(2071) Hulla jó

Tibor bá’ szatirikus online

 

„Meghalt a hőn szeretett nagymama, akit gyermekein és számtalan unokáján, vőkön, menyeken, és az unokák házastársain kívül barátok, volt munkatársak és sokan mások is gyászolnak, és most összegyűlnek a temetőben, hogy végső búcsút vegyenek a nagymamától. A ravatal igai profi kivitelezés, és persze egy vagyonba kerül, de ki nézi ilyenkor a pénzt. Elindul a gyászzene pont úgy, ahogy meg volt beszélve. Ekkor az elhunyt legkisebb lánya zokogás közepette úgy dönt, hogy még egyszer megnézi édesanyját, még mielőtt végképp elnyeli a sír. Felnyitják a koporsó tetejét majd döbbent csönd, mert a gyászolókra egy idegen hulla mered.”

Amikor először olvastam a hírt,  a hangos röhögéstől még a könnyem is kicsordult. Ilyet csak burleszk filmekben látni, legfeljebb ott a hulla ki is esik a koporsóból, majd talpra áll és kiszalad a temetőből. Ez a hulla a helyén maradt, bár a rémült gyászolók enyhén feldúlva rohantak a temetkezési vállalkozóhoz a végsőkig jogos reklamációjukkal. Egy vagyont költöttek el egy ismeretlen hullára. Én már csak olyan vagyok, hogy az ilyesmin röhögök, persze csak akkor, ha mással esik meg, de amint abbahagyom a röhögést, átérzem a helyzet tragikumát.

A múltkoriban a betegeket cserélték össze. Az én anyósomnak például felvágták a hasát, hogy a vastag beléből eltávolítsanak egy 20 centis darabot, ahol rákos daganatok voltak, illetve lettek volna, ha azt a beteget vágják fel, akinek a leletét kicserélték az anyósom leletével. Újabban viszont már a hullákat is felcserélik, de alaposan ám. Viszont, amin röhögtem az nem volt egy sima felcserélés, a cetliket össze-vissza keverték. Egy hullát már elégettek, amit a hozzátartozók nem kívántak égetés előtt megtekinteni, mert nem szokás, meg nem is lehet. Így aztán a hulla bárki lehetett, csak az nem, akit betoltak a kemencébe, ugyanis akit be kellett volna tolni, az a nagymama koporsójában gyászoltatta magát, mint már tudjuk vad idegenekkel. Jó, de akkor hol a nagymama? Azt még ki kell deríteni, főleg, mert egy harmadik hulla is hiányzik, jobban mondva darabra megvannak, de ki kicsoda?

A hír hallatán kiszáll a média, és felvételeket készít a proszektúrán uralkodó állapotokról, ahol a tavalyi átszervezés óta van egy kis tumultus, azaz a hullák egymás hegyén-hátán fekszenek, hogy úgy mondjam ömlesztve, nyilván így olcsóbb a tárolás, és manapság mindenki törekszik a költséghatékonyságra.

Magyarországon az utóbbi időben elharapódzott egy szokás. Ha valaki hanyag munkát végez, aminek következtében, a hatáskörén belül, totálisan elfogadhatatlan állapotok alakulnak ki, akkor arra hivatkozik, hogy ennek a pénzhiány az oka, amit én egy kicsit másképp látok. Nálunk a BKV vezérigazgatója sok tízmilliós év végi jutalmat kap, mert a BKV éves hiánya csak 30 milliárd volt, amikor lehetett volna akár 50 milliárd is. Mivel feltételezésem szerint a BKV hiány mindenfajta pazarlásból és folyamatos gondatlanságból adódik, végeredményben a vezért azért jutalmazzák meg, mert az idén kevesebbet pazarolt, mint tavaly, illetve nem volt annyira hanyag, mint a múlt évben. Az én apám, akinek még a háború előtt prosperáló vállalakozása volt, a vezért már tavaly kirúgta volna, ha nem tavalyelőtt.

Az MTK labdarúgói egy elveszített meccs után fejenként kapnak 5 milliót, mert csak 2:0-ra kaptak ki, amikor 6:0-ra is kikaphattak volna. Számtalan celeb (neveket nem említek, mert már vesztettem személyiségi pert) tízpercig mutogatja magát a színpadon, és máris utána vágnak 200 rongyot, ami nem olyan nagyon sok, mert ekkora összegért mindössze három pénztárosnőről rohad le a hús egy teljes hónapon át bármelyik hipermarketban.

A szomszédom kisfia a mamájától 1000 forintot kap minden olyan nap, amikor nem visz haza egyest, pedig vihetne. Konkrétan az egyes kivételével minden osztályzatért kap egy ezrest. Az csak természetes, hogy maximum ketteseket kap, és még azt is el tudom képzelni, hogy többször, mint más kölykök, mert az ezresből 500 forint a tanár markát üti. Jó, ha a gyerek korán megtanulja, hogyan kell érvényesülni az életben. Arról természetesen szó sincs, hogy a fentiek közül bárkitől irigyelném a ki nem érdemelt gázsit, de ezek az aránytalanságok vezetnek a hullák felcseréléséhez. Ugyanis, ha felcseréli a hullát, ha nem, év végén jön a prémium.

Amikor még működött a társadalom, olyan meséket hallottam, hogy a király fele királyságát, ráadásul lánya kezét adta annak a vitéznek, aki meg tudta oldani ezt vagy azt, de a sikertelen próbálkozónak a fejét vette. A normális működéshez hozzátartozik, hogy legyen tét, ha csak nyerni lehet, senki se csipkedi magát. Különben is teljesen nyilvánvaló, hogy csipkedésből sose lesz zsozsó. A rendszerváltás után majd 30 évvel kiderült, hogy már többünknek is van 50 milliárdos magánvagyona, amire számtalan módon lehetett szert tenni, de ezek között nem szerepel az „ön-csipkedés”. Akkoriban mindenki fizetésből élt, esetleg gebinből, de őket se vetette fel a pénz. Jó lenne tudni, hogy közel nulla indulótőkéből mi módon lesz 50.000.000.000! Ugyanis ha tudnánk, akkor iskolában lehetne tanítani, és a kölykök megtanulhatnák, hogy nem a nagymama pumpolásából lesz a pénz.

Szóval a társadalom alaposan széthasadt nem csak politikailag, de erkölcsileg is. Az egyik unoka méltatlankodik a nagymama felcserélése miatt, a másik lemegy vidékre és lebaltázza a saját nagymamáját, mert úgy sejti, az öreglánynak van 700 forintja a kispárnában.

De a héten végre egy csapásra megvilágosodott az agyam, rádöbbentem hol van elszúrva az egész. Nézek egy mai témával foglalkozó amerikai filmet és egyszeriben észrevettem azt, amit mindig is láttam, csak nem tűnt fel. Vacsora előtt az amerikai család istenhez fohászkodik. Őszintén, láttatok már ilyet a háború után készült bármelyik magyar filmben? Ezek kapitalisták, de hisznek istenben, vagy legalább is úgy tesznek. Nálunk negyven év alatt a kommunizmus sikeresen kiirtotta az istent, ami úgy tűnik a nagy többség esetében nem volt kimondottan szerencsés. Mi isten nélkül lettünk kapitalisták, nekünk tökmindegy, hogy a nem létező isten színe elé kerülve milyen bűnöket olvashatnak a fejünkre.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

53 gondolat erről: „(2071) Hulla jó

  1. Vacsora előtt az amerikai család istenhez fohászkodik. Őszintén, láttatok már ilyet a háború után készült bármelyik magyar filmben?*** Nem, de ennek szerintem az egyik oka ez a szakállas vicc.Két gyerek beszélget
    -Ti szoktatok evés előtt imádkozni?
    -Nem…a mi anyukánk jól főz….

  2. „Mi isten nélkül lettünk kapitalisták” Erre az olasz maffia jut az eszembe. A hit egyáltalán nem akadályozta a tagjait a bűncselekmények elkövetésekor.

  3. 2:
    Ez igaz, de egy társadalomra nem az aprócska élősködők a jellemzőek, hanem a nagy többség. Annak idején a túlvilágot pont azért találták kik, hogy a renitenskedőket elrettentsék a tisztességes egyedek erkölcstelen kihasználásától. Ez nagyon sokáig nagyon jól működött.

  4. 3: „a nagy többség”

    Valóban a nagy többség jellemző a társadalomra, éppen ezért nem is mondanám, hogy „kapitalisták” lettünk. A társadalmunk nagyon kicsi része lett valódi kapitalista, többségben vannak az alkalmazottak, illetve a vállalkozók nagy része is inkább csak „önfoglalkoztató”.
    Épp emiatt maradt meg az emberek zömében a „szocialista mentalitás”, és ami a legmegdöbbentőbb, hogy ez tapasztalható a fiatalok jelentős részénél is, akik egyáltalán nem, vagy csak gyerekként éltek a szocializmusban. Ez Orbán sikerének a titka is, tökéletesen érzi, hogy a „nép” a kádári idők ‘gondoskodó’ államát szeretné most is, csak „kommunisták” nélkül.

  5. 3. Tibor bá’

    „Ez nagyon sokáig nagyon jól működött.”

    Aztán a nagyokosok elkezdték terjeszteni, hogy nincs is túlvilág, a tömeg meg most már kapkodhatja a fejét, hogy akkor most a klímakatasztrófától, atomvillamástól vagy éhező hordáktól rettegjen-e jobban.

    Azongyák, az „igazság” szabaddá tesz… Háááát….

  6. 4. Observer

    „‘gondoskodó’ államát szeretné most is, csak “kommunisták” nélkül.”

    Nem értem, mi a gond … a „gondoskodó állam”, vagy a „kommunisták nélkül” ?

    Az államnak gondoskodnia kell arról, hogy az élethez, gazdasághoz a tisztességes feltételek adottak legyenek.

    Ami meg a kommunistákat illei, itt egy Trociíj idézet:

    „Olyan sivataggá kell átalakítanunk Oroszországot, amelyben fehér négerek élnek, akikre olyan zsarnoki rendszert kényszerítünk, amelyről a legszörnyűségesebb keleti despoták sem álmodtak. Csak annyi lesz a különbség, hogy ez egy baloldali zsarnokság lesz, nem jobboldali. Vörös rémuralom lesz, nem fehér. A vöröset szó szerint kell érteni, mert annyi vért fogunk ontani, amelyhez képest a kapitalista háborúk emberi veszteségei elenyészőek. ”

    No… Ehhez az átalakításhoz kapott azoktól nyugati bankároktól egy rahedli pénzt, akik még MINDIG a helyükön vannak, és még MINDIG ugayanzon törik a fejüket.

    Szóval szerintem nem csoda, hogy az emberek „kommunisták nélkül” szeretnék elképzelni a gondoskodó államot.

  7. 5:
    Szóval a túlvilág tagadása hozta ránk az éhező hordákat? Neked járna egy katedra. 😀

    4:
    Szerintem a kisember mindig, mindenütt szociális mentalitású, csak nem így nevezik. Amerikában kéri a medicare-t, Angliában a gondoskodó állam az elvárás, Franciaországról már nem is beszélve. Orbán nem a gondoskodó államot teremtette meg, hanem a kiszipolyozót. Legelső ténykedése az egy kulcsos adó bevezetése volt.

  8. 7: „Orbán nem a gondoskodó államot teremtette meg, hanem a kiszipolyozót.”

    Az övéiről gondoskodik… aki OV-t feltétel nélkül kiszolgálja, az jól él. Aki meg nem „szolgál”, az nem is számít. (Se magyarnak, se embernek, az csak Soros kutyája. Éppen most indul a nem Orbán párti civil szervezetek kinyírása – várhatóan a társadalom teljes közönye mellett. – „Amikorra engem vittek el,
    nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.” Martin Niemöller)
    Ami a kiszipolyozást illeti, ez még sehol sincs ahhoz képest, ami majd lesz. Egyelőre a „szabadon felhasználható” EU-s pénzek sokat lefednek, de 2020 után a mai fidesz szavazók is a saját bőrükön érzik majd uruk igazi természetét.

  9. 6: „Az államnak gondoskodnia kell arról, hogy az élethez, gazdasághoz a tisztességes feltételek adottak legyenek.”

    De a „magyar” nem azt akarja, hogy mindenkinek azonos feltételek legyenek.

    A „magyar” az azt szereti /vagy legalábbis közömbös neki/, ha egyébként másnak szar, de „Ő”, csakis „Ő” valamilyen okból kivételezett. Nálunk ezt jelenti a gondoskodó állam.

    Ami a „kommunistákat” illeti, nem látok érdemi különbséget a ma hatalmon levők és azok között. A mostaniak is szemrebbenés nélkül ráteszik a kezüket más javaira, ha megtetszik nekik. stb. stb. Eddig egy pozitívum van, vér még nem (sok) folyt, de valószínűleg ez sem a hatalmon levők érdeme, hanem az EU visszatartó ereje (mármint kell a pénze… az meg csak a demokrácia látszatának megőrzése mellett érkezik, meg amíg nem basztatják a német nagyvállalkozókat /és persze ez az utóbbi a fontosabb az EU-nak {= Németország}/).

  10. 9. Observer

    „Ami a “kommunistákat” illeti, nem látok érdemi különbséget a ma hatalmon levők és azok között.”

    Az pedig szerintem ciki.
    Lehet hogy le kellene venned a 12-es kazánlemezből készült napszemüvegedet…
    Ha nem látod a különbséget az ideológiai alapokon elkövetett tömeggyilkosság meg a teljesen általános korrupció között, akkor baj van.
    Mind a kettő elitélendő, de ha muszály, az emberek többsége azért tudna választani.

  11. Srácok, ez itt a Tibor bá’ *szatirikus* online !

  12. Jöjj el Jézus , áldd meg amit adtál nékünk , ámen .

    1.
    Férfi létemre én főzök ( jól , mert szeretem csinálni ) s a 2.5 éves kis csajomat is öröm nézni h eszik 😉

    Aki ételt italt adott annak neve legyen áldott, ámen .

  13. 10: „Ha nem látod a különbséget az ideológiai alapokon elkövetett tömeggyilkosság”

    Tényleg volt Magyarországon ilyen?

    Én erről nem tudok, de akkor világosíts fel!

  14. 10:
    Ma már a nagy többség visszasírja Kádárt, és nem ok nélkül. A 4 évig tartó Rákosi korszak szar volt, de te akkor nem éltél, csak hallottál róla. Elsősorban a volt uraknak volt szar, de nagyon. A tömegeknek nem lett volna szar (Recsk, kitelepítés, stb.) de a forszírozott iparosítás miatt az életszínvonal leesett a béka segge alá, amit a tömegek az orosz elnyomásnak tulajdonított. (Ezért lett 56) Aki be tudta fogni a pofáját, annak nem volt semmi baja. Csak hát üres gyomorra a pofa befogása nehéz dolog. Egyetlen konkrétum, hogy senki se kapott útlevelet. Most ez nem akadály, de ugye a fagyoskodó 4 és fél milliónak eszébe se jut az utazás.

  15. A tömeggyilkosság megvolt (nemcsak a Rákosi korában a parasztok ellen – vagy az nem olyan? – hanem az Aranybulláig is megpróbálok visszanézni: miért is került bele az izmaeliták kirekesztése a hivatalokból? a 4. Lateráni zsinat döntése alapján, amiben megírták hogy a kölcsönadók uzsorakamatot szednek a németektől ezért ki kell űzni a városokból; az Aranybulla előtt Esztergom városának kapuján behajigálták a nem teljesítő adósok gyerekeinek a fejét a teljesítésre sarkallás céljából). Ez is egyfajta ideológia és gyilkosság is.

  16. 13. Observer

    „Tényleg volt Magyarországon ilyen?”

    Neked kimaradt a kolhozosítás meg 56?

    Egyábként valóban Oroszországra értettem, de ezeknél az internacionalistáknál az ugye nem számít…

  17. 14. Tibor bá’

    „A tömegeknek nem lett volna szar…”

    Hümmm???

    Az egész parasztságot megszívatta, nem csak a kulákokat.
    Padlássöprés… beszolgáltatások…. rémlik?
    De a városokban a munkásoknak se volt fáklyás menet… kötelező túlórázások, közben alig lehetett valamit kapni…
    Aki nem irodán dolgozott, hanem a termelésben azt úgy hajtották, mint a lovat… Apám is, nagyapám is kivette ebből a részét… Anyám meg vidéken élvezte a „nem annyira szar” részét a dolgoknak.

    Te mindig megtaláltad a kiskapukat, ezért vagy olyan megbocsátó.
    De akinek nem volt az átlagnál jóval magasabb IQ-ja, annak igenis szar volt.

  18. 6 Attila (PV)
    Miért csinálsz úgy, mintha nem értenéd Observer felvetését? Egyértelműen arra utalt, hogy a Kádár-rendszerben az embereket igyekeztek leszoktatni az önálló gondolkodásról, a vállalkozó szellemről, és helyette próbáltak intézményes gondoskodást kiépíteni, amiben gondolkodás nélkül lehet lubickolni minden felelősségvállalás nélkül, ami egyébként egy nagyon kellemes lét, ami nagy tömegeknek nagyon is megfelelt.
    A kapitalista állam viszont több teret hagy az egyéni kezdeményezésnek, ezzel együtt az ügyeskedésnek, gátlástalanságnak, ezzel viszont a nagy tömegekből sokan nem tudnak élni, ezért inkább áldozattá válnak. Hát ezért van a nosztalgia, amire Orbán építeni tud…

  19. 17:
    Az orális történelemnek (apa, nagyapa elbeszélései) az a baja, hogy egyáltalán nem objektív, hanem gyűlölet hajtott.
    Megírtam. A túlzott iparosítás (utolérni a Nyugatot) miatt beütött a nyomor + a jóvátétel fizetés, de ugye nem Rákosi üzent hadat a Szovjeteknek, hanem Horthy. A nyomort és hiánygazdálkodást a parasztság mindig ragyogóan ki tudta használni. 1945 tavaszán a Vörös hadsereg által letarolt vidékről tömegesen jött az élelmiszer a fővárosba. Pénz helyett ipari termékeket kértek cserébe az éhező városiaktól, gondolhatod milyen áron. Ugyanez a szindróma megint jelentkezett. Ezen adminisztratív csak úgy lehetett segíteni, hogy kiírták a kötelező mennyiségű beszolgáltatást megszabott árakon. Ezen felül a paraszt a szabad piacon annyit kért például a tojásért, amennyit akart. Naná, hogy ez fájt a parasztságnak. Egyből antikommunisták lettek, hogy a szabad piac árainak tört részéért kellett beadni az államnak. Persze ellenálltak, letagadták a termést. Házkutatás, és padlás „lesöprés”. Ez kurvára fájt a gazdáknak, a mai napig emlegetik az utódok. De ez nem a teljes parasztság volt. Nincstelen földműves sokkal-sokkal több volt, akik föld nélkül csak robotolhattak teljesen kilátástalanul. Ezeknek az utódaik hallgatnak.
    Munkások? A szabályok nagyon-nagyon szigorúan be voltak tartva. Senki se túlórázott, mert az több fizetést jelentett volna. Pénz pedig nem volt, mert azért az államnak árut kellett (volna) adni. Az meg elintézhetetlen lett volna, hogy túlóra fizetés nélkül. Hogy számolták volna el? Hihetetlen szigor volt a munkahelyeken. Ha a melósnak volt valami apró sérelme, rohant a szakszervezeti titkárhoz, a párttitkárhoz panaszra. Neked fogalmad sincs milyen szigorú rend volt a munkahelyeken. — Hajtották mint a lovakat. Marhaság. Minden munkahelyen volt egy „normás” aki megállapította, hogy egy-egy munkahelyen mennyit lehetett termelni. Ez volt a 100 %, aminek a teljesítéséért annyi járt, amiből az állam szerint fenn tudta magát és a fele családját tartani. Persze a melós ügyeskedett, hogy több pénzhez jusson. Mondjuk 105 százalékra teljesített. Ekkor 800 forint helyett 880 forintot vitt haza, de a normát felemelték, hiszen bizonyított, hogy az adott munkahelyen ennyit lehet termelni. Következő hónapban a korábbi 105 % csak 100 %-nak felelt meg és 880 helyett 800 forintot kapott. Erre emlékeztek úgy, hogy halálra voltak hajtva. Frászt, magukat hajtották halálra, mert nem értették meg, hogy senki se kereshet többet.
    Ami engem illet, igen, megtaláltam a kiskaput. Az értelmesebb embereket a proletár diktatúrában még jobban utálták, mint most. Voltak ötletnapok, újítások, amiknek segítségével (elméletileg) növelni lehetett a termelést. Ezeket díjazták 20-30 forinttal, de nem ha én adtam be, mert engem utáltak. megoldás? Összehaverkodtam néhány prosztóval. Ők adták be az ötletet, aztán feleztünk. Azt hiszed ez ma jobb? A rendszerváltás után olyan helyen jelentkeztem, ahol az angol nyelv ismerete feltétel volt. A leendő főnököm angolul kezdett velem beszélgetni. Három mondat után kiderült, hogy akadna még javítanivaló a nyelvtudásán. „Majd értesítjük”…. még ma is azt várom. 😀

  20. 16: „Neked kimaradt a kolhozosítás meg 56”

    Nekem szerencsére igen. 🙂

    De tömeggyilkosságokat emlegettél, amire ez a két példa nem állja meg a helyét.
    Hogy a Szovjetunióban mi volt, azt meg ne keverjük ide.

    17: „Padlássöprés… beszolgáltatások…. rémlik?”

    Tibor bá’ frankón megválaszolta, de annyit még hozzátennék, hogy egy vesztett háború után, ha nem akarták a városi lakosság tömeges éhhalálát, akkor valahogy meg kellett oldani az ellátást. Nem volt egy elegáns megoldás, az tény. De mit gondolsz, ha ma lenne olyan helyzet, mint akkor, a mai ‘állam’ szépen készpénzért megvenné az élelmiszert tőled, azon az áron, amit kérsz érte? Hát egy nagy frászt… ugyan úgy elrekvirálnák, esetleg kapnál egy igérvényt, hogy majd egyszer kifizetik…

  21. 19.
    A férjem családjában van egy idős házaspár, akik eredetileg zalaiak voltak. A bácsi majdnem 90 éves, a felesége se sokkal fiatalabb. Ők parasztok voltak, akik a mai napig minden egyes látogatáskor elmesélik, hogy anno hogyan tették tönkre őket, úgy, hogy a végén inkább másik megyébe költöztek, hátra hagyva mindent.
    Az állambácsi olyan áron vette át a terményt, hogy nem hogy hozam nem volt rajta, hanem veszteséges lett. Szépen lassan felhagytak a borjúneveléssel, a tyúktartással és minden mezőgazdasági munkával. A bácsit kétszer is elvitték, majd jól összeverve hozták haza, mert nem akarta feladni a gazdaságát.
    Én nem hinném, hogy ezt a korszakot vissza kéne sírni.

    Az én családom se járt egyébként sokkal jobban, mi is parasztok voltunk, még ha valamivel tehetősebbek is.

  22. 21 – Chani:
    Olvasd el még egyszer, amit 19. alatt írtam. Minden felvetésre meg van adva a válasz. Csak azt felejtitek el, hogy a parasztság 1 százaléka volt kulák, akiknek az utódai a mai napig „komcsi” gyűlölők és tolják Orbán szekerét. 99 százalék pedig zsellér vagy szegény, kisparaszt. Ezeknek az utódai nem vágnak fel vele, csak azok, akiknek 30 holdjuk volt, és kizsigerelték a szegényeket. — Borjú nevelés! Anyáméknak egész gyerek és ifjúkorában nem volt egyetlen egy malacuk se. Amikor megszülettem (Pesten), azt mondta én vagyok az ő kis malaca. Végre lehetett egy saját malaca. És nekem ezt nem mesélték a 90 éves rokonok, hanem személyesen éltem át.

  23. 22.
    30 hold az kb. 16 hektár föld. Én nem érzem ezt olyan eszetlen nagynak. A mai kiskirályok több száz, esetenként több ezer hektárt birtokolnak.

    A rokonaim között van egy család, ahol 5 hektárt birtokolnak és még 5 hektár földet bérelnek. A gazdaságuk talpon áll, de nem olyan eszetlen nagy a haszon rajta. Régen se lehetett sokkal jobb a helyzet, főleg, hogy ma már traktorokkal csinálják a nehezét.

  24. 23:
    A háború előtt, az akkori technológia és szorgalom mellett 5 hold volt a paraszti álom, mert abból már meg lehetett élni egy sokgyerekes családnak, úgy, hogy a 6 éves gyerek már besegített a munkába. A háborúba elvitt fiatal paraszt férfiaknak 5 hold földet ígértek a tisztek egy orosz tank kilövéséért. Akinek 30 hold földje volt, az már nem dolgozott, dolgoztatott.

  25. 23: „Én nem érzem ezt olyan eszetlen nagynak.”

    1941-ben 4,5 millióan dolgoztak a mezőgazdaságban – a lakosság majdnem fele. Az 50-es években bizonyára ez már valamelyest csökkent. Viszont kb. ennyi lehetett a szántóterület nagysága is (4,5 millió ha), vagyis fejenként egy, azaz 1 hektár! A 16 hektár akkor lett volna „jogos” a számotokra, ha 16 tagú lett volna a családod, és kivétel nélkül mindenki a mezőgazdaságban dolgozott volna… 😉
    Azért nagyon ne vedd komolyan, de a számok kb. stimmelnek. 🙂

    http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_magyarorszag_tortenete/ch03s03.html

  26. 19. Tibor bá’

    „Az orális történelemnek (apa, nagyapa elbeszélései) az a baja, hogy egyáltalán nem objektív, hanem gyűlölet hajtott.”

    Már ne haragudj Tibor bá’ de alapból te nem vagy semmivel sem objektívebb mint bárki más akitől az 50-es évekről hallottam.
    A te életutad, családi háttered, érzelmi kötődéseid egyéni képességeid kialakítottak egy szemléletet, amivel a világot értékeled.
    Más másképp értékeli.
    Én mindeneserte hitelesebbnek érzem azok beszámilóit, akik a kapanyél vagy az esztergagép mellől tájékoztatnak a paraszti vagy a munkás körülményekről.
    A korabeli pesti irodai élet finomságaiban viszont a te beszámolóidat tartom megfontolandónak….

    Beszámolóidból úgy érzem, hogy a padlás lesöprésről, meg a paraszti életről csak hallottál…
    Nem érzed át, hogy milyen az, amikor beadod a kötelező beszolgáltatást, és az se elég, még kirabolják a saját tartalékaidat is. Sokan a boltban vették meg a beszolgáltatandó csirkét, tojást, mert a „népbiztosok” hasraütésszerűen állapították meg a mértékét, és ahol nem volt meg a kvóta, ott jött a büntetés.
    Ha meg valahol megmaradt néhány tojás, persze, hogy drágábban adták, mert a beszolgáltatásért nem járt fizetség, vagy ha igen csak névleges.
    És az se igaz, hogy a nincstelen parasztoknak jobb volt a kolhoz…
    A fizetés se volt annyi, és a „specializáció” miatt a földművelést se tanulták ki, csak mezőgazdasági segédmunkások lettek.

    Ami jó volt a kommunizmusban, az a propaganda… Máig ható hatással.

  27. 26:
    Maradjunk annyiban, hogy objektivitást nem tőled fogok tanulni, ha egyáltalán szükségem lenne tanulásra. 🙁

  28. 20. Observer

    „akkor valahogy meg kellett oldani az ellátást. Nem volt egy elegáns megoldás,”

    Hát ez az….

    Úgy akarod megoldani az ellátást, hogy kiirtod/ellehetetleníted azokat, akik értenek a termeléshez, aztán néhány bőrkabátos kommunista kijelenti hogy a disznó 10 malacot fog elleni oszt kalap kabát, mi?

    Persze, hogy csak rablással lehetett az „ellátást” megoldani.

    Ha hagyták volna a parasztot termelni, még a szabott árakon is megoldható lett volna az ellátás, és mindenki jobban jár de a kommunisták azzal kezdték, hogy mindenkit kirúgtak mindenhonnan, aki értett valamihez, és lenini alapokon döntöttek arról, hogy mennyit ellik a disznó meg a tehén… Ja, de hogy elvették a foldet a kolhoznak, és nyista takarmány… Hát vegyen a büdös parasztja!
    A begyűjtött élelmiszer nagy része elrothadt, mert nem tudták tárolni, állatok megdöglöttek, mert nem bírták a szállítást a néhány távoli működő vágóhídra meg hasonlók.

    EZÉRT kellett lesöpörni a padlást… ideológiai okokból.
    Mert az a rohadt disznó nem tanult leninizmust, és nem értette meg, hogy mennyit kell neki ellenie.

    Szóval nehezen védhető… Az osztrákoknál is újra kellett kezdeni, de ott megoldották beszolgáltatás nélkül…

  29. 28:
    Attila, a dühből fakadó vitatkozásodra a hangvételed és a sok valótlanság az ékes bizonyíték. A téma megbeszélésére totálisan alkalmatlan vagy.

  30. 29. Tibor bá’

    Az, hogy mi a valótlanság, azt milyen alapon döntöd el te?
    Én ezt olyanoktól tudom, akik ott voltak. A fél családom paraszt volt, a másik fele kisiparos, elég kiterjedt. És nem csak egy két szűk példából tájékozódom, hanem egész régiókon keresztül ment ez.
    Persze hogy dühít…

    Most vegyem figyelmen kívül a véleményedet a kormányról, mert dühös vagy Orbánra?

    Ha valaki pofon vág, akkor ne tegyél feljelentést, mert elfogult vagy és nem elég objektív, vagy mi a bigyó?

    Szerintem inkább aggasztó, hogy még mindig vannak akik védik azt a rendszert.

  31. 29. Tibor bá’
    „A téma megbeszélésére totálisan alkalmatlan vagy.”
    Van aki meg blogírásra alkalmatlan és nem veszi észre.
    Valaki meg azt nem veszi észre, hogy nincs rá szükség. – Na most jöhet az anyázás!

  32. Nagyanyámék volt, hogy a piacon vettek tojást, hogy legyen annyi, amennyit be kellett szolgáltatni. A disznót a pincében kötéllel megfojtották, és utána véreztették ki, hogy ne derüljön ki a disznóvágás, és ne kelljen beszolgáltatni a felét. Az a pár hold se volt ingyen, generációk gürcölték össze, fogukhoz verve a garast, aztán lazán elvették egy tollvonással

  33. 30.

    Arra van-e valamilyen statisztikád, hogy a Kádár-rendszerben évente hány ember fagyott meg az utcán, és hány hajléktalant udvaroltak körül a köztereken aluljárókban híd alatt, úgy karácsony tájékán simogatva a buksijukat szeretetcsomagokat osztogatva?…Valamint a most tavasszal a bankok által a házaikból kihajításra kerülő közel százezer család számadata, mennyivel haladja meg, mondjuk a hetvenes-nyolcvanas évekbeli Kádár- érában élő családok „hasonló statisztikáit”?
    Véleményed szerint az „átkosban” hány magyar ember üldögélt(volna) naphosszat reggeltől-estig a lakásában folyamatosan ütögetve a klaviatúrát polemizálva az itteni komment rovathoz?
    Mi a véleményed a Kádár-korban fölhalmozott nyugati bankok felé való 22 milliárd dolláros tartozásunk mára mennyire/mennyivel nőtt, és az akkori száz százalékos állami tulajdonú vagyon hány százalékra redukálódott, és ennek mekkora része került magánzsebekbe ?
    Mikori kiadású vagy?…

  34. 28: „mindenkit kirúgtak mindenhonnan”

    Attila, ha nem tűnt volna fel, a 2 vh. során a művelt és fejlett és demokratikus és kurva emberséges nyugat ELADTA a kelet-európai országokat a Szovjetuniónak, cserébe azért, hogy emberáldozatot nem számolva verjék le Hitler hadseregét.

    Úgy adták el a kelet-európai országokat, hogy a győztesek oldalán álló Lengyelország, Csehszlovákia és Románia ugyan azt a fost kapta meg, mint a vesztes Magyarország.
    Ne gyere nekem az osztrákokkal, hogy ott mi volt, őket nem adták el. Téged a véleményalkotásban a tények teljesen hidegen hagynak?

    Ami meg a komcsikat illeti – volt egy drasztikus rendszerváltás, a komcsik orosz segítséggel hatalomra kerültek, és „természetesen” elnyomtak mindenkit a régi uralkodó osztályból, meg azokat is, akiket potenciálisan veszélyesnek ítéltek. Aki ebbe a körbe került, az piszokul megszívta, ez tény. DE KIK TETTÉK MINDEZT LEHETŐVÉ – A NYUGAT!!!

    A fidesz jelenleg nem pont ugyan ezt teszi? – szépen ellehetetlenítenek mindenkit és minden szervezetet, aki/ami kockázatot jelent nekik a hatalmuk megőrzésében. Persze a Vörös Hadsereg támogatása nélkül, az EU emlőin csüngve kénytelenek a törvényesség látszatát fenntartani. A komcsiknak az akkori helyzetben erre nem volt szüksége…

    Az a bizonyos vastag szemüveg rajtad van – ami „komcsi” /szerinted/, az minden csakis rossz, minden más meg maga a gyönyör.

  35. 33:
    1945.04.04-én az apám textil nagykereskedő volt, igen jelentős vagyonnal rendelkezett. Öt évvel később 3 műszakban géplakatosként alkalmazták egy dél budai gyárban. Hajnal 4-kor kelt, hogy beérjen a reggeli műszakkezdésre havi 650 forintért. Az 5 évvel korábbi luxust feléltük. Volt miért gyűlölni a komcsikat. Apámban az tartotta a lelket, hogy szerinte mire érettségizek (1952) nem lesznek benn az oroszok. Minden okom meg lenne rá, hogy én is beálljak az óbégatók táborába, de az óbégatók az idők folyamán a valóságot egyre jobban eltorzítva egymást lovalják bele a szubjektív őrjöngésbe. Például így: 1953-ban együtt voltam a sitten egy kulákkal, aki azt mesélte széltében-hosszában, hogy 5 tojással maradt el a beszolgáltatásnál, és ezért kapott 5 hónap letöltendőt. Hát ez szörnyű volt addig, amíg egy földije el nem árulta, hogy a nevezett nagygazdának éppen a gazdagsága miatt igen nagy tekintélye volt a környéken. Arra buzdította a többieket, hogy ne adjanak be semmit, majd a begyűjtéssel megbízottat este megverte harmadmagával. Ezért kapott 5 hónapot. Apámék 1949-ben lemenekültek Félegyházára, mert várható volt, hogy mint „tőkést” és 4 szobás lakással rendelkezőt ki fogják telepíteni. Én lekerültem Sashalomra az anyai nagyapámhoz (onnan jártam iskolába), aki 4 disznót nevelt. Ott voltam a leölésnél, ami nem madzaggal történt, hanem jött a hivatásos böllér és az bökte le a sivítozó disznót. Össze-vissza annyi dolga volt a nagyapámnak, hogy az állatorvosi igazolás, miszerint a disznó elérte a gazdaságos súlyt, be kellett adni az elöljáróságra. Ja, és a 4 disznót kenyéren hizlalta, mert a szubvencionált étkezési kenyér olcsóbb volt, mint a takarmány. és ezeket nekem nem a rokonság mesélte borozgatás közben, hanem személyesen éltem át. Attila! Erre nekem ne válaszolj, mert nem érdekel a szöveged.

  36. 32. Ada

    „Arra van-e valamilyen statisztikád, hogy a Kádár-rendszerben évente hány ember fagyott meg az utcán…”

    Arról nincs. Nem volt ellenzék, hogy elkészítse.
    De arról van, hogy tízezrével hullottak a kolhozosított parasztok a védőfelszerelés nélküli permetezés miatt, meg a gyárakban a sztahanovista őrület miatti balesetek, szilikózis, meg a túlfeszített 16 órás műszakok miatt…
    Meg arról is van statisztika, hogy a háború után a magyarság egészségi színvonala az osztrákokéval volt egy szinten, de a hetvenes évekre a várható élettartam drasztikusan visszaesett, és a rákos megbetegedések ötszörösére ugrottak, és ekkor indult meg a népességfogyás is.

  37. 33. Observer

    ” Aki ebbe a körbe került, az piszokul megszívta, ez tény. ”

    Így van… Nem kell fényezni.

    „az EU emlőin csüngve…”
    Hagyjuk már ezt.
    Az EU-s pénzek siralmas kompenzációk az elmaradt vámok, kivágatott szőlők, gyümölcsösök, ránkerőltetetett kvótarendszerek(cukor!) megszűnt munkahelyek, ránkeresztett hiénák meg hasonlók miatt. Nem kell adománynak beállítani.

  38. 35: „Nem kell fényezni”

    Nem is tette senki.

    „Nem kell adománynak beállítani.” Nem is állítottam, hogy az lenne.
    Te olyan vak vagy, mint senki más ezen a fórumon – már megbocsáss.

    Egyrészt – ha nem tetszik az EU, nosza lépjünk ki. Megtehetnénk, mint a britek.
    (Szerinted miért van az, hogy már a JOBBIK sem forszírozza a kilépést? Sőt. /Bíznak benne a fiúk, hogy kormányra kerülnek, és nekik lesz a Kánaán./)

    Másrészt az általad felsoroltakból fillérenként lehet kilopni a pénzt – míg az EU támogatásban ott van egyben ezer milliárd forint, csak szét kell osztani a listán levők között – és ez nagyon szimpatikus minden hatalmon levő politikusnak.

  39. 37. Observer

    Az EU-ból nem kilépni kell hanem megreformálni, visszamenni azokhoz az eredeti elvekhez, amikkel megalakult, és abbahagyni az erőszakos federalizálást.

    De úgy tűnik, hogy a valóság lassan oda is belopódzik, és a német meg a francia választások után ott is pozitív fordulat áll be.
    De ehhez igenis verni kell az asztalt, lobbizni, vitakozni kell, és nem birka módra végrehajtani a „nagyok” parancsait.

    A nemzetállamok szövetsége egy nagyon jó terv, de az a maroknyi marxista benn tűz körül már megint egy Szovejúniót akar létrehozni Európában, és sorra veri kifelé a biztosítékot mindenfelé.

  40. 39:
    Attila! Azt hiszem el fogok tőled búcsúzni. Nincs belőled semmi haszon.Csak nyomod ezt a túlfűtött, süket propagandát. Az állításaid mögött nincs semmi tényleges adat, csak észbontó hülye szöveg.

  41. 40: Ki ne dobd!

    Attila nagyon jó viszonyítási pont, a politikai (szín)skála egyik vége. 🙂

  42. 41:
    Dehogy dobom ki. Ha van politikai (szín)skála, akkor annak a jobboldala -ezek szerint- a végtelenségig terjed. 😀

  43. Minden rendszer kitermeli a kizsákmányoló réteget.
    A kommunizmus azért fájt az embereknek, mert egyrészt megfosztották őket a javaiktól, másrészt meg a munkásosztály elég gyakran a leghülyébb, de cserébe leghűségesebbeket tették meg vezérnek, akik alkalmatlanok voltak.

    Anyám egy ideig a Csepel Vas és Fémműbe dolgozott. A főnöke egy komplett hülye volt. Alig tudott írni, így a titkárnője volt akinek tollba mondta a leveleket.
    Amikor kiküldték tolmácsolni, hogy menjek ki a főnökökkel, mert a keletnémetekhez mennek tárgyalni, hát ott olyan igazi iszok-hányok-belefekszek buli volt. A legszebb meg az volt, amikor a német indulót énekelték karlengetve totál részegen a német-magyar főnökség. Az hülye főnök rámászott a bárzongoristára, mert a hosszú haja miatt lánynak nézte. 🙂

  44. 43:
    Minden rezsim és kormány váltásnál a kulcspozíciókban lecserélik az embereket lojális tagokkal. Ez nem új, az egész világ ezt teszi ezer év óta. Rákosi alatt azért volt ez a gyakorlat említésre méltó, mert nagyon kevés tanult ember állt mellettük. Ezért totálisan alkalmatlan embereket neveztek ki vezetőknek. Ezeknek egy része belerázódott a feladatba, egy részét később felcserélték, egy harmadik részt megtanítottak. 1954-ben például egy olyan tanszéken voltam csicskás, ahová nap mint nap bejártak hadnagyok, főhadnagyok és két éven át tanulták a „szakmát”. Aki nem ment át a vizsgán, azt leszerelték. Közben folyt a 18 éves fiúk tiszti képzése is ezzel párhuzamosan. Az első néhány évben megtűrtek (átigazolt, azaz „bűntelen”) Ludovikás tiszteket a hadseregben, de mindenki tudta, hogy jóval a nyugállományba vonulás előtt le lesznek cserélve.

  45. Tibor bá’ Mikor döglesz már meg te ávos geci?

  46. 45:
    Addig nem, amíg idejársz egy kis hazai levegőért.

  47. 45: Neked is boldog új évet!

    A „geci” jelző pedig már egy ideje másik illetőnek van fenntartva. Illetéktelen felhasználását kerüljük… 🙂

  48. 41. Observer

    „Attila nagyon jó viszonyítási pont, a politikai (szín)skála egyik vége. ? ”

    Hmmm… Eltökélt anti-kommunista… az igen, azt vállalom, de úgy cuzammen szélsőjobb az nem igazán az én nézőpontom…
    A Jobbik, még lánykorában, szimpi volt nekem, de csak úgy szőrmentén… De mióta így elkurvult, már nem nagyon tudom…

  49. 50:
    Kommunizmus elméletben sincs már vagy 30 éve. Mi a fenére vagy antikommunista? Az ÁVO-t 1957-ben, vagyis 60 éve feloszlatták, mégis van aki azt állítja, hogy ávós geci vagyok. Ez nem világnézet, ez mánia.

  50. 51. Tibor bá’

    „Mi a fenére vagy antikommunista?”

    Például arra csapatra akik az EU-t irányítják. 1969-ben mind az utcán csinálta felforduást. Ma már saját parlamentjük van, és hozzák a nyakunkra a migránsokat, hogy evégeztessék velük a mocskos munkát.
    A kommunizmus nem halott, csak a módszereik finomodtak.

  51. 45.

    Ha ÁVÓ-s geciket szeretnél találni, akkor nem kell Magyarországra jönnöd, csak nézz körül a Kanadai Magyar Hírlap sajtósai és olvasói közt. Nagyon gyűlölnek bennünket, pedig szinte mindannyian ÁVÓ-s szülők leszármazottai. Vérségi és vallási kapocs van köztük. Kun Béla, Lukács György, Rákosi pajtás és a többiek nem múltak el nyom nélkül. 😀

    Tibor bá’
    Kommunizmus most jön vissza újra. Beszélgess el egy némettel, akivel bizalmas viszonyban vagy és majd megtudod, hogy a Stazi kutya füle ahhoz, ami most ott megy (persze, csak a fehér emberrel szemben), vagy nézd meg a YT-on Vladimir Bukovsky – Az EU és a Szovjetunió összehasonlítása című videóját.

    Ő disszidált a Szovjetúnióból, akkor még nem gondolta, hogy még egyszer át kell ezt élnie a nagy demokráciában, egy „intellektuális gulágot”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük