2022-02-01 nap bejegyzései

(3768) Az idő

Tibor bá’ fordítása online

Le fog-e egyszer állni az idő?

Az idő az Univerzummal együtt kezdett el ketyegni. És – ha – az Univerzum a végére ér, az határozza meg, hogy vége lesz-e az időnek.

Jelenleg, úgy gondoljuk, hogy az Univerzum elindult egy végtelenül kicsi térben összepréselt állapotból, amit pillanatnyilag még nem értünk meg. Ezt követve az Univerzum azonnal terjedni kezdett, egyre nagyobbá vált. Ezt a modellt nevezzük „Ősrobbanásnak”.

1998-ban a tudósok rájöttek, hogy az Univerzum egyre gyorsabban tágul, de nem tudják, hogy miért.

Sötét energia

Lehet, hogy az űr (vákuum) energiájával függ össze. Lehet, hogy egy újfajta energia tér. Vagy, lehet egy teljesen más fajta fizika. Mivel nem értjük az egészet, az új jelenséget elneveztük „sötét energiának”.

Bár, még csak megpróbáljuk kideríteni, mi a sötét energia, máris fel tudjuk használni az Univerzum különböző végének megjósolására.

Ha, a sörtért energia nem túl erős, akkor végtelen ideig tart, hogy az Univerzum végtelenül naggyá terjedjen. A végtelen azt jelenti, sose lesz vége. Ez esetben az időnek sose lesz vége.

De, ha a sötét energia túl erős, az Univerzum olyan erősen terjed, hogy benne minden – még a minden létező dolog építő köve – az atom is darabokra hull. Ezen a Nagy Hasadás esetben, a tágulás nem fog örökké tartani.

Helyette nagyon gyorsan fog tágulni, így el fog érni egy végtelen nagy méretet az idő egy bizonyos pillanatában. Abban a pillanatban, amikor az Univerzum végtelenül nagy lesz, és az anyag szét fog hasadni, az Univerzum megszűnik és az időnek is vége lesz.

Van egy másik módja az Univerzum végének. Ez a Nagy Reccs. Ebben az esetben az Univerzum egy pontnál megáll terjedni és elkezd zsugorodni.

Az Univerzum egyre kisebb lesz, a galaxisok összeütköznek, és az Univerzum összes anyaga egybe tömörül. Amikor az Univerzum újra összetömörödik végtelen kis területre, az időnek vége lesz.

A Nagy Visszapattanás

Egyes fizikusok úgy gondolják, hogy a Nagy Reccs nem  jelenti az Univerzum végét, hanem létezésének a közepét. Ezek szerint az Univerzum végtelenül nagy lesz, majd végtelen sokáig zsugorodik, mígnem a lehető legkisebb méretűre zsugorodik. Amikor ez bekövetkezik létrejön egy Ősrobbanás és az Univerzum elkezd terjedni.

Ebben a Nagy Visszapattanásban van egy végtelenig terjedő idő, még mielőtt az Univerzum a lehető legkisebb méretűre zsugorodik, majd ezt követve végtelen ideig tejed. Vagyis nincs kezdet és nincs vég.

Néhány Nagy Visszapattanás modellben, az Univerzum csak egyszer pattant vissza. Másokban viszont végtelen számú visszapattanás van. Állandóan kiterjed és összezsugorodik.

Ezek a szcenáriók nem azt mutatják, hogy mi a valóság, hanem azt, hogy mik lehetségesek. Először is meg kell tudnunk, hogy mi az a sötét energia. Ennél is fontosabb, nincs arra garancia, hogy pillanatnyi elképzelésünk az Univerzum működéséről helyes.

Egy szép napon, talán 100 év múlva, vagy esetleg néhány hét elteltével valaki (esetleg te magad) előállhat egy jobb elmélettel az Univerzum működésével kapcsolatban. Akkor megtudhatjuk, hogy az időnek lesz-e valaha is vége. Megismételve, talán egy új elméletnek teljesen más elképzelése lesz az időről, vagy teljesen letesz róla.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________