2017-01-07 nap bejegyzései

(2067) Arany

Tibor bá’ online

 

Fort Knox (feltételezett) aranya

A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Matolcsy eladta a MNB arany tartalékát akkor, amikor mind az oroszok, mind pedig a kínaiak folyamatosan hatalmas mennyiségű aranyat vásárolnak, hónapról hónapra.

A vádakra Matolcsy azzal válaszolt, hogy nem adták el, „csak” spekulációs üzletekbe kezdtek a magyar papír arannyal. Tessék mondani, a jegybanknak az lenne a feladata, hogy spekuláljon? A 2008-as válságnak nem az volt az oka, hogy az amerikai bankok a hagyományos banktevékenységen túl elkezdtek spekulációs, ügyletekbe kezdeni, mert, hogy az sokkal jövedelmezőbb?

De térjünk rá magára az aranyra. Köztudott, hogy két fajta arany van: fizikai arany, és papír arany. A fizikai arany a tényleges fém rudakban, lapkákban, érmékben, stb. Egyetlen hátránya, hogy nehézkes vele bánni. 35 tonna arany nem fér be egy aktatáskába, de 35 tonna aranyról szóló certificate, azaz egy darab papír könnyen kezelhető. De mi ez a certificate? Egy darab papír, ami arról rendelkezik, hogy ennyi meg ennyi arany, itt meg itt el van helyezve, amivel a certificate tulajdonosa rendelkezik. Ezzel spekulálni ragyogóan lehet, de összeomlás esetén, vagy csak, amikor át akarom váltani fizikai aranyra, könnyen lehet, hogy nincs mögötte fedezet. Azaz tényleges, fizikai arany.

Amiről sehol se lehet olvasni. Az amerikai Fort Knox-ban őrzik Amerika és számos más ország aranyát, megbízásból. Néhány éve a németek szerették volna hazavinni a kb. 300 tonna aranyukat, amit az amerikaiak egyszerűen nem adták oda, a németek pedig tudomásul vették. Ez az eset plauzibilissé tesz egy elképzelést. Ezek szerint az arany világpiaci árának az alacsonyan tartása érdekében az amerikai FED folyamatosan piacra dob a Fort Knox-ban őrzött aranyból annyit, mennyi szükséges. Ott ma már nincs, vagy alig van arany.

Én vagy 10 éve tanácsolom, hogy akinek van felesleges, befektetni való pénze, az vegyen aranyat. Miért, mert a gazdasági összeomlás után az új valuták fedezete egészen biztos arany lesz, és azt arany értéke jóval meg fogja haladni a mai árfolyamát.

Kérdés: Matolcsy ezt nem tudná? Kizárt dolog. Akkor mégis, miért nincs a MNB-nek legalább annyi aranya, mint a hozzánk képes fele népességű Szlovákiának? Csak nem ebből is kisvasút lesz, arénával?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________