(4261) Fordulópont

Tibor bá’ fordítása online

A klímaválság fordulóponthoz érkezett

Írta: Bryan Dyne

 

(sz: 1933.02.11.)

Az Európai Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat (C3S) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csütörtökön kiadott közös közleménye megerősíti, hogy július első három hete volt a valaha feljegyzett legmelegebb háromhetes időszak, és azt jósolják, hogy a hónap lesz a legmelegebb. amit valaha is tapasztalt az emberi civilizáció.

Carlo Buontempo, a C3S igazgatója a nyilatkozat részeként megjegyezte: „A rekordot döntögető hőmérsékletek a globális hőmérséklet drasztikus növekedési tendenciájának részét képezik. Az antropogén kibocsátások végső soron az emelkedő hőmérséklet fő hajtóereje.” Így folytatta: „Valószínűleg nem marad elszigetelt a júliusi rekord idén, a C3S szezonális előrejelzései szerint a szárazföldi területeken a hőmérséklet valószínűleg jóval az átlag felett lesz, meghaladva az évszakra vonatkozó éghajlati 80. százalékot.”

Az idén júliusban megdöntött rekordot utoljára 2016 augusztusában állították fel, amikor a globális átlaghőmérséklet 16,92 Celsius-fokra emelkedett az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) mérése szerint. Július 3. óta azonban a világ 24 óránkénti átlaghőmérséklete az egekbe szökött, és július 6-án új magasságba 17,23°C-t, éppen az előző csúcs felett.

A Föld trópusait és az északi féltekét különösen erősen sújtotta a folyamatos hőhullám, ezekben a régiókban a hőmérséklet jelenleg 0,9°C-al, illetve 1,2C-kal az átlag felett van. Az Atlanti-óceán északi részén az óceánok hőmérséklete március óta dönti meg a szezonális rekordokat, közel 1,5°C-al az átlag felett, míg a világóceán hőmérséklete a sarkokon kívül 0,8°C-al az átlag felett marad, beleértve az új rekordot 21,1°C-al szintén márciusban játszódik.

Egyre valószínűbb, hogy 2023 lesz a valaha feljegyzett legmelegebb év. Az idei rekordhőmérséklet a legsúlyosabb következményei közé tartoznak a kanadai erdőtüzek, amelyek több mint 100.000 négyzetkilométeren égettek le, ami közel kétszerese az 1989-ben felállított rekordnak, és mérgező anyagokkal borították be Észak-Amerika északkeleti részét.

Dél-Európa, a Közel-Kelet, Dél-Ázsia és az Egyesült Államok egész déli részének nagy része volt vagy jelenleg is hőségriadó alatt áll.

Az árvizek 47 embert öltek meg az Egyesült Államokban, köztük 13-at a júliusi hirtelen áradások miatt, míg Európában és Észak-Afrikában több mint 40-en haltak meg az erdőtüzekben. Több százan haltak meg hőguta következtében Algériában, Kínában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban, Mexikóban és Spanyolország. Ráadásul az éghajlatváltozás okozta katasztrófák most még katasztrofálisabb események előfutárai.

A Florida partjainál tapasztalható hőmérséklet: 38,38°C és az antarktiszi tengeri jég kiterjedése (több mint 2,6 millió négyzetkilométerrel az átlag alatt) jelzik, hogy mi várható. A melegedő óceánok a kritikus korallrendszereket és a globális planktonpopulációt betegségekkel és tömeges kihalással fenyegetik, ami viszont a teljes tápláléklánc alapját fenyegeti.

Az antarktiszi tengeri jég hiánya folyamatosan növeli annak halálos veszélyét, hogy a szárazföldi jég az óceánba hullik, világszerte megemelkedik az óceánok szintje, és tartósan elárasztja a part menti területeket, ahol a becslések szerint 3 milliárd ember él.

Ma már nem kétséges, hogy a globális felmelegedést a Föld erőforrásainak anarchikus kapitalista termelés általi kiaknázása okozta, különösen a szén, az olaj és a földgáz másfél évszázada lényegében szabályozatlan égetése. A sürgető kérdés a folyamatban lévő és gyorsuló ökológiai válság megoldása.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

63 gondolat erről: „(4261) Fordulópont

  1. „Egyre valószínűbb, hogy 2023 lesz a valaha feljegyzett legmelegebb év. ” – Na ja, de meddig? Egy év eltelik, és máris elveszíti a rekorderstátuszt.

    Amikor vizet forralsz a teához, akkor is másodperenként pezsgőt bontasz, hogy rekordott döntött a vízhőmérséklet?

  2. „Az árvizek 47 embert öltek meg az Egyesült Államokban, köztük 13-at a júliusi hirtelen áradások miatt, míg Európában és Észak-Afrikában több mint 40-en haltak meg az erdőtüzekben. Több százan haltak meg hőguta következtében Algériában, Kínában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban, Mexikóban és Spanyolország.” – Egy hónap alatt. Közben a NAPI populációnövekedés több, mint 200 000 fő! Nem kétszáz! Kétszázezer!

    Szóval bele kell húznia a klímatatasztrófának, ha versenyre akar kelni a túlszaporodással.

  3. „Az árvizek 47 embert öltek meg az Egyesült Államokban, köztük 13-at a júliusi hirtelen áradások miatt, míg Európában és Észak-Afrikában több mint 40-en haltak meg az erdőtüzekben. Több százan haltak meg hőguta következtében Algériában, Kínában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban, Mexikóban és Spanyolország.”

    Igen, ezt én is néztem, hogy mennyire semmi áldozata nincs az amúgy valóban rendkívüli helyzetnek!
    ( Ennyien M.o.-on is meghalnak egy rosszabb hétvégén, közúti balesetben!)

  4. Ha a felmelegedés tartós lesz akkor nyilván felértékelődnek a magasabb földrajzi szélességen lévő területek pl. grönland /usan belül alaszka, alaszka, washington, montana, észak dél dakota stb. kanada egésze.
    wikipediáról grönland kapcsán
    Ha a globális felmelegedés miatt a Grönland nyugati részén lévő jég egy része elolvadna, a világtengerek szintje 30 év alatt 4 méterrel lenne magasabb, ami elöntené a következő városokat: New York, Los Angeles, London, Koppenhága, Szentpétervár, Murmanszk, Odessza, Vlagyivosztok.
    1946-ban Harry Truman felvetette a sziget esetleges megvásárlását Dániától. Az amerikai kormány 1946-ban kísérletet is tett ennek megvalósítására, sikertelenül. 2019-ben Donald Trump amerikai elnök újra felvetette a témát, de mind a dán, mind pedig a grönlandi kormány is elutasította akár elméleti síkon is a sziget esetleges eladását az Amerikai Egyesült Államoknak.

  5. -Vajon mi lehet a permafrosztal? Megindult az extra kipárolgás? Ezeknek a melegeknek már meg kellett volna indítania többlet co2-őt és metánt.Ugye a többszörösét ami eddig az elmúlt 150 évben a légkörbe tettünk.
    Van erről valami infó/mérés hogy kezd e megindulni?Elvégre már holnap augusztus.Ha ezt komolyan mérik akkor már csak lehet valami konzekvenciát levonni hogy idén elindult e a permafrosztból a kipárolgás.

    -Hát igen ha az óceánok melegednek akkor ott is felborul az egyensúly,planktonok stb….Ha egy kis részen például egy Magyarországnyi területen melegebb a víz az még nem okoz bajt de ha nagyobb területen gondolom akkor
    indul be az egyensúly felbomlása, planktonok stb…..

    -A nyár már eltelik lassan és a hőcsúcsok nem annyira lényegesek vagyis azok de a tudósoknak azzal kellene foglelkoznia hogy pl . a permafroszt elkezdett e intenzíven kiolvadni,mert évek óta azt halljuk hogy északon melegebb van jóval
    de mikor indul meg?
    Vagy itt van a plankton kihalás is .Az óceánok melegebbek immáron nyár eleje óta , tehát itt is meg kellene indulni a planktonok pusztulásának és az egyensúly felborulásának vagy kell hogy legyen mérhető megindulás.

    -Az ipart és a termelést leállítani nem lehet mert akkor olyan gazdasági válság lenne amiylen még sosem volt.A kőolajelhasználás az emberi populáció növekedése és a fejlettség miatt nöl.(pl 20 éve nem volt kábeltv, ma van és ez mennyi plusz energia amikor
    kimennek kiépeíteni , bekötni kikötni , de nem csak a kábeltv hanem ezer ilyen dolog van az ember életében ami kell a modern élethez.).Tehát ha leállítjuk az a baj, ha nem állítjuk le akkor pedig az a baj . Zsákutca 😀
    Gyakorlatilag pl. a 80-as évekhez képest megtöbbszöröződött a fosszíliák használata .(pl kína de egy tucat fejlődő ország, de akár afrikát is említhatném hogy lehet alig volt autó most meg tele van ott is autóval, kamionnal stb..)
    Tehát a kibocsájtás még növekedni is fog a megújulók ellenére. Amúgy úgy tudom hogy a német wolswagen bajban van , nem veszik az elektromos autókat és a csőd fenyegeti.
    A legtöbb dolgozó ember a környezetemben fel sem fogja ezeket hogy a co2 kibocsájtás az elkövetkezendő években csak nőni fog, mert már a kiskínai is autóval akar a munkába menni dolgozni.
    A rendszer tovább és tovább van terhelve mint egy vasszerkezet amire pakoljuk a tonnákat majd egyszer hirtelen összerogy. Muhaha 😀 Meglátjuk fordulópontot hoz e a jövő év. de talám már a nyári eredményekből is lehetne interpolálni a tudósoknak.
    Tehát ha leállna az ipar akkor óriási válság lenne , ha nem áll le az ipar(ez a valószínű) akkor meg folytatódik a co2 kibocsájtás (pl a 80-as évekhez képest minden évben a többszöröse világszinten) és már csak az idő a kérdéses.
    Az idő elteltével pedig fokozódik a feszültség a rendszerben és egyszer roppan 😀

    -Amúgy lehet le volt írva valahol de a régmúltbeli változások hamar végbementek akár pár év alatt (?) de most nyáron nincs időm visszakeresgetni,Igazából ezt kellene alapul venni aki kételkedik,Kár hogy a nat geo erről nem csinált filmet hogy a
    változások akár pár év alatt végbementek.Készen szeretem az infókat ,mert nincs időm kimazsolázni.

  6. 7 esre annyit reagálok hogy a ’80 as évekhez növekedett a kibocsátás.
    Igen, a 1990 es évek elején volt egy kis csökkenés a kgst becsődölésével és a közép és kelet európai nehéz ipar szinte eltűnésével.
    Lett spórolva pl. a személy autók üzemanyag felhasználásával /ez is kérdés hogy van e valós takarékosság ugyanis ha jöbb minőségű más összetételű ötvözetből van a motor és a + digitális „kütyükkel” van tele a autó akkor ezek előállitásának ökológiai lábnyoma mekkora is?
    De a takarékosság /pl. ma egy telefon laptop töredék áramot fogyaszt mint 15-20 évvel ezelőtt/ hatását csökkentette hogy a globális dél fogyasztása meg nőtt.
    Gazdaságföldrajzi könyvek tanitották hogy 1980 as évek végén a szubkontinensnyi akkor talán 800 millió lakos körüli indiában annyi személy autó volt mint a akkori magyarországon.
    Persze ez magyarországon azóta minimum 4 szereződőtt és indiában meg 20-30 szorozódott?

    Permafrosztról, ha gebasz van azt nem fogják a két lábon járó majmok tömegei tudomására hozni.

  7. 7 esre
    A régmúltbeli változásokról.
    Itt földtörténeti mintákból indulnak ki. Néhány tizezer éven belüli klima változás már gyorsnak minősül földtörténeti szempontból.
    Ahogy a ismeretterjesztő felületeken volt itt még volt ez a kagyló fél a mintáben 1-2 mm el felette meg semmi kb. 50 cm ig aztán meg megjelent a ennek vagy annak a lenyomata és innen matekozzák vissza/találgatnak? hogy mi hogy volt…
    A föld és a bioszféra mint komplex rendszer vissza hat egymásra. A bioszféra is hat a klimára pl. anaerob viszonyok majd aerob viszonyok ez kémiai változást idézett elő a közetekben is stb.
    Tehát ez a klima hiszti ami most van szól a ma emberének mint fogyasztónak savazónak a ma emberét meg nem érdekli mi lesz 250 év múlva.
    /sőt az se érdekli mi van a szomszédjával ma de ez már társadalom tudomány/
    Tehát szerintem lehetnek olyan visszacsatolási rendszerek amiket a ember mint egyén mint kutató nem ismer. Ki a kutató. Ki fizeti? Mit kell kutatnia és miért? Szóval ennyit a emberi tudásról.

  8. 7 – Andrew:
    Minden időpillanatban több mint 22.000 utasszállító repülő van a levegőben Világviszonylatban.

  9. Néhány nappal ezelőtti hír:

    Már nem a globális felmelegedés, hanem a globális forróság korszakát éljük az ENSZ főtitkára szerint

    Miután tudósok megerősítették, hogy a mostani július volt a Föld történetének valaha mért legmelegebb hónapja, António Guterres ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy a globális felmelegedés korszakából a globális forróságéba léptünk.

    Guterres arról beszélt, hogy a klímaváltozás végérvényesen megérkezett, ráadásul még csak a folyamat elején tartunk. A globális átlaghőmérséklet növekedését pedig csak akkor lehet az 1,5 fokos szint alatt tartani, ha azonnali és drámai lépéseket tesz az emberiség.

    Az ENSZ-főtitkár szerint az idei egy kegyetlen nyár Észak-Amerika, Ázsia, Afrika és Európa hatalmas területei számára, a bolygó egészének pedig igazi katasztrófa. Guterres szerint a felmelegedés a tudósok előzetes jóslatainak megfelelően alakul, egyedül a folyamat gyorsasága meglepő.

    Guterres felszólította a politikusokat, hogy cselekedjenek. Szerinte nincs már idő további kifogásokra, és nem lehet arra várni, hogy majd valaki más megteszi az első lépést.

    https://444.hu/2023/07/27/mar-nem-a-globalis-felmelegedes-hanem-a-globalis-forrosag-korszakat-eljuk-az-ensz-fotitkara-szerint

  10. 10,11
    Épp múltkor hallottam hogy amerikában a szoláriumiparban most kapaszkodjatok meg 100 000 ember dolgozik.Nem is hittem volna hogy 300 millióból 100 ezer ember ebben dolgozik.Namost :
    11 danek „Guterres felszólította a politikusokat, hogy cselekedjenek. Szerinte nincs már idő további kifogásokra”

    A példa kedvéért holnaptól a klímavédelem jegyében tiltsuk be a szoláriumot mint iparágat és 100 ezer ember kerül utcára.
    És most mindegy hogy szoláriumipar vagy lego vagy műanyag kütyafüle gyárat zárunk be holnaptól , igazából milliók kerülnének utcára.
    A mai gazdaság beállt a 3-5%-os munkanélküliségre.Hogy tudnak cselekedni a politikusok? Mit? Ha a legszükségtelenebb iparágakat szedjük ki és csak a fontos iparágakat hagyjuk meg (legyen kaja víz,élelem, fűtés) akkor lenne 70-90%-os munkanélküliség.Látszatintézkedéseket lehet hozni de az olyan mint ha a betonfalnak nem 130km/h-val csapódnék hanem csak 120-al.
    Most már mindegy a betonfalnak így is úgyis neki kell csapódni ahogy fent írtam 😀
    Talán akkor nem lenne mindegy ha a melegedés 2100 körülre okozna nagy gondot ahogy még sok main stream forrásban említik.Ha tényleg addigra lenne csak nagy melegedés akkor még lenne értelme a politikusoknak cselekedni és idő átállni.
    Viszont én nem tudom elképzelni hogy ha a melegedés nem is futna meg 5-10 éven belül és mondjuk 20-30 év múlva a világ termőföldjein pusztán elektromos traktorok , aratógépek dolgoznának és mindenki elektromos autóval menne a lidlbe , tescoba és még oda is elektromos kamionok vinnék az árut 😀 A GLS futárcég elektromos sprinterje meg szemfényvesztés.Ha a meleg nem öl meg minket akkor is korszakváltás lesz , olyan még sosem volt hogy egy rendszer évtizedekig fennmaradjon.Ez a hipermarketesdi is megy már vagy 10-15 éve örökké ez sem marad fenn, hogy mi lesz helyette nem tudom.

  11. Az erdőtüzeket szinte mindig gyújtogató emberek okozzák. Aztán a klímaváltozás jeleként besorolják. Miért van ez a durva félrevezető hazugság?
    Egy erdő sosem gyulladt ki 40-50, de még 70 C fokos hőségben sem.

  12. 13. Bögözy Jánossy László
    Keress rá, bizony több mindentől kigyulladhat egy erdő, nem kell hozzá mindig az ember.
    Villámlás, tőzeg tűz, trágya felgyullad magától, mocsár gáz, stb.

  13. 13 Bögözy
    Ez csak a probléma elkendőzése.
    Sok okból felgyulladhat az erdő, régebben is gyulladt fel, de az biztos, hogy az eleve sokkal szárazabb és forróbb környezetben szinte megfékezhetetlenek a tüzek, főleg, ha jó szeles is mellette az idő.
    A klíma szerepét nem szabad elbagatelizálni…

  14. 7 andrew
    Azt jól látod, hogy csapdában van az emberiség.
    A technikai társadalom nem tesz mást, mint versenyt fut a növekvő népességgel, ha nem teszi, akkor az evolúció a régi jól bevált módon szabadul meg a feleslegtől, éhínségek és járványok útján.
    Mivel ezt nem szeretnénk, a népességnövekedést meg képtelenek vagyunk megállítani, marad az egyre nagyobb energiaigény, és környezetszennyezés.
    Ha nem tennénk, összedőlne az egész építmény, ahogy össze fog dőlni, ha a források elfogynak…

  15. 14-15 Mégis, szerintetek milyen gyakran fordul elő, hogy villámtól gyullad fel az erdő? Vagy a tőzeg magától – na pláne!

    Mondjuk 100 erdőtűzből mennyi lehet természetes eredetű?

    Nagyon nedvesnek kell lennie egy erdőnek ahhoz, hogy egy erdőtüzet meg lehessen fékezni. Nem véletlen van Magyarországon az év felében tűzgyújtási tilalom normális években is.

  16. 16. hubab: Erre írtam múltkor, hogy még mindig jobb lenne a szabályozott összeomlás, mint ami magától fog jönni. (Mert fog.) Te is mindjárt írtad, hogy az miért nem megy (nem hoz azonnali politikai hasznot). Nem kell meggyőzni, tudom, hogy nem megy, mert látom. Csak azt mondom, jobb volna. Jobb volna kihordani a szart, még ha bele is kell nyúlni és büdös, mint belefulladni.

    De láthatóan az emberiség az általad is említett evolúciós utat alkalmazza . Ezért írtam akkor, hogy szerintem nem letért az evolúciós fejlődés útjáról, hanem túl gyorsan halad rajta, mert a versenytársakhoz képest túl jó szerszámot kapott a versenyhez.

    Amit állítottam, hogy (azzal a túl jó szerszámmal) elméletileg fel lehetne ismerni, hogy fajunknak is káros az evolúciós versenyben ennyire túlnyerni magunkat. Ez már nekem is néhány évtizedes gondolat, de Dawkins már kb 40 éve leírta , hogy a mémek legyőzhetik a géneket. Ezt akkor olvastam, de sokakhoz hasonlóan átsiklottam rajta.

  17. 12 andrew

    „Ez a hipermarketesdi is megy már vagy 10-15 éve örökké ez sem marad fenn, hogy mi lesz helyette nem tudom.”

    Az összeomlás-kutató szerint: „annak az életnek, amit mi jó életnek nevezünk, annak belátható időn belül vége lesz a többség számára”.

  18. 7&16.

    A jelenlegi ismeretek!!!! szerint ez egy ki nem kerülhető csapda.
    A gazdaság alapvető növekedési kényszere szintén egy kényszerpályán tartja a világot.
    Ez nagy részben igaz.

    Azonban vannak már olyan innovációk amik bőven meghaladják ezt a szintet.
    Vagy itt komolyan azt gondolja valaki is, hogy az a csúcs amiről a tv-ben beszélnek?!
    Persze perpetum mobile nincs, csak kőolaj és gáz.
    Mert honnan is nyerhetne vmi a mozgásához szükséges energiát konstans a semmiből?
    Honnan nyeri az elektron az energiáját? Mi az energia?

    Ja kérem! Azt még nem tudják!
    Jaj, dehogynem, nagyon sokat tudnak!
    Palira vagyunk véve, nem kicsit, nagyon!

    A tudomany doktrinái persze igazak egy szinten belül, de a határán csak találgatnak. Még nem ismert tartomány. Legalábbis amiről szó van.

    A narratívák egy-egy nézőpontot képviselnek, mely nézőpontok egyben predesztinálják is a nézőt.
    Az nézőpontokat új infókkal lehet tágítani. Azonban van egy átbillenési pont a nézőpontot képviselő személy számára.
    (A másik poszthoz is passzol, sőt….)

    Tiborbá’ szerint van a hit és a tényeken alapuló tudomány.
    A hit és a tények között semmi más különbség nincs, csak információ, hívjuk tudásnak.
    Hinni hiszel, mert nem tudsz mást
    tenni. Ezt az előzetes hitet a későbbi információszerzéssel koherens rendszerbe szervezed magadban, ahol-átlátván már a folyamatokat- ténnyé változik benned.

    Azonban ha valami nem bizonyított, vagy nem teljesen definiált empirikus alapokon, akkor csak még hiszel vagy nem hiszel.
    Tehát haggyuk már a hit szó óvodás szintű értelmezését a gondolkodó emberek honlapján!
    A nem tudom, hogy hogy van de biztos nem így, meg hülyeséget mondasz, az tény? Vagy egy hitből fakadó vélemény?
    Pl.ki olyan megátalkodott, hogy ki merje jelenteni nincs Isten, mert számára nem bizonyított?

    A sötét anyag, energia keresése jól megmutatja ezt a folyamatot.
    Feltételezi, hogy az is itt a mi téridőnkben van.
    Ha azt mondod, hogy a teremtés alapját jelentő oszcilláció másik helyzetében van, ahol mi nem tudunk lenni, tehát tartósan nem detektálhatjuk, ha igen, akkor abból nagy baj lenne és szintén nem tartós.

    A társadalom azért képtelen fejlődni, mert nem tudja, hogy hogy működik önmaga.
    A tudomány nem tudja hol van az agyban a memória, de lélek nincs.
    Egy-egy adat véletlenül sem a lélek repülési, kiáradási idejében vagyis annak múltjában van, ahonnan az időszálon keresztül a lélek a jelenbe is átemeli. Nyilván a 3 dimenziós agy egyes területei aktivizálódnak, mert a 3 d-be kell felhasználni a lehívott adatot.
    Nyilván így nem lehet, bár a tudomány azt sm igazán tudja, hogy hogy tanulunk stb.

    Szóval, hogy mi tudományos tény, meg hit az csak bizonyis határok között igaz kijelentés.

  19. 17. Ábel
    Nagy ám ez a bolygó.

    Erre reagáltam. Bögözy: „Egy erdő sosem gyulladt ki 40-50, de még 70 C fokos hőségben sem.”
    Nem igaz, hogy sosem. Te pedig elismered, hogy kigyulladhat.

    „Villámcsapás okozott erdőtüzet a Pilisben
    Villámcsapás okozta a halálos erdőtüzet
    Villámcsapás miatt lángol az erdő
    Habár a zamorai tüzet villámcsapás okozta, ugyanakkor terjedését olyan körülmények segítették elő, mint a szárazság, a nagy meleg és a viharos szél.”
    „az égési folyamatot pedig a talajban élő mikrobák indítják el.”
    „A kaliforniai nemzeti parkokban a nagy tüzek megelőzésére újabban szándékosan is gyújtanak kisebbeket, hogy a természet véletlenszerű, de megszokott eseményeit imitálva mégis ellenőrzött körülmények között maradjon a „vörös kakas”.
    A villámok 10%-a száraz villám, azaz nem esik az eső.
    „Tüzet okozhat továbbá egy gyűjtőlencseként funkcionáló harmatcsepp is, mely a Nap sugarait fókuszálva meggyújthatja a száraz aljnövényzetet, ”

    A világ más tájain több a természetes erdőtűz, mint Európában.
    Európában 1-5% a természetes tűz, a többit az ember okozza.

  20. 20 Balázs
    Az energia csak egy része a problémának.
    Azért van rá szükség, mert a növekvő népességnek szüksége van többlet élelmiszerre, és egyéb fogyasztási cikkekre, lakhatásra, stb., és jelenleg ezt csak az ismert módokon tudják biztosítani.
    De ha valami csoda folytán megkapna az emberiség egy bőségszarut, amiből korlátlanul dőlne az energia, még hamarabb végünk lenne, mert az energia csupán eszköz ahhoz, hogy kinyerjük a föld természetes forrásait, amik végesek.
    Több energia, több erdőirtás, városépítés, bányászat, gyárak…

  21. 21 – Nem ismertem el, hogy az erdő teljesen magától ki tud gyulladni, hanem megkérdőjeleztem. De a fő kérdés nem is az, hogy elméletileg előfordulhat-e, hanem hogy gyakorlatilag megtörténik-e, és milyen arányban. Én nem tudom, milyen arányban, de érzésem szerint 5% alatti az előfordulási valószínűsége, és ebben már a villám is benne van, amit te megerősítettél. Tehát a természetes tüzek előfordulása a gyújtogatással szemben marginálisan ritka, tehát Bögözy kolléga megjegyzése megállja a helyét.

  22. 22 hubab, ez igaz.

    Én mégis sok apró jelből úgy látom, hogy nincs bedobva a gyeplő, a világunkat bizonyos csoportok irányítják. A baj ezeknek a csoportoknak az értékrendeszerével van, és a céljaikkal.

  23. 22. hubab

    Ez teljesen igaz, szerintem is.

    24. Ábel

    Egyetértek. Napnál világosabb, de, azért az emberek sem akarnak ám változtatni, főként a hitrendszerük miatt, ami viszont már megint erősen manipulált. Ellentmondás mégsincs.
    Könnyű Katát táncba vinni.

    Adott két felnőtt.
    Az egyik hűséges a mindenkori hatalomhoz, főnökséghez stb. Olyan pincsikutya-féle.

    A másik kevésbé tiszteli a tekintélyt, öntörvényűbb, lázadóbb típus. A munkahelyem félelmet nem ismerve vissza mer szólni a főnöknek. Inkább a társaival szolidáris, míg az első a hatalommal.

    Melyik típus szabadabb felnőtt?

    Egyik sem! Csak az egyik a kisgyermekkorban, a másik a pubertáskorban ragadt meg. Mind a kettő retardált. Ezek nem fognak szabad világot építeni.

    Így van ez a mai társadalomban is szellemi értelemben. Az ellenállás nem hőbörgés, meg szavazgatás, meg hagyományos(rendszert éltető) klisék puffogtatása.
    Elvesznek a részletekben. A figyelmünket a részlekkel kötik le. Ld. Covid móka, háború, lmbtq, pedofília, fityesz-ellenzék, black live matters, gender cucli stb.

  24. Ábel
    Köszönöm szépen.
    Szerintem, és a statisztika adatai szerint is, bőven 5% alatt van a természetes okból keletkezett erdőtüzek száma.
    Magyarán szólva, a gondatlan, és a kifejezetten rosszindulatú emberek gyújtogatnak.

  25. Egyik ismerősöm volt cipruson nyaralni múlt héten. 40-44 fok meleg volt nappal .Azt mondta hogy csak este lehetett kimenni fürödni meg ilyenek Mondjuk ha folytatóik a trend akkor nem sokan fognak pl. dél európai nyaralást választani a jövőben.
    Persze még évek kellenek hogy elterjedjen az hogy nyáron nem jó olaszba, spanyolba vagy görögbe stb… menni nyaralni.Persze lehet már nincsenek éveink 😀

  26. Lehet, mégis az a rohadék Klaus Swab menti meg a világot a Great resettel, meg az alanyi jogon járó alapjövedelemmel? Ha ezeket bevezetik nincs gond a gazdasági lejtmenettel, más kérdés a többi intézkedés mennyire tetszene a népnek… , pl. utazási korlátozások, stb..

  27. 27. andrew
    Egyik ismerősöm kelet Európában nyaralt és 22-25 fok melegek voltak. Nem tudom mi lesz így a klímával. Már napok óta ez a meleg van arrafelé.

  28. 28 – Nem minden hülyeség, amit Schwabék mondanak. A fő gondom azzal van, hogy az egészet arra fogják felhasználni, hogy a saját hatalmukat totálissá tegyék az emberiség felett.

  29. 29 Bendegúz
    Nem voltak eléggé keleten.
    Nézd meg Oroszországban…

  30. 30 Ábel
    Az biztos, hogy a törekvéseik egy része kifejezetten szükséges, és kívánatos az emberiség szempontjából.
    Csak nem mindegy, hogy ki hajtja végre.
    Az elkerülhetetlennek tűnik, hogy valami központi akarat vezérelje az egész emberiséget, különben nekünk annyi.
    De sajnos ebben burkoltan az is benne van, hogy aki ott lesz a vezérlőpultnál, az óhatatlanul előjogokkal kell rendelkezzen, így kedvezményezett helyzetben lesz, ezt nem lehet elkerülni.

  31. 29 – Bendegúz

    A múlt héten eszembe jutott, hogy felkapcsolom a fűtést a házban. Végül persze nem tettem meg, mégis július van és másnap már kicsit felmelegedett az idő.
    Most, ebben a pillanatban sincs nagy meleg a lakásban. Ebben az évben tartósan meleg csak július első felében volt, számomra nagyon kellemes kategória volt az is.
    Idén tavasszal és nyáron (eddig) nyoma sem volt semmiféle kánikulának. Szerintem már nem is lesz az idén.

  32. 28.
    Nem tudja bevezetni a great resetet.Mondjuk mindenkinek ad egy alapjövedelmet és nem lesz munkája akkor ki fog dolgozni? Ha nekem elromlik pl a kazánom, hűtőm, háztartási gépem akkor ki fog adni ha csak alapjövedelem lesz?
    Vagy pl kilyukad a kazánom ki vesz újat többzázezer ft-ért. Maga az egész nem kivitelezhető , ez csak egy szép elméleti kigondolás.De részletekbe menve felvetődik millió jogi és egyéb kérdés. (pl nagygazdáktól elvegyük a földet? vagy nagy vállalkozóktól a
    vállalkozást? ki hol dolgozna? hogyan struktúrálható át az egész társadalom? , stb….)
    Max. úgy működne ha csinálnánk ilyen telepeket, gettókat ahol felállítanánk pl 8m2-es kis faházakat mindnekinek.Akiket kidob a rendszer pl gazdasági válság miatt az választhat hogy hátrahagyja az összes vagyonát
    és beköltözik a gettóba ahol kap egy pl. 8m2 -es ksi fabódét pl. egy kályhával és alapjövedelemmel.Minden ház egyforma lenne és ha pl a kis hűtő vagy a kályha tönkremenne akkor kapnánk egy újat, lenne alapjövedelem ami csaka kajára és
    fűtésre lenne elég. Hmm nem is rossz ötlet. De akkor ki dolgozna? Mindig lenne felújítani való.
    Ennek az esélye hogy bevezetik szerintem nulla.
    Mondjuk elég lesz az olaj árát is az egekbe pumpálni.Már a 3-ik hét lesz amikor hetente kb. 15 forintot drágul.Ha egyszer kilő a világpiaci ár és 600-ról feltolják 1000-1200 ft/literig ig az is visszafogja a fogyasztást.
    Nem kizárt hogy nemsokára eljön az ideje.

  33. 33. Zsolt

    Eddig (június és júliusban) volt 7 nap amikor 35 fok felett volt a higanyszál és volt 12 nap amikor 30-at kicsivel haladta meg. Augusztus 20-ig még lehet pár nap 30+, de utána vége, jó ha lesz 27-28 fok. Egyelőre itthon nem kell panaszkodjunk. Még a kertet is alig kellett locsolnom.

  34. Van egy olyan feltételezés is hogy rövidülni fognak a nyarak valami 2-2 héttel vagy nemtudom.Kofnár Imre írta de nem tudom lehet Tiborbá ktiltotta. Persze most későn jött tavasszal a jó idő.Hát augusztus már nem lesz meleg Magyarországon úgy néz ki.
    Persze ha belevesszük a dologba hogy gyengül a golf áramlat akkor lehet helyénvaló dolog lehet az hogy késő jön a nyár és hamar lesz vége.Persze néha ha megáll a levegő és átsüt a nap rajta akkor olyan meleg lesz mint az üvegházban.
    Persze ez is csak egy feltételezés .És ha így lenne hogy megrövidülnének a nyarak akkor is baj lenne mert nem érne be minden termés.BAJ így is meg BAJ úgyis ha melegszik. A lényeg hogy BAJ lesz mert mi kollapszisták azt szeretjük, imádjuk a vihar előtti csendet 😀
    Mondjuk ha gyengülne is a golf áramlat és Magyarországon hidegebb van/lesz akkor pl dél európában miért volt ekkora hőség?
    Hát a franc tudja , nem egyszerű ezeket a dolgokat modellezni.

    Ráadásul ha a golf áramlat gyengülne akkor mi lenne pl. USA és Kínával? Csak európa hűlne ők meg kapnák sorban a hőkupolákat ? 😀 Szerintem a tudósok sem tudják még mi lesz.

  35. 36. andrew
    Egyes nem PC konform tudósok szerint most kezdődik egy jégkorszak. Lehet igazuk van, csak éppen nem őket tolja a szajha média, kiknek a megfélemlítés feladta van kiadva (könnyebb így a nagy tömegeket manipulálni). A rövid nyár, a kis jégkorszak (Mátyás király ideje) jellemzője volt az ami most van. Hó nélküli telek, rövid és hűvös nyarak, aztán leszakad az ég, akarom mondani a mínusz harminc feletti téli hőmérséklet. Nem mondom, hogy most ez van, de amit látunk abból nagyon ez jön le.
    Hogy nem lesz hosszú nyár az a gabona szempontjából nem probléma. A tavaszi vetésűeket érinti, illetve a kukoricát, de az őszi vetésűeket nem. Ki fog kelni és ha nem június végén, Péter-Pál-kor aratunk, akkor majd augusztus végén, és úgy is lesz kenyérnek való. Persze kiesik egy két korai érésű gyümölcs, de attól lesz élet (persze nem a városokban), elvégre a Vikingek sem haltak éhen, meg a többi északi nép sem. Most is élnek Szibériában emberek, persze nem olyan sokan, így számolni kell a csökkenéssel.
    Ha pedig nem lehűlés jön, akkor a most lakhatatlan Szibériai és egyéb északi részek lesznek a lakhatók, lévén, hogy a nagy felmelegedés okán ott egy Mediterán jellegű klíma lesz, ha nem más a nap alacsony ciklusa miatt. Lehet, hogy ezért is kell Oroszország területe a nyugatnak? Legyen ahová a sok mihasznát áttelepíteni?
    A Golf áramlat pedig nem érinti közvetlenül Kínát. Kb. annyi hatása lesz rá, mint most.

  36. Melegedés van vagy lehűlés? Ki ki döntse el maga a képek alapján.
    #https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2015/03/18/gleccserek_egykor_es_most

  37. 34. andrew
    „Nem tudja bevezetni a great resetet.Mondjuk mindenkinek ad egy alapjövedelmet és nem lesz munkája akkor ki fog dolgozni?”

    Az fog dolgozni akinek nem lesz elég az alapjövedelem, mert ő jobban akar élni. És az ember szeret különb lenni a másiknál. Nagyon sok lusta teszetosza lumpennek elég lesz az amit kapnak ingyen, de sokan lesznek akik többre akarják vinni. Na ők fognak dolgozni.

    „Ha nekem elromlik pl a kazánom, hűtőm, háztartási gépem akkor ki fog adni ha csak alapjövedelem lesz?”

    Nem lesz olyan, hogy valami a tiéd. Mindent bérelni fogsz. Szolgáltatás lesz, semmi más. Olvasd el Klaus Schwab főideológusának, Hararinak ezzel foglalkozó könyvét. Szóval, ha elromlik valami, lecserélik (ahogy lentebb Te is szépen leírtad, a 8 m2-es házikós példáddal).

    „De részletekbe menve felvetődik millió jogi és egyéb kérdés. (pl nagygazdáktól elvegyük a földet? vagy nagy vállalkozóktól a
    vállalkozást?”

    Nem lesz jogi kérdés, mert a jogot azok fogják alkotni, akik ezt az Orweli rendszert be fogják vezetni.
    Egyébként csodálkozom a nagygazdás és iparos vagyon elkobzásával kapcsolatban felvetett elméleti kérdéseden. Ha nem itt k-Európában éltél volna, nem mondanék semmit. De Te is innen vagy (vélelmezem). A nagy helyzet az, hogy szerinted az 1947-ben és azt követően mit szóltak a földtulajdonosok és iparosok az államosításhoz? Tudtak tenni ellene valamit?
    Na az elkövetkező szép új világ bevezetőjében sem fognak tudni tenni ellene. Ha nem adják maguktól, elveszik erővel. Ahogy sok egyebet is, akár az átlag polgártól is. Megmondta Schwab bácsi, hogy „nem lesz semmid és boldog leszel”.

    „ki hol dolgozna? hogyan struktúrálható át az egész társadalom?”

    Ki fog dolgozni? Hát az aki több „pénzt” akar, hogy több szolgáltatást vehessen igénybe. Na meg a lassan kibontakozó robotika + MI fogja megoldani sok munkahely betöltését. Belátható időn belül nem lesz szükség, sem pilótára, sem mozdonyvezetőre, sem soförre, sem építész mérnökre (meg egyéb tervező mérnökre) de még orvosra is csak nagyon kevésre (már most is 95%-os pontossággal diagnosztizál az MI, szemben egy orvoscsapattal, akik csak 70% körül mozognak). Az alapjövedelem is ezért kell, hogy a sok feleslegessé vált embernek betömjék a száját.

    „Max. úgy működne ha csinálnánk ilyen telepeket, gettókat ahol felállítanánk pl 8m2-es kis faházakat mindnekinek. Akiket kidob a rendszer pl gazdasági válság miatt az választhat hogy hátrahagyja az összes vagyonát és beköltözik a gettóba ahol kap egy pl. 8m2 -es ksi fabódét pl. egy kályhával és alapjövedelemmel. Minden ház egyforma lenne és ha pl a kis hűtő vagy a kályha tönkremenne akkor kapnánk egy újat, lenne alapjövedelem ami csaka kajára és fűtésre lenne elég. Hmm nem is rossz ötlet.”

    Kb. ezt tervezik megvalósítani. Leadod a környzeteterhelő lakásodat vagy házadat, cserébe kapsz egy lyukat, plusz némileg több digitális pénzel a számládon indulhatsz neki a szép új világnak. Ha nem adod le a házat, majd tesznek róla, hogy beadd a közösbe. Pl. nagyon nagy környezetvédelmi adóval. Évente, 5-10 ezer eurós zöld adót szabnak ki. Ha nem tudod fizetni, hát akkor rá terhelik a házadra, majd végrehajtják. Ennyi. Teljesen törvényes út. Hogy mondjak egy érdekeset, a nagy ukrán figyelem elterelés alatt, sokan észre sem vették, hogy az Európai Unió bevezetett egy szabályozást, miszerint az a ház ami az ő meghatározásuk szerinti környezetvédelmi pontszámot nem éri el, az elveszíti forgalomképességét. Nem adható el, nem örökölhető. Lakhatsz benne, amíg élsz, de utána mi is van? És az, hogy milyen pontozást írnak elő, csak rajtuk múlik. Pl. lehet, hogy jövőre a 15 cm-es szigetelés az ami kedvező. Mindenki nekiáll és felpakol még plusz 5 cm-t és boldog, hogy megfelel az előírásoknak, nincs nagy adó. Aztán 2 év múlva jön az új szabályozás, hogy csak 20 cm az ami megfelel. És ezt így tologatják. Szerinted, hányan fogják bírni a hajszát? Az EU-s szabályozás ugyanezt csinálta a kéményekkel is. Folyton változtatta a megfelelési paramétereket. Ezt én a bőrömön éreztem. A 3 évvel korábban 300.000 forintért kiépített kéményemre, új kazánt akartam kötni, de nem lehetett mert az EU-s szabály szerint már elavult volt. Újat kellett volna építtetnem. Ugyanezt el tudják játszani az ingatlanok környezetvédelmi besorolása kapcsán is.

    „Ennek az esélye hogy bevezetik szerintem nulla.”

    Azért erre ne vegyél mérget.

    „Mondjuk elég lesz az olaj árát is az egekbe pumpálni.Már a 3-ik hét lesz amikor hetente kb. 15 forintot drágul.Ha egyszer kilő a világpiaci ár és 600-ról feltolják 1000-1200 ft/literig ig az is visszafogja a fogyasztást.”

    És így fogják (na meg a brutálisan nagy zöld adókkal) a népet arra kényszeríteni, hogy lemondjon a saját tulajdonú autóról. Lesznek a 15 perces városrészek, és ha azon kívül lenne esetleg kedved mászkálni, akkor bérelsz egy elektromos autót/rollert és azzal mész (nem véletlenül töltötték meg a városokat ilyen eszközökkel – szoktatják a jó népet, a fiatalok nagy részének pedig ez a trendi, mert ezzel védi környezetet, ami olyan ari-cuki). Persze az ilyen 15 perces részen kívüli kirándulásoknak ára lesz, nem csak a bérlés lesz drága, hanem a zöldpontjaidból (ennek bevezetését is szorgalmazza az EU!) is veszíteni fogsz jó sokat, ami nélkül pedig majd semmire sem leszel jogosult, vagy csak nagyon drágán. Semmit sem fognak tiltani vagy erőszakkal elvenni, mindent lehet majd tenni, csak hát a szabadságnak olyan árat szabnak, hogy nem fogja megérni igénybe venni.
    Szóval öveket bekötni, megkezdődik a leszállás a „szép új világba”.

  38. 34. andrew
    „Nem tudja bevezetni a great resetet.Mondjuk mindenkinek ad egy alapjövedelmet és nem lesz munkája akkor ki fog dolgozni?”

    Az fog dolgozni akinek nem lesz elég az alapjövedelem, mert ő jobban akar élni. És az ember szeret különb lenni a másiknál. Nagyon sok lusta teszetosza lumpennek elég lesz az amit kapnak ingyen, de sokan lesznek akik többre akarják vinni. Na ők fognak dolgozni.

    „Ha nekem elromlik pl a kazánom, hűtőm, háztartási gépem akkor ki fog adni ha csak alapjövedelem lesz?”

    Nem lesz olyan, hogy valami a tiéd. Mindent bérelni fogsz. Szolgáltatás lesz, semmi más. Olvasd el Klaus Schwab főideológusának, Hararinak ezzel foglalkozó könyvét. Szóval, ha elromlik valami, lecserélik (ahogy lentebb Te is szépen leírtad, a 8 m2-es házikós példáddal).

    „De részletekbe menve felvetődik millió jogi és egyéb kérdés. (pl nagygazdáktól elvegyük a földet? vagy nagy vállalkozóktól a
    vállalkozást?”

    Nem lesz jogi kérdés, mert a jogot azok fogják alkotni, akik ezt az Orweli rendszert be fogják vezetni.
    Egyébként csodálkozom a nagygazdás és iparos vagyon elkobzásával kapcsolatban felvetett elméleti kérdéseden. Ha nem itt k-Európában éltél volna, nem mondanék semmit. De Te is innen vagy (vélelmezem). A nagy helyzet az, hogy szerinted az 1947-ben és azt követően mit szóltak a földtulajdonosok és iparosok az államosításhoz? Tudtak tenni ellene valamit?
    Na az elkövetkező szép új világ bevezetőjében sem fognak tudni tenni ellene. Ha nem adják maguktól, úgy alakítják a körülmnyeket, hogy ne legyen érdemes megtartani, önként fogják leadni (pl. már elkezdték a földtulajokat csesztetni a környezetvédelem ürügyén az EU-ban). Ahogy sok egyebet is, akár az átlag polgártól is elveszik a javait. Megmondta Schwab bácsi, hogy „nem lesz semmid és boldog leszel”.

    „ki hol dolgozna? hogyan struktúrálható át az egész társadalom?”

    Ki fog dolgozni? Hát az aki több „pénzt” akar, hogy több szolgáltatást vehessen igénybe. Na meg a lassan kibontakozó robotika MI fogja megoldani sok munkahely betöltését. Belátható időn belül nem lesz szükség, sem pilótára, sem mozdonyvezetőre, sem soförre, sem építész mérnökre (meg egyéb tervező mérnökre) de még orvosra is csak nagyon kevésre (már most is 95%-os pontossággal diagnosztizál az MI, szemben egy orvoscsapattal, akik csak 70% körül mozognak). Az alapjövedelem is ezért kell, hogy a sok feleslegessé vált embernek betömjék a száját.

  39. 34. andrew
    „Max. úgy működne ha csinálnánk ilyen telepeket, gettókat ahol felállítanánk pl 8m2-es kis faházakat mindnekinek. Akiket kidob a rendszer pl gazdasági válság miatt az választhat hogy hátrahagyja az összes vagyonát és beköltözik a gettóba ahol kap egy pl. 8m2 -es ksi fabódét pl. egy kályhával és alapjövedelemmel. Minden ház egyforma lenne és ha pl a kis hűtő vagy a kályha tönkremenne akkor kapnánk egy újat, lenne alapjövedelem ami csaka kajára és fűtésre lenne elég. Hmm nem is rossz ötlet.”

    Kb. ezt tervezik megvalósítani. Leadod a környzeteterhelő lakásodat vagy házadat, cserébe kapsz egy lyukat, plusz némileg több digitális pénzel a számládon indulhatsz neki a szép új világnak. Ha nem adod le a házat, majd tesznek róla, hogy beadd a közösbe. Pl. nagyon nagy környezetvédelmi adóval. Évente, 5-10 ezer eurós zöld adót szabnak ki. Ha nem tudod fizetni, hát akkor rá terhelik a házadra, majd végrehajtják. Ennyi. Teljesen törvényes út. Hogy mondjak egy érdekeset, a nagy ukrán figyelem elterelés alatt, sokan észre sem vették, hogy az Európai Unió bevezetett egy szabályozást, miszerint az a ház ami az ő meghatározásuk szerinti környezetvédelmi pontszámot nem éri el, az elveszíti forgalomképességét. Nem adható el, nem örökölhető. Lakhatsz benne, amíg élsz, de utána mi is van? És az, hogy milyen pontozást írnak elő, csak rajtuk múlik. Pl. lehet, hogy jövőre a 15 cm-es szigetelés az ami kedvező. Mindenki nekiáll és felpakol még plusz 5 cm-t és boldog, hogy megfelel az előírásoknak, nincs nagy adó. Aztán 2 év múlva jön az új szabályozás, hogy csak 20 cm az ami megfelel. És ezt így tologatják. Szerinted, hányan fogják bírni a hajszát? Az EU-s szabályozás ugyanezt csinálta a kéményekkel is. Folyton változtatta a megfelelési paramétereket. Ezt én a bőrömön éreztem. A 3 évvel korábban 300.000 forintért kiépített kéményemre, új kazánt akartam kötni, de nem lehetett mert az EU-s szabály szerint már elavult volt. Újat kellett volna építtetnem. Ugyanezt el tudják játszani az ingatlanok környezetvédelmi besorolása kapcsán is.

    „Ennek az esélye hogy bevezetik szerintem nulla.”

    Azért erre ne vegyél mérget.

    „Mondjuk elég lesz az olaj árát is az egekbe pumpálni.Már a 3-ik hét lesz amikor hetente kb. 15 forintot drágul.Ha egyszer kilő a világpiaci ár és 600-ról feltolják 1000-1200 ft/literig ig az is visszafogja a fogyasztást.”

    És így fogják (na meg a brutálisan nagy zöld adókkal) a népet arra kényszeríteni, hogy lemondjon a saját tulajdonú autóról. Lesznek a 15 perces városrészek, és ha azon kívül lenne esetleg kedved mászkálni, akkor bérelsz egy elektromos autót/rollert és azzal mész (nem véletlenül töltötték meg a városokat ilyen eszközökkel – szoktatják a jó népet, a fiatalok nagy részének pedig ez a trendi, mert ezzel védi környezetet, ami olyan ari-cuki). Persze az ilyen 15 perces részen kívüli kirándulásoknak ára lesz, nem csak a bérlés lesz drága, hanem a zöldpontjaidból (ennek bevezetését is szorgalmazza az EU!) is veszíteni fogsz jó sokat, ami nélkül pedig majd semmire sem leszel jogosult, vagy csak nagyon drágán. Semmit sem fognak tiltani vagy erőszakkal elvenni, mindent lehet majd tenni, csak hát a szabadságnak olyan árat szabnak, hogy nem fogja megérni igénybe venni.
    Szóval öveket bekötni, megkezdődik a leszállás a „szép új világba”.

  40. Az általános, össznemzeti , államilag jutatott alapjövedelem ilyes értelmezése egy elmebaj, és kiagyalóját azonnal utalni kellene egy jobb intézet zárt osztályára.
    Alapjövedelem csak mint ideiglenes, áthidaló juttatás lehetne, hogy a családnak legyen egy szerény megélhetése ha az eltartó IDEIGLENESEN ELVESZITI állását, és amig újból elhelyezkedik!
    Ennyi! Csakis ennyi.
    Minden épkézláb embernek nemcsak hogy dolgoznia KELL , társadalmi kötelességből kifolyólag-az ellenkezője nettó parazitizmus – hanem igenis van abban valami, hogy a munka nemesit, a munka fejleszt, a munka emberré tesz.Egy állat nem dolgozik, ezért ő egy állati életet él, annak minden létező hátrányával. Egyetlen majomfaj, a történelem hajnalán két első mancsát kezdte valami tudatosan hasznot hajtó cselekvésre használni, és lett belőle EMBER!
    A két kar tudatos, célravezető használata :MUNKA.

  41. 42. Bálint
    „Az általános, össznemzeti , államilag jutatott alapjövedelem ilyes értelmezése egy elmebaj, és kiagyalóját azonnal utalni kellene egy jobb intézet zárt osztályára.”
    Már pedig ez a cél. Ingyen pénz, ami éppen elég az alapszintű szükségletek kielégítésére. És meg fogják csinálni. Akik meg kapják azok nagyon is boldogok lesznek. Sőt, azok fogják a Te és az én javaimat leszedni. Ti. azt fogják hallani, hogy azért nem tudják emelni az alapjövedelmet, mert Bálint és a hozzá hasonlók nem akarják leadni a tulajdonukat, ezzel is terhelve a környezetet és a közösséget.

    „Alapjövedelem csak mint ideiglenes, áthidaló juttatás lehetne, hogy a családnak legyen egy szerény megélhetése ha az eltartó IDEIGLENESEN ELVESZITI állását, és amig újból elhelyezkedik!
    Ennyi! Csakis ennyi.”
    Ezt úgy hívják, hogy munkanélküli segély és az kapja aki dolgozni szeretne, az előbbit pedig aki nem akar. Szóval van egy markáns különbség a kettő között.

    „Minden épkézláb embernek nemcsak hogy dolgoznia KELL , társadalmi kötelességből kifolyólag-az ellenkezője nettó parazitizmus – hanem igenis van abban valami, hogy a munka nemesit, a munka fejleszt, a munka emberré tesz. Egy állat nem dolgozik, ezért ő egy állati életet él, annak minden létező hátrányával.”
    Nem véletlenül mondta Pál apostol, hogy aki nem dolgozik az ne is egyen!

    „Egyetlen majomfaj, a történelem hajnalán két első mancsát kezdte valami tudatosan hasznot hajtó cselekvésre használni, és lett belőle EMBER!
    A két kar tudatos, célravezető használata :MUNKA.”
    Na pont erről akarnak leszoktatni minket! Vagyis majdnem állati lét közeli állapotba akarnak helyezni. Transzcendens szabályoktól való eltávolítás (még ha nem is hiszünk egy felsőbb létbe de az arra alapított természetjog jó irányba tartotta az emberi fajt), kütyük elterjesztése, dehumanizálás különböző eszközei, stb. Aki sötétségben van tartva, az könnyen irányítható.

  42. 43.Bendegúz
    …”A két kar tudatos, célravezető használata :MUNKA.”
    Na pont erről akarnak leszoktatni minket! Vagyis majdnem állati lét közeli állapotba akarnak helyezni…”
    Igazad van, erre nem is gondoltam, te tényleg egy egészen új megvilágitásba helyezted a dolgot!
    Igenis, igy megközelitve a dolgokat, valakinek pontosan ez a célja ezzel az ájtatos emberjavát szolgáló elképzeléssel, az embert leszoktatni a munkáról!
    Hadd lenne belőle tényleg egy agyatlan, zabáló-vedelő csorda!

  43. 42.$ 43.

    balint és Bendegúz

    Szerintem.
    1.Az elit irányított kommunizmusa nem ugyanaz, mint a magasabb tudatszintű, felsőbbrendű ember kommunisztikus eletszemlélete.

    2.A munka valóban nemesít(het). Azonban a sárba ragadó gürcölés-ami ma a fehér, sárga ember privilégiuma egy tévút. Tévút, mert allandóan lefele nézel és nem emeled fel a fejed,
    hogy felegyenesedj és végre kihúzhasd magad!

    3. A nemzetek felett átnyúló hatalom (ha megfelelően érett) a legjobb dolog lehetne a világon.

    Azonban ma a nacionalista szemlélet eltörlési kísérlete, a multikulturlizmus terjesztése maga a megátalkodott gonosz.

    Vigyázni kell, hogy ne legyen fogalomzavar meg összemosás!

    Ezek a piszkok jól ismerik az emberi természet rendes fejlődési folyamatát. Ugyanazon eszme ennek a folyamatnak egy pontján pusztító, míg később megváltó lehet. Mindig ott és úgy avatkoznak be, hogy nemes eszmék oltárán ugráljunk bele a gázra feltett, most már langyosodó főzővízbe.Ezt az önismeretünk és vhiánya és valódi vágyaink idő előtti projektálásával érik el. Mindeközben nem hagyják, hogy kellően érettek legyünk a folyamat megértéséhez és kivitelezéséhez. Ez kaoszt szül.

    Jelentem, hogy már benne ülünk és kezdünk főni! Ki kéne szállni!

    1.Egyedül nem fog menni!
    2.Valójában nagyon kevesen vannak az igazi felforgatók.
    3.A legnagyobb ellenségünk mi magunk vagyunk, mint amikor Luke Skywalker a mocsárban saját maga Darth Vadernek álcázott változatával küzd a Birodalom visszavág című részben. Szimbolikus.

    „Pénzt, hadsereget, szándekosan butított embercsordát mozgat és elpusztul, pedig a kultúrának egyetlen lehelete megmenthetné. Csakhogy eppen ez az egyetlen lehelet elmarad, s a pénz, hadsereg, embercsorda tovább őrlödik.”

  44. 45,Balázs
    Ez mind igaz, de egy dolgot ne feledjél, éspedig azt, hogy az emberek nemzedékét nevelik óviskortól kezdve tévesen, hát persze, hogy felnött több , semmiféle régi, patinás értéket nem kapott nemzedék, akikből a mai társadalmak állnak.Emlékszem régi iskolánkra, annak minden esetleges hátrányaival, de megbecsülhetetlen értékeivel egyetemben.
    Az a régi iskola NEVELT, nem csak tanitott, az a régi iskola örökértékü fogalmakat oltott belénk, a nemzet, a család, a haza, a becsület, a munka megbecsülését.Mindent a nevén neveztek, a fiút, a lányt, a lopást, a hazugságot.
    Azután jött, lassanként a katasztrófa!
    Úgy hivták hogy TANÜGYI REFORM.

  45. 47,Tibor bá
    Mindig szeretettel gondolok drága szülővárosomra.Annak városnak lelke volt, külön atmoszférája, et természetesen el lehet mondani a legtöbb ősi városról. Kolozsvár anno egy miniuniverzum volt, egy egész urbánus világ. Ez kitörölhetelen nyomot hagy a lélekben.
    Boldog Gyermekkorom városa.

  46. Délutáni hirek: a Meteorológiai Világszervezet jelentése alapján az idei juliús volt a történelem lemelegebb hónapja.
    A szokatlanul meleg és nagyon elhúzodó időszakok mián pusztulásnak indult a flóra és fauna, pusztul az emberek szempontjából az egyik leghasznosabbrovarfaj, a méhek, veszélyes mértékben melegszik az óceánok partközeli, sekélyebb vizei, ami iszonyatos ekológiai fordulópontot hoz majd a világra. Elpusztul a vizi élőlények legtöbbje, ennek borzalmas élelmiszerválsági kihatásai lesznek, akár rövid idön belül. A szélsőséges, viharos, pusztitó időjárás nagyon gyakori lesz, olyannyira, hogy az emberiségnek nem lesz ráérő ideje rekompenzálni a károkat.
    Sorolhatnánk, de mimek.

  47. 49 balint
    Mi itt Magyarországon most olyan helyen vagyunk, hogy egy szkeptikusnak ezt be nem magyarázod, mert azt fogja mondani, hogy én meg közben itt megfagyok, már alig várom, hogy kisüssön a nap, máshol meg hülyeségeket írnak, hogy bepánikoltassanak… 🙂

  48. El ninnyó… Befűtöttem. Szerdán, 2023. augusztus 9-én… Hogy még el ninnyó… Tegnap henteskabátban jártam, keltem…

  49. 51 – infos

    Az egész klímahiszti egy óriási kamu, amire hivatkozva korlátozhatják és félelemben tarthatják az embereket…Ilyen szempontból olyan, mint a covid hisztéria.

    A bloggazda persze mindkettőt benyalta és hirdeti a nyalonc követőinek, hogy ‘mindmeghalunk’. Aki ellenvéleményt mer megfogalmazni, azért hülyének nézés, majd cenzúra jár.

    A harmadik teóriájáról, az atom armegeddon-ról nem is beszélve…Az is bejött 😀 Ja, nem.

  50. 52 – kobe:
    Nálam most telt be a pohár. Semmi értelmeset nem szólsz hozzá, csak időnként cikizel egyet rajtam. Mostantól ki vagy tiltva.

  51. 50 infos
    Valami nincs rendben az Ukrajna feletti légtömeggel, az atlanti frontok mintha falba ütköznének, mennek egy körív mentén északra, teljesen elkerülik Ukrajnát, azt a területet, amerre korábban is jártak. Mint írtam korábban, simán lehet hogy valami módon az amcsik matatnak bele az időjárásba annak érdekében hogy keletukrajnát szárazon tartsák az ukrán offenzíva miatt. Már vagy két hete ez a természetellenes áramlás van. Ez volt a júniusban indult offenzíva idején is. Kizárt, hogy véletlen lenne.

  52. 54 Bendegúz
    Én az amik helyében inkább az őket sújtó időjárási katasztrófákat terelgetném el országuk fölül, de érdekes, az nem megy…
    De most leellenőrizzük a teóriádat, éjjelre egy nagy esőfrontot jósol a meteorológia Kelet-Ukrajna fölé…

  53. 34. andrew

    Orosz olajipari szakik a szuperválság utáni időszakra (permafroszt kiolvadás kb., Jeges-tengeri állandó hajózás-mint üzemanyag megtakarítás) 200-350 rubel/liter orosz benzinárakról beszélgetnek.
    Szabályozott európai összeomlás = erőforrás-korlátozás.

    Sőt mit ne mondjak. Nyilvános lakossági fórumokon a szélesebb körű orosz katonai mozgósítás jövőbeli szükségességéről beszélnek – persze önkéntességi alapon.

    Egyébként Montezuma kolléga évekkel ezelőtt egy alapos fordítást tett közzé a világ sorsának alakulásáról. Kár, hogy az ő beszédei (vagy épp Python) a közmédiába már nem jutnak el.

    Pedig pár hónapja még azt is megemlítették az orosz online híradásokban, hogy Kerepes város nagyhatalmas-derék polgármestere eltakarította az ukrán menekülteket a városkából a viselkedésük miatt!

    Tavasszal beszélgettem pár pesti létesítmény-üzemeltetővel…ÁLLÍTÓLAG nem nagyon találnak olyan takarító munkavállalókat, akik az itt-ott kényszerelszállásolt ukrán menekültek után takarítana.
    Valószínűleg csak egy kisebb részük kötekedő, erőszakos, piszkos. Nagyobb részük egész biztosan, becsületes jó ukrán ember!
    A Tisza-folyót is szemetesvödörnek használják, de csak elég megnézni, hogy még a lövészárok-labirintusaikat is elönti a mocsok.
    Nem is beszélve arról, hogy az oroszok kivonulása után az infrastruktúra fejlesztésével, karbantartásával országos szinten sem foglalkoztak.

  54. 55.

    Az ertelmes emberek vitaforuma ! 🤣🤣🤣

  55. 56.Gumihuszar

    300 rubelos benzinár durván 1100 ft.Úgy érted hogy kb. 1100 ft/liter lesz Oroszországban a benzin? Mire alapozzák ezt?Ha ott annyi lesz akkor európában lesz vagy 2000 ft. Ők eddig is és ezután is ki tudják maguknak olcsón termelni.
    A világpiaci tőzsdei árat nem ők irányítják hanem inkább USA.Ha ő fel akarja nyomni felnyomja, ha nem akkor nem.az elvileg igaz hogy az oroszok is fogynak ki a konvencionális olajból ,nem is
    tudom hogy évi hány százalákkal csökken a termelés (állítólag) Szóval szerintem nincs már több évtizede az orosz olajnak sem annyira lecsökken a termelés.

    A magyar lassan 700 ft-os benzinár pszichológiailag megviselő, de ha azt nézzük a fizetések is mentek fel és ha eddig 10 ezerért tankoltam akkor most 12ezerért fogok. Így nézve még ez nem sok mert mindennek megy fel az ára
    nyilván a benzin sem maradhat a 10 évvel ezelőtti áron. Baj majd akkor lesz ha kilő az ár.1000 ft még nem de 2000ft/liter már komoly gondokat okoz a gazdaságban.

    Bajok biztos lesznek.Állítólag a wolswagen is döglődik vagyis az elektromos autó részleg, mert nem veszik(youtubon van fent videó de nincs időm megnézni) Na hoppá hogy fog elterjedni az elektromos autó ha ők sem veszik.

    Amúgy Kína meg bejelentette hogy nem ad el galliumot vagy mi a szart ami az akksikba kell.Hoppá 😀 Majd csak beépítve.Vagy lehet később úgy sem ha neki kell a belső szükséglet lefedéséhez.Na akkor lesz majd a baj.

  56. Az a véleményem, hogy sajnos zsákutcában vagyunk, minden szándékos gonosz emberpusztító szándékok nélkül is.
    A jelen helyzetben nem nélkülözhetjük a fosszilis energiahordozókat, mert a leállás ezekkel a társadalmak azonnali összeomlását okozná.
    Tudomásul kell venni, hogy nincs a láthatáron olyan alternatív energiaforrás, ami reálisan helyettesíteni tudná a fossziliseket, még az atomban lenne fantázia, de attól mindenki fél, és abból is végesek a készletek.
    Az emberiség előre menekül a növekvő népesség problémái elől, ha ebből kivesszük a fosszilis forrásokat, akkor jön a káosz, háborúk, nyomor, éhínség.
    Persze ez így is eljön, de mindenki próbálja minél későbbre tolni.
    Persze lehet bízni a gigantikus energiatárolás forradalmában, az egész világot behálózó villamos hálózatokban, de ezek ma reménytelenül nehéz feladatot jelentenek a mai feltételek között.
    Most a fenntarthatósághoz olyan mértékű életszínvonal csökkentésre lenne szükség, ami azonnal felrobbantana minden társadalmat, legfeljebb egy kegyetlen diktatúra tudná rákényszeríteni az emberekre…

  57. 60 – hubab:
    Így van. Nekem már elég rég ez a véleményem, ami „Mindmeghalunk” többször ki lett gúnyolva.

  58. 60,61
    Hát igen.Sok ember azt hiszi hogy megoldást jelentenek majd a zöld energiák és a társadalom átalakul zölddé.
    Múltkor a másik kertemben voltam robogóval és elromlott , pedig csak 2 km. Haza kellett tolnom.Nem omlott össze semmi de ugye egyből sok munkát kellett beletennem hogy hazatoljam és 10x anyni idő kellett hozzá hogy hazaérjek.
    Múltkor lerobbant a kisteherautóm amivel a fát hoztam az erdőből és igen egyből megállt minden.
    Na ezek csak példák voltak amikor jön egy kis műszaki hiba és nem hajthatom a gépet a fosszilisekkel de óriási felfordulást okoz.Ilynekor jön rá az ember hogy fosszilisek nélkül hirtelen összeomlik minden, és az ember még arra sem alkalmas hogy a
    kisteherautóját eltolja kézi erővel 100 métert enyhe emelkedőn, mert kifullad.

    Globális szinten meg majd pláne gondot okoz.Ugye két dolog is szorít minket: egyrészt a melegedő éghajlat , mert ugye ha vissza is térnénk pl a kézi aratáshz régen 25-30 fok volt most meg 45-50 mondjuk olaszországban, így kézi erővel
    amúgysem kivitelezhető de a másik gond hogy az ember nem tud annyi energiát termelni mert kifárad és az ízületei sem bírják.Ráadásul a házi termelés sem megvalósítható mert lassan otthon nem termelhető meg semmi
    Szóval az egyik dolog a melegedés a másik pedig a romló EROEI. NA így a kettővel eggyütt elég nagy szakadékba zuhanunk.Minemellé még jön a növekvő népesség.
    Hát nem lesz jó vége 😀 Mert még azt mondanám hogy a fosszilisek után visszaállunk pl. az 1900-as évek eleji parasztgazdálkodásra, de ilyen klíma mellett már nem lehet. Hát úgy néz ki hogy ennyike volt. Muhahaha 😀 Élvezzétek ki az utólsó éveket a benzin finom illatát amikor tankoltok motorba, autóba.
    Szerencsére még az időpont kérdéses valószínű van még pár évünk de addig is gyűlik a rendszerben a feszültség.

  59. 62:
    Azért még mindig korai temetni a világot.

    Az északi sark jege még mindig megvan, a pufferhatása még működik. Nyeli a hőt a jégolvadás.

    Fosszília van bőven, ha nem robbanómotor akkor gőzgép.
    Vannak tartalékok az emberi társadalmakban is, autokráciák bedarálják a felesleges embertömegeket. Mennek a szénbányákba, vagy ahol hasznuk lesz.

    Termőföldek lesznek újabbak a hidegebb égöveken.

    Sok minden fog változni, és sok katasztrófa is lesz.
    Nem fogunk unatkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük