(10) Egy kis emlékeztető

Tibor bá’ online

 

(sz: 1933.02.11.)

A II. világháború végén az édesanyámat az előretörő orosz csapatok ölték meg, nevelő anyámat megerőszakolták, az oroszok által beállított Rákosi Mátyás tönkretette a nagykereskedő apámat. Az egész családom gyűlölte az oroszokat és a kommunizmust, de…. ez nem jelenti azt, hogy elvakultan oroszellenes legyek 2023-ben, és ne lássak tisztán, mert aki az érzelmei után megy az rendszerint komoly hibát követ el. — Az ukrán események láttán jól jön, ha az időben visszamegyünk 15 évet.

Mi történt 2008.08.08. reggelén? Megnyílt a pekingi olimpia és több hetes tervezés után, nagyon okosan, pont erre az eseményre időzítve, Grúz csapatok megindultak Dél Oszétia ellen. Első lépésként a határvonalon elhelyezett orosz békefenntartó katonákat támadták meg (tízet megöltek közülük), majd az apró (szakadár) országocska, határhoz közel eső „fővárosa” felé fordultak. Az oroszok nyomban tankokat indítottak a térségbe és vadászbombázókat vetettek be. Az összecsapást elindító Grúzia „honvédő háborúról” beszélve a NATO segítségét kérte.

Ezt az egyszerű esemény sorozatot azonban a magyar média nem volt képes közölni. A teljes mellbedobással támadó propaganda következtében, aki nem ismeri a hátteret, az meg lehet győződve arról, hogy ezek a szemét oroszok már megint piszkoskodnak.

Akkor most nézzük a hátteret! Az idősebb Bush elnök és Gorbacsov annak idején megállapodtak abban, hogy a hidegháborúnak vége, és akkor most a termonukleáris fegyvereket szétszedik, valamint egymás befolyási zónáját békén hagyják. Csakhogy a hidegháború végére a Szovjet birodalom valójában összeomlott, míg az Amerikai birodalom sértetlenül állt a talpán. A fiatalabbik Bush elnök pedig úgy gondolta (szó szerint), hogy isten őt választotta a Világ igazságosságának a megteremtésére. Ez alatt azt kell érteni, hogy az „amerikai életformát” (mindent nekünk, semmit másoknak) mindenáron fenn fogja tartani. De ezen belül is az amerikai plutokráciát kívánja hizlalni. Vagyis a gazdag legyen gazdagabb, a szegény pedig szegényebb (az Amerikai Egyesült Államokon belül is). Ennek pedig legjobb módja a háborúskodás.

Az amerikai hegemóniát azonban izgatja két dolog. Oroszország és Kína. Az USA ezekkel szemben kezdett el felkészülni. Ennek egyik lépése Oroszország „bekerítése” amerikai támaszpontokkal, illetve a NATO tagállamok kiterjesztése az Orosz határokig. Grúzia pedig, mint volt tagköztársaság, északon közvetlenül szomszédos Oroszországgal.

A NATO tagállamok (mi is) természetesen Amerika bábjai. A NATO keretein belül tulajdonképpen számottevő katonai erő kizárólag az USA. A szintén atomhatalom Anglia és Franciaország pedig jópofát vág hozzá. Most akkor szúrjuk közbe, hogy a NATO alapokmánya szerint, ez egy védelmi közösség, ahol a tagok segítségére sietnek annak, akit közülük valaki megtámad. NATO tagállamot több, mint fél évszázad alatt senki se támadott meg, viszont a NATO nevében Amerika annál többet.

Időközben a Világon lett egy kis energia árrobbanás. Az oroszoknak pedig rengeteg olajuk és gázuk van. Ebből kifolyólag az elhunyt szovjet birodalom poraiból feltámadott egy gazdaságilag egyre erősebb Oroszország, ahol Putyin elnök ragyogóan felhasználta bőséges energia forrásaiból származó lehetőségeit, és nem látja be, hogy a szava-szegett Amerika előtt miért kellene meghajolnia.

Grúzia szeretne NATO tag lenni, amit az oroszok elleneznek, az amerikaiak pedig megígértek. Az aprócska Grúzok olyan lelkesek, hogy 2000 katonát küldtek Afganisztánba (megjegyzem a Románok is legalább ilyen lelkesek) és a támadásuk előtt 1000 amerikai katonai „tanácsadó” volt Grúziában. Az oroszok ellenlépésként az északgrúz területen élőknek (oszétok), kérésre orosz állampolgárságot adnak és nem ellenzik elszakadásukat (mellesleg a tőlük nyugatra élő abházokkal együtt, akik szintén grúz területen élnek). Az oszték és abház elszakadók – nagyon helyesen – rámutatnak arra, hogy ha Amerikának az érdeke egy elszakadás – és itt Koszovóról beszélnek – akkor helyesli az önrendelkezést. Ha viszont osztékokról és abháziakról van szó, akkor nem.

A szövegszerkesztőm szerint eddig 440 szót írtam le, és úgy gondolom, hogy a helyzetet elég világosan sikerült tisztáznom. Vajon a magyar média erre miért nem volt képes? Öncenzúra a la Kádár-korszak? Igaz, nincsenek ideiglenesen hazánkban tartózkodó amerikai csapatok (nincs is rá szükségük), de vannak betelepedett multinacionális cégek, akik többet visznek ki az országból, mint annak idején az oroszok. És persze épül itt is a plutokrácia. Egyesek nagyon gyorsan nagyon gazdagok lettek, a nagy többség pedig egyre szegényebb, és ezen egy miniszterelnök csere se fog változtatni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
__________________________________________________

34 gondolat erről: „(10) Egy kis emlékeztető

 1. Tibor bá, akkor ez most propaganda vagy már történelem?
  „On 1 August 2008, the Russian-backed South Ossetian forces started shelling Georgian villages, with a sporadic response from Georgian peacekeepers in the area.[31][32][33][34][35] Intensifying artillery attacks by the South Ossetian separtists broke a 1992 ceasefire agreement.[36][37][38][39]”

 2. Az Európai Unió független nemzetközi tényfeltáró misszióthozott létre 2008 decemberében a harcok kivizsgálására.
  Ebben a jelentésben egy hang nincs a 2008 aug. 1-jei Dél 0szét támadásról.

  Viszont a zalábbiról igen.
  „számos jelentés és tanúk beszámolója szerint Chinvaliban 2008. augusztus 7-én éjjel a grúz tüzérség hatalmas területi bombázást indított a város ellen. Nem sokkal éjfél előtt Chinvali központja heves tűz és ágyúzás alá került. Az EBESZ megfigyelői úgy értékelték, hogy ez a bombázás MLRS GRAD rendszerekből és tüzérségi darabokból származott […]. Az offenzívát követő első órákról szóló narratívák intenzív ágyúzást jeleznek, és 15-20 másodperces időközönként beérkező lövedékek robbannak fel. 50 percen belül (augusztus 8., 0.35) az EBESZ megfigyelői több mint 100 heves lövedékrobbanást számoltak meg a városban, ezeknek körülbelül a fele az EBESZ helyszíni irodájának közvetlen közelében, amely egy lakónegyedben volt.”
  deepl fordítása
  https://casebook.icrc.org/case-study/georgiarussia-independent-international-fact-finding-mission-conflict-south-ossetia

 3. 1. Na, Minato objektív munkájának köszönhetően mindjárt ki fog derülni az, hogy az oszétok kezdték az egészet…vagy maga Putyin természetesen.

 4. 3. Sàrkânyka, sem te, sem Tibor bá, sőt az EU és okosok sem tudják pontosan mi történt, hogyan. Viszont ami egyértelmű és logikus, nen kell hozzá csak józan paraszti ész: Putyin nyilván meg akarta akadályozni Grúzia NATO tagságát, erre a logikus és egyszerű lépés a provokáció. Meg is tette ezt sikerrel, ráadasul megerősítette az Orosz jelenlétet és befolyást Oszétiában. Ez csak nekem tűnik logikusnak azzal ellentétben hogy egy NATO-ba készülő ország nem indít ok nélkül inváziót mivel az kizáró ok? Ez egy válasz volt. Vagy én vagyok totál hülye vagy a világ körülöttem ha ez nem a napnál is világosabb 🙂 🙂

 5. 4
  NATO-ba készülő Grúzia?
  Nafene.
  Ez persze már nem provokáció ugye?
  Amùgy meg hogyhogy nem vették azóta sem fel? Még mindig készül, csak készül…? Az utolsó mondatodra inkább nem is reagálok…tudod te azt.

 6. 5. Sàrkányka: nyilvánvalóan az, mivel annak tekinti az Orosz fél. Ez miért kérdés? Pont azt írtam le, hogy azt akarta megakadályozni Putyin a katonai agresszióval, provokációval, bombázással – hogy a NATO-ba bekerüljön – megint ugyanarról beszélünk. Egyvalamit nem értek megint. Úgy teszel, vagy valóban az vagy? (remélem nem) mintha teljesen tájékozatlan lennél. „Complications in the relationship between NATO and Georgia includes presence of Russian forces in Georgian territory.” – remélem nem kell lefordítanom miért nem NATO tag.

 7. 6 – Minato:
  Én akkor percről percre követtem az eseményeket. Engem az okoskodásod nem győz meg. Az egy izraeli tanácsadók által szervezett meglepetésszerű támadás volt, amit Putyinék gyorsan lekezeltek villámgyors tank lerohanással.

 8. 7 Tiborbà +1
  6 Minato
  Grúzia támadott effelett hipergyorsan elsiklasz mint mindig. Evvel a terminológiával élve, akkor Oroszországnak „csak” meg kellett volna „bombázniuk” kicsit a finneket a közelmúltban, s máris nem veszik fel őket a NATO-ba ugye? Milyen ostoba ez a Putyin na..
  De nyugodtan fordítsd le, mert ebben semmi szó nincs sem tagságról, sem csatlakozásról..akkor meg minek idèzted ide?

 9. Minato!!!!!
  Ritkán szoktam hozzászólni…. De ez a te folytonos nato meg amerika iránti elfogultságod, enyhén szólva idegesítő.
  Csak egy kérdésem van feléd: ha a nato egy VÉDELMI szövetség, mi a szomorú f@szért nyomul állandóan Oroszországra és Kínára mint buzi a gőzfürdőben?!?

 10. Látod Tiborbá’, na ezért vagyok a plafonon az atlantista aktivistáktól. Mert egy normális ember elgondolkodik, elemez, és változtat az álláspontján )esetleg megvédi ha tudja) észérvek hatására. Esetleg el is ismeri a szilárd tényeket, még ha a konklúzióval nem is ért egyet.
  De ezek… Ha túl sekélyes vizekre eveznek és elfogynak (szegényes) érveik, egyszerűen ignorálják az EGÉSZ VITÁT, majd a következő posztnál elkezdik fújni UGYANAZT a narratívát, mintha itt el sem hangzott volna semmi…És akkor én maradjak nyugodt…

  Ja, 9 Mackómuki +++1!

 11. 4 – Minato:
  „Vagy én vagyok totál hülye vagy a világ körülöttem ha ez nem a napnál is világosabb ? ?” Én az első verzióra szavaznék.

  😀

 12. Jó az írás!
  és egyetértek a Minato ellenesekkel.

 13. Nagyon jó! Keveritek a szezont a fazonnal. Mackómuku: Talán a NATO elfoglalta és elcsatolta a Kamcsatka félszigetet, vagy bevonult Tibetbe? Esetleg úgy gondolod hogy egy katonai szövetségnek szó nélkül hagynia kéne hogy Oroszország vagy Kína terjessze a befolyását, bevonuljon Tajvanra, megtámadjon országokat? Hol éltek? Mégis mit gondoltok vicces…

 14. 14 – Minato:
  Washingtonban üdvrivalgással üdvözölték, hogy Mexikó belépett a BRICS-be. Kubában ledig orosz katonai bázist építenek ki.

 15. 16. Tibor bá, nyilván az volt Washington válasza, hogy lerohanta Mexikót, elcsatolta a Yukatan félszigetet, milliókat tett földönfutóvá és saját állampolgárainak 100ezreit ölte meg Washington a frontokon, a politikai céljai miatt, ugye? Hasonlóan Kuvával, szétrakétázta és tönkretetttle az egész országot, gyereket, nők, öregek ezrei haltak meg miatta. Csak azért mert ezek az országok nem értettek vele egyet. Nem közeledtek hozzá. Ez történt? Talán…

 16. 15 Zsolt: Ukrajna tele volt amerikai és NATO támaszpontokkal, ezért le kellett bombázni a színházakat, iskolákat, óvodákat és hőerőműveket. Pontosan, igazad van.

 17. Diákok rohangálnak az óraközi szünetben az 52-s iskola udvarán Mariupolban.
  https://szentkoronaradio.com/wp-content/uploads/2022/03/mariupol-3.png

  Óvodások csoportkép. Mesehallgatás bevetés előtt.
  https://szentkoronaradio.com/wp-content/uploads/2022/03/kijev_optimized.png

  Tornaóra ötödikeseknek.
  https://szentkoronaradio.com/wp-content/uploads/2022/03/school_optimized.png

  Ukrán katona játszótéren Molotov-koktélt helyez el.
  https://szentkoronaradio.com/wp-content/uploads/2022/03/ukraine.png

  Még egy óvodás.
  https://szentkoronaradio.com/wp-content/uploads/2022/03/kharkov1_optimized.png

  Amelyik civil épületet a hadsereg igénybe veszi az legitim célponttá válik.
  Csak ukránok által megosztott képeket raktam fel.

 18. Minato: Pacifizmusod szimpatikus is lehetne, ha nem tudnám, hogy hazudsz. Hiszen mikor arról ábrándoztál, hogy „legjobb lenne, ha a NATO lerohanná Oroszországot (Kamcsatkáig?) és elvenné erőforrásait, akkor nem gondolhattad hogy az semmi kellemetlenséggel nem járna az orosz civileknek. Ilyen hülye ugye nem vagy?
  Csak azokat a civileket leszarod, dögölhetnek mint az irakiak ugye?

 19. 14.Minato
  … „Talán a NATO elfoglalta és elcsatolta a Kamcsatka félszigetet, vagy bevonult Tibetbe? Esetleg úgy gondolod hogy egy katonai szövetségnek szó nélkül hagynia kéne hogy Oroszország vagy Kína terjessze a befolyását, bevonuljon Tajvanra, megtámadjon országokat?”
  Minato, csodálkozom rajtad, elfogult egyoldalúságodon.
  Alig fejeződőtt be a nagy világháború, ki van ismét a harctéren, méghozzá ismét a világ másik felén, ha nem a drágalátos eszement Amerika Korea ellen.1950-ben vagyunk, mindenki a sebeit nyalogatja, de Amerika máris a porondon, a lehető legtávolabbi szintéren TÁMAD!
  Mi köze volt Amerikának, ahhoz, hogy mi folyik a világ túlsó oldalán, ki milyen államformát akar, ki hova, kihez és miért csatlakozik, vagy sem?
  Ez nem egy végtelenül távoli kis ország belügyeibe való legpiszkosabb beavatkozás?
  Tovább, mert van még:
  Mi köze volt Amerikának a vietnami csetepatéhoz, mit keresett ott 1955-1975 között? Ismét egy kis, szegény ország ellen, ismét a világ tulsó oldalán? Ez nem egy abszolút aljas, igazságtalan agresszió?
  Tovább, mert van még:
  Mi köze volt Amerikának ahhoz, hogy mi van, vagy nincs Grenadaban
  1985-ben? Milyen alpon avatkozott be, mit keresett ott?
  Tovább, mert van még:
  Mi köze volt Amerikának Afganisztánhoz, ismét egy töle eszméletlenül távoli, fejletlen országhoz, mit keresett ott 2001-túl 2021-ig? Milyen jogon, milyen alapon?
  Ez sem egy végtelenül pofátlan agresszió?
  És még te kéred számon ha Kina vagy Oroszország netán terjeszkedni akarna?
  Csodálkozom rajtad, Minato.

 20. 20-21.: Nagyon sokszor leírtam már, hogy elítélem az USA múltbeli tetteit, Iraqor, Vietnamoz, ugyanúgy mint most Oroszországét! Ha lehet keressetek rá, nem egyszer mondtam már. Nem szabad relativizálni. Egyiknek sem kehet lerohanni egy másik országot, magához csatolni a területeit, milliókat elüldözni!
  Nem értem miért jöttök mindig ezzel, hogy ugye-ugye az USA? Hogy a fenébe lehetne elfogadni amit tett? Sehogy. Ahogy most Oroszországot sem!!!

 21. 22 – Minato

  Akkor bizonyára egyetértesz azzal is, hogy az általad demokratikusnak vélt országok szankciók sokaságát hozza meg – akár utólag is! – az Egyesült Államok és állampolgárai ellen! Az amerikai sportolókat ki kell tiltani a sportrendezvényekről, az amerikai írók műveit bojkottálnia kell a színházaknak és egyéb módon üldözni kell az amerikai kultúra minden megnyilvánulását. Úgy mint Oroszország illetve az orosz kultúra esetében folyik ez. A gazdasági szankciókról már nem is beszélve.

  Hiszen a kettős mérce csúnya dolog, ugye Minato?

 22. 23 Egyetértek, sőt! Úgy kellett volna történnie. Jelenleg nagyon helyesen cselekednek a szankciókkal, hasonlóan kellett volna az USA-val Iraq és Vietnam esetében is. Sőt, Franciaország és GB-t is meg kellett volna büntetni Líbia tönkretétele miatt 🙁

 23. 24 – Minato:
  Talán kellene vizsgálni a motivációkat is. Miért támadott meg számtalan országot az USA, és mért támadta meg Ukrajnát az Orosz Federáció?

 24. 25 Tibor bá, igen. Ez bonyolult mivel mint akkor volt minden az USA részről, pl Iraq-ban. Nem létező vegyi fegyverek, demokrácia export, iszlamisták, stb. Mint ahogy most is van minden Oroszorszag részéről: NATO csatlakozas, Ukrajna nem is létezett, nácik, történelmi területek visszaszerzése, nyugat, stb.. A végeredmény mindkét oldalon csúfos. Szétvert ország, társadalom, gazdaság, halottak menekültek. Egyik sem szép. Pont ezt hangsúlyozom egy ideje 🙁

 25. 21 Bálint,

  Koreát azért vegyük ki a bűnlajstromból, kommunisták ellen ment az USA. Összehasonlítva É-ot és D-t, nos, van különbség ami igazolja.

 26. 27,Pável
  …”Koreát azért vegyük ki a bűnlajstromból, kommunisták ellen ment az USA…”
  Tudom. Akkor is kérdem:Mi köze hozzá? A világ tulsó oldalán levő országról volt szó.

 27. 27. Pável

  Annyira jól sikerült a kánaánt meghonosítani D-Koreában az USA-nak, hogy az 1990-es évek elejéig diktatúra volt. Több tízezer ember bebörtönzésével, megölésével, átnevelésével. Igen, átnevelésével.
  Kb. Rákosi éra szintű besúgó hálózat működött, csak, hogy fenn tudják tartani a hújjjj de jó USA teremtette rendszert. Aztán, hogy lassan világossá vált, hogy erővel nem fog menni, kénytelen volt az USA itt is jólétet teremteni. Megengedte a gazdasági fejlődést, persze szigorú felügyelte mellett. Még a németnél is szorosabb felügyelet volt/van.
  A jólétükről pedig annyit, hogy az elterjesztett hedonizmus okán, a világon D-Koreában a legkisebb a szaporulat (és a legmagassabb az öngyilkosok száma). Ha így tolják, 150 év múlva nem lesznek, vagy csak nyomokban, ami szintén kihalással egyenlő. Ezzel szemben É-Korea népessége nem csökken, hanem nő. Ezzel nem azt mondom, hogy a komcsi rendszer jó/jobb (habár bizonyos szempontból egészségesebb az egyén szellemére nézve, mint a lovak közé a gyeplőt, beteg nyugatos szabatosság a maga rengeteg devianciájával és azok támogatásával).
  Ilyenkor szoktam elgondolkodni a nyugati jólét után ácsingozó sok okoson, hogy nem látják, hogy mit hoz magával az az életforma? Nem tűnik fel nekik a vele járó mentális, morális lepusztulás? Ami szinte biztosan nemzethalállal jár. Igaz a mai emberek többségének nem számít a nemzet, csak, hogy jól éljen.
  Fossz meg egy nemzetet a hitétől és azt teszel vele amit akarsz.
  Jó munkát végeztek Kádárék!

 28. Azt már három megbízható forrásból tudjuk, Minszk 1, Minszk 2 az átverés része volt.
  Mára az is bizonyosság lett, mire kellett az ukránoknak az időhúzás.
  Az időhúzás a katonai erejük növelésére kellett. Ez az erő pedig arra kellett, hogy képesek legyenek a szakadár területeket katonailag elfoglalni. Ami felért volna egy népírtással.
  A megállapodás szerint a szakadároknak széleskörű autonómiát kellett volna biztosítaniuk. De pont az ellenkezőjét tették, 2022 év elejére nyugat segítségével már fel voltak készülve a támadásra és a lerohanáshoz kapcsolódó csapatmozgások elkezdődtek.

  Délszláv háború kapcsán tudjuk, /NATO fegyveres beavatkozás/ jogszerű egy harmadik fél fegyveres beavatkozása egy fenyegetett szakadár kisebbség oldalán.
  Majd a szakadárok elszakadva az anyaországtól egy új országot alapítottak, mindezt ENSZ segítséggel.
  Ezek után nem kétséges, az oroszoknak is jogában állt, hogy több millió, ráadásul saját nemzetiségű honfitársát megvédje, ha már a papír kevésnek bizonyult.
  Vagy meg kellett volna várniuk, hogy a fegyveres puccsal hatalomra került ukránok elkezdjék lemészárolni a szakadár területeken élőket?

 29. Most itt mit képvisel Minato?
  A hülyét vagy az álhumánumot?
  Nem igazán tudom eldönteni!

  A meglepő viszont az, hogy micsoda hozzászólásfolyamot generál az értelmes emberek vitafórumán!
  Ráadásul már mióta!
  Hányszor volt már pontosan ugyanez a téma az elmúlt évben, ugyanezekkel a panelgondolatokkal????

  Elképesztő!

 30. 29. Bendegúz

  Nem szabatosságot, hanem szabadosságot szerettem volna írni. Elírtam, bocs.

 31. 28 Bálint, 29 Bendegúz,

  Nos, kommunizmust soha egy nép sem akart, azt mindig terroristák vezették be és tartották fönn. Ebből a szempontból mindenképpen igazolható. Ugye mi is joggal sérelmezzük, hogy az USA 1956-ban simán kiszolgáltatott minket a ruszkiknak (+ Franco letiltása). Inkább az a baj (úgy látom), hogy a látszatháborúk ellenére az USA valójában soha nem volt a kommunizmus igazi ellensége (Az „Európa utolsó nagy államférfije” volt és még páran mellette), sőt éppen annak kiteljesítője mindenhol, hazai pályán is.

 32. A lenini csak az egyik irányzata a kommunizmusnak, de a végcél ugyanaz. Az USA is kommunista célokat tol (LMBTSTB, BLM), az egyetemekre már évtizedek óta beették magukat (ld. még Jurij Brezmenov) az USA-ban (is). Ne tévesszen meg minket a bolsevik és a „nyugati” komcsik közti cicaharc. Keleten a bolsevizmus nem megbukott, hanem dolgavégeztével diszkréten lebontották (volt Nürnberg II ?. Sőt, családok hatalmát mentették át, míg a véreskezű nagypapa ágyban, párnák közt. Látványosan nem volt falhozállítás). A társadalom mélyebb gyökerei, tartóerői időre fel lettek emésztve, hogy ne legyenek útban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük