2022-02-08 nap bejegyzései

(3774) Mikor?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Mikor fogunk kihalni?

Még 2019. június 10.-én jelent meg egy poszt az Arctic News-ben, aminek vezérfonala ez volt: Több mint 5°C hőmérséklet emelkedés várható tíz éven belül. Az emberiség valószínűleg kihal 3 °C emelkedés után, és a Földön majd minden élet kihal 5°C hőmérséklet emelkedést követően. Ez az előrejelzés közel 3 éve történt.

Most ezt az „apró” kellemetlenséget, 2022 február 5.-én megismételték:

Mikor hal ki az emberiség?

Egy évtizeden belül, valószínűleg 2026-ra a hőmérséklet emelkedés meghaladhatja az 5°C-t. Állítják Guy McPherson, Beril Sirmacek and Ricardo Vinuesa. Mivel nekünk 3°C is elég, a 2026 szinte garantálható.

Az ipari forradalom előtti hőmérséklethez viszonyítva a növekedés már átlépte a 2 °C-t, és a következő években hatalmas hőmérséklet növekedés várható.

A kék görbe a jelenlegi melegedés. A zöld görbe a földtörténeti melegedés. Vagyis 100.000 év kellett ahhoz a melegedéshez, ami most kevesebb mint 10 év alatt elérünk a fosziliák elégetésével.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________