(2078) Tetemre hívom Mszilárdot

Tibor bá’ online

 

2017.01.16-án küldték át a következő hírlevelet a Realclimate-tól:

http://www.realclimate.org/index.php?p=19860

Ami így kezdődik:

The NASA data conspiracy theory and the cold sun

When climate deniers are desperate because the measurements don’t fit their claims, some of them take the final straw: they try to deny and discredit the data.

The years 2014 and 2015 reached new records in the global temperature, and 2016 has done so again. Some don’t like this because it doesn’t fit their political message, so they try to spread doubt about the observational records of global surface temperatures. A favorite target are the adjustments that occur as these observational records are gradually being vetted and improved by adding new data and eliminating artifacts that arise e.g. from changing measurement practices or the urban heat island effect. More about this is explained in this blog article by Victor Venema from Bonn University, a leading expert on homogenization of climate data. And of course the new paper by Hausfather et al, that made quite a bit of news recently, documents how meticulously scientists work to eliminate bias in sea surface temperature data, in this case arising from a changing proportion of ship versus buoy observations……….

Ebből most lefordítok néhány mondatot, hogy az angolul nem tudok is értsék, miről van szó:

Konspirációs elmélet a NASA adataival kapcsolatban, és a hideg Nap

Amikor a klíma szkeptikusok bajban vannak, mert a mérések nem támasztják alá állításaikat, néhányan közülük előhúzza az utolsó érvet: csalnak az adatokkal.

2014 és 2015 években új rekordok születtek a globális hőmérséklet terén. 2016-ban ez megismétlődött. Vannak, akiknek ez nem tetszik, mert nem húzza alá elképzeléseiket. Mit tesznek tehát? A globális földfelszín mérések eredményeit próbálják kétségbe vonni és terjeszteni kétségeiket. Kedvenc témájuk az előforduló javítások, amikre akkor kerül sor, amikor a feljegyzett adatokat átvizsgálják és elvégzik a szükséges korrekciókat, és megszüntetik az ideiglenes értékeket, amik a méréstechnika fejlődéséből, vagy városi hő szigetek figyelembevételével történik.

Tibor bá’: Bizonyára emlékeztek, hogy Mszilárd folyamatosan azzal állt elő, hogy a NASA csal az adatokkal. Ennek bizonyítására előbányászott régi és új táblázatokat, és bemutatta, hogy bizonyos adatok valóban meg lettek változtatva. Ez a „bizonyíték” többeket megtévesztett, aminek adtak is hangot. Mszilárd nem volt egy elszigetelt eset, ezért született meg ez a poszt. Akit érdekel, és tud angolul, olvassa el az egészet. Számomra elég annyi, hogy a NASA nem tagadja egyes korábbi adatok javítását, aminek szükségszerűségét megindokolta.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

87 gondolat erről: „(2078) Tetemre hívom Mszilárdot

  1. Tibor’bá!
    Szilárd sosem tagadta a GW-t. Miért akarod „földbe döngölni”? Vagyis tudom, mert szerinted Szilárd hamis illúziókat kelt a cikkeivel, hogy nem a klímahalál lesz a végzetünk. Ezzel szemben van Guy Mc. 10 éven belüli megsülünk próféciája. Te ezt akarod valahogy „beleverni” az idejárók fejébe.
    „Az értelmes emberek vitafóruma – Van, aki a tudatlanságot választja.”
    Ebbe bele kell, hogy férjen Szilárd mondanivalója is, aztán az értelmesebbje úgyis utánanéz dolgoknak és leszűri belőle a lényeget. Egyszer olvastam egy interjút egy 100 éves bácsival, és jött a szokásos kérdés, hogy mi a hosszú élet titka, a válasz: mindent csak mértékkel! Remélem, hogy Te is majd akkor ezt mondod! 🙂

  2. Mszilárd csúsztat, szelektál és szőrszálhasogat.
    A trendek akkor is egyértelműek, ha a NASA még javított is az adatain.
    Aki meg ért valamelyest a fizikához, a jég olvadáshőjét és a víz fajhőjének arányát- annak teljesen egyértelmű, hol is tartunk…

  3. Még „szerencse”, hogy kb. 10 éven belül kiderül.

  4. 2:
    Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba. Mszilárd azt állítja, hogy
    1) A NASA meghamisítja az adatokat.
    2) Van egy kis melegedés, de ez természetes kilengés és hamarosan meg fog fordulni a kilengés iránya.
    Ezzel szemben a NASA ismertette, miért javít ki egyes adatokat, és a trendből nem az látszik, hogy természetes, emberi tevékenységtől független lenne. — Úgy mellesleg földbe meg nem döngölöm, még vendég posztja is lehetett. Vagyis a te véleményed is kurvára szélsőséges, amit megtehetsz, nem vagy kitiltva.

  5. Bulváréknál is nagyhírü, eddig hibamentes magán-meteorológus ezt így kapja össze röviden:
    ” … a magánmeteorológus szerint az idei tél rendkívül hideg lesz, ez eddig úgy néz ki, hogy be is jön, mivel nem volt nagyon meleg, január 7-én pedig akár -15 Celsius fokot is mérhetünk sokfelé.

    A február viszont enyhébb lesz Dávid Mihály jóslata alapján, míg március második felében kifejezetten meleg napokra számíthatunk. Az utolsó fagy március 7-e körül lesz, ősszel pedig november 10-e körül csökken ismét fagypont alá a hőmérséklet. Április második felében lehűlés érkezik, a nyári forróság azonban három hónapon keresztül fog tartani, egészen szeptember első hetéig igazi nyarunk lesz! 2017 sokkal csapadékosabb lesz a meteorológus szerint, mint 2016, az idei nyáron egymást fogják érni a zivatarok…”

  6. 7. pimpo

    Gondolom a dávid naptárra gondolsz.Többen mondják hogy az éves „jóslatai” bejönnek.
    Valakinek van tapasztalata? Tényleg működik?
    Gondolom népi megfigyelésekből kalkulálja…

  7. Nem kételkedem a globális felmelegedés tényében, azt sem vitatom, hogy az emberi tevékenységnek (is) jelentős szerepe van e riasztó folyamatban.
    Viszont az ördög a részletekbe aprózza el magát.
    Tavaly novemberi cikkek sorozata számolt be arról, hogy milyen hőmérsékleti anomáliát jeleztek a mérőbóják, melyek közül több a 90. fok magasságában helyezkedik el: 0 és +1,2 C fok is előfordult.
    Ez konkrétan 2016. nov. 21-i írás Molnár Csaba tollából az MNO-n.
    http://mno.hu/kulfold/brutalis-gyorsasaggal-melegszik-bolygonk-1372608

    Magyarországon is szokatlan mélységbe ereszkedett a hőmérő higanyszála az elmúlt hetekben – cca. vízkereszttől kezdve: -20 C fok alatti értékeket is mértek.

    Lehet, hogy jobban kellett volna figyelnem anno földrajzórán a gimnáziumban, de megkockáztatom a kérdést – itt szakemberek vitáznak globális kérdésekről: ha 2016. nov. 21-én +1,2 C fokot mértek az Arktiszon, akkor honnan jött másfél hónappal később az extra hideg Közép-Európába?

    Más: nyilván fizikailag bizonyított, hogy a CO2 molekula elnyeli a földről visszasugárzott hőt, mert annak hullámhossza harmonizál a szén-dioxid elnyelő képességével.
    Ez a molekula tengelyes szerkezetű: a szénatom helyezkedik el középen, tőle jobbra és balra egy-egy oxigénatom – közös egyenesen. Viszont ez a formáció egy földhöz viszonyított koordináta rendszerben folyamatosan pörög, változik a geometriai helyzete – minden tengelyállás esetében elnyeli azt a hőáramot, amelynek a mozgási irányában áll? Mi történik a molekulával? Megnő az atomok távolsága egymástól? Ha igen, az örökre úgy marad, vagy ismét alakul a belső viszony és visszalöki a hőáramot a Föld felé. Nem lehet, hogy a molekulák egy része teljesen más irányba sugározza ki magából az elnyelt energiát?

    A CO2 molekulák mennyisége egy adott térfogatú levegőmennyiségben igen kis számú. Hogyan képeznek ők olyan burkot a Föld körül az atmoszférában, hogy az ténylegesen üvegház (fóliaház) jellegű legyen?
    Ha nem egy összefüggő gömbhéj mentén helyezkednek el, akkor a molekuláknak csak egy kisebb hányada tükrözhet vissza hőáramot a Föld felé…

    Az emberi tevékenység által keletkező üvegház hatású gázokkal sokat foglalkozunk. Mi van azzal a hővel, ami a szén-dioxid létrejöttének előfeltétele? Nyilván az is hozzájárul a fölmelegedéshez. Annak a hőnek is hasonló a hullámhossza, mint amit a Föld a Napból jövő hőből visszasugároz az űr irányába?

    Köszönöm, ha valaki rövid válaszokkal segít e dilemmáim feloldásában.

    Ha lehet, a lesajnálós stílust mellőzni szíveskedjetek.

    Üdvözlettel: Csorba Tibor Békéscsabáról

  8. 9 Statikus
    Nem tudok neked pontos választ adni, mert az utca nevet nem adtad meg az utolsó sorban.

    Találgatok. Dobozi út, és július 4-én születtél.

    Nem tudjátok, hogy mit írtok le! 🙁

  9. 10. „Nem tudjátok, hogy mit írtok le!” ???

    Itt a hozzászólásokban még soha senki nem írta le a lakhely- és a levelezési címét. Én sem fogom, (sőt anyám nevét, az adószámomat és bankkártyám PIN-kódját sem).
    Szóval: nem értem a kérdést, illetve, ha úgy van, ahogy gondolom, akkor köszönöm, de nem kérek választ a felvetéseimre.
    További sikeres elemző munkát kívánok a közösségeteknek.
    Persze ezután is érdeklődve olvaslak Benneteket.

  10. 9. Hát ez nagyon nem úgy van, mint ahogyan te azt itt laikusként képzeled. A CO2 molekula elnyelési színképének atomfizikai értelmezése, valamint az üvegházhatás mélyebb fizikai kifejtése meghaladná az itteni keretet és bizonyos fizikai alapismereteket is igényelne. Tömören a válasz: nem lehet. Amit írtál az sületlenség.

  11. 11:
    Kedves Statikus!
    Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a wikiben. Itt ezeket neked leírni tul sok időt venne igénybe.

  12. 11: „köszönöm, de nem kérek választ”

    Te most berágtál egy alapvetően jóindulatú figyelmeztetésre?
    Nem értem… miért ITT kérdezel, ha ilyen érzékeny vagy? Mikor ezen a fórumon szokott menni keményen az adok-kapok… 🙂

  13. 14. A fenét rágtam be, illetve ez a kifejezés nem fedi a valóságot. Értelmezhetetlen a 10. válasz számomra, mert érdektelen témát vet föl, figyelembe sem veszi a kérdéseimet. És: mit nem tudok abból, hogy mit kell/szabad föltenni ide? Arra következtettem, amit aztán a 12.-ben meg is kaptam: sületlenség, amit gondolok e témakörben.
    Az, hogy „laikus” vagyok, egy axióma, amiből már könnyű arra következtetni, hogy sületlenség a felvetésem, reményem sincs arra a gondolkodási szintre eljutni, ahol Ti szakavatott klímatudósok felhőztök.
    Szerintem szerényen, tisztelettudóan kérdeztem. Olyan kérdéseket fogalmaztam meg, melyeknek igenis köze van a házi feladatban foglaltakhoz – ténylegesen mi történik a szén-dioxid molekulával a levegőben, ami alapján üvegház hatást produkál. Kérdezett már valaki itt ilyet? Nem, mert ide csak olyanok „járnak”, akik számára mindez evidens, nem is kell vele foglalkozni…Azért nem kérek választ, mert pontosan azt kaptam, amit vártam.
    Nem sértődtem meg – egy tapasztalattal gazdagabb lettem, klíma ismereteim egy jottányit sem gazdagodtak.

    13. Tibor bá’: a wiki-re irányítás is rejtett gúnyolódás. Éppen az, hogy nem kapok választ.

    Most pedig folytassátok a beszélgetést a magatok szintjén. Ezen utolsó mondatom sem tartalmaz „berágós” indulatot szándékom és érzésem szerint.
    Szép, „hideg napokat” kívánok – persze nem Újvidéken: nem „Cseres” a vezetéknevem.

  14. 15. Azt várod, hogy egy féléves egyetemi tananyagot, ami már komoly fizika területen szerzett alapokat feltételez, néhány mondatban írjunk le itt? Hidd el, a molekulák abszorpciós spektruma, nem függ a molekula térbeli helyzetétől.

  15. 15 Statikus
    A verseidet jobban élveztem, mint a hozzászólásaidat. 🙂
    Csodálom, hogy afféle érzékeny művészlélekként nem vetted le n/a válaszából, hogy éppen azon ironizált, hogy miután köztudott, hogy itt senki nem használja saját nevét és személyi adatait, a hozzászólásodhoz érthetetlen okból odabiggyeszted nevedet és lakhelyedet, ami teljesen közömbös itt…
    És az is látszik, hogy ritkán nézel ide be, mert ezeket a kérdéseket nem is olyan régen már feltették mások is, és amiből kiderült, hogy mennyire rosszul értelmezik egyesek az üvegház hatást.
    Ott is leírtam, az üvegház hatást nem valamiféle konkrét hővisszaverő réteg valósítja meg, hanem a légkör teljes egésze, amely szétszórja minden irányba a hősugárzást, ami a föld felől jön.
    Ezt úgy lehet talán érzékeltetni, mintha egy lámpa fényét vizsgálnám erős ködön keresztül. A fény nagyobb távolságból sokkal gyengébben látszik, mint köd nélkül, tehát nem jut át a sugárzása rajta, mert nagy részét szétszórják, részben visszaverik a köd részecskéi.
    Ugyanakkor a fényforrás közelében a fény szóródása miatt sokkal világosabb lesz a fénysugáron kívül eső közeli térben is, viszont a fényforrástól távolodva ez gyorsan lecsökken.
    Tehát a köd a megvilágítás nagy részét ott tartja a forrás közelében, és ebben a folyamatban nem egy konkrét fényvisszaverő réteg hat, hanem a köd összes apró vízszemcséje. Az üvegház hatásnál a CO2 molekulák jelentik a ködben lévő vízcseppecskéket.
    Ennyi, nagyon röviden.

  16. 15: „mert ide csak olyanok “járnak”, akik számára mindez evidens”

    Figyelj, klíma témához én se szólok, mert hülye vagyok hozzá (a hozzátartozó elméleti fizikához). Egy csomót utána kellene olvasnom ahhoz, hogy legalább kérdezni tudjak… 🙂 Itt nincs senkinek arra ideje, hogy fizikaszemináriumot tartson nekem, neked, bárkinek. Szükséges (lenne), hogy saját magunkat képezzük a szükséges szintre… Szóval tényleg úgy van, hogy – általában – az szól hozzá, aki érti is, amit ír. Nem megsértődni kell, hanem tudomásul venni, és olvasni sokat. 😉

  17. 16.
    „nem függ a molekula térbeli helyzetétől”
    Illetve, ha függ tőle, akkor a méréssel megállapított érték már tartalmazza a véletlenszerűen álló molekulákból adódó statisztikai átlagot. 🙂

  18. 19. n/a
    Nem először jelenik meg itt a blogon, erősen irodalommal fertőzött ember, néhány versét már betette ide, általában igen aktuális témákra…

  19. 20. hubab > Ez már egy tiszteletre méltó válasz. (Persze arra nem elég, hogy a szén-dioxid üvegház hatásának hatékonyságára valamilyen elfogadható magyarázatot adjon, hiszen – ha jól tudom – a levegőben 10 000 molekula közül 4 db a CO2 molekulák száma – elképesztően kevésnek tűnik.)

    Emberi tevékenység – növekvő szén-dioxid koncentráció – üvegházhatás – klímaváltozás.

    Amíg a fenti kérdéseimre (most már a magam erejéből keresem) nem kapok választ, addig ez a négyes fogalomsor számomra dogma – nem vallási értelemben.

    Felhozok egy egyszerű vallási jellegű dogmát példaként, melyet elkezdtem boncolgatni a magam módján (nyilván már milliószor megtették ezt mások), de vallásos ismerőseim körében jelentős mértékű tekintélyvesztést szenvedtem:

    Mária szeplőtelen fogantatása…
    Mária a Biblia szerint is hús-vér, élő asszony (nő) volt, tehát a mai emberre jellemzően méhe volt, petesejtjei voltak, „ovulált”. A petesejtjében 23 kromoszóma állt készenlétben a másik nem 23 kromoszómáját fogadni. Méhében Jézus megfogant…Hogyan? Emberi csecsemőként megszületnie csak női petesejt és férfi spermium egyesülésének következtében volt lehetséges. Kié volt a másik 23 kromoszóma: 1.) Istené? (hogy készítette); 2.) a Mária által álmában látott angyalé? (férfi angyal volt? voltak heréi? volt tesztoszteronja? hogy juttatta fizikai értelemben a hímivarsejtet Mária petéjébe?) Nos: főleg a vallásos női ismerőseim körében teljes volt a felzúdulás, istenkáromlással vádoltak. Pedig „csak” egy 2000 éves dogma mélységeibe kívántam behatolni és mai tudásom szerint értelmezni egy jelenséget.

    A citált klímaprobléma nyilvános vitája néhány tízéves. Napi rendszerességgel bombáznak vele minden lehetséges hírcsatornán – a fenti négy fogalom folyamatos ismétlésén túl semmi további magyarázattal nem szolgálva.
    Tudományos ismeretterjesztéssel – az erre szolgáló természettudományos tv-csatornák által egyértelmű, tehát matematikailag, fizikailag alátámasztott, megcáfolhatatlan, demonstrált előadásokkal kellene az ilyen sületleneket, mint én is vagyok jobb belátásra bírni – minél előbb, nehogy a dogma gyanúja levakarhatatlanná váljon.

    22. Tibor bá’> tűrjél még egy kicsit:

    A gőg

    Ó, a gőg, az rozsdás vért,
    agyagláb Küklopsz alatt,
    képzelt erény csodákért,
    melyek folyton omlanak.

    Akit a gőg felhőkig repít,
    úgy hiszi, övé a szárny –
    délibábot istenít,
    s személye béna árny.

    A gőg mindentől taszít,
    beképzelt, torz állapot –
    szívet, lelket fölhasít,
    s ingyen árul bánatot.

    Gőggel élni epe íz,
    meddő maga-szeretés:
    hamis bornak fele víz –
    osztályrésze feledés.

    2017.01.14. Cs.T.

    Utóirat: az igazi költők kiírhatják a nevüket a versük fölé, vagy alá. Ezen a blogon n/a szerint ezt íratlan szabály tiltja…

  20. 23:
    Ennél volt nagyobb marhaság is. A halott, oszlásnak indult Lázár „felkelt és járt”. Szívműködés hiányában az agyvelő felbomlik. Az erekben a vér megszilárdul. A belekben lévő mikroorganizmusok beindítják a test rohadását. A feltámasztás nyilvánvalóan humbug. És hogyan jár Jézus a vízen? Megszűnik a tömege, vagy eltűnik alatta a gravitáció? Csakhogy a vallásos emberek általában bigott hülyék, se a fizikát se a biológiát nem ismerik. Hinni viszont tudnak, ahhoz nem kell ész.

  21. 23 Statikus
    „Ezen a blogon n/a szerint ezt íratlan szabály tiltja…”
    Ezt 17 hubab mondta.

    Azt akartam mondani, hogy nagyon sok adatot adtál meg magadról, amellyel könnyen beazonositható vagy.
    Nem látok bele a gazda gépébe, csak azt látom amit itt leírsz.
    Tudom hol laksz, (utca hsz), mi a munkád, mikor születtél…
    Nem én kérdeztem, Te mondtad.
    A bankkártyád PIN-kódját nem tudom, de megtudhatnám ha akarnám.
    „Az érintés nélküli bankkártyák tartalma teljes egészében olvasható, bárki számára hozzáférhető eszközökkel”
    http://www.proguard-europe.com/hu/hirek/reszletek/1032/hogyan-vedhetjuk-meg-az-erintes-nelkuli-bank-kartyankat-az-adatlopasoktol
    Ez veszélyes! Így akár céltáblát is rajzolhatnál a fenekedre.
    Ja, a klímát nen értem, csak látom hogy működik. Az is sok nekem. Remeg a gyomrom az idegességtől.

  22. 23.
    Statikus.

    Véletlen a név egybeesés, vagy ugyan az a „Statikus vagy” aki egy Tulok nevezetű figura oldalán kommentelget ugyan ebben a stílusban?..
    Ez a verselős, vallásos marhaság, amit ide firkálsz, s próbálsz vele „operálni”, nagyon hasonló egy ottani nicknéven írogató okostojáshoz, aki sok esetben pökhendi hangnemben nem egy alkalommal ordenáré hangnemben okította a „hitetleneket”..
    Ez itt nem fog menni amúgy sem, ha csak véletlen is az egybeesés, amit kétlek…

  23. 23 – Statitkus:
    Ez volt az utolsó „vers” minden további hasonló iromány azonnal törölve lesz. Tulajdonképpen ártalmatlan zagyvaság, de miért terheljük az olvasókat. Senki se időmilliomos.

  24. 28:
    Már csak az a kérdés, hogy készülsz fel mindarra, hogy minden, amit eddig 2100- re, 2050- re, vagy urambocsá a pesszimisták 2035- re ígértek,
    gyakorlatilag 10 éven belül le fog zajlani.

  25. 29 Ouse M.D.
    Másképp fogalmazok.
    A Csehek már felkészültek. Elfogadás szintjén vannak.

  26. 29 & 30:
    Ésszerű hozzáállás, még akkor is, ha reménytelen.

    Fél órája kaptam meg a RealClimate utolsó hírlevelét. Nem mondják ki, csak céloznak rá, hogy a melegedés gyorsul. Meg kell szokni, angolul így fogalmaznak: „The difference isn’t yet sufficient to state that the trends are accelerating, but that might not be too far off.”

  27. A négyszögletű kerek erdő lovagjai!

    A mai csúfos galoppozásom végén, amikor már se kezem, se lábam, ideje döntésre jutnunk: egyezzünk ki döntetlenben…

    Megszégyenülni nem könnyű teher, de tudom, hogy magam kerestem a bajt.

  28. 31 Tibor bá’

    „Nem mondják ki, csak céloznak rá, hogy a melegedés gyorsul.”
    Olvassák a blogodat. Nemrég ezt már itt leírtuk.

  29. 32. Statikus
    Ne bánkódj, ez itt nem a te tereped…
    Én nem tartom rossznak a verseidet, de ha valaki éppen meg akarja ismerni őket, inkább keressen meg a neten, nem nagy fáradság…

  30. 9. No én viszont adok egy magyarázatot. Magam is laikus vagyok, majd a fizikusok, vegyészek jól lehurroghatnak. Mondatonként szét lehet szedni, miért nincs igazam, de attól a lényeg megértéséhez ennél több nem kell.

    Nem kell a molekula formáján gondolkodni. Nincs szükség hozzá. Fogadjuk el, hogy ha egy co2 molekulát hősugárzás éri, majd kisugározza.

    A lényeg, hogy a napfény statisztikailag bejut a légkörön keresztül a talajra, azt felmelegíti és hőugárzás formájában elindul kifelé a világűrbe. Nem kanyarog, megy egyenesen.

    Ha találkozik egy molekulával, abban valamilyen mértékben megakad. A szén dioxidnak olyan tulajdonságai vannak, hogy az közel teljesen megfogja a hőt azon az egy molekulányi helyen. Ezt statisztikailag minden irányba kisugározza. Egy molekula felfele, egy másik lefele, a harmadik jobbra, stb.. Ami kiengedi, az olyan, mintha ott se lett volna. Az a kis hő továbbmegy az űr felé, ha nem találkozik több szén dioxid molekulával, akkor ki is jut. Ha mégis, akkor újra van 50% esélye, hogy kifelé menjen.
    Ez nem egy összefüggő lap, hanem ilyen aknák (hőcsapda? 😛 ) elosztva. A probléma, hogy a nagy számok szerint, ha van valamennyi CO2 a levegőben, akkor nem hül a bolygó, mert a veszteséghőből csak annyi távozik, amennnyi felesleg. Ha kevesebb van, jön a jégkorszak, mert több hő távozik, mint amennyi bennt marad+a föld saját hőtermelése.
    Ha viszont akár csak az egyensúlyi állapot+2 molekula van a légkörben, statisztikailag abból az egyik melegíteni fogja a bolygót. Nem nagyon, mérhetetlenül kicsit, de most sokkal több co2 van ott, mint optimum+2.

    Milliónyi egyéb visszacsatolás van, ha ezzel foglalkozó kutatók ezrei sem tudnak pontosan modellezni belőle, én nem is ismerem mindegyiket, és csak egy részüket értem, de a co2re ennél egyszerűbb leírás legfeljebb az lehet, hogy „Fogadd el, a föld kering a nap körül, és forog a tengelye körül, a hold a föld körül, a fű jellemzően zöld, az ég általában kék a szén dioxid pedig üvegházgáz.”

  31. 9.
    Van máááásik mondaná a bohóc.

    Tény hogy melegszik a Föld de lehet erre teljesen más magyarázat is mint a tudomány jelenlegi álláspontja.
    Itt http://nuclearmorphology elolvahatod és megértheted .

    Semmelweiss is hülye volt nagyon sokáig…

  32. 37:
    Nuclearmorphologyából nem kérünk többet.

  33. A kutatók szerint 2016 volt az eddigi legmelegebb év, 2014 és 2015 után ezúttal is, a harmadik egymást követő évben mértek rekordhőmérsékletet – írja a The Guardian. Ráadásul az eddig mért tizenhét legmelegebb év közül tizenhat ebben az évszázadban volt – derült ki a brit meteorológiai szolgálat, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által szerdán közzétett, végleges adatokból. A közvetlen hőmérsékletmérések 1880-ig nyúlnak vissza, de a szakemberek úgy vélik, a Földön legutóbb 115 ezer éve lehetett ilyen meleg. A tudósok mindezért határozottan az emberi tevékenységeket teszik felelőssé.
    James Hansen, az amerikai űrkutatási hivatal egykori vezető klímakutatója és tizenegy szakértőtársa korábban közölte: ez a melegedési ütem olyan hőmérsékletet hozhat a Földre, amilyen az utolsó jégkorszakot megelőző, meleg eemian interglaciális időszakban volt, amely 115 ezer éve ért véget. Ekkor a tengerszint 6-9 méterrel volt magasabb a mainál.
    http://mno.hu/tudomany/a-tavalyi-volt-a-legmelegebb-ev-1381726

  34. 32 Statikus
    Rendbn, megbocsátok.
    De többet ilyet ne tegyél! Ne kívánj többet “hideg napokat”!
    Ez DURVA volt!
    Már kezdtem felfegyverezni magamat és készültem hozzád, hogy megbeszéljük ezt férfiasan, három lépés távolságon belül.

    Az általad említett könyv elolvasását ajánlom mindenkinek.
    Lássátok, milyen az, amikor az egyik ember megbélyegzi a másikat, és mi lesz annak az „eredménye”.
    Ez a könyv megtalálható a MEK-en is, így azonnal olvasható.

  35. 40.
    n/a.

    „Már kezdtem felfegyverezni magamat és készültem hozzád, hogy megbeszéljük ezt férfiasan, három lépés távolságon belül.”

    Megérdemelte volna de nagyon, tegyük hozzá!
    Milyen érdekes az élet?!. Valahogyan mindig visszakapja az ember ugyan azt, amit másokkal tett volna!…
    „Statikus úr” bizonyára kutakodva az emlékei között tudja miről van szó, és levonva a konzekvenciát nem döntetlenekben fog gondolkodni,hogy a tekintélyén esett csorbát valahogyan kiköszörülje , hanem megvilágosodva arról, hogy egy igen sz.r polihisztor,elsunnyog.Ezek a sznobok az egyik site-on – játszva az „őskommentelő” privilégiumát – szinte minden társadalmi problémát, már „Antonio Coimbra De La Coronia Iaz Vedo stílussal felvértezve”, maguk álltal kreált verseléssel lereagálva pökhendi módon válaszolgatva a másképp gondolkodóknak,- iberelve is egymást ezzel -, nevetségessé tettek szinte minden olyan embert, aki éppen nem értett velük egyet. Majd amikor ez nem tetszését váltotta ki sokaknak, az adok-kapok okán összefogva a fenti módon próbálták a sérelmet a szerencsétlennel lerendezni…

  36. A nagyragadozók is szeretnek eljátszogatni a zsákmányállattal…
    Teljen benne örömötök.
    Az eredeti bejegyzésemben egyetlen állítás sincs, csak kérdések vannak. Csupán a kérdéseim alapján hordtok itt össze mindenfélét rólam.
    Ez a stílus nem engem minősít.

    A vers egy hosszabb ciklus egy eleme, így önmagában tőlem minősítheti Tibor bá’ zagyvaságnak is. Elismerem, hogy butaság volt betenni, de még egy zsákmányállatban is lehet indulat, ha torkon ragadják.

    Egyébként nem sunnyogok el, nemtetszésetek ellenére naponta olvasom a blogot, mert tisztelem Tibor bá’-t a széles spektrumú látókörére, az íráskészségére és magas korára tekintettel.
    Sok hozzászólást igenis értékesnek tartok.
    Nekem nem elég, amit a klímaváltozásról napi rendszerességgel olvasok, hallok – szeretném megérteni a részleteket.

    Vadászatok tovább – belőlem nem lesz ebéd, egyébként is elrontanátok velem a gyomrotokat.
    A „hideg napok”, jelzős kifejezést a jelenlegi téli hőmérsékletre célozva alkalmaztam, utólagos engedelmetekkel szójátéknak tartva, mivel Cseres Tibor szignója is Cs.T.

    Gondolom betolakodónak tartotok, hiszen évek óta nem szólalok itt meg, elsősorban ezért kapom a kokikat. Nem tartom tisztességesnek, hogy a fenti soraim miatt olyan emberi tulajdonságokkal vádoltok, amelyek engem is taszítanak.

    Írjatok a klímaváltozással kapcsolatban úgy, hogy az haladja meg napi sajtóban közöltek saláta szintjét.

  37. 43:
    Legyen az neked elég, hogy kijelentem „bűnöd” nincs arányban az elszenvedett „büntetéseddel”. — Talán tudod, hogy tyúkokat is tartunk. A tyúkokat a közvélemény buta állatnak tart, de ez nem igaz. Sokkal inkább vonatkozik rájuk a kegyetlenség. Ha valamelyik megsérül úgy, hogy vére is fakad (igen jó a szaglásuk) annak az összes nekiesik, agyoncsipkedik és a végén felzabálják. Megoldás: A véres tyúkot karanténba kell zárni addig, amíg abba nem hagyja a vérzést.

  38. „Tetemre hívom Mszilárdot”

    By the way, where is Mszilárd? 😮

  39. 43 Statikus
    „Írjatok a klímaváltozással kapcsolatban úgy, hogy az haladja meg napi sajtóban közöltek saláta szintjét.”
    Ez nehéz. Már szinte mindent kitárgyaltunk.
    Ezt már csak ragozni és részletezni lehetne. Elmondhatnánk hogyan fő meg az ember lassan. A hőgutát részletezhetnénk.
    De erre én nem vágyok.

    Amit még „fogyasztani tudok” az az emberi reakció, ahogyan viselkednek az események hatására.
    Figyeljük tehát!

    Egy ilyen:
    Az ftp://sidads.colorado.edu/DATASETS/NOAA/G02135/north/daily/data/N_seaice_extent_daily_v2.1.csv helyen újabb formátumban tárolják az adatokat.
    Eddig kettő adatbázis volt. A korábbi évek adatait egy fájl-ban, a friss adatokat pedig egy másikban tárolták.
    Ezen változtattak az újabb formával. Itt minden adat egyben van.
    Amit kiérzek ebből, az hogy nem akarják szétbontani, részletezni. Ez van és kész.

    Akkor tehát EZ VAN.

  40. 47.
    Nincs jelentősége. A majom kormányzása alatt sem tettek semmit a klimaváltozás ellen ,most sem tesznek.Ha a banya nyert volna akkor sem tettek volna semmit… 🙂
    Senki sem tesz semmit a klimaváltozás ellen,akkor meg mit beszélni róla,nemde ?! 🙂 Egyre jobban tetszik nekem ez a trumpli,olyan székelyesen parasztos az észjárása 🙂

  41. 47. & 48.:
    Így van. Teljesen felesleges pénzt kidobni olyasmire, aminek nincs értelme. NASA kutatás nélkül is tudjuk mi következik be. A NASA se tudja, hogy mikor. Az viszont világos, hogy senki se fog tenni semmit ellene, mert amit tenni lehetne, azt senki se akarja. A világ úgy akar élni, ahogy ezt eddig megszokta. A kutya se hajlandó meghúzni a nadrágszíjat. Éjünk kényelmesen, kellemesen, amíg lehet! 🙁

  42. 48, 49
    Akkor viszont egy új korszak kezdődött.
    Én 18-ára datálom a kezdetét, mert ekkor érzékeltem először ilyen változásokat.
    Trump ezzel ugyanazt teszi, mint a Csehek. (Fentebb linkeltem a hírt.)
    Csehek kevesen vannak, de Amerika azért jelentősebb.
    A példa ragadós lesz és megindul a lavina, ill. már meg is indult.
    Hamarosan kimondják a Párizsi egyezmény érvénytelenségét is, és mindenki tesz rá mindenre.
    Lovak között a gyeplő.

  43. Belőlem a politikusok ilyenfajta csodálatot váltanak ki:

    És van aki még nem lát át az egészen?:-)
    Talán a down kórosokat még érdeklik ezen jelentéktelen szavak miket ők megformálnak kicsi hazug szájukkal.

  44. 50:
    Semmilyen érvénytelenséget nem fognak kimondani. Egyszerűen le fogják szabotálni – feltűnés nélkül, szép csendben.

  45. Megállapítom, hogy „BELESZAROK A KLÍMÁBA” korszak megkezdődött 2017 január 18-án.
    A kiindulópontja Amerika, mert először ott észleltem a változásokat.

    Ezt a posztot lezártnak tekintem.

    Spájzolás nem fontos, felkészülés lehetetlen.
    A pálinkafőzésről még beszélhetünk. 🙂

  46. 50.
    Igen,mostantól új korszak kezdödött.Duplán nem teszünk semmit a klimaváltozás megfékezéséért 🙂 …hiszen eddig sem tettünk semmit a röhejes aláirásokon és üres lárifárin kivül…

    Viszont a buzik tényleg aggodhatnak Trump miatt 🙂 vége a liberalista oltalomnak
    Már csak a német vén kurvát kell elzavarni és akkor egész elviselhető lesz a kipusztulásunk 🙂

  47. Újra és újra elcsodálkozom azon, hogyan állnak egyesek a közelgő eseményhez és a felkészüléshez. De komolyan! A kritika nem trollkodás, nem konkrét személynek szól, hanem általános. Carpe diem? Had kérdezzem meg, itt ki látott már halált, úgy értem erőszakos, kínhalált vagy gyors halált, miután a fejről nem állapítod meg, hogy az fej volt?! Mert könnyű azt mondani lesz@rom, ha jön, aminek jönnie kell, jöjjön. Valóban? Ehhez érteni kellene ahhoz is, hogy %-os eséllyel hogyan halsz majd meg, mert ha erőszakos halállal az elején, akkor rendesen meg fogod szenvedni és ha most ezt előre látnád, úgy tepernél felkészülni, hogy porzana utánad a tiszta aszfalt út.

    Ezredszer írom le: az összeomlás – ez egy általános fogalom az atomháború utánra értendően, de mindegy, sok forgatókönyvre ugyanaz – után számos fázis lesz. Most nem Tibor bá’ írásában szereplőkre gondolok. A fázisokban eltérő szociálpszichológiai folyamatok és eltérő lelki állapotban (és egyében) lévő egyedek, csoportok és tömegek lesznek. Ezt leírhatnám, de lenne vagy száz oldal az biztos. És ez csak egy szelete, nagyon kicsi szelete az egésznek. Röviden – mivel a többség az elején fog meghalni – az erőszakos halál fog aratni, olyanok által, akik nem tudnak rendesen ölni, emiatt viszont az áldozatok megszenvedik majd istentelenül és borzalmasan. (Sokan mondogatják, milyen gyors a fejlevágás. Ezek azok, akik láttak egyet-kettőt, félig becsukott szemmel… mutathatnék olyat, ahol tizenéves gyerek vagy tíz percig visít és csak nem akar szegény elájulni vagy netán meghalni.) Szóval, én mások helyében picit visszavennék eme hozzáállásból. MIELŐTT JÖNNE A BEKÓSTOLÁS: láttam több ezer, tán tízezer feletti halált, amikor a felvétel közben hal meg az áldozat, több ezer helyszínelési képet, videót, ahol már halott volt az áldozat és igen, éreztek hetekig olyan hullaszagot, hogy 200 méterről behányt mindenki. Tudom, hogy kell ölni (remélem SOHA nem kell megtennem). Tudom mit okoz egy Kalasnyikov 7,62-ese 10 centiről gáznyomással együtt, vagy 1 méterről, 100 méterről, földön megcsúsztatva perdülettel (gurulatot is használják, de nem „geller”!), de tudom ugyanezt az 5,45-ösről is. Eltalálom a célpontot 400 méterről is Kalasnyikovval és célzás nélkül is, nem csípőből, hanem tartva vállba, de nem célozva. Ez nem felvágás, hanem tény. (Kár, hogy ezzel kell foglalkoznom.) Tekes és egyéb hasonló kapcsolataim ezen nem kicsit vannak meglepődve, elismerve, hogy számos téren messze felülmúlom a tapasztalatukat. És – nem jogállamban értve!!! – hezitálás és erkölcsi aggály nélkül tudnám megtenni, ha kell egy álló napon keresztül is, egyszerűen hidegen hagyna, szín tiszta pragmatizmus lenne számomra a feladat. Ismétlem, SOHA ne kelljen megtennem egyetlen egyszer se!!! Ezt azért írom, hogy jelezzem, ehhez – is – értek.

    Felkészülés… látom és nem értem, egyszerűen nem ért hozzá kábé senki. Ami azért is különös, mert eleve összejártok, eleve van itt szaktudás, de NULLA szinergia. Balázs egy zseniális önfenntartó, aki előtt emelem kalapom és a szomszédja előtt is – nem 🙂 nevezném nevén Balázs – és természetesen mindazok előtt, akik Balázshoz hasonlóak itt. De hol a védelem? Oké, hogy víz, kaja, tűzifa stb. lesz, de hol a védelem? Mert maga a falu veszedelmes lesz rátok nézve. Megismétlem sokadszorra, olyan nem lesz, mint a Jericho sorozatban, hogy az esemény után összefog a falu. (Illetve lesz, de véres lesz és hadúrasdi lesz a vége, aminél a konkrét személy esélye a túlélésre drámaian csökken. Meg hát, ki akar nőket és gyerekeket gyilkolászni?!! Mert azzal fog járni…)

    A felkészülés nem pénz kérdése; legalábbis egy szintig. Aki gyermektelen, annak egész mások a lehetőségei… full felkészülhet egyedileg, akár a párjával is, ha a párja nőként nyitott erre. Gyerekkel már más a helyzet, sokkal nehezebb.

    Közösségi felkészülés… sokszor leírtam – erről is lehetne több száz oldalban értekezni – nem kivitelezhetetlen, nem feltétlenül pénz kérdése, de nyilván minél több a befektetett pénz, annál jobban pörög az esély óra felfelé százalékosan. Alap: megfelelő település, prepper keménymag, költözzetek egy helyre. Bántás nélkül… Jásd nem ideális, de ez csak akkor igaz, ha nem erősítetek rá a védelemre. Jani ezt megírtam anno, körkörösen vesznek körbe a falvak, onnan jön elsőnek az „áldás”, ha Jásdot sikerül összefogni.

    Szóval, megfelelő település, prepper keménymag, készletezés, tudás és gyakorlat mind a védelem, mind a „kaja termesztés/tenyésztés” terén és még sok másban is. Egy megfelelő paraméterekkel rendelkező 500-1000 fős falut felkészíteni nem lehetetlen, meg lehet tenni kis összegért, persze nagy tételben játszva, az egy olyan „erődítmény” lesz, ahonnan lepattan majd minden támadás; Tibor bá’ ehhez jobban értek.

    De ami a legfontosabb… CSENDBEN, radarszint alatt. Az államot egyáltalán nem zavarja, ha LEGÁLISAN felkészül egy csoport, sőt örül neki, de erről ne egy nyílt fórumon értekezzetek. Aztat nem szeresse; jogosan.

    Klíma adatok adottak, a nukleáris fegyverkezés is, valamint az is, hogy mennyit hűt egy atomháború, pláne mivel jár – ebben nekem senki ne okoskodjon, mert nem ért hozzá és idegesítő egy idő után – és mi a menete. Megteszik. Én túlélem – persze majd a disztópikus-posztapokaliptikus világban lehet első nap lőnek ki, de az más kérdés – az itt jelenlévők nagy része nem. Ezen változtassatok az ég szerelmére.

    Építő szándék, nem ugatás volt ez.

  48. 56.
    Túl sokat strapálod magad az összeomlás és a felkészülés miatt és túl nagy jelentőséget tulajdonitasz ennek.Sokfajta lehetséges világvége létezik , lehet holnap autobalesetben halsz meg hatalmas kín közzepette ,vagy gyomorrákot diagnosztizálnak és két év mulva elsorvadva elpatkolsz . Vagy a házadra zuhan egy szép reggel egy repülő és detto kampec.
    Ezekre pont úgy nem lehet felkészülni,ahogy az álltalad vizionált világvégi hangulatra sem,mert ez csak a te víziód és félelmed.
    Lehet megjelenik a klimaváltozás miatt egy szupervirus és megfertőz mindenkit,és utolsó vonaglásában senkinek sem lesz kedve harcolni semmiért csak szép csendben elhullunk ,mint ősszel a legyek .
    Mindenesetre az én életkedvemet nem tudja elvenni a legvadabb és legpesszimistább jövőkép sem.És nem azért mert hülye vagyok 🙂

  49. A klímaváltozás miatt jóval magasabbra emelkedhet a tengerek szintje, mint azt eddig vélték – derült ki egy új amerikai kutatásból. A Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tengerfelszín mostani hőmérséklete nagyjából megegyezik a legutolsó interglaciális, azaz két jégkorszak közötti melegebb időszakéval, amikor azonban a tengerek szintje a jelenleginél 6-9 méterrel is magasabbak voltak.
    http://inforadio.hu/tudomany/2017/01/20/meg_durvabb_lehet_a_klimavaltozas_hatasa/

  50. 56:
    Jövőnk! A hosszú bejegyzésedre holnap válaszolok egy posztban.

  51. 60: Azt nagyon várjuk szerintem többen is! Erre nagyon kíváncsi vagyok. 🙂

  52. 60 Tibor bá’ 😀 ajaj, előre félek. Ismerve Téged és amennyire hasonlítasz atyai nagyapámra, már érzem a pofonofon előszelét; nem vert az öreg, de mindig vitatkoztunk. 🙂

    Várom, remélem konstruktív pofon lesz, de jobban örülnék, ha nem az ízekre szedés kísérlete lenne, hanem szinergiát adnál hozzá; bár szerintem e kettő elegye lesz. Meglátjuk… 🙂

  53. Az 56-os hozzászólás kapcsán Mekcsey (Dobó alvezére) halála jutott eszembe. Miután túlélte Eger ostromát, parasztok agyoncsapták egy baltával. Pedig biztosan jól képzett katona volt. 😉

  54. 56 Jövőnk

    „Had kérdezzem meg, itt ki látott már halált,…”

    Cillepilléztem, válaszolja-e .?
    Már volt itt linkelve video emberhalálról. Tehát láttunk.
    Aki ölt már csirkét, kecskét, birkát, sertést, marhát, lovat, szamarat,… azt tudja mit jelent egy életet kioltani.
    Az emberi élet kioltása fizikailag kevéssé különbözik.

    A lényeg a fejben van, a gondolkodásban.

    Tudom, – valszeg mindenki tudja.

  55. 56 Jövőnk

    49 Tibor bá’ gondolata a legjobb: „Éjünk kényelmesen, kellemesen, amíg lehet! ?”
    Maradjunk ennél!

  56. 56 & 64:
    Az édesanyám mellett hasaltam, fogtam a pulzusát, amikor meghalt. Az előttünk lévő utcasarkon az újságos bódéban láttam az újságos holtestét. Kötelességszerűen kiült (januárban) újságot árulni, amikor már a kutya se vett újságot, és mindenhonnan lőttek, mert az „élet megy tovább”. Ott érte egy aknaszilánk. Láttam halott férfit a járda mellett az úttesten, ahol a víz folyik. Nem tudom, hogy került oda. Láttam hullákat egy rakáson. Kékre voltak fagyva. A honvéd kórházban cipeltem hullát a proszektúrára. A megfelelő környezetben könnyen hozzá lehet szokni a halál jelenlétéhez. Embert természetesen nem öltem, de szárnyast, négylábút igen. Ha kell, az ember megteszi.

  57. Itt most Jövőnk szerintem az olyan erőszakos kínhalálokra gondolt, amik pl. Brazíliában, Mexikóban mindennaposak mostanában és ahol az elkövetők vagy teljesen közömbösek, vagy kifejezetten élvezik a dolgot. Az ilyenek még videón is nagyon meg tudják rázni az embert. De ha valakinek ezt a családtagjaival művelnék a szeme láttára, abból már nem biztos, hogy ép elmével ki lehet kecmeregni.
    Ami jelenleg Dél-Amerikában zajlik, vagy az IÁ háza táján, mind azt mutatja, hogy bőven van még hová visszafejlődni, különösen ha biztosak vagyunk a klíma kipurcanásában és a felhalmozott petárdák bevetésében. Én megértem ezt a félelmet, pláne kicsi gyerekek mellett, bár az is igaz, hogy az emberre általában az jelenti a legkomolyabb veszélyt, amire legkevésbé készül és ilyen veszélyhelyzetek tucatjával vesznek körül a mindennapokban is szép számmal.

  58. 67 Pugacsov elvtárs
    Értem Jövőnk-et.
    A hsz-eben olyan kerdest tett fel, amely nem áll. Ez zavart.
    Volt itt egy ilyen link, IÁ-s, Ő is látta, reagált rá.

  59. 67 Pugacsov elvtárs köszönöm! Igen, olyasmikre.

    68 Egy, ismételm egy, vagy pár (talán)… az smafu. Ezért csak ne zavarjon, amit írtam. Mi lenne, ha inkább gondolkodnál azon, amit írtam, mint hogy rögtön zavar?! Nem kötözködés!!! Komolyan kérdezem.

  60. 56. Jövőnk
    Gondolkoztam, hogy az új poszt alatt reagálok, de ott más irányba ment a beszélgetés. Ez sem arról szól, mint amit te írtál, de gondoltam, kifejtem kicsit a hozzáállásomat a felkészüléshez.

    Mindig próbáltam beilleszkedni a többi ember közé, de közben egy csomó dologban nem voltam hajlandó idomulni, mert hülyeségnek, vagy lényegtelennek tartottam (tartom). A válság előtt csak erre fogékony embereknek beszéltem a jövőképemről, és hóbortnak állítottam be dolgokat, aminek lényegét nem volt kedvem, lehetőségem kifejteni. Nem meséltem túlnépesedésről, környezetszennyezésről, klímaváltozásról, kifogyó erőforrásokról mindenkinek, ha rákérdeztek, miért nincs kocsim, vagy miért nem fontos nekem a diploma és a nyugdíj. A barátaim, akiknek meséltem ezekről, intellektuálisan általában elfogadták ezt, de ahogy telt az idő, és nem volt megrázkódtatás, inkább homokba dugták a fejüket megint, és elfogadták, hogy vannak mániáim, még ha egyébként értelmesnek tartanak is.

    Jött a válság, amit úgy értelmeztem, hogy el kell kezdeni készülni. A jásdi ház megvásárlását is elbagatellizáltam sokaknak. Nem is kellett indokolni, kiderült, hogy majdnem mindenki ilyesmiről ábrándozik, csak nyugdíjas korára tervezi. Miután megvettem a házat, egy idő után rábukkantam Hetesi Zsolt tanulmányára, majd Tibor bá’ blogjára, amitől függő lettem, és 2012 óta hozzászólok. Egyedül jöttem le, az én ingatlanomon kívül még öt házat, vagy közös udvaros házrészt vettek meg ismerőseim, akiknek egy részét Tibor bá’-n keresztül ismertem meg. Négy ember közülük folyamatosan a faluban lakik már, kettejüknek egyre több tapasztalata van a növénytermesztésben, állattartásban, miegymás. Van olyan is, aki elég ritkán látogatja az ingatlanát, mert máshol él, dolgozik egyelőre. A faluban ismerkedünk, de inkább próbálunk beilleszkedni, mint hogy világvége-hívő csoportként megkülönböztessenek.

    A védelmi előkészületekről valóban nem egy nyilvános fórumon fogunk értekezni, de annyit elárulok, hogy eléggé gyerekcipőben járnak. Egy sok éve tartó felkészülés során állandóan úgy éreztem, hogy fogytán az idő, és van sok döntés, amit máshogy hoztam volna meg, ha tudom, hogy mennyi van még hátra a geddonig. Befektettem a család vagyonát olyan dolgokba, amik nagyon lassan térülnek meg. Most épp indiai termékekkel kereskedem a vendégház jövedelmét kiegészítendő, de egy darabig abból sem lesz félretett pénzem. Egy nőügy is megnehezítette a jásd project-et évekig, most megint keresgélek.

    Ha most ütne be hirtelen a geddon, sok szempontból, például védelem szempontjából is felkészületlen lennék. Ahogy telik az idő, egyre több ember költözhet ide, egyre több helyivel barátkozhatunk össze, egyre több dologban tudunk összehangoltan készülni, és addig a fáimnak, bambuszaimnak is van ideje növekedni. Ilyen szempontból lényegesnek tartom, hogy próbálok minél több embert idecsábítani élőszóban és itt a blogon írásban is.

  61. 70 Jani

    Nem mehet ki mindenki falura/tanyára, mert
    – nem látja ennek fontosságát
    – erősen köti a munkahelye, iskola…
    – annyi pénze nincs, hogy kettő háza legyen városban is és falun is
    – mindenki nem adhatja el a lakását/házát, mert akkor ki venné meg
    – falun nincs annyi ház, nem jutna mindenkinek
    – ekkora mozgástól felborulna az ország rendje
    – és nem lehet mindenki túlélő.

  62. 72. n/a
    „nem látja ennek fontosságát”
    Ezért ezen a blogon, és nem a facebook-on „hirdetek”.

    „erősen köti a munkahelye, iskola…”
    Valóban vannak nehézségek. Viszont, ha valaki évek óta a váltáson töri a fejét, akkor esetleg kitalálta már, hogy ezeket hogyan oldja meg.

    „annyi pénze nincs, hogy kettő háza legyen városban is és falun is”
    Lehet egy présházzal is kezdeni, ami elég olcsón megkapható, sőt saját tulajdon nélkül is lehet gyakorolni a kertészkedést, közösségi életet, tudok olcsó albérletet is.

    „mindenki nem adhatja el a lakását/házát, mert akkor ki venné meg”
    Egyelőre van rá kereslet, például külföldiek. Ki is lehet adni diákoknak. Olyan utópiával nem is számolok, hogy mindenki el akarja adni a városi ingatlanját komoly gebasz előtt.

    „falun nincs annyi ház, nem jutna mindenkinek”
    Én falun azt látom, hogy több generációsnak tervezett házakban gyakran egy-két ember él csak, sok ház üresen áll. Szerintem, lenne elég hely, csak összébb kéne húzódni, melléképületeket is lehet modernizálni, új házakat építeni, konténereket letenni…

    „ekkora mozgástól felborulna az ország rendje”
    Aztán helyreállna.

    „és nem lehet mindenki túlélő.”
    De lehet törekedni rá. Önző szempontot is felvetek. Minél több embert segítesz felismerni a veszélyt, arra felkészülni, annál nagyobb esélyed van, hogy valakitől segítséget kapsz, amikor rászorulsz. Nem lehet az emberiség által felhalmozott összes hasznos tudást elsajátítani, de törekedni lehet rá. 🙂

  63. 73:
    40 évesen már rég Jásdon lenne házam.

  64. 74 Tibor bá’

    Jani erősen motivált, de
    máshol is van lehetőség finom kenyeret sütni.

  65. 75:
    Jásdot már megszoptam. 😀 akarom mondani, megszoktam.

  66. 76 Tibor bá’ én szívesen látnálak nálunk, persze tetszene is és nem is 😀 hogy állandóan „basztatnál”; inkább az előbbi. És tudod, miért, mert Te nagyon fontos lennél… az élettapsztalatod, a tudásod pótolhatatlan és biztos vagyok benne – még ha talán „vén mufurc” is lennél, de a gyerekek imádnák, amikor mesélsz és tanítasz nekik. És ez nem seggnyalás és nem is gúnyolódás, vagy cinikusság, hanem komolyan mondom.

  67. 77:
    Ha ez egy invitálás volt, hát semmi akadálya. Végül is tök mindegy, hol döglök meg. 😀

    Tudod, az igazi tanácsadásnak van egy óriási hátránya. A tanácskérő rendszerint dönt a tanács kikérése előtt, és azt várja a tanácsadótól, hogy azt tanácsolja, amit ő már megvalósított.
    Van erről egy történetem. Barátommal együtt disszidáltunk. Nekem volt annyi eszem és visszajöttem. Ő maradt. Ő (magyar pénzben) milliomos lett, én beértem ennél kisebb jövedelemmel. Időnként idelátogatott, néha felhívott telefonon. Egy alakalommal kérdezte mit szólok hozzá, van egy olyanféle pasi mint én, akinek van egy találmánya.- Mi a találmány lényege, kérdeztem. – Azt ugye tudod, hogy a nagy ausztrál sivatagban nincs áram, de vannak óriási farmok 100 kilométeres kerítésekkel, amiket időnkét javítani kell. – és? – Előfordulhat, hogy a háztól sok-sok kilométerre hegeszteni kell áram nélkül. – Igen, és? – Azt ugye tudod, hogy a víz az H2O. – Természetesen, és? – Egy kis víz mindenütt van. A pasi találmánya, hogy a vizet felbontja oxigénre és hidrogénre, amikkel lehet hegeszteni, ha meggyújtják. – Hát ez óriási. Szóval a találmány lényege a víz felbontása? – IGEN, be is mutatta, hogyan. – Figyelj! A víz felbontásához is áram kell. Ha van a bontáshoz áram, akkor van a hegesztéshez is. Ha nincs, akkor palackban lehet a helyszínre szállítani oxigént és hidrogént az autogén hegesztéshez. Ez nem találmány ez a csalétek, amit ne kapj be. – Már megvettem. – Nem vagy normális, és mennyit adtál érte? – 50.000 dollárt.

  68. 76. n/a
    „Jani erősen motivált”
    Köszönöm, ilyet eddig nem mondtak még rám. 🙂

    78. Tibor bá’
    Én eddig azt hittem, hogy te végsőkig ragaszkodsz az általad épített házhoz (erődhöz). Most kicsit irigykedem Jövőnkre. Ha mégsem tetszene az a környezet, Jásdon mindig lesz neked hely.

  69. 79:
    Juj, de jó. Most már veszekedtek rajtam. 😀

    Félretéve a viccet. Az értelmes ember semmihez se ragaszkodik (adott esetben még az életéhez sem) Jelenleg csak spekulálunk. Majd, ha már egyértelmű jelek lesznek, akkor lehet dönteni, hogyan tovább.

  70. 81:
    Azóta már tudjuk, hogy Trump egy „harcias” egyéniség. A diplomáciai módszerekről még sose hallott. Parasztosan bele! – Különben semmi se változott, mert a Párizsi, meg minden más ilyen irányú egyezséget úgyse tartja be a kutya se. Az emberiség kényelmesen akar élni, ameddig lehet.

  71. 83: „Utasítást kapott az amerikai hadsereg Donald Trump múlt heti döntése nyomán arra, hogy tegye lehetővé a Dakota Olajvezeték munkálatait.”

    Most akkor leölik a maradék indiánt?

    Jó döntés… Mint az elefánt a porcelánboltban.
    De legalább nem foglalkozik külpolitikával… 🙂

  72. 83 & 84:
    Trumpnak igaza van. A klíma katasztrófát úgyse lehet megakadályozni, akkor pedig csináljunk mindent logikusan. Az indiánok ragaszkodnak apáik temetkezési helyeihez. És? Ezt felülírja az, hogy télen fűteni kell. nyáron meg autózni. – Amíg oda voltam Ausztráliában, édes anyám sírját beforgatták, mert a gépállomás terjeszkedni volt kénytelen. Senki se érdekelt, hogy a sírhely megváltása még nem járt le.

  73. Vajon mire ad és mire nem ad felmentést „a klímakatasztrófa úgyis bekövetkezik” kijelentés ?
    Semmire.
    A halottkultusz jellege, kultúra,világnézet, vallás és egyéni beálítottság kérdése.
    A békés egymás mellett élés előnyös igénye kikövetelte, hogy közmegeggyezéses
    tolerancia van érvényben az emberek mégoly irracionális lelki igényeinek a tiszteletben tartására is, mint a legkülönfélébb halottkultuszok.

  74. 86:
    Például arra, hogy ne hagyjam abba a cserépkályhám használatát. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük