(4255) Dollártalanítás

Tibor bá’ fordítása online

Íme, hogyan fog véget érni az amerikai dollár globális dominanciája

Írta: Marcel Salikhov
(sz: 1933.02.11.)

A világ nagy része ma már támogatja a „dollárcsökkentést”. A detronizálás meg fog történni, de nem „nagy durranásként”, írta Marcel Salikhov, a moszkvai Közgazdasági Főiskola Gazdasági Szakértői Központjának igazgatója.

Folytatódik a globális pénzügyi rendszer dollártalanítása. Ezt az új pénzügyi technológia fejlesztése fogja elősegíteni. A központi bankok közvetlenül, a fejlett országok valutáinak felhasználása nélkül fognak egymással elszámolni. A jövőben a központi bankok digitális valutái nemzetközi tranzakciókhoz is felhasználhatók, csökkentve ezzel a gazdasági tranzakciók költségeit. Ez a folyamat azonban meglehetősen lassú lesz.

Az amerikai dollár régóta a világ meghatározó fizetőeszköze. Használata a nemzetközi tranzakciókban hosszú évtizedek óta messze meghaladja az amerikai részesedést a világgazdaságban, amely jelenleg 24% körüli. Például az IMF szerint 2002 végén a dollár a jegybankok nemzetközi tartalékainak 58,4%-át tette ki devizanemenként. A SWIFT szerint 2023 áprilisában a Greenback részesedése a bankközi átutalásokból 59,7 százalék volt. Ez lényegesen magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Számos tényező járul hozzá az amerikai dollár használatának elterjedéséhez, még a harmadik világ országai közötti tranzakciókban is. Az amerikai gazdaság mérete (a pénzügyi eszközök legnagyobb és leglikvidebb piaca), a politikai befolyás és az amerikai multinacionális vállalatok szerepe a gazdaságban. Mindezek a szempontok kölcsönhatásban vannak, és hosszú időn keresztül kölcsönösen támogatják egymást. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a 2008-2009-es globális pénzügyi válság, amely magából az amerikai gazdaságból indult ki, nem befolyásolta a dollár globális helyzetét.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(4255) Dollártalanítás

 1. És ez összfügg a „demokrácia eltűnésével”?

 2. …és a valóság: /https://hold.hu/holdblog/dollar-euro-font-valuta-deviza-swift/

 3. 2.
  Cseles a dollár. Az euro vérét szívja, ezzel tartja szinten magát, na de meddig ? Csak a németek – Európa motorja – voltak eddig képesek kirántani az eurót a recessziós helyzetből, de az elmúlt két negyedév náluk is rosszul alakult.
  A Kinával való viszony sem rózsás, az EU bürokraták az unió helyzetét még jobban nehezitik gazdasági „kockázatmentesités” cimszóval .

 4. Köszönet a cikkért Tiborbá!

  1. Világfigyelő
  Engedd már el….

  A cilkhez: igye azt nem lehet leírni, hogy a dollár egyik szintén nagy támasza az US army volt…Irak, Lìbia ugye…hát így könnyű:D

 5. Sárkányka,

  Miért? A dollártalanítás összefügg azzal, hogy a világ egyre inkább multipoláris lesz. A multipoláris világrend pedig jóval demokratikusabb mint a jelenlegi unipoláris. A baj csak az, hogy a Nyugat ezt nem hagyja annyiban, és az agressziótól sem riad vissza, hogy megvédje a saját hegemóniáját.

  https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1678462191479955465/photo/1

 6. Tiborbá! Ez Világfigyelő biztosan nem valós személy! Egy elkapkodott, rosszul összerakott chatterbox inkább!

 7. Ahol megjelennek az ukrán „chatbotok”, ott megjelennek az oroszok is.
  Nincs ebben semmi érdekes, psziop terep lett a te oldalad is Tibor bá’.

 8. Köszi, emberek, hogy kétségbe vonjátok emberi mivoltomat. Pedig Tibor bá-val még e-mailben is érintkeztem, ő név szerint is tudja, hogy ki vagyok…

 9. Re:9 Világfigyelő
  Ne szívd mellre, látszik hogy élő ember vagy, kommunikáltam már eleget jó minőségű AI-al ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy mennyire vagy valós.
  Nem véletlenül írtam azt hogy „chatbotok”, és nem azt hogy chatbotok. 😉

 10. 6, Kacor

  Az ukrán botoknak sajátos jellemzői vannak, mely leginkább az orosz közösségi oldalakon terjednek.

  Világfigyelő egy valóságos férfiember, választékos beszéddel és meglehetősen tájékozott a bel-és külpolitikában is.
  Lehetőleg semmiképp se sértsd meg őt!

  Ha valakiket esetleg érdekel, hogy eközben Kijevben sok informatikust keres az ukrán haderő

  (mivel elkészült és sikeresen letesztelték a Delta fantázianevű szoftvert…hogyismondjam ez kell majd az F-16 repülőgéphez is)

  ill. katonai kiképzésben nem részesültek „nemzeti ellenállás képzést” kaphatnak afővárosban és minden nagyvárosban is.
  Nukleáris-biológiai-vegyi felkészítést is kapnak.
  forrás https://kyivcity.gov.ua/news/u_kiyevi_rozpochali_zapis_tsivilnogo_naselennya_na_prokhodzhennya_odnodennikh_navchan_iz_pidgotovki_do_natsionalnogo_sprotivu/¥¥

  Kérdem én, ha véletlenül lenyomnák az oroszokat, akkor minek akar Ukrajna, Nato-tag lenni?
  Ha 2014 előtti időszakban Ukrajnából se kótyavetyélik el a haditechnikát jó pénzért, akkor nem ott tartanának most Zaporizsjében, hogy a halottakról szedegetik le a használható gúnyát, az új századok felszerelése miatt.

  Ha Ukrajna nem győz a legújabb 30 éves háborúban, akkor a Nyugat se.

  Ennek a hosszú háborúnak, pár év múlva egy egyhetes időtartamú nukleáris viszontválasz lesz az eredménye, ha az isztambuli szerződésen nem kezdenek el gondolkozni az északi félteke országai.

  Vagy arra számít az Usa, hogy egy újabb proxy-háborúval majd Kínával fognak hadakozni a beszervezett Nato-tagok?

  Ismét megkérdem ebben a posztban is, hogy az Usa, hány év múlva tudja pótolni a felszabadított stratégiai kőolajkészleteket és ez miféle társadalmi változást okoz?
  Ezeka készletek nemcsak tartályokban, hanem földalatti bányákban, kimerült sóbarlangokban van-volt tárolva…

 11. 11 – Gumihuszár:
  A nukleáris párbaj még 24 órát se fog igénybe venni, nem hogy egy hetet.

 12. 11. gumihuszar

  „Világfigyelő egy valóságos férfiember, választékos beszéddel és meglehetősen tájékozott a bel-és külpolitikában is.
  Lehetőleg semmiképp se sértsd meg őt!”
  .
  Már ne haragudj de milyen jellem kell ahhoz hogy ne a demokráciát tartsa a legjobb társadalmi berendezkedésnek?
  Miért ne lehetne sértegetni az ilyen félresikerültet?
  Sőt, nem elég sértegetni, hanem ajánlatos a normális társadalomból eltávolitani!
  Jellemten, diktatúrákat kívánóknak nincs helye a demokráciákban.
  Valahol meg kell húzni a tolerancia határát is!
  A demokráciáknak meg kell védeni magukat a demokráciát felszámolni szándékozó széljobbtól, és szélbaltól, meg az ilyen jellemtelen kártevőktől is.

 13. Nem a dollártalanítás folyamata esedékes napjainkban, hanem a készpénztelenítésé!
  Hát, végülis a dollár is csak egy készpénz…

  13: moda:
  Teljesen igazad van! Én is fel vagyok háborodva azon, hogy a társadalom annyira jellemtelen, alkalmatlan, ostobán toleráns, semmitérővé vált napjainkra, hogy mindenféle szélsőség, blődség, ostobaság, gerinctelenség és megtévesztés ellenére csak tapsolni tud, sehol nem csattan el az a józanító pofon, ami a normális mederbe visszaterelhetné a mindennapjainkat. Próbálta volna ezt valaki 30 évvel ezelőtt megtenni, akár a böszme propaganda, akár bármilyen buziság javára! 100 pofon csattant volna el azonnal, s mind ugyanazon az arcon… De itt már mindig van 2-3, aki érdekből, vagy csak a saját hülyesége okán megvédi és kontraszelektálja a szerencsétleneket, ebben az esetben nem a szó nemes értelmében.

 14. 14. H.Cs.

  Köszi!
  Szerintem nagyjából egy véleményen vagyunk! 🙂

  +++++

 15. moda

  Nem tudod, hogy mit jelent az a szó, hogy demokrácia.

  Továbbá az értelmes vitakultúra sincs igazán a véredben.

  Esetedben a „demokrácia” az csak egy jelentéktelen címke, amit szívesen használnál arra, hogy elhallgattasd a másként gondolkodókat.

  Nem érted, hogy én teljesen mást értek „demokrácia” alatt mint te. És ezzel nem vagyok egyedül. Egy iráni teljesen mást ért demokrácia alatt, mint pl. egy amerikai, vagy egy angol, vagy egy orosz. És senkinek sincs joga ráerőszakolni az egyik értelmezést a másikra. Észak Koreáról is azt gondolom, hogy békén kell hagyni őket….

 16. Rá lehet erőszakolni bármit bárkire, ha az befolyásolható.

  Azonban mire a ráerőszakoló rájön, hogy mi az érték, addigra egyúttal arra is rájön, hogy azt nem lehet ráerőszakolni a ‘megjavítandóra’.
  Azt persze lehet és kellene is, hogy jól pofáncsapjuk a hülyéket.
  Engem is sokszor pofáncsapkodtak mostanában és meg kell mondjam nagyon hálás vagyok érte.
  Én sem bájolgok már a nálam „hülyébbekkel”. Minek erősítsem meg a helytelen pc és egyéb semmitmondó
  formulákat bólogatással?!

  Demokrácia nincs és „hülye” aki azt hiszi, hogy van úgy ahogy mondják nekünk és amifele törekednünk kellene vagy illene.
  Ugyanis a társadalom nem homogén, nem egyforma egyedekből áll. A dolog itt kezdődik.

  Tudjátok ki demokratikus? Mondjuk Teréz Anya, Böjte Csaba vagy Gandhi.

  A mai politikában nagyon kevés az érték, mert kevés az értékes ember benne.
  Itt egy fugáziról van szó. Totális fogalmi eltérések mellett beszélgetnek sokan egy rendkívül komplex jelenségről a demokrácia szó alatt.
  Ahogy egyesek hinni szeretnék úgy nincs demokrácia, csak! demokratikus megnyilvánulások(pl. nem vernek pofán az utcán a rendőrök. Jöhetsz-mehetsz kényedre-kedvedre ahova akarsz a ketrecen belül, de csak kezd el piszkálgatni a zárat, rögtön a kezedre csapnak.
  A DEMOKRÁCIA-köznapi értelmezésben- eszménye az egyik zár a kalitkán.
  Kegyetlenül visszaélnek egy a minden
  emberben jelenlévő és alapvető igénnyel.
  És az ebből az igényből fakadó érzelmeket manipulálva megfőznek bennünket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük