csak az első 8 lenne meglepetés, aztán kezdenének jobban alakuilni a dolgok valamiért. Dehát ez a generáció már nem az a generáció, nincs is ilyen ember, senki nem áll ki a többiekért és a magasztos eszmékért.Mindenki fél, csak Tiborbának kéne felölteni a robbanó mellényt és meglátogatni a parlamentet, neki mint mondta már nem sok vesztenivalója van… 😉

 3. 3:
  „Attila idejében biztos lett volna legalább egy-két tökös íjász aki 78 méterröl fejbe lövi ezeket egyenként……”
  A viktorra gondoltál (nem akarom bemagyarázni, de most ő Attila, vagy szeretne az lenni 😀 ). De az íj helyett javasolnám a távcsöves puskát. 😀

 4. 3-4: Ez hogy kerül ide? Arra gondoltok, hogy ezek a politikusok „atom”hülyék? 🙂

 5. Tibor bá csak annyival egészíteném ki az egyébként nagyon összeszedett és korrekt írásodat, hogy bizony voltak, akik hangot adtak (volna) már a 70-es években is azon véleményüknek, hogy nagyon veszélyes üzem az atomhasításból energiát nyerni, és fel is vázolták, hogy mire lehet számítani, de őket az atom lobby elhallgatatta, írásaik, könyveik, publikációik cenzúra alá kerültek, családjukat megfenyegették stb… mindenki ismeri ezeket a „demokratikus” elhallgattató módszereket.

  Így fordulhatott elő, hogy a mai napig nincs komoly ellentábora az atomenergiának.

  Mikor van egy üzemzavar, vagy baleset, akkor felkapjuk a fejünket, de a média aztán megnyugtatja a kedélyeket és Fukushima is egy év múlva már csak halovány emlék marad, mint ahogy Csernobil is az lett.

  Addig nem vesszük komolyan, míg itt Európában el nem száll egy erőmű, amire lássuk be megvan az esély.
  2003-ban kis híján Paksot is a levegőbe küldték, de nem elég Paksot sem leállítani, vagy egységesen kiszáll az emberiség az atombuliból, vagy várjuk a következő elszálló erőművet.

  Bevallom őszintén Fukushima, és Tibor bá írásai előtt én is úgy gondoltam, hogy oké, hasadjon az atom, tényleg nincs alternatíva.
  Ma már nem így gondolom. Nem ér ilyen áldozatot az elektromos áram, arról nem beszélve, hogy másképp is elő lehet állítani.

 6. Paks adja az áramfogyasztásunk cca. 40%-át. Nincs az a politikus, aki bezáratná. Nem beszélve a környező országok reaktorairól, amikre aztán semilyen befolyásunk sincs. De ha valamilyen csoda folytán leállítanák az összes atomerőművet, a probléma ugyanúgy meglenne (hűtés, stb., többen már leírták korábban), vagyis egyszerűen nincs megoldás a jelenlegi technológia szintjén.

 7. 5-re úgy kerül ide, hogy nem személyeskedek, hogy Viki vagy más barom, hanem az egész emberiség a tét az atom szempontjából…

 8. 6:
  „vagy egységesen kiszáll az emberiség az atombuliból”
  Ok, szálljunk ki belőle, egyetértek Veled.
  De.
  Akkor hány atomerőművet kéne bezárni a világon? Melyik kormány(ok) mennének ebbe bele? Az USA, vagy Oroszország, Kína? És még sokáig sorolhatnám. MONEY TALKS.
  A globalizációnak kell az energia a folyamatos növekedéshez, amíg bele nem fulladnak, vagy amíg van „üzemanyag” 😀
  Aztán, ha elfogy, megáll a nagy növekedés, de erről már néhány posztban volt szó.
  Szóval részemről is atomerőmű ellenes vagyok, nem csak azért mert Európában is eldurranhat 1(-2) erőmű, hanem a világon igen sok van, és minél több lesz, annál nagyobb a katasztrófa veszély.

  De az atommag hasadás sztem addig fog menni (sajnos), ameddig van üzemanyag (urán). 🙁

 9. 7.re Meg egyébként én nem értem miért ilyen bonyolult a „demokrácia”, aki fizeti a kampányt, ami nem kevésbe kerül, viszont keveseknek van ennyi pénzük, na az diktál annak aki hatalmon van! Eszményi nem, ez igaz atomra vagy bármire! El vagyunk (emberiség) havazva és kész. Vagy valakinek van még kétsége? Ócska (az emberiség szempontjából) rövidtávú érdekek miatt majd az onoka fizet. Szemét nagyapó, jól kibasztál velem…élhetek bunkerben vagy kőbarlangban minimum 100000 évig, ez azért már kibaszás nem?

 10. Még soha sehol nem olvastam, hogy ilyen katasztrófa esetén melyik sugárzó anyagból mennyi szabadulhat ki.
  A jód és a céziumot hallani, a jód ebből 8nap alatt feleződik (a 131-es izotópja), a cézium pár hónap, de már azt se jegyeztem meg, talán ha egyszer láttam leírva.
  Ezen kívül?
  Akár Csernobil, akár Fukushima esetében?
  Tud erre valaki válaszolni, vagy elérhető valahol ilyen „tanulmány”, mérés?

  Mivel mindenhol azt írják, hogy semmi baja nem lehet az embernek a mostani dózistól, de Arma blogján ott egy cikk, amiben a határértéken felüli dózist mutattak ki amcsi esővízben (jód izotópból volt a sugárzás). De ott is azt írták hogy semmi gáz még mindig.
  Hogy lehetne annak az információnak a birtokába jutni, hogy el tudjam dönteni, hogy a mostani sugárzás „csak” akkora mintha egy röntgen felvételt kapnák (mondjuk egy hónap alatt, esőből), vagy 100szorosa. (persze itt az idő a legfőbb tényező, hiába feleződik 8nap alatt a jód-131- ha hónapokig jön az utánpótlás)

 11. Tibor Bá,
  Ha a sugárzó anyagok sokezer évig velünk maradnak egy baleset során és sokan belehalnak stb., akkor a global warmingot minek számoljuk?

 12. 12. ős-húslevesnek, 100000 évenként ki kell főzni-:-) most nem ez a lényeg, hanem kell-e bele csili vagy nem !? 🙂

 13. Én ezt az irást olvastam hatalmas döbbenettel, nem akartam elhinni először, hogy ennyire szemétláda módon gyilkolja a Földet az emberiség csak azért, hogy nyerjen 1-2 évet…. Rögtön utána a másik is, érdemes összefüggésében látni:

  http://ffek.hu/blog/molnar_geza/toredekek_osszeomlasrol_0

  „A japán földrengést követő események azonban egészen ás megvilágításba helyezték Csernobil történéseit. Azon a huszonöt év előtti tavaszi hajnalon a tudósok és szakemberek arra voltak kíváncsiak, mi történik abban a rendkívül rövid időintervallumban (tán egy percre tették), amely egy esetleges hálózati összeomlás és az erőmű saját áramellátásának beindítása között telik el. Kérdésükre tökéletes választ kaptak, csak értelmezni nem tudták: az erőmű reaktora felrobbant.
  Valami nagyon hasonló történt Fukusimában. Az erőmű áram nélkül maradt, s a reaktorokban leolvadtak a fűtő elemek. Fukusimában nem a földrengés és nem is a szökőár pusztította el az erőművet, hanem az áram hiánya. Az összes berendezés, mérőműszer, ami a folyamatot kordában tartja, elektromos árammal működik, ha nincs áram, az erőmű nincs biztonságban. Csernobilban az ember, Fukusimánál a természet kapcsolta ki az elektromos áramot, az eredmény mindkét esetben közel ugyanaz volt. Az eltérések a két erőmű rendszeréből fakadnak, de ezzel ma már senki sem vigasztalhatja magát. A baleset, ha az erőmű szűk környezetét nézzük Fukusima mellett legalább olyan következményekkel járt, mint annak idején Csernobilban. De az esetnek nem is ez a legfőbb tanulsága. Ettől sokkal fontosabb: a világ valamennyi atomerőműve el fog szállni, ha valamiért nem lesz az erőműben áram. Mondhatják: Paks kibír akár x-es erősségű földrengést is, mondhatják: egyes erőművek elviselik, ha beléjük száll a világ legnagyobb utasszállító gépe, vagy ha atomot dobnak rá, mondhatnak mindent, magukat csapják be. Az események ugyanis azt mutatják, a világ egyetlen atomerőműve sem bírja ki, ha meghatározott ideig áram nélkül marad. Csernobilban ehhez elég volt egy perc. Fukusima esetében ehhez talán valamivel hosszabb idő kellett, de ez végül is mindegy.
  Ha Sánta Őz jövendölése valóssággá válik, ha valóban el fog fogyni a fehérek villamos árama a világ valamennyi atomerőműve egyszerre fog elszállni. A világ elszennyezéséhez nem atomháborúra van szükség, csupán egy olyan jelenségre, amely valamennyi atomerőmű áramellátását el lehetetleníti egy rövid időre. Talán tíz-tizenöt percre.”

  (Mivel az áramhiány csak idő kérdése, előre boritékolható a hatás….

  És:

  http://index.hu/tudomany/2011/04/03/ot_nyersanyag_amibol_elobb_kifogyunk_mint_az_olajbol/

  238-as plutóniumot már vagy húsz éve nem gyárt senki, azóta a hidegháborúban felhalmozott készleteket használják a világ űrügynökségei. Ez a készlet az előrejelzések szerint még az idén elfogy, pontosabban a leszerelt atombombák tölteteit inkább atomerőművek fűtőanyagaként használják fel [7]. Az USA elektromos áramának nagy részét egykori szovjet atombombákból állítják elő [8] – és itt jön a radioaktív válság súlyosabb része.

  A szétszedhető bombák ugyanis elfogynak, és ha nem sikerül Barack Obamának és Dmitrij Medvegyevnek összehozni egy újabb leszerelési akciót (az amerikaiaknak jelenleg 2200, az oroszoknak 2800 éles atomfegyverük van), búcsút inthetünk a reaktorok olcsó üzemanyagának. Ez a jelenlegi ütem mellett 2013 körül jöhet el, és azzal fog járni, hogy Amerikában az reaktorok közel felének új üzemanyagforrás után kell nézni.
  000 Par101365

  Ilyen lehet a HEU-2 (highly enriched uranium) kódnevű dúsított urán, vagy egy másik radioaktív fém, a tórium. Utóbbi ugyan 200-szor hatékonyabb az uránnál, de a használatához át kell építeni [9] az erőműveket, ami milliárdokba kerül. A HEU-2-t a szétszedett bombákhoz képest óriási költségekkel kell bányászni, aztán dúsítani, és a reaktorokat hajtó 235-ös uránizotóp aránya akkor is csak 5 százalék lesz benne, míg a szétszerelt fegyverekben 90 százalék.

  Vagyis miközben az atomenergiára úgy tekintünk, mint a fosszilis tüzelőanyagokat kiváltó energiaforrásra, pár éven belül azzal kell majd szembesülnünk, hogy az atomerőművekben az áram előállításának költsége a sokszorosára emelkedik.

 14. 11!
  információ birtokába szeretnél jutni hogy mi újság van?..Semmi probléma.
  3 diploma,és 30 év gyakorlat.. 🙂
  De az elmélet és a gyakorlat közötti rés, tele van elnézést kérésekkel.. 🙂

 15. 12: Az itt-ott lepakolt sugárzó anyagot el lehet kerülni. Az itt-ott szarkofág alatt tartott kiégett atomreaktorokat is. De a goobális felmelegedés GLOBÁLIS. Nem tudod kikerülni.

 16. 15: akkor most jobb az atomerőmű, mint a szén, vagy sem? 🙂

 17. 14: Pontosítsunk. Minden atomreaktornak vannak dizelgenerátorai arra az esetre, ha áramkimaradás állna elő. Ez Japánban be is következett, de a dizelgenerátorokat nem lehetett beindítani, mert azokat meg a cunami tette tönre. Ha előrelátóak lettek volna, akkor a dizelgenerátorokat nem a reaktork mellet a tangerparton helyezik el, hanem 10 kilméterrel beljebb. De tök mindegy, balesetek mindig voltak és midig lesznek, de atombalesetet nem engedhetünk meg magunknak. Kvázi atomreaktorokat sem.

 18. Az olajkorszak után dizel sem lesz…. És ha jól értem, (nem vagyok egy műszaki zseni,de én igy értem a cikket), akkor egy ponton, X év múlva biztosan nem lesz olyan eszköz, amivel a sugárzást ki lehetne küszöbölni, akár a reaktort nézzük, akár a használt fűtőelemeket.

 19. 18!
  Mondjuk egy 1000 MW teljesítményű széntüzelésű erőműben elégetnek évenként kb 3,5 millió tonna szenet, és a levegőbe kerül 10 millió tonna széndioxid és mondjuk 16 ezer tonna kéndioxid, visszamarad 3 millió tonna salak és hamu, és még 5-6 tonna radioaktív sugárzó uránium is szennyezi a levegőt. A kéményen keresztül a levegőbe távozó uránnal meglehetne termelni atomerőműben azt az energiát, amit a szénerőmű megtermel….
  Az atomenergia a legkoncentráltabb primer energiaforrás,jelenleg működése 1kWh megtermelt villamos energiára vonatkoztatva a legkisebb mennyiségű hulladék keletkezésével jár.Az élővizekre nem a legbarátságosabb..
  Teljes mértékben nem lehet kizárni azt hogy a környezetbe kerüljön sugárzó anyag..A hosszú felezési idejű hulladékot próbálták már rövid felezési idejű izotóppá alakítani..

  Nem tudom a forrástag mond e neked valamit..

 20. Csak az lehetett volna a megoldás, ha nem bányászunk elő semmit, amit a Föld már egyszer magába zárt. Az ezeken kívül elérhető erőforrások már egy ókori civilizációnak sem voltak elegendőek. Óriási ellentmondás van az emberiség lehetőségei, és céljai között. Gyorsan fel kellene ezeket oldani.

 21. 21:
  „A hosszú felezési idejű hulladékot próbálták már rövid felezési idejű izotóppá alakítani.”
  Hogyan? Ezt kifejtened?

 22. 21.: Ez olyan mint a repülőgép baleset. Statisztikailag sokkal kisebb az esélyed arra hogy lezuhansz egy utasszállítóval mint arra hogy közlekedési balesetet szenvedj. DE ha a repülőgép meghibásodik 10km magassságban akkor gyakorlatilag alig van esély a túlélésre, míg közlekedési balesetben sokkal nagyobb az esélyed. Hasonlóan a szén-atom viszony. A szén folyamatosan szennyez, nemcsak uránnal hanem egyéb „barátságos” nehézfémekkel mint pl higany. kadmium, stb., de viszonylag kicsi az esély arra hogy 30km-es körzetben ezektől halj meg, illetve ha elmegy az áram, a szénerőmű leáll, vagy ha felrobban akkor maximum nem szennyez többet. MÍG atomnál ha lekapcsolás után még nem hűtöd mondjuk másfél évig, akkor kigyulladnak a fűtőelemek és addig amíg el nem füstlnek teljesen égnek, beszennyezve több akár több ezer km-es körzetet, az erőműhöz közelebb opedig igencsak nagy az esély hogy attól patkolj el, nem is beszélve arról ha „ledobja a kalapját” mint Csernobil vagy Fukusima… Egyszerűen nem lehet összehasonlítani mással, értelmét sem látom, akkora az emberi! kockázat.

 23. 21:
  10 millió tonna+16 ezer tonna+3 millió tonna+5-6 tonna, az nem tudom hogy keletkezik 3,5 millió tonna szénből ?? 😀

 24. 9

  Tudom, hogy igazad van, én csak arra akartam kilyukadni, hogy önmagában kevés ha Paksot leállítják. Mindössze annyit érünk el vele, hogy áramhiány lesz, és a környező reaktorok továbbra is maradnak veszélyforrásként.

  Tudom, hogy nem fogják lekapcsolni az atomerőműveket, sőt még többet építenek majd belőlük Kínával az élen.

  Már rég felülírta a józan észt a történelmünk és jelenünk folyama. Olyan ez, mintha mindenképpen végig kéne mennünk a pusztulásunkhoz vezető úton.

  Sokan felismerték, hogy mi helyes és mi nem, de nem történik semmi, csak megy minden az árral. Ezer és egy okot lehet felsorakoztatni, hogy mi vezet majd a végzetünkhöz, nem csak az atomreaktorok, de mégsem történik semmi.

  Mintha bíznánk valakiben, vagy valamiben, hogy majd minden megoldódik magától.

  Nem akarunk, nem akarják, hogy szakítsunk ezzel az életvitellel, amit ma folytatunk. Ez pedig út a vesztünkbe.

  Ha nem is robban fel egyetlen erőmű sem, ha nem is lesz globális válság, ha nem is áll feje tetejére a klíma, ha nem fogunk éhenhalni, ha nem történik egy egész bolygót érintő természeti katasztrófa, akkor is legkésőbb 100 év múlva elfogyunk.

  Ennyi. Ez a jövő, ha a jelent vetítjük előre.
  Elég keserves, de ez van. Persze lehet bízni a 2012-es dimenzióugrásban, meg ilyen-olyan baromságokban, de a tények attól még tények maradnak.

 25. 23!

  Ilyen transzmutációkkal..

  25!
  Miért?Kevesled?Akkor legyen 12.25 millió tonna széndioxid.. 😀
  Így jó?… 😉
  Ha 1 tonnából 3.5 tonna szén-dioxid lesz..
  (Szorozd be 3.5-el..)

 26. 14. Erről a cikkről eszembe jutott, hogy ha tegyük fel: valóban megvalósul a nagy galaktikus ciklus végével (25700 éves nagy keringési ciklus vége) összefüggésben lévő mágnesesség-gyengüléssel és az azt kísérő pólusváltozással, valamint az ezzel kísért fizikai jelenségeknek az egész Földet érintő garmadája…..akkor vajon egy ilyen globális jelenség, ha bekövetkezne, mit okozna ez a világ atomerőműinél? Egy ilyenre vajon fel vannak vajon készülve? Nem kell hozzá lokális cunami és földrengés se…és a legdurvább, hogy nem előrejelezhető, de bármikor bekövetkezhet…a tudósok szerint a mágneses anomáliák már olyan mértékűek, hogy ez bármikor bekövetkezhet…

 27. 28.

  Ha valóban pólusváltás lenne, az már önmagában olyan halálos, hogy tök mindegy mi lesz az atomerőművekkel.

 28. A pólus váltás folyamatos ha a napunk vált a föld követi. A napunk pedig vált.A ciklus pedig jelenleg is tart majd vége is lesz.Atomerő pedig addig lesz míg tüzelni tudnak benne.A készletek meg nem elegek 😀 Nagy az Isten állatkertje..

 29. 27: Mellike! A C atomsúlya 6, az O atomsúlya pedig 8. A CO2 pedig 22. Vagyis 1 tonna C-ből 3,67 tonna CO2 lesz. De mivel az antracén se 100 % szén, ezért a CO2 úgy 3 tonna körül lehet, de természeteen változó. Végül is a 3,5 tonnát egy kis jóindulatal el lehet fogadni, de a 3 tonna salakot nem, mert ez azt jelentené, hogy mindössze 0,5 tonna tiszta karbont égetünk el (mi ez, lignit, tőzeg, gyermekláncfű? 😀 ) abból edig csak 1,8 tonna CO2 lesz. Ne mond, hogy nem szőrözök 😀

  Ez a felezési-idő váltás engem is érdekel, de azért valamit ne felejtsünk el. Ha egy kiló 30 éves felezési idejű izotópot átváltoztatnánk 8 naposra. Vagyis kb. 1370-szeresre felgyórsítanánnk a dezintegrációs rátát, akkor helyette 1370 kilónak megfelelő sugárzó anyagot kapunk. Vagyis, amire átváltoztattuk, az ennyivel több sugárzást adna le. Még egyszerűbben 1 Curie sugárzó anyagból 1370 Curie sugárzó anyagot csinálnánk.

 30. Nod valóban nagy az isten állatkertje, de nagyon úgy néz ki, hogy belátható időn belül erősen lecsökken az „állatok” száma.

  Más un. alternatív hírportált is szoktam olvasgatni, és a minap igencsak kinyílt a bicska a zsebembe, mikor a jovonk.info ezt le bírta hozni:

  http://jovonk.info/2011/04/03/hosok-fukusimaban

  Alapvetően elgondolkodtató írásokat hoznak, de ez valahogy nagyon félre sikerült.
  Szerintem ezt nevezik liberális hungarizmusnak 🙂

 31. Állítólag ember nem ért még meg pólus váltást.Állítólag a nap,gyakrabban vált pólust,állítólag több ezer év is kell egy ilyen pólusváltásnak a földön.Az egyenlítő környékén hamarabb történik meg mint a sarkoknál….Állítólag nem minden mágneses gyengülés jelent feltétlen pólus váltást..
  Egy ilyen dolog nem egyik napról megy a másikra..

 32. 31!
  Tibor bá!

  Én a CO2-őt számoltam.Az sacper kábé annyi is…A salakot csak hasra ütöttem.. 😀
  Ahhoz képest nem is rossz.. 😉
  Ne add a lovat Csabi alá..
  Mert még elkezd számolni.. 😀

 33. 32: Köszi Curix: Az első bekezdéshez mág volt türelmem, de a harmadik marhaságnál bedobtam a törülközőt. 1) A „szivárgás” leállítása érthetetlen finomkodás. A reaktor tartályon 30 cm széles hasadás van, és nem lehet a közelébe menni. 2) „Helyre állítsák a hibákat” kifejezést az atom lobby is megirigyelhetné. Itt nem hiba van, hanem megállíthatatlan infernó. 3) Atom erőművek nélkül nem omlana össze a világ, mert a megtermelt elektromos energiának midössze 6 %-a származik atomreaktorokból, nem pedig „legtőbb”. Legtöbb a szénerőmű, amiből Kínában hetente avatnak egy újat. A Világon viszont „mindössze” 400 valahány reaktor működik.

 34. Az atomerőműveket lebontják. Mindenki kap ajándékba egy rudat, azt hazaviheti és élete végéig ingyen termeli neki a meleg vizet.

 35. 37: Most viccelsz? Transzmutálni akarsz tonnákat? Ne dobj be ide elméleteket, még lesz akit megtévesztesz a kifejezésekkel. Legyünk praktikusak, Hogy csinálsz jód-129 izotópból jód-131 izotópot? Belelősz két neutront? Pontosan a megfelelő energiával? Atomonként? Vagy nagy tömegben egy egész neutron sugarat? Honnan veszed a neutronokat? Ez olyan mint a fuzziós atom energia. Rózsaszin szép álom, amit a hozzá nem értök beszopnak, meg a politikusok, hogy a fizikusoknak legyen zsíros állása.

 36. 38!
  Ez elmélet.Pontosan.
  És ezt mintha már mondtad volna egy párszor.. 🙂

 37. 31-27-re:
  A gondolatmenet ok., de pontosítanék, mert ezért a nyolcadikos diákjaimat helyre küldöm:
  A szén „atomsúlya” 12, moláris tömege 12g/mol. A 6-os a rendszáma (hatodik a per.rendszerben), vagyis a protonjainak és elektronjainak száma ennyi.
  Az oxigén rendszáma 8, relatív atomtömege 16, s mivel kétatomos molekulát alkot, moláris tömege 2×16=32 g/mol.
  A szén-dioxid moláris tömege 44g/mol.
  12 g szén + 32 g oxigén = 44 g szén-dioxid (tiszta szén tökéletes égésénél)
  A C : CO2 arány pontosan 1 : 3,66
  Cs.

 38. 40: Így van, a rendszámot összekevertem az atomsúllyal, pedig tanárúr kérem készültem. Például tudom, hogy a szabnyos atomsúly az oxigén 1/16-része.

 39. Hát elnézést kérek előre is mert nagyon off lesz amiről kérdeznék.
  Először is a legtöbb harmadik világháborús konszpirációs teória a judeo-cionista kapitalizmust állítja szembe az iszlámmal. De mégis hogy? a líbiai háborút betudják annak hogy a háttérhatalom alakítja ki ép az iszlám tengelyt a végső nagy háborúhoz. De perpill Szírián és Iránon kivűl nem nagyon van olyan iszlám ország amely anti szemita lenne. Szaud Arábia , Katar , Egyesült Arab Emírségek stb. pedig ahogy én látom támogatják a nyugati dolgokat a demokráciát…
  ÉS még egy kérdés, mennyire hiteles cion bölcsei irománya , és a neten Albert Pike-ról terjengő irományok?
  Nagyon elnézést azért mert hátat forditok a témának, de nem volt az utóbbi időbe ilyen jellegű post (Igen hiányolom tibor bá! mivan már a közel keleten 😀 ) illetve, a legreálisabb perpill számomra ha itt erősitenek vagy cáfolnak meg vmit, szóval még egyszer elnézést és köszönöm ha választ kapok!

 40. 42: Hát ha mindenéppen zsidózni akarsz 😀 Esetleg kötélnek állok, hacsak Gedeon nem üt ki a nyeregből, meg aztán nem szívesen venném el a kenyerét.

 41. 40!

  Nem PhD-t akartam írni,csak a szennyezettségi dolgokat akartam érzékeltetni..
  De legközelebb szubatomi szintig levezetem matematikailag is.

 42. 42: Irán nem „antiszemita ország”. A vezetés inkább látszatra az, Ahmadinedzsád zsidó.
  A zsidók szeretik kitenyészteni látszatellenségeiket, és mivel ez kényes feladat, többnyire magukfajtákra bízzák, hogy őket szidja. Antiszemita iurodalmat adnak ki zsidók, éjjel horogkeresztet rajzolnak saját ajtajukra, zsinagógákat robbantanak, egész országokat militarizálnak antiszemita retorikával (pl. Hitler, Ahamadinedzsád, Erdogan). Ezek az országok és népük aztán gyakran nagy árat fizetnek ezekért a jó kis manipulációkért.
  Szíria esetén nem vagyok képben, de vesd össze, milyen lelkesen dicsekedtek el a minap az izraeliek, hogy Kadhafi is a vérükből van. Meg korábban ugyanezt Atatürkkel. Szíriában is vannak zsidók, ismertek és titkosak, utóbbira volt példa Kemál és Kadhafi, míg az övéik ki nem kotyogták, mert szeretnek büszkélkedni.

 43. 42: Na Ricsipop? Ezt emészd meg! Látod a látszat és a valóság milyen messze van egymástól. Szóval, ebből az a tanulság, hogy zsidózni csak okosan, intelligensen érdemes. Ettől megőrülnek. 😀

 44. 41-re:
  A jelenlegi állapot szerint a 12-es tömegszámú szénizotóp 1/12-ed része az egység. De jól emlékszel, korábban az oxigén, ill. a hidrogén is volt az atomsúly (relatív atomtömeg) viszonyítási alapja.
  44-re:
  Ez közel sem PhD, inkább általános kémiai tudásanyag…
  Tévedni pedig emberi dolog, s csak az nem téved, aki nem csinál semmit.

  Vígasztalásul és tanulságul:
  Nekem például sikerült ma 2800 ft/m-ért vásárolnom rézcsövet az épülő kísérleti lepárló berendezésemhez: (alapvetően 1 vödör tele vízzel, 3m lágy rézcső spirálba hajlítva bele, lábas vagy kukta a cefrének, alá pedig a Jancsi kályha). Így milyen egyszerűnek tűnik… S, álmomban nem gondoltam, hogy a „zsidók” (csak, hogy ki nemaradjak 🙂 )képesek 2x-es áron adni a rézcsövet, mint a kiskereskedők, mert náluk csak 1400-1600 ft/m az ára. Szóval megint ráb….tam kapkodásomban, pedig már annyiszor megmondtuk, hogy nem vásárolunk multinál!! Még jó, hogy nem készletezési céllal estem neki…
  Cs.

 45. 47: Most az óvatosságomnak lettem az áldozata. Fejből emlékeztem a 12, 16-ra, de mondom azért megnézem. Elővettem a periodikus rendszert és látom ám, hogy 6 meg 8. Furcsának találtam a számokat, de az ember tévedhet, a könyv nem. Utólag jöttem rá, amikor elolvastalak, hogy nagy kapkodásomban a rendszámot láttam meg, mert az jó nagy számmal volt kiírva. Kicsit gyanús volt, hogy az emlékezettt szám meg a valóság egymásnak pont a dupája (a neutronok miatt), de túl tettem magam rajta.
  Lepárlási rézcső. Hát ez nem túl szerencsés, mert a piádnak réz íze lesz. Legalább is a lepárlás kezdetén.

 46. A japánok ma bejelentették, hogy „KÉNYTELENEK” 11.500 tonna radioaktív vizet beleengedni a tengerbe, mert kell a tárolóhely még radioaktívabb víz részére. — Aztán majd ezt is kieresztik? Jó nagy a szar és egyre nagyobb lesz.

 47. 45:

  „egész országokat militarizálnak antiszemita retorikával (pl. Hitler”

  azert ezen gondolkodj el egy kicsit. egy csoport megszervezi a sajat kiirtasat?

  meg ha felteteleznenk is, h zsidok hoztak ossze az altalad feltetelezett konspiraciot, akkor is logikailag santitana az egesz kasztrol beszelni a feltetelezett konspiracioban reszt vevo konkret emberek helyett…

 48. Az emberiség már ott elcseszte, amikor „feltalálta” a szenet. Az atom-korszak pedig remek lehetőséget biztosít számunkra, hogy eljussunk a kőkorszakba… 🙂

 49. 48-ra:
  Akkor honnan ered a „réz eleje” kifejezés?
  Én úgy tudtam, a legjobb pálinkát réz-eszközökkel lehet készíteni…
  Cs.

 50. 52: A Rézeleje az ami legelőször csöpög ki a lepárláskor. Ez a párlatrész u.n. előpárlati szennyeződéseket tartalmaz, benne rézvegyületeket, néha halványkék színű a rézcső belső felületéről leoldott rézoxid miatt. Normál körülmények között ezt természetesen kiöntik.Nagy mennyiségű lepárlásnál nem számottevő százalékosan, de kisebb mennyiségnél nagyon sok lehet. Házi lepárlásnál éppen ezért üvegből készült csőkígyót alkalmaznak.

 51. 50: A „zsidókérdést” már néhányszor boncolgattuk ezen a honlapon, és mit ad isten még a reaktorbalesettel kapcsolatba is felmerül. Gedeon elméletét se cáfolni, se megerősíteni nem tudom, mert a témával iklyen behatóan nem foglalkoztam. Azonban logikailag (ellentétben veled) nem tartom lehetetlennek. A zsidókban bizonyítottan van egy önpusztitó (öngyilkos) hajlam plusz ha a magyar úriosztály feláldozhatta a magyar parasztságot, akkor a gazdag zsidók miért nem áldozhatják fel a szegény zsidókat saját önző érdekükben? [Ha jól emlékszem a II. világháború során 800.000 magyar vesztette az életét. Miért? Hogy az erdélyi, felvidéki úrak visszakaphassák birtokaikat. Erre az esély oly kicsi volt, hogy semmi esetre se érte meg feláldozni közel egy millió életet.]

 52. 50, 54:
  Bevezetőnek csak annyit ebben a bejegyzésben a zsidók öngyilkos hajlama kapcsán, hogy tudjuk, mi az, amivel szinte leggyakrabban dicsekszenek a zsidók? Hogy az atomfizika hőskorában az atomtudósok túlnyomó része zsidó volt!!!
  A kiválasztottak legendás agyukkal nagy eséllyel kiirtották az emberiséget, ez már csak idő kérdése, közel 500 reaktor ketyeg időzített bombaként a Földön.
  Azért az jellemző, hogy az ő értékrendjükkel valami betegesen vonzotta őket ehhez a tudományághoz. Emlékszünk, hogy Teller javasolta, hogy pl. Alaszka partvonalába atombombával robbantsannak kikötőt, meg hogy a társasházak pincéjében legyen mini-atomkazán.

  Visszatérve a „zsidók szerveztek zsidóirtást” kérdéshez: persze, hogy nem magukat irtották (de most sikerülhet az atommal ez is…), hanem ugyanúgy használták a „MI” kifejezést, mint mondjuk OV. Amikor OV a „nemzeti érdekről” beszél, vagy saját hatalmi érdekére gondol, vagy csak elmebaja szól belőle. Mellesleg világszerte mindig így csinálják ezt mindenféle közösségben.
  Az egész cionista eszme lényege az volt, hogy a zsidókat oda kell terelni valami kiválasztott Erecbe (és voltak alternatív helyszínek, Uganda, Argantina, Madagaszkár), ahol az uralkodó osztályt a cionisa mozgalmárok fogják képezni. A kiszsidóknak nem fűlött a foga ehhez, rabbik százai ítélték el körlevelekben az eszmét. Tehát valamivel ösztökélni kellett a kiszsidókat az alijára, tehát jött Hitler és robbantak az arab országokbeli zsinagógák (a Moszat elődje robbantotta).
  Más kérdés, hogy az egész zsidó identitás és kollektív tudatállapot olyan perverz, hogy a kiszsidók is hajlamosak éjjel horogkeresztet festeni az ajtajukra (tudom, hogy nem mind tesz így), és a zsidó nácikat leleplező zsidók egy része se lázad (egy részük lázad, közzéteszi, sok irodalom van a neten), hanem „törvényszerűnek ” tartja ezt.

  Tibor bá, a revíziós politikát megengedhetetlenül leegyszerűsítetted. Természetesen a birtokátvesztett réteg személyes érdeke jelentéktelen volt az egészben. Eleve soha nem volt kitűzött cél a teljes revízió, a cél józan volt és igazságos, a világpolitikai kitekintés (hiánya) katasztrofális.

 53. 47!
  Csongor igazad van,mert számoltál,de érts jól.Én nem vettem elő a periódusos rendszert,és nem kezdtem el halál pontosan számolgatni.Úgy könnyű… 🙂 Én csak a hasamra ütöttem,és írtam fejből valamit,ami nagyjából úgy van..Ha elővettem volna a periódusos rendszert,és elkezdek egy napig utána számolni a dolgoknak,és levezetem,akkor így járok mint Te… 😉
  Mármint nekem egy nap kellene hogy igy pontosan levezessem mint Te egy perc alatt..

  De ha meg nem fejből lövök valamit,ha hozok valamit,akkor meg Tibor bá háörözik (mérges) rám,mert miket olvasok.Hát nem olvasok semmit most már,hanem maradok így.. 😀 Jobban járok..

 54. Egy japán blogról:

  http://ex-skf.blogspot.com/2011/04/fukushima-i-nuke-plant-extremely-high.html

  „A TEPCO április 5-én közzétette vízmintái elemzését egy óceánparti gödörből, közvetlenül a tartály repedésénél és az óceánból onnan, ahova a repedésből folyik a víz, a vízkivételi helynél.

  A víz feltehetően a 2-es reaktorból ered, bár útvonala még nincs meghatározva.

  Jód-131 kimutatás:

  Víz a gödörben: 5.4 million becquerel/köbcentiméter

  Víz a repedésnél a gödrön kívül: 5.2 million becquerel/köbcentiméter

  Tengervíz a repedés közelében: 300,000 becquerel/köbcentiméter (az országos megengedett határérték 7.5 milliószorosa)”

  „Itt a sajtóközlemény japánul:
  http://www.tepco.co.jp/cc/press/11040504-j.html
  (Sajnos még nincs angolra fordítva)”

 55. 45,46 😀 értem köszönöm a választ, nem tudtam hogy Ahmadinedzsád zsidó 😀 Hát azok után, hogy megannyiszor mondta, hogy Izraelt eltörli a föld színéről, ez lett volna az utolsó dolog ami eszembe jut 😀 De a cion bölcseire és Albert Pike-ra nem kaptam választ. Nem akarok tolakodó lenni, csak nem tudom mennyire kitaláció és mennyi lehet ennek az egésznek a valóság tartalma… :S

 56. 60: a szmájli annak jele, hogy zöldfülű vagy a témában. Az interneten komoly irodalma van Ahmadinedzsád állítólagos zsidó származásának, az TÉNY, hogy mai családi nevüket nem túl rég vették fel és eredeti nevüket egyesek úgy értelmezik, hogy héberül „imasálszövőt” jelent. Guglizz egy kicsit.
  Az én világnézetembe nagyon is beleillik, hogy elhiggyem a pletykát (amit egyesek persze cáfolni igyekeznek), illik a sorba. Georg Tábori darabja szerint, amit Pesten zsidó szinészek adtak elő Hitler magától értetődően egy zsidógyerek, a hazai antiszemitizmus arca pedig a zsidó Morvai Krisztina. Csak azért nem jutott eszedbe, hogy Izrael föld színéről eltürléséről arra következtess, hogy aki mondta, zsidó, mert nem vagy otthon a témában. Először is ez egy régi , ősi duma, amit zsidó próféták mondogatnak jó régen. Tehát precedens van… Másrészt a zsidók szeretik kézbentartani az antiszemitizmust.

  A Cion Bölcseit valakik szerkesztették, de tartalma egybevág sok már, gyakran jóval korábbi eredeti dokumentummal. Egy tendencia, akárki írta, jól ismerte a titkos zsidó elitek terveit. Ha az Ohrana írta, akkor is lehet egészen reális.

  Pike művei fent vannak a neten, elolvashatod. Magam is idéztem belőlük egyet, ami jelzi, hogy valóban cinikus gazember volt:

  „Erkölcsök és dogma” c. könyvében, amit általánosan a „szabadkőművesség Bibliájának” tekintenek, Pike beismeri: „A szabadkőművesség, akárcsak az összes vallás, a misztériumok, a hermetizmus és alkímia mindenki elől elrejti titkait, kivéve a Tudósokat és Bölcseket, vagy Kiválasztottakat, ezért szimbólumai kapcsán hamis magyarázatokat, téves értelmezéseket alkalmaz, hogy félrevezesse azokat, akik félrevezetést érdemelnek; hogy elrejtse előlük az Igazságot, melyet Fénynek nevez és elvonja őket ezektől.”
  Tovább magyarázza: „A Kék Fokozatok csak a Templom külső udvara, vagy előcsarnoka. A szimbólumok egy részét ott megmutatják a Beavatottnak, de szándékosan félrevezetik hamis értelmezésekkel. Nem az a cél, hogy értse őket, hanem az, hogy képzelje azt, hogy érti.”

 57. 59-re kiegészítés, hogy képbe legyetek. 5,4 Bq megfelel kb. 0,2 Curie-nek, vagyis 1 cm3 víz = 0,2 gramm rádiumnak. Ez baszom sok! mert ott literek vannak (minimum)

 58. 60!
  Ahmadinejad zsidó?Ez komoly?.. 😮
  Pedig benne volt az utólsó reményem.
  Gedeon.Erősítsd már ezt meg..
  Akkor mit cirkuszol a zsidók ellen?.. 😮
  Pedig hogy szerettem.. Na tessék.Semmi sem az aminek látszik..

 59. Egyetértek melikével, nekem is szimpatikus volt..

 60. 65!
  Elolvastam..Le vagyok döbbenve.
  Egyszer egy képen láttam hogy ilyen ördög villát mutat,és akkor csak úgy gondoltam magamban hogy sátánista,vagy pénzen vett ellenség lehet.
  Aztán olyan meggyőző volt,(el hesegettem minden negatív gondolatom)meg is kedveltem.Olvastam a blogjait,szinte minden írását,felszólalását,örömködtem itt neki,aztán tessék.
  Na Ricsipop ehhez mit szólsz.. 😮

 61. Én Iránban láttam potenciált, hogy szövetségeseket szerezzen, és hosszú távon felvegye a versenyt a nyugattal, és én a kapitalizmus értékeinek pont az ellentétét láttam benne.
  De ahogy megmutatkozott, nincs olyan vezető, ország akinek ne lenne köze az illuminátus zsidó szabadkőműves brigágádjához 🙁

 62. Ezt most kb úgy írjátok mint egy Szendi fan aki észrevette azt, hogy Tibor bá valamiért támogatja a sztatinok okos használatát, magyarán Szendinek hisz ebben, ilyenkor az egész embert és mindazt amit kívülről látunk el kell vetni???!!
  Tibor bá sem írja, hogy egy hazug disznó Szendi csak azt hogy jó a kiállása a pszichiátria ellen, sok okos dolgot ír de egy két dologban nem ért egyet. De ettől még nem kell a másikat sutba dobni, tudjátok sok mindent a körülmények irányítanak.

 63. 64: Imádjátok keverni a dolgokat. Ahmadinejad nem a zsidók ellen van, hanem a fasiszta-cionista izraeli rezsim ellen. 😉 mecsoda külöbség! 😀

 64. 68:
  „Én Iránban láttam potenciált, hogy szövetségeseket szerezzen, és hosszú távon felvegye a versenyt a nyugattal, és én a kapitalizmus értékeinek pont az ellentétét láttam benne.”

  Szerinted van kétféle emberi természet?
  Az ajatollahok rezsimje az iszlám „tisztaságot” prédikálja, közben saját családtagjaik dúskálnak a nyugati jhavakban és orgiákat rendeznek…

  70: Ahmadinedzsád első sorban az iráni nép ellen van. El bírom képzelni, hogy a kisperzsa életének nem az a legfőbb célja, hogy mennybemenjen családostul a gonosz cionista állam elleni szent önfeláldozó harcban! Ahogy az átlagnémet tisztafajú árja se úgy képzelte, hogy valami szibériai bánya mélyén fog megrohadni. Az ilyen véresszájú vezetők mindig népük millióinak faszával verik a csalánt.

 65. 71 : Nem baj, eljön az mikor megbukik Nagy Babilon 🙂

 66. 71: Két féle emberi természet? NINCS, ami van eléggé önpusztító, és most végre sikerülni fog nekki. 🙁

 67. 72:Előtte még lesz egy „New”Jeruzsalem.Van rá tippetek,hogy hol? 😀

 68. 71!
  Vitte is Kadhafi a szüzeket az (Berlusconinak)olasznak.. 🙂
  Aztán most cserébe mit kapott?.. 🙂

 69. A New York Times cikke:

  http://surl.hu/hj0jgh

  Amerikai atomszakértők mentek Fukusimába segíteni és nem mellesleg kémkedni, mert sejtették, hogy a japán információk nem megbízhatóak. Mit jelenthettek kormányuknak, ha még a NYTimes is megírta, hogy az egyik robbanás maximum egy mérföldnyi távolságban szétszórta a fűtőelemek darabjait:

  „The document also suggests that fragments or particles of nuclear fuel from spent fuel pools above the reactors were blown “up to one mile from the units,” and that pieces of highly radioactive material fell between two units and had to be “bulldozed over,” presumably to protect workers at the site. The ejection of nuclear material, which may have occurred during one of the earlier hydrogen explosions, may indicate more extensive damage to the extremely radioactive pools than previously disclosed. „

 70. 77: Mi jöhet még? Japánnak vége. Ezt nem lehet se kiheverni, se megszokni, és persze megszökni se tudnak.

 71. 80: A Mayak baleset 1957-ben volt, de a Szovjet Unióban. Fukusima, Csernobil után a Mayak volt a harmadik legnagyobb baleset. Windscale Angliában van.

 72. Jó a skálád Gedeon, és lehet, hogy elkerülhetetlen az a bizonyos 9es fokozat, de akkor már tényleg csak a déli-sark marad néhány keveseknek 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük