2022-02-18 nap bejegyzései

(3784) Új étrend

Tibor bá’ fordítása online

Az étrendváltoztatás tíz évvel meghosszabbíthatja az életet – új kutatás


89. Útban a 90. felé

Mindenki tovább akar élni. És gyakran halljuk, hogy ehhez egészségesebb életet kell élni, elkerülve a dohányzást, fizikai munkát kell végezni, mérsékeltté kell tenni az alkohol fogyasztást. Most viszont az is kiderült, hogy az étrend is befolyásolhatja az élettartamot.

Egy új kutatás azt tárta fel, hogy az egészséges étkezés az élettartamot 6 évvel meghosszabbíthatja középkorúaknál, míg fiatal felnőttek esetben ez akár 10 év is lehet.

A kutatók összevetettek számtalan korábbi tanulmány eredményét, amelyek a hosszú élettel foglalkoztak, valamint a Global Burden of Disease (a betegségek globális hatása) adatait, amely legtöbb ország állampolgárainak egészségével foglalkozik. A szerzők ezek alapján meg tudták becsülni miként változik a várható élettartam a fogyasztott gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diók, halak, tejtermékek, vörös hús, feldolgozott húsok, cukros italok és hüvelyesek hatására.

A szerzők képesek lettek létrehozni egy optimális étkezést a hosszú élet eléréséhez, amit aztán összehasonlítottak a tipikus nyugati étkezéssel, ami többnyire sok feldolgozott ételt, vörös húst, zsíros tejterméket, sok cukrot, és kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A kutatásaik szerint az optimális étkezéshez több hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona és diók, valamint kevesebb vörös hús és feldolgozott hús tartozik.

A kutatók arra derítettek fényt, hogy optimális étkezést elkezdeni 20 éves korban, több mint 10 évvel nyújtja meg az élettartamot nők és férfiak esetében Amerikában, Európában és Kínában. Ugyanez 60 éves korban 8 évet, míg 80 éves korban is kicsivel több mint 3 évet jelent.

A helyzet az, hogy nem mindig lehetséges az étrend teljes megváltoztatása. A kutatók azt is kiszámították, mi történik akkor, ha az étrendet a tipikus nyugatiról csak részben változtatják meg az optimális felé. Azt vették észre, hogy ebben az esetben is növekszik az élettartam 20 éves kortól kezdve 6 évet a nők, 7 évet pedig a férfiak esetében.

Alapanyag                Nyugati diéta                      optimális diéta
neve                            gramm/nap                         gramm/nap

Teljes kiőrlés                 50                                           225
Zöldség                           250                                        400
Gyümölcs                       250                                        400
Diók                                  0                                             25
Hüvelyesek                    0                                             200
Hal                                     50                                           200
Tojás                                 50                                           25
Tejtermék                      300                                        200
Finomított gabona    150                                        50
Vörös hús                       50                                           0
Feldolgozott hús         50                                           0
Fehér hús                      75                                           50
Édes italok                    500                                        0
Étolaj                              25                                           25

A Világ még mindig nem tud megszabadulni a koleszterin és a telített zsírsav mániától. A koleszterin totálisan ártatlan a koszorúér elzáródásban. A telített zsírsav (állati zsírok) több mint ártalmatlan. Kiszorítja a veszélyes, sőt halálos telítetlen (növényi olajak) zsírsavakat, amelyekből transz zsírsav, a szív mérge keletkezik.

Szerintem a felesleges édes italok elhagyása jó ötlet. De az étolajat feltétlen fel kell váltani állati zsiradékkal. A tojás csökkentése felesleges. A tejtermékeket se kell csökkenteni. A vörös húst nem kell elhagyni. A feldolgozott húsokkal csínján kell bánni, de teljesen elhagyni felesleges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________