2023-07-31 nap bejegyzései

(4261) Fordulópont

Tibor bá’ fordítása online

A klímaválság fordulóponthoz érkezett

Írta: Bryan Dyne

 

(sz: 1933.02.11.)

Az Európai Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat (C3S) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csütörtökön kiadott közös közleménye megerősíti, hogy július első három hete volt a valaha feljegyzett legmelegebb háromhetes időszak, és azt jósolják, hogy a hónap lesz a legmelegebb. amit valaha is tapasztalt az emberi civilizáció.

Carlo Buontempo, a C3S igazgatója a nyilatkozat részeként megjegyezte: „A rekordot döntögető hőmérsékletek a globális hőmérséklet drasztikus növekedési tendenciájának részét képezik. Az antropogén kibocsátások végső soron az emelkedő hőmérséklet fő hajtóereje.” Így folytatta: „Valószínűleg nem marad elszigetelt a júliusi rekord idén, a C3S szezonális előrejelzései szerint a szárazföldi területeken a hőmérséklet valószínűleg jóval az átlag felett lesz, meghaladva az évszakra vonatkozó éghajlati 80. százalékot.”

Az idén júliusban megdöntött rekordot utoljára 2016 augusztusában állították fel, amikor a globális átlaghőmérséklet 16,92 Celsius-fokra emelkedett az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) mérése szerint. Július 3. óta azonban a világ 24 óránkénti átlaghőmérséklete az egekbe szökött, és július 6-án új magasságba 17,23°C-t, éppen az előző csúcs felett.

A Föld trópusait és az északi féltekét különösen erősen sújtotta a folyamatos hőhullám, ezekben a régiókban a hőmérséklet jelenleg 0,9°C-al, illetve 1,2C-kal az átlag felett van. Az Atlanti-óceán északi részén az óceánok hőmérséklete március óta dönti meg a szezonális rekordokat, közel 1,5°C-al az átlag felett, míg a világóceán hőmérséklete a sarkokon kívül 0,8°C-al az átlag felett marad, beleértve az új rekordot 21,1°C-al szintén márciusban játszódik.

Egyre valószínűbb, hogy 2023 lesz a valaha feljegyzett legmelegebb év. Az idei rekordhőmérséklet a legsúlyosabb következményei közé tartoznak a kanadai erdőtüzek, amelyek több mint 100.000 négyzetkilométeren égettek le, ami közel kétszerese az 1989-ben felállított rekordnak, és mérgező anyagokkal borították be Észak-Amerika északkeleti részét.

Dél-Európa, a Közel-Kelet, Dél-Ázsia és az Egyesült Államok egész déli részének nagy része volt vagy jelenleg is hőségriadó alatt áll.

Az árvizek 47 embert öltek meg az Egyesült Államokban, köztük 13-at a júliusi hirtelen áradások miatt, míg Európában és Észak-Afrikában több mint 40-en haltak meg az erdőtüzekben. Több százan haltak meg hőguta következtében Algériában, Kínában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban, Mexikóban és Spanyolország. Ráadásul az éghajlatváltozás okozta katasztrófák most még katasztrofálisabb események előfutárai.

A Florida partjainál tapasztalható hőmérséklet: 38,38°C és az antarktiszi tengeri jég kiterjedése (több mint 2,6 millió négyzetkilométerrel az átlag alatt) jelzik, hogy mi várható. A melegedő óceánok a kritikus korallrendszereket és a globális planktonpopulációt betegségekkel és tömeges kihalással fenyegetik, ami viszont a teljes tápláléklánc alapját fenyegeti.

Az antarktiszi tengeri jég hiánya folyamatosan növeli annak halálos veszélyét, hogy a szárazföldi jég az óceánba hullik, világszerte megemelkedik az óceánok szintje, és tartósan elárasztja a part menti területeket, ahol a becslések szerint 3 milliárd ember él.

Ma már nem kétséges, hogy a globális felmelegedést a Föld erőforrásainak anarchikus kapitalista termelés általi kiaknázása okozta, különösen a szén, az olaj és a földgáz másfél évszázada lényegében szabályozatlan égetése. A sürgető kérdés a folyamatban lévő és gyorsuló ökológiai válság megoldása.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________