(3776) A nagy hazugság

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Mi a pszichológiai ok, hogy oly sokan veszik be a „nagy hazugságot”

Az általános hiedelemmel szemben nincs semmi bizonyíték arra, hogy a Náci propaganda főnök Joseph Göbbels vezette be a ”nagy hazugság” fogalmat. A feltételezések szerint Göbbels azt mondta: Ha mondasz egy jó nagy hazugságot, és állandóan ismétled, az emberek a végén el fogják hinni.

Hitler 1925-ben írta a Mein Kampfban: „a nagy hazugságban mindig van egy bizonyos mennyiségű valóság.” Megfigyelései szerint az legtöbb ember szívesen mond apró hazugságokat, és feltételezi, hogy mások éppen úgy távol tartják maguktól a nagy hazugságokat, mint ő. „Az sose jutna eszükbe, hogy hatalmas hazugságokat gyártsanak, és sose fogják elhinni, hogy erre mások képesek.” Hitler magyarázata szerint: „Még akkor se, amikor erre bizonyítékok vannak, kételkedni fognak, és továbbra is azt gondolják, hogy a hazugságon kívül kell lennie más magyarázatnak is.”

Csak úgy, mint előtte sok más gazember, Hitler racionalizálta saját aljas viselkedését azzal, hogy áldozatait hamisan vádolta pont azzal, amit ő művelt. A II. világháború története sok esetben a nagy hazugság ámokfutása volt. Az I. világháború elvesztése után Németország megalázva érezte magát, és a nemzeti büszkeség milliók lelkében fűtötte a konfliktust. Könnyű volt őket irányítani.

A tömegek hipnotizálását végző vezető a hamis állítások állandósításával egy olyan jelenséget valósít meg, ami messze túlmutat a II. világháború Hitleri tevékenységén. Újabban a kifejezés megint divatba jött a nagy hazugság, amire bizonyíték a 2020-as amerikai elnökválasztása, aminek „ellopását” Trump a végtelenségig ismételgette. A nagy hazugságot Trump követői, a gyári munkástól a jogi tanácsadókig mind elfogadta.

Pontosan ezt a taktikát megtalálhatjuk Orbán Viktornál is.

Az elsődleges taktika: egy pillanatara se hagyd, hogy a tömegek lehiggadjanak, soha ne ismerj be hibát vagy melléfogást, sose fogad el, hogy az ellenségednek valamiben is igaza van, sose enged meg, hogy van alternatíva, sose fogadj el hibáztatást, egyszerre egy ellenfélre koncentrálj, és hibáztasd mindenért ami félre sikerül. Az emberek egy nagy hazugságot hamarabb hisznek el, mint kisebbeket. És ha elég sokáig ismétled, előbb vagy utóbb mindenki el fogja hinni.

És ha ez Orbánra emlékeztet, akkor az nem véletlen.

Beyond Langer pszichológust a huszadik és a huszonegyedik század alatt idegesítette a nagy hazugság stratégia sikere. Vagyis amikor egy politikus folyamatosan nyom egy történetet, ami annyira elképesztő, hogy kitalálása lehetetlennek tűnik. A kérdés miért hiszik el milliók, legyen az választási csalás vagy zsidó összeesküvés. A nagy hazugság a várakozással ellentétes természete miatt nehezebb átlátni, mint az apró hazugságokat, állítja a pszichológus.

És akkor végső megfogalmazás. Ha elég nagy hazugsággal állsz elő, és folyamatosan ismételgeted, az emberek a végén el fogják hinni. De a hazugság csak addig tartható fenn, ameddig az állam el tudja titkolni a hazugság politikai, gazdasági, és katonai következményeit. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az állam minden hatalmát felhasználva elnyomja a gondolkodókat. Ugyanis az igazság halálos ellensége a hazugságnak, vagyis az igazság a legnagyobb ellensége az államnak.

Ha most ezt alkalmazod az Orbán rezsimre, akkor csodálatos egyezést fogsz találni. Orbán a fentieket ragyogóan megtanulta és alkalmazza. Hazánk a több mint 4000 halott/egy millió fő értékkel a kultúr-országok között az utolsó helyen áll. (nálunk csak 2-3 isten háta mögött lévő ország rosszabb) miközben Orbán nyomja a nagy hazugságot, hogy milyen jól kezelik a járványt. Hogy ne bukjon le, egyetlen újságírót se enged be a kórházakba.

A sajtóból: Az Orbán-kormány lesöpörte a neki nem tetsző bírósági ítéletet, kitört a nemzetközi felháborodás. Ez a rendelet újabb megdöbbentő példája a magyar kormány azon törekvésének, hogy megakadályozza a média hozzáférését a közegészségügyi információkhoz, és akadályozza a független média munkáját – állapította meg lapunknak küldött állásfoglalásában Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) igazgatóhelyettese.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

47 gondolat erről: „(3776) A nagy hazugság

  1. Telitalálat a magyar példa.
    Ez különösen most szembetűnő, a választások közelében.
    Az állami médiának ezen irányú ténykedése mára már olyan elviselhetetlenül uralkodóvá, és hisztérikussá vált, hogy az én megítélésem szerint kontraproduktivnak kellene lenni.
    Én vagyok olyan mazochista, hogy minden nap meghallgatom a királyi TV híradót esténként, mert kíváncsi vagyok, hogyan tálalják az ismert eseményeket.
    De az a kampány, ami folyamatosan megy a Brüsszel, Soros, nemzeti konzultáció, migránsok, Gyurcsány, Márki-Zay, Karácsony, Mártha, meg ki tudja milyen vonalon, ráadásul hónapok, évek óta halálosan megunt, ezerszer megismételt anyagok újra- meg újra összevágásával, már olyan gyomorforgató és undorító, hogy teljes csömört vált ki nálam.
    Az ember hajlamos azt gondolni, hogy másban is hasonló érzelmeket vált ki egy ilyen elsöprő kampányáradat, pedig valószínűleg nem ez a helyzet, különben nem csinálnák, nyilván mérik valami módon ezek lélektani hatását a tömegekre.
    A a lakosság nem kis részét kitevő egyszerű, kritikátlan tömegekre igenis nagy hatással van az itt leírt hatásmechanizmus mentén.
    A kritikus hangok meg olyan kevés fórumhoz jutnak hozzá, hogy a hangjuk nagyon gyenge, hogy ezt ellensúlyozza.
    A kormány propaganda technikájának egy új eleme lett az álarcos megteremtése, nyilván nem egy semmiből felbukkant ismeretlen figura, hanem egy kormány irányítása alatt álló fiktív személy, akinek az a feladata, hogy olyan információkat dobjon a köztudatba, amelyeket nem lehet bírósági úton megtámadni, akármennyire is hamisak, mert nincs megnevezhető alperes, tehát lehet büntetlenül betyárkodni, ütéseket bevinni, anélkül, hogy ki lennének téve olyan szégyenteljes fiaskóknak, mikor bírósági döntés alapján fizetni kellett ellenzéki felpereseknek kártérítést, ahogy már többször előfordult.

  2. Re:1
    Ennyire mazo vagy, hogy állami „Híradót” nézel? 🙂
    Mondjuk az „ellenzéki” médiák ugyan azt nyomják, csak pepitában, így én preventíven szanáltam a TV-t a lakásból bő 10 éve, mert jobb közérzetem van nélküle.

    Mai napig sok embernek az a valóság, amit TV-ben lát, rádióban hall, pártállástól függetlenül, ne csodálkozzunk, ha van egy rakás pszichózisos ember az országban.

  3. A mindent eltakarni igyekvő szajha/csatlós/hűbéres/csicska/kormánymédia igyekszik minden más hangot elnyomni. Nyilván vidéken tud ez a leginkább érvényesülni. Ennek kiváló példája amikor nemrég valahol pánikba estek a helyi lakosok, amikor észrevették az indiai vendégmunkásokat, egyből migráns hordák érkezését vizionálták. Mintha éberen aludnának, egy olyan rémálomban, melynek kereteit Orbán propagandistái szabták meg, és a rémületre alapozva nem engedik az ébredést, mely előbb-utóbb eljő és fájdalmas lesz. Ilyenkor eszembe jut az a történelmi tény, hogy a II. világháború során, Berlin ostromakor az utolsó napokban nagyjából 2000 berlini lakos lett öngyilkos, amikor felébredni kényszerültek abból a hitleri álomból, hogy eljő a végső győzelem.
    Ne feledjük majd a hírhedt, rezsimet kiszolgáló arcokat ha változnak a szelek, némelyikük megérdemli hogy a magyar nemzet szarf@aszú alakjait bemutató csarnokban a hírhedt nemzetgyilkosok között bemutassák őket.
    Vannak azért előremutató, alulról építkező kezdeményezések:
    https://www.nyomtassteis.hu/a-kezdemenyezesrol/
    Visszatér a szamizdatok korszaka?

  4. Aldous Huxley szerint 62400 -szor kell sulykolni és akkor beépül. (Szép Új Világ)
    Re 2:
    „Mondjuk az “ellenzéki” médiák ugyan azt nyomják, csak pepitában, így én preventíven szanáltam a TV-t a lakásból bő 10 éve,”
    Ha nem nézed, akkor honnan tudod, hogy ugyanúgy nyomják? És melyek azok az ellenzéki médiák? (Logikai bukfenc!)

  5. A zsidók kiírtásánál előbb kondicionálták a lakosságot, mármint a németet.,,plusz titokban tartották.
    A zsidók meg áldozatok voltak.
    Naivitásuk törvenyszerű volt, meg hiaba is tudták sokan, lassan főtt meg az a béka és a végére már semmit nem tehettek.

    Minden a gondolkodás mechanizmusán múlik.
    Ami számunkra nyilvánvaló azért mások tűzbe mennek.
    Ez az egyéni hitrendszertől is függ. Ha bővíteni akarjuk a „rálátás” képességét akkor több eszköz áll a rendelkezésünkre, pl. több információt szerzünk, lehetőleg minnél több aspektusból. Fejleszthetjük is a gondolkodásunkat, mely gyorsabb értelmezést eredményez. A memóriával szintén segíthetjük, hogy egyidejűsítsd az információkat, ezzel koherensebben átlásd a szembeötlőbb ellentmondásokat.
    Ennek szintjei vannak. Hogy most ki milyen szinten áll az más kérdés.

    Az emberek nagy többsége elfogadja igaznak amit hall. Gondolkodása olyan kezdetleges a saját potenciáljához képest, hogy egy nála kicsit intelligensebb könnyedén az orránál vezetheti pusztán logikai alapon.
    Ugyanezért egy okosnak egy nálánál butább egyszerűen nem tud hazudni.
    Orbán okos, a nép nem.

    Ez a jelenség mindenütt jelen van. Itt is.
    Minnél feljebb mászunk a póznán, annál nehezebb léteznünk a jelen társadalmi rendjében.
    A következmények kibukása miatt egyre több ember veszti el a bizodalmát. Persze ha még lenne elég energia és Föld hozzá sikerülne is a teljes elhülyítés.

    1. hubab

    Hogy te milyen perverz vagy!?

  6. Re:4
    Nem bukfenc kedves Kacor, csak nem lakom egy villany nélküli barlangban, ezért a környezetemben van bőven olyan ember, akik vastagon TV függők, és mikor ott vagyok, látom mi megy. Ha a Duna híradót nézem, akkor megy a kormánypropaganda, ha ATV híradót, akkor fúj-fúj Orbán, ha RTL-t mondjuk szilveszterkor, akkor meg a érzékenyítő híradó lédi dömperrel, Rai1-en meg közvetlenül éjfélkor egy transzinak öltözött pasas kornyikál. Mindez nyakon van öntve töménytelen értelmi fogyatékos szintre belőtt reklámmal, amivel élvezhetetlenné tesznek bármilyen műsort, szóval úgy szar, ahogy van a kereskedelmi TV-zés, és a közszolgálati műsor(nagy ritkán vannak kivételek persze, pl jan. 1.-én megy a Bécsi Filharmonikusok koncertje, amit már szokás szerűen „nézünk”).

  7. 6 – dajtás:
    Te a fürdővízzel együtt kiöntöd a gyereket is. Ki kell válogatni azt a műsort, ami megfelelő. Én például imádom azt a műsort, ahol két hülye nem tudja megmondani, hogy mennyi 6/8 + 4/16. Vagy ahol géniusznak számít az, aki 5 másodpercen belül meg tudja mondani, hogy 1989-ben hány góllal nyert a Milán a döntőben, és kap érte 2,5 millió forintot.

  8. 7. Tibor bá, nekünk Te vagy a műsor! A többire már nincs szükségünk!

  9. A politikusok csak a fasorban vannak a vallások nagy hazugságai mögött.
    Azokban nem milliók, hanem emberek milliárdjai hisznek, pedig hajmeresztő állítások tömkelegét tartalmazzák, és ismételgetik akár évezredeken keresztül…

  10. Re. 6:
    Az ATV nem ellenzéki csatorna, de a többi sem. Volt egy észrevételem és egy kérdésem. Az előbbire kimerítően válaszoltál, de a kérdést megkerülted, ahogy szoktad. De, vegyük úgy, hogy költői volt. De kérlek, ne térjünk el megint a témától…

  11. Re:7
    „nagy ritkán vannak kivételek persze”
    Említett műsorból láttam egy keveset, ez talán bekerülhetne a „jó” dobozba.
    Igazából az én korosztályomnak, és a fiatalabbaknak a TV-zés kimerül a filmnézésben, ami vagy torrent, vagy valamelyik stream szolgáltató, pl Netflix. Többi infót megszerezzük a neten, teljesen fölöslegessé téve a kereskedelmi TV adókat.
    Ha már minden áron nézni akarok valami TV-ről származó tartalmat, akkor YT, és köszönöm, reklám blokkolóval azt, és addig nézem, amíg akarom/kedvem van hozzá.

    Re:11
    Ellenzéki médiáról pár gondolat:
    Mindegy kire szavazol, ránk szavazol analóg példával élve mindegy kit nézel, minket nézel itt is érvényes. A minket alatt kitalálhatod kikre gondolok, elég ha megnézed a vezetőség összetételét, és milyen összefonódások vannak mögötte. Pont mindegy, mert a jobb és a bal kéznek ugyan az a fej adja a parancsot, persze a plebset lehet etetni az önálló jobb és bal kéz ábrándjával.
    Valódi ellenzéki média nagyon kevés van, ha van, ott fingatják ahol csak lehet, és jellemzően az online térben mozognak, mert máshol nem tudnak megjelenni.
    Pl a Szövetkezet TV jobboldali(vigyázat extrém oltás szkeptikusok), de független média, baromira nem csípik OV-t, Fletóról nem is beszélve, balos vonalúról nem tudok, de szívesen olvasnék/néznék valami tartalmat, ha van, írd meg, nem kell magadban tartanod…

  12. 10: Azért történelmi léptékben nem volt olyan rég amikor a tizedet még beszedték, mert az járt az egyháznak, és amellett még minden vasárnap odadugták az emberek orra alá a perselyt, hogy abba is tessék rakosgatni egy kis aprót, mert azt úgy illik…
    Valamiből csak felépültek a püspöki paloták is…

    Manapság meg az állambácsi tömi ki szépen az adóforintokból az egyházakat mindenféle címeken. Pl teljesen kihasználatlan templomok _ezrei_ lettek állami támogatásokból felújítva, az iskolarendszer jelentős részét átjátszották hozzájuk, még a COVID miatti Gazdaság-újraindítási Alap támogatásnak _háromnegyedét_ (36,8 Mrd Ft-ot!) is az egyházak kapták…
    Szóval, de kilopják, vagy legalább is a beépített politikusaikon keresztül kilopatják a szemünket is.

  13. Re:13
    Templomok felújításával nem tudom mi a bajod, jobb nézni egy „gyönyörű” panel ház sort, vagy egy modern kockaborzadáj csodát? Inkább legyenek szépen kitatarozva a templomok, amik jellemzően a faluk központjában vannak, mintsem nézni, ahogy szétrohadnak.
    Tetszik nem tetszik kulturális emlékek, amit meg kell őrizni, mintsem lebontani, mert úgy sincs rá igény/amúgy is zavarja a más vallású beköltözőket(hogy kellően demagóg legyek).

    Nagyon csípi a szemedet ez a téma, azt látom, de úgy korrekt, ha az egyházak közti elosztást is berakod.

  14. De ugyanez fordítva is igaz, vagyis ha elég sokszor ismétli valaki azt a nagy hazugságot, hogy negyvenezer ember a rossz járványkezelés áldozata, akkor azt a tájékozatlan emberek egy idő után el is hiszik. Ha sokat ismétlik a másik hazugságot minden bizonyíték nélkül, hogy Orbán korrupt, tolvaj, hazug gazember, a tájékozatlan emberek azt is elhiszik. Ez csak arra jó, hogy felhergeljék a tömeget és életben tartsák az ellenzéki reményeket.

    De lenne egy kérdésem: Mi lett volna akkor, ha tényleg hazudott volna Orbán és a covid statisztikákat jó színben tüntette volna fel, letagadva az áldozatok felét, mondjuk ha tényleg nem számolták volna bele az amúgy is súlyosan beteg embereket és most ezért 2000/egymillió fő lenne egy hazugság eredményeképpen?

    Amúgy meg a poszt leírásából én éppen nem Orbánra, hanem Márki Zay Péterre ismerek rá. Egyfolytában hülyeségeket beszél és a következő pillanatban mindent letagad. Közben meg amivel vádolják az ellenzéket, mindent visszafordít a kormányra, hogy tulajdonképpen azokat a hibákat a kormány követi el és amúgy Orbán korrupt, lop és hazudik. Teszi ezt minden bizonyíték nélkül.

  15. 13: Egy tized az egyháznak, egy tized a földesúrnak, az 20%-os adókulcs. Hol van ma ilyen kedvező adózás? A bérköltség több mint felét elveszi az állam, ráadásul ott van még az áfa is, 27%. És ezek csak az átlagembert érintő adó.

    Épültek püspöki paloták is, de iskolák, kórházak is. Akkoriban a szociális háló szerepét nagyrészt az egyház töltötte be.

    Felesleges gyűlölködni.

  16. Re. 15-16: Majd minden témának az a vége, hogy meg kell védeni a vallást és a kormányt. Tőlünk? Ez most komoly? Vén kripliktől:? Ezt nem gondolhatjátok komolyan! Ez az egyetlen fegyverünk, amivel harcolni tudunk. Nem a vallással van gondunk, hanem azzal, hogy 15 %-nak adják a 85% adójának jelentős részét. Miért nagyobb a fejkvóta egy vallási iskolában? Miért kell egy püspöknek futball stadion? Ez nektek nem csípi a szemeteket? Ez így van jól? Ez a szekuláris társadalom, ahol a pap az ellenzék ellen prédikál? A világ összes országa közül, miért csak Magyarországon nincsenek abuzáló papok? Ez nem függ össze az ügynöklisták eltitkolásával?
    A templomokat is a kizsákmányolt, föld és jog nélküli emberek pénzéből építették. A magyar jobbágyságnak az Aranybulla 2.0 kiadása (1237(?)és 1848 között több mint 600 évig semmi joga sem volt. Nem csak a 20%-ot kellett adóznia, hanem voltak kötelező ingyenmunkák a pap és a földesúr felé is.
    Vannak emberek, akiknek vannak kérdéseik, és kétségeik és vannak olyanok, akik azt gondolják, amit mondanak nekik, vagy egyszerűen az empátia hiányzik belőlük. Szóval azt kérem, hogy keresztényi módon először magatokban keressétek a hibát és ha nincs akkor a kritizálókban.

  17. Na nálam kicsordult a pohár…

    Az ember kételkedni kezd a szemében.

    Hogy lehet, hogy az „értelmes emberek vitafórumán” a kommentelők jelentős része ennyire felületesen, irracionálisan, egyoldalú megközelítéssel ontja a kommenteket?
    Vajon ez az öregség, a poszt-covid hatások vagy a különféle propaganda kontrollálatlan befogadásának a számlájára írható?

    Csak pár kérdés a teljesség igénye nélkül:

    1.) Mennyi lehet Magyarországon a tényleges vallásgyakorló, aki a tanítások szerint él.
    A születéskori megkeresztelésről és a PR templomba járásról, a politikai lózungoktól tekintsünk el.

    Az most hagyjuk hogy Orbán egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy református ország.
    Hogy mire alapozza ez rejtély…

    2.)Az ország és a benne élők jövője szempontjából milyen fontossági sorrend állítható fel
    az oktatás,
    az egészségügy,
    a vallás és a
    sport (nem tömegsport!!!) szempontjából ?

    3.) Vajon az adott területre költött összegek arányba vannak ezen sorrenddel?

    4.) Vajon jelent valamit, ha megnézzük az idő függvényében az ezekre a területekre költött pénz összegét annak változását?

    15,dajtás:
    Lásd fent…
    Esetleg a lopás a baja ezzel is az embernek.
    Kik a kivitelezők kedves dajtás?
    Azért egy nagy műszaki ínnovatortól több racionalitást várna az ember…

    18.Ábel:
    Mintha elfeledkeztél volna, hogy egy fejlett társadalomban hova is mennek ezek a pénzel.
    Mesélj a papi tized korában volt-e nyugdíjrendszer, általános egészségügyi ellátás stb.?
    Ez vajon felületes gondolkodás vagy csak demagógia?
    Egy fizikustól egy racionális hozzáállást elvárnék, de lehet, hogy magasak az elvárásaim.

    156.galapagosz:
    „De ugyanez fordítva is igaz, vagyis ha elég sokszor ismétli valaki azt a nagy hazugságot, hogy negyvenezer ember a rossz járványkezelés áldozata, akkor azt a tájékozatlan emberek egy idő után el is hiszik. ”

    Te mint a kormányzati propagandát nyomó tájékozott ember régóta adós maradtál a válasszal, hogy hogyan magyarázható a 2020-as tavaszi járványhullám, jó halálozási statisztikája a többi hullámhoz képest.
    Hirtelen leromlott az ország lakosságának az egészségügyi állapota?

    Mert ugye a rossz statisztikákat ezzel próbálod mentegetni, mert ehhez a kormánynak semmi köze nem volt szerinted….

  18. 16.galapagosz:

    „hogy tulajdonképpen azokat a hibákat a kormány követi el és amúgy Orbán korrupt, lop és hazudik. Teszi ezt minden bizonyíték nélkül.”

    Hogy nem szakad rád az ég ekkora hazugság okán.
    Hogy nincs bizonyíték?
    Látszik, hogy a kormányzati média emlőin élsz.
    Ott nehéz bizonyítékot találni…

  19. 21 – Idegen:,Van egy olyan „mozgalom”, hogy aki intelligens akar lenni, az itt megszólal.

  20. 19: Kacor!
    Én nem a kormányt védem, hanem az ördög ügyvédjét játszom és képzeletben megfordítottam Tibor bá posztjának mondanivalóját az ellenzékre nézve! Rögtön be is kapcsolt a védekezési mechanizmusod.

    20: Idegen!
    2020 tavaszán a teljes zárás miatt mindenütt viszonylag alacsonyan tudták tartani a halálozásokat az olasz példán okulva. Ennek a vírusnak viszont nem sok köze volt a 2021 tavaszán egész Európában taroló mutánshoz, ami ellen csak az oltás hozott megoldást.

    21: Látom Nálad is bekapcsolt a védekezési mechanizmus, mint fentebb Kacornál. Már csak Horváth Csongor ömlengése hiányzik a sorból.

  21. 22: Tibor bá!
    Sajnos az intelligencia nem akarat kérdése, mint ahogy a furfang sem.

  22. Re. 23:
    Ugyanezt mondom én is: Orbán az ördög te pedig véded!
    Nem tudom, kedves galapagosz, hány éves vagy, de te biztosan jól jártál Orbánnal. Az én nyugdíjam vásárlóértéke a felére esett vissza. Ezt azt jelenti,hogy 14 év alatt legalább 36 hónapnyi pénzt lopott el tőlem Orbán. Ezek után szeressem, mert ad vissza egy morzsát? Mondd meg őszintén: te is voltál (Orbánnal együtt) kommunista, ateista, Soros ösztöndíjas, liberális, majd polgár, azután nemzeti és konzervatív és mélyen hívő methodista, református, katolikus és most jobboldali orosz-kínai barát. Te is voltál Orbán utcai harcos társa, asszonyverő vakkomondoros? (Elnézést kérek ha a lista nem teljes.) Minden ember változik, de ennyi szerepet egy A-kategóriás színész nem játszott ennyi idő alatt. Te is egyetértesz azzal, hogy a tanárok, pedagógusok nem érdemelnek emberhez méltó fizetést? És azzal is, hogy csak a Fidesz irányítású önkormányzatok kaphatnak pénzt? És azzal is, hogy Orbánt a jóisten küldte hozzánk uralkodni? És az Orbán-Lévai-Mészáros-család gazdagodása, vagy a Völner-Pegazus -Schádl-ügy nálad nem veri ki a biztosítékot. Teljesen normális az is, hogy az ellenzéket nem engedik a „köztévébe”, de még az MTI sem adja le a híreiket. Ez nálad mind rendben van, csak még minket kéne elhallgattatni.

  23. Furfangos galapagosz: Ejnye de furfangos vagy, akit te hazugnak mondasz, az nem védekezhet. Nyilván bűnös aki tagadja. Ezt a furfangot tényleg csak a sok-sok intelligencia adhatja. Ne is szerénykedj, hogy te az ördög ügyvédjét játszod! Nem játszod, az vagy!
    16-os hozzászólással kiérdemled a neved elé a „dr”-t. 🙂

  24. Re:20
    Valóban bekapcsolt nálad is az OV fóbia, ahogy Kacornál is, és mindent ezen a szemüvegen keresztül tudtok csak nézni…

    Elfogadom a rendszer szintű korrupciót?
    Nem, 10 éven belül nem egy komoly üzletet buktam emiatt.
    Elfogadom a történelmi egyházak volt/jelenlegi stiklijeit?
    Nem, Ábellel pont ezen vitatkozunk sokszor, gyak. minden nagyobb egyház felső vezetése kompromittálódott…
    Egyházak finanszírozása jó úgy ahogy van?
    Nagyon nem, itt aztán van zavaros bőven…
    Sor folytatható napestig, persze lehet abban hitben élni, hogy OV leváltása majd megoldás lesz, de ez cseberből vederbe esete lesz csak, mert rendszerszintű a probléma.
    Persze lehet azt gondolni, hogy ha azt írom, hogy jó a templomok felújítása, akkor egyet értek a köz.besz. korrupcióval, de a világom nem egy bites logika mentén működik…

  25. Szerintem is egy esetleges Orbán utáni vedren is biztos lesz javítani való és fontos lesz meg is tenni. De Orbán csebre javíthatatlan, mert nem akarja. Az új próba is csak egy lehetőség, de szerintem nem lehet drágább a mostaninál.

  26. 16

    Már 42 000 fölött jár a magyar kovid halottak száma.
    Sűrű narancsszínű köd kell ahhoz, hogy valaki képtelen legyen belátni, hogy ebből cirka 10 000 – et a járványkezelés hibája okozott.

  27. Re:28
    Ebben egyet értünk, de nem egy vödör csere segít, hanem be kell vezetni a vezetékes vizet, és lyukas vödröt, és a kívül zöld, belül piros műanyagot ki kell dobni a szemét dombra…. 😉

  28. 31: Na és mi lenne a vezetékes víz? Apostoli Királyság?

  29. Ti intelligensek elmondjátok végre mi a verdikt?

    – Orbán járványkezelése, vagy
    – az oltás szkeptikusok – nem vírus tagadók –

    mindkettő nem ér.

  30. 31: Az az alapvető gond, hogy a globális nagytőke olyan eszméletlen nagyra nőtt, hogy nincs a Földön olyan ország, aminek a vezetését ne venné meg kilóra. Talán Kína kivétel, ami viszont a maga totális diktatúrájával még a patyomkindemokráciánál is sokkal rosszabb.

    Nem tudok elképzelni olyan rendszert, amiben biztosítva lenne, hogy az a köznép érdekét szolgálja, és ne a gazdag hatalmas kevesekét.

    Pláne nem egy ilyen relatíve kicsi és kiszolgáltatott országban, mint mi vagyunk.

    Nem mondom, hogy adjuk fel, mert a mozgástéren belül, amink van, még mindig nagyságrendi különbség van jó és rossz vezetés között, de nem tudom, mi lehetne az a gyökeresen más, ami az alapproblémákat tényleg megoldja.

  31. 31 dajtás

    hmm. de akkor a mezei paraszt mit válasszon? maraggyunk távol?
    hogy tudná bevezetni a „vezetékes vizet”? mert arra nagy igény lenne sztem!
    milyen szín lenne az igazi, de nehogymár a szivárványos?? 🙂

  32. Re:32
    Elsőnek elkezdhetnénk Alkotmányozni, úgy igaziból.
    Akkor majd kitaláljuk hozzá a megfelelő államformát.
    (Az biztos, hogy a párt alapú irányítás nem lenne benne, mert már a szó is elárulja, hogy csak megosztásra alkalmas.)

    Re:35
    Szivárványos biztosan nem, de nem színekben, hanem fehérben kell gondolkodni.
    Ez még nincs meg, de lehet hogy lesz nem is túl soká.

  33. 36 A fehér is foglalt mint politikai oldal…

  34. Re:37
    Fehér a színek összessége, amiben mindenki benne kell hogy legyen, de elsőnek akarni kell, hogy mindenki benne legyen.
    (Az már látszik, hogy ész érvek nem működnek, valamilyen trauma kell már ehhez.)

  35. Nem kell ide Göbbels vagy Hitler, a nagy hazugság mestere maga Antalffy elvtárs, a vén uszító. Jellemző, hogy az ocsmány ferdítéseit, csúsztatásait, rágalmait leleplező kommenteket kapásból cenzúrázza ez a hitvány alak, így aztán nyugodtan kukorékol a szemétdombján.
    Most hogy közeledik a választás rendre célkeresztbe állítja Orbánt, miközben gondolom élvezi az alacsony rezsit, sőt talán a 13. havi nyugdíjat is felveszi.

  36. Tibor bá’

    39-et ki ne töröld! Ez nagyon durva! Látszik ezt a blogot a „mások” is olvassák. Nagyon sötét, nagyon primitív, annyira, hogy az már szinte szép.

  37. 40 – technomuzsik:
    A szerző már nagyon régen ki van tiltva. De az annyira „szép” volt, hogy átengedtem.

  38. Szívmelengető, ahogyan itt is elindult a Kampány! 🙂
    A saját szakmánból egy példa:
    https://telex.hu/belfold/2022/02/11/orban-pedagogusok-sztrajk-pentek-rendelet

    – De nem az a fontos számomra, hogy sztrájkolok, vagy nem sztrájkolok! Hiszen minden egyes tanítási nap lassan egy kényszerszülte sztrájknap, amit nem a pedagógusok, hanem a Kormány és végrehajtó szerveinek vezetői szabnak a rendszerre. Na most nézzük Orbán személyesen előírt pontjait, amivel szakmailag nem lehet vitába szállni:
    1.
    „Ezt a saját osztályukban kell megtenni, a különböző osztályok nem keveredhetnek: „a járványhelyzetre tekintettel oly módon, hogy minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt lehetőség szerint el kell kerülni, a felügyeletet lehetőleg abban a helyiségben kell biztosítani, ahol a gyermekek, tanulók a sztrájkot megelőzően is tartózkodtak”.”
    – Ezzel csak az a bajom, hogy a mindennapok során az iskolák vezetői nagyon sok helyen és nagyon sok esetben KÉNYTELENEK összevonni osztályokat és tanulócsoportokat, mert NINCS ELEGENDŐ PEDAGÓGUS. Ez vajon miért nem szúrja a nép megmentője szemét??

    2.
    „Minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek. ”
    – Szuper! De miért csak a sztrájk ideje alatt kell ezt komolyan venni?? Nemrég láttam egy fenntartói rendelkezést, amelyben arról írtak, hogy felügyeletre (ismét a tanárhiány miatt) már a nem pedagógus végzettségű munkavállaló is beküldhető. Ez kvázi azt jelenti, hogy akár egy takarítónéni, vagy a karbantartó is beugorhat egy tanórára. Sokan és sok helyen KÉNYTELENEK élni ezzel a lehetőséggel… Ez miért nem lépi át a Miniszterelnök és a magyar szülők ingerküszöbét??

    3.
    „A gyerekeknek meg kell kapniuk a szokásos étkezést, kollégiumi ellátást, délelőtt és délután egy-egy óra „szabad levegőn való tartózkodást.”
    – De ISMÉT, miért csak a sztrájk ideje alatt?? Ha hosszabb ideig hiányzik a testnevelést tanító pedagógus, nem rendelkezhet önállóan az intézményvezető arról, hogy felvegyen a kieső Kolléga helyett szakembert, így az ingyenes helyettesítés gyakorlata okán sok testnevelés tanóra elmarad. S ez ugyanígy működik bármelyik pedagógus tartós kiesése és bármelyik tantárgy esetében is! Kényszerítsünk még többet a megmaradt, szakmájukhoz hűséges emberekre? Persze, akkor ők is kiesnek, s felügyelet sem lesz az iskolában… Szóval megint csak nem értem, a sok intelligens megmondóember emiatt miért nem emel szót??

    4.
    „Az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tárgyakból. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező megtartani.”
    – Aha, csak van egy icike-picike probléma itt is… Sok középiskolában már nincsenek szakos tanárok, ezért összevontan tanítanak, a „természettudomány” tantárgy maga is azért lett létrehozva, mert NINCS ELÉG kémia, biológi, fizika, földrajz SZAKOS TANÁR. Matematikáról nem is beszélve… Ez tény, vitathatatlan, s talán mindenki érzékeli, hogy a funkcionális analfabétizmus korszaka köszönt Magyarországra a hihetetlen mértékű elhanyagolás és nemtörődés miatt. Vajon ez a tény, eddig, s akár még most is, miért nem vágta ki a biztosítékot a családok országában, hiszen a család épülésének alapja nem az alkalmi pénz, hanem az oktatás és a mellé kapcsolt szociális, ill. eü. ellátórendszer??

    5.
    „Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.”
    – Persze, hiszen minden hozzáértő tudja, hogy egy óvodás hanyagolása nem probléma, csak a 17-18 éves fiatalok tanórái szentek, óvodás korban nincs semmi jelentősége, ha csak gyermekfelügyelet van. Ugyanez történt a családok esetében is. Nem fontos, mit kap egy gyerek a családban, majd a köznevelés megoldja! A gyermek státusszimbólum és a boldogulás alapja. Kell még pár kedvezmény és akár befektetési alapokat is lehet működtetni ezzel a cél- és eszközrendszerrel… Az eszem megáll! 🙂

    Na, nem szaporítom feleslegesen a szót…
    Aki érti, megérti! Aki képes rá, felfogja! Aki nem, annak úgyis mindegy, lassan sajnos az országnak is… Ezt nem szabadna szó és tettek nélkül hagyni, senkinek, aki képes önös érdekein és megrögzött szokásain túllépni, s ésszel, saját gondolatokkal előállni!
    Nem a sztrájk és nem Orbán sorsa fontos, hanem az, hogy felvállaljuk -e a demokráciából elsőként az átmenetet az idiokráciába. Galapagos élő példája ennek, s engem sem ez a tény, sem az nem zavar, ha többségbe kerülnek a követői, de mindezt az egész országnak kell majd elviselnie és elszenvednie, ki tudja még hány évtizedig.

  39. 42 – Horváth Csongor:
    Megértem kétségbeesett segély kiáltásodat. Eszembe jutnak saját középiskolás éveim a Rákosi (fújj) rendszer alatt. Lenin: Tanulni, tanulni, tanulni. Nekem pedig adtak egy tanuló kőr vezetést (10 hülye gyerek), nehogy egyetlen egy tanuló is megbukjon. Kellettek a jól képzett szakemberek. Orbánnak erre nincs szüksége. Aki ért valamihez az menjen ki a francba (de küldje haza a pénzt), és maradjanak azok a hülyék itthon, akik egy zsák krumpliért újra és újra megválasztják őt.

  40. 39.
    E.A.

    Orbán – reméljük már csak a választásokig – nyugodtan kukorékol a szemétdombján.
    Évértékelőjében hemzsegnek az ocsmány ferdítések, csúsztatások, rágalmak.
    Populizmusának szuperlativusza , hogy a több, mint
    42 000 magyar kovid halottunk ellenére ,
    a koronavírus járvány Ártunk és Kormányunk általi sikeres kezelését (sic) harsogja szégyentelenül világgá !
    Legjobb helyen van a célkeresztben !

  41. 23.galapagosz:
    „2020 tavaszán a teljes zárás miatt mindenütt viszonylag alacsonyan tudták tartani a halálozásokat az olasz példán okulva. Ennek a vírusnak viszont nem sok köze volt a 2021 tavaszán egész Európában taroló mutánshoz, ami ellen csak az oltás hozott megoldást.”

    Értem, tehát az első hullámnál Te is elismered az oltáson kívüli védőkezezés hasznosságát és hatékonyságát.

    Akkor azt magyarázd meg kérlek, hogy a további hullámoknál, amikor az oltáson kívüli védekezést félszívvel, késlekedve, hiányosan hajtották végre kormány oldalról ennek hiánya miért nem rontotta a halálozási statisztikákat?

    Mivel gőzerővel próbálod bizonygatni, hogy ehhez a kormánynak semmi köze az ok a lakosság gyenge egészségügyi állapota.

    27.dajtás:
    „Valóban bekapcsolt nálad is az OV fóbia, ahogy Kacornál is, és mindent ezen a szemüvegen keresztül tudtok csak nézni…”

    Szokás szerint bő lére eresztve mellébeszélsz.

    Érdekes , hogy a konkrét 20-ban feltett kérdéseimre, felvetéseimre semmi válasz, pedig azzal akartam segíteni a téma jobb megértését.

    Szóval dajtás miért nagyobb prioritású az egyház agyontámogatása, stadion építése, templom felújítása, ingyenes vagyonjuttatása(!!!!), mint az egészségügy, oktatás fejlesztése?

  42. 39.E.A:
    „Most hogy közeledik a választás rendre célkeresztbe állítja Orbánt, miközben gondolom élvezi az alacsony rezsit, sőt talán a 13. havi nyugdíjat is felveszi.”

    Bizony, bizony egy független személyiség esetén, nem okoz gondot, a neki állampolgári , egyéb jogon járó kedvezmények igénybe vétele (tehát nem névre szabottam neki nyújtott!!!), mert ezektől függetlenül is tud a FIDESZ-re nemmel szavazni.

    Ellentétben a propaganda által agymosottakkal, akiknek több-kevesebb „adománnyal” meg lehet venni a szavazatát.

    Egyébként meg az alacsony rezsi árát mindannyian fizetjük (500-1000 milliárdra teszik a cehhet idén), a 13. havi meg jogos is lenne, ha nem a választások elé időzítették volna.

    Mivel a rezsicsökkentés nem nagyon differenciált, a gazdagabbak, nagyobb fogyasztók nagyobb támogatást kapnak, akik egyébként is ki bírnák fizetni a magasabb rezsit.

    Lehet az energiaszegénység ellen küzdeni, de nem differenciálatlanul.

    Lásd még egykulcsos SZJA.

    A 13.havi nyugdíjat Medgyesi vagy Gyurcsány vezette be, Bajnai vonta vissza, a 2008-as válság idején.
    Szóban nagyon nyugdíjas barát hagyta (eltörölte?) a svájci indexxálás és a 13.havi eltörlését tíz évig, a 13. havit csak a billegő választás miatt hozta vissza.

  43. „Az Alkotmánybíróság szerint nem jelent alkotmányos kérdést, hogy a szociális ellátások és számos kedvezmény alapjául szolgáló öregségi nyugdíjminimum összege a létminimumot sem biztosítja, írja az Utcajogász Egyesület.
    Az Utcajogász Egyesület 2021 júniusában fordult az Alkotmánybírósághoz egy ügyfele ügyében. A férfi azért vesztette el az állam támogatását, mert a havi bevétele meghaladta a 25 650 forintot. „Az alkotmányjogi panaszban arra hivatkoztunk, hogy az állam köteles az emberi életet és méltóságot tiszteletben tartani. Azzal pedig, hogy a szociális ellátások jövedelmi feltételét és összegét megalapozó öregségi nyugdíjminimum 13 éve változatlanul alacsony, a Magyar Állam nem biztosítja a méltó létfenntartást azok számára, akiknek nincs lehetőségük más módon elégséges jövedelemhez jutni” – írta az Utcajogász.”

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220218/kimondta-az-alkotmanybirosag-nem-problema-hogy-a-letminimumot-sem-biztositjak-a-szocialis-ellatasok-527585

    Akinek nincs semmije, annyit is ér
    by Lázár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük