2017. január hónap bejegyzései

(2089) Ahogy a dolgok állnak

Tibor bá’ online

 

A napokban láttam a TV-ben egy politikai vitát (nem megy ritkaságszámba), ahol az egyik politikus hazugsággal vádolta a másikat, a másik politikus pedig az egyiket. Egy politológusnak pedig az volt a véleménye, hogy sehol a világon nem lehet választásokat nyerni az igazság teljes feltárásával. Az emberek többsége nem tud, és nem is akar szembenézni a nem kívánt igazsággal. Sokkal inkább hajlamos arra, hogy fejét a homokba dugja, és ne vegyen tudomást a kellemetlennek mutatkozó jövőről. Nos, személy szerint én magam is megerősíthetem, hogy az emberek nagy többsége pontosan így viselkedik a politikától teljesen független dolgokkal kapcsolatban is.

Aki kételkedne szavaimban, annak bizonyítékként van egy kijelentésem. Lássuk, mi lesz a reakciód! Álláspontom szerint, az emberiségnek egyszerűen nincs jövője.

Ne is folytasd, tudom, pesszimista vénember vagyok, és az irigység beszél belőlem, mert hogy napjaim meg vannak számlálva. Mit tehetek? Segítség után nézek.

Vegyük Martin Rees professzort – pillanatnyilag ő az angol főcsillagász – aki 2003-ban a következőket írta:

The odds are no better than 50-50 that humankind will survive to the end of the 21st century.

Vagyis: Annak az esélye, hogy az emberiség megéli a XXl. század végét, nem több 50 százaléknál.

Nézzük, mit mond Jared Diamond (Collapse című, 2005-ben kiadott könyvében) Mr. Diamond különben a Kaliforniai Egyetem földrajz professzora és fő kutatási területe a korai civilizációk összeomlásának okai.

“Because we are rapidly advancing along this non-sustainable course, the world’s environmental problems will get resolved, in one way or another, within the lifetimes of the children alive today. The only question is whether they will become resolved in pleasant ways of our own choice, or in unpleasant ways not of our choice, such as warfare, genocide, starvation, disease epidemics, and collapses of societies.”

Magyarul: Mivel egyre gyorsuló tempóban haladunk ezen a fenn nem tartható pályán, a világ ökológiai problémái így vagy úgy meg fognak oldódni. Mindössze az a kérdés, hogy az általunk megválasztott kellemes módon változnak-e meg, vagy nem megválasztva, hanem ránk szakadó módon, mint például háború, népirtás, éhezés, járványok és a társadalmak összeomlása útján. Eddig a fordítása, de a gondolat itt nincs befejezve. Mert a lényeg az, mivel mi magunk nem csinálunk semmit, a természet fog dönteni helyettünk.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ezeket a megállapításokat kétkedéssel fogadjátok. Akkor utoljára hadd idézzem az ó-kor egyik legnagyobb államférfijének és orátorának, Demosthenes közel 2500 éves megállapítását (sajnos csak angolul ismerem):

Nothing is easier than self-deceit. For what each man wishes, that he also believes to be true:  

Tehát: Semmi se könnyebb az önbecsapásnál. Amit szeretnénk, arról el is hisszük, hogy igaz.

Mielőtt azonban rátérnék a részletekre, megpróbálom a keserű pirulát egy kicsit megédesíteni. Albert Einstein, akinek az atombombával kapcsolatban vállalt szerepe miatt mélységes lelkiismeret furdalása volt, néhány évvel 1955-ben bekövetkező halála előtt azt mondta: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul az egész világ, ezt a kis diófát ma még elültetném.” Kedves barátaim! Olvassatok tovább, és aztán ültessétek ti is el a kis diófákat!

A „Van-e jövőnk?” című könyvemben számtalan, az egész emberiségre leselkedő „veszedelemre” hívom fel a figyelmet, illetve tárgyalom azokat ismeretterjesztő szinten. Ezeknek bármelyike bekövetkezhet a közeljövőben, és számomra semmi kétség afelől, hogy valamelyik be is fog következni, megelőzve ezzel a többit. Mivel azonban újabban a klíma lett a trendy topic, ez alkalommal kizárólag a klímaváltozással kívánok foglalkozni.

A Donald Trump állításával szemben Földünk klímája változik, pontosabban elsősorban melegszik, ami számtalan negatív következménnyel jár. Hogy mit várhatunk a következő években az még csak nagy vonalakban rajzolódik ki, de az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy minden előrejelzés, minden „ésszerű ráérzés” néhány éven belül túlzottan optimistának mutatkozik. Más szavakkal kifejezve, a folyamat nem várt módon, eszeveszetten gyorsul. A hely rövidsége miatt vegyünk csak egyetlen egy példát. Az ezredfordulón, vagyis mindössze 16/17 évvel ezelőtt, a szakemberek úgy gondolták, hogy az Északi sark jégtakarója teljesen el fog olvadni valamikor a XXII. század folyamán, tehát 2100-at követően. Három évvel ezelőtt az ismert adatokra felépített modellezés szerint a jégtakaró teljes elolvadása (a nyári hónapok végére) 2050-re volt várható. Most, tehát 2017-ben a helyzet a következő, idézek:

The Artic ice cap is melting much faster than expected and is now about 30 years ahead of predictions, made by the Intergovenmental Panel on Climate Change, a US ice experts said. This means the ocean at the top of the world could be free of ice by 2020, three decades sooner than the global panel’s gloomiest forecast of 2050.

Magyarul: A sarki jég a vártnál sokkal gyorsabban olvad, és pillanatnyilag 30 évvel előzi meg az „Éghajlat-változási Kormányközi Testület” (azaz az IPCC) előrejelzését, állítja egy amerikai klimatológus. Ez azt jelenti, hogy a Föld északi sarkán elterülő óceán 2020-ra jégmentes lehet, három évtizeddel hamarabb, mint az IPCC jóval borúlátóbb, 2050-et megnevező előrejelzése.

Különben az IPCC jelentései erősen felvizezettek, aminek oka egyfelől az angolszász kultúrkörhöz tartozó tudósok alapvető visszafogottsága, másfelől a jelentésbe csak az kerülhetett be, amivel az ENSz valamennyi tagállama maradéktalanul egyetértett az általuk delegált tudósok közvetítése útján. A legnagyobb kerékkötők Kína, India, USA és Ausztrália voltak. Valamennyien a legnagyobb CO2 kibocsátók.

Földünk klímája tehát számunkra negatív irányba változik, és érdemben nem teszünk ellene semmit (megengedve magamnak azt a luxust, hogy nagyképűen az egész emberiség nevében beszéljek). Először nézzük, miért nem teszünk semmit, aztán pedig vizsgáljuk magát a változást.

Winston Churchill volt angol miniszterelnök és jeles államférfi leghíresebb mondásainak egyike így szól: „A parlamentáris demokráciára épülő kapitalista társadalmi berendezkedés szar úgy ahogy van, de még nem találtak ki ennél jobbat.” Harminc évvel később Margaret Thatcher angol miniszterelnök asszony ezt megtoldotta: „a kapitalizmusnak nincs alternatívája.” Ezekre a mondatokra azért érdemes emlékezni, mert napjainkban több helyről, többször is halljuk, idehaza is. De nézzük, hogy vélekedik erről a World Socialist Web Site (Világ Szocialista Honlapja), mert hogy ilyen is van.

The capitalism is admittedly an incredibly productive system that has created a flood of goods unlike anything the world has ever seen. It also is a system that is fundamentally (1) inhuman, (2) anti-democratic, and (3) unsustainable. There is a theory behind contemporary capitalism: We are told that because we are greedy, self-interested animals, an economic system must reward greedy, self-interested behaviour if we are to thrive economically.

Érthetőbben: Beismerten a kapitalizmus egy hihetetlenül produktív rendszer, ami a világon soha nem látott javak halmazát hozta létre. Egyúttal azonban egy olyan rendszer, amely alapvetően (1) embertelen, (2) antidemokratikus, és (3) fenntarthatatlan. A fejlett, mai kapitalizmus mögött van egy elmélet is. Ezek szerint az Ember egy mohó és önző állat. Éppen ezért egy gazdasági rendszernek az emberi mohóságot és önzést kell jutalmazni ahhoz, hogy sikeres legyen.

Nem tudom, ki hogy van vele, de a magam részéről a fenti megállapításokkal 100 százalékban egyet értek. Volt azonban a meghatározások között egy fogalom, amin talán könnyedén átsiklottunk. A kapitalista rendszer fenntarthatatlan. Ennél a pontnál találkozik a szociológia az ökológiával. Az egyetlen életképes gazdasági rendszer, amihez az emberiség túlnyomó többsége ragaszkodik (1989-óta mi magunk is), fenntarthatatlan. Mi erre a bizonyíték?

Az ipari forradalom kezdete óta (amit egyesek 1750-re tesznek) a nemzetgazdaságok folyamatosan a GDP növekedését tűzték ki legfőbb célul. A GDP növekedése hazánkban is kulcsfontosságú kérdést és kiver minket a frász, mert a szlovákok GDP növekedése kétszerese a mienkének. Ez ökológiára lefordítva annyit jelent, hogy 1750 óta az ipari termelés, és annak következtében a megtermelt javak fogyasztása, ezekkel együtt az emberiség lélekszáma, természetesen az ezekkel járó szennyezés is folyamatosan és megállíthatatlanul növekszik, és ha a Tőkén múlna ez a növekedés fenn is maradna az örökkévalóságig. Nincs kitűzve felső határ, a növekedési folyamat a kapitalista elképzelés szerint a végtelenségig tartana. Csakhogy a középiskolai tanulmányaim szerint a Föld méretei végesek, és ha ez a tény azóta nem változott meg, akkor ebből az következik, hogy a Földünkkel kapcsolatban minden más is véges, semmi se végtelen. Amit ma teszünk, ahogy ma élünk az egyszerűen fenntarthatatlan. És mivel erről nem voltunk hajlandók tudomást szerezni, a természet megadta a maga válaszát. Ez pedig a globális klímaváltozás.

A dolgokat egy kicsit leegyszerűsítve, a globális klímaváltozás elsősorban globális felmelegedést jelent. Mielőtt a részletekre rátérnék, ki kell valamit jelenteni, amit egy percre se szabad szem elől tévesztenünk: Földünk klímája egy rendkívülien komplex és tökéletesen nem megismerhető rendszer.

Kezdjük az alapoknál! A Föld nevű, saját hőforrással nem rendelkező bolygónk a –270 °C fokú világűrben kering a Nap körül, amiről sugárzás formájában hőenergiát kap. Ugyanakkor, mivel a Föld a világűrhöz képest melegebb, hőjének egy részét kisugározza a világűr felé. Ez a folyamat egy negatív visszacsatolás, mert minél nagyobb a hőmérséklet különbség a világűr és a Földfelszín között, annál több hőt sugároz ki a Földfelszín. Ha a Földnek nem lenne légköre, a felszín átlag hőmérséklete –17 °C lenne. Ugyanis ez lenne az a hőfok, ahol a kapott és kisugárzott energia egyensúlyba kerülne, vagyis a Föld pont annyi energiát sugározna ki, mint amennyit kap.

A Földnek azonban van légköre, amit felfoghatunk egy szigetelő rétegnek, mondom felfoghatunk, de nem az, de a mi szempontunkból –kerülve a precíz fizikát – szigetelő rétegnek felel meg . Minden esetre a légkör következtében a Földfelszín tényleges átlag hőmérséklete közel +13,4 °C volt évszázadokon, mondhatnánk évezredeken keresztül, mondjuk úgy, hogy 1750-ig. Azért csak volt, mert pillanatnyilag már 1,6 °C-kal több, ami az úgynevezett globális felmelegedés következménye. Felmerül a kérdés, mi történik?

A helyzet az, hogy a Föld légkörének „szigetelő” képessége sok mindentől függ, de legfőképpen az üvegházhatást kifejtő gázok koncentrációjától, legnagyobb mértékben a vízpárától, de a légkör vízpára tartalmába az emberiség nem tud beleszólni, ez tehát adott. A következő üvegházhatást kiváltó gáz a CO2, amelynek előállításában ugyancsak jeleskedünk (Zárójelben megjegyzem, hogy ide tartoznak még a CH4 (metán), N2O (dinitrogénoxid), klór-fluor-karbonok(Freon), O3 (ozon), stb.)

Jelenleg a leghatékonyabb (55 %-ban „felelős” a melegedésért) üvegházhatású gáz, a széndioxid koncentrációja az ipari forradalom kezdetén 280 ppm (részecske-per-millió) volt mondjuk 1750-ben. Ez az érték 2017 januárjában elérte a 407 ppm-et (ez egy globális átlagérték, amit „hivatalosan” 1958-tól a Havai szigeti Mauna Loa hegyen lévő obszervatóriumban mérnek, míg a korábbi adatokat jégbe zárt légbuborékok felhasználásával mérték). Abszolút tény az, hogy minél több CO2 van a levegőben, annál jobb a Föld „hőszigetelése”. Ennek következtében, ebben a pillanatban, a Föld minden egyes négyzetmétere (átlagosan) 2,5 watt energiával többet kap, mint amennyit kisugároz. Következésképpen a felszín hőfoka folyamatosan emelkedik, és mindaddig emelkedni fog, amíg ez a helyzet fennáll, vagyis több a bejövő, mint a kimenő energia.

A 280 ppm „alaphelyzetben” a Földön pontosan annyi CO2 keletkezett (élőlények kilehelése, széntartalmú anyagok elégése, stb.) mint amennyit a növények a légkörből beépítettek alkotó részeikbe. Ezt az egyensúly helyzetet az iparosodás felborította, mert a termeléshez energiára volt szükség, amit majdnem kizárólag széntartalmú anyagok égetésből nyertek. Ennek az energia kinyerésnek a 250 éven keresztül tartó és egyre fokozódó gyakorlásának következménye a globális felmelegedés, amivel kapcsolatban sajnos nagyon sok tévhit van a köztudatban.

Ennek legszembetűnőbb jele, amikor a hatalmi elit arról beszél, hogy vissza kellene állni az 1990-es év CO2 kibocsátás szintjét, vagy 2020-ig 30 százalékkal csökkenteni kellene a CO2 kibocsátást, és ehhez hasonlók. Ugyanis a szomorú helyzet az, hogy ha holnap egy varázsütésre az egész világon egyszerre beszüntetnék a szén, kőolaj, földgáz és tűzifa égetését, vagyis az 1750-es szinten élne a teljes emberiség, a globális felmelegedés folyamata évtizedeken keresztül tovább folytatódna. Igaz, nagy valószínűséggel egyre kisebb mértékben, míg el nem érne egy egyensúlyi állapotot. A rendszer ugyanis hatalmas tehetetlenséget hordoz magában. Hadd említsek meg néhány példát.

– A Föld felületének nem jelentéktelen hányadát állandó jégréteg takarja. Amikor ez elolvad, és ennek bekövetkezése már elkerülhetetlen, a Föld albedoja jelentősen megváltozik, vagyis jóval több energiát fog elnyelni, mint korábban, és jóval kevesebb energiát fog visszaverni.

– Szibéria északi részén hatalmas lápos területeken a talaj a nyár végére se olvad fel. Itt elképesztő mennyiségű metán gáz van a talajban befagyott állapotban, amikor ez a talaj felolvad a benne rejlő metán kiszabadul. Ez már folyamatban van. A metánról pedig tudni kell, hogy „szigetelő hatása” a CO2-nél 58-szor nagyobb és jelenleg a melegedésért 15 %-ban „felelős”. Mindkét említett folyamat pozitív visszacsatolás, azaz a folyamatok öngerjesztők.

– A már említett vízpára kb. egy nagyságrenddel nagyobb mértékben járul hozzá a légkör „hőszigetelő” képességéhez, mint a CO2. Egyetlen ok, amiért nem foglalkozunk vele az, hogy mennyiségére az emberi tevékenység nem hat ki közvetlenül. Azonban közvetve igen. Ugyanis az „antropogén”, azaz emberi tevékenységből származó széndioxid által okozott melegedés következtében a légkör páratartalma növekszik, ami egy újabb pozitív visszacsatolás.

– Az óceánokban jelentős mennyiségű széndioxid van oldott állapotban. A víz CO2 elnyelő képessége a hőmérséklettel fordítottan arányos. A melegebb víz kevesebb széndioxidot képes elnyelni. Az óceánok melegedésének következtében a hatalmas víztömegek egyre kevesebb CO2-t nyelnek el, ami a széndioxid légköri koncentrációjának növekedését gyorsítja. Ez is egy pozitív visszacsatolás.

Végül is a helyzet az, hogy az IPCC jelentést megelőzően számtalan modellt futtattak számítógépeken. A legoptimistább jelzések szerint a század végére + 2 °C felmelegedés várható. A legpesszimistább szerint + 12 °C, de nem a század végére, hanem 2026-ra. Ez utóbbi hatását még elképzelni se tudjuk, és akkor ehhez hozzáteszem, hogy az én személyes véleményem szerint ez a + 12 °C messze alatta van annak, ami valójában be fog következni. Miért?

Azért, mert az emberiségnek esze ágában sincs lemondani az energiáról, a javak, tegyük hozzá, a felesleges javak előállításáról. A világ GDP növekedése 5 % körül van. Ennél is nagyobb baj, hogy a közel 1,5 milliárdos Kína és a közel 1 milliárdos India GDP növekedése meghaladja a 10 százalékot. Kínában például minden egyes héten egy-egy újabb széntüzelésű erőművet helyeznek működésbe. Mostanság 2-3 milliárd ember törekszik arra, hogy neki is legyen gépkocsija, TV-je, meg miegymás. Ehhez még hozzájön, hogy a felmelegedés következtében százmilliók fognak beszerezni légkondicionáló készülékeket, aminek nem csak az előállításához, de üzemeltetéséhez is jelentő energiára van szükség. A kielégítő mennyiségű mezőgazdasági termelés biztosításához szükséges öntözés is egyre több energiát fog igényelni. Energia, energia és energia. És ne dőljünk be az etanol, bió-dízel, hidrogén motor, elektromos autó és hasonló elképzeléseknek. Ezek nem alkalmasak a CO2 kibocsátás csökkentésére, csupán azt a célt szolgálják, hogy a nyersolaj kutak kiürülése után is legyen mivel üzemeltetni a gépkocsikat. Vagyis, eszünk ágában sincs lemondani a gépkocsi használatról.

Most nézzük, mivel jár az exponenciálisan növekvő globális felmelegedés. Ja, hogy „exponenciálisan”? Nos pillanatnyilag az éves CO2 koncentráció növekedése több mint 2 ppm, míg ez az érték 1960-ban mindössze 0,74 ppm volt, és akkor ehhez tegyük hozzá a négy példával is illusztrált, de korántsem kimerített, pozitív visszacsatolások összesített hatásait. Szóval nézzük, mivel jár elsősorban hazánkra nézve.

– Az időjárási szélsőségek fokozódása (nagyobb szélviharok, hosszabb ideig tartó és intenzívebb szárazságok és hőhullámok, majd hirtelen felhőszakadások, rekorddöntő árvizek, illetve alacsony folyóvízszintek, az öntözéses mezőgazdaság ellehetetlenítése, pedig…)

– Az ország sivatagosodása.

– Ivóvízhiány (rendkívül alacsony Duna vízállás miatt az ipari szennyezés koncentrációja elviselhetetlen mértékben megnő, emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik).

– Melegkedvelő paraziták megjelenése, elterjedése (pl. az agyhártyagyulladást okozó kullancs már itt van, a maláriát terjesztő szúnyog megérkezése hamarosan várható).

– Szubtrópusi betegségek megjelenése.

– Eddig ismeretlen gyomnövények megjelenése. Allergiák fokozódása.

– Menekült áradat Afrikából, a Balkán déli részéről, Közel keletről.

Milyen stratégiát kell választanunk? Mint már jeleztem, a jelenlegi civilizáció egészen biztos el fog tűnni a Föld felszínéről. Valószínűsíthető, hogy kisebb embercsoportok primitív és nagyon nehéz életkörülmények között folytatni fogják fajunk fennmaradását. Mivel már túlléptünk a visszafordíthatóság, angolul point of no return (amit régebben használtak), újabban divatos tipping point pillanatán (ami alatt mindenki mást ért), csak kisebb közösségek, családok egyéni felkészüléséről lehet szó. A Titanic már süllyed, a zenekar még játszik, mintha semmi se történt volna, egyesek már rohangálnak a fedélzeten, de mások még a feladásra váró üdvözlőlapokat keresgélik. Közben hamarosan lövöldözni fognak a csónakba jutásért.

Ha van, aki úgy gondolod, hogy túlzásokba bocsátkoztam, akkor idézem még az amerikai Military Advisory Board magyarul a Katonai Tanácsadó Testület (természetesen nem publikus) jelentésének egyetlen mondatát.

The projected climate change poses a serious threat to national security over the next 30 years. There will be wars over water, increased hunger, instability from worsening diseases and global warming induced refugees.

Magyarul: A várható klímaváltozás komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelent. Háborúk fognak kitörni az ivóvíz birtoklásért, fokozódni fog az éhezés. A betegségek terjedése, valamint a melegedés elől menekülök beözönlése miatt instabil állapotok állnak elő. Megismétlem, az előző, bővített mondat az USA Katonai Tanácsadói Testület jelentéséből való, nem én találtam ki.

Természetesen van alternatíva. A múlt század hetvenes éveiben járt szájról-szájra a vicces kérdés: Mit kell tenni atomtámadás esetén? Felelet: Beburkolod magad egy fehér lepedőbe és kikúszol a temetőbe.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2088) Trump legyilkolásának első lépése

VIP. 215.

 

Történelmi időket élünk. Ez az oka annak, hogy VIP fordítás után VIP fordítás következik. Ezek azoknak az Amerikában napvilágot látott posztoknak a fordítása, amik az én megítélésem szerint fontosak a helyzet megértéséhez. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a neokonzervatívok és a neoliberálisok összefogtak Trump ellen (idehaza is). Nem igaz tehát, hogy az oligarchák viszik romlásba a világot. Közöttük is van, aki világosan lát és megindultak a neokon & neolib „koalícióval” szembe. Most aztán mindenkinek színt kell vallani. A volt Stasi tag, kivénhedt kurva – például – hihetetlen merészségében összefogást hirdet Trump ellen. Áll tehát a harc, de Trump eltökélt.

_________________________________________________________

Trump legyilkolásának első lépése

Az elmúlt hét hírei elsősorban Donald Trump beiktatásának első tevékenységéről szóltak. Ehhez nemigen lehet hozzátenni semmit, de talán azt meg lehetne jegyezni, hogy (1) ez ideig a leghangzatosabb kampány ígéreteit váltja valóra, és (2) politikai ellenfelei magukból kikelve próbálnak rájönni, hogy a fenében lehetne megtörni a népszerűségét………

_________________________________________________________

A „Trump legyilkolásának első lépése” című poszt teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________

TO DEMONIZE IS THE FIRST STEP

The news this week is primarily about Donald Trump’s actions during his first week in office. There is little need for commentary except to say that (1) so far, he is following through on several of his most noteworthy campaign promises, and (2) his political opponents are beside themselves trying to figure out ways to undermine his popularity.

It is an axiom of political warfare that it is not wise to assassinate popular opponents except as a last resort. Instead, it is better to demonize them in the public mind so that, when violence finally is used, the public will think it was justified.

There is no better example than what happened to the Branch Davidians in Waco, Texas, in 1993. Because the leader of this religious group was known to have weapons that were not registered, the federal government and National Guard laid siege to their compound and killed its leader, David Koresh, along with 82 of his congregation, including women and children.

The public was not outraged by this, because the media had published an endless barrage of ‘reports’ of sexual abuse of children in the compound – reports that, in later months were shown to be without foundation. But the public didn’t know that at the time, and most people thought it was a shame about those children being killed in the attack, but it was merely collateral damage from a justified law-enforcement operation against very evil people.

If you want to understand what is going on from the left in America today, just think of the Branch Davidians. If the elites can sufficiently demonize Donald Trump and his supporters as racists or something equally repugnant, then violence against him personally or against his supporters – perhaps even violence against the system itself – will be viewed as justified.

The only way to prevent that tactic from succeeding is to make the public aware of the tactic itself. That’s where you come in. Send this to your friends.


_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2087) Jót tesz-e a hűtlenség a nőknek? (Téli szex hét: 4.)

Tibor bá’ online

 

A „Your Tangó” elnevezésű amerikai folyóirat Keff Schult nevű újságírója arra volt kíváncsi, hogy a hűtlenség jót tesz-e a nőknek. Érdekes ötlet, de miért e kíváncsiság? Manapság az okot mindenre az Internetben kell keresni. Ugyanis az úr szerint lakóhelyétől számított 30 kilométeren belül 40 nőt talált, akik partnert kerestek (természetesen fotó nélkül) 24 és 60 év között. Valamennyinek az volt a közös tulajdonsága, hogy rendelkeztek fejenként egy darab férjjel. De akkor mit keresnek a Neten? Hülye kérdés! Partnert. Nem, helyesbítek, olyasmit keresnek, amit otthon nem kapnak meg. OK, tiszta sor. Akkor most nézzük, hogy nyilatkoznak magukról, mert ez nem mindegy.

Jams 24 éves. A jól viselkedő nőket nem becsülik…. Lehet, hogy egy szuka vagyok, de pontosan tudom, mit keresek, és ami nekem kell, azt mindig megszerzem. *** Tiszta sor, de ki az a hülye férfi, aki erre válaszol?

WordGoddess (a világ istennője) 36 éves. Boldog házasságban élek egy csodálatos férfivel, de az életemet szeretném érdekesebbé tenni. Szenvedélyes, minden kötelezettségtől mentes, tiszta, egyszerű kapcsolatot akarok, előre is köszönöm. *** Az én időmben ez lett volna az ideális. Ingyen pina nem létezett. Csak most, 2017-ben és Amerikában. Hol itt az igazság? D:  .

Rover69469 (bolyongó 69469) 47 éves fényképpel, amit elég messziről vettek fel ahhoz, hogy le lehessen tagadni, és persze napszemüveget visel. Különben magas, vonzóan szőke. Van ugyan rajta néhány felesleges kiló, de hát ebben a korban! A szövege nem túl bátorító: Légy szíves ne küldj E-mailt, mert 2 nap alatt 700 darabot kaptam. Azt hiszem, inkább én kereslek meg téged. *** Mi alapján? 700 fényképet könnyebb átnézni, mint elolvasni 700 levelet? Nem kifejezetten intellektuális, persze ilyen kapcsolatokba senki se az eszét viszi be. Viszont, amit bevisz, az nem látszik a fotón. Hmmm, nehéz eset.

A helyzet az, hogy a www.AshleyMadiso.com regiszterében 4,5 millió potenciális házasságtörő található. Szerintem a fenti három mintának jó. A lényeg mégis az, hogy a monogámia nem mindenkinek felel meg. Minden tizedik nő vagy férfi szexel a házastársán kívül valaki mással minden egyes évben. Az egész életre kivetítve a házasok 40 százaléka hűtlen. Igaz a pálmát  a férfiak viszik el a nők orra elől, de az is tény, hogy a két nem közötti különbség évről évre csökken minden egyes életkorban. DE legyünk tisztességesek, a sikeres internetes „összefutásra” a nők esélye sokkal jobb, mint a férfiaké, ami az adatokból is egyértelműen következik. A bejelentkezők 90 százaléka férfi a legtöbb közvetítő cégnél, míg a számok azt mutatják, hogy a sikeres fennmaradáshoz minimálisan 22 százalék nő kell. Az a szájt, amelyik nem tudja ezt az értéket elérni, életképtelen. Természetesen azokon a szájtokon, ahol a „házasság” közvetítésen van a hangsúly a nők aránya akár 40 százalék is lehet. Ennek ellenére megállapítható, hogy ez még mindig inkább férfi, mint női sportág.

Azok a nők, akik meglévő házasságuk mellett keresnek partner, biztonságosnak tartják, ha a leendő partnernek van felesége. Számukra ez az igazi „megoldás”, aminek a biztosítása nem ütközik nehézségbe, mert még a kizárólagosan házasságokat ígérő szájtokon is főleg nős férfiakkal lehet összefutni. Schult által említett 40 nő (nem nevezhető fene nagy mintavételnek) kétharmada hosszú távú kapcsolatban gondolkodott, míg az egyharmada nem pontosan tudta, hogy tulajdonképpen, mint is akar. Nevezzük ezt egy 60 éves sas fióka szárnybontogatásának? Ashley Madisont kérdezve kiderült, hogy a bejelentkezők nagy része, tulajdonképpen a házasságuk felbontásán gondolkodik. Nem meglepő, ritka az a nő, amely úgy lép ki egy kapcsolatból, hogy utána vákuum veszi körül, kell neki valamifajta kapaszkodó. Az minden esetre tényként kezelhető, hogy a hűtlenség kiderülése a nők számára nagyobb trauma a férfiakénál. És persze sokkal több nőnek bocsátják meg a házasságtörést, mint férfinek. A nemek közötti különbség ebben a tekintetben is határozottan kimutatható. Ami pedig a számokat illeti, hát bizony meglepőek. Úgy tűnik, fontos kérdésben az érzelmek helyett az értelem dönt. Házastársak válásának mindössze 17 százalékban ok, valamelyik fél hűtlensége. Ashley Madison szájt statisztikája szerint, a nős férfiak 54 százaléka, míg a férjezett nők 70 százaléka nincs tisztában társának hűtlenségével. És mi jó van ebből a nőknek? A házasságok szétrombolásával vádolt cég vezetője tiltakozott a feltételezés ellen. Szerinte társadalmilag kifejezetten hasznos szolgáltatást nyújtanak, mert lehetőséget biztosítanak a nők számára, hogy lábujjukat bedugják a medence vizébe, mielőtt beugranának a medencébe. Ebből persze nem derül ki, hogy a hűtlenség jót tesz-e a nőknek, de az igen, hogy az Interneten elég sok szélhámosság található. Ezt különben eddig is tudtuk.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2086) Kimentem a divatból

Tibor bá’ online

 

A múlthét valamelyik napján megdöbbenve vettem észre, hogy kimentem a divatból. Egy nyolctagú társaság kellős közepében üldögélve, kénytelen voltam végig hallgatni, hogy Eszenyi Enikő micsoda csodálatos színésznő, aki most éppen zsűritag és rendez. A helyzet az, hogy ízlések és pofonok különböznek, az esetemben pedig nagyon. Ugyanis ezt a nőt kezdettől fogva ki nem állhattam. Színésznői képességeit most hagyjuk nyugodni (persze attól se esem seggre) de a végeláthatatlan nyafogása kikezdte az idegeimet. Ha  valakinek eszébe jutna egy olyan színdarabot írni, ahol egy megöregedni képtelen úri család kisasszonya még 60 éves korában is nyávog, akkor Eszenyi ideális lenne a szerepre, de hol vannak az ilyen színdarabok?

Mivel nézetemnek hangot is merészeltem adni, egyszerre heten estek a torkomnak, és a „szakbarbár” volt a legenyhébb jelző, amit a pofámba vágtak. Hát kérem, én tiltakozom. 10 és 20 éves korom között végigszenvedtem az összes Shakespeare drámát, és az Operaházban valamint az Erkel színházban előadott operát. Ezzel az istennek megadtam, ami az istené, és utána jött a császár, hogy ő is megkaphassa a jussát. Kiderült, nem a bunkóságra predesztináltságomról van szó, sajnos William bácsi már a múlté. A ma emberét nem lehet négy órán keresztül, megállás nélkül, folyamatosan bombázni azzal, hogy 3 lány milyen szar az apjához. Bármelyik kortárs barátom ezt 3 perc alatt el tudja mesélni saját, megtörtént tapasztalatát idézve. A múlt szele járja át az operákat is, ahol – az én megítélésem szerint – néhány örökzöld, értékes dalt a véget nem érő nyávogás köt össze. Ki tud ma 3 órát türelmesen ülni a seggén egy kellemes szextet meghallgatásáért? Ezzel szemben Molnár Ferenc és G. B. Shaw színdarabjait annyira élveztem, hogy az összekuporgatott 60 filléremért megvett jegyemmel hetente ültem föl a Nemzeti Színház kakaslelátójára a Blaha Lujza téren (persze akkor még nem volt tér, az csak a színház lebontása után lett). A színpadot a két térdem között láttam, és csak 14 éves füleimnek köszönhettem, hogy értettem a szöveget, ami 40 méter magasban csak suttogásnak hangzott.

Molnár és Shaw tudták hogyan kell színdarabot írni. Nem értem, hogy miért nem játsszák őket éjjel-nappal. Évával ma is járunk színházba, de átlagosan minden második darabnál eljövünk a szünetben és azt kérdezzük egymástól, hogy lehet ekkora szart írni (lefordítani, rendezni és eljátszani)? Aztán – mert hogy más nem jut eszünkbe – egyetlen egy következtetés marad, kimentünk a divatból. Ebbe bele is nyugodnék, de miért? Amit Shaw és Molnár Ferenc közel 100 éve írt, az örök érvényű, ma is aktuális, mert a konfliktus helyzetek, és azok megoldása az örök emberi tulajdonságokra épül, az pedig nem divat kérdése. A két kedvenc szerzőm zsenialitásához pedig nem fér kétség. Show 1883-ban írta negyedik regényét a „Trefusis úr”-t, eredeti címén „An Unsocial Socialist”, amiben rámutatott a „szocialista embertípus” kitalált klisé tarthatatlanságára, harmincnégy évvel az Októberi Szocialista Forradalom előtt, ami éppen, hogy ezt akarta létrehozni jó 70 éven át. Kell-e ennél bölcsebb előrelátás.

Nem akarlak benneteket untatni a két szerző darabjainak a felsorolásával és azok méltatásával, elég ha nyugtázzátok felismerésem, kimentem a divatból, és csak egyetlen egy kérdés marad megválaszolatlan: Én élveztem-e jobban Warrenné mesterségét, vagy egy valóság show közönsége a bekamerázott retyót, ahol jókat lehet fingani. Persze a valóság showk mintha befuccsoltak volna ami lehet, hogy csak a véletlen játéka (ekkora  befolyásom azért nincs 😀 ) vagy annak a ténynek az észlelése, hogy még mindig nem vagyunk a béke seggénél, akad még lehetőség a lejjebb csúszásra.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2085) Egy null Trump javára

VIP.214

Szerző: Paul Craig Roberts

Miközben a partnerségi egyezmények legfontosabb része az, hogy a multik immunitást élveznek azon országok törvényeivel szemben, amelynek területén üzletelnek, amennyiben a törvények ezen multik profittermelését hátrányosan befolyásolják……..

A modern kapitalizmus egy profit-vezérelt világ, ahol a kapitalisták – Adam Smith és David Ricardo elképzelésével ellentétben – nem hűek ahhoz az országhoz, ahová tartoznak. (amit hazának szoktak nevezni.) Az amerikai multik már bemutatták hűtlenségüket saját hazájukkal szemben, amikor a munkahelyeket átvitték Ázsiába. Lásd Apple, Nike, Levi, és a többiek. Munkahelyek tengerentúlra áthelyezése elválasztja a fogyasztót azon termék gyártása kapcsán keletkezett jövedelmektől, amiket elfogyaszt. Ez elszegényedéshez vezet……….

Amennyiben egy nagyvállalat termékéhez Amerikában ad értéknövelés. Vagyis ha az amerikai piacra előállított terméket Amerikában gyártják amerikai munkaerővel, akkor kevesebb adót kellene fizetni, mintha külföldön gyártják, külföldi munkaerő alkalmazásával. Az adókülönbözetet ki lehet számítani, hogy az ellensúlyozza, sőt akár meg is haladja a külföldi termelésből adódó előnyöket. Ez az eljárás csak a hazai adóztatást érinti, nem esik a WTO szabályozás alá, ami tiltja a védővámokat……..

_________________________________________________________

Az „Egy null Trump javára” című poszt teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu


_________________________________________________________

Three Days In And Trump Has Already Kept One Pledge

By Paul Craig Roberts

January 24, 2017 On Trump’s third day Trump is one up on the Establishment. Can this last?

I am not a Trump booster. I am a scorekeeper.

On the third day of his presidency Donald Trump signed an executive order withdrawing the United States from the Trans-Pacificic Partnership (TPP). Based on this we must assume he will also deep-six the Trans-Atlantic Partnership.

Trump and his advisors regard the Pacific and Atlantic partnerships as trade deals like NAFTA, the North American Free Trade Agreement that sent American jobs to Mexico at the expense of Americans.

However, the most strategic part of these agreements is that they make global corporations immune from the laws of the countries in which they do business if those laws adversely impact the profits of the global corporations.

Who decides the question? Not the courts of the countries or a world court.
The question is decided by a corporate tribunal staffed only by corporations.

In other words, the sovereign laws of sovereign countries, such as France’s laws against GMOs, are subject to damage suits decided by corporate tribunals, which means the end of the legal sovereignty of countries.

The so-called trade partnerships are weapons of American economic imperialism.

Whether Trump and his advisors are aware of this or not, Trump has on his third day dealt a lethal blow to a power lusted after by US global corporations.

How will this formidable force respond to this blow inflicted upon them by Trump?

That remains to be seen if the blows that Trump has promised against the interests of the elites continue.

Global corporations are Fifth Columns in the countries in which they are incorporated and also in the foreign countries in which they do business. They have no loyalty to any country, only to the profits that comprise their bottom line. Anything that increases those profits they regard as legitimate. Anything that diminishes those profits they regard as illegitimate.

Modern capitalism is a profit-driven world, in which capitalists are devoid of the loyalty to their native countries that Adam Smith and David Ricardo assumed them to have. US global corporations have demonstrated their disloyalty to the US by moving US jobs to Asia. Think Apple, Nike, Levi, and all the rest. Jobs offshoring separates consumers from the incomes associated with the production of the goods that they consume, which leads to penury.

The rewards for the offshoring global corporations have been large profits from reduced labor and regulatory costs, resulting in executive “performance bonuses” and capital gains to shareholders and to executives with stock options or some similar income booster.

The costs have been the dismantling of the ladders of upward mobility that made the US an “opportunity society.” High productivity, high valued added manufacturing and professional skill jobs, such as software engineering jobs, have been moved offshore, and in the case of software jobs also given to foreign H1B work visa holders. The consequence is the collapse of the state, local, and federal tax base, and the consequent assault on Social Security, Medicare, and state and local pensions.

A county like the US that gives its GNP away to other countries is locked into a transformation from First World to Third World. This is what Trump has said he will reverse.

How can he do it? Is this something that he can deliver by cutting corporate tax rates and by imposing an import or border tax?

The US is a member of the World Trade Agreement, which prohibits tarrifs or “border taxes.” If this is correct, Trump would first have to pull the US out of the WTO, something that might be difficult.

However, what Trump can do is to offset the labor cost advantage to corporate profits from offshoring their production for US markets by changing how corporations are taxed.

If US corporations add value to their product in the US, that is, if they produce the products that they market to Americans in the US with American labor, they would have a lower tax rate than if they produce the products abroad with foreign labor. The difference in the tax rate can be calculated to offset, or more than offset, the advantage of the lower labor and regulatory costs abroad. This is a matter of domestic taxation and not a matter of tarrifs on foreign-produced goods, and, therefore, it is not subject to WTO rules.

Because of the globalist propaganda, Americans have forgotten that the strength of their economy was domestically-based. The development of the US economy was never based on foreign trade. It rested firmly in the rise of consumer spending power from America labor receiving the bulk of the productivity gains.

What jobs offshoring did was to transfer the income gains from productivity to corporate profits by underpaying Asian labor.

It was easy to pay Asian labor less than labor’s contribution to profit, because of the immense excess supply of Chinese, Indian, Indonesian, and other labor. When labor is plentiful and jobs are scarce, labor goes begging.

Even today the Chinese and Indian labor forces are under-employed. The only way American labor can compete is to accept a wage below the US standard of living.

Trump understands this, just as did Ross Perot and Pat Buchanan.

Ross Perot was a billionaire; yet he stood up for ordinary working Americans. Yet, the left says all billionaires are evil.

Pat Buchanan was royalty in the Republican Establishment; yet he deserted them and stood up for the ordinary working American. And the left says he is a “Nixon-Reagan fascist.”

Clearly, the pathetic remnant of the American left has more hate for those who stand up for the working class than they have for those oppressing the working class and those fomenting war. Why did the women so quick to march against Trump not march against the Clinton, Bush/Cheney, and Obama regimes for killing, maiming, orphaning, widowing, and dislocating millions of peoples in Afghanistan, Iraq, Somalia, Pakistan, Yemen, Libya, and Syria?

That we see the left aligned with the ruling elites against Trump is proof that the left has abandoned the working class.

Chris Hedges doesn’t know how desperately revolution is needed in the US. If revolution occurs, it is more likely to be led by Donald Trump than by the left.


_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2084) Murphy törvénye a politikában

VIP.213.

 

Edward Griffin (sz:1931) a Wikipédia szerint író, film producer, közszereplő és újabban bloger. Munkái alapján úgy ítélem meg, hogy minden lében kanál. Mindenről van véleménye, rendszerint eltérő a megszokott hozzáállásoktól. Újabban a blogjában sok érdekes dolog található. Onnan vannak alábbi gondolatai.

_______________________________________________________

Murphy eredeti törvénye így szól: Ami el tud romlani, az el is romlik. A politikai verzió így szól „Ha van lehetőség a korrupcióra, akkor a korrupció be fog következni”. Ha olyan kormányt szavazunk be, amely megengedi a korrupciót, akkor olyan kormányt szavaztunk be, amelyet a végén a korrupció fog elpusztítani. Bill és Hillary csak a jéghegy csúcsa. Ezen kívül ezrek vannak pont olyanok, mint ők, hogy úgy mondjam, folytatják a hagyományokat. Hogy miért? Mert megtehetik. Ha valóban meg akarjuk szüntetni a korrupciót, akkor nem csak azokat kell észrevennünk, akiket időnként felfednek, hanem azt a rendszert kell észlelnünk, amely elnézi a korrupciót. Ameddig ez a rendszer fennáll, a korrupció megmarad……….

_________________________________________________________

 

Murphy törvénye a politikában című poszt teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________________

MURPHY’S LAW IN POLITICS

Buried deep beneath this week’s dramatic news about the inauguration of President Trump and undercover videos of leftist groups plotting to bring revolution to the streets of America, there was a story that is easy to miss. The event, which is described in the Featured News section, below, was barely newsworthy and certainly not surprising. In my view, however, it contains a profound lesson that is the key to restoring the Republic.

The story is about the abrupt end of donations to the Clinton Foundation now that neither Bill nor Hillary are in direct political power. No one was surprised at this because, even though the Clinton organization claimed that the Foundation did much good around the world, it was obvious that the millions of donated dollars were merely bribes for political favors. The minute the opportunity for such favors was removed from the equation, donations ceased.

This is a variation of Murphy’s Law: “Anything that can go wrong, will.” The political version is this: “If corruption is possible, corruption will occur.” That’s the lesson. If we create a government that allows corruption, we create a government that eventually will be destroyed by it. By allowing it, we create it. Bill and Hillary are merely the tip of the iceberg. There are thousands of others just like them who, as we speak, are continuing the grand tradition. Why? Because they can.

If we truly want to put an end to corruption, we must stop looking only at the criminals who are exposed from time-to-time and begin looking at the system that allows corruption. As long as the system remains, so will corruption.

The system that allows political corruption is built on a belief that the proper function of the state is to re-distribute wealth and treat different groups and classes of citizens differently, supposedly for the greater good. The name for that belief is collectivism. It is what allows con artists to move into government proclaiming they wish to serve mankind and bring about social justice. In most cases, however, what they really want is to be the elite who decide who gets what and who pays for it. Once in that position, they know there will be a never-ending line of people at their doors offering gifts, donations, no-risk investments, under-the-table payoffs, and pleasures galore in return for high-profit government contracts, tax loopholes, and legislative advantages over their competition.

This phenomenon is 100% predictable, and there is no way to stop it. It cannot be stopped by limiting the terms of elected officials, or by putting limits on the amount one person can donate to an official, or by preventing former officials from becoming lobbyists, or anything else that squirts water on the flames while ignoring the gas leak.

Collectivism is the gas leak. As long as we accept a political system built on the assumption that office holders will be honorable and that it is good that they should direct our lives, we shall forever be victims of the predator class.

The only way to stop thieves from going into public service is to have nothing there for them to steal. When the American Republic was created, this concept was well known. It was expressed by Thomas Jefferson when he said: “In questions of power, let no more be said of confidence in man, but bind him down from mischief by the chains of the Constitution.”

The message was clear. Only fools would create a political system that depends on “confidence in man”. He and the others at the Constitutional Convention understood that scoundrels will seek government employment if there is an advantage for them to do so. Therefore, it is up to us to eliminate the advantage. That means we must create limitations on political power, we must write the rules so no one can re-distribute wealth or treat different groups and classes of citizens differently. In other words, we must bind men down from mischief by the chains of the Constitution.

  1. Edward Griffin
    2017 January 20

________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________

(2083) Szelektálódunk

Tibor bá’ online

 

Néhány napja írtam, hogy vagyoni alapon fogunk szelektálódni, aki szegény az döglik meg először. Kényelmetlen elképzelésemre itt van a legújabb bizonyíték.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Főváros levegőjében jóval több lett a szálló por a megengedettnél. Valamit tenni kell. Ilyenkor a megoldás világszerte a gépkocsiforgalom korlátozása. A legtöbb helyen a rendszámtábla szerint szelektálnak. Egyik nap a páros, másik nap a páratlan számok mehetnek be a forgalomba. Ez a szelektálás majdnem igazságos. Ugyanis, akinek két kocsija van, páros és páratlan rendszámmal, az minden nap tud autózni, akinek csak egy kocsija van, az csak minden második nap kocsikázik.Tarlós ennél ügyesebben szelektálja ki a szegényeket. Csak azokat a kocsikat zárja ki a forgalomból, akik nem tudják 3-5 évente cserélni a járgányukat. Az öreg kocsik tulajdonosai nyilvánvalóan szegények, az ő visszafogásukkal biztosítják a gazdagok tovább furikázását.

Buták, mint a segg, de az ilyen Tarlós félék basáskodni azt tudnak. Bejelentették, hogy ha nem javulnak a légköri viszonyok, akkor a városban 50 helyett csak 30-al lehet majd közlekedni. Vagyis mindenki kétszer tovább fog autózni, mint különben autózna. Kétszer több idő alatt természetesen kétszer több szennyező anyagot fog kipufogni. Ugyanis a motorok fordulatszáma nem fog változni, mindenki a harmadik sebességfokozatban fogja tartani a motorját. És ezek a lángeszek irányítják életünket. 🙁

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2082) Halmozott aljasság

Tibor bá’ online

 

Én jóval többet bújom a számítógépemet, mint Éva az övét. Így esik, hogy neki több ideje van tévét nézni. Csak az isten tudja megmondani miért, de az 50 milliós játszma a kedvence. Kikapcsolódás végett néha beülök mellé. Hát kérem, kifordul tőle a gyomrom.

A lényeg, hogy a játékos pár „kap” 50 darab egy millió forintos köteget. Az első manipuláció, hogy a kötegek 2000 Ft. címletű bankjegyekből állnak, vagyis 500 db = egy köteg. Így egy köteg valóban vaskos, nehezen kezelhető, ami nem utolsó szempont a TV2 részéről. Ugyanis ezeket a túlméretezett kötegeket kell igen gyorsan ide-oda pakolni.

A játékvezető fennhangon közli, hogy ez a tietek, ő meg feltesz nekik 8 kérdést. Valójában ez az 50 millió az övéké lehetne, ha 8 kérdésre tudnának helyesen válaszolni. Óriási különbség, ugyanis nem tudnak.

A feltett kérdésekre 3-4 válasz lehetőség van, amelyek meg kell „játszani”, mint a lóversenyen a lovakat. Ami pénzt a 50 millióból rossz válaszra tesznek, az látványosan eltűnik. Persze a bizonytalan játékos arra gondol, hogy több választ is meg kell nevezni, mert valamelyik csak bejön. Be hát, de a rossz válasz viszi a pénzt.

Mi tehát a játékvezető feladata? Látszólag drukkol a játékosoknak, de valójában iparkodik zavart kelteni, a gondolataikat megzavarni, a hátralévő másodpercek bekiabálásával meggátolni a gondolkodást, elterelni a figyelmet.

Másik trükkel lehet szembesülni magukkal a kérdéseknél. Az első kérdés általában könnyen megválaszolható annak, aki a magyar kultúrában nőtt fel. Mit ás az másnak, amibe maga esik bele? Gödröt? Vermet? Árkot? Kutat? Ettől felcsillan a játékosok szeme. Oh, hát menni fog ez!

A második kérdés már mérsékeltebb, de még járható. Ha nem aprózódik az összeg, akkor jönnek a megfejthetetlen kérdések. Előkaparnak 3 darab 1934-ben született színészt, már egyik se él, és az a kérdés, melyik született legelőbb. Ez a kérdés nem általános műveltségű, nem szakmába vágó. Nincs ember a földön, aki tudja.

A legtöbb játékosnak menet közben elfogy az 50 milliója, amire a játékvezető őrült mértékben sajnálkozik, miközben ezért kapja a prémiumot.  Aztán van, akinek a végére marad egy, esetleg két köteg. A legjobb esetben 8 köteg. De ez utóbbihoz kurva nagy szerencse kell.

Végeredményben a lényeg, hogy a néző jól érezze magát a játékosok kárára. Rossz nézni a szerencsétlen embereket, akik meggazdagodási lehetőséget látnak a jelentkezésben, de legalább egy-két hétköznapi vágy, például egy tengerparti nyaralás, beteljesülésének valószínűségét. Rossz nézni, amikor a süllyesztőbe lezuhan 10-16 millió a sóvárgó játékos orra előtt. Végeredményben a milliós fizetést élvező műsorvezető gúnyt űz a magyar nincstelenségből, csak nem mindenki veszi észre.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2081) 237 oka van annak, hogy a nők hmm… szóval szeretkeznek (téli szex hét 3.)

Tibor bá’ online

 

Nem kevésbé híres napilapban jelent meg egy ilyen 237-es cikk a nőkről, mint az angol The Guardian, és a cikket nem oly nagyon rég természetesen egy újságírónő írta, Tanya Gold, vagyis az információ viszonylag friss. Ha tehát meg akarod tudni, hogy a nők milyen okból kifolyólag szexelnek, akkor ezen apró bemutató után olvasd el Cindy Meston (persze ő is nő) könyvét: Why Women Have Sex. És most ezt az angol címet azért se fordítom le. Ha érdekel, fejtsd meg. Cindy Meston egy klinikai pszichológus, Míg segítő társa David Buss evolúciós pszichológus. Ezek ketten 1006 nőt interjúvoltak meg (hogy miért hattal többet, mint ezer azt nem tudom, hacsak azért nem, mert így az eredmény százalékban való kifejezése egy kicsit komplikáltabb a kelletnél). A jelentés szerint az 1006 darab nőt a világ összes vidékéről kerítették elő, és faggatták ki, mi motiválja őket a közösülésre. A nők összesen 237 okot neveztek meg, nem 235-öt, nem 236-ot, pontosak 237-et. És mi az ördög ez a 237 ok? A vallomások halmazából kiderül, hogy az ok lehet fizikai, érzelmi, anyagi, önbecsülés, a férfi megtartása, vagy csőbehúzás, esetleg megerőszakolás. Szerelemből? Nahát, ez valahogy senkinek se jutott az eszébe.

Most már sikerült saját magamat is felcsigázni. Holnap fel is adom a rendelést a könyvre. Fogok én várni, amíg lefordítják magyarra. Lehet, hogy soha a büdös életben. Tényleg, annak idején (1958) olvastam Alfred Kinsley-t a szexológia „atyját”, aki az 1940-es és 50-es években 7985 embert kérdezett ki szexuális szokásairól, amiből aztán megszületett a híres Kinsley jelentés (egy irgalmatlan hosszú címmel. Ide is írom: Sexual Behaviour in the Human Male (1948) és Sexual Behaviour in the Human Female. Akkora sikere volt a két könyvnek, hogy az egyetemi könyvtárban elő kellett rá jegyezni, és hónapokat kellet várni a kikölcsönzésre. Később a 60-as években Master és Johnson (egyik férfi, másik nő) állított fel egy szexlabort, ahol az orgazmust tanulmányozták. De ezeknek a nagyágyúknak eszébe se jutott feltenni a szóban forgó kérdést, mert az ok annyira természetesnek tűnt. Hát azért mert jó. Aztán most, hogy megszületett a válasz, a szexológusok állítják, hogy az egybegyűjtött eredményről természetesen tudtak, és a megkérdezettből már ömlik is a szó: előléptetésért, pénzért, drogért, bosszúból, egy férfi megszerzéséért, hogy valaki szarul érezze magát. A nők a szexet egy kapcsolat bármely szakaszában felhasználhatják saját céljukra: a férfi becsalogatására a kapcsolatba, a kapcsolatba tartásra, egy másik kapcsolatból való kilépésére, saját kapcsolatából való kilépésre, féltékennyé tételére.

A könyv írója állítja (és ne feledd, hogy az illető nő), hogy sose hitte volna hányféle indokot fog találni, az altruistától a kifejezetten bűnösig. Mi az, hogy bűnös indíték? Nemi betegség szándékos átadása. Hoppá! Már rég nincsenek illúzióim, de kezdenek kételyeim támadni. Tényleg el akarom én ezt a könyvet olvasni. Kell nekem, hogy a múlt kredencéből kiessen egy-két csontváz? De most márt mindegy, a kredenc ajtó kinyílt. De várjunk egy kicsit. Hogy lehet az, hogy Antonio Banderas és George Clooney láttán sok millió nő lázba jön? Most lép színre a társkutató, evolúciós pszichológus, David Buss. A nőket nyilvánvalóan motiválja a „genetikai előny” és az „anyagi előny”. A genetikai előny biztosítja az egészséges utódot, az anyagi előny pedig ennek az utódnak a biztos felnevelését. Jaj, de szép. David Buss most biztos kap egy hatalmas jó pontot a nőktől. Az örök nőt kizárólag az utód, na persze a közös utód, jóléte motiválja. Tapsoljuk meg a bácsit!

De Buss nem hagyja magát. „Amikor egy nő szexuális vonzalmat érez egy férfi iránt, nem igazán tudja, hogy annak micsoda pazar génjei vannak, és a kellemesnek tűnő illata mögött a genetikai kompatibilitás húzódik meg.” Na, jó, tehát nem tudja? De én kitalálom. A jóképű pasira azért buknak a nők, mert genetikailag oké. A kis nyiszlett pasira pedig azért, mert a bankszámla alapján, lesz miből felnevelni a gyerekeit. Közönséges lennék, és nem elég tudományos. Lehet, de most már egészen belejöttem. Szerintem a nők valójában a középutat választják. Banderas-félék megcsalják, mert a férfiak genetikailag kódolt elképzelése a szexről egészen más. Annyi egészséges nőt akarnak teherbe ejteni, amennyit csak tudnak, én legalább is szerettem volna. Na, ez hogy tetszik? A nyiszlett pasi viszont nem lesz hűtlen. Nem rossz kilátás, viszont nyiszlett utódai lesznek, akiket könnyű lesz felnevelni, mert lesz rá pénz. Szerintem ezt az evolúciós pszichológust le kellene lőni.

Nem egyezhetünk meg abban, hogy mind a két nem legfőképpen azért szexel, mert ott lebeg a cél azt orruk előtt, amit úgy hívnak, hogy ORGAZMUS. A könyv szerzője a végén be is vallja „Kutatásunk során meghallgatott nők legnagyobb része azt állította, hogy a szeretkezésének elsődleges célja az élvezet.” Akkor mégse dől össze a világ, megy minden előre a maga módján. Pláne, hogy megtudom a WHO-nak (World Health Organisation) van egy női orgazmussal foglalkozó bizottsága; A G-pontot egy Gräfenberg nevű orvosról nevezték el (csak a Gräfenberg-pont túl hosszú lenne, és a keresgélése közben kinek lenne rá ideje kimondani); Az orgazmusra 26 definíció létezik. Ja, kérem, az ember holtig tanul.

Tehát a második legfontosabb ok a szexre, nem más, mint szerelem. „Romantikus szerelem”, az ám! Mert szerelem nélkül szörnyű dolgok történhetnek. Kleopátra megmérgezte magát egy kígyóval, Ophélia (tudod, akit evett a fene a dán királyfi után) beleőrült és megfulladt. A nők tömegesen állítják, hogy közösüléssel fejezik ki a szerelmüket, azzal iparkodnak szerelmet kapni és megtartani. Ha most azt mondod nekem, hogy savanyú a szőlő, akkor kitiltalak a blogomról. És nem fogod tudni tovább olvasni, hogy ezek szerint a szerelem a nők részére nem más, mint egy biztosítási kötvény. Remélem, egyetértesz! A szereleme egy hosszú távú biztosíték arra, hogy a pasi egy helyben marad. A nők hiába élnek a XXI. században, ösztöneik még mindig a barlanglakásba húzza őket vissza. A kutatási eredmények bizonyítják, hogy a női agy szerelmi állapotban hormonokat, például a dopamint állít elő. Ja, így könnyű. Most ugrott be miért találkoztam egész életem alatt olyan nőkkel, akik állandóan szerelmesek akartak lenni. Dopamin, ez a megoldás kulcsa. Bizonyíték? Akad. Meston és Buss állítják, hogy a megkérdezett orosz nők 73 %-a, a japán nők 63 %-a volt a szerelemnek nevezett állapotban. Hogy a magyar nők hány százaléka szerelmes, arra nincs adat, pedig ez tényleg érdekelt volna. Viszont az megtudható, hogy a férfiak egy kicsit le vannak maradva. Az orosz férfiaknak csak 61 %-a, míg a japán férfiaknak mindössze 41 %-a szerelmes. Én a vén róka azonnal kitalálom, hogy ezek szerint az orosz nők 12 %-a, a japán nőknek pedig 22 %-a csak az idejét vesztegeti, illetve ámítja önmagát.

Közben ez az evolúciós pszichológus állandóan beleköp a levesbe. Előáll például azzal, hogy a nők a szex-szel „felügyelik a pasit” vagyis vigyáznak rá, nehogy megszökjön. Vagyis a nő a partnerével olyan gyakran coitál, amilyen gyakran a partner arra képes. Kitűnő technika annak megakadályozására, hogy félre lépjen. Már éppen rá akartam pirítani erre az evolúciós pasira, hogy ha a coitus célja a gyereknemzés, akkor mi a fenének kell olyan gyakran csinálni. Ezek szerint a nő egy nyomorult smasszer, aki ilyen aljas fegyelmezéssel éri el a célját. Még hogy a férfi soviniszta disznó beszél belőlem? Akkor idézek a könyvből: „Általában csak elterülök alatta és arra gondolok, hogy mit kellene másnap vásárolni. Időnként hörgök egyet, hogy keltsek egy kis látszatot, aztán a végén a pasimmal közlöm, milyen klassz volt. Végül is ez egy harmonikus házasság.”

A nők tehát gondolkodnak, úgy tűnik, még a szőke nők is. Középiskolában a csajok egymás után veszítik el a szüzességüket. Ki kíváncsiságból, ki pedig begyakorlás végett, mire jön az igazi, nem akar csetleni-botlani, a végén még visszamegy a parti. De ezt már nem a könyv szerzője írja, hanem a könyvet bemutató Tanya Gold, aki azt is elárulja, hogy a mű meglehetősen terjedelmes. És csak erről szól? Á, dehogy, sor kerül a férfi nemi szervre is. Masters & Johnson (1966) több mint 300 ernyedt péniszt nevezett ki vizsgálatuk tárgyának. A leghosszabb 14 cm volt, míg a legrövidebb 5,7 cm. Én ezzel vitába szállnék, mert szerintem az ernyedt állapotot mérni balgaság. Ismereteim szerint az „ernyedt állapot” hideg vízben átmehet mínuszba is. Péniszek összemérésére csak a teljes merevedés alkalmas, de hát Tanya is, és Cindy is nők, valószínűleg okos nők, de mégiscsak nők, és így pénisszel nem rendelkeznek, nem volt mit megfigyelniük. Amiket láttak, nos, azok egészen biztos valamilyen fokon merevek voltak, egy igazán ernyedt pénisz kívül esett látókörükből, de aztán Tanya nem fejtegeti tovább, mi következik az ernyedtségből, viszont a nőkről még sok érdekes dologra derül fény.

Mondjuk az se kutya, hogy a nők elég gyakran közösülnek szánalomból. Ennek megismerésétől nem bújik elő a nemi étvágyam. De ez se sokkal jobb: „Állatian elfáradtam, de a pasimra rájött, egye-fene, nem halok bele.” számol be az egyik megkérdezett. Na és, ez hogy tetszik? „A nők lefekszenek olyasmik megszerzéséért, amit igazán akarnak, drog, retikül, állás, jobb beosztás.” Ez még férjek esetében is igaz. Dug a férjével, hogy lenyírja a füvet, vagy elvigye a szemetet vagy, hogy elvigye szórakozni. Az összes megkérdezett nő 9 %-a effektív hasznot akar húzni a dugásból. Azt kijelenteni, hogy minden nő egy kurva, nyilvánvaló túlzás, de a 9 százalékukra effektív igaz.

Na, ez a legszebb! A nők egy része a szexet gyógyszer helyett szedi. Van, akinek megszűnik tőle a migrénje (Hozzátegyem? Van, aki a migrénjére hivatkozva nem áll kötélnek.) Olyan is akad, aki így hozza tudtára a pasijának, hogy tovább nem tart rá igényt, konkrétan azzal, hogy mással dug. Van, aki szeretkezik, mert érezni akarja, hogy kell valakinek….. és hol van még a kétszázharminchetedik!  😀

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

 

Breaking news!

A KGB minden idők legnagyobb sikere

Donat Ivanovics Trolstojevski alvó KGB ügynök

lett az USA 45. elnöke.

Gratula KGB

Dicsőség sz orosz medvének

Donat Ivanovics utolsó parancsa:

orosz anyácska legyen újra nagy.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________

(2080) Gondolatok Jövőnk monológjára

Tibor bá’ online

 

Nem szeretném, ha az alábbi írásomat ellenkezésnek, kritikának, vagy cáfolatnak fognád fel (Jövőnk). Mindössze arról van szó, hogy megihletett az alábbiakra:

Atomháború vagy lesz, vagy nem lesz. Az Isten tudja. Minden esetre az összes oldalon van néhány (ezer) szakember, akik ellene vannak, mert nincs arra semmi biztosíték, hogy az emberiség, vagy akár csak a kezdeményezők túl tudják élni.

Ha lesz atomháború, nem lehet tudni, hogy gondosan kiválogatott töltetek, gondosan meghatározott magasságban fognak-e robbanni, vagy mindent bele. Az eredmény nem mindegy, de bármelyik is következik be, az egyéni kezdeti túlélésnek számtalan tényezője van, amelyek közül a legbiztosabb a szerencse. A szerencsére nem lehet felkészülni. Aki túléli az abban a kitüntetésben fog részesülni, hogy megismerkedhet az emberi természet legaljasabbra süllyedésével. Általános öldöklés várható. A Jövőnk-féle felkészüléssel egy kellően felfegyverzett csoportnak nagyon jó esélye van a túlélés meghosszabbítására addig, amíg a tartalékok kitartanak. Ezt követve ők is egymás torkának fognak esni.

Egészen más a helyzet a klíma katasztrófával. Ez ugyanis 100 százalékos valószínűséggel be fog következni (nem vagy-vagy). Éppen ezért én inkább erre koncentrálnék. A klíma gebasz bekövetkezése kétfelé választható: abrupt, azaz Mc Pherson-féle hirtelen, vagyis 10 éven belül. Illetve megtartva az eddigi tempót, esetleg némi gyorsulással. Nézzük ez utóbbit.

A sokrétű életkörülmények fokozatos romlása a Nyugati világon kívül fokozatos elhalálozásokat fog okozni élelmiszerhiány, vízhiány, illetve különböző betegségek elterjedése, és általános pénzhiány miatt, mert folyamatos drágulás várható. Ebben az esetben (is) lesznek klíma küldtek, de ezeknek száma még kezelhető lesz, ha egy ország kellően felkészül rá, és a határ mentén nem lacafacázik, hanem odalő. Nem kell aggódni, előbb vagy utóbb felnövünk hozzá. A baj akkor fog elkezdődni, amikor egy ország saját határain belül nem tudja már kezelni a problémákat. Például a nyári áramigényt (légkondicionálók miatt) már nem lehet kielégíteni. A belföldi élelmiszer termelés már nem elég a lakosság ellátására. Illetve a környező országok úgy akarják megoldani saját problémájukat, hogy letámadnak minket, mert ők a bukásban előttünk járnak. Ebben az esetben belügyi intézkedésekkel fogják megkísérelni a befolyást, hogy kik haljanak meg előbb. Az így halálra ítéltek hamarosan lázadásba mennek át, ami tökéletes anarchiába fog torkolni. Innentől kezdve marad a kihalás.

A gyors bekövetkezésnél a tartalékok és a felkészülés a kezdeti időben nagyobb védelmet nyújt, de hatalmas tömegek fognak elindulni Európa felé, akiknek a sikeres bejutás az (pillanatnyi) életet jelenti. Elképzelhetően, lesznek fanatikusak, mert nekik már minden mindegy. Ezeknek a leállítása létfontosságú. Ha be tudnak törni, akkor nekünk annyi. Ha meg tudjuk akadályozni a folyamatos betörésüket, akkor kapunk egy lélegzetnyi időt és a dolgok úgy folytatódnak, mint a lassú változásnál.

Miért nem szerveződünk meg a klímaváltozás ellen? Azért, mert minden szereplő úgy fogja gondolni, hogy megszerveződés helyett inkább arra kell összpontosítani, hogy a csökkenő erőforrásokból neki még jusson mások kárára. Tehát úgy felemelik az elektromos energia árát, hogy kevesebben (a gazdagok) tudják bekapcsolni a klimatizálót. Úgy felemelik az élelmiszer árakat, hogy azt nyugdíjból ne lehessen megvenni. Tehát megszerveződés helyett beindul a vagyon alapú túlélés. Mire ennek lehetősége beszűkül a megszerveződés lehetősége elúszik. Ha egy-egy kisebb közösség sikeresen megszervezi magát, azt a többség le fogja rohanni. Egy-egy kiképzett ló nem fog tudni ekét húzni, vagy szivattyút járatni, mert mások számára megehető élelmet fog jelenteni.

Valahova be kell még iktatni az időjárás egyre szélsőségesebb mivoltából adódó természeti katasztrófákat. Felhőszakadásokkal, szélvészekkel, földcsuszamlásokkal a központi hatalom nem fog foglalkozni. Akit menet közben elkap az ár annak annyi.

További részleteket majd a hozzászólásban fogok közzétenni, mert egészen biztos vagyok abban, hogy ezer dologba bele fogtok kötni.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2081) Donald Trump beiktatási beszéde

VIP.212.

Trump beiktatási beszédét már többet analizálták, fasisztának kiáltották ki, de még fordításával nem találkoztam. Az alábbiakban teszem közzé a fordításomat, hogy az angolul nem tudok is kialakíthassák saját véleményüket.

…….. Azonban a mai ünneplésnek van egy különleges értelme, mert nem csak átvesszük a hatalmat egy másik adminisztrációtól, az egyik párttól a másik pártnak, de mi elvesszük a hatalmat Washingtontól és visszaadjuk azt nektek, a népnek………

_________________________________________________________

Donald Trump beiktatási beszédének teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________________

PRESIDENT DONALD TRUMP: Chief Justice Roberts, President Carter, President Clinton, President Bush, President Obama, fellow Americans and people of the world, thank you.

We, the citizens of America, are now joined in a great national effort to rebuild our country and restore its promise for all of our people.

Together, we will determine the course of America and the world for many, many years to come. We will face challenges. We will confront hardships. But we will get the job done.

Every four years we gather on these steps to carry out the orderly and peaceful transfer of power.

And we are grateful to President Obama and first lady Michelle Obama for their gracious aid throughout this transition.

They have been magnificent.

Thank you.

Today’s ceremony, however, has a very special meaning because today we are not merely transferring power from one administration to another or from one party to another, but we are transferring power from Washington, D.C., and giving it back to you, the people.

For too long, a small group in our nation’s capital has reaped the rewards of government while the people have bore the cost. Washington flourished, but the people did not share in its wealth. Politicians prospered but the jobs left and the factories closed.

The establishment protected itself, but not the citizens of our country. Their victories have not been your victories. Their triumphs have not been your triumphs. And while they celebrated in our nation’s capital, there was little to celebrate for struggling families all across our land.

That all changes starting right here and right now, because this moment is your moment.

It belongs to you.

It belongs to everyone gathered here today and everyone watching all across America.

This is your day.

This is your celebration.

And this, the United States of America, is your country.

What truly matters is not which party controls our government, but whether our government is controlled by the people.

January 20th, 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again.

The forgotten men and women of our country will be forgotten no longer. Everyone is listening to you now. You came by the tens of millions to become part of a historic movement, the likes of which the world has never seen before.

At the center of this movement is a crucial conviction that a nation exists to serve its citizens. Americans want great schools for their children, safe neighborhoods for their families and good jobs for themselves.

These are just and reasonable demands of righteous people and a righteous public.

But for too many of our citizens, a different reality exists.

Mothers and children trapped in poverty in our inner cities, rusted out factories scattered like tombstones across the landscape of our nation.

An education system flush with cash but which leaves our young and beautiful students deprived of all knowledge.

And the crime and the gangs and the drugs that have stolen too many lives and robbed our country of so much unrealized potential. This American carnage stops right here and stops right now.

We are one nation, and their pain is our pain.

Their dreams are our dreams, and their success will be our success. We share one heart, one home and one glorious destiny.

The oath of office I take today is an oath of allegiance to all Americans.

For many decades we’ve enriched foreign industry at the expense of American industry, subsidized the armies of other countries while allowing for the very sad depletion of our military.

We’ve defended other nations’ borders while refusing to defend our own. And we’ve spent trillions and trillions of dollars overseas while America’s infrastructure has fallen into disrepair and decay.

We’ve made other countries rich while the wealth, strength and confidence of our country has dissipated over the horizon.

One by one, the factories shuttered and left our shores with not even a thought about the millions and millions of American workers that were left behind.

The wealth of our middle class has been ripped from their homes and then redistributed all across the world. But that is the past, and now we are looking only to the future.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________

(914) Művészet, oh! (téli szex hét 2.)

Tibor bá’ online

Elindul a fekete-fehér videó, amin egy csinos nő látható egy asztalka előtt, kezében egy könyv. A nő belenéz a kamerába, bemondja a nevét, a könyv címért, majd elkezd belőle felolvasni. (Feltételezett) kedvenc könyvének szövege csakhamar magával ragadja – majd enyhén megváltozik a tartása, kihúzza a hátát, el van magával is foglalva… mély lélegzetek, láthatóan nem tud koncentrálni az olvasásra. A néző nem érti, mi történik, miért változik a nő hangulata, aztán, amikor hörögni kezd, leesik a húszfilléres. Még nincs vége a videónak, amikor egyértelművé válik, hogy a szereplőnek éppen most volt orgazmusa, amit végigélvezhettünk. Ezt követve a megfigyelt alanyunk mintha egy kicsit röstelkedne, aztán vége a „vetítésnek”. – Mielőtt tovább mennénk, nézd meg a videót.

Azt viszont nem lehet megtudni, hogy mi okozta az orgazmust. Van valaki az asztal alatt? Vagy maga a felolvasott szöveg extrém hatásának lehettünk szemtanúi? Talán mindegy is! Amit láthattunk az Clayton Cubitt műve „Hystorical Literature” címen. Bár, én nem tudom, mi benne a történelem és mi az irodalom, de ezen nem fogok fennakadni. A szereplő, Alicia az igen érzéki könyvet (Walt Whitman’s sensual “Leaves of Grass.”) olvassa. Azonban legyünk őszinték, olvashatná a szombati bevásárló listát, a nézők részére nem jelentene különbséget. De nézzük, hogyan nyilatkozott a művész a riporterek kérdésére!

Mi történik az asztal alatt? A technika pontos leírásától távol tartanám magam, de annyit elárulhatok, hogy az asszisztensnek segédeszközök állnak a rendelkezésére és azt az utasítást kapta, hogy a felolvasó hölgy figyelmét iparkodjon elvonni az olvasástól.

Milyen utasítást kap a felolvasó? Mutatkozzon be, nevezze meg mit fog olvasni, majd hangosan olvassa fel az általa kiválasztott részt, addig, amíg erre képes. Leállás után újra mondja be a nevét és az, aminek az olvasását éppen befejezte. Viszont van, aki erre nem képes.

Az asztal alatt lévő asszisztens milyen utasítást kap? Nem kap utasítást, rá van bízva. Ez okoz némi összetűzést az olvasó és az asszisztens között.

Hogyan van kiválasztva a könyvrészlet? Ez teljes mértékben a felolvasóra van bízva. Csak annyit kérek tőlük, hogy a felolvasott szövegnek legyen számára valami értelme , és kellő hosszúságú legyen a rész.

A felolvasó mit árul el magáról a felolvasás után? Fokozatosan elveszíti az érdeklődést, egyre inkább a testére kénytelen figyelni. A felolvasott szöveg második felére egyáltalán nem emlékeznek. Az élményük hasonlít egy vallásos átélésre.

Mi ebben a művészet? Azt döntse el mindenki maga.

Mit szólna, ha művészeti alkotását egyesek maszturbáláshoz használnák fel? Nem igazán érdekel, mire használják fel a művemet.

Én arra, hogy bemutassam civilizációnk hanyatlásának állomásait, amelyek mind, kivétel nélkül Amerikából indulnak ki.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

(2079) Meglepő történet

Tibor bá’ online

 

Talán tudjátok, de egészen biztos sejtitek, hogy munkám nagy része megbízható angol nyelvű újságok, hírportálok, hírlevelek böngészését jelenti. Eközben lépten-nyomon ilyenekre bukkanok:

Since you’re here…

…we have a small favour to ask. More people are reading the Guardian than ever but far fewer are paying for it. And advertising revenues across the media are falling fast. So you can see why we need to ask for your help. The Guardian’s independent, investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe our perspective matters – because it might well be your perspective, too. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to pay for it, our future would be much more secure.

Ezt lefordítok azoknak, akik nem értik:

Mivel éppen itt tartasz az olvasásban…

…. Szeretnénk kérni egy kis szívességet. Többen olvassák a Guardiant mint bármikor, de sokkal kevesebben fizetnek érte. Miközben a hirdetésekért egyre kevesebbet fizetnek. Láthatod, miért van szükségünk arra, hogy kérjük a segítséged. A Guardian független, oknyomozó újság, ami sok időt, pénzt és kemény munkát vesz igénybe. De mi ezt örömmel tesszük, mert hiszünk abban, hogy nézetünkre szükség van, mert megegyezhet a te nézeteddel. Ha bárki, aki elolvassa a jelentéseinket, tetszik neki és fizetne érte, akkor a jövőnk sokkal biztonságosabb lenne.

Most tedd meg a kedvemért, hogy a Guardian helyébe olvasd be „Tibor bá’ blogját”. Aztán gondolkozz el rajta. – Köszönöm (hozzászólásokat örömmel fogadom).

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(1100) Pina á la XXI. század (téli szex hét 1.)

Tibor bá’ szatirikus online

 

Megboldogult atyám gyakran mondogatta némi iróniával, de inkább oktató szándékkal, jegyezd meg fiam, két dologban van pénz, a pinában és a piában. Ő persze arra gondolt, hogy vagy bordélyházat kellene nyitnom, vagy pedig kocsmát. Mind mindenben, úgy ebben is igaza volt, csak azt nem tudta, hogy ahol sok a pénz, ott a maffia is megtalálható. De a pina tulajdonosa a nő tényleg hatalmas pénzt jelent. Vagy sokat kell rá költeni, vagy rengeteget lehet rajta keresni. Kinek-kinek mit rótt ki a sors osztályrészül. Az utóbbiról sokat tudnának mesélni a fodrászok, kozmetikusok, nőgyógyászok, fitness és szolárium szalonosok, asztrológusok, méregtelenítők, szűcsök, stb. de annyit, amennyit a plasztikai sebészek, senki, kerek e világon.

Nem tudom eldönteni, ha nőnek születek, és már évtizedek óta lógna a mellem, teli tömetném-e magam szilikonnal. Viszont, meg tudom érteni azokat, akik ehhez a lehetőséghez folyamodnak, elvégre a férfiakat 0 és 95 éves kora között, megállás nélkül a női keblek után eszi a fene, a dolog tehát indokolt, de újabban az USA-ban felütötte a fejét a női nemi szervek totális átszabása.  Trendi lett a pinafaricskálás. Na most, volt néhány növel egészen közeli kontaktusom, és csak az isten a megmondhatója hánynak bámultam meg, először a melleit, aztán a fejét, majd a combjait. Amelyik le is vetkőzött, annak minden porcikáját, egyetlen egy kivételével…. Eltaláltad, a nemi szervébe soha senkiknek nem kukucskáltam be. Tudom, én már egy vén fasz vagyok, és nem tudok róla, hogy újabban a preferencia lista első helyén az anális szex áll (meg nem értem az miért jobb, de ne menjünk ebbe bele), második helyen az orális, és ha már nyal az ember, akkor csak megnézi, hogy mit nyal? A fene tudja, amikor fagylaltot nyalok, azt se nézegetem, csak nyalom és élvezem. Harmadik helyen az ondófröcskölés, lehetőleg a nő szemébe. Ezek mellett piszkosul le van nézve a misszionárius póz. Nekem legyen mondva, Claudia Schifferrel nekem ez is megfelelne, isten bizony, eltekintenék az ánusz irrigálástól. Mindegy, egészen tegnap estig én még csak a csikló pircingnél tartottam, de ez már tavalyi hó. Mostanra menő lett a libiaplasztika (a szeméremajkak átalakítása), vaginoplasztika (a hüvely szűkítése) és még néhány kozmetikai húzás a női genitália környékén egy jó éles szikével.

Az Internet korában az ügy roppant egyszerű, a Google segít, csak be kell írni valamelyik kulcsszót és már is százával ugranak elő a jobbnál jobb sebészek, és kínálják a szebbnél szebb szeméremajkakat és vagina bejáratokat, kissé megtévesztő hirdetésekkel. Hatalmas orgazmusokat garantálnak egy kis szeméremajak átszabással, jó lehet, a nevezett alkatrész teli van idegvégződésekkel és komoly szerepe van az orgazmus elérésében, logikailag minél kisebb annál kevésbé hatékony. Akkor pedig minek faragnak le belőle, mindössze 15.000 dollárért, ami 4,5 millió forint körül van (Apukám! Neked milyen igazad volt!). A vaginaszűkítésért 25.000-et kérnek és fűt-fát ígérnek hozzá, de csak gyerekszülés után ajánlják. Ja, a fű-fa! Szóval jobb lesz a pasinak és jobb lesz a nőnek is (gondolom, ha tartózkodnak a közösüléstől). A csúcs mégis csak a csikló átalakítása. Hogy a nőket erre miként lehet rábeszélni, el se tudom képzelni. Közösülésenként egy orgazmus helyett négyet ígérnek? Ez talán meg is érné. De mi van akkor, ha egy helyett a nulla jön be, mondjuk a teljes hátralévő élete folyamán? Ráadásul ennyi pénzért.

Na és mit szólnak a dologhoz azok a nők, akik már leperkálták azt a 15-25 rongyot dollárban? Női magazinok teli vannak véleményekkel. Van, aki áradozik. Hmm, csak nem vallja be mekkora marha volt. Van, aki átkozza a napot, amikor a kés alá feküdt. A hirdetésekben bemutatott „ilyen volt és ilyen lesz” fényképek tanúsága szerint~at518

én nem sok különbséget látok. De tegyük fel, hogy van. Van már kialakult egyetértés abban, hogy melyik szép és melyik nem kívánatos? Rendeztek már pina szépségversenyt hozzáértő zsűrivel? De legfőképpen, miért nem kérdezik meg a fogyasztókat, van-e rá igényük és mit szólnak hozzá. Már sokszor hallottam, hogy a nők nem a férfiaknak öltöznek (nekik csak vetkőznek), hanem egymásnak. Lehet, hogy ezt az átmodellezést is egymásnak csinálják? Koktél partikra bugyi nélkül mennek el és felhúzott szoknyával invitálják a barátnőt, nézzen bele milyen jól sikerült a legújabb fazon? Hadd egye a fene, hogy az ő pinája nem király. 😀

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(2078) Tetemre hívom Mszilárdot

Tibor bá’ online

 

2017.01.16-án küldték át a következő hírlevelet a Realclimate-tól:

http://www.realclimate.org/index.php?p=19860

Ami így kezdődik:

The NASA data conspiracy theory and the cold sun

When climate deniers are desperate because the measurements don’t fit their claims, some of them take the final straw: they try to deny and discredit the data.

The years 2014 and 2015 reached new records in the global temperature, and 2016 has done so again. Some don’t like this because it doesn’t fit their political message, so they try to spread doubt about the observational records of global surface temperatures. A favorite target are the adjustments that occur as these observational records are gradually being vetted and improved by adding new data and eliminating artifacts that arise e.g. from changing measurement practices or the urban heat island effect. More about this is explained in this blog article by Victor Venema from Bonn University, a leading expert on homogenization of climate data. And of course the new paper by Hausfather et al, that made quite a bit of news recently, documents how meticulously scientists work to eliminate bias in sea surface temperature data, in this case arising from a changing proportion of ship versus buoy observations……….

Ebből most lefordítok néhány mondatot, hogy az angolul nem tudok is értsék, miről van szó:

Konspirációs elmélet a NASA adataival kapcsolatban, és a hideg Nap

Amikor a klíma szkeptikusok bajban vannak, mert a mérések nem támasztják alá állításaikat, néhányan közülük előhúzza az utolsó érvet: csalnak az adatokkal.

2014 és 2015 években új rekordok születtek a globális hőmérséklet terén. 2016-ban ez megismétlődött. Vannak, akiknek ez nem tetszik, mert nem húzza alá elképzeléseiket. Mit tesznek tehát? A globális földfelszín mérések eredményeit próbálják kétségbe vonni és terjeszteni kétségeiket. Kedvenc témájuk az előforduló javítások, amikre akkor kerül sor, amikor a feljegyzett adatokat átvizsgálják és elvégzik a szükséges korrekciókat, és megszüntetik az ideiglenes értékeket, amik a méréstechnika fejlődéséből, vagy városi hő szigetek figyelembevételével történik.

Tibor bá’: Bizonyára emlékeztek, hogy Mszilárd folyamatosan azzal állt elő, hogy a NASA csal az adatokkal. Ennek bizonyítására előbányászott régi és új táblázatokat, és bemutatta, hogy bizonyos adatok valóban meg lettek változtatva. Ez a „bizonyíték” többeket megtévesztett, aminek adtak is hangot. Mszilárd nem volt egy elszigetelt eset, ezért született meg ez a poszt. Akit érdekel, és tud angolul, olvassa el az egészet. Számomra elég annyi, hogy a NASA nem tagadja egyes korábbi adatok javítását, aminek szükségszerűségét megindokolta.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2076) Vigyázz a pénzedre fáj a foguk

Tibor bá’ online

 

Nevelőanyám húsz éve halt meg, 84 éves korában. Nachtkastlijából 80.000 DM bújt elő, mert bankban pénzt sose tartott. 1913-ban született, a háború utáni nyomorban volt 5 éves. Amerikás nagynénje 100 dollárt küldött neki, jelezve együttérzését. Abban az időben 100 $ egy egész kis vagyon volt. Nem verték el, betették a bankba az 5 éves kislány nevére, a bank alkalmazott javaslatára átváltották Koronára az akkori árfolyamon. Aztán jött az infláció, és a 100 $ füstté vált. Felnőttkorában az üzletasszony anyám soha, semmilyen körülmények között nem tartott pénzt bankban.

Ezzel párhuzamosan Éva édesanyja tavaly hunyt el 89 éves korában. Volt neki egy bankszámlája, de még fél év után se szabadult fel, mert az örökösödési tárgyalást fél évvel később tartották meg, és valami adminisztrációs hiba miatt a bankban lévő pénze kimaradt az elszámolásból. Nem lehet tudni, hogy az összeg mekkora, de egészen biztos a 80.000 márkának még a nyomába se ér, de nem ez a lényeg. A pénz már több mint fél évre beragadt a bankba.

Az elinflált 100 $ történetét anyám évente elmesélte, de engem nem hatott meg. Húgom 1955-ben lett 18 éves, akkor vált lehetségessé a félegyházi ház eladása, amit ketten örököltünk anyám halála után. A 40.000 Ft vételárat apám nagylelkűen megharmadolta, így 13.000 forint ütötte a markomat, amiből egyből csináltattam magamnak egy pár cipőt és egy új nadrágot. A többit betettem egy takarékbetétkönyvbe a 114-es postánál, a Széll Kálmán tér szomszédságában. Amikor elkezdődött az 56-os esemény, rohantam a pénzemet kivenni, de nem adták oda, már nem tudom mi volt az indok. Szóval a pénzem nélkül disszidáltam, de megkaptam visszajövetelem után, hogy sokkal kevesebbet ért, az a dolog velejárója volt. Én azóta nem tartok pénzt bankban.

Tudom 60 év alatt rengeteg kamattól estem el, de végig nyugodt voltam, a vagyonvesztés nem lebegett a fejem felett. Mások, a többség másképp gondolja, egy kis izgalom, de tőkegyarapodás. Persze időközben voltak 30-40 százalékos kamatokat ígérgetők, amik egytől-egyig a tőke eltűnésével járt, viszont valóban vannak biztonságosabb portfóliók is, de már nem sokáig. Íme, egy pénteki hír: „Jelentős változásokra készülhetnek a befektetők, ha életbe lép a bázeli javaslat – 2017. január 13.

A bázeli Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) egy 14 oldalas javaslatcsomagot tett közzé az alapkezelői szektorra vonatkozóan. A javaslat értelmében a pénzügyi felügyeleti hatóságok akár kötelezhetik is az alapkezelőket arra, hogy ne adják oda azonnal a befektetők pénzét – írja a Financial Times.”

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Kormányt tulajdonképpen felkérték Brüsszelben, hogy hozzon egy olyan törvényt, aminek értelmében a betétes a pénzét nem kaphatja azonnal meg, csak mondjuk 6 hónappal később, amennyiben ezt a pénzügyi helyzet szükségessé tesz. Tehát berakod a pénzed, és amikor nagyon kell(ene), mert az „események” ezt szükségessé tennék, a betétgyűjtő alapkezelő a törvényre hivatkozva nem adja ki a pénzed. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a meghozandó törvényt nem fogják nagydobra verni. Tudod… a törvény nem ismerése nem mentesít.

Szolgálati közlemény

A honlapra címre kattintva csak a „bejegyzések”

jelennek meg, az oldalsáv üres marad. Ez a helyzet

a WP tegnapelőtti „frissítése” óta van.

Pillanatnyilag az a megoldás, hogy rá kell

kattintani a legutolsó poszt „Szólj hozzá” feliratra.

Ekkor megjelenik az oldalsáv.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2075) Hómunkás vagyok

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Több éves szünet után végre esik egy kis hó. A Fővárosi Közút Karbantartó hómunkásokat vesz fel, és pedig 8 órai munkára 4000 forintért, értesülők a hírportálokból. 4000 forint? Egész szép pénz. Illetve, ahogy vesszük, az emlékeim szerint lehetne több is.

Középiskolás éveim alatt hivatalos zsebpénzem nem volt. Hébe-hóba kaptam néhány forintot, ha alaposan meg tudtam indokolni, mire kell a pénz. Maca néném, anyai nagynénikém biztos bevételi forrás volt, de ő a Mátyás téren lakott (én meg a Széchenyi hegyen), ami egy biztos húszas volt, de az utazás oda-vissza nem volt ingyen, és rengeteg időt vert igénybe, mert az öreglány volt annyira cseles, hogy 2-3 óra beszélgetés végén nyomta a zsebembe a pénzt, nem előtte. Ennél is nagyobb hátrány volt, hogy nem mehettem minden nap, mert akkor nem tejelt. Havonta egy alkalom volt az optimum. Szóval állandóan krónikus pénzhiányban szenvedtem.

És akkor jött a januári farsang, ami rengeteg lehetőséget biztosított a pénzköltésre. Pénz pedig nem volt. Szerencsére hirtelen eleredt a hó, és bárkit felvettek alkalmi hómunkásnak. 18 éves voltam, azonnal jelentkeztem. A munka este 10-től tartott, reggel 6-ig. Volt egy pince helyiség a Wesselényi utcában, közel a körúthoz, ott adtak a kezembe egy lapátot és nyomás. A többi hómunkás veterán volt, oktatgattak. Lassan, kényelmesen, ne erőltesd meg magad. De akkor eleredt a havazás, úgy isten igazából. Az óra pedig cammogott, olyan lassan, hogy ilyet még életemben nem tapasztaltam. 11 órára már totálisan átázott a félcipőm (mert más nem volt), és a nyakamba is beesett a hó. Mondtam a mellettem lapátolgató pasinak, hogy ez nem bírom tovább. A szomszédom azzal próbálta tartani bennem a lelket, hogy 5-kor már beszivárgunk, azt már elnézik, és pontban 6-kor kezdik osztani a pénzt. Mennyit? 50 forintot. Jóságos úristen, az egy egész vagyon. Na jó, tolom tovább a havat.

Fél 12 volt a point of no return. A körút sarkára befutó 5-ös busszal még el lehetett érni az utolsó, 12-kor induló fogast. Azt követve már csak hajnali indulással lehetett felmenni. Vészesen közelgett a fél tizenkettő, nem tudtam eldönteni, hogy maradjak, vagy menjek. Maradok! Határoztam el, de akkor már fázni is kezdtem. Lehetetlen, hogy 5-ig kibírjam. Jött egy 5-ös busz, talán az utolsó, felugrottam rá. Csakhogy a nagy hó miatt a busz lassabban ment, mint a megszokott, az utolsó fogast lekéstem. Ott álltam az alsó végállomásnál 12.10-kor. Taxi a hegyre 16-17 forint körül volt, és ugye ennyi pénzzel nem rendelkeztem. Megindultam a sínek mellett gyalog. Tíz perc után már nem fáztam. Félórával később folyni kezdett hátamon a víz. Egy órára fenn voltam a háznál. Kellemes meleg volt a konyhában, ahol a számomra kijelölt fotelágy állt. Lefekvés előtt a vizes nadrágomat és teljesen átázott cipőmet a sparhelt mellé tettem, de persze egyik se száradt meg reggelig. Az nap nedves nadrágban és nedves cipőben mentem iskolába. Délután apám alaposan letolt, hogy tönkre teszem az (egy szem) nadrágomat és cipőmet. Az osztályban nagy szenzáció voltam, mert mások is akartak menni, de nem merték felvállalni a dolgot. Nekik maradt az én elbeszélésem. Szóval a mai hómunkásoktól ne sajnáljátok azt a 4000 forintot. A munkájuk ennyit ugyan nem ér, de a szenvedéseiért alul vannak fizetve.

(2074) Perpetuum mobile

Tibor bá’ online

 

Életem első találmányával hét és féléves koromban álltam elő. Lényegében a (gyerek) kerékpáromhoz kellett volna csatolni egy oldalkocsit, benne egy nagy akkumulátorral. A pedál meghajtásakor egy dinamó is forgott volna, ami töltötte volna az akkumulátort. Ez viszont meghajtott volna egy lánckerekes motort, ami aztán helyettem forgatta volna a hátsó kereket. Az egészet le is rajzoltam, majd apán gépészmérnök barátjának meg is mutattam. Sanyi bácsi elmondta nekem, hogy ez, amit csináltam egy perpetuum mobile, és hogy ez a gyakorlatban nem működik. Valószínűleg azt is elmondta, hogy miért nem, amire viszont nem voltam kíváncsi. Évekkel később az iskolában megismerkedtem az energia megmaradási elvével, ami eléggé világos. Energia nem vész el, és nem teremthető a semmiből, de átalakítható az egyikből a másikba. Aki eddig erről nem tudott (és vannak egy páran) olvassa el még egyszer, és próbálja megjegyezni: Energia nem vész el, és nem teremthető a semmiből, de átalakítható az egyikből a másikba. Ha ez nem így lenne, akkor most nem lenne szarban az Emberiség. És mivel szarban van, megindult a csodavárás, ami egyeseknek ragyogó lehetőséget ad egy kis szélhámoskodásra.

Az ember azt hinné, hogy azok, akik szorgalmasan látogatják az „értelmes emberek vitafórumát” egyszerű természeti törvénybe ütköző svindlinek nem dűlnek be. A kétségbeesett ember a szalmaszálba is belekapaszkodik. 24.000 professzor, akadémikus, klíma kutató már jó ideje egyetért abban, hogy a globális felmelegedés (klímaváltozás) hajtómotorja a CO2, de jön egy névtelen senki, kihasználja az Internethez férés könnyedségét, van pofája lefirkálni egy hülyeséget, és az „értelmes” jelzőre igényt tartók között máris akad, aki úgy érzi: „heuréka meg vagyunk mentve”. Ezeknek mentségéül szolgál, hogy a klímakutatás viszonylag új tudományág, a téma meglehetősen összetett és bonyolult, ami viszont nem mondható el az energia megmaradásának elvéről.

És mégis akad, aki egy ezzel kapcsolatos svindlit ide belinkel. Hé emberek, vegyetek egy ilyen kütyüt, ami megállás nélkül termeli a 6,5 kW-ot és nem kell bele üzemanyag. Én még nem voltam 8 éves, amikor megértettem, hogy ilyen nincs. Manapság viszont van, aki az iskolai tanulmányainak a befejezése után is elfogadja valóságnak. De ez nem elég, akad, aki annak ellenére kezd komolyan érdeklődni a blöff után, hogy világosan felhívtam a figyelmet a perpetuum mobilére. Mi volt a baj? Azt kellett volna írnom, hogy „Vigyázz ez örökmozgó, ilyen a valóságban nem létezik”? Van itt olyan, aki nem tudja mi az a perpetuum mobile (meg lehet nézni a szótárban)? Még sose hallotta a kifejezést, csak azt tudja, hogy Majka 50 milliót osztogat? Ha van ilyen, nagyon szépen kérem, tűnjön el a balfenéken.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2073) A PC tábor taktikája

Tibor bá’ online

 

A neokonok szerint szeretnünk kell a négereket, a cigányokat, de leginkább a vérbe forgó szemű, lefejezésre szakosodott muszlim hordákat. Hogy a honi homokosokat is szívünkhöz kell szorítani azt már megjegyezni se érdemes. Aki ezt nem teszi, az kirekesztő. Sőt az is kiderült (számomra a napokban), hogy egy felhizlalt disznót se lehet akárhogy levágni. Lebökés előtt fel kell neki olvasni a „Három kismalac” című mesét. Dúdolni kell neki, hogy álomba szenderedjen, és akkor kell a lehető leggyorsabban átküldeni lelkét a másvilágra. Ellenkező esetben állatkínzást követünk el, amit a törvény akár elzárással is büntethet. Mindezt a politikailag korrekt kategória jegyében.

Arról senki se tehet, hogy meleg, ahogy arról se tehet, hogy tébécés, vagy éppen hepatitiszben szenved. Ennek ellenére az emberek jelentős része ezeket elkerüli. Régen a leprásokat nem tudták gyógyítani, tehát elzárták őket, hogy ne kelljen lépten-nyomon beléjük botlani. A modern társadalom a melegeket nem zárta el, de elnézte, ha volt, aki elkerülte őket. Napjainkban a PC előírások nyomán a melegek hangos fesztivált csapnak, amihez a többségnek tapsolni kell, ami a csendes többség érzelmi letámadásával ér fel.

Most persze felmerül bennetek, hogy ezeket miért írtam le. Azért, mert amikor egy politikai ellenfelet le akarnak járatni, akkor kijelentik róla, hogy buzi. Így tudhattuk meg, hogy Orbán részére egyre veszélyesebbé váló Vona Gábor buzi. Bizonyíték? Azon kívül, hogy az ország leghíresebb torz nemi identitású macája/pasija állítja, más nincsen.  De gondoljuk tovább, ha ezzel akarják Vonát lejáratni, akkor nyilván ezzel le lehet járatni. Vagyis tudják, hogy a tömegek részére a homoszexualitás nem vonzó, nem elfogadható, mégis le van nyomva a torkukon. És mosta folytatás:

A neokon banda biztos volt abban, hogy Hilary Clinton kiütéssel fog győzni Donald Trump felett. Az álluk esett le, amikor Trump megnyerte a választást két hónappal ezelőtt. Sajnos a hagyományok szerint a megválasztott elnököt csak január 20-án lehet beiktatni. Ez jó hosszú idő, amit a neokon banda és az alájuk tartozó média alaposan kihasznált, de hiába. Trump állja a sarat. Sajtótájékoztatóit ragyogóan vezeti, visszavágásai gyorsak, találóak, sőt lehengerlőek. Trump egy igazi vezető. Az őt eltakarítani akarok először bedobták, hogy Vlagyimir Putyin segített neki megnyerni a választást Internet hekkeléssel. Ez nem jött be. Két napja előálltak azzal, hogy Trump Moszkvában részt vett, végig nézett, stb. nem egészen heteroszexuális hancúrozásban. Megjelent egy erősen retusált kép az INDEX-ben, ahol Putyin és Trump homoszexuális pózban van, és ezzel elértünk a lejáratási kampány legaljára. Ennél aljasabb állítás nem létezik.

És akkor láss csodát. Mára (csütörtök) az INDEX forgatott egyet a köpönyegén. Azt állítják, hogy James Clapper, az országos hírszerzés igazgatója, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője együttesen állítják, hogy Trump kapcsolatot tart fenn Putyinnal (ami hazaárulás lenne), sőt Putyinnak videó felvétele van Trump szex tevékenységéről (amivel zsarolható lenne az amerikai elnök). De ez már az INDEX-nek is sok, és azzal zárja le a tudósítást, hogy itt már semmi se biztos, semmi se bizonyítható.

De ezt miért nem írták meg korábban? Valószínűleg azért, mert a beiktatásig már csak egy hét van hátra, és nagyon úgy néz ki, hogy Trump elnökségét nem sikerül megakadályozni. Ebben az esetben jobb lesz vele kibékülni.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(2072) Mi okozza a globális felmelegedést?

Tibor bá online

A megtévesztett naiv emberek, és a hivatásos klíma szkeptikusok sokáig tagadták, hogy a Föld átlag hőmérséklete emelkedne. A saját gyermekeiket féltők simán meggyőzték magukat, hogy a mérések meg vannak hamisítva, nemigen van melegedés, és ami van, az is vissza fog fordulni. Miért? Azért, mert az a picike kis melegedésnek természetes okai vannak, semmi köze az emberi tevékenységhez. A természetes okok pedig fluktuálnak, ezért a visszaállás előbb vagy utóbb be fog következni. A klíma hirtelen megfutása nem következhet be. Ezt unta meg a NASA és teremtette meg az alábbi interakciós grafikont, ami világosan bemutatja, hogy semmi más, kizárólag az üvegházhatású gázok a felelősek.

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

(2071) Hulla jó

Tibor bá’ szatirikus online

 

„Meghalt a hőn szeretett nagymama, akit gyermekein és számtalan unokáján, vőkön, menyeken, és az unokák házastársain kívül barátok, volt munkatársak és sokan mások is gyászolnak, és most összegyűlnek a temetőben, hogy végső búcsút vegyenek a nagymamától. A ravatal igai profi kivitelezés, és persze egy vagyonba kerül, de ki nézi ilyenkor a pénzt. Elindul a gyászzene pont úgy, ahogy meg volt beszélve. Ekkor az elhunyt legkisebb lánya zokogás közepette úgy dönt, hogy még egyszer megnézi édesanyját, még mielőtt végképp elnyeli a sír. Felnyitják a koporsó tetejét majd döbbent csönd, mert a gyászolókra egy idegen hulla mered.”

Amikor először olvastam a hírt,  a hangos röhögéstől még a könnyem is kicsordult. Ilyet csak burleszk filmekben látni, legfeljebb ott a hulla ki is esik a koporsóból, majd talpra áll és kiszalad a temetőből. Ez a hulla a helyén maradt, bár a rémült gyászolók enyhén feldúlva rohantak a temetkezési vállalkozóhoz a végsőkig jogos reklamációjukkal. Egy vagyont költöttek el egy ismeretlen hullára. Én már csak olyan vagyok, hogy az ilyesmin röhögök, persze csak akkor, ha mással esik meg, de amint abbahagyom a röhögést, átérzem a helyzet tragikumát.

A múltkoriban a betegeket cserélték össze. Az én anyósomnak például felvágták a hasát, hogy a vastag beléből eltávolítsanak egy 20 centis darabot, ahol rákos daganatok voltak, illetve lettek volna, ha azt a beteget vágják fel, akinek a leletét kicserélték az anyósom leletével. Újabban viszont már a hullákat is felcserélik, de alaposan ám. Viszont, amin röhögtem az nem volt egy sima felcserélés, a cetliket össze-vissza keverték. Egy hullát már elégettek, amit a hozzátartozók nem kívántak égetés előtt megtekinteni, mert nem szokás, meg nem is lehet. Így aztán a hulla bárki lehetett, csak az nem, akit betoltak a kemencébe, ugyanis akit be kellett volna tolni, az a nagymama koporsójában gyászoltatta magát, mint már tudjuk vad idegenekkel. Jó, de akkor hol a nagymama? Azt még ki kell deríteni, főleg, mert egy harmadik hulla is hiányzik, jobban mondva darabra megvannak, de ki kicsoda?

A hír hallatán kiszáll a média, és felvételeket készít a proszektúrán uralkodó állapotokról, ahol a tavalyi átszervezés óta van egy kis tumultus, azaz a hullák egymás hegyén-hátán fekszenek, hogy úgy mondjam ömlesztve, nyilván így olcsóbb a tárolás, és manapság mindenki törekszik a költséghatékonyságra.

Magyarországon az utóbbi időben elharapódzott egy szokás. Ha valaki hanyag munkát végez, aminek következtében, a hatáskörén belül, totálisan elfogadhatatlan állapotok alakulnak ki, akkor arra hivatkozik, hogy ennek a pénzhiány az oka, amit én egy kicsit másképp látok. Nálunk a BKV vezérigazgatója sok tízmilliós év végi jutalmat kap, mert a BKV éves hiánya csak 30 milliárd volt, amikor lehetett volna akár 50 milliárd is. Mivel feltételezésem szerint a BKV hiány mindenfajta pazarlásból és folyamatos gondatlanságból adódik, végeredményben a vezért azért jutalmazzák meg, mert az idén kevesebbet pazarolt, mint tavaly, illetve nem volt annyira hanyag, mint a múlt évben. Az én apám, akinek még a háború előtt prosperáló vállalakozása volt, a vezért már tavaly kirúgta volna, ha nem tavalyelőtt.

Az MTK labdarúgói egy elveszített meccs után fejenként kapnak 5 milliót, mert csak 2:0-ra kaptak ki, amikor 6:0-ra is kikaphattak volna. Számtalan celeb (neveket nem említek, mert már vesztettem személyiségi pert) tízpercig mutogatja magát a színpadon, és máris utána vágnak 200 rongyot, ami nem olyan nagyon sok, mert ekkora összegért mindössze három pénztárosnőről rohad le a hús egy teljes hónapon át bármelyik hipermarketban.

A szomszédom kisfia a mamájától 1000 forintot kap minden olyan nap, amikor nem visz haza egyest, pedig vihetne. Konkrétan az egyes kivételével minden osztályzatért kap egy ezrest. Az csak természetes, hogy maximum ketteseket kap, és még azt is el tudom képzelni, hogy többször, mint más kölykök, mert az ezresből 500 forint a tanár markát üti. Jó, ha a gyerek korán megtanulja, hogyan kell érvényesülni az életben. Arról természetesen szó sincs, hogy a fentiek közül bárkitől irigyelném a ki nem érdemelt gázsit, de ezek az aránytalanságok vezetnek a hullák felcseréléséhez. Ugyanis, ha felcseréli a hullát, ha nem, év végén jön a prémium.

Amikor még működött a társadalom, olyan meséket hallottam, hogy a király fele királyságát, ráadásul lánya kezét adta annak a vitéznek, aki meg tudta oldani ezt vagy azt, de a sikertelen próbálkozónak a fejét vette. A normális működéshez hozzátartozik, hogy legyen tét, ha csak nyerni lehet, senki se csipkedi magát. Különben is teljesen nyilvánvaló, hogy csipkedésből sose lesz zsozsó. A rendszerváltás után majd 30 évvel kiderült, hogy már többünknek is van 50 milliárdos magánvagyona, amire számtalan módon lehetett szert tenni, de ezek között nem szerepel az „ön-csipkedés”. Akkoriban mindenki fizetésből élt, esetleg gebinből, de őket se vetette fel a pénz. Jó lenne tudni, hogy közel nulla indulótőkéből mi módon lesz 50.000.000.000! Ugyanis ha tudnánk, akkor iskolában lehetne tanítani, és a kölykök megtanulhatnák, hogy nem a nagymama pumpolásából lesz a pénz.

Szóval a társadalom alaposan széthasadt nem csak politikailag, de erkölcsileg is. Az egyik unoka méltatlankodik a nagymama felcserélése miatt, a másik lemegy vidékre és lebaltázza a saját nagymamáját, mert úgy sejti, az öreglánynak van 700 forintja a kispárnában.

De a héten végre egy csapásra megvilágosodott az agyam, rádöbbentem hol van elszúrva az egész. Nézek egy mai témával foglalkozó amerikai filmet és egyszeriben észrevettem azt, amit mindig is láttam, csak nem tűnt fel. Vacsora előtt az amerikai család istenhez fohászkodik. Őszintén, láttatok már ilyet a háború után készült bármelyik magyar filmben? Ezek kapitalisták, de hisznek istenben, vagy legalább is úgy tesznek. Nálunk negyven év alatt a kommunizmus sikeresen kiirtotta az istent, ami úgy tűnik a nagy többség esetében nem volt kimondottan szerencsés. Mi isten nélkül lettünk kapitalisták, nekünk tökmindegy, hogy a nem létező isten színe elé kerülve milyen bűnöket olvashatnak a fejünkre.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2070) A kapitalizmus haldoklik, és ami nyugtalanító, nincs helyette más

A kapitalizmus haldoklik, és ami nyugtalanító, nincs helyette más

Szerző: Crawford Kilian, az esszét megjelentető kulturális magazin: The Tyee

Valami bölcs férfi egyszer megjegyezte, hogy könnyebb elképzelni a világ végét, mint a kapitalizmus halálát. De Wolfgang Streeck

A 70 éves, német szociológus (Max Planck Intézet szociológiai tanulmányok professzora) szerint a kapitalizmus halála nem csak elkerülhetetlen, de igen gyorsan közeledik is, és fogalma sincs, hogy lesz-e helyette valami más. Legutóbb megjelent könyvének ez a premisszája: Hogyan fog elhalni a kapitalizmus? Gondolatai jóval meghaladják Thomas Piketty: Tőke a 21. Században című művének gondolatait. Piketty úgy gondolja, hogy a két világháborúban szétzilált kapitalizmus helyreállítja önmagát. Ezzel szemben Streeck-nek az a véleménye, hogy  a kapitalizmus önmaga legnagyobb ellensége, és elvágta megmentésének minden reményét azzal, hogy az összes potenciális megmentőjét elpusztította. [ugyan ezzel a gondolattal találkozhatunk Marxnál is]

A „Hogyan fog elhalni a kapitalizmus” bevezetőjében így ír: „Ezer sebből vérző halál képzelhető el…. Nincs sehol egy tényleges ellenzék, és a történelem szárnyai nem várnak használható utódok. Láthatóan a kapitalizmus a tőke koncentrációja után, koncentrálta hibáit is…. Az önpusztításnak egy tökéletes endogén folyamata.

Streeck szerint nem lehet visszamenekülni Marxhoz, vagy szociáldemokráciához, vagy bármely más rendszerhez, mert egyszerűen nincs lehetőség a menekülésre. „Álláspontom szerint végső krízisében a Kapitalizmus után nem szocializmus jön, vagy valamifajta szociális rend, hanem sokáig tartó köztes állapot – nem lesz új világrend egyensúlyi állapot…. hanem tartós szociális entrópia vagy rendezetlenség.”

Ha szükségünk lenne történelmi párhuzamra, akkor gondoljunk a Római Birodalom bukása és a feudalizmus kialakulása közötti intervallumra. A Római Birodalom rabszolgákon nyugvó gazdasága kiskirályok, fallal körülvett városok, és erődítmény birtokok, valamint átvándorolt barbárok által felügyelt zárt területek káoszába torkolt. És ez az állapot évszázadokon át tartott, ahol a kiskirályok császárnak hívták magukat és azt játszották, hogy a birodalom nem bukott el. Streeck szerint a köztes állapot 5 dologból jött léptre, amelyek mindegyike rontott a többi tényezőn: stagnálás, oligarchikus újraosztás, a közös tulajdon kifosztása, korrupció és globális anarchia.

Ezek a tényezők fellelhetők voltak három mai krízisben: az 1970-es évek globális inflációja, az 1980-as évek köztartozásának a felfutása, és a gyorsan növekvő magán tartozás a következő évtizedek alatt, aminek közvetlen következménye lett a financiális piac 2008-as összeomlása. [Az eredeti esszés Kanadában jelent meg] Egy bizonyos kor megélése után Brit Kolumbiában élénken emlékezhet ezekre a krízisekre és az okozott károkra. Az 1970-es évek sztrájkjait és az inflációt követte a Socreds [The British Columbia Social Credit Part tagjait nevezik így] „megszorítások” ideje, most pedig egy életre eladósodunk az ingatlan piacon. Streeck emlékeztet minket arra, hogy nem volt semmi személyes tragédia. Egymás után kellett szembenézni a nehézségekkel. Tudomásul kell vennünk, hogy sorsunk nem volt elkerülhető.

Aztán kilyukadt a lufi: A dolgok jól összepasszolnak. Ideiglenes külföldi munkások és egyéb bevándorlók ellehetetlenítik a szakszervezetek munkáját. A „gazdasági fellendülés” lényege a munkanélküliség felváltása alulfoglalkoztatással. Az oktatás egy igen drága módja a fiatalok visszatartása a munkahely keresésben. A nőket ösztönzik a munkavállalásra, hogy meg lehessen őket adóztatni. De a középosztály családjainak szükségük van két keresőre, hogy fenn tudják tartani életszínvonalukat annak érdekében, hogy importálni lehessen alulfizetett bevándorló nőket, akik gyerek felügyeletet vállalhatnak. Aztán ezeket a gyerek felügyelőket vissza kell küldeni saját hazájukba, amikor a vankuveri ingatlan buborék kilyukad.

Marx úgy gondolta, hogy a kommunizmus elsöpri az államot. Ehelyett a kapitalizmus az államot addig sorvasztotta, amíg fő funkciója a gazdagok védelme, a szegények kordában tartása nem lett. De a folyamat alatt a kapitalizmus megölte megmentőit. Ki fogja megvédeni a bankokat a következő összeomlás után? Ki fogja megmenteni a világ financiális nagymenőit, ha mesterséges intelligencia veszi át munkakörüket? És ki fogja sakkban tartan a szegényeket, ha az adófizetők nem dobják össze a rendőrök fizetését, miközben a gazdagok biztonsági őröket alkalmaznak, hogy megvédjék körülkerített lakóparkjaikat? Wolfgang Streeck a kapitalizmus összeomlásának nem lát egyetlen meghatározható okát, de nyilvánvaló utód rezsimet se lát.

Az Európai Unió felborulhat. A klíma változás ellepheti Florida déli részét. A menekültek folytathatják északra vándorlásaikat, végül el fogják söpörni a kerítéseket, és azok védőit. Végül enklávékat hoznak létre Európában, Amerikában, és Kanadában.

Megállíthatatlan új járványok fogják körüljárni a Földet, és nem lesz megfelelő politikai osztály, amely szembenézhetne ilyen kihívással. A megfelelő közösségek néhány száz év alatt kialakulhatnak, de ha Streeck-nek igaza van, a kapitalizmus bebiztosította, hogy abban se mi se utódaink nem fognak helyet kapni.

___________________________________________________________________

……. Nem lehet visszamenekülni Marxhoz, vagy szociáldemokráciához, vagy bármely más rendszerhez, mert egyszerűen nincs lehetőség a menekülésre. „Álláspontom szerint végső krízisében a Kapitalizmus után nem szocializmus jön, vagy valamifajta szociális rend, hanem sokáig tartó köztes állapot – nem lesz új világrend, valamifajta egyensúlyi állapot…. hanem tartós szociális entrópia vagy rendezetlenség.”

Ha szükségünk lenne történelmi párhuzamra, akkor gondoljunk a Római Birodalom bukása és a feudalizmus kialakulása közötti intervallumra. A Római Birodalom rabszolgákon nyugvó gazdasága kiskirályok, fallal körülvett városok, és erődítmény birtokok, valamint bevándorolt barbárok által felügyelt zárt területek káoszába torkolt. És ez az állapot évszázadokon át tartott, ahol a kiskirályok császárnak hívták magukat és azt játszották, hogy a birodalom nem bukott el……..

 

 

_________________________________________________________________

Capitalism Is Collapsing — and the Weird Thing Is That Nothing Is Rising to Replace It

By Crawford Kilian [1] / The Tyee [2]

December 28, 2016

AddThis Sharing Buttons

Share to FacebookShare to TwitterShare to Google+Share to More1Share to Email

Some anonymous wise person once observed that it is easier to imagine the end of the world than the end of capitalism. But Wolfgang Streeck [3], a 70-year-old German sociologist and director emeritus of the Max Planck Institute for the Study of Societies, thinks capitalism’s end is inevitable and fast approaching. He has no idea what, if anything, will replace it.

This is the premise of his latest book, How Will Capitalism End?, which goes well beyond Thomas Piketty’s Capital in the 21st Century. Piketty thinks [4] capitalism is getting back into the saddle after being ruined in two world wars. Streeck thinks capitalism is its own worst enemy and has effectively cut itself off from all hope of rescue by destroying all its potential rescuers.

“The end of capitalism,” he writes in the introduction, “can then be imagined as a death from a thousand cuts… No effective opposition being left, and no practicable successor model waiting in the wings of history, capitalism’s accumulation of defects, alongside its accumulation of capital, may be seen… as an entirely endogenous dynamic of self-destruction.”

According to Streeck, salvation doesn’t lie in going back to Marx, or social democracy, or any other system, because there is no salvation at all. “What comes after capitalism in its final crisis, now under way, is, I suggest, not socialism or some other defined social order, but a lasting interregnum — no new world system equilibrium… but a prolonged period of social entropy or disorder.”

Five developments, three crises

If we need a historical parallel, the interregnum between the fall of Rome and the rise of feudalism might serve. The slave economy of Rome ended in a chaos of warlords, walled towns and fortress-estates, and enclaves ruled by migrant barbarians. That went on for centuries, with warlords calling themselves “Caesar” and pretending the Empire hadn’t fallen. Streeck sees the interregnum emerging from five developments, each aggravating the others: “stagnation, oligarchic redistribution, the plundering of the public domain, corruption, and global anarchy.”

All these problems and more have grown through “three crises: the global inflation of the 1970s, the explosion of public debt in the 1980s, and rapidly rising private indebtedness in the subsequent decade, resulting in the collapse of financial markets in 2008.” Anyone of a certain age in  British Columbia has vivid personal recollections of these crises and the hurt they caused. The strikes and inflation of the 1970s preceded the Socreds’ “restraint” era, and now we mortgage our lives for a foothold in the housing market. Streeck reminds us that it was nothing personal, just business. We weren’t just coping with one damn thing after another; given his perspective, we can see how it all fit together with an awful inevitability.

When the bubble pops

And it continues to fit together. Temporary foreign workers and other immigrants make unions’ jobs harder. “Recovery” amounts to replacing unemployment with underemployment. Education is an expensive holding tank to keep young people off the labour market. Women are encouraged to work so they can be taxed. But middle-class families need two incomes anyway to maintain their status, so they import underpaid immigrant women as nannies. At some point soon these nannies will be sent back to their home countries when Vancouver’s housing bubble pops.

Marx thought communism would see the withering-away of the state. Instead, capitalism has reduced the state until its chief functions are protecting the rich and policing the poor.

But in the process, capitalism has killed off its rescuers. Who’s going to save the banks in the next collapse? Who’s going to bail out the masters of the financial universe when artificial intelligence takes their jobs? And who’s going to police the poor when taxpayers can’t pay for the cops and the rich are hiring cops for their own gated communities? Wolfgang Streeck sees neither a single cause of capitalism’s collapse nor any obvious successor regime.

The European Union may break up. Climate change may drown south Florida, including Donald Trump’s Mar-a-Lago. Refugees will keep coming north; they will eventually overwhelm the fences and guards and create new enclaves in Europe and the U.S.A. and Canada.

New pandemics will sweep unchallenged around the world. No coherent political communities will be there to respond to such disasters. Such communities may arise centuries from now, but if Streeck is right, capitalism has ensured that we and our children will never live in them.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2069) Ki lesz túlélő?

Tibor bá’ online

 

Ki lesz túlélő?

Röviden: SENKI.

[Ez kizárólag az én eszmefuttatásom. Semmi biztosíték arra, hogy igazam van, legfeljebb az, hogy jól ismerem az emberi természetet.]

Teljesen mindegy,hogy mi fogja okozni az összeomlást, atom, hőség, erőforrás (pl. víz) hiány, konvencionális háború…. Primér túlélők mindig lesznek, vagy mert szerencséjük volt, vagy mert felkészültek rá, vagy mert éppen jó helyen voltak, vagy mert jó karban lévő huszonévesek. Az eredmény ugyanaz. Milliók fognak rádöbbenni arra, hogy teljesen új körülmények között kell neki megteremteni az életben maradási lehetőséget néhány évtizedre. Körülnéznek, és rájönnek, hogy ahol éppen vannak, ott ez lehetetlen. Tehát megindulnak az életben maradásért. Merre? Természetesen Európa felé. Csakhogy ez az Európa nem a jól ismert Európa lesz, benne hazánkkal, mert a globális összeomlás természetesen minket is súlyt. Nem lesz közigazgatás, rendőrség és a közszolgáltatások is minimum akadozni fognak, ha egyáltalán lesznek. Ezen a káoszon majd iparkodunk úrrá lenni, ami vagy sikerül, vagy nem, de tulajdonképpen mindegy, mert az időközben bandákká összeverődő, egymást is öldöklő, primitív tömegek egy része leragad a szomszédos déli országokba, de jelentős részük el fog minket is érni. A fegyveres védelemre fel nem készült tömörüléseket simán lerohanják. A fegyverrel védekezőket kikerülik, és addig békén hagyják, amíg el nem fogynak a rabolt tartalékaik. Ezt követve hatalmas létszámmal fognak nekimenni a fegyverrel is rendelkező, védekező magyar közösségeknek, akik a rettenetesen nagy létszám fölény miatt megsemmisülnek (ez vár Jövőnkre, vagyis nagyon gondos előkészület legfeljebb néhány hónappal hosszabbíthatja meg az életét).

Más szcenáriót nem látok, mert a javak előállítása (gyakorlatilag) megszűnik, a tartalékokat előbb vagy utóbb felélik. Az újraszerveződés milliók számára lehetetlen. Az újra szerveződött apró közösségeket fel fogják morzsolni azok, akik munkamegosztásos termelés helyett a szabad rablást választják. Élelmiszer előállítására csak az a pár fiatal férfi fog ráállni, néhány hónap után, akik néhány 10 kilométeres körzetben már mindent kiraboltak, sehol élő ember a láthatáron. Hogy fog-e nekik sikerülni háztáji állatok, tudás, ismeretek nélkül, de iszonyatos fizikai munka árán, az erősen kérdéses. Lesz olyan csoport, akik meg se próbálják. Helyette a portyázást fogják folytatni egyre messzebb merészkedve. El fognak jutni Bolíviáig, sőt Új-Zéland-ig is. És portyázás alatt ne csak élelem és más értékek elrablását érts, hanem a gyerekek férfiak lemészárlását, a nők legyilkolás előtti megerőszakolását is. Így fog bekövetkezni az emberiség vége. Miért? Mert hiába szervezed te meg a túlélést, és az utána következő életet. Rengeteg olyan ember lesz, aki megszervezés helyett a rablást fogja választani.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2067) Arany

Tibor bá’ online

 

Fort Knox (feltételezett) aranya

A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Matolcsy eladta a MNB arany tartalékát akkor, amikor mind az oroszok, mind pedig a kínaiak folyamatosan hatalmas mennyiségű aranyat vásárolnak, hónapról hónapra.

A vádakra Matolcsy azzal válaszolt, hogy nem adták el, „csak” spekulációs üzletekbe kezdtek a magyar papír arannyal. Tessék mondani, a jegybanknak az lenne a feladata, hogy spekuláljon? A 2008-as válságnak nem az volt az oka, hogy az amerikai bankok a hagyományos banktevékenységen túl elkezdtek spekulációs, ügyletekbe kezdeni, mert, hogy az sokkal jövedelmezőbb?

De térjünk rá magára az aranyra. Köztudott, hogy két fajta arany van: fizikai arany, és papír arany. A fizikai arany a tényleges fém rudakban, lapkákban, érmékben, stb. Egyetlen hátránya, hogy nehézkes vele bánni. 35 tonna arany nem fér be egy aktatáskába, de 35 tonna aranyról szóló certificate, azaz egy darab papír könnyen kezelhető. De mi ez a certificate? Egy darab papír, ami arról rendelkezik, hogy ennyi meg ennyi arany, itt meg itt el van helyezve, amivel a certificate tulajdonosa rendelkezik. Ezzel spekulálni ragyogóan lehet, de összeomlás esetén, vagy csak, amikor át akarom váltani fizikai aranyra, könnyen lehet, hogy nincs mögötte fedezet. Azaz tényleges, fizikai arany.

Amiről sehol se lehet olvasni. Az amerikai Fort Knox-ban őrzik Amerika és számos más ország aranyát, megbízásból. Néhány éve a németek szerették volna hazavinni a kb. 300 tonna aranyukat, amit az amerikaiak egyszerűen nem adták oda, a németek pedig tudomásul vették. Ez az eset plauzibilissé tesz egy elképzelést. Ezek szerint az arany világpiaci árának az alacsonyan tartása érdekében az amerikai FED folyamatosan piacra dob a Fort Knox-ban őrzött aranyból annyit, mennyi szükséges. Ott ma már nincs, vagy alig van arany.

Én vagy 10 éve tanácsolom, hogy akinek van felesleges, befektetni való pénze, az vegyen aranyat. Miért, mert a gazdasági összeomlás után az új valuták fedezete egészen biztos arany lesz, és azt arany értéke jóval meg fogja haladni a mai árfolyamát.

Kérdés: Matolcsy ezt nem tudná? Kizárt dolog. Akkor mégis, miért nincs a MNB-nek legalább annyi aranya, mint a hozzánk képes fele népességű Szlovákiának? Csak nem ebből is kisvasút lesz, arénával?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2066) Húsz tanulság Kairó utcáiról

Tibor bá’ online

 

 

Nincs két egyforma eset. Erre kell gondolni, amikor végigolvassuk az alábbi „tanulságokat”, amelyek a néhány éve lefolyt egyiptomi forradalommal kapcsolatosak. Ezeket egy ott élő amerikai tette közzé. Ha csak egy kicsit is lehet belőle tanulni, már megérte elolvasni. (Különben én fordítottam magyarra)

 

  1. Tanulság: A legjobb túlélési fegyver = akármilyen lőfegyver, amire szert tudsz tenni. A legkisebb mértékben se számít, hogy az mi. Az én utcámban egy srácnak egy 22-es flóbert kispuskája volt, aminek a birtokában jóval nyugodtabban viselkedett, mint azok makik baseball ütőkkel mászkáltak.
  2. Tanulság: A szomszédokkal fenntartott barátság többet ér, mint az alapos felkészülés. Egy rosszindulatú szomszéd totálisan lenullázhatja a gondos felkészülésed. – – – Egyik este összefutottam a szomszédban lakó rendőrrel, aki megkérdezte, honnan van a birtokomban ez a sörétes puska. Mondtam neki, hogy „találtam” és kacsintottam hozzá. Azt válaszolta, hogy „az más” és továbbment. Ez annak az eredménye, hogy 6 éven át nem játszottam meg a felsőbbrendű amerikait, hanem mindenkivel elálltam beszélgetni.
  3. Tanulság: A lelépés nem több, mint egyetlen lehetőség, ha vagy olyan szerencsés, és kitűnő fizikai állapotban vagy, és pontosan látod, mikor szarik a macska a ventilátorba (SHTF). A tapasztalat azt mutatja, hogy SHTF esetén majdnem biztos, hogy az utak le lesznek zárva. Amikor árt akartunk menni Alexandriába kiderült, hogy a kormány leállította a vonatközlekedést. Ennek ellenére, ha látsz lehetősége a menekülésre, akkor fuss, amíg tudsz (lásd a 4. és 11. tanulságot).
  4. Tanulság: Óriási a különbség a sóher menekült, és a pénzzel kitömött utazó között, amikor egy légitársaság segítségével akarsz elmenekülni (lásd a 13. tanulságot).
  5. Tanulság: Az emberek hülyék. Nem lehetetlen, ismétlem, nem lehetetlen, hogy amikor beáll a SHTF, de akár egy-két nappal később is, hogy az üzletek kinyitnak és árusítanak. Ekkor kell mindent megvenni, amit lehet. Már három napja állt a forradalom, és mégis a Tahir tértől két háztömbre az üzletek nyitva voltak és árusítottak.
  6. Tanulság: Murphy törvénye érvényes marad. „Ami elromolhat, az el is romlik.” A cirkusz kitörése előtt egy héttel jött meg a feleségem az Államokból egy vadonatúj műhold-telefonnal, ami ragyogóan helyettesítette volna a kormány által leállított mobil szolgáltatást. Na mit gondolsz? Az akkumulátora tök tossz volt. Megoldás, legyen mindenből tartalékod.
  7. Tanulság: Megfontoltan kell házasodni. Az én feleségem csodásan viselkedett. Megszervezett dolgokat, mindenre figyelt. Ellátta étellel a szomszédság őrszemeit, ezért mindenki imádja, mert más nők erre nem voltak képesek.
  8. Tanulság: Az eltávozás nem feltétlenül lelépés. Könnyen lehet, hogy 10 kilométerrel odébb nincs semmi gond. Amikor a 11. Nap elmentünk a repülőtérre meglepődve tapasztaltuk, hogy 10 perc autózás után minden a legnagyobb rendben volt. Sehol egy tank vagy katonai jármű. Az emberek nyugodtak voltak. Találkoztunk egy esküvői menettel is, mintha béke lenne, mert ott az is volt. Nem tudtuk 10 napon át, hogy csak el kellett volna utazni egy 20 kilométerrel távolabb szállodába és minden rendben lett volna. Mi ebből a tanulság. Ne ragaszkodj körmöd szakadtig az előzetes elképzeléseidhez.
  9. Tanulság: Amikor egy konfliktusban szereplők célja nem meghatározható, távol kell maradni. Ha tudod, hogy kiktől kell félni, nincs problémád. De amikor már mindenki mindenki ellen van, akkor kívül kell maradni, mert ott mindenki vesztes lesz. A február 2.-i forrongás erre nagyon jó példa. Nem csak a fosztogatóktól kellett félni, hanem mindenkitől. Az épületeket elfoglalták a konfliktus minkét oldaláról. Kialakulóban volt egy civil háború. Egyszerű game over lett. Lépnünk kellett.
  10. Tanulság: Halmozz fel rengeteg élelmiszert. Az se probléma, ha több van, mint amire szükséged lehet, mert a felesleggel megvásárolhatod mások barátságát.
  1. Tanulság: Az emberek el fognak árulni. Légy rá felkészülve, mert bárhonnan megkaphatod: „barátok”, rokonok, alkalmazottak, bárki lehet, ha azt hiszi, hogy mentheti saját bőrét a te károdra. A legszörnyűbb a dologban, hogy sokszor védhető, sőt megbocsátható az elárulás. Bizonyára megérted, hogy bizonyos helyzetben a saját családod lesz az első számú gondod, és te lehetsz az, aki elad másokat. Nem egy kellemes dolog, de ez a valóság.
  2. Tanulság: Egyeseken meg fogsz lepődni. Olyanok, akikre a legkevésbé számítottál meg fognak lepni, hogy szükség esetén milyen mértékben fognak segíteni, esetleg saját maguk bajba keverése árán.
  3. Tanulság: Diverzifikiáld anyagi tartalékaidat, vagyis fektesd többféle dologba a pénzed. Arannyal nem lehet élelmiszert venni (de lásd a következő pontot), kézpénzért nem tudsz repülőjegyet venni szorult helyzetben. De mit ad isten a bezárt élelmiszerkereskedő ad neked árut hitelkártyára. Legyen tehát kézpénzed, de nem csak helyi valutában. Esetleg elrejthetsz kézpénzt ott, ahová tervezed az elmenekülést.
  4. Tanulság: Legyen aranyad! Nem fogják elfogadni a az ABC-ben, de kellemes alkupozícióban találhatod magad. „Figyelj, ezt az aranyat letétbe helyezem nálad az élelmiszerekért, és amint működnek az ATM-ek visszaváltom tőled.” De nagyon jól fel lehet használni megvesztegetésre. Például, ha a kedvenc kutyádat fel akarod csempészni a repülőgépre.
  5. Tanulság: Ezüst. Legyen nálad nagyobb mennyiség az aranyad mellett, ha nem tervezed a lelépést, mert az ezüstből nagyobb tömegnek van megfelelő értéke. Több kiló ezüsttel nehéz a mozgás. Konszolidáció után viszont jól jön, ha van ezüstöd.
  6. Tanulság: Légy rugalmas és találékony. SHTF a környékeden mindenkinek meglepetés lesz. Ez szükségessé teszi a gyors gondolkodást és döntést nem szokványos döntések mentén. Ne ragaszkodj semmihez se automatikusan. Ami ma eredményes, holnap nem biztos, hogy működik.
  7. Tanulság: Légy félelmetes, ha a helyzet úgy kívánja. Beszélj hangosan és határozottan, vágj szigorú képet, hitesd el, hogy bármire képes vagy. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a vitát, és maximalizálod az ellenlábas megnyerését. Tapints rá, hogy mikor kell visszahúzódni, vagy „támadni”. Az SHTF eseményei gyorsan változhatnak, amit követned kell. Neked is változni kell a szükségletnek megfelelően.
  8. Tanulság: Alaposan töltsd fel szeszes italokkal a házi raktárodat. Ennek egy részével cserekereskedelmet folytathatsz másik részét lekenyerezésre használhatod.
  9. Tanulság: Az SHTF elmúlása után várható, hogy ismerőseid furcsán fognak viselkedni. Lesz egy csomó szöveg, hogy ki mit csinált, mit kell tenni legközelebb, hogy lehet elkerülni ilyen helyzeteket. Mindenki azt fogja hinni, hogy az ő ötlete a jó. Ezek a szövegek rontani fogják a helyzetedet. A lényeg, ha nem hazai vizeket evezel, fogd be a szád. De ha őslakos vagy, a vita akkor se éri meg az árát.
  10. Tanulság: SHTF alatt rájöhetsz ki az igazi barátod. SHTF után bánj velük ennek megfelelően.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2065) Felkészülés

Tibor bá’ online

 

Nem tudom mi lesz előbb, atomháború, gazdasági összeomlás, klíma katasztrófa…. Ami ezekben közös, hogy összeomlik a társadalom. Mi az, hogy összeomlik a társadalom? Nem csak te nem mész dolgozni, hanem senki. Nem lesz közbiztonság, egészségügyi ellátás, gáz, víz, áram, élelmiszer boltok, benzin, szóval semmi. Hogy fog erre reagálni a társadalom, mármint akik még élnek? Egy darabig mindenki él abból, ami otthon van, és aztán?Senki se tudja, de vannak leírva tapasztalatok a megtörtént esetek tapasztalatai. Szemezgessünk ebből!

A katasztrófák anatómiája

A közelmúlt eseményeit szemlélve világosan kitűnik, hogy (elsősorban) az amerikai kormány nem volt tisztában azzal, hogy a lakosság milyen nagymértékben függ a hatóságok intézkedéseitől. Itt most elsősorban a 2010-es Haiti földrengésre, a Japán atomreaktor leolvadásra, a 2005-ös Katrína hurrikánra (Nem Orleans), a Sandy hurrikánra (New York) gondolok.  Ennek pedig katasztrofális következményei vannak. Amikor bizonyos türelmi idő eltelte után az emberek rádöbbennek, hogy magukra vannak hagyva, és ész nélkül kezdenek el érzelmi alapon cselekedni, ami káoszhoz vezet, azaz a társadalmi rend teljes összeomlásához.  Erre pedig csak úgy tudunk felkészülni, ha megértjük a katasztrófa következményeinek a kialakulását. Vizsgáljuk tehát meg a katasztrófa anatómiáját! {De figyelem! A társadalom összeomlásának áttekintéséhez csak térben lehatárolt eseményeket vizsgálhatunk, aminek eredményeit nem lehet kivetíteni egy világméretű eseményre, ahol százmilliók kaotikus viselkedésével kell számolni}

Első fázis: A figyelmeztetés

A hatóságok általában mindent megtesznek, hogy a lehetőségükhöz képest időben figyelmeztessék a lakosságot.  Ennek ellenére mindig van egy bizonyos csoport, amelyik „jobban tudja”, és a hatósági figyelmeztetést nem veszi komolyan egyéni megfontolásokból kiindulva (például: félti a hátrahagyott vagyontárgyait). Ezek lesznek azok, akik az adott pillanatban el fognak rohanni a hipermarketekbe, hogy lepucolják a polcokat, mert a kereslet nagymértékben túl fogja szárnyalni a kereskedelmi raktárak készleteit. Akár sikerül készlethez jutni, akár nem, az összeomlás rövidesen elkezdődik.

Második fázis: A sokk és a félelem (az első két nap)

Amint a katasztrófa okozta sokkból felébrednek az emberek, a legnagyobb részük nem lesz képes adaptálni magát az eseményekhez, hiába próbálják felmérni helyzetüket, a vesztességeiket, és a jövőbéli kilátásaikat, miközben a hatóságok kétségbeesetten iparkodnak felmérni a helyzetet. Eközben a fel nem készültek elvárnák, hogy a hatóságok tegyenek is valamit az érdekükben. A valóság teljes súlyával akkor fog a vállaikra szállni, amikor rájönnek, hogy az elektromos hálózat összeomlása, a közlekedési utak romokkal való elzáródása megakadályozzák, hogy a készültségi anyagok (étel, víz, üzemanyag, higiéniai eszközök, tb.) elérjék a rászorultakat. Amint a tömegek rádöbbennek, hogy segítség nem érkezik, kétségbeesetten öntevékenységbe kezdenek, és ezzel beindul az összeomlás.

Harmadik fázis: Az összeomlás (3-7 nap)

Egy katasztrófa bekövetkezése után mindössze 3 nap kell ahhoz, hogy szabad rablás és totális káosz uralkodjon a közterületeken.  Sandy hurrikánt követve a State Island lakói könyörögtek segítségért a megválasztott önkormányzati tisztségviselőkhöz. Benzint, élelmiszert és meleg ruházatot kértek. „Meg fogunk halni, megfagyunk. Sok öreg van közöttünk. Értsétek meg! A segélyt hozó teherautóknak már rég itt kellene lenni. Már három nap is elmúlt.”

Bármi legyen is az ok, a katasztrófa bekövetkezésétől számított 3-5 napon belül a tömegek rádöbbennek, hogy maguknak kell megoldani a problémákat úgy, ahogy tudják. Jó példa erre az, ami New Orleans-ban történt. Az emberek rá voltak kényszerítve, hogy kezükbe vegyék a sorsukat, mert sem a helyi, sem a szövetségi hatóságoktól nem kaptak segítséget. A harmadik nap után bekövetkezett a tökéletes anarchia, ami fosztogatást és gyilkosságot jelentett. És mintha ez nem lenne elég, ebben az idő intervallumban üti fel fejét különböző betegség az összezsúfoltság következményeként. A Haiti földrengés után az elégtelen higiénia miatt kolera járvány indult el a hatalmas nemzetközi összefogás ellenére. A Sandy hurrikán nyomán, a menedékhelyeken vírusos fertőzés lépett fel, ami miatt ezeket be kellett zárni, hogy fertőtleníteni lehessen.

Negyedik fázis – konszolidáció (8…30 nap) amennyiben nem világ méretű a katasztrófa

Vágyaink ellenére a károk helyreállítása egy lassú és bonyolult feladat, amihez komoly tervezés is szükséges. Általánosságban egy katasztrófa sújtotta városnak 1-2 hétre van szüksége ahhoz, hogy a helyreállítás elkezdődjön. Minden katasztrófa más és más, ezért jellegétől függően, egy-két hétre lenne szükség a normalizálás beindulásához, de nem ez a tipikus.

A Katrina hurrikán rombolása után 10 évvel, amely Louisiana egy részét letarolta, az állam még mindig a helyreállítás fázisában van, és a szakértők szerint, könnyen lehet, hogy további 10 évre lesz szükség ahhoz, hogy mindent helyre állítsanak.

Nem szabad elfelejteni, hogy a konszolidáció alatt alapvető fontosságú cikkekből, és erőforrásokból lehetnek még hiányok, akár több hónapon keresztül. (lásd: Sandy hurrikán okozta károkat helyre állítását.

A fentiek fényében világossá válik, hogy mivel kell szembenéznünk. Nyilvánvaló, hogy hasonló esetre számítva az ivóvízen és élelmiszeren kívül, kellő üzemanyag tartalékra is szert kell tenni, mert katasztrófa esetén kizárólag csak magunkra számíthatunk, a hatóságok segítésére nem. Amennyiben sűrűn lakott területen élsz, tudnod kell, hogy a szabadon vásárolható cikkek hamar el fognak tűnni a polcokról. Minden egyes alkalommal, amikor egy katasztrófa bekövetkezik, a forgatókönyv ugyanaz:

Figyelmeztetés,

Megdöbbenés,

Lerobbanás,

Konszolidáció.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

(2064) Internet cselek

Tibor bá’ online

 

A legismertebb csel, hogy rátalálsz egy csábító kompozícióra, rákattintasz, beugrik egy mindent eltakaró hirdetés. Hiába kattintasz az x-re, a mindent eltakaró hirdetés marad, majd beugrik az a termék, ami közel volt az X-hez. Most vissza akarsz menni az előző oldalra, de az Asztal lesz belőle. Kezdheted az egészet elölről.

Na, most, mi ez a csábító kompozíció? Rendszerint egy hatalmas mellű nő, akinek a csöcsei egészen a bimbókig látszanak, de a kép csak akkora, mint bolha pöcsén a pattanás. Alatta a szöveg: Angelika nem érti, mit néznek rajta a férfiak, mi már tudjuk.

Bassza meg én is tudni akarom! Rákattintok, mert azt hiszem, hogy a bélyeg nagyságú képet fogom látni tízszeres nagyításban. Lófaszt! Ami bejön az érdeklődik, hogy kínoz-e engem is a reumás fájdalom, mert ha most azonnal megrendelem az ő kenőcsüket, akkor kettő áráért hármat kaphatok, 19900 forint helyett csak 9990 forintért. Na jó, de hol a francban van Angelika?

Ennek most vége, ha nem küldesz egy büdös petákot se (ugyanis a tegnapelőtti felhívásomra a 3000 olvasó közül senki se küldött) én akkor is mellékelek néhány Angelikát. Jó, hogy csak fénykép, de legalább ingyen van. 😀 Jó ingyenes szórakozást!

 

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2063) Putyin:Obama=egy null

VIP.209.

 

Az eredeti cím: Az Amerikából kiutasított diplomatákkal kapcsolatos putyini állás foglalás

Putyin: A leköszönni készülő amerikai adminisztráció legújabb barátságtalan lépését provokációnak tekintjük, aminek célja a amerikai-orosz kapcsolatok tovább gyöngítése…..

_________________________________________________________

Putyin:Obama=egy null-ról szóló cikk teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök szét (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________________

Statement by President Putin Regarding Expulsion Of Diplomats From U.S.

January 01, 2017 – We regard the recent unfriendly steps taken by the outgoing US administration as provocative and aimed at further weakening the Russia-US relationship. This runs contrary to the fundamental interests of both the Russian and American people. Considering the global security responsibilities of Russia and the United States, this is also damaging to international relations as a whole.

As it proceeds from international practice, Russia has reasons to respond in kind. Although we have the right to retaliate, we will not resort to irresponsible ‘kitchen’ diplomacy but will plan our further steps to restore Russian-US relations based on the policies of the Trump Administration.

The diplomats who are returning to Russia will spend the New Year’s holidays with their families and friends. We will not create any problems for US diplomats. We will not expel anyone. We will not prevent their families and children from using their traditional leisure sites during the New Year’s holidays. Moreover, I invite all children of US diplomats accredited in Russia to the New Year and Christmas children’s parties in the Kremlin.

It is regrettable that the Obama Administration is ending its term in this manner. Nevertheless, I offer my New Year greetings to President Obama and his family.

My season’s greetings also to President-elect Donald Trump and the American people.

I wish all of you happiness and prosperity.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2062) Kiutasítás

Tibor bá’ online

 

Az utolsó napjait töltő béna kacsa, Barack Obama végső tehetetlenségében 35 orosz diplomatát kiutasított az országból, mert beavatkoztak (meghekkelték) az amerikai választásokba. Normál körülmények között ilyen esetben a másik fél kirúg az országból 35 amerikai diplomatát. Nagy feltűnést keltve Putyin ezt nem tette meg. Kurva jó taktikus. Sőt az Oroszországban élő amerikai diplomaták gyermekeit meghívta a Kremlbe egy kis Jézuskázásra. Mit lehet erről tudni?

Egy országba akkreditált diplomaták első számú feladata a kémkedés, illetve az információgyűjtés. Elsősorban ezért vannak ott. És ez természetesen kölcsönös. A kiutasítás mindössze annyit jelent, hogy látványosan közölni kell a társadalommal, hogy nagyon mérgesek vagyunk. A kiutasított diplomaták általában vissza szoktak szivárogni néhány hónapon belül. Vicces játék az egész, amit az érdekeltek egyáltalán nem vesznek komolyan. Ez esetben azért se, mert Obama tudja, hogy nem volt hekkelés. Sőt Putyin is tudja, hogy mindenki tudja, de az amerikai társadalom nem tudja, és mint általában hisznek a médiának.

Ennél azonban komolyabb dologról van szó. Bevett szokás, és persze logikus is, hogy a távozni készülő elnök nem tesz semmi olyat, amivel a megválasztott új elnök ne értene egyet. Miért? Azért mert az elnökválasztás szabályait akkor fektették le, amikor a lovas kocsin kívül más közlekedési eszköz nem létezett. Úgy gondolták, hogy bármily messze is éljen a következő elnök (akit november 8-án választottak meg) január 20-ig beér a Fehér Házba. Végül is az új elnök tehát november 8-óta elnök, csak éppen nincs a helyén, és amíg megérkezik, addig a régi elnök ellátja a teendőket. Közben feltalálták a gőzmozdonyt, a gépkocsit, a repülőgépet és a helikoptert is. Viszont némi szentimentalizmussal a hátuk mögött, a régi szabályokon nem változtattak, amiből semmi baj nem származott, mert a béna kacsának becézett régi elnök volt oly kedves és nem tett keresztbe a megválasztottnak.

De ennek most vége. Obama (mérgében, hogy a republikánusok nyertek) olyanokat lép, amiről biztos tudja, hogy keresztbe áll Trump elképzeléseinek. Ezek közül az orosz kapcsolat a legfontosabb, amibe most Obama bele akart rúgni. Nem sikerült, mert Putyin ennél okosabb. A tét óriási. Obama neki akar menni az oroszoknak, mely esetben Kína lenne a nevető harmadik. Trump pedig első lépésként Kínát akarja kinyírni, ami után aligha lesz kedve nekimenni az oroszoknak is. Ebből pedig világosan kitűnik, hogy Trump egy árnyalattal okosabb, mint Obama. Mi pedig örülhetünk, hogy ő nyerte a választásokat.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2061) Csirke és tojás

Tibor bá’ online

 

Holnapról olcsóbb lesz a baromfihús és a tojás. Olcsóbb lesz, mert az Általános forgalmi adót 27 százalékról lecsökkentették 5 százalékra. Hurrá! A megkérdezett hipermarketek letették a főesküt, hogy az árcsökkenést az utolsó fillérig átengedik a fogyasztóknak. Kérdem én, mi más állíthatnának. Mondják meg az igazat? Hát, ha hülyék lennének. Tehát? Holnaptól kezdve a szárnyasok és termékeik körülbelül egyötöddel olcsóbbak lesznek. Egy ideig, aztán szép lassan visszacsúsznak oda, ahol ma voltak. Ugyanis pontosan ez történt a sertéshússal. De, ha a sertéshússal nem történt volna, a baromfival egészen biztos megtörténne, sőt nagy valószínűséggel még feljebb fog menni. Ugyanis a madár influenza (ami a szárnyasokra nézve halálos) sikeresen bejutott hazánkba, és az elterjedés megakadályozása végett millió (!!!) számra ölik a szárnyasokat. Ha a járvány terjedését nem sikerül megállítani, akkor a baromfihúst hamarosan aranyárban fogják mérni.

A küzdelem elég kilátástalan, mert a kórt a vadmadarak terjesztik. Ez ellen kizárólag zárt tartással lehet védekezni, de véleményem szerint az se tökéletes. Ugyanis ha galambok le tudnak jutni az aluljárókba. Sőt én már láttam verebet hipermarket polcain zabálni, akkor a zárt tartású baromfikhoz is be tudnak jutni. És miért ne jutnának be, amikor ott bőségesen találni hulladék magokat? Szóval bármi volt Orbán szándéka az áfa csökkentéssel, a természet alaposan beleköp a levesbe. – Ne legyen igazam!

_________________________________________________________

Régen, gyerekkoromban Szilveszterkor a mentők perselyeztek, felszólítva a jókedvű mulatozókat, hogy adakozzanak, egészítsék ki a nyomorúságos fizetésüket. Az enyhén spicces polgárokat emlékeztették arra, hogy bárkit érhet baleset, bárkinek szüksége lehet a mentők ingyenes szolgáltatására. – Miután nálam nincs reklám, ugráló szövegek, idegesítő tolakodások, vagyis egyetlen peták hasznos sincs a honlapból, viszont havonta van 35.000 látogató, esetleg felhívom a figyelmeteket, hogy OTP 11773030-00271383 van lehetőség az adakozásra. Na jó, ha engem nem támogattok, semmi vész, a honlap jövőre is szolgáltat, de ne feledjétek, ha holnap, holnap után jön a postás, ő is koldulni fog egy hangos „Boldog újévvel”. Ha pedig csak ez kell, akkor én is kívánok minden idelátogató olvasónak nem csak boldog, de sikeres új esztendőt is. Tibor bá’ és Éva nénje.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________