2022-02-05 nap bejegyzései

(2698) Isten és a világegyetem

Tibor bá’ online

 

Bernard Haisch nem mindennapi fizikus. Azt az elvet vallja, hogy a gravitáció nem az elemi részecskék kölcsönhatásának terméke a Higgs térrel, hanem a valamivel valószínűbb kvantum vákuummal. Ezen kívül még vallásos is. Mielőtt fizikus lett volna, papneveldében tanult, kitűzött célja volt, hogy római katolikus lelkész legyen. Nem kell tehát csodálkozni, ha most minden vágya, hogy a fizikát összeötvözze istenhitével. Erre igen jó bizonyíték nemrég megjelent könyve „The Purpose-Guided Universe – Believing in Einstein, Darwin and God” (A cél által vezérelt Világmindenség – Einstein, Darwin és Isten elfogadása). Haisch törekvése annak bizonyítása, hogy a Világegyetemet az isten irányítja. Nekem tetszik a téma, mert pont oda lyukad ki, ahová én is kilyukadtam könyvemben, majd 20 évvel ezelőtt. Fő érve (nálam csak a mellékérv volt), hogy kizárólag a fizikai törvények finom összehangolása teszi lehetővé az Ember megjelenését. Haisch hoz fel példákat is. Ha a gravitációs erő csak egy picivel lenne nagyobb (mellesleg ráférne, mert 37 nagyságrenddel kisebb, mint a többi), akkor a Nap olyan forró lenne, hogy legfeljebb egy milliárd évig tudna sugározni, ami nem elég idő az Élet megjelenéséhez a Földön. Ha viszont a gravitáció egy kicsit kisebb lenne, akkor a Nap magjának hőfoka nem lenne elégséges a napsugarakhoz szükséges hidrogénhélium átalakuláshoz.

Közben nálam eltelt 20 év, és ma egy kicsivel másképp látom a dolgokat. Hogy is van ez?

  • A világegyetem annyira bonyolult és olyan finoman van hangolva, hogy csakis egy isten teremthette.
  • Erre szokás, azt válaszolni, de ki teremtette az istent?
  • Isten örökké való.
  • Örökké? Ez nem fogható fel, de játszunk vele. Ha Isten lehet örökké való, akkor a világmindenség is lehet örökkévaló, és nincs szükség istenre, hogy megteremtse. A világegyetem is magától létezhet az idők végtelenségében. Egy lépcsőfok kihagyható, és ugye az a beretva! Nevezzük a hívők istenét Világmindenségnek.
  • Na és a finom hangolás?
  • Szerintem nincs finom hangolás. A Világmindenség azért ilyen bonyolult, mert másképp nem működne. És nincs párhuzamosan sok-sok világmindenség, mert csak ez az egy „működik”.

A Világmindenség csak ilyen lehet, mert a szubatomi részecskék (amiket messze nem ismerünk tökéletesen) ily bonyolult halmaza teszi lehetővé az atomok, a molekulák olybá alakulását, hogy azok tovább bonyolódhassanak, reprodukcióra képes tömörödésig, majd tovább élőlényekig fejlődve megjelentessék az értelmet, az öntudatot. Ezt nem kell megteremteni (a szó ismert értelmezése szerint), mert az a logikus lehetőségek végig „zongorázása”. Ahogy nem kell megteremteni azt se, hogy 3×3 = 9. Egyszerűen 3×3 nem lehet más csak 9. Nem kell megteremteni, önmagától van, hogy ha előbb szűnök meg létezni, mint az ivarérésem, akkor nem lesz utódom. Nem kell megteremteni, a vágtató antilop csordából a tigris az utolsó, leglassabban futó antilopot fogja elfogyasztani vacsorára. És így ennek a relatív lassú antilopnak nem lesz utóda. Azt se kell megteremteni, hogy élet legyen a Földön. A sok csillag és még több bolygó között kell lenni olyannak, ahol lehetséges az élet, mert az élet lehetősége benne van az atomi struktúrában.

  • Az élet lehetősége?
  • Igen, hogy a víz +4°C-on a legsűrűbb, hogy az elemeknek vegyértékeik vannak és molekulákká tudnak összekapcsolódni végtelennek tűnő variációban. Hogy az anyagnak négy halmazállapota van. Hogy….

A dolog roppant egyszerű, csak mi komplikáljuk. Van a lét, mert az alternatíva, vagyis sehol semmi, nem igazán alternatíva. A lét olyan, mint amilyennek folyamatosan megismerjük, egyszerűen azért, mert nem lehet más.

Várom a cáfolatokat, és a kérdéseket. A bigottságot nem tolerálom!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________