(2067) Arany

Tibor bá’ online

 

Fort Knox (feltételezett) aranya

A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje. Matolcsy eladta a MNB arany tartalékát akkor, amikor mind az oroszok, mind pedig a kínaiak folyamatosan hatalmas mennyiségű aranyat vásárolnak, hónapról hónapra.

A vádakra Matolcsy azzal válaszolt, hogy nem adták el, „csak” spekulációs üzletekbe kezdtek a magyar papír arannyal. Tessék mondani, a jegybanknak az lenne a feladata, hogy spekuláljon? A 2008-as válságnak nem az volt az oka, hogy az amerikai bankok a hagyományos banktevékenységen túl elkezdtek spekulációs, ügyletekbe kezdeni, mert, hogy az sokkal jövedelmezőbb?

De térjünk rá magára az aranyra. Köztudott, hogy két fajta arany van: fizikai arany, és papír arany. A fizikai arany a tényleges fém rudakban, lapkákban, érmékben, stb. Egyetlen hátránya, hogy nehézkes vele bánni. 35 tonna arany nem fér be egy aktatáskába, de 35 tonna aranyról szóló certificate, azaz egy darab papír könnyen kezelhető. De mi ez a certificate? Egy darab papír, ami arról rendelkezik, hogy ennyi meg ennyi arany, itt meg itt el van helyezve, amivel a certificate tulajdonosa rendelkezik. Ezzel spekulálni ragyogóan lehet, de összeomlás esetén, vagy csak, amikor át akarom váltani fizikai aranyra, könnyen lehet, hogy nincs mögötte fedezet. Azaz tényleges, fizikai arany.

Amiről sehol se lehet olvasni. Az amerikai Fort Knox-ban őrzik Amerika és számos más ország aranyát, megbízásból. Néhány éve a németek szerették volna hazavinni a kb. 300 tonna aranyukat, amit az amerikaiak egyszerűen nem adták oda, a németek pedig tudomásul vették. Ez az eset plauzibilissé tesz egy elképzelést. Ezek szerint az arany világpiaci árának az alacsonyan tartása érdekében az amerikai FED folyamatosan piacra dob a Fort Knox-ban őrzött aranyból annyit, mennyi szükséges. Ott ma már nincs, vagy alig van arany.

Én vagy 10 éve tanácsolom, hogy akinek van felesleges, befektetni való pénze, az vegyen aranyat. Miért, mert a gazdasági összeomlás után az új valuták fedezete egészen biztos arany lesz, és azt arany értéke jóval meg fogja haladni a mai árfolyamát.

Kérdés: Matolcsy ezt nem tudná? Kizárt dolog. Akkor mégis, miért nincs a MNB-nek legalább annyi aranya, mint a hozzánk képes fele népességű Szlovákiának? Csak nem ebből is kisvasút lesz, arénával?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

33 gondolat erről: „(2067) Arany

  1. Megfordult a fejemben, hogy kormányközeliek vásárolták fel az aranyat.

  2. Swap határidős üzletet kötöttek rá, ami be is jöhet. Tőzsdéznek a papír arannyal, mert kell minden euro cent bevétel. Igaz a devizában, főleg Euroban tartott valutatartalék is csökkent…! Erről kevesebbet beszélünk. Idén kb. 1000 milliárd forintnyi hitelt kell felvenni, azaz állampapírt, kötvényt kellene kibocsátani a hiány és a korábbi papírok hozamának visszafizetésének fedezeteként. Én itt keresném a kapcsolatot, mindenesetre ilyet az MNB nem tehetne, mint amit most megtett. De Eltolcsy unortodoksziájába sok minden belefér…!

  3. Azért Németország aranyának a hazaszállítása is milyen bonyolult lenne: 300 tonnát sok év alatt, míg Ukrajna aranyát egy éjszaka alatt sikerült megvédeniük és kiszállítani Amerikába. Talán 60 tonnát? Nem emlékszem a mennyiségére.

    Szerintem már korábban is eladták azt a fizikai aranyat, ami volt, csak most már nem tudták tovább halogatni ennek bejelentését

  4. 3:
    Ez olyan, mintha én úgy szeretném kihúzni a családot a valuta alapú kölcsön gyötrelmei alól, hogy a kosztpénzzel elmegyek Vajna kaszinójába bankot robbantani.

  5. 5
    És ha nyersz a Te hasznod, ha buksz megfizetteted a családdal.

  6. 4: Ha jól tudom az MNB -nek fizikai aranya már jó ideje nincs, csak ilyen „papír” aranyfedezettel rendelkezik, de az is elenyésző mértékű a deviza (Euro) tartalékhoz képest.

    5: Bingó! 🙂

  7. 5-6: Milyen jó, hogy a jegybank ennyire független. Ha Matolcsy nyer, akkor a pénz megy az alapítványaiba (meg máshova is 😉 ), ha veszít, akkor majd emelik pl. a tranzakciós adót, oszt’ jónapot. Így könnyű unortodoxnak lenni, ha a számlát mindig más fizeti.

  8. A feltételezés, hogy már nincs meg Amerika aranya nagyon is valós lehet az alábbi cikk alapján is. A Rockefellerek felhasználhatták a dollár erősítésére (így a dollár a Rockefellerek pénzévé vált).

    http://chasvoice.blogspot.hu/2013/04/fort-knox-was-looted-of-7000-tons-of.html

    Rockefeller titkárnője aki elpletykálta a tényt pár napon belül balesetet szenvedett – leesett egy felhőkarcolóról. Mindez történt a cikk alapján 1973 körül, amikor Nixon kénytelen volt csődbe vinni Amerikát aranyra vonatkozó ígéreteinek tekintetében.

  9. kedves barátaim
    Tegnap, azaz péntek este a lányomnál vacsoráztunk.A vejem ,ki az egyik nagybank devizaügyletek osztályán az overseas desk-et vezeti, vagyis a bank képviseletében a külföldi partnerekkel szembeni devizakereskedelmet szervezi, elmondja, hogy az utóbbi hónapokban az eurós üzletek még magukkal az európai tagállamokkal is rendkivüli mértékben lecsükkentek, ezzel szemben nagyon megugrott a dollár, valamint a yen-forgalom az európai partnerekkel.
    ” 12 éve vagyok a szakmában, meg tudom szimatolni a kezdeti apró jelekből mikor szándékszik valaki kihátrálni egy adott valutaügylet mögül, és ez most a jelek szerint az euró lesz. Az én egyik főfeladatom mindenféle aprónak tünő jelekből mindenféle prognózisokat, afféle scenáriókat felállitani, méghozzá többfélét, majd a tőzsdei nap folyamána kialakult helyzetnek megfelelő forgatókönyvet alkalmazni. Azon kivül, nagytati, tudod jól,szerte a világban a bank által foglalkoztatott helyi elmzőink naprakész jelentéseket küldözgetnek hozzám majd mindenről, a dolgok alakulásáról, néphangulatról, illetve annak változásairól,amit csak akarsz vagy elképzelsz BÁRMIRŐL. Mivel jól fizetünk jó szakembereknek, jó jelentéseket kapunk, és én ezen nyersanyagból dolgozom.
    Mi a bankban már akkor tudtuk, hogy az euró mesterségesen van a dollárnál magasabb árfolyamon tartva, mikor annakidején Kelet-Európát beédesgették az unióba, ez volt a mézesmadzag. Az új pénznemnek nem lett volna joga, hogy igy fejezném ki magam, magasabb értéket képviselni, mivel NINCS MÖGÖTTE IPAR, AZAZ VALÓS FEDEZET.” Megmutathatom az én 2005-ben irt elemzésemet, megvan a bank levéltárában, hogy már 2005-ben több mint sejthető volt, kelet-európai szakértőink szerint,hogy az eurózóna bövitése kelet felé nem más mint piacszerzés,és ha tudni akarod az igazságot nagytati, amit mi tudunk, de a köznép nem, akkor nyugat-európa járt jól az „üzlettel”,és nem forditva.Mindent tudunk a rózsaszinű csomagolásban osztogatott álmokról, a köznép eúfóriájáról, a határoknélküli európai álomról , mindenről, amivel a kelet-európai pórnép be lett etetve. 2007-ben mi a banknál világosan láttuk, hogyan veszi palira az uniót két okos, ravasz kelet-európai állam, éspedig lengyel és a cseh, ahol a nyugat nemhogy az ipart, de egy rozsdás szőget nem tudott vásárolni Meg is mutatkozik az eredmény .Novemberben voltam a üzleti uton a bank képviseletében Varsóban, kivánom a kelet-európai népeknek az ottani életszinvonalat, semmi többet”
    A tavaly egy kavics kerőlt a gépezetbe, a migránsok, és a téma körül kialakult vita a két európa között-mert nagypapa, ha hiszed, ha nem, két európa alkotja az uniót-fog esetleg az unió széteséséhez vezetni.Nincs kizárva, sőt, visszaállnak a nemzetállamok, szakértőink szerint ez egyenesen nemzeti összakarat a kelet-európai népeknél, mindez a migránsok miatt.
    Van még valami, amit mi pedzünk már, de még korai foglalkozni az egész gondolatmenettel, majd egy-két hónap után lehet hogy világosabban fogok látni, főleg a jövöbeni jelentések után, éspedig az , nagytati, hogy az egész unió, ugy ahogy van mindenestől, KIFUTOTTA MAGÁT. Valakik valamire gondoltak valamikor, aztán vagy rossz volt az egész koncepció, vagy elszurták, vagy valamit, amit nevezzük népakaratnak, vagy népléleknek, nekünk aztán igazán mindegy, valakik nem vettek figyelembe, vagy nem fogták fel jelentüségét, és annyi.
    Még volna valami gondolatmenetem, de ez annyira messze vezet, hogy nem is akarok tulságosan belegabalyodni, időm sincs rá, de majd a jövöben esetleg még visszatérek rá.
    Egy szó mint száz tata, az euró nem is olyan jó pénz, mint sokan gondolják, a jövöje is bizonytalan”

  10. Bálint nem lepett meg az írásod.
    Olvasni lehetett már korábban is, hogy az EU projekt az európai elit leváltásáról szólna, ahogyan az euró bevezetése is.
    A migránsválság is jó az európai elit diszkreditálására, a nemzetállamok iránti vágy felkeltésére.

  11. 10: „NINCS MÖGÖTTE IPAR, AZAZ VALÓS FEDEZET”

    Semmivel nem kisebb az ipari háttér, mint az USA-ban, sőt. Az USA GDP-jének a legnagyobb része már a szolgáltatásokból származik, nem az iparból.

    A többi az nagyjából stimmel.

  12. 10:
    Nehogy azt hidd Bálint, hogy a rendszerváltáskor nem volt jó magyar gazdasági szakember. Eladták az országot. Megszűnt a termelés, piaccá váltunk.

  13. 12.Observer
    Sajnálom, de ami az európai ipari „erőnlétet” illeti én inkább hiszek a vejemnek. Akinek ennyi európai elemző szakember bedolgozója van, mint neki a hatalmas izraeli Bank Hapoalim ( keress rá a neten) keretében, az biztosan jobban tudja miről beszél.
    De nem kell hozzá szakértőgárda, nézz végig magadon, a karórádat se felejtsd ki, a lakásodon, esetleg már a butorzaton kivől, majd szólj nekem mi európait találtál.
    N.B.
    Se autókkal, se orvosságokkal nekem ne gyere! A hamburgi HUMANA bébipapaijával sem!

  14. Azt én se látom, hogy mivel tud többet Amerika ipara Európa iparánál. Látszólag tényleg van európai ipar. Magyarországnak is van ipara.
    Tetszik a tanácsod hogy hogyan állapítsuk meg a magyar vagy európai ipar erejét és teljességét (a nézd meg magad mi európai van rajtad) Én most végignéztem magamon: egy lengyel jégeralsónál és kínai egyéb ruhákon kívül nem találtam mást.

  15. 14: Ne gondold, hogy az USA-ban jobb a helyzet. Mit gondolsz, miért akarja Trump „hazahozni” az ipart? Sokkal korábban kitelepültek keletre, mint az európai gyártók.

    Ami tény, az USA dollár „fedezete” az amerikai hadsereg, az eurónak meg nincs ilyen jellegű fedezete… viszont konkurenciája a dollárnak, elképzelhető, hogy szeretnék megbuktatni.

  16. 13.Tibor bá
    Tudjuk jól, hogy magyarban anno remek, világszinvonalon álló szakembergárda volt.
    Ellehetetlenitették, szétzüllesztették őket. Akit lehetett, megvették kilóra.
    A magyar ipar, ha nem barmolták volna szét a rendszerváltás után, 20-25 éven belül versnyezhetett volna a nyugatival. Ezt nem én állitom, hanem gazdasági szakembereink, akik, ebben biztos vagyok, tudják miről beszélnek.
    Sajnálom, Tibor bá, de tetszett volna annakidején egy nagyon radikális, a volt kommunistákat a börtönök mélyére süllyesztő, IGAZI FORRADALMAT csinálni, és magyarország ma egy nivón állna a cseh, illetve a lengyel néppel.
    A rendszerváltás utáni korrupció nálatok eszméletlen volt, majdhogynem egyedülálló a rendszerváltó keleti országok között,és hozhatnák példákat izraeli cégek megdöbbentő tapasztalairól ezen a téren, de most már késő bánat.

  17. 15. Bazs

    „Azt én se látom, hogy mivel tud többet Amerika ipara Európa iparánál.”

    Mert nem is tud többet.
    Az igazi különbség az erkölcsi korlátokban van… Lehallgatások, ipari, politikai kémkedés, zsarolás, „civil” szervezetek befolyásra használata, leplezetlen katonai fenyegetés, leplezett gazdasági fenyegetés és hasonlók.

  18. Európát szándékosan rabolják ki. Itt van egy lista a világ országainak GDP-jéhez viszonyított adósságokról.

    http://hu.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp

    Minap hallottam, hogy olyan mértékű a világ adóssága, mint az egy évi GDP-jének a százszorosa, tehát csak virtuális, mert soha az életben nem lesz visszafizetve.

    Magyarország adóssága 2009-ben 140 százalékos volt, mert ránk nyomtak 20 milliárd dollárt, amiből a bankokat kellett konszolidálni, a többit meg betették az MNB-be, hogy legyen mire kamatot követelni és a megszorításos IMF parancsokat, úgy mint most a szerencsétlen görögöknél.

    Most 74 százalékos az adósságunk és megszenvedtek az adófizetők, hogy az IMF-et sikerült kirúgni…

    Nézzétek meg a japánokat. A GDP-hez képest 229,2 az államadósságuk és ennyi adóssággal kutya bajuk, ugyanis ők nem a pénzhatalmi maffiának tartoznak. Ők kezdetektől fogva nem szorongatták a lakosságot, hagyták, hogy rendes bért fizessenek nekik és a megtakarításaikat befektessék államkötvényekbe. És a világ legnagyobb adósságával Japán virul, mert nem külföld finanszírozza és diktálja, hogy mit tehet, mit nem tehet.

    Milyen érdekes, hogy ez nem téma sem az ellenzéki, sem a közszolgálati médiákban.

  19. 08:30 körül volt egy riport a Nemzeti Bank elnökhelyettesével. Azt mondta, hogy az aranykészletünk most is 3 tonna, mint akkor volt miután Surányi a többit (62 tonna) eladta.
    A devizatartalék valóban csökkent 10 ezer milliárddal, de ez így helyes, mert a devizatartalék után kamatot kell fizetni és nem az az előnyös, ha magasabb a szükségesnél.

    Higgyük? 😀

  20. 19 Kyra: „Magyarország adóssága 2009-ben 140 százalékos volt”

    ??? ez nyilván nincs így.

    2010-11-ben volt a csúcson, 80 fölött kicsivel.

  21. A jegybank azt mond amit akar, mindent alá lehet támasztani és sajnos majdnem mindennek az ellenkezőjét is megfelelő érveléssel tudatlanoknak.

    Én eddig abban a hitben éltem, hogy Magyarországnak 3 tonna fizikai aranya van. Vagyis volt – lehetett volna. Ezt sajnos azok a majmok a híres „8-as” házszám alatt papíraranyrá (aranyra vonatkozó ígérvényre) váltották, mert azzal könnyen lehet spekulálni. Abban a reményben, hogy a nyereségen majd vissza tudják vásárolni – vagyis kapni – az aranyat.
    A nemzetközi nemesfémbankoknak (mint amilyen a JP Morgan és nemcsak ő) szüksége van minden grammnyi aranyra ezért jól jön nekik minden fizikai arany amit a mostani nyomott áron is oda tudnak adni annak, aki a vásárolt arany leszállítását is kéri.
    A COMEX aranytőzsdén 300-szor annyi aranyra szóló ígérvény (papírarany) forog, mint amennyi fizikai aranya van – tavalyi statisztika ma már lehet hogy nagyobb ez az arány (?320 nem néztem). Ezért a nemzeti bankunk megérdemelhetett egy fejsimogatást vagy hátvakarást a nemzetközi pénzügyiektől (Rockefeller és társai) hogy segítettek életben tartani a világban kialakult és használt hitelpénzrendszert még pár hétre.

    A deviza „füstbe megy” ha nem lesz arany, amit a szupertermelők szoktak venni a szupertermelésük eredményéből megtakarításnak.
    Pár év múlva esély se lesz mai árakon (mai 50000 dollár alatt unciánként) fizikai aranyhoz aranyérmékhez jutni.

  22. 21. Marko

    Egy Frédéric Lordon nevű francia közgazdász és szociológus cikkét olvastam. Valóban a magyar szerzőknél az a 80-as szám van, amit említesz, de én azt tapasztalom, hogy kicsit hazudósak a magyar közgazdászok. Attól függ, hogy mit mondanak, hogy a kormány vagy Soros pénzeli őket.
    Az igaz, hogy a fordítót nem találtam meg a Wikipédiában, de ha tud franciául, akkor a 140-es számot csak felismeri, nem? 😀

    http://www.magyardiplo.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=232#Itemid=171

  23. 22. Bazs

    Gondolom annyi szavuk volt a 3 tonnás arany papirra váltásánál az USÁ-val szemben, mint az ukránoknak. amikor leszállt az amerikai Hercules a kijevi repülőtéren az összes aranyért, na meg Líbiában, amikor bepakolták Kadhafi aranytartalékait, miután mint Killary mondta „Jöttünk, láttunk és meghalt. Ha-ha-ha.” Felteszem ezt nem csak ezzel a két országgal játszotta el ez a rablóbanda. Én csak ezekről olvastam.

    Mindenesetre sz@rban lehetnek, ha még a mi nyüves kis 3 tonnánkra is szükségük volt.

  24. 23:
    A GDP 140 százalékát kitevő magyar államadósság sose volt. Az adat téves.

  25. A lehetőségeim olyanok,hogy jelenleg nem lennék képes egy ilyen nemesfémbe forgatott vagyont egy garázdától megőrizni.
    Ez országos szinten is így lehet.
    Egy ország csak akkor tartalékoljon nemesfémben,
    ha van hadereje és a katonái kezében alkalmas fegyver.

    Ha egy más ország rablásra adja magát Bpesten,
    (amire a múltban volt is példa)
    érezze a veszteséget, ne érje meg a kirándulás.
    Ma se katonaság, se komolyan vehető fegyveres erő nincs az országunkban ami megvédené a nőket és a MNB x100 tonnás aranytartalékát.

  26. 26:

    A nőket nem kell megvédeni, némelyik még a medvét is térdre parancsolja.

  27. 25. Tibor bá’

    Igazad van, sehol másutt nem láttam azóta sem ezt a számot.

    27. facsiga

    Azért én nagy élvezettel olvastam azokról a migránsokról, akik kórházban kötöttek ki, amikor Norvégiából visszatérőben az egyik orosz csehóban próbálták fogdosni az orosz nőket. Azt hitték, hogy ott is nyugodtan lehet ficki-fickizni, mint a kasztrált nyugati „férfiak” országaiban.

  28. 28:

    Ezt megértem, de kik is kasztrálták a nyugati férfiakat?
    Akkor milyen alapon várják most el hogy ne legyenek kasztráltak?

  29. 29.

    Engem nem tudna senki sem erőszakkal rávenni arra, hogy ne legyek nőies, ami számomra a kedvességet, gyengédséget, segítőkészséget és a vágyat jelenti, hogy gondoskodjak azokról, akiket szereretek. Sem egy divatos elmélet, a liberalizmus, sem az, hogy vannak undorító nőgyűlölő férfiak.

  30. „Külön érdekes, hogy még az amerikai elnökválasztás előtt 300 tonna aranyat szállíttatott el a német jegybank a Fedtől, így New Yorkban már nem hagyott aranyat a Bundesbank.

    (Frankfurter Allgemeine)”

  31. 32: ez azt jelenti, hogy a németeknek bele kell törődniük a FED-nél tárolt aranyuk elvesztésébe.

    Kíváncsi lennék az egykori (1989 körüli 50-nél is több tonna) magyar aranytartalék sorsára. A svájci vámhivatal nyilvánosságra hozta az egykori Svájc arany expotjának és importjának a nagyságát, amin akkortájt lehetett látni, hogy sok aranyat importáltak Magyarországról Svájcba (talán finomításra) amit nem hozzánk exportálhattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük