2023-07-18 nap bejegyzései

(4255) Dollártalanítás

Tibor bá’ fordítása online

Íme, hogyan fog véget érni az amerikai dollár globális dominanciája

Írta: Marcel Salikhov
(sz: 1933.02.11.)

A világ nagy része ma már támogatja a „dollárcsökkentést”. A detronizálás meg fog történni, de nem „nagy durranásként”, írta Marcel Salikhov, a moszkvai Közgazdasági Főiskola Gazdasági Szakértői Központjának igazgatója.

Folytatódik a globális pénzügyi rendszer dollártalanítása. Ezt az új pénzügyi technológia fejlesztése fogja elősegíteni. A központi bankok közvetlenül, a fejlett országok valutáinak felhasználása nélkül fognak egymással elszámolni. A jövőben a központi bankok digitális valutái nemzetközi tranzakciókhoz is felhasználhatók, csökkentve ezzel a gazdasági tranzakciók költségeit. Ez a folyamat azonban meglehetősen lassú lesz.

Az amerikai dollár régóta a világ meghatározó fizetőeszköze. Használata a nemzetközi tranzakciókban hosszú évtizedek óta messze meghaladja az amerikai részesedést a világgazdaságban, amely jelenleg 24% körüli. Például az IMF szerint 2002 végén a dollár a jegybankok nemzetközi tartalékainak 58,4%-át tette ki devizanemenként. A SWIFT szerint 2023 áprilisában a Greenback részesedése a bankközi átutalásokból 59,7 százalék volt. Ez lényegesen magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Számos tényező járul hozzá az amerikai dollár használatának elterjedéséhez, még a harmadik világ országai közötti tranzakciókban is. Az amerikai gazdaság mérete (a pénzügyi eszközök legnagyobb és leglikvidebb piaca), a politikai befolyás és az amerikai multinacionális vállalatok szerepe a gazdaságban. Mindezek a szempontok kölcsönhatásban vannak, és hosszú időn keresztül kölcsönösen támogatják egymást. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a 2008-2009-es globális pénzügyi válság, amely magából az amerikai gazdaságból indult ki, nem befolyásolta a dollár globális helyzetét.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________