2022. január hónap bejegyzései

(3767) Összefoglaló

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

USA és NATO fokozza a háborús fenyegetést Oroszország felé – kész vagy a III. világháborúra?

Forrás: WSWS

Washington ukrán konfliktussal provokálja Oroszországot, ami az egész Földet fenyegető felmérhetetlen katasztrófa bekövetkezésével jár. Az amerikai imperializmus óvatlanul vonul a III. világháború felé.

Az ukrán krízist hazugságokra felépítve, NATO szövetségeseivel karöltve, Amerika hozta létre. A Biden adminisztráció elítéli Oroszországot katonai a felvonulásokért saját határain belül. A Fehér ház megállás nélkül ismételget egy küszöbön álló, Ukrajna elleni orosz inváziót, amit a szajha média lelkesen visszhangzik.

Ez, egy hisztérikus háborús propaganda. Moszkva sose fenyegetett egy ukrán invázióval, azonban azt jelezték, hogy Ukrajna NATO tagságába nem egyeznek bele.

A NATO nem „demokratikus” országok földrajzi szövetsége, hanem egy imperialista összeesküvés Oroszország, és más országok elleni háborúra. Ha, beveszik Ukrajnát, akkor lényegében NATO fegyverek és alakulatok helyezkednének el az orosz határ mentén, és az 5. cikkely szerint a szélsőjobbos Kijevi rezsimet segítenék egy fegyveres összecsapásban, amit kiprovokálnának Moszkva ellen.

Washington felfedte, hogy tervbe vette 50.000 katona telepítését az ukrán/orosz határra.

Néhány napja Antony Blinken, amerikai külügyminiszter elutasította Moszkva írásba foglalt kérését, ami szerint garanciát kértek arra, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag. A Biden adminisztráció nem tárgyal, nem törekednek a feszültség enyhítésére, azonban Putyint arra sarkalják, hogy indítson el egy fegyveres konfliktust, ami után kikiáltható lesz agresszornak.

Az amerikai és az NATO alakulatok mobilizálásával Washington beindított egy gazdasági háborút. Biden és Blinken „komoly gazdasági szankciókkal” fenyegette meg Moszkvát. Oroszország pedig felkészül arra, hogy Washington levágja Moszkvát a SWIFT dollár tranzakciós rendszerről, ami után Oroszország ki lenne zárva a világgazdaságból.

Az USA különböző országokat támadott meg a Földön, és Putyin tudja, hogy egy vereség mit jelent. Manuel Noriéga és Szlobodán Milosevics börtönben haltak meg. Muammar Gaddafit brutálisan legyilkolták, Szaddam Husszeint felakasztották. Washington, Putyint is holtan akarja látni.

A Biden adminisztráció olyan helyzetet hozott létre, amit Putyin egzisztenciális fenyegetésnek foghat fel. Olyan engedményt (a feltétel nélküli kapituláció kivételével) Moszkva nem tud tenni, ami megakadályozná a NATO csapatok előretörését. Moszkva választhat, háború most, vagy a közeljövőben, amikor a NATO az ajtóhoz ér.

A Fehér ház vakmerően masíroz a háborúba, ennek ellenére senki se tér ki arra, hogy ez mit jelent. Nincs újságíró, aki megkérdezné Bidnet, mi a legrosszabb forgatókönyv? És senki nem kérdezi meg, hogy atomfegyverekhez fognak-e nyúlni? Washington úgy tesz, mintha a konfliktus kizárólag Kelet Ukrajnára korlátozódna.

Az Egyesült Államok 1991 óta több háborút is vívott, amelyek mindegyike katasztrófával végződött. Sok millió halott, a Közel Keleten és Közép Ázsiában teljes társadalmak törtek össze. Ezek az országok primitív hadsereggel rendelkeztek. Most azonban, Washington olyan országot szemelt ki, akinek a nukleáris tölteteinek száma közel azonos az amerikaiéval.

Ha, az USA és a NATO meggyőzte magát, hogy Moszkvát kiteheti egy egzisztenciális fenyegetésnek anélkül, hogy egy nukleáris háború veszélyét elkerülje, akkor álomban ringatja magát. Hogy lehet, egy atomháború lehetőségét kizárni? Ha, pedig felfogták a kockázat nagyságát, akkor tevékenységük egyszerűen őrültség.

A háborúnak megvan a maga könyörtelen logikája. Nem engedelmeskedik az Ovális Irodában összetákolt tervezetnek. A Washington által összehozott katonai elképzelés magával fogja rántani a nagyhatalmakat egy globális konfliktusba. Mit szépítsünk, egy harmadik világháborúba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3766) Elnőiesedett férfiak

Tibor bá’ fordítása online

Sean Penn véleménye az elnőiesedett amerikai férfiakról

Az amerikai kultúrában a férfiak vadul elnőiesednek 

Az Independentnek nyilatkozva Sean Penn színész kifejtette nézeteit a férfiasságról és az amerikai férfiakról, akik „levetettél nadrágjaikat és szoknyát húztak helyette, gyáva génjeik miatt.”

A hónap elején egy másik újságnak nyilatkozva Penn kifejtette: „Nem hiszem, hogy a brutalitás, vagy érzéketlenség, vagy figyelmetlenség a nők felé férfiasságot jelentene. Azonban azt se hiszem, hogy a nők irányába tett figyelmességünkből kifolyólag nőiessé kellene válnunk.

Felkérés után, hogy tisztázza nézetét, ezt mondta: „Az életemben voltak határozott nők, akik a férfiasságot nem tekintgették a nők elnyomásának. A gyáva férfiak elveszítik a nadrágjaikat és szoknyákat vesznek fel helyette.

Az Independent cikkében említést tesznek arról, hogy az interjú alatt jelen volt Penn lánya, Dylan, aki „csendben hallgatott és a levegőbe bámult” apja beszéde alatt.

Az interjúra azért került sor, mert Penn legújabb akciós filmjét, Flag Day (A zászló napja) népszerűsíti, amit ő rendez, és amiben volt feleségétől, Robin Wrigh-tól származó gyerekeivel, Dylennal és Hopperrel együtt szerepel is.

A film alapját Jennifer Vogel „Flim-Flam Man” (Ostobaságot fecsegő férfi) 2004-es visszaemlékezései képezik, amiben egy nő megakarja érteni szélhámos apja múltját. Különben a film fogadtatása nem volt egyértelmű.

Az elnőiesedés a magyar férfiak soraiban is megfigyelhető. Az én időmben „mindenkit meg kell kefélni, aki hagyja magát” volt a jelsó.- Ma a fiatal férfiak sorra fordulnak el a szextől, ami egyértelmű tesztoszteronhiányra utal. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3765) Lánc-hídi séta

Tibor bá’: múlt és jelen online

 

A tót megizéli az anyját egy forintért, mondotta volt a nevelő anyám, aki a baszni szót ki nem ejtette volna a száján. Ő csak tudta, mert a felvidéki Füleken született. Anyja magyar volt, apja vezetékneve német, de árva gyerek lévén egyformán jól beszélt a német mellett szlovákul és magyarul is. Minden esetre Trianon után átjöttek az anyaországba. A hátrahagyott szlovákiai rokonsággal a hatvanas években találkoztam, beszéltek magyarul, de valami fertelmes akcentussal. A lényeg mégis az, hogy a tót az anyját megbassza egy forintért, amit nevelőanyám éveken át demonstrált. Egy tojásból gyúrt tésztát, két szem gombából csinált gomba levest. A paprikás krumplikban egy pár virsli volt, amit az apám evett meg. Meg lehet ezt szokni, ha az ember gyerekkorban kezdi.

47-ben mindenki nagyon szegény volt, amin az érezhető defláció csak rontott. Iskolába gyalog jártam, a Bazilikától az Istenhegyi út 32-be, mert nem kaptam villamospénzt. Persze túléltük, de nem lehet elfelejteni. Nyáron történt, hogy jöttek perselyezni a Lánc-híd újjáépítésére. Húsz forintot kértek, és adtak érte egy kitűzőt. Vártam, hogy az anyám kirúgja a perselyezőket, de nem. Gondolkodott egy kicsit, majd elővette a pénztárcáját és kikapart belőle egy 10 forintos bankjegyet és 10 forintot apróban. Majd a kapott jelvény nagy büszkén kitűzte a kabátjára.

Meglepetésemet alig tudtam palástolni. Ő, aki a tízdekás vajat miután kicsomagolta a papírjárók, késsel lekaparta az odaragadt néhány milligramm vajat, mielőtt a papírt kidobta volna. Ő, összekapart 20 forintot, ami pontosan 20 matiné jegy ára.

Nem kellett sokáig várnom, megmagyarázta. „Tudod Tibike, mindennek meg van a reális ára. Ha át akarunk sétálni a Lánc-hídon, az most 20 forintba kerül. Én most önbecsülésből adakoztam.”

Amit most leírtam nektek, az akkor jutott eszembe, amikor elolvastam az ellenzék miniszterelnök jelöltjének E-mailjét. Arra kért, hogy járuljak hozzá az ellenzék harcának a sikerességéhez. Orbán csapata milliárdokat költ, nekik közel sincs ennyi pénzük, de sokan vagyunk, ha mindenki csak egy kicsit ad, akkor győzhetünk.

Mit mondott a nevelőanyám, mindennek meg van a reális ára. Nem hivatkozhatok a 77 ezer forintos nyugdíjamra, önbecsülésből adakoznom kell. És adakoztam!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3764) Omikron jövője

Tibor bá’ fordítása online

 

Mennyire valószínű, hogy az Omikron halálosabbá mutálódik?

Forrás: AlterNet Media Inc.

Nehéz kitalálni, hogy a pandémia jövőjét illetően mit jelent az Omikron. Egyesek úgy gondolják, hogy ez lehet az utolsó ugrás egy új endémiás formára. Viszont a kutatók figyelmeztetnek, hogy a Deltánál enyhébb, de könnyebben fertőző Omikron halálosabbá  is válhat.

Az emberek azon töprengenek, hogy a vírus nem evolválódhatna-e enyhébbé, de semmi ok nincs arra, hogy így történjen, nyilatkozott Dr. Stuart Campbell Ray, a Johns Hopkins University fertőző betegségek szakértője: „Nem hiszem, hogy bízhatunk abban, hogy a vírus a végén enyhébbé változik.”

Az RNS vírusok, mint például a SARS-CoV-2, állandóan mutálnak, a gazdasejt minden egyes reduplikációja alkalmat ad arra, hogy mutáció jöjjön létre. Bár lényegét tekintve a vírus nem élőlény, természetéből fakadóan mutál és evolvál. Amint megfertőzi a gazdasejtet, azonnal duplikálódik, ami a túlélésének a záloga.

Általánosságban az evolúció folyamán, ami gyorsabban reprodukál, és előnyösebbé válik, annak testvéreivel szemben előnye lesz. Vírusok esetében ez akkor következik be, amikor könnyebben fertőzővé válnak. Pontosan ezt láttuk a Delta és az Omikron esetében. De, miért ne tudna ez az Omikron még fertőzőbbé válni, majd később halálosabbá?

„Az Omikron a tüdőben jobban kapcsolódik a receptorokhoz egyetlen mutáció után.” – mondja Dr. Gerorge Rutherford a San Franciscoi Universty of California a fertőző betegségek és globális epidemiológia professzora. – „Néhány mutációs lépés után súlyosabb, halálosabb betegségé válhat, de vírusok esetében az evolúció szokatlan fordulatot vehet.”

Míg elvileg lehetséges, hogy az Omikron halálosabbá mutáljon, ez nem feltétlenül következhet be.

„Ami pedig a jóslatot jelenti, mi  fog az Omikronnal történni, nos felválthatja valamik teljesen más.” – állítja Rutherford, majd hozzáteszi: „az Omikronnal három lehetséges dolog fordulhat elő.” Ezek: (1)Az Omikron fertőzőbbé válik. (2)A megfertőzött személy két-három nap helyett tovább lesz szimptómamentes, és így több embernek adhatja át fertőzést. (3) Az oltással kialakított immunreakciót kikerüli.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3763) COVID kontra alkohol

Tibor bá’ fordítása, figyelem felkeltése online

 

Úgy tűnik a COVID-19 kockázata változik attól függően, hogy mit iszunk

Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző, alkohol tartalmú italok milyen értékben változtatják meg a COVID-19 fertőzés kockázatát. Erről az alábbi URL-en lehet tájékozódni. Én pedig röviden összefoglalom a lényeget.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.772700/full

Vörösbor (mérsékelt) fogyasztása védelmez a COVID-19 ellen. Ezzel szemben a sör és almabor fokozza a fertőzés veszély, függetlenül az alkohol tartalomtól és az ivás gyakoriságától. A ritkán fogyasztott (heti 1-2 pohár) szeszezett bor nyújt védelmet a COVID-19 ellen. A gyakran fogyasztott (heti 5 alkalommal) pálinka növeli a kockázatot, míg a gyakran fogyasztott fehér bor és pezsgő csökkenti a kockázatot. Általánosságban a nagyobb fokú, és gyakori alkohol fogyasztás fokozza a kockázatot.

Nem csodálkoznék, ha a „tanulmányt” a vörösbor lobbi finanszírozta volna.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3762) Vakcina verseny

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Vezető amerikai vakcina tudós elmagyarázza, az Omikron ellen miért jobb a Szputnyik V a Pfizerrel szemben

Forrás: Természetesen az RT.

Az oroszok Szputnyik V vakcinájának nagy előnye, hogy bepörgeti az antitesteket előállító sejteket, állítja egy jeles amerikai kutató, idézve egy új tanulmányt.

A Szputnyik V jobb neutralizáló antitest választ vált ki, mint az mRNS vakcinák, álltja Hildegund Ertl professzor az egyik amerikai top vakcina szakember – állította hétfőn a Szputnyik V Twitter oldalán megjelent poszt.

A philadelphiai Wistar Intézet vakcina és immunoterápiai kutató úgy gondolja, hogy az orosz oltás adenovirális vektora „sokkal tovább tartó” antitest választ vált ki, mint bármelyik mRNS vakcina. Ennek eredménye „antitesteket előállító sejtek szimulálása” közli az állítás.

„Összességében, ezek az eredmények rendkívül biztatóak” állítja a professzor, miközben véleményezi  a tanulmányt amivel a Spallanzani Intézetben dolgozó orosz-olasz csapat állt elő. Az vezető olasz fertőző betegségekkel foglalkozó intézet a tanulmány nyers leírását a múlt héten hozta nyilvánosságra.

Mielőtt beoltatom magam Szputnyik V vakcinával, jó lenne ha ezt más forrás megerősítené.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3761) Élelmiszer árak

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Lehet, hogy az élelmiszerárak emelkedése mögött kínai felvásárlás áll?

A hiány elkerülés, és az importfüggőség csökkentése végett a kormány jelentős méretékű tartalékot halmoz fel.

Az elmúlt hónapok alatt az élelmiszerárak tíz év csúcsán járnak, amit az egész Földet aggodalommal vesz tudomásul. Az okok között megtalálhatók: szállítási nehézségek, munkaerőhiány, rossz időjárás, és megemelkedett fogyasztói igény. Kevésbé ismert ok a kínai felhalmozás a fontos alapanyagok terén.

Az Amerikai Földművelési Minisztérium szerint 2022 derekára Kína tulajdonában lesz a Föld tartalékának 69 százaléka. Ezen belül 60 % rizs, és 51% gabona. Kínai becslés szerint a tartalékuk rekord értékű, és persze hozzájárul a magasabb élelmiszer árakhoz. Kína úgy gondolja, hogy szükség van erre a tartalékra, hogy ne legyen kitéve a főbb export országok kényének-kedvének, mint például USA. Azonban más országok, különösen a harmadik világban, felteszik a kérdést: A világ lakosságának kevesebb, mint 20 százalékának miért kell ekkora mennyiségű élelmiszert felhalmozni.

Kínában ezer évek óta működnek magtárak. Császári időkben így szedték az adókat, és a rossz termésű éveket, háborúkat, természeti csapásokat kompenzálták vele. Fontosságuk egyre nőtt a népesség növekedésével párhuzamosan. A XIX., és a XX. század elején természeti és politikai katasztrófák milliók észére biztosította az éhínséget, ami hamarosan követte a politikai instabilitás és forradalom. Az 1950-es évek körüli éhínség tíz milliók életét követelte.

Két hete a kínai vezető, Xi Jinping at mondta a kommunista találkozón, hogy a nép élelmezésének kínai kézben kell lenni, de ez nem lesz könnyű. Kína művelhető földje egyre zsugorodik városi beépítések, és galaj szennyezés miatt. Ezen kívül a kínai farmok hatékonyság messze elmarad más országokétól. Az erőfeszítések a nagyobb termelékenység érdekében ígéretesek, de az eredményekre évekig kell várni.

Kína tehát halmoz. 2021 januárja és júliusa között az import 50 százalékkal ugrott meg 2020-hoz viszonyítva.

A kínai élelmiszer alapanyag mennyiségét titkosították. 2021 novemberében kisebb pánik söpörte végig az országot nem túl ügyesen fogalmazott jelentést követően, amire az agrárminisztérium jelezte, hogy 18 hónapra vannak tartalékok.

Természetesen  más országok is tartalékolnak, elsősorban a Covid miatt. AZ FAO jelezte, hogy ebben az évben az élelmiszer árak 20 százalékkal is emelkedhetnek, amiben Kínának, a Föld legnagyobb mezőgazdasági termény importálójának jelenős szerepe van.

Helyes vagy nem helyes, Kína nem hajlandó megválni tartalékától, csakhogy mások is életben maradjanak, bár a világ infláció megfékezése terén lenne teendője. A legfontosabb csökkenteni kellene a terménytámogatást, ami a hazai árakat a nemzetközi fölé emeli.

Kína az éhínségből kinőtte magát és sok száz millió részére élelmiszer biztonságot hozott lére. Gazdasága folyamatosan növekszik, sokan úgy gondolják, hogy törődnie kellene a szegényebb országokkal is.

Szerző: Adam Minter at aminter@bloomberg.net
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3760) Az öregségről

Tibor bá’ online

 

Aki megszületik, az egyszer meg is hal. A halált elkerülni nem, legfeljebb késleltetni lehet. Ez akkor is igaz, ha még nem gondolkoztál el róla, majd fogsz. Ami ezt a kérdést aktuálissá teszi, az a SARS-CoV-2 különös viselkedése. Elsősorban az idősekre veszélyes. 70 év felett az elhalálozás 20 % körül van, míg 40 alatt az 1% apró töredéke. Az okot még nem derítettél ki, nem is nagyon törik magukat az orvosok, megelégszenek azzal, hogy „alapbetegség”. Szerintem tévesen.

A nevén nevezett alapbetegségek minden esetben: diabétesz és magas vérnyomás. Kezdjük az utóbbival.

Normál esetben (ha más betegségek nem ütötték fel a fejüket) idős korral rendszerint együtt jár a magas vérnyomás. Az esetek 90 százalékában az orvosok nem tudják megmondani a kiváltó okot. Néhány évtizeddel ezelőtt kezelni se tudták. A magas vérnyomással együtt lehetett élni (egy darabig) „mindössze” a szívnek nem tetszett a túlhajszolás, kialakult a hipertrofia, vagyis a szívizom megvastagodás, ami magával hozza a bal kamra funkció vesztését, és a hamarosan bekövetkező szívhalált.

Szerencsére ezek az átkozott, profit éhes gyógyszergyárak kijöttek vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel. Ennek köszönhető, hogy „újabban” oly sok ember éri el a kilencvenes éveit. Rólam 16 éve derült ki, hogy magas vérnyomásom van. Azóta szedek rá gyógyszert és így a reggeli vérnyomásom általában 120/75. Ideális érték. Ha ezért patkolnánk el, akkor megkérdezném a vírus honnan a fenéből tudja, hogy ha nem szedném a gyógyszert, akkor (mondjuk) 180/90 lenne a vérnyomásom. Ez nem betegség, ez egy állapot.

Ugyanígy állapot a kettes típusú diabéteszem is. Ugye két fajta cukorbetegség van. Az első az inzulin hiányos, mert a hasnyálmirigy nem termel inzulint, pedig a kötelessége lenne. Inzulin nélkül a glükóz, mint tápanyag, nem tud eljutni a sejtekbe. A vérben egyre csak növekszik a cukor színt, a vége a halál. Amikor rájöttek, hogy mi a baj, sertés inzulinnal kísérleteztek. Ez bevált, csak nehézkes volt az inzulin kinyerés. Ma már a gyógyszergyárak üzemeikben állítják elő. A diabétesszel, ami egy betegség, együtt lehet élni, csak nem túl kellemes.

Ami minket érdekel az a kettes típusú diabétesz, ami szintén idős korban jön elő (többnyire). Ez esetben van inzulin, csak a sejteknek nem elég, rezisztensek lettek rá. Itt enyhébb esetben elég, ha visszafogjuk a szénhidrát fogyasztást, és fokozzuk a fizikai munkát. Ha nem elég akkor erre is van gyógyszer, aminek hatására a termelt inzulin mennyiség elégséges lesz.

Hát nekem ez is van. Szedem a megfelelő gyógyszert (ezek a rohadt gyógyszergyárak ezt is kitalálták) és a reggeli vércukrom 4,7 mmol/L körül van. Felmerül a kérdés, ez a pimasz vírus honnan tudja, hogy nekem nem azért nincs 7,3 mmol/L vércukrom mert nincs kettes típusi diabéteszem, hanem szándékosan tartom sakkban?

Összegezve, az alap betegségeim karban vannak tartva. Csak én tudom, hogy vannak, semmi nyilvánvaló jelei nincsenek. Ha normális a vérnyomásom, normális a vércukrom, akkor miért rosszabb a túlélési esélyem mint a 40 évesnek, akinek a vérnyomás és a vércukra pont annyi mint az enyém?

Nincs más lehetőség, meg kell várni míg kiderül, mik alapján válogat a vírus! Amíg ezt nem tudjuk, nagyon nehéz lesz kidolgozni egy hatásos védelmet ellenük.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(11) Góg és Magóg

Tibor bá fordítása online – Vissza a múltba nem sokat, csak jó 10 évet

 

Ha, azt hiszed, hogy Ady Endre verséről akarok értekezni, akkor most egy kicsit melléfogtál. Ugyanis, én arról a Góg és Magógról írok, akik a Biblia Jelenések könyvében szerepelnek és szerepük a zsidók és a keresztények végromlásának az előkészítése. Az Apokalipszis szerint egy angyal a sátánt 1000 évre leláncolta, de utána szabadon kell bocsátani. De, beszéljen helyettem a Biblia:

„Mikor eltelik az ezer esztendő, a sátán kiszabadul börtönéből és megindul, hogy félrevezesse a föld négy sarkán lakó nemzeteket, Gógot és Magógot, és harcra gyűjtse őket. Számuk annyi, mint a tenger fövenye. Fölvonulnak a föld minden táján, körülzárják a szentek táborát és a szeretett várost (Jeruzsálemet – az én közbeszúrásom). De tűz csap le Istentől az égből és megemészti őket. Az ördögöt, aki félrevezette őket, kénkővel égő tüzes tóba vetik, ahol a vadállattal és az álprófétával éjjel-nappal, örökkön-örökké gyötrődni fog”.

Sose kezdtem volna erről írni, ha G. Bush volt amerikai elnök a „tűz csap le Istentől az égből és megemészti őket” mondattöredékkel kapcsolatban nem érezte volna úgy, hogy Isten őt szemelte ki az idézett „tűz” lecsapatására. Mind erre pedig, nagyon érdekes módon derült fény.

Az Irak ellenes koalíció megerősítése végett 2003-ban Bush elbeszélgetett az akkori francia köztársasági elnökkel, Jacques Chirac-kal. Beszélgetés közben Bush közölte, hogy Góg és Magóg pillanatnyilag a Közel-keleten garázdálkodnak és nekik kötelességük őket legyőzni. Szó szerint idézve a következőket mondta: „Ez a szembehelyezkedés Isten akarata, aki a konfliktust arra akarja felhasználni, hogy az Új Kor kezdete előtt a választott nép ellenségét megsemmisítsük.” A Chirac-Bush beszélgetés sose látott volna napvilágot, de Chirac teljesen paff volt a szöveg hallatán, ezért a Lausanne Egyetem teológus professzorának, Thomas Römer szakértelmére volt kíváncsi. Römer a kissé hihetetlen történetet az egyetem belső kiadványában közzétette, de különösképpen senki se figyelt fel rá. Csakhogy, ez év márciusában a francia újságíró, Jean Claude Maurice kiadott egy könyvet, amiben a történetet maga Chirac erősített meg. Az újságíró visszatekintése szerint Chirac, francia köztársasági elnök Bush kijelentésén elképedt és meg volt riadva. Hogy képzeli az USA elnöke, hogy az Irak elleni háborút egy bibliai próféciával meg lehet indokolni. Chirac szavaival: „Azon töprengtem, hogy hihet valaki ilyen fanatikusan a Bibliában?”

Ezzel még nincs vége a történetnek, mert állítólag még ugyanabban az évben Bush azt mondta a palesztin külügyminiszternek, hogy Irak és Afganisztán megtámadására Istentől kapott parancsot, és neki ezt a szent missziót végre kell hajtani. Rengeteg elmélet látott eddig napvilágot, hogy Amerika miért támadta meg Irakot. Most, azonban már semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Bush háborújának alapja a vallási hite volt. Tetteinek motivációja a bibliai prófécia beteljesítése, aminek kapcsán Isten őt választotta ki a beteljesülés végrehajtására. Végeredményben sok ezer amerikai katonának, és sok százezer irakinak azért kellett meghalni, hogy Bush legyőzhesse Gógot és Magógot.

A mi politikusaink se épelméjűek, de talán ilyen kötöznivaló őrült nincs közöttük.

http://www.guardian.co.uk/world/2005/oct/07/iraq.usa

http://www.rue89.com/2007/09/17/un-petit-scoop-sur-bush-chirac-dieu-gog-et-magog

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3759) Védőoltás

Tibor bá’ fordítása online

 

A természetes COVID Delta immunitás hatékonyabb, mint a védőoltás – CDC tanulmány

Annak ellenére, hogy ellentmond az egészségügyi szakértők korábbi tanácsának, a tanulmány ragaszkodik ahhoz, hogy az oltás egy biztonságos stratéga a koronavírussal szemben.

A tanulmányt szerdán hozta nyilvánosságra a CDC (az Amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ) szerint a Delta variáns 2021 második felétől dominánssá vált. A beoltott emberek hatszor kisebb eséllyel kapták el a COVID-19 fertőzést, mint azok, akik nem voltak beoltva.

Azok, akiket a korábbi variánsok megfertőztek, de nem lettek beoltva 15-30-szor kiesebb eséllyel kapták el az új variánst.

Hasonló különbségeket találtak a kórházi kezelés terén is. Korábbi fertőzés jobban véd a kórházba kerülés ellen, mint a beoltottság.

A korábbi fertőzéssel szembeni hátrány ellenére a CDC ragaszkodik ahhoz, hogy a legbiztonságosabb stratégia az oltás a COVID-19 fertőzéssel szemben. Ennek oka az, hogy a COVID első fertőzése jelentős kockázattal jár, állítja Dr. Eli Rosenberg a tanulmány egyik szerzője, a CNN kérdésére.

Dr. Erica Pan a Kaliforniai Közegészségügy epidemiológusa a korábban megfertőzötteknek javasolja a vakcina felvételét „extra védelem” érdekében.

A tanulmány következtetése ellent mond az amerikai egészségügyi hivatalnokok korábbi véleményének. A Delta variáns múlt év májusi beindulásakor a Fehér Ház fő egészségügyi tanácsadója Dr. Anthony Fauci ragaszkodott ahhoz, hogy a vakcina jobb, mint a fertőzésből nyert immunitás.

Republikánus törvényhozók megvádolták Faucit, hogy nem vesz tudomást a természetes immunitásról szóló tanulmányokról, mert azok nincsenek összhangban a széles körű oltás programmal.

Tekintve, hogy a tanulmányt a Delta variáns terjedésekor végezték el, nem lehetett betekintése a már dominánssá vált Omikron fertőzés elleni oltás hatékonyságra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3758) Tudatlanok

Tibor bá’ online

 

Tudatlanok nyomában

Premisszák: 1) lakosság arányosan elhalálozásban Magyarország vezet a Világban. 2) Orbán döntéseit lakossági felmérések után hozza meg. 3) nagy általánosságban a tanult, intelligens emberek oltás pártiak, a tanulatlanok viszont oltásellenesek.

A magyar halottak száma 40.500 felett van, és ez a szám naponta durván 100 fővel növekszik. Mi az oka?

2020 tavaszán kiemelkedően jók voltak a magyar adatok. Ennek oka a vírus miatt kialakult világpánik volt. Nálunk még arra is ügyeltek, hogy az időseken kívül más nem mehetett vásárolni déli 12 óra előtt. Ez azonban nagyon sok aktív életkorban lévőnek nem tetszett.

Ezt a népszerűtlenséget Orbán azonnal észlelte, hiszen jól ismert tény, hogy a társadalmat folyamatosan szondázza, és elkezdte a döntéseit a „népakaratnak” megfelelően hozni.

Tekintve, hogy az országban döntő többségben az iskolázatlan, mondjuk úgy, hogy tudatlanok vannak. A többség lazításokat, foci meccseket, nyilvános mulatozást, karácsonyi összejöveteleket akart észszerű megszorítások helyett. Orbán tehát engedett nekik. Hiába könyörögtek Orbánnak a tanult szakemberek, akikből száznak csak száz szavazati joga van. Ezzel szemben a 3 millió bunkónak 3 millió.

Semmi más nem számított. A COVID elleni harc Orbán hatalomba maradási harcává vált. Különben is, főleg az idősek halnak meg, amit meg lehet magyarázni. Különben is, meghaltak volna az alapbetegségeik miatt. A propaganda gépezett pedig erre is megtalálta a választ. „A világban különböző képen mérik az elhalálozást, az adatok nem összemérhetők.” Nálunk, ha meghal valaki az orvosok azonnal rávágják, hogy „koronavírus”.

Végül is, mikről van szó? Az egész ország a tanulatlanok után megy. Az történik, ami szerintük helyes. A nagy kérdés az, hogy felébredünk-e ebből a lidérces álomból, vagy zokszó nélkül besétálunk a sírokba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3757) Mellékhatás

Tibor bá’ fordítása online

 

A COVID oltások leggyakoribb „mellékhatásait” nem a vakcina okozza.

Az emberek nagy része annyira fél a COVID vakcinák mellék-hatásától, hogy akkor is tapasztalják, ha placebót kapnak. – állítja egy új tanulmány.

Forrás: RT.

A COVID vakcina „mellékhatásának” legnagyobb részét az emberi elvárás okozza, nem pedig a vakcina, állítják a Harvard Medical School kutatói, miután több mint 45 ezer résztvevőt analizáltak.

Különböző „szisztematikus” mellékhatást, mint a fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalom, jelentettek mindkét csoportnál, akik különböző gyártmányú COVID vakcinát, illetve akik tudtukon kívül placébót kaptak.

Az adatok analizálása után a Bosztoni Beth Israel Deaconess Medical Center tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett „nocebó hatás” – kellemetlen érzéseket az izgalom illetve a kellemetlenség várása okozza. Ezek a jelezett vakcina mellékhatások háromnegyed részét tették ki.

A tudósok szerint, bár az oltással szembeni bizonytalanság oka „bonyolult és sokrétű” a potenciális mellékhatásokkal kapcsolatos aggódás fontos tényezőnek tűnik, ezért a teljes társadalom beoltását célzó programnak fontolóra kellene venni az igen gyakori nocebó hatást.

A kutatáson résztvevő egyik tudós, Ted Kaptchuk, a Harvard Medical School professzora megmagyarázza a nocebó hatás mögött meghúzódó tényt. Szerinte a nem specifikus szimptómák, mint a fejfájás, fáradtság, stb. megtalálhatók az összes ismertetőben, mint a COVID vakcina tipikus tünetei.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy az ilyen fajta információk miatt az emberek közössége,  mindennapi érzéseket az oltásoknak tudnak be. Valamint az aggódás miatt az emberek túlzottan érzékenyek a kellemetlenségekre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3756) Összeomlás

Tibor bá’ fordítása online

 

A Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a klímakatasztrófát a társadalom összeomlása követi

Mi már hosszú évek óta megegyeztünk abban, hogy a klímaváltozás okozta nehézségek vége a társadalom összeomlása lesz, és a társadalom összeomlását a törvénytelenség követi. Ezt most az angol Meteorológiai Intézet valószínűsítette.

A Meteorológiai Intézet szabványa szerint is, ez egy zord előrejelzés – vagyis a társadalom totális összeomlása, ami után a felfegyverzett, bűnöző bandák, ellenállás nélkül, uralják a vidéket.

Ez az egyik ítélet napja leírás, amit az Egyesült Királyság Meteorológiai Intézete adott ki, hogy lemodellezze a klíma változás következményeit.

A jövőbéli kilátások elkerülésére érdekes tanáccsal szolgálnak. Vissza kell lépni az Európai Unióba. A magyarázat komplikált, és valószínűtlen, inkább azt példázza, hogy a társadalom nagy része már kilépés ellenessé vált. Egy kicsit túl későn.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3755) Omikron

 

Az Omikron rosszabb, mint gondoltuk

Szendi Gábor posztjából átvéve (kivonat)

Szerző: Umair Haque

Fordította: Czárán Judit

Lehet, hogy sok más emberhez hasonlóan te is azt hiszed, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Nos, kapaszkodj meg: az omikron sokkal veszélyesebb, mint gondoltad.

Tudod, miért bízol ebben? Két okból. Az egyik az a bizonyos dél-afrikai nő, Dr. Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke, aki egyik interjút adja a másik után a nemzetközi médiában, azt ismételgetve, hogy tapasztalatai szerint „az omikronnak nagyon-nagyon enyhék a tünetei, és eddig senki nem került miatta kórházba.” Mindig a „nagyon enyhe„szóösszetételt használja, és ellenez mindenféle szigorítást.

Ha gyanakszol, hogy itt valami nem stimmel, akkor igazad van. Először is Dr. Coetzee nem tudós, ő csak a saját, meg talán néhány orvostársa betegek körében szerzett anekdotikus tapasztalatairól beszél. Vagyis nem áll mögötte gondosan kivitelezett, célzott kutatás. Erre mondhatja valaki, hogy „Na és?” Nos, éppen ez az, amiről beszélni akarok.

Eszembe jutott, amit Stephane Bancel, a Moderna ügyvezető igazgatója mondott. Arról beszélt, hogy Dél-Afrika népessége sokkal fiatalabb és egészségesebb a legtöbb más országéhoz képest, úgyhogy az onnan érkező adatok torzítanak, nem szabad őket automatikusan más populációkra kiterjeszteni. És igaza van. Dél-Afrika lakosainak átlagéletkora 27 év, Amerikáé 38, az Egyesült Királyságé 40 (Magyarországé 43). A másik az, hogy ez a fiatal populáció már számos covid vírussal találkozott, így eleve van némi szerzett immunitása a vírussal szemben. Így a kiválasztási torzítás, ahogy a statisztikusok mondanák, az „omikron enyhe tünetekkel jár” következtetés esetében, már önmagában azért őrült nagy, mivel az adatok Dél-Afrikából származnak.

Bancel véleményét részletesebben is kifejti: „Szerintem óvatosabbnak kellene lennünk. Nem hiszem, hogy ami az elkövetkező egy-két hétben Dél-Afrikában történni fog, abból megjósolható lenne ennek a vírusváltozatnak a valódi virulenciája, hiszen Dél-Afrikában a lakosságnak mindössze 5%-a 60 év fölötti, így az embereknek nincs számos más társbetegségük, ezért aztán abból, hogy a vírus nem tűnik nagyon virulensnek Dél-Afrikában, nem következik automatikusan, hogy Európában, Amerikában vagy az északi országokban sem lesz az„.

És akkor most térjünk át az omikronnal kapcsolatos első kutatás eredményére, amelyet az Imperial College London végzett, ahol igazi tudományt művelnek. Itt már nem anekdotikus megfigyelésekről és elrontott vizsgálatokról van szó. És a hírek itt már egyáltalán nem jók.

Íme, a híres idézet, amit talán már olvastál: „A vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy az omikron ártalmatlanabb lenne, mint az alfa vagy a delta, akár a tüneteket mutató, pozitívra tesztelt személyek számát, akár a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek arányát nézzük.

Az igaz, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma egyelőre alacsony. De semmi okunk feltételezni, hogy ez a szám nem fog felfele kúszni, ahogy egyre többen és többen fertőződnek meg.

Nézzünk egy kicsit jobban bele a számokban, mert itt kezd a dolog valóban aggasztóvá válni (9).

Az újbóli megfertőződés kockázata az omikron variáns esetében 5,4-szer nagyobb, mint a delta esetében. Ez azt jelenti, hogy korábbi fertőzések mindössze 19%-os védelmet nyújtanak az omikronnal való újrafertőződés ellen.”

Hogy kontextusba helyezzük a dolgot, az omikron korszak előtt az Egyesült Királyságban egészségügyi dolgozók körében végzett ‘SIREN’ vizsgálat szerint egy korábbi megfertőződés 85%-os biztonsággal megvédte az illetőt a 6 hónapon belüli újrafertőződés ellen.

De még csak nem is ez az igazán rossz hír.

A kutatók azt találták, hogy szignifikánsan nagyobb eséllyel fertőződnek meg tünetes omikronnal azok, akik két héttel ezelőtt vagy annál régebben megkapták a második oltásukat, illetve két héttel ezelőtt vagy annál régebben kapták meg az emlékeztető oltásukat (az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák esetében).

Érted, hogy az utóbbi mit jelent? Azt, hogy még akkor is szignifikánsan nagyobb esélyünk van a tünetes omikronnal való megfertőződésre, ha háromszor be vagyunk oltva.

Hogy miért? Azért, mert „attól függően, hogy mekkorára becsüljük a vakcina hatékonyságát a delta vírussal való tünetes megfertőződés ellen, az omikronnal való tünetes megfertőződés ellen két oltás 0-20% közötti, míg a három dózis 55-80%-os biztonsággal véd.

Az utolsó mondat különösen fontos, mivel ebből látszik, mennyire veszélyes valójában az omikron.

Lehet, hogy akkor is csak 55%-ban vagy védett az omikron ellen, ha már a harmadik oltását is megkaptad.

Persze vannak más kockázati tényezők is, például az életkor – ami a Dél-Afrikából származó adatokat eleve értelmezhetetlenné teszi.

Mi a legjobb eset? Nos, ha fiatal és egészséges vagy, tökéletes kondícióban, és bivalyerős az immunrendszered, akkor nagyjából 80%-ban vagy védett a tünetes fertőzés ellen – akkor is, ha már a harmadik oltáson is túl vagy. Ez jóval alacsonyabb, mint az a 90%, amivel a delta ellen védenek a vakcinák. Ha viszont a negyvenes éveiben jársz, nagyjából megfelelő, de nem tökéletes az egészséged, akkor a védettséged jóval kisebb, mint 80%, még akkor is, ha háromszor be vagy oltva.

Az omikron nem megfázás. És még csak nem is influenza. Hanem egy covid vírus, egy veszedelmes betegség, ami sok embernél fulladásos halált okoz. Igen, ha megkaptad az emlékeztető oltást is, akkor a végzetes kimenetel esélye csökken. De még akkor is lehetsz nagyon, nagyon beteg. És a mi országainkban elég ember lehet komolyan beteg vagy kerülhet kritikus állapotba ahhoz, hogy az életünket, ahogy eddig ismertük, a vírus újra és újra ellehetetlenítse. És lehet ugyan, hogy a végén az omikron „enyhébbnek” fog bizonyulni, mint a delta, de ez sovány vigasz, hiszen tudjuk, hogy a delta kevesebb, mint egy év alatt több millió embert ölt meg világszerte.

Az omikron súlyos, halálos betegség. Egy szuper fertőző, vakcináknak ellenálló változata a covid vírusnak. A legjobb kutatás, ami pillanatnyilag a rendelkezésünkre áll, magáért beszél. És itt nemcsak arról van szó, hogy nincs rá bizonyíték, hogy az omikron kevésbé lenne veszélyes, mint a delta. Hanem arról is, hogy hibás adatfelvétel alapján vonták le azt a hibás következtetést, hogy az omikron enyhe tüneteket okoz. Igazából soha nem volt megalapozott a feltételezés, hogy az omikron egy megfázáshoz hasonló betegség. A tudósok mindig is azt mondták – ahogy erre a Moderna ügyvezető igazgatója is rámutatott -, hogy az omikron egy vakcina-elkerülő vírus, ami még a megerősítő oltásnak is ellenáll, és távolról sem olyan, mint a megfázás vagy az influenza, hanem a covid világjárvány egy új változata, amely képes az emberiségre a betegség és a halál új hullámát zúdítani.

A baj nagyobb, mint gondolnád. Hiszen minden egyes omikron esettel annak is nő az esélye, hogy egy még újabb mutáns alakuljon ki.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2675) Nők

Tibor bá’ fordítása online

Mi az oka annak, hogy a nők szexuális élete jobb (volt) a szocializmusban?

A Kelet Német nőknek több orgazmusuk volt, mint a nyugatiaknak?

A piaci törvények miként hatnak ki a szexualitásra.

A szerző véleménye igen egyszerűen ez: „A szabályozatlan kapitalizmus rossz a nőknek. És amennyiben átveszünk néhány dolgot a szocializmusból, akkor ezzel javítunk a nők életén.” A szerző, Kristen Ghodsee egy néprajzkutató, aki vizsgálta Kelet Európában az átállást a kommunizmusból a kapitalizmusba, különös tekintettel gender specifikus következményekre. „1989-ben az állam-szocializmus összeomlása tökéletes laboratóriummal szolgált annak vizsgálatára, minként hat a kapitalizmus a nők életére.”

A kevésbé szabályozott gazdaság a nőkre aránytalan terheket ró. A szociális biztonsági háló visszametszése azt jelenti, hogy a nőnek kell felügyelni gyerekekre, az idősekre, és a betegekre, ami gazdasági függőségbe zavarja őket. Ghodsee azt állítja, hogy állami beavatkozás nélkül a privát szektor álláslehetőségei büntetik azokat, akik gyerekeket vállalnak és megkülönböztetés foganatosít azokkal szemben, akik majd vállalni fognak. A kormány jobban tudja biztosítani a fizetési paritásokat a különböző csoportok között, mint a privát szektor és az olyan gazdaságok, ahol nagyobb az állami szektor a nemek közötti differenciálás kisebb. A kapitalizmus ciklikus instabilitásának hátrányait a nőknek kell viselni. Általában nekik kínálnak állásokat utoljára, és őket bocsátják el először recesszió idején. Kisebb fizetést kapnak, állami alkalmazásban kevesebben vannak. Ezek mind kihatnak a szexualitásukra. Minél kisebb egy nő gazdasági függetlensége, annál inkább kell a szexualitásnak és szexuális kapcsolatnak alkalmazkodni a piachoz. Azok, akik a szabad piacon hátrányos helyzetben vannak, nem szerelmet vagy élvezetet keresnek a szexben, hanem fedelet a fejük fölé, egészségbiztosítást, vagy a jóléthez való hozzáférést, amit a kapitalizmus nem nyújt a számukra.

Ghodsee különbséget tesz a keleti blokk kommunista párt által irányított, politikai szabadságot visszafogó „állam-szocializmus” és a demokratikus szocializmus között, ahol a kormány szociális elveket keres és természetesen ahol szabad választások vannak. Nem javasolja a visszatérést a Szovjetunióban tapasztalt élethez, de rámutat arra, hogy az állami szocializmus alatt álló kelet európai országokban gyakorlott bizonyos eljárásokat sikeresen átvehetnének demokratikus országokban. A szerző nem csak szexszel foglalkozik, hanem kitér a foglalkoztatási, vezetői és szülői témákra is. Véleménye szerint például a gyermekfelügyelet garantálása lehetővé teszi a nők autonómiáját, függetlenségét, ami jobb szexuális élethez vezet.

„A szocialisták már rég tudják, hogy a nő és férfi egyenlővé tétele – biológiai szexuális különbségük ellenére – igényli a gyermekvállalás kollektív formáját.” Példának okáért Kelet Németországban az állam a dolgozó nők számára biztosította a lakhatás, gyerek ruhák, élelmiszer és gyermekfelügyelet szubvencionálását. Ez a támogatás azt is jelentette, hogy a nők könnyebben vállaltak gyereket, akár házasság nélkül is. 1989-re Kelet Németországban a született gyerekek 34 százalékának szingli nők adtak életet. A két Németország egyesítése után a szubvenciók megszűnését követően beállt egy szülési sztrájk”. A korábbi Kelet Németország területén a termelékenységi ráta 60 százalékkal esett vissza.

Ghodsse álláspontja, hogy a szocializmus jobb szexet jelent, nehezen bizonyítható, mivel több kulturális tényező játszik szerepet. Ugyanakkor bizonyos kelet Európai országok a hidegháború alatt nagyobb arányú női orgazmusról számoltak be, mint ami az USA-ban vagy Nyugat Németországban, ami viszont nem szükségszerűen írható a szocialista politika számlájára. Azonban, ami igaz, hogy a kisebb egyenlőség (a nemek között) árucikkteleníti a szexet, és aláássa azt az undok elméletet, ami szerint a nők felnyomják a szex „árát” azzal, hogy megtagadják gyakorlását. Ghodsee szerint (aki maga is nő) „az olyan társadalmakban, ahol a nemek egyenlősége magas fokon áll, az utódvállalás szabadsága, és kiterjesztett szociális háló létezik, a nők gyakorlatilag nem aggódnak azon, hogy egy szabad piacon a szex ára milyen magasra szökik.”

Ghodsee azt is állítja, hogy amikor a hidegháború alatt a kapitalista országok és a szocialista országok között fennállt egy globális vetélkedés, a kapitalizmusnak nem állt módjában a korlátlan kiterjedés. A hidegháború befejezése óta eltelt 30 év alatt az olyan országok, mint az USA, UK határtalan deregulációt, privatizálást, szociális biztonsági háló visszavágását és az egyenlőtlenség hirtelen megemelkedését élte át. Ennek hatása a nőkre nézve katasztrofális volt. A fizetések egy helyben topogtak. A munkaerő nagy része instabil helyzetbe került (ami Amerikában azt jelenti, hogy kevésbé lehetséges az egészségbiztosítás). Amerikában a születések száma visszaesett. Az okok nem világosak, de a dolgozó anyák számára az állami segítség minden bizonnyal az egyik tényező.

Ghodsee könyvét ennél jobb időben nem lehetett volna kiadni. Számtalan gazadag országban az emberek később házasodnak, vagy egyáltalán nem, kevesebb gyereket vállalnak és a gyerekek nagyobb százaléka házasságon kívül születik.

A konzervatívok reakciója a szexuális kapcsolat, és családi struktúra átrendeződésére, siránkozás a patriarchális család modell visszaszorulása miatt. A szocialista reagálás viszont, egy olyan kormány intézmény létrehozása, amely a társadalmunk valóságos állapotát közelíti meg. Az elképzelés az, hogy a gyerekgondozás szubvencionálása, az egészségbiztosítás általánosítása és a szülők szabadság jogainak érvényesítése segíti a gyerekvállalást fiatal nők karrierje mellett azzal, hogy az egyedül nevelő szülőknek nagyobb támogatást biztosít. Ezek lehetővé tennék még a szexuális szabadságot is. Számtalan ok van rá, hogy a szociális indítékokat átnézzék amikor az egyenlőtlenség fokozódik. A feminista perspektívák igen erős bátorítást mutatnak. Amint erre Ghodsee rámutatott, a fiatal nők nagy valószínűséggel haladó szellemű jelöltekre szavaznak, mivel közvetlenül hasznosítják a progresszív ötleteket. A szexuális szabadság létrehozása is egyesítő hatású a nők által vezetett politikai mozgalmaknál.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3754) Mekkora a szerszámod?

Tibor bá’ online

 

Vicces az, hogy a férfiak nagy többsége nincs tisztában legbecsesebb testrészével, a pénisszel. Így aztán lehet hirdetni, hogy egy hét alatt 4 centivel növeli a 200 Euróért kapható csoda kenőcs, vagy a COVID 4 centivel  megrövidítette. Nos, mi a valóság?

A pénisz teljes hosszában, három szivacsos test helyezkedik el, és semmi más, csak ezek. Ha megtelnek vérrel, akkor méretük többszörös is lehet és keménnyé is válhatnak. Ezt hívják erekciónak. A szerkezet és a felépítés olyan, hogy se hosszabbítani, se rövidíteni nem lehet. Egyszerűen nincs rá mód, hacsak nem nyúlunk konyhakéshez, de ez komoly szerkezeti változás okozna, nem érdemes szót ejteni róla.

Bele kell nyugodni, hogy nem növelhető, és nem kell idegeskedni, mert nem csökkenthető a hossza. Az elképzelhető, hogy a barlangos test nem telik meg vérrel, és akkor nem éri el a teljes méretrét, de akkor kemény se lesz. Nincs értelme méregetni.

És akkor megérkeztünk a mérethez. A világátlag kb. 16 cm, ami meglepő, mert én még olyan férfivel nem találkoztam, aki kérdezésre 18 cm-nél kevesebbet „vallott” volna be. Tapasztalt „menő” nőket kérdezve kiderült, hogy 7 cm-es pénisszel is lehet találkozni. Kérdésre, és hát 25 cm? Csak mosolyogva rázzák a fejüket. Meg kellene kérdezni a prosti szakszervezet vezetőjét! Kamasz koromban a ligeti panoptikumban ki volt állítva a kínai óriás nagy (sárga) fasza, de az se volt 25 cm. Mindent összegezve a 16 cm átlagot el lehet fogadni.

Ha partnerválasztás előtt állsz, és a mérőszalaggal bűvészkedve nem éred el az átlagot, ne ess kétségbe, a nőket nem ez érdekli, ők a bankszámládra kíváncsiak. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3753) Beborul az égalja

Tibor bá’ online

 

Inspiráló: The Saker kiértékelése

Hétfőn és Szerdán két beszélgetés már volt, nulla eredménnyel. Orosz részről ez OK. mivel január közepét adták meg határidőnek, és az még nem egészen járt le. Azonban, mindent áthúzó bizonyíték szól az mellett, hogy az oroszok nem blöffölnek. Valóban, szó szerint értik azt, amit mondanak. Olyan hangok is vannak, hogy az oroszoknak az lenne a legjobb, ha a Nyugat elutasítanának minden orosz kérést. Ez esetben az oroszok kezét semmi se kötnél meg.

A katonai szakértők egyetértenek abban, hogy NATO ellenes totális háború nem várható, de bizonyos konfliktus elkerülhetetlen.

Az biztos, hogy az oroszok nem blöffölnek, az pwdig egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati döntéshozók ezzel tisztában vannak. Ha a szajha média „híreiből” indulunk ki, akkor egészen biztos nincsenek vele tisztában, vagyis az égalja beborul.

Jelenleg, a legnagyobb veszély az, hogy Washington húzza az időt, nem ad egyértelmű választ az oroszoknak, amire a helyettes külügyminiszter azt mondta „nincs szükségünk tárgyalásokra, biztonságot akarunk, és nagyon gyorsan.”

Moszkva addig nem tesz egyoldalú lépést, amíg meg nem győződik meg arról, hogy Washingtonnak esze ágában sincs a kért biztonságot garantálni. Egyértelmű álláspontjuk szerint, ha nem kapják meg, amit kérnek, akkor megteremtik maguknak.

Mindent összevetve, várható, hogy a nagyon közeli jövőben Moszkva valamifajta katonai lépést tesz. Például atomtöltetű cirkon rakétákkal felszerelt hajókat, atom meghajtású tengeralattjárókat küld az USA tengerpartjától 160 km-re, nemzetközi vizekre le-fel sétálni. De más lépés se lehetetlen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3752) Long COVID

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Figyelmeztet a WHO: a kormányok politikájának következménye miatt, Európa lakosságának a fele el fogja kapni a COVID-19 fertőzést

Tegnap (22.01.10.) a WHO-Európa nyersen odavágta az európai kormányok politikájának a katasztrofális következményét, az Omikron okozta jelentő COVID-19 előretörést.

A WHO-Európai igazgatója, Dr. Hans Kluge szerint az Omikron variáns átvágtat Európán. 2022 első hetében 53 országban, 7 millió fertőzöttet találtak. Január 10.-ig 26 ország jelentette, hogy hetente a népesség 1 százaléka kapja el a COVID-19 fertőzést. Az Omikron gyorsan, domináns variánssá változik.

Ilyen sebesség mellett a népesség fele fertőzött lesz a következő 6-8 hét alatt. Mivel Európa népessége 800 millió felett van, ez azt jelenti, hogy csak Európában 400 millió új fertőzés lesz.

A profit érdekében az uralkodó tőkés osztály ellenzi a pandémia megfékezésére hozható intézkedéseket. A Világ 1,6 millió halottja mellett, sok millió ember szenved Long COVID betegségben.

A mai napig Európában körülbelül 100 millió fertőzött található. Ez a szám a következő két hónap alatt megnégyszereződhet. Ez, egy olyan hatalmas szám, hogy szinte felfoghatatlan, ha meggondoljuk, hogy a COVID-19 betegek 10-50 százaléka szenved Long COVID betegségben, a meghatározástól függően ez azt jelenti, hogy csak Európában száz milliók fognak olyan hosszú távú, legyengült állapotba kerülni, ami intenzív gondozást igényel. Ez, a társadalmat megbillenti, mivel igen jelentős számú ember nem lesz képes felvenni a munkát, miközben sokan meg is fognak halni.

Például, Franciaországban, egy viszonylag jól átoltott országban (74,9%) 3,4 millió fertőzöttből 23.371 beteg van kórházban, és ebből 3.969 beteg kap intenzív ellátást. Ha, ezeket az arányokat átvetítjük a WHO előre jelzésére, akkor 3 millió kórházi beteget kapunk 500.000 intenzív ellátással a következő hónapban.

Ez, messze átlépi Európa kórházi kapacitását. Ami a COVID-19 fertőzöttek nagyobb arányú elhalálozását fogja okozni.

PS.: Szeritem, a Világban hatalmas  tüntetések vannak az iskolák bezárása mellett. Az ok, a pandémia terjedésének a lassítása. A fertőzést egy gyerek beviszi az osztályba és könnyedén átadja az osztálytársainak, akik hazamennek és megfertőzik a családjukat. A kormányok ezt azért ellenzik, mert sok szülőnek otthon kellene maradni, nem menne be dolgozni. A kiesés, gazdasági visszaesést (és profit csökkenést) eredményezne. Azt nem jut eszükbe, hogy a gyors fertőzés terjedéséből szintén következni fog a tömeges munkahelyi hiányzás, csak most már a betegség miatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3751) Figyelmeztetés

Tibor bá’ online

 

Moszkva figyelmeztette Amerikát egy esetleges katonai válaszra

A magyar média jelentősen alul reagálja az amerikai/orosz konfrontáció, amit Putyin indított el, és hétfőn volt az első találkozó Genfben, a nyugati megfigyelők szerint nulla eredménnyel. Pedig, Moszkva nem zárt ki egy katonai akciót, ha Amerika megváltoztatja a biztonsági egyensúlyt Európában. Megjegyzem, Moszkva kissé sejtelmesen fogalmaz (legalább is angolul). Csak én írtam „katonai akciót”, ők csak „akciót” emlegetnek, de mi más akció lehetne. Aztán pedig „some form of military response” aminek a fordítása kábé: „bizonyos katonai reagálási forma”, ami Szergej Ribakov helyettes külügyminiszter száját hagyta el.

Putyin letette az asztalra, hogy mit akarnak. A labda az amerikai térfélen pattog, de nem akarnak a labdába rúgni. Pedig Putyin világosan megmondta, az oroszok nem akarnak olyan világban élni, amit az USA számukra kijelöl. Nem lehet nem észrevenni, hogy ha Washington nem hajlandó visszagörgetni Oroszország körbekerítését, Putyin támadni fog, méghozzá atommal.

Oroszul jól tudó, néha anyanyelvű elemzők egyértelműen ismertetik, Putyin nem blöfföl. Amerika nagyon rosszul teszi, ha nem veszi komolyan .

Nekünk, pedig ezt a helyzetet (a nyugati szajha médiát követve) nem kellene félvállról venni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3750) Isten nem ver bottal

Tibor bá’ fordítása online

 

Január 6.-án elhunyt Cirsten Weldon, egy QAnon mozgalmat támogató, szélső jobbos, oltástagadó, a COVID-19 vakcinák ellen gyűléseket tartó aktivista.

Weldon, követelte Dr. Anthony Fauci kivégzését, mert szerinte Fauci híve volt a veszélyes, COVOD-19 elleni vakcinák alkalmazásának, amiért fel kellene akasztani.

Weldon leállt üvöltözni oltásért sorba álló emberekkel. „Az oltás megöl benneteket.”

Weldon decemberben lett beteg. Videó üzenetében azt állította, hogy bakteriális tüdőgyulladása van. Továbbra is vakcina ellenes maradt. December 27.-i üzenetében azt mondta, hogy nem hiszi, hogy meggyógyul. „Ki vagyok merülve és nagyon nagyon gyengének érzem magam.

Nem ő az egyetlen anti-vaxxer aktivista. Rádió bemondó Douglas Kuzma meghalt január 3.-án. Robert David Steele hirdette, hogy a COVID-19 egy „rémhír”, ami halálát okozta. Másik QAnon hívő, szintén anti-vaxxer Veronica Wolski egy hónappal később követte.

Galilei Galileo az utolsó pillanatban visszavonta nézeteit, és életben maradt. Az anti-vaxerek az utolsó pillanatban is hazudnak (és belehalnak), mégis sokan hisznek nekik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3749) Enyhébb

Tibor bá’ fordítása online

 

Miért tűnik az Omikron okozta betegség enyhébbnek, mint a korábbi variánsoké?

Forrás:

Amint Dél Afrikában és Botswanában azonosították az Omikront, két kérdés azonnal felmerült: ez az új variáns fertőzőbbe-e mint a korábbiak, és enyhébb vagy súlyosabb betegséget okoz-e.

Az egyértelmű volt, hogy a vírus erőteljesebben terjedt, az esetszám gyorsan nőtt. Azonban, hogy az Omikron enyhébb lefolyást jelentett-e, nem volt könnyen meghatározható.

Az első Dél afrikai jelentések (még nem estek át szakértői értékelésen) azt sugallják, hogy az Omikronos betegek kisebb eséllyel kerülnek kórházba, és ha oda kerülnek, kisebb eséllyel lesz szükségük oxigénkezelésre, kerülnek lélegeztető gépre az intenzív osztályokon.

Azonban, Dél Afrika népessége sokkal fiatalabb, mint a legtöbb országé, és így az idősebb, súlyosabb betegséget szenvedőkből kevesebb van, ami a variáns készségét elhomályosíthatja. Kezdetben nem volt világos, hogy az Omikron más országokban enyhébbnek mutatkozik-e.

Az elmúlt hónapokban érkező jelzések azt mutatták, hogy a Dél afrikai tapasztalat nem anomália. A legtöbb európai ország támogatja a jelzést, hogy az Omikron általánosságban kevésbé súlyos lefolyást okoz, mint a korábbi variánsok. Az UK egészségügyi ügynökség szerint az esély komolyabb betegségre, kábé egy harmad.

Részleges immunitás elkerülés

Hogy, az immunitás elkerülés miért következik be azt különböző tényezők megvilágítják. Először is, az immunitás korábbi fertőzésekből vagy védőoltásokból származik, ami elégséges ahhoz, hogy a súlyos esetek számát csökkentse.

Az antitestek a koronavírus tüskéit támadják, miközben éppen a tüske fehérjék mutálnak a leggyakrabban. Ebből kifolyólag a korábbi fertőzés vagy a védőoltással kiváltott védelem gyorsan romlik.

A súlyos fertőzés elleni védelem, ami a tüdőben zajlik, fő tényezői a gyilkos T-sejtek. Ezek, egy fajta fehér vérsejtek, melyek minden idegen anyagot megölnek, beleértve a megfertőzött testsejteket is.

Egy korai kutatás (még nem esett át szakértő véleményezésen) eredménye azt állítja, hogy az Omikronnak kevés mutációja van a vírus azon részén, ahol a T-sejt támad. Ez azt jelenti, hogy a már kialakított immunitás többnyire érintetlen, ami a súlyos betegség ellen hat.

Ez komoly magyarázat lehet arra nézve, hogy az Omikron fertőzőképessége látszólag alacsony. Példának okáért az UK-ban a becslések szerint a felnőttek 95 százaléka rendelkezik valamifajta immunitással védőoltás alkalmazása, vagy fertőzésen átesés okán.

Mutáció az enyhülés felé

Lehetséges, hogy az Omikron kevésbé fertőzőképes, mint a korábbi variánsok, olyan esetekben is, amikor nincs immunitás? Ebben a témában nem könnyű biztosnak lenni, bár vannak jelek, hogy ez a helyzet.

Először is, az Omikronnak több mutációja van, közel a furin-hasadék oldalához, amelynek szerepe van a fertőzőképességnél. Laboratóriumi kísérleteknél, ahol a vírus furin-hasadékát eltörölték, a vírus növekedése csökkent az emberi tüdő sejtekben, és a laboratóriumi állatoknál a betegség lefolyása enyhébb volt. Logikus azt feltételezni, hogy a furin-hasadéknál bekövetkező mutáció megmagyarázhatja az Omikron csökkentett fertőzőképességét.

Több kutató csoport azt is tanulmányozta, hogy az Omikron miként növekszik sejtszövetben. Ezek a tanulmányok (szintén szakértői véleményezésre várnak) szintén azt vizsgálták, hogy az Omikron miként nő sejtszövetben. Az eredmény szerint tüdő sejtekben a növekedés csökken, de jobban növekszik a felső légút sejtjeiben, a korábbi variánsokhoz képest.

A felső légúti rendszerben erőteljes növekedés oda vezethet, hogy az orron és a szájon keresztül több vírus távozhat. Ez részben megmagyarázhatja, miért fertőzőbb az Omikron. Tekintve, hogy a súlyos lefolyású betegség a tüdő, nem pedig a felső légút fertőzéséből fakad, a variáns csökkent képessége a tüdőben való növekedésre, szintén fontos tényező lehet a csökkent virulenciára.

Összességében, bármi legyen a mechanizmus, az Omikronnál a kevésbé súlyos betegség okozása egyértelmű. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy kisebb veszélynek fogjuk fel. Végül is az Omikron okozta egészségügyi rombolás attól függ, hogy hány ember fertőződik meg. Ugyanis, sokkal több fertőzésből több súlyos beteg kerülhet ki, akkor is, ha a súlyos esetek aránya kisebb. A vírus terjedésének visszafogása továbbra is szükséges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3748) Az Orbáni 40 ezer

Tibor bá’ online

 

Olvasva a híreket, Arany János: Walesi bárdok jut eszembe:

Levágva népünk ezrei,
Halomba, mint kereszt,
Hogy sírva tallóz aki él:
Király, te tetted ezt!”

kissé átalakítva:

„Magasabb” célok érdekében
COVID halálnak adva 40 ezret
Hogy sirassa őket, aki él
Orbán te tetted ezt.

Magyarország (majdnem) világelső az egy millió főre jutott elhalálozással, ami szám szerint 4166. Vagyis, 4,166 ezrelék. Durván minden kétszázötvenedik magyar meghalt, és még nincs vége. 224 országból a 3. helyen állunk. Az ok? A nem megfelelő állami intézkedések sorozata. Illetve, az intézkedések elmaradása. És ezt Orbán tudatosan tette, a választás megnyerése szempontjából. Hiába a tanácsadók, az orvosi kamara ajánlása. Orbán tudta mit csinál, és könnyedén felvállalta a sors által kiosztott elhalálozás háromszorosát. Mit neki 25-30 ezer felesleges halál. A többség úgyis inaktív nyugdíjas. Extra bónusz az eddig évi kb. 60 milliárd megspórolt nyugdíj kifizetése, ezt is el lehet lopni. A magyar nép nagy védelmezőjéről lehullott az álarc. Orbán közönséges gyilkos. És, ami a „legszebb” a nép újra be fogja szavazni a hatalomba.

Hogy mennyi a 40 ezer?

t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t
t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t

Ez 400 halott. Ennek a százszoros a 40.000, egy magyar kisváros teljes lakossága.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3747) Kirándulás a Grand-kanyonba

Tibor bá’ online

 

Egyre közelebb kerülünk az elviselhetetlen meleg hőmérséklethez. Ennek megismeréséhez az alábbi történet megfelelő, mert az itt leírt tünetek segítenek megismerni a terheléses hőguta tüneteit, és ezzel megelőzni akár néhány tragédiát is.

A nyár közepén egy három generációs család, unokák, gyermekek, és nagyszülők látogatott a híres turista paradicsomhoz. A hőmérséklet aznap a szokottnál is sokkal melegebb volt, 45 °C, ami még ott is rekordnak számított. A 10 km-es túra útvonal közel 1500 m-t süllyedt, amire leért a folyóhoz. Tudni kell, hogy sehol nincsen árnyékos terület, és a sziklák sokszor felerősítve verik vissza a napsugarakat. A szélcsendes időben a folyó bevágásában a levegő mindig megreked, és ez újabb 4-5 °C hőmérséklet emelkedést eredményez. Hatalmas táblák figyelmeztetik a turistákat a hő okozta veszélyekre. Ezeken többek között azt is feltüntették, hogy eddig több tucat ember halt már meg a hőgutában. Továbbá 35 °C felett, csak a kifogástalan egészségi állapotban levő felnőtteknek ajánlják a 10 km-es túrát.

A család az intelmek elolvasása után úgy döntött, hogy nekik ez nem jelenthet gondot, hogy 10 km-t, ráadásul lefelé megtegyenek. Mindenki magához vett 3-3 liter vizet, fejükre sapkát tettek, és délelőtt (?) 10-kor nekivágtak az ösvénynek. Philip volt a legfiatalabb, mindössze 10 éves, de szülei „nem akarták, hogy kimaradjon ebből a jó kalandból”. A fiú, életkori sajátosságainak megfelelően, játékosan előre-hátra szaladgált a csoport körül. Az első fél órában még minden simán ment. A szervezet még képes volt korrigálni a rekord hőmérsékletből adódó erős hőterhelést. Egy óra elteltével azonban a csúcshőmérséklet erősen megviselte néhányuk szervezetét. A víz nagy része elfogyott, és a megmaradt is felmelegedett. A belső, orvosi nyelven maghőmérséklet egyre feljebb kúszott, és megjelentek a hőguta első tünetei: hányinger, fejfájás és szédülés. A nagyszülők úgy döntöttek, hogy ők pihenőt tartanak, és kb. az út felénél leültek. Philip kulacsában még ekkor több mint másfél liter víz volt. Azt szülei figyelmeztetésére sem akarta meginni. „Nagyon meleg, ezért nem kell,” mondta. Amikor a nagyszülők leültek pihenni, ő nem törődve a hányingerrel, fejfájással szülei után szaladt.

Az amerikai család hibázott abban, hogy a fizikailag is gyengébbeket, a negyedik osztályos gyermeküket, és a nagyszülőket is magukkal vitték a 45 – 50 °C-os rekord hőmérséklet ellenére. A fokozott veszélyben fokozott figyelemmel kellett volna kísérniük a leggyengébbeket. Amikor a gyerek ebben a kánikulában előre-hátra elkezdett szaladgálni, azonnal le kellett volna állítani. A szaladgálás hevében a gyermek ugyanis nem tudhatta, hogy a testhőmérséklete veszélyesen elkezdett emelkedni. A legnagyobb hiba mégis az volt, hogy a szülők kényelmességből, vagy tudatlanságból hagyták, hogy a gyerekük ne igyon, „mert megmelegedett a víz”.

Philip testhőmérséklete ekkor már valószínűleg 39 °C körül lehetett. Egy kis odafigyeléssel még ekkor is megelőzhető lett volna a tragédia. Egy másik csoportból egy ismeretlen apuka meglátta a felhevült, de már kissé bizonytalanul mozgó gyermeket, és megjegyezte: Kisfiam, te nagyon fel vagy hevülve. Nem kellene egy kicsit leülnöd? A hangos megjegyzés persze nemcsak a gyereknek szólt, de a szülők még ezzel a jóindulatú figyelmeztetéssel sem törődtek. A folyó már csak egy km-re látszott. Philip gyermeki ésszel úgy gondolta, hogy elsőként fog leérni. Szülei tekintetétől kísérve szaladt előre a víz felé. Mozgásán már egyértelműen látszott a koordinálatlanság. A víz előtt kb. 40 méterre a gyerek elvágódott és nem kelt fel. Szülei vízzel locsolták, majd értesítették a légi mentőszolgálatot. Az néhány perc múlva már a helyszínen is volt. A fiú eszméletlenül feküdt. Vérnyomása és pulzusa alacsony és gyenge volt. Végtagjai kihűltek, de testhőmérséklete 41 °C-ra felszökött. A kiszáradás miatt testsúlyának több mint 10%-át elvesztette. A szállítás közben a szíve leállt, de még sikerült újraéleszteni. Oxigénre kapcsolták, és infúzióval pótolták a vízveszteséget. Pupillái tágak voltak, de már nem reagáltak a fényre. Csak minimális szabálytalan légzés volt, ami minden erőfeszítés ellenére leállt.

Majdnem hasonló sorsra jutott a két nagyszülő is. Mindketten összeestek. Őket 40 °C-os testhőmérséklettel szállították be a kórházba. Az orvos szerint fél órával később már ők is menthetetlenek lettek volna.

A terheléses hőguta meleg környezetben való fokozott igénybevétel következménye. Nagyon veszélyes, esetenként halálos is lehet. A terheléses hőgutánál ugyanis közvetlenül az agy károsodik. Az agy működészavara görcsös rohamokat, kómát okoz. Magas láznál, hőnél a sejtek is károsodnak. Az „elviselhetetlen forróságban” kicsapódnak a fehérjék. A terheléses hőgutánál a legérzékenyebb agyrészek, az izomműködést irányító agysejtek pusztulnak el. Ezt követi az agykéreg további részeinek működési zavara. Ebből eredően csökken az agy vérellátása, és ezzel a fellépő oxigénhiányos állapot gyakran végzetes lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3746) Az Omikron nem „enyhe”

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Forrás: WSWS

Miután a Biden adminisztráció tovább nem szimulálja, hogy a COVID-19 járvány terjedését meg akarja akadályozni, a Fehér Ház és a szajha média egy új szlogen terjesztésébe kezdett, amivel igazolni lehet a tömeges fertőzés előfordulását: Az Omikron variáns, miután naponta több száz amerikait gyilkol le, szerintük „enyhe”.

„Egy teljesen átoltott, Omikronnal fertőzött beteg nagy valószínűséggel nem mutat szimptómákat, vagy csak enyhe tünetei vannak, amik hasonlítanak a közönséges influenzára.” Mondotta Joe Biden amerikai elnök december 21.-én, ténylegesen egyenlőségi jelet húzva a 855.000 amerikai életét követelő pandémia és a közönséges megfázás között.

„Az Omikron fertőzés számtalan aszimptómatikus esetet produkál” írta Rob Amott a Wall Street Journa-ban, majd irónia mentesen megkérdezte: próbáljam megkapni a COVID Omikron variánst a nyáj immunitás elérése érdekében?

David Leonhardt a Nem York Times-ban szerdán nyolcszor írta le, hogy „az Omikron variáns enyhébb.” Folytatva: „mivel a vírus korábbi variánsainál az Omikron enyhébb, a COVID-19 kisebb veszélyt jelent az átoltott idős emberek részére, mint a közönséges, évente bvisszatérő influenza. A COVID egyre inkább hasonlít arra az egészségügyi kockázatra, amit az emberek naponta elfogadnak.”

Ezek azonban Marian Van Kerkhove, a WHO szakértője szerint „veszélyes” dezinformáció.

Valamint a túlzottan leegyszerűsített szöveg veszélyes lehet. Míg a Deltához viszonyítva az Omikronnál kisebb a kórházba kerülés esélye, igen veszélyes arra tenni célzást, hogy az Omikron „csak enyhe lefolyású” betegség.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3745) A legnagyobb érték az ember

Tibor bá’ online

 

Az idősebbek emlékezhetnek erre a szocialista szlogenre: „A szocializmusban a legnagyobb érték az  ember.” Röhögtünk rajta, mert szerintünk ez csak a Nyugaton igaz, idehaza nem. Pedig, igaz volt. Minden egyes munkás jóval több javakat állított elő, mint a fizetése. Ezért nem kaptak útlevelet, ezért nem lehetett Nyugatra utazni, mert nem jöttek volna vissza. Erre bizonyíték az, hogy mára már több mint félmillió magyar települt át Nyugatra. Ezeknek nagy része sohase jön vissza, bár szeretne, hiszen úgy ment el, hogy megszedi magát, aztán hazajön, de az utódok, a gyerekek maradni akarnak. Tehát marad a család.

Na jó, de akkor vizsgáljuk ezt a tételt! Tényleg a nyugati demokráciákban az ember (a szavazó ember) értékes? Na, majd meglátjuk. Minden esetre, a ma reggeli hírekből kiragadtam néhányat.

 

Hogyan profitál a halálból az amerikai kapitalizmus

Január 3.-án az Egyesült Államokban egy millió COVID-19 fertőzöttet találtak, ami háromszorosa a korábbi rekordnak. Ezzel egy időben, az amerikai tőzsde 400 ponttal emelkedett, szintén minden idők rekordja. Megfigyelhető, amikor a kellő intézkedések hatására a fertőzöttek száma csökken, a tőzsdei mutatók csökkennek, amikor a megfelelő intézkedések hiányában a fertőzések száma nő, a tőzsde virágzik.

 

A német kormány annak ellenére csökkenti a karanténban eltöltendő időt, hogy az Omikron vágtatva terjed

Ahelyett, hogy elrendelnék a megfelelő védekezést, amivel száz ezrek életét és egészségét lehetne megmenteni, az uralkodó osztály olyan intézkedéseket hoz, amivel iparkodnak a dolgozókat munkahelyeiken tartani a profit maximalizálása végett.

A fertőzések és a kórházba kerülések száma az egekbe száll, miközben a kanadai kormány megkönnyíti az Omikron terjedését

A szövetségi, és helyi kormányok nyíltan felvállalják a „nyáj immunitás” fasiszta politikáját azzal, hogy lecsökkentik a karantén idejét, bebiztosítva ezzel, hogy a gyárak munkás állománya munkába álljon. Ezen kívül, korlátozzák a COVID-19 tesztelést, eltitkolva vele a társadalom átfertőzöttségét.

Ausztrália és Új Zéland, valamint Anglia hasonló utakon jár.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3744) Iraki bevándorlók

Tibor bá’ online

 

Litvánia hazarepteti az iraki bevándorlókat és zsebpénzt is ad nekik (újsághír)

Ezer eurós fájdalomdíjat kapott az a 98 iraki illegális bevándorló, aki hajlandó volt önszántából repülőgépre szállni Vilniusban és hazatérni Bagdadba.

Ők azok, akik az őszi menekültválság csúcsán egy csoportban áttörték a belarusz határkerítést és átszöktek Litvániába, majd a katonák elfogták őket.

Agnè Bilotaite, litván külügyminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy egyszerűen ez az olcsóbb megoldás.

Átlagosan 11 ezer eurót költünk egy emberre. Szóval sokkal kifizetődőbb megvenni nekik a repjegyet, adni némi zsebpénzt és hazareptetni őket. A későbbi maceráról nem is beszélve.

A válság kezdete óta Vilnius 500 többnyire közel-keleti bevándorlót utasított ki az országból. Mind Belarusz felől érkeztek. Jelenleg 3000-en vannak a befogadóhelyeken.

Sajnálatos módon a politikusok semmihez se értenek. Ez nem lenne baj, ha adott esetben megkérdeznék a szakembereket, de erre csak kevés hajlandó. Feltételezem, hogy a litván külügyminiszter kurva büszke az ötletére. Hazaküldi az iraki illegális bevándorlót és ad neki hozzá 370.000 forint „zsebpénzt”. Ha én lennék egy illegális bevándorló, hazaérkezésem után az első dolgom lenne újra útra kelni, és mindent megtenni, hogy Litvániába kerüljek. 370.000 forint egy irakinak egész vagyon.

Ha én lennék a litván külügyminiszter az illegális határátkelőket bíróság elé állítanám és fegyházba raknám őket, Nem sokáig, csak hogy megunják az életüket, aztán kiutasítanám az országból. Otthon majd elmesélhetik, milyen szar a litván fegyház.

Van alternatíva is. Munkatáborokba raknám, és addig dolgoztatnám őket amíg le nem dolgozzák az eljárási, és eltartási, valamit a lakhatási költségeket.

Sajnálom dajtás, Ábel, stb. „áldott” olvasók, én régi vágású vagyok. Abban a világban nőttem fel, amikor még ez járta, de hát ezt a világolt sikeresen elbasztátok. Most, ha egy macska beszorul egy lefolyó csőbe, három város tűzoltóságát hívják ki, és az esti hírek főtémája, amint több száz  család örökbe akarja fogadni a „cicust”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3745) Szóbeli szerződés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

2022 az év, amikor Amerikának sikerül összeomlani

Szerző: Dimitri Orlov

25 éve tanulmányozom az USA eljövendő összeomlását, és erről sikeresen írtam könyveket, és cikkeket az elmúlt 15 évben. A lényeg az CCCP 2.0 szépen fejlődik.

A USSR összeomlásának köszönhetően az Amerika részére biztosított 30 év haladék mostanra lejárt, az imperialista kiterjedés minden erőfeszítése (Afganisztán, Irak, Szíria Líbia, és Kelet Európa) totálisan megbukott. Miközben, egy újjászületett Oroszország (Eurázsia nagy részével a háta mögött) megfordította a játékot és Washingtonnak parancsokat osztogat a diplomáciában szokatlan módon. Most pedig: Barbara Water San Diegoból a CNN TV-én megmagyarázza, hogy az USA, politikai erőszak és polgárháború küszöbén áll.

Ez azt jelenti, hogy az USA végül elérte a Totális Összeomlásra való Felkészülést. Nézzük ezt részleteiben.

Tegnap, az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, amelyek interpretálásával küszködve, nem sok hasznos dolog sült ki. Szeretném felkínálni saját magyarázatomat, ami valószínűleg nagymértékben el fog térni attól, amikre egyéb úton szert lehet tenni. Idő kell ahhoz, hogy kiderüljön magyarázatom mennyire fedi a valóságot. A két dokumentum részletesen leírja, hogy Washingtonnak mit kell tenni, ha el akarja kerülni annak a szóbeli egyezség megszegésének következményeit, amelyben Mihail Gorbacsev ígéretet kapott, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az orosz határok felé. Ez lényegében azt jelentette, hogy a NATO erők megmaradnak ott, ahol 1997-ben voltak a keleti terjeszkedés előtt.

A dokumentumokban említést tesznek további deeszkalációs lépésekről, mint az összes amerikai nukleáris fegyver visszavonása idegen országokból, és az amerikai erők korlátozása olyan vizeken és légtereken, ahonnan orosz területek veszélyeztethetőek.

Legújabb magyarázat szerint, ezek a dokumentumok egy egyezség első lépései (nem pedig ultimátumok) amit privát kell megbeszélni (elkerülve az USA totális presztízsveszteségét) konzultálva a NATO tagokkal, plusz esetleg a EU-val, Amnestíy Internatonallal és a Greenpeaceszel. Szerintem nincs sok értelme a nyilvános megvitatásnak, végül is Moszkva már lerendezte a szükséges meglepetést a dokumentumok nyilvánosságra hozásával, ami arra kényszerítette Washington, hogy elismerje azok kézhez kapását, és beleegyezzen a „tárgyalásokba”.

Nem fogadom el, hogy lenne min megállapodni. Ezeknek a dokumentumoknak nem az a szerepe, hogy első lépései legyenek e tárgyalásnak. Ezek felhívják Washingtont, hogy ismerje el és köszörüljön ki egy hibát, vagyis egy megállapodás megszegést. Pontosítva: Washington megszegte a Moszkvával kötött megállapodást a keleti terjeszkedéssel kapcsolatban. Ezt megtehette, mert a Szovjetunió felbomlását követő években Moszkva túl gyenge volt, hogy ellenálljon, és olyanok vezették, akik azt hitték Oroszország integrálódhat a Nyugatba, talán beléphet a NATO-ba is. Azonban, ez már a múlté, és a Nyugatnak vissza kell húzni a lábát önként, vagy nem, és hogy melyiket választja, az egyetlen dolog, amit meg kell határozni. Ez az egyetlen választás, ami megtehető: önként lépjen vissza, és térjen a jó útra, vagy ne légy rá hajlandó és nézz szembe a büntetéssel.

Moszkva, Ukrajnát amerikai gyarmatnak tekinti, így kizárólag Washingtont érdekelheti. Lengyelország folytathatja külpolitikáját és újra feldarabolhatja saját magát. Ami pedig az apró, de politikailag bosszantó országocskákat, Észtországot, Litvániát, és Lettországot jelenti, hát az orosz hadsereg látcsövekkel van felszerelve, nem mikroszkópokkal.

Választani valójában két nukleáris szuperhatalom között kialakulható nukleáris párbaj – melyek közül az egyiknek ereje gyors tempóban csökken, míg a másiknak állandó erősödik – amivel a kockázat annyira csökkenthető, amennyire lehetséges. Ehhez azonban a két atomhatalomnak meg kell érteni egymást. Mindenki másnak egyszerűen azt kell tenni, amit ők mondanak. Az Európaiak nagyon is érdekeltek, mivel a NATO keletik bővülésének következtében nukleáris célponttá váltak, amitől érdekükben áll megszabadulni. De nem csak erről van szó. NATO letelepedése az orosz határok mentén növeli a nukleáris konfrontáció veszélyét, ami véletlenül is bekövetkezhet. Atomfegyverekkel felszerelt bombázók, tengeralattjárók rossz lépése Európa térképéről történő letörlését jelentheti.

Lehet azt gondolni, hogy bombázóknak, hajóknak, és tengeralattjáróknak az orosz határok mentén kell ólálkodni, hogy ezzel visszatartsák Oroszországot. Azonban ez hamis feltételezés. Oroszország elfogadhatóan visszatartja saját magát. Az apró területi vita, amik itt vagy ott felütheti a fejét, természetesen nem termonukleáris háborúval rendeződik. Az Orosz Federációnak több mint egy tucat országgal van közös határa. A legtöbb határ mentén, mind a két oldalon élnek orosz állampolgárok, ami területi vitára adhat okot, de egyik se ér annyit, hogy a Földet felrobbantsuk.

Az is eszedbe juthat, hogy Washington keleti terjeszkedése nem bűn, mert Gorbacsev nem kérte az egyességet írásba foglalni. Akkor hadd világosítsalak fel az orosz kultúrával kapcsolatban. Ha szóbeli szerződést kötsz oroszokkal, és megszeged, majd kötekedsz, hogy nincs írásba foglalva, a bajt csak fokozod magadnak. Mindenki tévedhet, és néha nem tartjuk be az ígéretet, mely esetben a helyes eljárás a bűnbánás és az őszinte elnézéskérés, és felajánlás a jóvátételre. Azonban, ha azt állítod, hogy az ígéret érvénytelen, és nem létezik, mivel nincs róla egy darab papír, akkor te összekeverted tisztességtelen viselkedésedet a tudatos semmibe vevéseddel és ezzel kiérdemeled a példamutató büntetést. A büntetés lassan következhet be, évtizedek, esetleg évszázadokra lehet szükség, de abba biztos lehetsz, hogy a végén elnyered büntetésed.

Valamikor Moszkva gyenge volt, míg Washington erős, de mostanra az egyensúly Moszkva előnyére megváltozott és a büntetés Washington számára végre megérkezett. Egyetlen egy kérdés maradt fenn, a büntetés milyen formát fog ölteni?

Moszkva javasolt egyet, vagyis Washington Moszkvában aláír egy Moszkva által megfogalmazott biztonsági garanciát. Ezt követve hazamegy és szembenéz a megszégyenítéssel.

Please support Dmitry Orlov’s writing (légy szíves támogasd Dimitri Orlov irásait) at https://subscribestar.com/orlov or https://patreon.com/orlov  Ja, és engem is lehet. OTP 11773030-00271383 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3743) Good bye régi világ

Tibor bá’ online

 

A mai magyar társadalom nagyobbik hányada 1945 után született, fogalma sincs milyen volt az élet a háború alatt, a háború után. A Kádár korszak hatalmas jólétet nem hozott, de az élet izgalommentesen kocogott kitaposott mederben. Nem így korábban, amit most az eltűnni nem akaró járvány tesz hasonlóvá.

A háború alatt hozzászoktunk, hogy mikor ennek, mikor annak halt „hősi halált” a férje, fia, az apja az orosz fronton, vagy maradt a romok alatt valamelyik bombázás során. A halál ott vigyorgott az ajtóban, és sose lehetett tudni mikor, kire súlyt le. Ez ellen tenni semmit nem lehetett, el is fogadtuk. „Csak egy nap a világ” énekelte Karádi. Évekkel később nem a fizikai életünkkel hazardíroztunk, csak a mindennapival. Tombolt a kitelepítés. Sose lehetett tudni, holnap hajnalban kiknél jelennek meg az ávósok és viszik a családot a Hortobágyra, egy közös istállóba néhány másik családdal. Ezt is meglehetett szokni. Aki nem bírta a bizonytalanságot, az önként száműzte magát vidékre, ha volt hová.

Szóval honfitársaim, akik másfél éve úgy meg voltatok szeppenve a napi 1-2 halottól, hogy még az ágyban is arcmaszkban aludtatok, most pedig a napi 150 halottra is csak legyintetek. Ne reménykedjetek, mert a SARS-CoV-2 olyan jól érzi magát, hogy örökre itt marad, és hol ezt, hol azt fogjuk látni a lélegeztető gépen. Az idő előtt elhunytak az élet velejárói lesznek. Megszokjuk, hogy ismerősök, barátok, rokonok halnak meg. Ahogy megszoktuk a frontális ütközéseket, a lesodródásokat, a vasúti átjárok halottait, mint a gépkocsi nyújtotta kényelem velejáróját. Majd 30-40 év múlva mesélhetitek az unokáknak, hogy ez nem mindig volt így, ha egyáltalán lesznek még mesélő nagyapák/nagyanyák.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3742) Szavak

Tibor bá’ online

 

A kilencedik iskolaévben kaptunk egy nagyon aktív magyar tanárnőt. Akkoriban sok gyerek veszített évet a háború miatt, így az osztályban voltak 15/16 évesek is. A tanárnő megkérte őket, hogy írják össze azokat a jassz szavakat, amiket egymás között használnak, és írják meg azt is, hogy mit jelentenek, mert például el nem tudta képzelni mit jelent az, hogy „ennek a bigének jók a virgácsai”.

Egy tucat osztálytársam adott be egy-egy lapot teleírva. A lista első tagja mindenkinél a „kefélés” volt, jó lehet, a tanárnő pontosan tudta, hogy mit jelent. Ma már nincs ez a szó használatban, ma már nem kefélnek, hanem helyette dugnak.

Anyámnak, a kefélni is túl közönséges volt, ezért ő helyette (ha muszáj volt ilyesmiről említést tenni), akkor az „izélni” szót használta. Ez, azért volt elfogadhatóbb, mert az „izé”  bármit helyettesíthető szócska volt. Akkor volt divat emlegetni a szerelem három fokozatát: 1) izé a kézben, 2) kéz az izében, 3) izé az izében.

A rendszerváltás nemcsak több tucat angol szót épített be a magyar nyelvbe, de voltak egyéb kezdeményezések kis. Az egyik friss vállalkozó lacikonyháját „házias” ételekkel hirdette. Ezt aztán átvették mások is. Régen házias volt az a ő, aki rendben tartotta a lakását. Újabban az ételek háziasak. Házi sütés már nem létezik.

A magyar kofák megunták a 3-4 szótagos termékeket. Bevezették az úbi, cseri, pari jövevény szavakat, és egyre nagyobb teret kap a „helység” szó használata,  a szóvégi „i” elhagyásával.

A nyelv él (szokás mondani), a szavak jönnek mennek. Amikor először hallottam a „verda” szót, igencsak meglepődtem. Nem tudnék magyarul? Aztán jött a ne „parázz”.

Van persze az is, amikor nem egy új szó üti fel a fejét, hanem meglévő szót meglepő szituációban alkalmaznak. Na ez az a jelenség, amik most nálam kiverte a biztosítékot.

Amióta az eszemet tudom, december végén „kellemes” karácsonyt, majd „boldog” új évet kívántak egymásnak az emberek. És nem fordítva. Most viszont, bejött egy új fordulat. Az emberek (Fideszes útmutatás alapján) elkezdtek egymásnak „áldott” karácsonyt, vagy új évet kívánni.

Bassza meg! Az én karácsonyom nem áldott. Én kellemesen akarom magam érezni, boldog akarok lenni, de nem akarok áldott lenni. Valamikor, ha finoman akarták magukat kifejezni, akkor a terhes nőre azt mondták, áldott állapotban van. Akkor, most ki legyen áldott állapotban? Én, vagy a feleségem? Mi a fenét jelent ez? Fidesz parancsszóra minden „nemzeti” lett. Az „alkotmány” nem volt elég jó, lett belőle „alaptörvény”. Most meg a karácsony lett áldott, miközben a vallás nem kötelező. Persze, lehet, hogy kötelezővé teszik, mint Horthy alatt, és bevezetik az egyházi adót. Az aztán lehet áldott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3741) Karácsonyi folytatás

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Múlt vasárnap, arról írtam, hogy 56 szent estéjére hazamentem, a szüleimhez. Itt a folytatás:

Másnap, anyámtól kértem két elhasznált lepedőt, amiből kiszabtam egy nagy méretű overallt, és azt a család varrógépén összevarrtam. Összepakoltam és kora délután lementem a Nyugati pályaudvarra, hogy felszálljak a Hegyeshalom felé induló gyorsvonatra. A vonat tömve volt, de, mindössze Győrben szállt le két ember, mindenki más végig akart menni. Hülyeségnek tűnt a szerelvény indítása, de a szarban lévő rezsim fenn akarta tartani a látszatot, hogy itt minden a legnagyobb rendben van. Nem volt.

Az utasok mogorvák voltak, úgy viselkedtek, mintha a kivégző osztag felé tartanának, életük utolsó napján. Persze, fogalmuk se volt, át tudnak-e jutni, és ha igen, vajon mi vár rájuk. Győr után a kalauz végigment a szerelvényen , és kérte az utasokat ne húzzák meg a vészféket, mert az körülményes és sokáig tart visszaállítani. A mozdonyvezető, majd megáll a nyílt pályán, ő tudja, hogy hol kell.

Hogy, az utasok ezt betartották, van sem, nem tudom, de a szerelvény Hegyeshalom előtt kb. 7 kilométerre megállt, valóban a nyílt pályán. A tömeg örült tempóban hagyta el a Pullman kocsikat és rohant be a szántóföldre, mintha üldözték volna őket. Pedig a kutyát se érdekelte a néhány száz ember kollektív szándéka. Még nem.

A sínektől pár száz méterre a tömeg kisebb csoportokban megindult nyugat felé, párhuzamosan a sínekkel. Nekem, eszembe se jutott volna ez a marhaság. Én felvettem a fehér overallt és befúrtam maga egy szalmakazalba, ahol megpróbáltam állva elaludni, amit az elmúlt 3 évi honvédségi tapasztalatok alapján végeztem.

Nem kellett sokáig várni, a leggyorsabban menetelők elérték a határközelséget, ahol már járőröztek magyar határőrök. Két hete ilyen még nem volt. Most, viszont már volt. Világító rakétákat lőttek fel, és üvöltöztek: Állj, ki vagy. Szép komótosan szedték össze a népet. Nem volt nehéz a fehér hóban az emberek tisztán kivehetőek volta, pláne a fehér rakéták fényében.

Ahogy, telt az idő a kiabálás egyre ritkult, de nem szűnt meg. El kellett nekem is indulnom. A dolog tök simán ment, de a határ közelébe puskalövés a közvetlen közelben. Nem csak engem nem láttak, de én se láttam őket. Azonnal hasra vágtam magam. Szerencsére a rakéta nem nekem szólt, aminek fényében én is láttam 3-4 embert, nem távolabb, mint 30 méter.

Amikor, a határőr összeszedte őket, elkezdtem kúszni a megfelelő irányba. Közben, be voltam szarva, mert centiket múlt, hogy nem kaptak el. Becslésem szerint, kb. két kilométert kúszhattam, amikor egy országútba ütköztem, ami a határral nagyjából párhuzamosan ment, és a jelek szerint már osztrák volt. Felálltam, és elkezdtem gyalogolni észak felé, arra kellett lenni Nickelsdorfnak. Kábé fél óra múlva megállt mellettem egy gépkocsi és megkérdezték, hogy magyar menekült vagyok-e, majd felvett és néhány magammal bevitt Nickelsdorfba, ahonnan én vonattal mentem Bécsbe. Nekem, már volt helyismeretem. Hurrá sikerült. A lágerben, nagy szenzációnak számított érkezésem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3740) McPherson

Tibor bá’ online

 

Boldog Új Évet Kíván

Tibor bá’ & Éva asszony

minden olvasónak

___________________________________________________________________________

 

Guy McPherson csipog (twitter)

McPherson jó három éve, június 25-én! Igazán meglepő szöveget „csiripelt” az Interneten. Ennek két bekezdését az alábbiakban közlöm:

Mivel, a hagyományos biológiával eléggé tisztában vagyok, komolyan feltételezem, hogy 18 hónapnál kevesebb van nekem hátra, a Föld korábbi felmelegedése és a hamarosan bekövetkező jég nélküli sarkvidék következtében. Az se lehetetlen, hogy 18 hónap helyett mindössze 4 hónapról lehet szó. Esetleg, van még néhány évem (bár, ez eléggé valószínűtlen), de tök mindegy, a hátralévő időm igen rövidke, ahogy a tiéd is.

A hamarosan bekövetkező kimúlásunkkal jó hír is érkezik, amire múlt héten emlékeztettek, amikor az összes készpénzemet elrabolták. Miután eladtam a sárkunyhómat, a nálam lévő pénz majd teljes elvesztése arra emlékeztet, hogy (1) néhány ember azért van a Földön, hogy nyerészkedjen, (2) A fiat pénz fontossága elhalványul, amikor szembe kell nézni egy visszafordíthatatlan, rövid ideig tartó körülménnyel. A gazdasági összeomlás rohamosan közeleg, és amikor bekövetkezik, az egész világon el fog tűnni az emberiség élettere.

Nehéz elhinni, de isten bizony ezt írta, és hogy bizonyítsam, kimásolom az eredetit: Because I am knowledgeable about conservation biology, I strongly suspect I have fewer than 18 months to live as a result of the consequences resulting from prior warming of Earth and a near-term ice-free Arctic Ocean. It may well be less than 4 months, rather than 18 months. Or perhaps I have a few more years (though this seems highly improbable). Regardless, my time is very limited. So is yours.

Our near-term demise brings good news, of which I was reminded again last week when I was robbed of all my cash. The loss of nearly all the money in my possession after selling the mud hut reminds me that (1) some people are here to take and, more importantly, (2) the importance of fiat currency pales when faced with an irreversible, short-term condition. Economic collapse is fully under way and its completion will cause the worldwide loss of habitat for humans as a result.

Ez, persze nem következett be, sőt van egy fogadásom, jövőre se fog, se az azt követő évben. Ennél fontosabb, hogy a második bekezdés szerint McPherson az állandóan ismételgetett „habitat” (vagyis élettér) megszűnését nem a klímához, hanem az összeroppant gazdasághoz köti, amiből szerintem soha nem lenne teljes kihalás. Marad tehát  2026, ami nagyon-nagyon messze van 2022 januárjához képest.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________