2022-02-13 nap bejegyzései

(3778) Trófea

Tibor bá szerkesztett fordítása online

 

A trófea vadászás pszichológiája: néhányan miért ölnek sportból állatokat


89. Útban a 90. felé

Vágysz-e rá, hogy egy elefántot becserkésszél, majd megöld? Valószínűleg nem, de vannak, akik ezt élvezik.

Nemrég Las Vegasban megrendezték a világ legnagyobb trófea vadászási konvencióját (na meg nálunk is Semjén Zsolt katolikus honatya vezetésével), a Safari Club International segítségével. A részvevők egy árverésen megszerezhették a részvételi jogot egy jegesmedve vadászatra. A bejött pénzből meg akarták támadni az Egyedsült Királyság tervezett  trófea vadászat tilalmát.

Az ajánlott út törvény a lehető legszigorúbb lesz a földön. Megtiltja a holt állat trófea importálását, de nem csal az öt legmenőbbét (oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz és buffalo), de kábé 7000 más, veszélyeztetett fajét is.

Trófea vadászok hatalmas pénzeket fizetnek, néha több ezer dollárt, hogy átutazzák a fél világot, hogy vadállatokat ölhessenek meg. Ki tuja elfelejteni a Cecil nevű oroszlán megölését Zimbabwében? Órákon keresztű üldözték nyíllal-nyílvesszővel, ami után megnyúzta, levágta a fejét egy minnesotai trófea vadász.

Sokan vagyunk teljesen felháborodva, hogy férfiak (és nők is) élvezik az ilyen öldöklést. A pszichológia segíthet-e abban, hogy fény derüljön, mi motivál az ilyen vadászatra?

Talán a teljesítmény elérésének vágya

A vadászok azt állítják, hogy nagyvadra való vadászat benne van az evolúciós múltunkban – vagyis genetikailag kódolt.

Azonban antropológiai kutatások azt vallják, hogy nagyvad vadászat túl sok élelem egy alkalomra, amiből további hasznok nem várhatók.

Egy másik tanulmány eltérő evolúciós magyarázattal szolgál „költséges jelző elmélet” címen. A halott préda könnyen látható jelzése volt az ügyességnek és a bátorságnak, és ezért növelte a vadászó csoport rátermettségét, szexuális előnyét. – Lehet, hogy ennek modern változata a trófea vadászat?

Hogy betekinthessenek a trófea vadászok pszichológiai motivációjába, a kutatók analizáltak 455 vadásztörténetet, ami megtalálható volt online vadász fórumokon. Ezekből a történetekből kiválasztottak 2864 kifejezést, hogy megtudják a vadászok miért éreztek kielégülést gyilkolásuk után.

Úgy találták, hogy a leggyakrabban használ kifejezés a „teljesítmény” (achivement) volt, amit szorosan követett az „elismerés” (appreciation), majd az „állat” és „felvétel” (affiliation), nyilvánvalóan a vadász közösségbe történő felvételről van szó, ami a társadalmi kötődé erősödését jelenti.

Megint egy másik tanulmány a vadászok mosolyát vizsgálta azokon a fényképeken, amelyeken bemutatták zsákmányaikat és mosolyogtak hozzá. Azt találták, hogy „igazi élvezet” volt leolvasható az arcokról, ami kifejezettebb volt, ha az áldozat ragadozó volt, mintha „csak” növényevő, illetve, amikor az áldozat nagy méretű volt, a kis mérettel szemben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy trófea vadászoknál fontos volt a teljesítmény.

A fénykép, amin szerepelt a vadász és a levadászott, megmutatta a hatalmat, az uralkodást, és az ellenőrzést.

A sötét hármas

Ez az, ahol a pszichológia megvilágosíthatja mi motiválhatja a vadászatot. Azt állítják, hogy a nárciszizmus, machiavellianizmus és (nem klinikai) pszichopátia játszik közre, mint személyes karakterisztika.

A narcisztikus személynek felfokozott önértékelése van és mindent megtesz a figyelem felkeltésért. Hogy fenn tudja tartani ezt a felfokozott önbecsülést egy figyelemfelkeltő stratégiát kell fenntartania, mint például egy leölt oroszlánnal pózolás egy fényképen. A Machiavellian személyek gyakorta manipulálják a társadalmi helyzeteket saját céljaiknak megfelelően, ahogy például a társadalmi médiában megjelenő celebek teszik. A pszichopaták rendszerint érzéketlenek és hiányzik belőlük az együttérzés. Egyszerűen érzéketlenek akár ember, akár állat szenvedéseivel szemben. Így tehát állatokat fel tudnak használni önképük fenntartására bűntudat és lelkiismeret-furdalás nélkül.

Az lett volna csoda, ha az Orbán rezsim nem csinál vadászati kiállítás kemény milliárdokért, ahol a legnagyobb trófea Magyarország.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________