2022-02-11 nap bejegyzései

(3777) Rövidlátás

Tibor bá’ online

 

A rövidlátás egyre gyakoribb, mind gyermekek, mind pedig felnőttek körében

89. Útban a 90. felé

Egy ideje már köztudott, hogy a rövidlátás (tudományosan mioptia) globálisan egyre gyakoribb. Egyes becslések szerint a Föld népességének a fele 2050-re rövidlátó lesz. Európában az elmúlt 50 évben a rövidlátók száma megduplázódott.

Ennek ellenére nem lehetünk tökéletesen biztosak az okokban, és abban, kik vannak kitéve a változásnak. Egy tanulmány ezt akarta most tisztázni. 107.442 résztvevővel, akik 40 – 69 évesek voltak. Kiderült, hogy az összes korosztálynál jelentkezik az emelkedés.

Amikor összemérték az 1935-1944 és az 1965-1970 között születetteket az arány 20 százalékról 30 százalékra ugrott. Arra is rájöttek, hogy nagyobb számban váltak felnőtt korban rövidlátóvá, valamint a gyermekkorban rövidlátóvá váltaknak erősebb szemüveg kellett, és nagyobb eséllyel fejlődött kik náluk komoly szemprobléma felnőtt korban.

Hogy jobb képet lássanak, a kutatók összemérték a vizsgált alanyokat nemük, etnikumuk, és iskolázottságuk szerint.

Korábban úgy találták, hogy nők körében gyakoribb a rövidlátás, különösen a fiatalabb generációnál, most nem találtak különbséget nők és férfiak között.

Jelen tanulmány szerint nőknek az esélye 24 %, hogy gyerekkorban rövidlátók lesznek, de 12 százalékkal kisebb az esélyük, hogy felnőttkorban lesznek rövidlátók. Az ok ismeretlen, de lehetséges a különböző életstílus, valamint hormon változás nők és férfiak esetében.

Etnikumokat vizsgálva az derült ki, hogy kínaiak nagyobb eséllyel lesnek rövidlátók. Tény az, hogy gyerekkorban a kínaiak 240 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek rövidlátók mint a kaukázusiak.

Ami az iskolázottságot illeti, az derült ki, hogy minél több évet tölt valaki iskolapadban annál nagyobb eséllyel lesz rövidlátó. Az is kiderült a fiatalabbak között (1965-1970 között születettek), akik egyetemi végzettséget kaptak, a gyerekkorban kialakult rövidlátás nyolcszor volt gyakoribb, mint a nem felsőfokú végzettségűek.

Bár az egyértelmű, hogy az oktatásnak köze van a rövidlátás kialakulásában, de a közvetlen ok nem ismert. Van, aki azt állítja, hogy többet olvasnak és néznek képernyőt.

A rövidlátás kellemetlenségei: a szemüvegviselés, kontaktlencse használata költséges, nagyobb esély későbbi szembetegség kialakulására (pl. retina leválás).

A genetika nem változtatható meg, de van néhány dolog, ami gyerekkorban csökkenti a rövidlátás fokozódásának esélyét ilyen a speciális szemüveg és a kontaktlencse.

Az én esetem:

Emlékeim szerint 3. általánosban szándékosan ültem az első sorba, hogy jobban lássak. 4. általánosban már bentlakó voltam. Egyetlen (szadista) tanár tanított minden tantárgyat, és általában mindig velünk volt (studium alatt is), ennek ellenére egy teljes tanév nem volt elég, hogy felfedezze, hunyorítok, ha a táblára kell néznem. A következő évben új osztályfőnökünk lett (Péter testvér), aki maga is rövidlátó volt. Telefonált az apámnak, hogy vigyen el szemészhez. Elvitt. Mínusz 2 dioptriás szemüveget kaptam, ami első nap délutánján foci közben eltörtem. Meg kellett tanulnom, hogy az eddigi viselkedésemet egy kicsit kordába kell tartani.

A katonaság alól a felmentést -6 dioptriától adták. Nekem akkora már -5 dioptria kellett, mert kb. évente fél dioptriát romlott a szemem. Katonaság után ment fel mínusz hatra. Ez az én szerencsém. Ezt követve a szemem tovább nem romlott.

Tízvvel ezelőtt szürke hályog alakult ki a szemembe. Magán klinikában az elhomályosodott lencsét kivették és kaptam helyette műanyag lencsét.

Szemlencse cserénél lehetőség volt, hogy ne kelljen többé szemüveg, de én azt választottam, hogy továbbra is hordjak. 75 év alatt úgy megszoktam, hogy „erre a kis időre” már nem akartam rajta változtatni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________