(1984) Hat lehetetlen dolog reggeli előtt

Tibor bá’ online

 

k137Lewis Wolpert-nek 2006-ban a fenti címen jelent meg a hitről szóló könyve, ami akkor nyomban megrendeltem (ha jól emlékszem, 15 font volt az ára + postaköltség), de csak most jutottam oda, hogy el is olvassam. A könyv cím Lewis Carroll-tól származik, akinek Alice Tükörországban könyvében elhangzott párbeszéd idézése. Alice arról panaszkodik, hogy lehetetlen dolgokat nem tud elhinni. Erre válaszolja a Fehér Királynő, hogy ő reggeli előtt hat lehetetlen dolgot is elhisz.

Az istenhívők jól sejtik, Wolpert maga ateista és nem érti, hogy lehetetlen dolgokat miért hisznek el a hívők. Ez az értetlenség vezetett oda, hogy mint evolúciónista biológus megvizsgálja miért hiszünk, mert annak fejlődéstörténeti okainak kell lenni. Végül is nem létezik olyan emberi társadalom, amely ne a hit köré épült volna. Hogy az ördögben lehet „lehetetlen” dolgokba hinni. Ó, az könnyű, van, aki még reggeli előtt elhisz hat lehetetlen dolgot.

Wolpert a 13 részre osztott könyvében világosan kifejti, hogy az ember hisz, mert a gének által erre van beprogramozva az agy. [Az én, 20 évvel korábbi meghatározásom szerint, az ember determinált a hitre] Wolpert külön foglalkozik a vallásos hittel, a paranormális hittel, az egészséggel kapcsolatos hittel, a tudományba vetett hittel, és ez volt az, ami engem felháborított, bár tudom, hogy ez többeknek nagyon tetszik. [Te is hiszel, te a tudományban hiszel] NEM.

Megfogalmazásom szerint hinni annyit tesz, mint igaznak elfogadni valamit bizonyíték nélkül. A tudományban nem hiszünk. Feltételezzük, hogy valós az, amit a tudomány bizonyít, ami sohase volt, és sohase lesz teljes. A tudomány mindig azt tükrözi, amit a pillanatnyi legjobb tudásunk takar.

Visszatérve a reggeli előtti lehetetlenségekre. Igen, a rendkívül éles eszű Carroll pontosan tudta, jó 100 évvel az agyat kutató neurobiológia megteremtése előtt, hogy az emberi agy készségesen fogad el lehetetlenségeket, míg a valóságot kétkedéssel fogadja.

Ez hihetetlenül hangzik, de mit mutatnak a tények? Az amerikaiak 70 százaléka hisz angyalok létezésében, 40 százalékuk elfogadja az asztrológiát valóságot visszaadó tudománynak, és az angol tudósok 13 százaléka alkalmazza a „lekopogom” babonát. Alice (Carroll) nevetségesnek találhatja a Fehér királynő tanácsát: „vegyél egy mély lélegzetet, és hunyd be a szemed” és máris el tudsz hinni hat lehetetlen dolgot még reggeli előtt.

U.i.: Isten nem ver bottal! 😀 az ateista Wolpert fiatalabb fia csatlakozott a Church of Christ fundamentalista szektához, akik a Bibliát szóról-szóra értelmezik. Egy nap a fiú közölte apjával, hogy irigyli. Az apa boldog mosollyal a száján érdeklődött, hogy mit irigyel rajta. – Hamarosan meg fogsz halni, legalább is sokkal hamarabb, mint én. – válaszolta. – És ez miért irigylésre méltó? – érdeklődött az apa. – Mert meg akarok halni, hogy minél előbb a Mennyekbe kerülhessek.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

27 gondolat erről: „(1984) Hat lehetetlen dolog reggeli előtt

  1. Mintha itt össze lenne mosva a lehetetlen a bizonyítatlannal.
    Például Isten létezése lehet, hogy nincs bizonyítva, de semmiképpen sem lehetetlen.

  2. 1 – Ábel:
    Valamelyik ősünk az esti szürkületben vélni látott egy oroszlánt a bokorban. Elhitte, hogy ott egy oroszlán leselkedik. Elmenekült. Életben maradt és lettek utódai. A másik ősünk nem hitt, nekik bizonyíték kellett. Megette az oroszlán, nem lett utóda. Ezért hiszékeny az emberiség nagyobbik fele.

  3. 2 – Na és az oroszlán hol lehetetlen? Mondj egy lehetetlen dolgot, amiről a könyv beszél!

  4. 2./ Tibor bá’
    AKI KÖTEKEDNI AKAR, AZ ELŐL NEHÉZ MENEKÜLNI !!!

  5. Tiborbá’
    Minden tiszteletem ellenére, annyira nevetséges ez a folyton visszatérő erőlködésed és kapálózásod!
    Mitől félsz? Mi ez a görcsös tagadás?
    ..
    Egyébként már maga a szó, hogy „a-teista” is egy nonszensz, ugyanis tagadni a létezését csak annak lehet, aki létezik! Vicces! 🙂
    ..
    Az egész létezés transzcendens alapozottságú. Az anyag, evolúció által soha nem hozott volna létre önmagában és önmagától nem anyagi vágyakat, zenét, művészetet stb.

  6. 4 „tagadni a létezését csak annak lehet, aki létezik” – bárminek, amit meg tudunk nevezni, lehet tagadni a létezését. Tehát ezzel azt állítod, hogy minden, amit meg tudunk nevezni, létezik, ami nyilvánvaló képtelenség.

  7. 4. Paripás Herkules
    Tagadom a görög istenek létezését. Tehát léteznek.

  8. 7. 8.
    Az anyagból önmagában soha nem lesz tudat, soha nem fog „tudatot kifejleszteni”!
    Milliárd évek lepereghetnek, akkor sem. És ez logikailag levezethetetlen, illogikus feltételezés is egyszersmind.
    ..
    Az viszont teljesen logikus és evidens, hogy ez a dimenzió, valóság, realitás, nevezzük bárminek is, benne foglaltatik egy nála magasabb rendű valóságban, realitásban. A világ fraktálszerűen bomlik ki, „lefelé” és „fölfelé” is!
    ..
    Miért gondoljátok, hogy amit a jelenlegi tudatotok nem képes átfogni, érzékelni, az nincs!?
    ..
    A hangya érzékel engem, ha közel hajolok? És, ha egészen közel?
    Pedig érzékelni képes, hisz egy aprócska kenyérmorzsára „van tudatossága”, azt észreveszi.

  9. 9 Elég nehéz olyasvalakivel vitatkozni, aki hozzászólásonként 4-5 logikai-érvelési hibát követ el…

  10. Ha beleképzeljük a világegyetembe, az anyag, és energia fogalmak mellé az INTELLIEGENCIA fogalmát, akkor mindjárt egyenesbe jövünk.
    Az intelligencia jelen van, látjuk a megjelenését, az élővé szervezett anyagban.
    Nagyon erős vakhit kell ahhoz, hogy elhigyje valaki, hogy az anyag, csak úgy magától élő szervezetté alakul.

  11. P.H. & B.J.L:
    Ugye a Világot, benne az embert, na meg a szerves életet az Isten teremtette. Na és az Isten honnan van? Természetesen mindig volt és mindenható.
    Szerintem pedig a Világmindenség volt mindig. Az ember által kitalált isten felesleges. Miért találtuk ki? Mert az emberi tapasztalat szerint semmi sincs magáétól, minden létre kell hozni. Tehát a Világ is létre lett hozva, amihez kellett egy létrehozó. Így lett egy teremtő Isten.

  12. P. H. Azt mondod:”Az anyagból önmagában soha nem lesz tudat, soha nem fog „tudatot kifejleszteni”!” De lásd, itt van az anyag, itt van az élet, itt van a tudat. De hol van a transzcendens, azon kívül, hogy lehet beszélni róla?
    „Miért gondoljátok, hogy amit a jelenlegi tudatotok nem képes átfogni, érzékelni, az nincs!?”
    Valóban mafla lehet aki így gondolja, de az még inkább, aki szerint ezzel minden ötletet, elképzelést bizonyítani lehet.

  13. Teljesen fals érvelés.
    Azért mert az anyagban megjelenik az intelligencia, közel sem triviális hogy ezt az anyag hozta létre…
    Meg egy nyomorult egysejtű élőlényt sem sikerült mesterségesen előállítani bizonyítva az anyag magától evolválódik élővé. Ezzel szemben az a sanyarú valóság, hogy a magasan szervezett anyag magára hagyva szétesik, és eluralkodik rajta az entrópia.
    Maga az intelligencia tartja létben az élőt, máskülönben csak holt anyagkupac maradna.

  14. 12. Tibor bá: „Szerintem pedig a Világmindenség volt mindig.” – ezek szerint Einstein tévedett.

  15. Ez ugyanaz a kategória, mint a tyúk meg a tojás esete..
    Még egy ideig lehet filózni rajta – akinek sok ideje van…

    Egy a THE ECONOMIST-ban megjelent cikk jut a “józan paraszt” eszébe: (2005.01.21-i szám)

    Ámulok az Önök evolúcióba vetett hitén. Alaposan túltesz a magam teremtésbe vetett hitén! Az én hitemnek csak egyetlen mechanizmusra van szüksége – az Önöké viszont hármat is igényel:

    – azt, hogy a semmiből valami önmagától keletkezhet (ősrobbanás),

    – hogy egy darab kőből, vagy atomból – élettelenből – egyszer csak élet keletkezhet,

    – és végül egy így „létrejött” amőbából vagy laposféregből genetikai önmutációk és véletlenek révén Einstein születik…

    Brávó! Önök győztek! Kétség sem fér hozzá, hogy az Önök hite messze túltesz az enyémen!

    (Stephan Brahms)

  16. Egyszerűen hihetetlen, hogy egyesek meg vannak győződve arról, hogy isten csak úgy keletkezett, vagy öröktől fogva létezik, ugyanakkor tagadják, hogy az élet és az értelem csak úgy keletkezett, vagy öröktől fogva létezik. Pedig az első léte több, mint kérdéses, a másodiké pedig tény. És ezeknek is van egy szavazata!
    Teljesen meg van hülyülve a világ! Nem lesz kár érte!

  17. 14 dajtás
    Az emberi intelligencia csak az általa magasan szervezett anyagot tarja életben. Amint magára hagyja szétesik. Ha a földet egyetlen élő egységként fogadjuk el, akkor azt látjuk, hogy önműködő és remek egyensúlyban volt, amíg az ember bele nem avatkozott. Most, hogy a mesterséges ilntelligencia eszméletlen gyors fejlődéséről olvasok, el tudom képzelni, hogy idővel képes lesz arra, hogy megtervezze egy bolygó élővilágát. amely reprodukálja önmagát és fenntartja az egyensúlyt. Valami tervezettséget látok a földi létben, amelyre nem találok magyarázatot. Az evolúció, csak néhány módosulást tud felmutatni. Arra sincs magyarázat, hogy a nyamvadék egysejtűek, amiknek a túlélési esélye a legnagyobb, miért akarnának többsejtűvé szerveződni ?

  18. Van az a mondás, hogy keressük a Marson az életet, s egy pici eredménynek is örülünk, míg a földön nem értékeljük az élet csodáját! Sőt írtjuk.
    Nekem az „Isten” elnevezésről teljesen más jut eszembe, mint a Teremtő, Mindenható!
    A bibliában a 10 parancsolatban van egy ilyen, hogy: Ne legyen rajtam kívül más Istened!
    Megfordítva ez azt jelenti, hogy az ember ösztönéből az fakad, hogy kreál magának egyet, vagy többet! Ezt tovább gondolva, nem arra van ösztöne, hogy megismerje a létezőt, hanem alkosson magának. Akkor itt az isten szó helyére betehetjük a létértelmezése címkét. Tehát amilyen a létértelmezésed, olyan az istened! Hogy az mennyire valós, majd kiderül! Azt tudjuk, hogy a létezés valóság, mert benne élünk. A tagadás egy eszköz a körbeírásra, mert a sok kamu infó között így is lehet célra tartani, de egy pont után az kevés, hogy pl. én nem vagyok zsiráf, vagy nem vagyok templom. Azt is meg kell határozni, hogy ki vagyok. Ez veszélyes, mert ha nem dolgoztam az identitásomon, akkor a másik tükrében nevetséges lehet, ha én valamilyennek tartom magam.
    Szóval lehet nem is Isten és a teremtés a vita témája, még akkor sem, ha látványtechnikai szempontból de!
    egy pl. Csalódtál Istenben, aki azt mondta, hogy szeresd felebarátodat mint magadat? S tette ezt azért, hogy az élet fenntartható legyen a földön? Nem, az emberben csalódtál, aki azt állította, hogy Ő istenhívő, csak azt nem jelölte meg, hogy melyik istenben. Az ne tévesszen meg, hogy Jézus Krisztusozik! Az „itt a piros hol a piros” mintájára, becsapódik az érzékelés.
    Nézzünk egy másik példát. A zöld „forradalom” el akarja hitetni, hogy majd ő megmondja hogyan kell vigyázni a természetre. Pedig a valóság a profit központosítása. Akkor nincs fenntartható élet? De van, csak nem az az érdek!
    Nincs Teremtő Isten? Ha eljátszanánk a gondolattal, hogy de van, sőt mondott olyan dolgokat, amiket meg kellene érteni, akkor nem találkozunk azzal, hogy jó jó, de ez hol jó nekem?
    Az ember belsejében keresendő a válasz, mit miért, hogyan akar láttatni, elfogadni.
    Önismeret, környezetismeret, kapcsolódási ismeret, vallástól távolság tartás, de a transzcendens következetes vizsgálata révén lehet haladni szerintem!

  19. 17 gabiii – Soha senkitől nem hallottam, hogy azt gondolná, Isten keletkezett. A sokistenhitektől eltekintve.
    Isten öröktől fogva van, mindenki ezt mondja, aki tudja.

    Természetesen ebből azonnal következik az is, hogy élet és értelem is létezik öröktől fogva: Istenben.

    Hogy a semmiből keletkezni tudna, ilyen abszurdumot csak Ti tudtok elképzelni.

  20. 17 gabiii
    Pontosan, ahogy fentebb írták, a semmiből nem lesz valami. Főleg nem önreflexióra képes TUDAT! Az, hogy az emberi értelem korlátos, de legfőképpen az időértelmezése és idő-felfogása, és annak linearitásába vetett meggyőződése, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy abszolút Létező, Isten ne létezhetne ezen a dimenzión kvázi kívül, azaz, a mi nézőpontunkból szemlélve öröktől fogva!
    ..
    Nagyon fals az az emberi Isten-kép felfogás, ami a mi személyiségünket próbálja meg belevetíteni a Mindenhatóba, s gyermeteg módon elképzeltetve ezáltal egy felhőn csücsülő, hosszú ősz-szakálló jóságos és mosolygó öreg bácsit, akinek az a kedvtelése, hogy minket nézegessen! Nevetséges ez valahol!
    ..
    A vallások, meg az ebből fakadó torzulások kétség kívül sokat rontottak ezen. Szerintem te benned is egy ilyesmi kép élhet, azért írsz ilyeneket.
    ..
    Az meg, hogy a valóság rétegzett, egymásba épülő dimenziókkal az a mai kvantumfizikában és elméleti fizikában általános elmélkedés tárgya. Nagyon egysíkú gondolkodás kell ahhoz, hogy ezeket a dolgokat élből kizárjuk és egybites módon a mi síkunkból kiindulva nyilatkoztassunk ki ezt-azt.
    ..
    Amíg tart éjszaka az élénk álmod, addig az ott átélt történeted is megkérdőjelezhetetlenül valóságos, aztán felébredve ebbe a dimenzióba értékelődik át benned az álombéli történet szereplőinek valódiságának viszonylagossága a történet időhosszának relativitásával együtt. Az álomból, amíg benne vagy, sem érzékeled a szoba realitását, holott ez egy tér és egyazon idősík, mégis egy másik dimenzió!
    ..
    Szóval egyáltalán ne legyél biztos abban, hogy azért mert valamit épp nem érzékelsz, vagy a jelenlegi értelmed nem képes átfogni, akkor az lehetetlen.
    Azt meg soha ne felejtsük el, hogy a látásunk, hallásunk, szaglásunk is korlátos, csak egy szűk szeletét érzékeljük a fénynek, elektromágneses spektrumnak, hanghullámoknak. Eleve a valóságérzékelésünk korlátos!

  21. 13. Csont
    „De hol van a transzcendens, azon kívül, hogy lehet beszélni róla?”
    TEBENNED!
    És ezer-meg-ezer módon megnyilvánulhat, ha figyelsz. Pl. hatodik érzék, szinkronicitás-élmény, ihletett állapot, csodás gyógyulás stb.

  22. 23.
    + szerelem, zene/tánc/ritmusérzék, költészet
    ..
    bónusz haladóknak:
    intelligencia & elegancia

  23. „Tegnap találkoztam Jézussal.

    – Honnan tudod, hogy Jézus volt?

    – Ő maga mondta.

    – No és ha hazudott?

    – Jézus nem hazudik! ”

    🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük