2023-07-04 nap bejegyzései

(4243) Irak ≠ Ukrajna

Tibor bá’ fordítása online

Irak öregedő megszállói véletlenül Ukrajna helyett Irakot mondanak

Írta: Caitlin Johnstone
(sz:1933.02.11.)

Biden elnök véletlenül Putyin iraki háborújára utalt, amikor a sajtó kérdéseire válaszolt, egy évvel azután, hogy George W. Bush volt elnök,  ugyanezzel tréfálkozott. Mindkét férfi kulcsfontosságú szerepet játszott az Irak megtámadásában.

Arra a kérdésre, hogy a rövid ideig tartó Prigozsin-lázadás Putyin gyengülésének jele-e, Biden így válaszolt: „Nehéz megmondani. De egyértelműen elveszíti az iraki háborút.”

A 2020-as elnökválasztási verseny során az aktuális ügyekért felelős Nathan J Robinson a következőket írta Biden kulcsfontosságú szerepéről az iraki invázió támogatásában:

2003-ban Biden szenátor az iraki háború szószolója volt, segített eladni a Bush-kormányzat törekvését az amerikai közvéleménynek, „a Bush-programra szavazott – és segítette annak előrehaladását”. Ő volt a háború „legdöntőbb” szenátusi támogatója. Biden ismételgette azt a mítoszt, miszerint Szaddám Husszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak. Szerinte, „ezeket a fegyvereket el kell távolítani Szaddám Huszeintől, vagy Szaddám Husszeint el kell távolítani a hatalomból”. Az ebből fakadó háború az egyik leghalálosabb katasztrófa volt az Egyesült Államok külpolitikájának történetében. Az iraki halálos áldozatok száma milliókra tehető, és 4500 amerikai katona életét követelte.

Az, hogy Biden bomló agya megtalálja az „Irak” szót azt jelenti, hogy a kormány amelyet illegálisan megszállt egy gonosz kormány”, egyértelműen freudi.

Múlt év májusában egy dallasi beszéd során George W. Bush hasonló freudi vallomást tett, mondván: „Oroszországban

a fékek és ellensúlyok hiánya, egy ember döntése egy teljesen indokolatlan és brutális inváziót indít Irakban, mármint Ukrajnában.”

Miután ideges kuncogással kijavította magát, Bush a következő szavakkal törte meg a feszültséget: „különben Irak is.” Utána azt firtatta, hogy 75 éves, és „Jaj, de jó, én olyan hülye vagyok”

Felhívlak, találj bármit, ami lényegében jobban reprezentálja az amerikai birodalom állapotát, mint ez a két klip. Két pusztuló birodalommenedzser a koponyájában babrál a gyilkos gengszterek által megszállt nemzet nevéért, és kitalálják annak a nemzetnek a nevét, amelyet ők maguk támadtak meg.

Teljesen nevetséges, hogy Putyint háborús bűnökkel próbálják vádolni, miközben ez a két tömeggyilkos szabadon sétál. Ahogy Dale Carpenter amerikai jogász professzor mondta: „Ha az állampolgárok nem bízhatnak abban, hogy a törvényeket egyenlő és őszinte módon hajtják végre, akkor nem mondható el, hogy jogállamiság alatt élnek. Ehelyett a törvény által megrontott emberek uralma alatt élnek.” Ez még inkább igaz azokra a törvényekre, amelyek nemzetek között léteznének.

Abszurd azt mondani, hogy Putyint háborús bűnös miközben nem vádolnak olyan embereket mint Bush és Biden. Ha a törvény nem vonatkozik mindenkire, akkor az nem a törvény, csak a korrupció, a hatalmasok eszköze.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________