2011-04-17 nap bejegyzései

Tibor bá (szatirikus) blogja (495-sz) Protein

Ennyire nem lehet szar a helyzet, vagy mégis. Angliában beindult egy új mozgalom, amit így lehetne jellemezni: „Egyél bogarakat, tele vannak proteinnel”. Az emberiség fehérje szükségletének hatalmas hányadát a tengeri halak tették ki, csakhogy a túlhalászás miatt egyre kisebb a fogás, ráadásul most a japánok tesznek róla, hogy a tengeri halak világítsanak is a sötétben, amit a világ többi része nem akar díjazni. A hivatalos bogárzabálási felhívás valódi oka a környezetünk megóvása. Pincér! Kaphatok egy csótány salátát, természetesen hangyasavval dúsítva. Mert én megmentem a földet, ha már a British Petrol nem akarja.

Szóval ennek fele se tréfa. Sir David King, a közismert angol tudós és talpig úriember megkéri a Kolumbiai nagykövetett: Lenne oly szíves, uram, továbbítani a sózott gilisztákat. Természetesen – válaszol a megszólított, és  mindjárt hozzá is teszi – lenne kedve megízlelni ezeket a pácolt hangyákat? Majd mindketten koccintanak a mezcal con gusanoval teli pohárral. A likőr kitűnő, amit minden bizonnyal a szokatlan adaléknak köszönhetó, vagyis a Megathymus lepkék lárvájának.

zaba

Esőerdő bogarak bankettje

A tálcán csokoládé bevonatú tücskök ciripelnek.

A közszemlére kitett lakmározást tíz merész ínyenc nézi végig, amit az Oxfordi Egyetemhez tartozó Természettudományi Múzeum előtti pázsiton felállított asztalon szolgálnak fel, Thomasina Miers sztár séf utasításának megfelelően. A megfigyelők nem felejtik el megemlíteni, hogy 2030-ra az emberiség létszáma túllép a 8 milliárdon, ráadásul a hagyományos húsfogyasztás drasztikusan növekszik. Ez pedig azt jelenti, hogy több sertést és marhát kell nevelni, ami fokozza a metán termelést, és ugye az pedig gyorsítja a felmelegedést. Na tehát, a bogarakban lévő fehérje fogyasztás nem csak tápláló, de kifejezetten jó a környezetünknek – ha 2030-ig marad még belőle valami.

A lakoma végigszemlélőinek arcáról – voltak vagy százötvenen – a kíváncsiság és az undor különös keveréke tükröződött. Szent Kleofás, ezt kell majd ennem? Na nekem ebből elég – szólalt meg Martha Kearney a BBC munkatársa. Neki már elapadt a kíváncsisága. Tessék mondani, az a sárga genyó, ami kettéharapott svábbogárból kifolyik, az is protein lenne. Természetesen uram, csak még nem teljesen érett be. És ez a pók, ezt egyben kell lenyelni, csak azért kérdem, mert ha a torkomban elkezd mászkálni, az szerfölött kényelmetlen lesz, ugyanis én csiklandós vagyok.  

Legyünk őszinték, Dél-Amerikában, Afrikában és Kelet Ázsiában mindig is fogyasztottak bogarakat, csak úgy, mint az Ausztrál bennszülöttek. Európában viszont nem. Nehéz belátni, hogy vén fejjel meg kell szoknom a szöcske és sáska fogyasztást, hogy a harmadik világ szülőgépei zavartalanul fialhassanak még egy további 20 éven át. Persze, kérdés, hogy mi lesz azt követve? Most már csak a kannibálizmus fog segíteni. Igaz is, az öregek adják át helyeiket a fiataloknak. Aki már semmi hasznot nem tud nyújtani a társadalomnak (értsd alatta a sorozatban ellő nőstényeket), azt fel kell zabálni. 70 felett egy kicsit rágós, de istenem, majd tovább főzik, már ha lesz rá felesleges hőenergia.