2022-02-28 nap bejegyzései

(3791) A másik oldalról

ClubOrlov

Tibor bá fordítása online

Az igazságszolgáltatás egyik kulcstétele: „hallgattassék meg a másik oldal is”. Ennek teszek én eleget Mr. Orlov gondolatainak a lefordításával. Erre azért volt (szerintem) szükség, mert a magyar média szinte egy emberként (kormánypárti és ellenzéki) fújja a CIA propaganda anyagát, meg vannak róla győződve, hogy a humanitárius oldalon állnak.

Oroszországnak minden joga megvan, hogy megtámadja Ukrajnát, méghozzá különböző perspektívából nézve: 1) Megvédi Donetski és Luganski szövetségeseit. 2) Megvédi magát az ukrán atom fegyverekkel szemben, amikkel az ukrán elnök fenyegetett a Müncheni Biztonsági Konferencián, hogy elkezdik előállítani, 3) Megállítja a NATO folyamatos közelítését az orosz határ felé, amivel megszegik korábbi elkötelezettségüket, hogy „egy hüvelykkel se kelet felé”. 4) Oroszország önvédelmi jogával él az ENSZ karter 51. cikkének 7. bekezdése szerint. 5) Ukrajna elveszítette jogát területi integritásával kapcsolatban az 1970-es ENSZ deklaráció szerint, mert nem volt hajlandó az orosz ajkú lakosság jogainak az elismerésére. 6) Ukrajna nem volt hajlandó megújítani az oroszokkal kötött barátsági szerződést, aminek következtében nem volt fixen kijelölt határ, amit Oroszországnak tiszteletben kellett volna tartani.

Azt állítani, hogy Oroszország „megsértette Ukrajna területi integritását”, vagy „ez orosz agresszió”, sima locsogás. Morális oldalról nézve, a tény, hogy a teljes nemzetközi közösség tétlenül állt és tűrte, valamint eredménytelenül politizált nyolc éven keresztül, ami alatt Donetsk és Lugansk civil lakosságát folyamatosan ágyúkkal lőtték az ukrán „terrorelhárítók”, egyszerűen szégyenletes.

Azok, akik most az orosz ukrajnai katonai akció ellen fellépnek, jó lenne, ha válaszolnának egy egyszerű kérdésre: Hol voltál az elmúlt 8 évben amikor Donetsk-ben és Lugansk-ban vérontás folyt, vagy amikor Odesszában embereket élve égettek, miközben az ukrán kormány terrorista műveleteket szervezett Orosz területen, és mialatt a teljes ukrán társadalmat arra kényszerítették, hogy az amerikaiaknak megalázkodjanak, és ukránul beszéljenek, legtöbbjüknek akaratuk ellenére. Ha azt válaszolod, hogy „nem tudtam róla” akkor elvesztetted a jogodat az eseményekkel kapcsolatos véleményformáláshoz. Légy szíves, ezt ne felejtsd el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________