2017-01-24 nap bejegyzései

(2082) Halmozott aljasság

Tibor bá’ online

 

Én jóval többet bújom a számítógépemet, mint Éva az övét. Így esik, hogy neki több ideje van tévét nézni. Csak az isten tudja megmondani miért, de az 50 milliós játszma a kedvence. Kikapcsolódás végett néha beülök mellé. Hát kérem, kifordul tőle a gyomrom.

A lényeg, hogy a játékos pár „kap” 50 darab egy millió forintos köteget. Az első manipuláció, hogy a kötegek 2000 Ft. címletű bankjegyekből állnak, vagyis 500 db = egy köteg. Így egy köteg valóban vaskos, nehezen kezelhető, ami nem utolsó szempont a TV2 részéről. Ugyanis ezeket a túlméretezett kötegeket kell igen gyorsan ide-oda pakolni.

A játékvezető fennhangon közli, hogy ez a tietek, ő meg feltesz nekik 8 kérdést. Valójában ez az 50 millió az övéké lehetne, ha 8 kérdésre tudnának helyesen válaszolni. Óriási különbség, ugyanis nem tudnak.

A feltett kérdésekre 3-4 válasz lehetőség van, amelyek meg kell „játszani”, mint a lóversenyen a lovakat. Ami pénzt a 50 millióból rossz válaszra tesznek, az látványosan eltűnik. Persze a bizonytalan játékos arra gondol, hogy több választ is meg kell nevezni, mert valamelyik csak bejön. Be hát, de a rossz válasz viszi a pénzt.

Mi tehát a játékvezető feladata? Látszólag drukkol a játékosoknak, de valójában iparkodik zavart kelteni, a gondolataikat megzavarni, a hátralévő másodpercek bekiabálásával meggátolni a gondolkodást, elterelni a figyelmet.

Másik trükkel lehet szembesülni magukkal a kérdéseknél. Az első kérdés általában könnyen megválaszolható annak, aki a magyar kultúrában nőtt fel. Mit ás az másnak, amibe maga esik bele? Gödröt? Vermet? Árkot? Kutat? Ettől felcsillan a játékosok szeme. Oh, hát menni fog ez!

A második kérdés már mérsékeltebb, de még járható. Ha nem aprózódik az összeg, akkor jönnek a megfejthetetlen kérdések. Előkaparnak 3 darab 1934-ben született színészt, már egyik se él, és az a kérdés, melyik született legelőbb. Ez a kérdés nem általános műveltségű, nem szakmába vágó. Nincs ember a földön, aki tudja.

A legtöbb játékosnak menet közben elfogy az 50 milliója, amire a játékvezető őrült mértékben sajnálkozik, miközben ezért kapja a prémiumot.  Aztán van, akinek a végére marad egy, esetleg két köteg. A legjobb esetben 8 köteg. De ez utóbbihoz kurva nagy szerencse kell.

Végeredményben a lényeg, hogy a néző jól érezze magát a játékosok kárára. Rossz nézni a szerencsétlen embereket, akik meggazdagodási lehetőséget látnak a jelentkezésben, de legalább egy-két hétköznapi vágy, például egy tengerparti nyaralás, beteljesülésének valószínűségét. Rossz nézni, amikor a süllyesztőbe lezuhan 10-16 millió a sóvárgó játékos orra előtt. Végeredményben a milliós fizetést élvező műsorvezető gúnyt űz a magyar nincstelenségből, csak nem mindenki veszi észre.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________