2023-07-06 nap bejegyzései

(4245) 17,01°C

Tibor bá’ fordítása online

BBC

Klímaváltozás: A feljegyzések óta világ legmelegebb napja

 Írta: Matt McGrath Környezetvédelmi tudósító
(sz:1933.02.11.)

A világ átlaghőmérséklete július 3-án, hétfőn új csúcsot ért el, először emelkedett 17 Celsius-fok fölé. Amerikai kutatók szerint az új mérési érték a legmagasabb volt a 19. század végén kezdődő műszeres mérések óta.

A tudósok úgy vélik, hogy az El Niño néven ismert természetes időjárási esemény és az emberiség folyamatos szén-dioxid-kibocsátása okozza a hőséget. A múlt hónapról megerősítették, ez volt a világ eddigi legmelegebb júniusa. A világ átlaghőmérséklete július 3-án, hétfőn új csúcsot ért el, először lépett 17 Celsius-fok fölé.

Az Egyesült Államok Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központjának tudósai szerint a világ átlaghőmérséklete július 3-án elérte a 17,01 °C-ot, ami megdöntötte a 2016 augusztusa óta fennálló 16,92 °C-os korábbi rekordot.

Az idei év eleje óta a kutatók aggódnak a szárazföldi és a tengeri hőmérséklet emelkedése miatt. Spanyolországban és Ázsia számos országában a tavaszi rekord meleget tengeri hőhullámok követték olyan helyeken, ahol általában nem jelennek meg, például az Északi-tengeren.

Az El Niño déli oszcillációnak (ENSO-nak) három különböző fázisa van: meleg, hideg vagy semleges. Ez az éghajlati rendszer legerősebb ingadozása a Földön.

„A 17 fokos globális felszíni levegő átlaghőmérséklete először, amióta megbízható adatok állnak rendelkezésre, jelentős szimbolikus mérföldkő a felmelegedő világunkban” – mondta Leon Simons klímakutató. „Most, hogy elkezdődik az El Niño melegebb szakasza, sokkal több napi, havi és éves rekord megdöntésére számíthatunk a következő 1,5 évben.”

Az 1850 és 1900 közötti időszak átlaghőmérséklethez viszonyítva a bolygó 1,46 fokkal volt melegebb. Vagyis a kitűzött 1,5°C maximumot már majdnem elértük.

Az Antarktiszon is megdőlt a júliusi hőmérsékleti rekord a Vernadsky kutatóbázison mért 8,7 fokos méréssel. A tudósok úgy vélik, hogy a nyár előre haladtával és az El Niño erősödésével újabb rekordok fognak megdőlni. „Valószínűleg a július lesz a valaha volt legforróbb hónap a 120 000 évvel ezelőtti Eemian period óta van” – mondta Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem munkatársa.

„Bár a déli féltekén a hőmérséklet kissé csökkenni fog a következő néhány napban, valószínű, hogy júliusban és augusztusban még melegebb napok lesznek, mivel az El Niño már javában zajlik.”

Breaking news: Kedden, július 4.-én a világ átlag hőmérséklete 17,18°C volt, vagyis az előző naphoz képest 0,17°C-al magasabb.

Július 6.-án 17,23°C. További 0,06°C emelkedés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________