(10) Egy kis emlékeztető(az eredeti poszt alkalomhoz illő megismétlése)

Tibor bá’ online

 

~ab108A II. világháború végén az édesanyámat az előretörő orosz csapatok ölték meg, nevelő anyámat megerőszakolták, az oroszok által beállított Rákosi Mátyás tönkretette a nagykereskedő apámat. Az egész családom gyűlölte az oroszokat és a kommunizmust, de…. ez nem jelenti azt, hogy elvakultan oroszellenes legyek 2014-ben, és ne lássak tisztán, mert aki az érzelmei után megy az rendszerint komoly hibát követ el. — Az ukrán események láttán jól jön, ha az időben visszamegyünk 6 és fél évet.

Mi történt 2008.08.08. reggelén? Megnyílt a pekingi olimpia és több hetes tervezés után, nagyon okosan, pont erre az eseményre időzítve, Grúz csapatok megindultak Dél Oszécia ellen. Első lépésként a határvonalon elhelyezett orosz békefenntartó katonákat támadták meg (tízet megöltek közülük), majd az apró (szakadár) országocska, határhoz közel eső „fővárosa” felé fordultak. Az oroszok nyomban tankokat indítottak a térségbe és vadászbombázókat vetettek be. Az összecsapást elindító Grúzia „honvédő háborúról” beszélve a NATO segítségét kérte.

Ezt az egyszerű esemény sorozatot azonban a magyar média nem volt képes közölni. A teljes mellbedobással támadó propaganda következtében, aki nem ismeri a hátteret, az meg lehet győződve arról, hogy ezek a szemét oroszok már megint piszkoskodnak.

Akkor most nézzük a hátteret! Az idősebb Bush elnök és Gorbacsov annak idején megállapodtak abban, hogy a hidegháborúnak vége, és akkor most a termonukleáris fegyvereket szétszedik, valamint egymást befolyásló zónáját békén hagyják. Csakhogy a hidegháború végére a Szovjet birodalom valójában összeomlott, míg az Amerikai birodalom sértetlenül állt a talpán. A fiatalabbik Bush elnök pedig úgy gondolta (szó szerint), hogy isten őt választotta a Világ igazságosságának a megteremtésére. Ez alatt azt kell érteni, hogy az „amerikai életformát” (mindent nekünk, semmit másoknak) mindenáron fenn fogja tartani. De ezen belül is az amerikai plutokráciát kívánja hizlalni. Vagyis a gazdag legyen gazdagabb, a szegény pedig szegényebb (az Amerikai Egyesült Államokon belül is). Ennek pedig legjobb módja a háborúskodás.

Az amerikai hegemóniát azonban izgatja két dolog. Oroszország és Kína. Az USA ezekkel szemben kezdett el felkészülni. Ennek egyik lépése Oroszország „bekerítése” amerikai támaszpontokkal, illetve a NATO tagállamok kiterjesztése az Orosz határokig. Grúzia pedig, mint volt tagköztársaság, északon közvetlenül szomszédos Oroszországgal.

A NATO tagállamok (mi is) természetesen Amerika bábjai. A NATO keretein belül tulajdonképpen számottevő katonai erő kizárólag az USA. A szintén atomhatalom Anglia és Franciaország pedig jópofát vág hozzá. Most akkor szúrjuk közbe, hogy a NATO alapokmánya szerint, ez egy védelmi közösség, ahol a tagok segítségére sietnek annak, akit közülük valaki megtámad. NATO tagállamot több, mint félévszázad alatt senki se támadott meg, viszont a NATO nevében Amerika annál többet.

Időközben a Világon lett egy kis energia árrobbanás. Az oroszoknak pedig rengeteg olajuk és gázuk van. Ebből kifolyólag az elhunyt szovjet birodalom poraiból feltámadott egy gazdaságilag egyre erősebb Oroszország, ahol Putyin elnök ragyogóan felhasználta bőséges energia forrásaiból származó lehetőségeit, és nem látja be, hogy a szava-szegett Amerika előtt miért kellene meghajolnia.

Grúzia szeretne NATO tag lenni, amit az oroszok elleneznek, az amerikaiak pedig megígérték. Az aprócska Grúzok olyan lelkesek, hogy 2000 katonát küldtek Afganisztánba (megjegyzem a Románok is legalább ilyen lelkesek) és a támadásuk előtt 1000 amerikai katonai „tanácsadó” volt Grúziában. Az oroszok ellenlépésként az északgrúz területen élőknek (oszétok), kérésre orosz állampolgárságot adnak és nem ellenzik elszakadásukat (mellesleg a tőlük nyugatra élő abházokkal együtt, akik szintén grúz területen élnek). Az oszék és abház elszakadók – nagyon helyesen – rámutatnak arra, hogy ha Amerikának az érdeke egy elszakadás – és itt Koszovóról beszélnek – akkor helyesli az önrendelkezést. Ha viszont oszékokról és abháziakról van szó, akkor nem.

A szövegszerkesztőm szerint eddig 440 szót írtam le, és úgy gondolom, hogy a helyzetet elég világosan sikerült tisztáznom. Vajon a magyar média erre miért nem képes? Öncenzúra a la Kádár-korszak? Igaz, nincsenek ideiglenesen hazánkban tartózkodó amerikai csapatok (nincs is rá szükségük), de vannak betelepedett multinacionális cégek, akik többet visznek ki az országból, mint annak idején az oroszok. És persze épül itt is a plutokrácia. Egyesek nagyon gyorsan nagyon gazdagok lettek, a nagy többség pedig egyre szegényebb, és ezen egy-két miniszterelnök csere se fog változtatni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
__________________________________________________

28 gondolat erről: „(10) Egy kis emlékeztető(az eredeti poszt alkalomhoz illő megismétlése)

 1. Tibor bá’! Nagyon jó írás. Azt nem értem, hogy amikor már ennyire nyilvánvaló minden, miért nem értik meg a „népek”?

 2. 1.Talán mert tv-t néznek?!Élő példa erre,hogy miért akarnak a Nyugat-Ukrajnában élők a nyugathoz tartozni?Sajnálom őket,de Putyint jobban,nem lehet könnyű neki.

 3. 1:
  A „népek” nehezen tanulnak és lassan felejtenek. Negyven éven keresztül a „népek” ácsingoztak Nyugat után, és gyűlölték az oroszokat meg a „kommunizmust”. Erről nehezen szoknak le mert a „szabadság” (utlevél) mindent elfed. Menő vállalkozók (és az emberek becsapására specializálódott hivatalnokok pl. bankok, ügyvédek, stb. alkalmazottai) kivételével a nagy tömegeknek jobb volt a Kádár rendszer, de ez csak nehezen tud a felszínre törni.

 4. A történelmet a győztesek írják, nincs ez másképp ma sem. Sőt az információáramlás felgyorsulásának köszönhetően már nem is csak a történelmet, hanem a pillanatnyi hangulatot is nagyon könnyen befolyásolni lehet. Magyarországon ha úgy vesszük a nyugat a győztes, így ők írják azt, hogy mi legyen az emberek véleménye. Az Internet persze valamelyest csökkent ezen, de lássuk be a nagy tömegek leginkább a kereskedelmi TV-k mocskából „tájékozódik”, aki meg Internetet használ, azok között is jelentős kisebbségben vannak azok, akik a dolgok mögé is akarnak látni. A többség inkább elolvassa egy-egy hírportál cikkeit, és meg sem próbálja kétségbe vonni azt.

  Így tehát számomra egyáltalán nem meglepő, hogy a nép nagyobb része azon az állásponton van, amin. Nem nem értik, nem is jut el hozzájuk az, amit meg kellene érteni.

 5. Az átlagemberek nem kis része a saját fejével ezt hasonlóan látja, vagy legalább egészségesen gyanakszik a propagandával szemben. Azonban a társadalom egy bonyolult szerkezet törvényszerűségekkel,és a hatalomtechnikai manipulációknak az évezredek alatt kifinomult fegyvertára alakult ki a nép befolyásolására. Propagandával, provokációkkal, stb. Lásd cigánygyilkosságok, TV-ostrom, 56. (KGB provokáció) A forradalomcsinálás mesterségét, művészetét a titkosügynökségek évszázadok óta csiszolgatják. A nagy lázadók gyakran ügynökök, pl. Wałesáról tárták fel lengyel történészek, hogy végig a belügy ügynöke volt jó pénzért. A szocializmus megbuktatása is egy belső összeesküvés volt.

 6. Azért is tetszik ez a blog, mert itt szabadon lehet cigányozni és zsidózni. 🙂 Bár én csak akkor élek ezzel a lehetőséggel,ha ez kikerülhetetlen. 🙂
  Azt mondom nézzük meg Gorbacsovot jobban…
  Gorbacsov szerintem nem volt zsidó,de a felesége igen.
  Egy okos párt alkottak, mindketten viselhették a dr. titulust. Gorbacsov jogász volt, a felesége filozófus.
  Ha politikai csoportba soroljuk Gorbacsovot, akkor talán szociálliberális jelző illik rá leginkább.
  Gorbacsov és agytrösztje felismerte,hogy Lenin tévedett,amikor létrehozta a szocializmust,mert ezzel a verseny kényszerítő erejét iktatta ki mesterségesen. Bár Lenin ezt nem akarta,de ha objektív kényszerítő körülmények helyett az emberek szándékán múlnak a dolgok,akkor nagy eséllyel félresiklik minden. Ez történt a szocialista diktatúra esetében…
  Ezért számolta fel Gorbacsov, a szocialista diktatúrát…

 7. És most egy kis politikai fejtágítás . 😀 😀
  Ne szavazz se cigányra, (Orbán) se zsidóra (Gyurcsány) !
  És arra se szavazz, aki cigányozik, vagy zsidózik (Vona) ! 🙂
  Szavazz „A Haza Nem Eladó Mozgalom” pártra !(vezetője Kásler Árpád)

 8. 6: Gorbi egy báb volt. A szocializmus felszámolásáról azok döntöttek, akik annak idején létrehozták, a zs bankárok.

 9. 8 :
  Ha kellő ideig vezetgetjük ide-oda a szálakat,biztosan eljutunk a zsidó bankárokhoz is.
  De szerintem ez nem jelenti azt,hogy mindent ők irányítanak és minden úgy történik, ahogyan azt ők akarják. Nyilván sokszor rátelepülnek egy-egy történésre, és ha ezt kellő időben teszik, akkor a győztes oldalon jöhetnek ki. DE ! Erre lehetőségük van a nemzsidóknak is! 🙂
  A Gorbacsovi peresztrojkára például rátelepültek a zsidók és így lett Hodorkovszkij, Zsirinovszkij, Berezovszkij stb.

 10. Tibor bá! Ez a hová igazodnál eléggé megtévesztő.Ugyanis én Európához szeretnék igazodni, és nem az unióhoz, az USA polkorrekt szervezetéhez. Oroszország viszont Európához tartozik, még akkor is, ha van neki egy hatalmas ázsiai háttere.
  Ez egy mesterséges megosztás, és Európa ma valójában Amerika felségterülete.
  A NATO-nak meg kellett volna szűnnie, de így Oroszország mindig Európán kívülálló lesz, mi meg mindig az USA csicskása.
  Ezzel a birka amerikai néppel nem is lenne bajom, ha a birkaságuk nem terjedne ki ránk is.
  http://www.youtube.com/watch?v=jl2JQfxnnHU 🙂 / 🙁

 11. Hogy Gorbacsov kinek az embere volt azt nem tudom,mindenesetre panaszkodott hogy a nyugat átverte.Ő kivonta az orosz csapatokat Kelet-európából,ellenben a jenkik maradtak Németországban.
  Abban a Németországban ,amely kebelbarátja lett Izraelnek.
  Még a szovjet elvtársak idején elég szép cikkek jelentek meg a Népszabóság című napilapban a zsidó állam viselt dolgairól.
  érdekes dolgok ezek..

 12. 11 :
  Izrael jelenleg „tele van” oroszul beszélő zsidókkal. 🙂

 13. 9!
  „DE ! Erre lehetőségük van a nemzsidóknak is! ”
  Nem hinném,mert őket a döntő dolgok közelébe sem engedik.. 🙂

  Nagyon jó írás volt Tibor bá,nem sok mindent lehet hozzá tenni..

 14. Ha sikerül elkerülni egy ukrán-orosz háborút (azaz nem tudják összeugrasztani a két államot), már akkor is geopolitikai értelemben győztesen kerülhetnek ki az oroszok.
  Erőszakos orosz fellépés nem lesz, mivel nem cél a többi volt SZU tagköztársaság (pl. Kazahsztán) „megfélemlítése”.
  http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_03_12/269075373/
  Egy orosz-ukrán háború valójában Európának sem érdeke. Kizárásos alapon …

 15. Érdekes ahogy megemlíted a NATO tagországokat és Amerika velük kapcsolatos viselkedését.

  Furcsa, hogy Ukrajna nem NATO tag és ennek ellenére Amerika felajánlja a védelmét nekik.

  És nem akarják elkerülni az orosz-ukrán háborút, mert kiváló ürügyül szolgálna egy pénzügyi összeomlásnak. Mottó: a megtakarításotok elveszítette értékét és Putyin a felelős ezért is.

  Az irány persze már most is stimmel: részvényárak lefele, aranyár felfele.

 16. Számomra csak az a kérdés, hogyan engedhette Janukovics idáig fajulni a helyzetet?
  Azt gondolom, hogy nagyon súlyos mulasztást követett el.
  Gyakorlatilag alkalmatlan lett államelnöknek ekkora mulasztás után.

 17. Azért nekem kissé furcsa ez a növekvő Putyin iránti szimpátia.Azt megértem ha valaki azért szimpatizál Oroszországgal mert egyik utolsó bástyaként szemben áll a globális plutokráciával.De lássunk világosan az orosz medve is kimutatta már a foga fehérjét a történelem során nem egyszer.Az USA és háttérhatalma helyében ő is ugyanígy cselekedne ha módja nyílna rá-be akarná kebelezni.Minden hatalom és ideológia kizárólagosságra és totális fölényre tör.Oroszországnak szorul a hurok,élethalál harcot vív.Ezt hazudja el a média.Nem jók az esélyei.Oroszországban is kapitalizmus van,az elit pedig ott is korrupt.És ha az emberek számára már mindegy hogy ki szívja ki a vérüket:a nemzeti oligarchia vagy a nemzetközi oligarchia akkor ott is győz a háttérhatalom.Még tartja magát a Nagy Honvédő Háború szelleme ,de a fogyasztói társadalom ki fogja kezdeni.

 18. Pontosítanám magam (16): Erőszakos orosz fellépés nem lesz, hacsak durván ki nem provokálják, akár false flag műveletekkel.

  Putyinnak ki kellene várnia a Krím népszavazását és nem ülni fel semmilyen provokációnak – utána elismerni a Krím függetlenségét.
  Baszkok, skótok, írek, vallonok, ruszinok, magyarok, stb…, ez mit jelenthet majd Európa szerte?
  Ha Putyin ezt „vértelen” háborúval elintézi, az igen nagyot dobna az ázsióján világszerte, ráadásul ez pozitív jelzés a Moszkvához közeledő többi exszovjet állam (Belarusz, Kazahsztán, Tádzsikisztán, stb…) felé, hogy orosz kisebbség ide vagy oda, nincs öldöklés mindenáron.
  Nem hinném, hogy az USA repesne az örömtől, ha így alakulna a dolog, hiszen ez Közép-Ázsia szempontjából (Brezynski-féle Heartland) további kiszorulást jelentene Washingtonnak – ez pedig a globális nagyhatalmi (szuperhatalmi) státusz végleges erodálása lenne.
  Tartok egy sunyi megelőző csapástól az USA részéről vagy egy sunyi megelőző csapást is megelőző csapástól Moszkva felől. Ezek lennének a legdurvább forgatókönyv, remélem sci-fi marad.

 19. apophis
  A Nyugat kifut az időből, lépéskényszerben van. Ezért hozták lépéskényszerbe az oroszokat. Ami viszont meglepte a világot, hogy Moszkva erre kész tervekkel rendelkezett és nagyon gyorsan tudott reagálni – nem csak a szavak szintjén, hanem valódi katonai erővel.
  A Nyugat vagy behátrál vagy itt a III. VH.

 20. Mivel most van egy kis szabad időm és összegyűlt egy csokor megválaszolandó dolog (meg pár provokáció), reagálok néhányra.

  20: Montezuma
  „Ha Putyin ezt “vértelen” háborúval elintézi, az igen nagyot dobna az ázsióján világszerte, ráadásul ez pozitív jelzés a Moszkvához közeledő többi exszovjet állam (Belarusz, Kazahsztán, Tádzsikisztán, stb…) felé, hogy orosz kisebbség ide vagy oda, nincs öldöklés mindenáron.”

  Az adott helyzetben nem az öldöklés hiány a döntő szerintem.

  Hanem a módszer, ami lehetővé teszi, hogy ahol egy másik országban orosz kisebbség él, azt az orosz kisebbség védelme ürügyén előbb megszavaztathatják a függetlenségről, majd elcsatolhatják az adott országtól.

  Ezért történtek a fent felsorolt volt-szovjet országoktól rendre Ukrajna területi integritását fenntartó nyilatkozatok.
  Ezt már korábban is írtam, de úgy látszik elkerülte a figyelmedet.

  A folytatástól joggal tarthatnak a balti államok is, de akár Moldávia is.

  Egyébként én nem láttam a hírekben, a Krimi helyzet kialakulása előtt a súlyos orosz kisebbséget ért atrocitásokról.
  Egyedül a nem hatályba lépett nyelvtörvényt lehet érvként felhozni tudomásom szerint.
  Mondjuk ha ez casus belli, akkor már Szlovákiával, Romániával rég harcba állhatnánk.

  22:
  Lehet ezt lépéskényszernek nevezni, de lehet optimális helyzetnek.

  Az USA, az EU (Németország) a hivatalos adatok szerint kezd kilábalni a válságból, az oroszok meg Kína most kezd lecsúszni.
  Az orosz adatokból ez jobban látszik.

  ——————-

  Sokan jönnek azzal, hogy az oroszok ha majd a szankciók miatt nem tudnak olajat meg gázt exportálni az EU-ba, akkor majd a kínaik átveszik ezt a mennyiséget.
  A készséggel még nem is lenne a gond, de a képességgel annál inkább.

  Ezzel az érveléssel csak az a probléma, hogy

  1.) a kínai-orosz gázvezeték még nincs kész

  „A jövő év első negyedében kezdené építeni a Szila Szibiri (Szibéria Ereje), 38 milliárd dollárba kerülő gázvezetéket a Gazprom. A Kínáig húzódó vezetéket novemberben kezdték volna építeni, ám az oroszok és a kínaiak nem tudtak megállapodni a földgáz áráról, írja a Vedomosztyi.”

  „A nemrégiben megszületett gázszállítási megállapodás helyett most Oroszország és Kína arról is egyezkedik, hogy cseppfolyósított formában folyna a gázkereskedelem a két ország között. Bár költségesebb beruházás, Oroszország hosszú távon többet nyer a megoldással.”

  Ezzel még tervek, de az oroszoknak SOKKAL JOBB lenne, mert így BÁRHOVÁ exportálhatnának!!!
  Nem is értem, hogy miért nem csinálták meg ezt sokkal előbb, hiszen így nincs vevő függésük.

  Ezzel is az baj , hogy
  a.) tervek
  b.) nyugati partner bevonásával zajlanak, technológia, tőke miatt
  c.) Nem az EU-ba exportáló gázmezőket érinti, hanem az újonnan felfedezetteket.

  2.) A meglévő és tervbe vett olaj és gázvezetékek az EU export mennyiségnek csak egy részét fedik le és nem mindig ugyanazon mezőket érinti, mint ahonnan az EU-ba exportálnak.

  „A Gazprom korábban azt közölte, hogy az idei év végéig évi 38 milliárd köbméter földgáz eladásáról állapodik meg Kínával. A Gazprom az idén a megrendelések alapján 151,8 milliárd köbméter gázt szállít Európába.”

  Utána lehet nézni a neten, nem titok.
  A forrásokhoz meg az idézetek keresése során el lehet jutni.

  A fene fog szórakozni állandóan az egy linkes cenzúrával.

  ——————

  Itt van a legújabb hír, az USA stratégiai olaj tartalékok egy részének a piacra dobásáról.
  Világos, hogy mire játszanak, az orosz költségvetés 117 USD olajárnál van egyensúlyban.
  Ezen a rubel gyengülése segíthet, de annak meg más káros mellékhatási is lehetnek.

  Mint korábban is írtam, a globalizáció miatt a gazdaságok eléggé összefonódtak, tehát a gazdasági szankciók mindenkinek fájni fognak.

  A kérdés az ki bírja tovább.

 21. 24:

  Így szól egy hozzászólás attól, aki minden információt készpénznek fog fel. Észre se veszed az ellentmondást.

  „az orosz kisebbség védelme ürügyén előbb megszavaztathatják a függetlenségről, majd elcsatolhatják az adott országtól.”

  A kisebbség nem fog többséget elérni a szavazáson. A Krím-félszigeten se tartana Putyin szavazást, ha nem lenne biztos, hogy 80 százalék az elszakadásra szavaz. Akkor most kénytelen lenne katonailag megtámadni, mert Putyin a Krímet nem adja oda. nem érted meg azt, hogy ez egy politikai játszma a tömegek felé. Merkel és Obama a nemzetközi jogról papol, miközben a fizetett emberei több mint 100 ember megöltek, hogy jó nagy legyen a felfordulás. Azt se veszed észre, hogy az USA sorozatban gyártott „forradalmakat” hogy a saját emberei kezébe adja a hatalmat. Semmire se jössz rá, csak ismétled, amit a fősodrásban olvasol.

 22. 22!
  „A Nyugat vagy behátrál vagy itt a III. VH.”

  Semmilyen világháború nem lesz itt.Egy kicsit megrángatják a pénzeket a tőzsdén,szivattyúznak egy kicsit,vagyon átrendeződnek,aztán kész..

 23. 25:”Így szól egy hozzászólás attól, aki minden információt készpénznek fog fel. Észre se veszed az ellentmondást.

  “az orosz kisebbség védelme ürügyén előbb megszavaztathatják a függetlenségről, majd elcsatolhatják az adott országtól.””

  Talán a teljes mondatot kéne elolvasni.

  „ahol egy másik országban orosz kisebbség él, azt az orosz kisebbség védelme ürügyén”

  Ukrajnában az oroszok kisebbségben élnek, Krímben többségben.

  „A Krím-félszigeten se tartana Putyin szavazást, ha nem lenne biztos, hogy 80 százalék az elszakadásra szavaz. ”

  Világos hogy tutira megy, amire még rá is segít a propaganda (nacis választási reklám, megfélemlítések)

  „Obama a nemzetközi jogról papol, miközben a fizetett emberei több mint 100 ember megöltek, hogy jó nagy legyen a felfordulás. ”

  Tehát szerinted közel minden halott Obama számlájára írható?
  A karhatalom egyet se ölt meg?
  Természetesen egy cseppet se vagy a propaganda által megvezetve, ha ezt komolyan így gondolod.

  „Azt se veszed észre, hogy az USA sorozatban gyártott “forradalmakat” hogy a saját emberei kezébe adja a hatalmat. ”

  Nem vitattam, hogy sok forradalomnál voltak ilyen szála, de azt most is vitatom, hogy mindezek CSAK EZÉRT TÖRTÉNT.
  Lásd 1320/55 összefoglaló idézetek tőlem.

  Ha nincs forradalmi helyzet, forradalom sincs.
  Ezt már a nagy öreg specialisták is tudták.

  „Semmire se jössz rá, csak ismétled, amit a fősodrásban olvasol.”
  Biztosan így van , ahogyan gondolod.

 24. 27:

  Részemről a párbeszédet veled befejeztem, mert már nincs miről vitázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük