2023-07-27 nap bejegyzései

(4260) Hatalmas ukrán veszteségek

Tibor á’ fordítása online

A New York Times elismeri a hatalmas ukrajnai áldozatokat

Írta: Andre Damon
(sz: 1933.02.11.)

Ez év januárja óta a New York Times több tucat cikket közölt arról, hogy Ukrajna „tavaszi offenzívája” döntő fordulópontot jelentene az Oroszországgal vívott háborúban. De ez a most hat hetes offenzíva kudarcba fordult. Miközben az ukrán erők sehol sem törték át Oroszország fő védelmi vonalát, katonáik tízezrei haltak meg.

Ez az a kontextus, amelyben a New York Times közzétett és gyorsan megszerkesztett egy cikket, amely valósághű, tehát rémálomszerű ábrázolását mutatja be, hogy az ukrán csapatok alig több, mint ágyútöltelék, „cselekvésre kényszerítve”, hogy szembenézzenek a szinte biztos halállal.

Az Ukrajna offenzívájáról szóló kiterjedt és részletes jelentést az újság 9. oldalára temették el, és nem hivatkoztak rá a nyomtatott kiadás címlapján, így a címe: „Kimerült csapatok, megbízhatatlan lőszerek: Kijev akadályai keleten”. Tartalmaz egy alcímet, amely „borzasztó patthelyzetként” írja le az offenzívát.

A hétfői New York Times 9. oldala [Vagyis! Minato, Gyarmathy, stb. nem orosz propaganda.]

Ugyanilyen kevés bejelentéssel a cikk előző nap megjelent az interneten „Fáradt katonák, megbízhatatlan lőszerek: Ukrajna számos kihívása” címmel.

A cikk véres összeomlásként mutatta be Ukrajna offenzíváját, amelyben az ukrán erők hatalmas veszteségeket szenvedtek, akiket aztán idősebb újoncokkal váltanak fel, akik „kénytelenek” harcolni.

A cikk három új, korábban nyilvánosságra nem hozott kinyilatkoztatást dokumentált:

  • Létezik egy egység Ukrajnában, ahol „200 százalékos” a veszteségek aránya, ami azt jelenti, hogy minden tagja meghalt vagy megsebesült, majd újoncokkal helyettesítették, akik mindegyike meghalt vagy megsebesült.
  • Az Ukrajnának szállított lőszerek gyakran olyan régiek, hogy rendszeresen ben használhatók, vagy véletlenül felrobbannak, megsebesítve a katonákat.
  • Miután a fiatal katonákból álló csapatok megsemmisülnek a harcban, általában jóval idősebb katonákkal helyettesítik őket, ami annak a jele, hogy Ukrajnában kifogynak a harcképes korú csapatok.
  • __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________