2022-02-10 nap bejegyzései

(3776) A nagy hazugság

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Mi a pszichológiai ok, hogy oly sokan veszik be a „nagy hazugságot”

Az általános hiedelemmel szemben nincs semmi bizonyíték arra, hogy a Náci propaganda főnök Joseph Göbbels vezette be a ”nagy hazugság” fogalmat. A feltételezések szerint Göbbels azt mondta: Ha mondasz egy jó nagy hazugságot, és állandóan ismétled, az emberek a végén el fogják hinni.

Hitler 1925-ben írta a Mein Kampfban: „a nagy hazugságban mindig van egy bizonyos mennyiségű valóság.” Megfigyelései szerint az legtöbb ember szívesen mond apró hazugságokat, és feltételezi, hogy mások éppen úgy távol tartják maguktól a nagy hazugságokat, mint ő. „Az sose jutna eszükbe, hogy hatalmas hazugságokat gyártsanak, és sose fogják elhinni, hogy erre mások képesek.” Hitler magyarázata szerint: „Még akkor se, amikor erre bizonyítékok vannak, kételkedni fognak, és továbbra is azt gondolják, hogy a hazugságon kívül kell lennie más magyarázatnak is.”

Csak úgy, mint előtte sok más gazember, Hitler racionalizálta saját aljas viselkedését azzal, hogy áldozatait hamisan vádolta pont azzal, amit ő művelt. A II. világháború története sok esetben a nagy hazugság ámokfutása volt. Az I. világháború elvesztése után Németország megalázva érezte magát, és a nemzeti büszkeség milliók lelkében fűtötte a konfliktust. Könnyű volt őket irányítani.

A tömegek hipnotizálását végző vezető a hamis állítások állandósításával egy olyan jelenséget valósít meg, ami messze túlmutat a II. világháború Hitleri tevékenységén. Újabban a kifejezés megint divatba jött a nagy hazugság, amire bizonyíték a 2020-as amerikai elnökválasztása, aminek „ellopását” Trump a végtelenségig ismételgette. A nagy hazugságot Trump követői, a gyári munkástól a jogi tanácsadókig mind elfogadta.

Pontosan ezt a taktikát megtalálhatjuk Orbán Viktornál is.

Az elsődleges taktika: egy pillanatara se hagyd, hogy a tömegek lehiggadjanak, soha ne ismerj be hibát vagy melléfogást, sose fogad el, hogy az ellenségednek valamiben is igaza van, sose enged meg, hogy van alternatíva, sose fogadj el hibáztatást, egyszerre egy ellenfélre koncentrálj, és hibáztasd mindenért ami félre sikerül. Az emberek egy nagy hazugságot hamarabb hisznek el, mint kisebbeket. És ha elég sokáig ismétled, előbb vagy utóbb mindenki el fogja hinni.

És ha ez Orbánra emlékeztet, akkor az nem véletlen.

Beyond Langer pszichológust a huszadik és a huszonegyedik század alatt idegesítette a nagy hazugság stratégia sikere. Vagyis amikor egy politikus folyamatosan nyom egy történetet, ami annyira elképesztő, hogy kitalálása lehetetlennek tűnik. A kérdés miért hiszik el milliók, legyen az választási csalás vagy zsidó összeesküvés. A nagy hazugság a várakozással ellentétes természete miatt nehezebb átlátni, mint az apró hazugságokat, állítja a pszichológus.

És akkor végső megfogalmazás. Ha elég nagy hazugsággal állsz elő, és folyamatosan ismételgeted, az emberek a végén el fogják hinni. De a hazugság csak addig tartható fenn, ameddig az állam el tudja titkolni a hazugság politikai, gazdasági, és katonai következményeit. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az állam minden hatalmát felhasználva elnyomja a gondolkodókat. Ugyanis az igazság halálos ellensége a hazugságnak, vagyis az igazság a legnagyobb ellensége az államnak.

Ha most ezt alkalmazod az Orbán rezsimre, akkor csodálatos egyezést fogsz találni. Orbán a fentieket ragyogóan megtanulta és alkalmazza. Hazánk a több mint 4000 halott/egy millió fő értékkel a kultúr-országok között az utolsó helyen áll. (nálunk csak 2-3 isten háta mögött lévő ország rosszabb) miközben Orbán nyomja a nagy hazugságot, hogy milyen jól kezelik a járványt. Hogy ne bukjon le, egyetlen újságírót se enged be a kórházakba.

A sajtóból: Az Orbán-kormány lesöpörte a neki nem tetsző bírósági ítéletet, kitört a nemzetközi felháborodás. Ez a rendelet újabb megdöbbentő példája a magyar kormány azon törekvésének, hogy megakadályozza a média hozzáférését a közegészségügyi információkhoz, és akadályozza a független média munkáját – állapította meg lapunknak küldött állásfoglalásában Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) igazgatóhelyettese.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________