(4254) Eltűnő demokrácia

Tibor bá’ fordítása online

Sok, egykor demokratikus ország lefelé csúszik, egyre kevésbé szabadok – de vezetőik továbbra is élvezik a nép támogatását

Orbán markában tartja Magyarországot
(sz: 1933.02.11.)

A címben jelzett tendenciák vannak Magyarországon is. Orbán 2010 óta tölti be egymást követő ciklusban a miniszterelnöki posztot. 2022-ben megnyerte negyedik választását.

Orbán 2010 óta gondoskodik hatalma megerősítéséről. 2013-ban pártja parlamenti többségét arra használta fel, hogy olyan alkotmánymódosításokat hozzon, amelyek korlátozzák a bíróságok hatalmát. Az egyik változtatás az összes, 2012 előtti bírósági határozat megszüntetését jelentette, elvetve egy Orbán-kora előtti törvényt.

Orbán a közelmúltban, 2018-ban próbálkozott egy párhuzamos bírósági rendszer létrehozásával, amely lehetővé tette volna, hogy egy igazságügyi miniszter külön bírósági rendszerben felügyelje a választásokkal kapcsolatos ügyeket.

Az Európai Unió – amelynek Magyarország is tagja – nyomása azonban 2019-ben leállította ezeket a tervezett reformokat.

Orbán a független média gyengítésével is megszilárdította hatalmát. Ez az erőfeszítés magában foglalja a hírszervezetek sugárzási jogainak megújítását és a médiumok állami megvásárlását. Ez viszont megnehezíti, hogy az ellenzéki jelöltek eljuttassák üzenetüket a választókhoz. Egyes esetekben a nyomtatott sajtóorgánumoknak nem engedélyezték az ellenzék jelöltjei számára, hogy politikai hirdetéseket helyezzenek el.

Mindezek ellenére Orbán támogatottsága továbbra is magas, a 2022-es parlamenti választást követően 57 százalék körül mozgott.

Orbán a 2022-es választások előtt nagyvonalú juttatásokat nyújtott a családoknak, gyerekeknek és a fegyveres erőknek. Az általa bejelentett intézkedések némelyike a gyermekes családoknak nyújtott adó-visszatérítést, a fegyveres erők tagjainak kiegészítő fizetést és a 25 év alatti munkavállalók személyi jövedelemadójának eltörlését tartalmazza.

Orbán a bevándorló ellenes retorikában kifejezett nacionalizmust a választások során is támogatás szerzési stratégiaként használta. A „fajkeveredés” és a migráció hátrányait taglalta, hogy az újonnan érkezők beáramlása miatt aggódó magyarok támogatását elnyerje.

A tekintélyelvűség szélesebb irányzat

Erdoğan és Orbán hatalmi megszilárdítási kísérlete csak két példa a tekintélyelvűség szélesebb körű, növekvő tendenciájára szerte a világon.

A Freedom House adatai szerint 2022-ben összesen 60 országban – köztük Nicaraguában, Tunéziában és Mianmarban – csökkent a szabadság, míg csak 25 országban javult. Az Egyesült Államok 83-as pontszámot kapott, ez a lista szerint „szabad”, amely a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat veszi figyelembe, és ezek alapján pontozza az országokat.

A pénz felhasználása a választók ösztönzésére és a nacionalizmusra hivatkozva két módja annak, hogy az Erdoğanhoz és Orbánhoz hasonló vezetők fenntartsák a támogatottságukat. De más tényezők, például a növekvő egyenlőtlenség is szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek miért fordulnak az erős vezetőkhöz válaszért.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

94 gondolat erről: „(4254) Eltűnő demokrácia

  1. Vajon napjainkban ezeknek a rendszereknek a kifutása, kifáradása minnyi ideig tart és mibe torkollik?
    Ha eltávozik a karizmatikus vezető, aki működtette a rendszert, a hátrahagyott űrt, hogy töltik ki a vezetettek? Mi vár az országra?

  2. Ez egy hülye cikk. A demokrácia igazán gyenge az USA-ban az Egyesült Királyságban és az EU-ban. Erősödik Törökországban, Oroszországban, Kínában, a BRICS-ben. Magyarország sokkal demokratikusabb mint az EU.

    Nyugat-Európa és az USA nem tud egy olyan vezetőt felmutatni amelynek a támogatottsága elérné a 40%-ot. Oroszországban és Kínában sokkal nagyobb támogatottsággal rendelkeznek a vezetők, legalább 70%-kal, de inkább 80%-kal.

    Attól, hogy Amerika 1776-ban kihirdette magáról, hogy demokrácia, attól még nem biztos, hogy akkor az volt, az sem biztos, hogy az amit akkor kihirdetett ma még létezni, mert azóta korrumpálódott. Az, hogy az EU magát demokráciának deklarálja, az sem jelent semmit. Nem kell azokat a kritériumokat amik alapján a Nyugat definiálja a demokráciát komolyan venni. Továbbá, az orosz vagy a kínai demokráciáknak nem kötelező hasonlítania az amerikaira vagy a svédre, mégha igaz lenne, hogy az USA vagy Svédország demokráciák.

    Egy „Freedom House”-t nem kell komolyan venni. Magyarországon sokkal szabadabb a média mint mondjuk Németországban vagy Franciaországban, de nem annyira szabad, mint Iránban, Oroszországban, vagy Törökországban.

  3. Tibor bá
    A témaban könyvtárnyi anyagot lehetne összehozni. Talán egy köztünk jelenlevő társadalomfilózófus tudná elemezni a demokrácia mibenlétét, káros, avagy hasznos hatását .Ismét hangot adok azon véleményemnek, hogy a demokrácia, mint államforma,manapság köszönöviszonyban sincs azon régi athéni demokráciával, amire néha egyesek hivatkoznak.Akkor a nép mindössze annyit akart elérni, hogy a király tudomására jutnának egyes, a népet érdeklő, a náp javát szolgáló adminisztrativ lépések, ténykedések, és amelyeket egy, a nép által megválasztott képviselő-testület terjesztene az uralkodó elé.
    Szó sem volt arról, hogy leváltanák a királyt, még álmukban sem. Nem voltak a népet harmincfelé megosztó, versengést és szembenállást generáló pártok, és nem volyak gerinctelen, folyékonyan hazudó, emberileg semmi sem érő, megvetendő szélhámosok, akiket manapság politikusoknak neveznek.
    Nekem nincs személyes tudásom, felkészültségem ahhoz, hogy
    a lepergett évezredekre visszatekintve kijelenthetném melyik államforma volt jobb, a királyság avagy a demolrácia, meglehet, hogy egyik sem. Voltak jó uralkodók, voltak gonoszok. Voltak okosak, voltak ostobák, müveletlenek, voltak az ország életét, ügyeit figyelemmel kisérők, voltak, akik nagyjából a tanácsadóikra hallgattak, mintegy átadva nekik az ország vezetését.Egy dolog világos volt: egy név jellemezte adott országot, azt lehetet átkozni, vagy áldani, vagy ha már nagyon rossz volt, forradalommal vagy ármánnyal elrakni az útból.
    Manapság? Elmegyógyintézeti vidám zártosztály. A személyzet sztrájkol, be sem jött, nincs aki orvosságokat osztana.

  4. Amikor külső vagy belső kényszert szenvedünk el, akkor nem vagyunk szabadok.
    Esetenként azonban az egyén vagy a közösség érdekében ez elkerülhetetlen.
    A demokrácia részint azt jelenti ,legyen az, amit a nép többsége akar.
    Másrészt azt is tudjuk, hogy ez lehetetlen, mert a romlásba vinné a népet.
    Ezért nép által megválasztott vezetők kormányoznak belátásuk és lehetőségeik szerint.
    A kormányzás azt is jelenti, hogy a nép nem úgy él és nem azt csinálja, amit akar, hanem a szerencsés esetben , a közjó érdekében , erőszakosan keretek közé szoritja életét , a kormány és a törvény.
    Azonban mindez megvalósulhat előnyösen is ,előmozdítva a fejlődést és kártékonyan is ,romló életkörülményeket okozva a népnek.
    Nem mindegy milyen a választási rendszer és az sem mindegy, mennyire bölcsek és önzetlenek a választott vezetők.
    A politikusnak meg kell szerezni és meg kell tartani a hatalmat, de ha ebben ki is merül a teljesíténye, akkor csak ártani fog, mint O1G.

  5. Demokrácia? Hol?

    Honnan ered ez a szó? Egy rabszolgatartó társadalom kreálmánya.
    Maximum azt mondhatjuk, hogy egy fejletlen társadalom probálkozása az igazságosságra, amelyre valójában- valljuk be- jelen pillanatban még alkalmatlan.

    A mai emberiség-tudatossága alapján- egy gyenge zsarnokságban érezné jól
    magát, ugyanis az ovisoknak kell az óvónéni.
    Feltéve persze ha a ‘zsarnok’ az orránál messzebb látna és nem dagadna hodrdóméretűre a libamájtól és emígyen korlátozná a megfelelő agyműködést(és most nem csak Orbánra vagy az észak koreai fickóra gondolok).

    Kicsit, csak egy kicsit érteni kéne a világot!

    Ócska lózungok ezek, melyekkel a valójában irányításra éhes tömegek száját tömik be. Illetve tömték be idáig, de ennek biztosan vége!

    Vagy felébred a kritikus szintű tömeg, vagy kínunkban a-hordókat szögre akasztva- forradalmi hangulatban megebédeljük saját magunkat.

  6. 4. – VF –
    Gratulálok! Nagyon szépen felmondtad a diktatórikus kormányok propagandáját!
    Mondj egy ellenzéki törvényjavaslatot vagy népszavazőási javaslatot, ami átment a Fidesz-kormány szűrőjén!

  7. Orbán mesteri módon felépített egy olyan rendszert, amiben el tudja érni, hogy a szavazópolgárok többsége pont úgy szavazzon, ahogy ő gondolta, hogy szavazniuk kell.
    Minden egyes nemzeti konzultációt hosszadalmas agymosás előz meg, ahol ha kell, kitalált, vagy perifériális veszélyek ellen tüzeli fel a befolyásolható tömegeket, akik mellett a józanul gondolkodók mindig is kisebbségbe fognak kerülni.
    Így szerez alibiként mutogatható legitimitást minden őt támadó fórumnak.
    De közeledik a szakítópróba, hogy fogja megmagyarázni, ha tovább folytatódik az a tendencia, hogy egyre lejjebb csúszunk életszínvonalban a szomszédokkal összehasonlítva?
    És ezt ők is pontosan érzik, ezért fokozódik a hisztériakeltés az ellenségnek kijelölt célszemélyek ellen.
    Az már elviselhetetlen, ami a médiában folyik, unalomig ismételgetve ugyanazokat a sablonokat hónapszámra.
    Nem is értem, ennek már elvileg a saját támogatóiknál is ki kellene vernie a biztosítékot, annyira hisztérikus ugyanazon konzervanyagok örökös bejátszása…

  8. 9 – hubab
    „Az már elviselhetetlen, ami a médiában folyik, unalomig ismételgetve ugyanazokat a sablonokat hónapszámra.
    Nem is értem, ennek már…”
    Pontosan érted, erről szól az ismételgetés, a propaganda.
    A t. szavazó fogja az ingyenújságot és lobogtatja, hogy hát „megírta az újság, minden szuper! a pedagógusok szuper béreket kapnak, az gazdaság lendül, épül-szépül az ország!”
    Amennyire az átlagszavazó követi a dolgokat – heti 1-2 perc híradó és/vagy újság – ennyi látszik. Nem feltétlen az ő hibája, bár megissza a levét.

  9. Szerintem Orbán elért az út végére. Önkényes hülyeségeinek hatása beérett. A tömegek részére az élet egyre elviselhetetlenebb, ami most már az Orbánizmus közelgő végét jelenti. Az életminőség folyamatosan romlik, amit nem lehet semmilyen dumával lenullázni.

  10. Tibor bá’

    Az életminőség abban a blokkban amiben vagyunk (az EU) már évtizedek óta folyamatosan romlik. Ez nem az Orbán kormány hibája.

  11. 13.

    Talán az mégsem mindegy, hogy honnan megy lefelé az életszínvonal és milyen ütemben !
    Abban, hogy Orbán Viktor tökéletes és a Kárpátmedence Géniusza,
    abban hiába is vitatkoznék veled, mert ostoba tévhitedben megrendíthetetlen vagy.

  12. Világfigyelő 4: „Ez egy hülye cikk. A demokrácia igazán gyenge az USA-ban az Egyesült Királyságban és az EU-ban. Erősödik Törökországban, Oroszországban, Kínában, a BRICS-ben. Magyarország sokkal demokratikusabb mint az EU.”

    A NAPSZÚRÁS jegyeit prezentálod. Vonulj árnyékba vagy vegyél be lázcsillapítót.
    Vagy talán FIDESZ beépített ügynök/BIO-Robot vagy?! Akkor mindent értek…

  13. L.S.

    Soha nem állítottam, hogy OV a Kárpát medence géniusza, és nem is következik abból, amit írtam. Elég aljas érveléstechnika, hogy aki nem ugrik fel az „Orbán a hibás mindenért” vonatra, arra egyből rásütni, hogy „akkor szerinted OV a Kárpát-medence géniusza”.

    De amikor nyilvánvaló, hogy az egész blokk amiben vagyunk recseg ropog, és OV-nak egyelőre nincs meg a szabadsága ahhoz, hogy olyan döntéseket hozzon, amivel kivédjük azt a szart amit az EU hoz az európai állampolgárokra általában, akkor az „OV a hibás mindenért” szlogen igencsak demagóg.

    Biztos sokan el fogják hinni, de ha OV megbukik és az ellenzék nyer, a dolgok utána nem lesznek jobbak.

  14. Tibor bá’

    Nincsenek olyan adatok amelyek politikai elfogultságtól függetlenek. Pl., milyen adatokból látszik az, hogy Franciaországot időnként, van amikor ezért, van amikor azért, felgyújtják a jogosan elégedetlen állampolgárok?

    Vagy milyen statisztikában jelenik meg az, hogy az USA egykor patinás városai ma hajléktalan és kábítoszeres sátortanyák?

    Svédországban és Finnországban nem volt szavazás a NATO csatlakozásról, ennyit a demokráciáról…

  15. Különböző forrásokból jól össze can szedve itt mi a Demokrácia: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer)#:~:text=A%20demokr%C3%A1cia%20olyan%20politikai%20rendszer,k%C3%B6z%C3%BCgyeket%2C%20bele%C3%A9rtve%20a%20korm%C3%A1nyz%C3%A1st%20is. (Tudom, sokan nem szeretik a Wikipedia-t, de talán még ez a legibjektívabb, hivatkozásokkal)
    Szóval ami nálkunk van az nem az, mivel a felsorolt kritériumoknak csak egy része igaz rá, ergo nem 100-os. Némely kritériumnak ugyan megflel, de emiatt is hívják „autokráciának”. A politikusok munkája, foglalkozása a hatalom megszerzése és megőrzése, másodsorban a közésség érdekei.
    Orbán, Erdigan, Putyin, stb.. mindaddig meg tudja őrizni a hatalmát míg el tudja hitetni a néppel hogy nélküle sokkal rosszabb lenne. Függetlenül attól hogy most lejtmenet van, ha a nép benyalja – be fogja, mivel a média az övé – hogy minden más csak roszabb lenne, tud külső ellenséget felmutatni – OV maradni fog. Ezek régi, Göbbels előtt is ismert propagandafogások, sajnos az emberek 90%-a nem lát át a szitán, tisztelet a kivételnek.

  16. 17.
    Igazad van!
    A klimaváltozásért nem Orbán a felelős.
    De a nyugdíjak durva értékvesztésért igen.
    Azért is, mert az értelmetlen állandó brüsszellel folytatott szélmalomharcai miatt, nem kapjuk meg onnan a pénzeket.
    Tehát a magyarok jelenlegi nyomorért, nem Brüsszel, nem az LMBTQ lobby, nem Soros, nem a migránsok a felelősek, hanem O1G.
    Mert akinél a hatalom, annál van a felelősség is.

  17. 10 mix
    Meglehet, igazad van.
    Mindenki magából indul ki, én meg ősidők óta hírek, és krónika és TV híradó fogyasztó vagyok, nem azért mert mazochista vagyok, hanem azért, mert azért ott lehet tájékozódni általánosságban a világ eseményeiről, amelyek mindig is érdekeltek.
    Természetesen ez úgy működik jól, ha van érzéked hozzá, hogy a hírek sorai közül kimazsolázd a valóság elemeit, felismerd, hogy mi a propaganda, és még abból is tudjál következtetéseket levonni, mit, mikor és miért torzítanak.
    Ezért van, hogy már megcsömörlöttem a naponta látható „Gyurcsány virslit eszik Karácsony társaságában”, „Gyurcsány ájtatosan kiforgatja szemeit az ég felé”, A brüsszeli bürokraták csak Magyarország háborúellenességét büntetik, nincs itt semmi jogállami probléma”, „a bukott miniszterelnök jelölt elszólta magát” konzervektől, és még van néhány.
    Lehet, hogy tényleg arra kalkulálnak, hogy ha az egybites állampolgár egyszer egy szökőévben belenéz a híradóba, akkor is megkapja hiánytalanul a teljes csomagját… 🙂

  18. Minato. az a wikipedia definíciója. Kínában, Oroszországban, Törökországban leszarják az emberek, hogy mit ír a wiki a „demokráciáról”, és boldogok, hogy olyan kormányaik vannak, amelyek szembe fordulnak pl. a wiki propagandájával.

    L.S. Szerintem meg pont azok a szervezetek a hibásak amelyeket említesz. A Fidesz pont a demokráciáért küzd Brüsszellel, Sorossal és az LMBT-vel szemben.

  19. 11. Teljesen igazad van 🙂 de még pár szabad demokratikus országot kifelejtettél.

    100 % Kim Dzsongun Észak Korea
    97 % Serdar Berdimuhamedow Türkmenisztán
    96 % Lukasenka Fehéroroszország

  20. 22 – Világfigyelő:
    A demokrácia építés gyöngyszeme a Borsodban krumplival megvásárolt Fidesz szavazat, és az egy házba, egy napra bejelentett 66 kárpátaljai Fidesz szavazó.

  21. Alex. Belarus Demokratikus. Az EU megpróbálták bekebelezni, de nem sikerült.

    Az, hogy a Freedom House hova sorolja Türkmenisztánt az mellékes.

  22. 25 – Világfigyelő:
    A demokratikus vívmányok magyar csimborasszója a Fideszre szavazó 45 %-ból kihozott 67 %-os parlamenti arány.

  23. Tibor bá’

    Az USA-ban a Bidenre szavazók átlagéletkora 145 év.

    Orbán még mindig nagyságrendekkel kompetensebb, mint Scholz, Macron, Sunak, Meloni vagy a von der Leyen. Egyébként Olaszország a napokban állított fel egy új adósságcsúcsot.

    Európa vezető gazdasága és egyben legdemokratikusabb országa ma már Oroszország. Ha Magyarországon kormányváltás lenne, akkor sokkal oroszellenesebb, háborúpártibb lenne a hatalom. Nem a Munkáspárt, Békekör a hivatalos ellenzék.

  24. 27 – Világfigyelő
    „Európa vezető gazdasága … ma már Oroszország”
    Ezt honnan lehet tudni? Ahol én nézem mindenben lemarad több európai ország mögött, de érdekel te hol látod az adatokat?

  25. 27. vf

    „Európa vezető gazdasága és egyben legdemokratikusabb országa ma már Oroszország.”

    🙂

    A demokratikus országokban nem szoktak az ellenvéleményt hangoztatók kiesni az ablakon, vagy egy tea elfogyasztása után holtan lefordulni az asztalról!
    Valami definiciózavarod lehet magáról a demokráciáról!

  26. A cikk igazságát nem vitatva azért elég érdekes ez a térkép 🙂
    https://freedomhouse.org/report/freedom-world
    Az emberiség évszázadok alatt kialakuló bonyolult kultúrákban él.
    Noam Chomsky szerint – akinek libertáriusságát talán senki nem vitatja – „a Freedom House” egy szép orwelli név amelynek több publikált tanulmánya is csalás és hamisítás vagy enyhébb esetben is kozmetikázás szintjén íródott.”
    De akkor a térkép alapján vegyük a németeket. Vajon miért olyan egysikú a média, ha nem azért, mert a két legnagyobb német médiakonszern tulajdonosa két kormányközeli család ? Milyen demokrácia az, ahol ha valaki a „newspeak” szótárával ellenkezik pl. facebook oldalain, becsönget hozzá a rendőrség ? Milyen demokrácia az, ahol a legnagyobb német ellenzéki párt tagjait üdözik, nyíltan és legálisan megverik az utcán szélsőbalos brigádok ?

  27. Világfigyelő, neked mi a bajod a demokráciával? Nagyon kardoskodsz ellene ahogy látom. Érdekelne hogy az általad felsorolt diktatórikus, autokrata ázsiai rezsimek berendezkedése miért vonz? Rendkedvelő vagy? Nacionalista? Komolyan, mivel eléggé ágálsz. Szvsz a többieket is érdekelné.

  28. 31. Minato

    A demokracia mára már szitokszó lett jobbos körökben!
    Szeretnék visszaállítani a feudalis társadalmi rendszert, mert ugy gondolják hogy annak ők lesznek a kedvezményezettjei!
    Semmi igényük az egyenlőségen és igazságosságon alapuló társadalmakra!
    Ők ugy gondolják hogy az új királyi hatalomban ők lesznek a grófok, bárók, főldesurak, alattuk meg a kihasználható jobbágyok!
    .
    Aztán amikor nem igy történik, akkor koppannak!
    Ezt az orbán rendszert már csak forradalommal lehet leváltani!
    Maffiát a saját maga kreálta szabályok szerint lehetetlen leváltani!
    Ennyit még magyarország történetében soha nem loptak, mint ez a mocskos fidesz!
    Ellopták a felzárkózást Ny-Eu-hoz, és ellopták az ország jövőjét is!
    Mocskos hazaáruló söpredék!

  29. 12. Tibor bá’

    „Az életminőség folyamatosan romlik, amit nem lehet semmilyen dumával lenullázni.”
    Jaj, dehogynem.

    A háborúpárti dollárbaloldal és Brüsszel miatt van ekkora infláció.
    Soros zsebében van Brüsszel. Ezért nem adják oda a pénzünket és ezért nem tudunk a tanároknak béremelést adni.
    Brüsszel nehezen viseli, hogy nálunk szabad a sajtó. Lényegében teljes foglalkoztatás van.
    Bruttó átlagbér 568.300 Ft/hó x 12 = 6.819600 Ft/év Hatmillió nyolcszáztizenkilencezer hatszáz. Plusz, évi egyszeri 15 ezer Ft iskolakezdési támogatás, plusz rezsi támogatás.
    Családbarát kormány. Csirkefarhátra, csirkeszárnyvégre és még jópár alapvető élelmisszerre árstop van érvényben.
    Lakásépítési támogatás. 2022-ben rekord mennyiségű, 20 ezer új lakás épült. Ebben az ütemben már 230 év alatt korszerű, megújul lakásállománya lesz hazánknak.

    Szerintem nem lehet fogást találni a kormányon.

  30. Minato… nem a demokrácia ellen vagyok, hanem a fogalom kisajátítása ellen. Amerika és Európa deklarálják, hogy ami náluk van, az demokrácia, és hogy a világ többi részének is hozzájuk kell igazodni. Holott a világ többi része ma már látja, hogy az USA és az EU k. messze vannak a demokráciától, és ahhoz, hogy Kínâban, Iránban, vagy Oroszországban a demokrácia megvalósulhasson, ahhoz nem hogy nincs szükség nyugati beavatkozásra, még káros is lenne.

  31. moda

    Ma pont az USA–ban és az EU-ban van feudalizmus. Az egyenlőségre alapuló társadalmak inkább Keletre találhatók, Kínában pl. sokkal inkább egyenlőség van, mint az USA-ban, vagy a UK-ben. Afaikâban és Dél-Amerikában az egyenlőséget pont a Nyugat gátolta a gyarmatosítás által.

  32. Világfigyelő:
    Orbán mára egy beteg ember, mind mentálisan, mind testileg súlyosan sérült. Ezt csak a vak nem látja! Abban egyet kell értened, hogy ebben a formában az orbáni politika káros Magyarországnak és káros minden átlag magyar embernek! Miért is? Mert, ha Orbán politikája helyes és a nép nagy többsége támogatja, akkor azonnal ki kell lépni az EU-ból(minden megrontójából, bár akárhova nézek, ami számomra értéket jelent, mindenhol és mindenen ott fityeg a kék csillagos zászlócska logója, kezdve a kisajátítani kívánt kastélyoktól sokak munkahelyi laptopjáig). Most azért próbáld ezt ízlelgetni, Közép-Európából Mo. csatlakozik Törökországhoz, Oroszországhoz… Belátod, hogy ennek vérontás lenne és, ha így megy tovább az is lesz a végeredménye? Ha nem, abban még reménykedhetünk, hogy Orbánnak még így is több esze van, mint a követőinek. Miért írom ezt? Mert megint záporoznak a magentás megjegyzések: „Kínában pl. sokkal inkább egyenlőség van, mint az USA-ban”. Tudod, ilyenkor mondja a GPS, hogy „újratervezés, forduljon meg, ahol lehet”!

  33. Az orbánfan liberálfasisztának,véleménydiktatúrának nevezi az európai fősodratot.
    A européer meg, maffiaállamnak nevezi Magyarországot.
    Mindkét állítás hordozza a valóság elemeit , de erősen túloz.
    Mindenesetre ha már csak e két rossz közül lehet választani akkor inkább szeretnék véleménydiktatúrában élni,mint maffia uralta társadalomban.
    Mert a véleményemet senki nem veheti el , de minden mást igen.

  34. Horváth Csongor:

    Szerintem meg Joe Biden egy beteg ember, mentálisan, és testileg. Ne szabd meg nekem, hogy miben kell egyetértenem. Én azt mondom, hogy nem az Orbán-politika a bűnös, hanem az a blokk amiben vagyunk, az EU, az egy szar. Abszolút nem demokratikus, és semmilyen érdemet nem tud felmutatni hogy valahol valami jót tett volna az európai népekért, több ország ma már gazdasági romhalmaz (pl. Olaszország, Görögország), és máshol sem mennek jól a dolgok. Magyarországon konkrétan akadályozza a demokráciát. 11 szankciós csomagot vezetett be Oroszország ellen, és ezt folytatni akarja, annak ellenére, hogy ezek idáig csak az EU országoknak ártottak. Ezért Oroszország ma Európa legsikeresebb gazdasága, mert a történelem legnagyobb, legátfogóbb, és leghosszabb ellenséges szankciói ellenére köszöni jól van. Németországban ma Annalena Baerbock Oroszországot okolja a gazdasági problémákért. Németország hagyja, hogy az USA felrobbantsa az ipara számára legfontosabb energiaforrást szolgáltató gázvezetéket.

    A baj nem Orbánnal van, hanem az egész nyugati tákolmánnyal. Sajnos, a vérontást is a Nyugat okozza Ukrajnában, és az EU, ahogy Hitler tette anno, elküldené a magyar fiatalokat meghalni az oroszok ellen. Hozzáteszem, ma semmilyen indok nincs arra, hogy Magyarország háborúzzon az oroszok ellen, Oroszország ma nem diktatúra, virágzó demokrácia, az EU viszont egy idióták által vezetett diktatúra, és egyben egy süllyedő hajó is.

    Szerintem abszolút nincs eltünőben a demokrácia! A BRICS előretörése a demokráciát erősíti. A multipoláris világ is demokratikusabb, mint az unipoláris, és Oroszország és Kína ezen dolgoznak!!! És ezt a világ nagyrésze tudja. Az USA és az EU szeretnék megtartani az unipoláris világrendet, annak ellenére, hogy ez sem az USA népének, sem Európa népeinek nem kedvez. De ez nem fog menni.

  35. 38. – Világfigyelő
    „Ezért Oroszország ma Európa legsikeresebb gazdasága, mert a történelem legnagyobb, legátfogóbb, és leghosszabb ellenséges szankciói ellenére köszöni jól van. ”
    Ezek szerint Észak-Korea a világ legjobb gazdaságai közt van, hiszen elég régóta ellenáll a szankcióknak (+ éldemokratikus)

  36. mix—-Nem tudom, soha nem jártam Észak Koreában, és nem tudok róla semmit. De Oroszországot a nyugati források is a PPP alapú GDP alapján Európa második legnagyobb gazdaságaként szokták említeni. Ismerve ezen források elfogultságát, így eléggé valószínűsíthető, hogy az első. De ha azt nézzük, hogy Németország lényegében szisztematikusan teszi tönkre a saját iparát, ez a köveztetés megerősödik.

  37. moda. Ezek a történetek, hogy Oroszországban az ellenzékiek kiesnek az ablakból, ezek nyugati kreálmányok. Részben valszeg a Navalnij történetre utalsz: nagy bullshit volt az egész. Senki nem mérgezte meg Navalnijt. A nyugati media itt arra appellál, hogy az olvasók James Bond filmeken nőttek fel, és túl komolyan vették azokat.

    Továbbá, nagyon sok olyan ellenzékit vagy másképp gondolkodót lehet felsorolni a „demokratikus nyugaton” akik rejtélyes körülmények között lelték halálukat. Kennedyk, Jörg Haider, David Kelly (angol fegyverszakértő), Herrenhaus, Möllemann, Pim Fortuyn, Anne Heche, Jackie Walorski, Seth Rich, David Foster (Arkansasi bíró, aki a Clintonék korrupciós ügyeiről nagyon sokat tudott), Martin Luther King, és a lista még folytatódik.

    A Julian Assange-dszal való bánásmód is az igazi demokráciához méltó, ugye?

  38. Azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy az EU legkésőbb a 2015-s menekültválság óta a saját állampolgárai érdekekeivel ellentétes döntések sorozatát hozza: willkommenskultur, gazdák ellehetetlenítése (pl. Hollandia), covid teljesen abszurd kezelése, szankciók az oroszok ellen, amik egyértelműen nekünk fájnak jobban, német ipar versenyképtelenné tétele, stb.

    De egyre inkább meg vagyok győződve, hogy ezeket a döntéseket az usa hozza meg a háttérben. Az eu az usa csahos kutyája…lásd nord stream.

    Ezen kívül: Az Európai Bizottság, aminek egyetlen feladata az lenne, hogy a EU szerződések őre legyen, ideológiai alapon hoz döntéseket és gyakorol nyomást egyes tagállamokra. Lásd Lengyelországot, akik teljesen egyértelműen azért nem kapták még meg a nekik járó eu-s pénzeket, mert ezzel próbálják befolyásolni az őszi lengyel választásokat és egy baloldali kormányt hatalomra juttatni.

    Magyarország más tészta, itt tényleg komoly gondok vannak a jogállamisággal, de a hitelbe felvett ‘covid helyreállítási’ pénzeket jogtalanul tartják vissza.

  39. 40
    Világfigyelő

    Az egy főre eső és a bruttó GDP néhány éves adatok.

    Németország 46 653 USD – 3 951 340 USD
    Oroszország 11 193 USD – 1 657 290 USD

    Előnyödre válna, ha mérsékelnéd az orbáni propagandától való, függésedet.
    Továbbá erős hajlamodat a wishful thinkig – re.

  40. 41 – scroll

    „Azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy az EU legkésőbb a 2015-s menekültválság óta a saját állampolgárai érdekekeivel ellentétes döntések sorozatát hozza: willkommenskultur, gazdák ellehetetlenítése (pl. Hollandia), covid teljesen abszurd kezelése, szankciók az oroszok ellen, amik egyértelműen nekünk fájnak jobban, német ipar versenyképtelenné tétele, stb.”

    Az EU vezetését soha nem érdekelte Európa és annak lakóinak az igazi érdekei. Az EU ugyanis nem ezért lett kitalálva. Az EU a korporatív fasizmus támogatásáért jött létre, ez a létezésének az alapja és az úgynevezett vívmányai csak a felszín vékony rétegét jelentik, amelyek a lényegét hivatott elfedni a tudatlan tömegek szemei elől. Béke, biztonság, jólét? Ezek a fogalmak, ugyanúgy, mint a határokon átívelő szabad mozgás és hasonlóak csak a mézesmadzag szerepét töltötték be; így, ezt már csak egyre inkább a múltidőnként kell megfogalmazni és a helyzet csak fokozódni fog, azaz egyre rosszabb lesz az EU-ban élnie a lakóinak. Minden tekintetben.

    „De egyre inkább meg vagyok győződve, hogy ezeket a döntéseket az usa hozza meg a háttérben. Az eu az usa csahos kutyája…lásd nord stream.”

    Így van. Egyébként Európa leginkább korrupt városa nem Kijev, hanem Brüsszel .
    Az meg, hogy az amerikaik fújják a passzátszelet a brüsszeli irodákban, az soha nem is volt titok, ezt csak a vakok nem látták eddig. De most már nekik is felnyílik majd a szemük, hacsak nem hülye vakokról van szó!

    Ugyanis immár ott tart a fényes Európai Unió, hogy nyíltan amerikai állampolgárt nevez ki az egyik fontos hivatalának az élére! Nem volt erre alkalmasabb személy Európában, még pro forma sem.
    Az is köztudott, hogy von der Leyen irodájának a stábja tele van amerikai tanácsakókkal. A Pfizer-ügyben is „remekül helytállt”, nem igaz?

    A franciák felhorkantak, de Brüsszel védi a lépését. Az amcsi nőci volt a legjobb választás, ő fogja majd védeni az európai emberek érdekeit… Na persze.

    http://www.lemonde.fr/en/european-union/article/2023/07/17/eu-the-shocking-appointment-of-fiona-scott-morton_6056268_156.html

  41. 43 – Zsolt

    Az is egy hasonló story, amikor tavaly Jennifer Morgan-t, a greenpeace amerikai vezetőjét nevezték ki német külügyi államtitkárnak…Még gyorsan az állampolgársági vizsgát is le kellett tennie 😀
    Egész Németországban nem találtak erre a posztra megfelelő embert….

    Von Der Leyen asszonyság…Állítólag a NATO főtitkára akar lenni majd, Biden támogatásáról biztosította…/https://www.portfolio.hu/global/20230705/ursula-von-der-leyen-lehet-a-nato-fotitkara-626301

  42. 44 – scroll

    „Von Der Leyen asszonyság…Állítólag a NATO főtitkára akar lenni majd, Biden támogatásáról biztosította…”

    Én is támogatom, ez jó ötlet Joe bácsitól! A Bundeswehrt már sikerült harcképtelenné tennie, amikor még német honvédelmi miniszter volt.

  43. 40 – Világfigyelő
    „Oroszországot a nyugati források is a PPP alapú GDP alapján Európa második legnagyobb gazdaságaként szokták említeni”
    Végignéztem vagy tízfélét, és közelébe sincs sehol a második helynek, de még az ötödiknek sem. Nem értem a dolgot, hol lelhetnék általad említett forrásokat?
    Jóslatok kevésbé érdekelnek, hogy hova zuhan az EU 5-10 éven belül vagy hova emelkedik Oroszország, maradjunk a mért értékeknél a jelenben/közelmúltban.

  44. 46 Dajtás

    Azért er fájt! 13- szor akkora mint a dübörgő „Magyarisztán”. Basszus….!!! Lehet, ha gáz lesz, mégis inkább keletre indulok a napelemes töltésű menekülőbringámmal :). Nem vicc, nem irónia!

  45. Re:47 Technomuzsik

    Ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy körülöttünk forog a világ.
    A világtörténelem java részében a keleté volt mindig a vezető szerep, még az ókorban is.
    Akadt pár száz év mikor nem így volt, de a történelem kereke a nyugaton is túl fog lépni.

  46. 32.
    „A demokracia mára már szitokszó lett jobbos körökben!”
    Tévedés, ez már régóta tart.
    Amit jelenleg a világban demokráciaként, eladnak, az egy nagy színjáték, leegyszerűsítve az emberek feje felett a hatalomért versengő elitek (sokszor megjátszott) civakodása.
    A 19. sz. elején Kazinczyék célja nyelvújításukkal egy „tiszta nyelv” igénye volt. Rengeteg szó nem maradt meg, de sok igen. Pl. a képviselő szót egy kifejezőbb szóval a „képmutató”-val akarták helyettesíteni. E tiszta szándékkal megalkotott szó pejoratíve változott meg 🙂
    De vegyünk egy angol szót – pride (büszkeség) . Tömegekkel tudják megetetni, hogy a szexuális mássággal való azonosulástól büszkévé válnak. Nekem inkább a császár új ruhája c. mese jut az eszembe 🙂

  47. 38: Világfigyelő:
    A felvetésemre azt a választ adni, hogy Biden beteg ember, annyira irreleváns, hogy én a beszélgetést itt be is fejeztem. Kb. olyan, mintha felvetném, hogy lyukas a gatyád ember, foltozd be és légy igényesebb, erre azt válaszolnád, hogy a szomszéd Marcsa szerintem beteg. De mi köze a szomszéd Marcsának a lyukas gatyádhoz?!

    Rég megvitattuk itt, hogy nem az USA elnöke irányít, teljesen mindegy ki az, akár egy főemlős is lehetne, nem övé az irányítás, csak a színjáték egyik ékes kelléke. Ellenben Orbán betegsége ténylegesen teherként rakódik nemzetünk vállára, ahogyan a Kim dinasztiáé Észak-Koreára. De mindig voltak, vannak és lesznek balfácánok, akik isszák a propagandát és kiszolgálják bármelyik rendszert! Ez vezet az útvesztőhöz, nem maga Orbán, vagy Biden papa, sőt még csak nem is Putyin egyszemélye!

  48. 50: dajtás:
    Anno éghajlati adottságok miatt alakult délebbre és keletebbre az a centrum, ami az európai kultúra bölcsőjét jelentette. Bár a Római Birodalmat nem nevezném épp keleti kultúrkörnek, ellenben annak szakadása hozta az első szembenállást a keleti és a nyugati végek között.

    Teljesen mindegy, melyik narratívát puffogtatjuk, tény, hogy az EU nélkül Mo. sehol sem lenne! Ahogyan Nyugat-Eu. sem a Marshall segély nélkül… Azt meg tolvajnak hívják, aki csak kivenni hajlandó, de betenni semikor és semmit sem kíván, s ugye a tolvajokat meg szokták büntetni, nyugaton is és keleten is! Ezen kellene alaposabban elgondolkodnia azoknak, akik csak a Facebookon megjelenő hírfolyamokig látnak és érzékelik a körülöttük zajló eseményeket…

  49. 51. laszlo

    A demokratikus berendezkedésben meg van a lehetőség hogy lehet javítani, a nem helyes elgondolásokon lehet változtatni!
    Egy diktatorikus berendezkedésen hol a változtatás joga?
    Csak a „legfelsőbb” főnöknél!
    Ezt nem értitek valahogy! (nem akarjátok érteni)
    De egyébként csak úgy kérdezném, a „kádár rendszer” után mire szavaztál?
    Demokráciára?
    Vagy egy újabb diktatúrára?

  50. Az nem felelős vezető, aki egy országra rászabja azt a rendszeret, ami kizárólag a személyén keresztül tud működni, a személye a stabilitás garanciája. Legyen ez jó vagy rossz rendszer. Bármi történhet vele. A helyzetből fakadóan távozása káoszhozvezet.
    Az mindent elmond egy ember jelleméről, aki úgy kormányoz, ha nem érdekli, hogy utána az özönvíz. Kivonódik a képletből, a rendszer meg összeomlik.

  51. 52.Csongor: Csak felhívom figyelmed, az Egyesült Államok eddigi minden elnöke főemlős. 🙂

  52. 56: Csont:
    Jól van na, majomkodtam. 🙂

  53. 54. A rendszerváltáskor A fiatal és liberális Orbánra szavaztam, számomra akkor példakép volt. Ugyan ki sejtette, hogy a későbbiekben ő hajtja végre Antall József dédelgetett nagy álmát, a nómenklatúra-burzsoázia ellenében a nemzeti burzsoázia kiépítését ? 🙂
    Utána még három szavazáson ha voltam, nameg a NATO szavazáson, amire nemmel szavaztam.

  54. 53. Csongor: Azért meg szerintem ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogy ne tennénk az uniós kasszába. Teszel Te is amikor a Lidliben veszel egy darab német vagy francia sajtot (amelyik tehenészetekben valaha dolgoztam, már le vannak bontva), meg az is, aki jutányos áron szereli össze az Opeleket vagy Mercédeszeket. Szerintem nem is vártak tőlünk többet, mert akkor nem lennénk az unióban.

  55. 57. Csongor: Én is relatív jól mászok fára… 🙂

  56. 59 – Csont:
    Az EU nem jótékonysági intézmény, ezt csak a naivok tételezték fel róla. Be lehet(ne) kerülni a főkolomposok közé, de ahhoz Deák Ferenc féle államférfiak kellenének, nem saját vagyont gyűjtögető önző szarok.

  57. 60 Csont
    De ilyen silányul egyetlen másik főemlős sem mászik fára…
    Ennél még egy 180 kilós ezüsthátú is többet tud… 🙂

  58. Minden közösség megszervezi magát.
    A törvények, a rend , a közösség túlélését és a benne élők relatív jólétét védelmezik.
    A társadalmaknak vannak állapotai, amikor a fejlődésnek a jólét növekedésének a demokrácia a legoptimálisabb kerete.
    Belátható azonban, hogy ez nem mindig így van.
    Az erőszakosabb kormányzás a diktatúra, van amikor előnyösebb.
    Hogy ez így van e,azt a közösség kölső környezete és belső állapota határozza meg.
    Sok gazdasági organizáció, vállalat diktatórikus szervezettségű.
    A választások megtartása még nem garancia a demokráciára.
    Az állampolgárok nem kedvelik ha szabadságukban korlátozzák őket.
    Parancsolgatnak és tiltanak nekik , ilyenkor kevesebb a szabadságuk.
    Az úgynevezett jóléti államok, amiket demokratikusnak is tart a fősodrat,azért válhattak ilyenné mert gazdagok voltak.
    Ahogyan a növényeknek megfelelő hőmérsékletre napfényre vízre és talajra van szükságük ahhoz hogy termést hozzanak, úgy a társadalmaknak hosszú békés korszakokra , a nép magas műveltségére , gazdagságra van szüksége ahhoz, hogy a demokrácia létrejöhessen.
    Amikor mindenki más társadalmakkal való összehasonlításban jobban érzi magát.
    Hogy mennyi állam általi erőszakos fegyelmezés jótékony, az sok tényezőtől függ.

  59. Horváth Csongor:

    Befejezted, mert kifogytál érvekből. Továbbá, érdekes vitakultúra, hogy „abban egyet kell, hogy értsél”…ez távolról sem demokratikus.

    A többi érved is gyenge volt. Egyrészt, a nyugati politika miatt (USA, EU, NATO), már VAN vérontás Európában, ld. Ukrajna!!! Az, hogy sok mindenen ott van az EU zászló, az mit jelent? A Kádár rendszerben sok mindenen ott volt a vörös csillag.

    Egyébként nem feltétlenül védem az Orbáni politikát. De azt gondolom, hogy az EU-nak nincs joga oktatni, továbbá, az egy jó dolog, hogy pl. Vilniuszban Orbán volt az egyetlen NATO vezető, aki a béke mellett foglalt állást.

    Az Orbán-fóbia hülyeség. Itt sok hozzászólást elolvastam, és nem találtam meggyőző érvet, az Orbán kormány ellen. Magyarországon nem jól mennek a dolgok, de abban a tömbben ahova csatlakoztunk, ott is nagyon rosszul mennek. Ha az EU seggét jobban kinyaló ellenzék kerülne hatalomra, az csak sokkal rosszabb lenne.

    Ha, mondjuk, a Munkáspártnak lenne esélye, mint ellenzék, akkor lenne értelme miről beszélni. (Oroszországban egyébként az ellenzék is igazi, legalábbis egy része, mert van egy Nyugat által pénzelt ellenzék is. Pl. a kommunista párt Oroszországban a népjóléti intézkedéseket szorgalmazza.)

  60. Világfigyelő

    ” nem találtam meggyőző érvet, az Orbán kormány ellen.
    Magyarországon nem jól mennek a dolgok ”

    Örülök, hogy te mégis találtál egy igazán ütős érvet.

    „Ha az EU seggét jobban kinyaló ellenzék kerülne hatalomra …..”
    A seggnyalás és az öngyilkos ellenkezés között még akadnak opciók.

  61. Tibor bá

    Az EU nem jótékonysági szervezet. Inkább egy kontinentális rabló anda.

  62. 66.

    Milyen ellenőrizhető és dokumentált eredményeket ért el az Európai Unio ?

    Az Európai Unió (EU) tevékenységeinek és politikáinak hatása számos területre kiterjed. Néhány dokumentált és ellenőrizhető eredménye az EU tevékenységének a következők:

    Gazdasági növekedés: Az EU hozzájárult az európai gazdaság növekedéséhez és fejlődéséhez. Az EU gazdaságpolitikái, mint a közös piac és a gazdasági liberalizáció, hozzájárultak a vállalkozások szabad kereskedelméhez és a gazdasági integrációhoz. Az EU által biztosított strukturális alapok és források támogatják a gazdasági fejlesztést a tagállamokban.

    Foglalkoztatás: Az EU célja a munkahelyteremtés és a munkanélküliség csökkentése. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia különböző intézkedéseket tartalmaz a munkanélküliség csökkentésére és a minőségi munkahelyek teremtésére. Az EU programok támogatják a munkapiacra való belépést, a képzést és a szakképzést, valamint az egyéni vállalkozói tevékenységet.

    Környezetvédelem és fenntarthatóság: Az EU törekvései azért, hogy csökkentse a környezeti terhelést, és elősegítse a fenntartható fejlődést. Az EU szabályozások és intézkedések határozzák meg a környezetvédelmi normákat, mint például a víz- és levegőminőség, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az alternatív energiák használata. Az EU támogatja az innovációt és beruházásokat az új, fenntartható technológiákba.

    Emberi jogok és társadalmi védelem: Az EU fontosnak tartja az emberi jogok tiszteletben tartását és a társadalmi védelem előmozdítását. Az EU jogalkotásai és politikái kiemelik az egyenlőség, az emberi méltóság, a szabadságjogok és a jogállamiság szempontjait. Az EU aktív szerepet vállal a rasszizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemben.

    Biztonság és béke: Az EU béke és biztonság fenntartását is célul tűzte ki. Az EU szerepet vállal a válságkezelésben és a békeépítésben, például a közös kül- és biztonságpolitika révén. Az EU az Európai Unió Alapjogi Chartája alapján is köteles megvédeni és előmozdítani az alapvető jogokat és szabadságokat.

    Ezek csak néhány példa azokra a területekre és eredményekre, amelyek dokumentáltak és ellenőrizhetőek az EU tevékenységei révén. Az EU folyamatosan értékeli és monitorozza azt, hogy politikái mennyiben érik el a kitűzött célokat és hatásosak-e a tagállamokban. Az EU átláthatósága és számonkérhetősége révén az eredmények nyomon követhetőek és értékelhetőek az érdekelt felek számára.

  63. 66, Világfigyelő

    Gabonarablásban is jeleskedik az EU, nemcsak a sötétzöld biztonsági garanciákban Ukrajna részére.

    Közben sirí csend van a sodródó Fekete-tengeri aknákról amik Odesszából vándoroltak el.
    A magyar javaslat megfontolandó a gabonaszállításokról.
    A gabonaszállító tengeri útvonal nem életbiztosítás Afrika számára.

  64. L. S. Kösz, hogy ilyen brosúra szövegeket ideírsz. Ilyen erővel a Szovjetúnió akárhányadik Öt Éves Tervéről szóló akkori irodalmat is beidézhetnéd.

  65. A Szovjetuniónak is voltak eredményei.
    De erről beszélni ma nem népszerű,mert a „kommunizmus” lejáratása bevégeztetett.
    A magyar szocializmus 1956 és 1990 közötti szakasza,bizony milliók számára élhetőbb volt, mint a mai ” demokrácia”
    Az EU -t Orbán ekézi ostobán, demagógul, de hatékonyan.
    Az EU teljesítménye még az eddigieknél is lényegesen jobb lehetne, ha néhány seggfej önös érdekből, nem feküdne keresztbe neki.

  66. Tisztelt Tibor’bá!
    Ez az L.S. , aki az utóbbi napokban hozzászól, azonos azzal, akinek eddig olyan kedves, szimpatikus, bár a valóságtól kissé elrugaszkodott hozzászólásai voltak?!?

  67. vf.

    A 29. hsz-ben már jeleztem neked hogy valami definiciózavarod van a demokráciáról!
    Te próbálod átfogalmazni a demokrácia jelentését és más értékeket adni neki, mint „másképp gondolkodó”!
    Csak a „másképp gondolkodásod” a demokrácia felszámolását jelentené, mint ahogy ma a fidesz éra alatt látjuk! De érdeklődve várom (és szerintem mások is) hogy a kurucon nevelkedett „másképp gondolkodóknak” mi az elképzelésük a demokráciáról!
    Tehát eddigi beírásaid alapján van egy erőskezű vezető (személyi kultuszos) aztán meg mellé jön valami feudális társadalmi berendezkedés. Innen már folytathatod!
    🙂

  68. 72 – Mackómuki:
    A stílus váltás engem is meglepett volna. Na de mi történt? Bodi Gábor, alias Mosógépszertelő kisajátította az L.S. nicket.

  69. 74. Tibor bá

    Hehe, az utóbbi L.S. véleményein én is csodálkoztam!
    Még az is megfordult a fejemben hogy esetleg más van a nick mögött!

    🙂

  70. 64: Világfigyelő:
    „Befejezted, mert kifogytál érvekből. ”
    – Befejeztem, de nem ez az oka! 🙂

  71. 70 LS(?)

    „A magyar szocializmus 1956 és 1990 közötti szakasza, bizony milliók számára élhetőbb volt, mint a mai ” demokrácia””

    Lehet, hogy én vagyok az üdítő kivétel, de sokkal jobban élek, mint ahogy éltünk az általad istenített időszakban

  72. Lehet Orbánt a patás ördögnek beállítani, mint a csodás demokrácia egyedüli ellenségét, de a valóság az, hogy a demokrácia felszámolása nem csak magyar kiváltság. Az egész nyugati világban a demokrácia felszámolása történik. A mértéken és a módszereken lehet vitatkozni, de az irány nyilvánvaló. Mindez a történelmet figyelmesen szemlélve cseppet sem meglepő.

  73. hargi

    Nem csak te vagy a világon.

    Ma csak egy kisebbség él jobban Magyarországon, mint akkor. De ugyanez Nyugatra is igaz, ott sokkal jobban éltek ötven évvel ezelőtt, mint ma.

  74. Két érdekes cikket találtam, amelyek kapcsolódnak az itt tárgyalt témához.

    1. Az amerikaiak elégedetlenek a demokrácia működésével Amerikában. Minden tíz amerikaiból csak egy elégedett. A cikkben egy tüntető egy táblát tart a kezében: „igazi demokráciát akarunk”.

    https://floridapolitics.com/archives/623248-americans-are-widely-pessimistic-about-democracy-in-the-united-states-an-ap-norc-poll-finds/

    2. Ellenben, Kínában a nép 98 %-a elégedett a demokrácia működésével.

    https://global.chinadaily.com.cn/a/202303/24/WS641d028da31057c47ebb651b.html

    Úgyhogy lehet, hogy nincs eltűnőben a demokrácia, csak nem ott kell keresni, ahol eddig „megszoktuk” vagy egyesek szeretnék….

  75. floridapolitics.com/archives/623248-americans-are-widely-pessimistic-about-democracy-in-the-united-states-an-ap-norc-poll-finds/

    global.chinadaily.com.cn/a/202303/24/WS641d028da31057c47ebb651b.html

  76. 80 Világfigyelő
    Tudud te, milyen lelkesen ünnepelte a nép Sztálint, miközben otthon rettegtek, mikor jönnek értük éjjel a fekete kocsival holmi bőrkabátos alakok?
    Miközben meg is volt ideologizálva, az a jó diktatúra, amiben még az ártatlanok is rettegnek, mert akkor lelkiismereti aggályok nélkül bármit hajlandók megtenni a hatalom jóindulatáért.
    Ezért még nyilvánvalóan ártatlan elvtársakat is meg kellett hurcolni nyilvánosan, hogy ezt mindenki kellően átérezze…

  77. 82 – hubab:
    A társadalmat nem az élteti, hogy milyen állapotban van az ország, hanem, hogy mi fel tart. Kína demokratizálódik, az USA totális diktatúra felé tart, csakúgy mint mi.

  78. 83: Tiborbá:
    Egyetértek.
    Remélem Világfigyelő is olvassa és elgondolkodik ezen a nem csekélyke súlyú tényen!

  79. Horváth Csongor,

    Magyarországnak nem nagyon van, legalábbis egyelőre, választása. Azért, mert az EU-ban, lényegében, az 1984 van megvalósulóban. Orwell előre látta, hogy hova tart az angol politika, amikor az 1984-et megírta.

    Ha Oroszország megnyerné a háborút, végzetes csapás mérni a NATO-rá, és Kína segítségével kialakulna a multipólusú világrend, akkor lesz értelme azon gondolkodni, hogy milyen utat válasszon Magyarország, melyik szolgálja legjobban a fejlődését. Addig, szerintem, kár a gőzért…

  80. 85 Világfigyelő
    Azért nem árt átfutni a szöveget, mielőtt megnyomod az enter gombot.
    Egyes verzió:
    Ha Oroszország megnyerné a háborút, végzetes csapást mérne a NATO-ra,
    Kettes verzió:
    Ha Oroszország megnyerné a háborút, végzetes csapást mérne a NATO-rá,
    Ez majdnem olyan jó, mint az a bizonyos „a királynőt megölnötök nem kell félnetek” mondat… 🙂

  81. 86: hubab:
    A retorikát, amit ez az ember alkalmaz, tanítják.
    De ugyanúgy értelmetlen felülni neki, mint fizikából az örökmozgós példáknak.
    Nekem csak az a furcsa, hogy áll ez a sokmillió ember egy egyre bűzösebb szarkupac felett és nem érzi a szagot, csak mondja-mondja tovább a mantrát…
    Ez talán rosszabb, mint aki elhiszi, hogy megépülhet az örökmozgó! A vége viszont ugyanaz lesz: pofáraesés. És ahhoz semmi köze nem lesz sem az ukránoknak, sem az oroszoknak, de még a sokat szidott USA-EU atlantistáknak sem, maximum Kínának, mert más lábába aligha kapaszkodhatnak majd a jövőbeli magyarok. Igaz a mondás, ennek a népnek kell a segg, ami az arcán ül, enélkül életképtelen.

  82. hubab,

    Sajnos a telefonom átírta a szöveget, és nem vettem észre. Úgy akartam írni, hogy „NATO-ra”.

  83. Horváth Csongor,

    Amit Tibor Bá írt, azzal nagyjából én is egyetértek. Szerintem az USA már egy totális diktatúra. Mi kevésbé vagyunk azok, de mivel az Atlantista intézményekhez tartozunk, mi is azok felé tartunk.

    A kormány valamennyire törekszik arra, hogy „nyisson Kelet felé”. A demokrácia felé. Az EU gátolja.

  84. Horváth Csongor,

    Meglepődnél, ha tudnád, hogy hol tanultam. Abszolút nem azt tanították amit itt leírok, sőt, teljesen az ellenkezőjét.

    Olyan nincs, hogy valaki a mai Magyarországon a keleti oldal felé „segget nyal”. Ma Magyarország a nyugati oldalhoz tartozik, aki „seggnyaló”, azaz politikai opportunista, annak csak egy választása van, hogy Nyugat felé nyal. Azzal ma Magyarországon nem lehet pozícióhoz jutni, ha valaki Kelet felé nyal. Amikor a Szovjetunió alatt volt Magyarország, akkor lehetett, és akkor a seggnyalók szovjetpártiak voltak, de ma semmi értelme nem lenne. Aki ma Magyarországon Kelet párti, vagy Oroszország támogatója, az valószínűleg elvből teszi. Lehet vele vitatkozni, de a seggnyaló egy nagyon gyenge érv.

    Persze ez a címke csak azért jön tőled, mert általában gyengék az érveid, tehát jön a személyeskedés…

  85. Világfigyelő
    Kelet alatt mégis kikre gondolsz? Mert nagy és vegyes képet mutat az a Kelet.
    Sorolj fel kérlek néhány konkrétumot azok közül amiket demokratikus ill. egyetemes emberi értéknek, egyáltalán követendő értéknek gondolsz, jó lenne, ha nyugaton is megvalósulnának, a keleti országok kapcsán.
    Kína, India, Szaúd-Arábia, Katar, Kuwait stb.
    Irán, Bhután, Mianmar, …isztán országok, Pakisztán, Kambodzsa, stb.

  86. 90:
    Kommentjeidből az értelmes ember leszűri, amit kell. Nekem ennyi elég. A személyeskedés nem tőlem indult…

    Mindketten elmondtuk, amit gondolunk. A mai Magyarországon belpolitikai értelemben egyértelműen diktatúra van, mert minden demokratikus indíttatású lépés rendre bosszúra talál. Így volt a KATA törvénnyel, az egészségüggyel (Orvosi Kamara) és a pedagógus tiltakozásokkal is. Csak közben az ostoba embertömeg és a gyáva megalkuvók nem veszik észre, hogy repülő szőnyeggé változik lábuk alatt a talaj.

    A szocializmus is 40 évig épült, hogy aztán pár év leforgása alatt végleg összeomoljon és eltűnjön a történelem süllyesztőjében. Kár, hogy csak az archiv felvételeken szörnyülködhetünk rajta és nem kérhetjük számon azok cselekedeteit, akik azt a rendszert is éltették! Ez ugyanis nem kifejezetten politikai kérdés, hanem „embertípus” és jellem kérdése. Nyilván minden okozathoz tartozik egy azt megelőző ok, vagy akár okok sorozata. De ezek leforgásából illene tanulni, ezért van a történelem tanításának egyáltalán létjogosultsága. Viszont a többség ugyanúgy süket ezekre is, mint a természettudományok által diktált szabályokra, ezért vergődik a világ rendre ugyanabban a pocsolyában. Egyetlen egyszerű receptre felhúzható a működtetés: adj neki enni, hagyd, hogy keféljen, néha mulattasd meg, hass a hitére, tartsd tudatlanságban és tégy rá akkora béklyót, hogy ne merjen összefogni.

  87. 91

    Az sem fog jót tenni az európai demokráciának hogy a migráció döntő többségében olyan országokból történik ahol enyhén szólva nincs demokratikus berendezkedésnek történelmi hagyománya…..a jólétről nem is beszélve. Szóval kevesebbel is beérik. De mi lesz az európaiakkal?

  88. 93.Tom
    …”De mi lesz az európaiakkal?…”
    Az lesz, ami a mesebeli kismalaccal is történt volna, ha beengedi a farkast. Aki annyira hülye, hogy wilkommen táblákkal fogadja távoli kontinensek hivatlanul, sőt erőszakosan, harciasan betóduló aljanépét, aki ráadásul annyira vak is, hogy amúgy ELSŐ RÁNÉZÉSRE nem látja, kivel is van dolga, kik lepik el országait, városaik utcáit, szinte azonnal csak zavargásokat, károkat, büncselekményeket követve el, megszokott békés mindennapjait felboritják, akik miatt neki, az őslakosnak saját lakhelye egyes részeire már nem is tud bemenni, nos az ilyen idióta megérdemli sorsát.
    Mert ha be is engedted annakidején jóhiszemöen, azon percben, mikor láttad mit hozott magával békés, nyugodt országodba ez a csorda, azon pillanatban és azonnal , minden áron és bármi módszerrel irgalmatlanul ki kellett volna vágja öket a keserves francba.
    Nem tette, szenvedjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük