2023-06-26 nap bejegyzései

(4236) A zendülés

Tibor bá’ fordítása online

A poszt egy jeles orosz blogger (Rolo Slavskij) bennfentes gondolatai. Az eredeti orosz gondolat teli lehetett sajátos orosz szlenggel, amit a szerző kínlódva ültetett át angolba, amit én kínlódva üktettem át magyarra. Nézzétek ezt el nekem. Remélem ki fogtok igazodni a rejtélyes mondatok között.

Prigozsin zendülése

 

(sz: 1933.02.11.)

Az elmúlt 24 óra valójában Wagner-győzelemmel zárult. Csak kevesen értik, mi történt, ezért van a csalódás érezhető légköre a levegőben. Ezt most tisztázzuk. Itt az a célom, hogy a lehető legobjektívebb legyek, és ne Wagnert vagy Shoigut védjem, hanem csak a tényeket ismertessem.

Hadd kérdezzek valamit: mik voltak Wagner céljai ebben a 24 órás zendülésben? Várj, várj, várj. Valójában tegyünk egy lépést hátra, és emlékeztessük magunkat, hogy valójában mi vezetett a megtörtént eseményekhez: először is, Prigozin (valószínűleg) túlélhetett egy merényletet, a HM (nem valószínű) légitámadását árulónak nyilvánították, és Oroszország teljes politikai elitje ellenük gyűlt. És most hol vannak? Nos, Lukasenko közvetítésével békésen tárgyaltak a Kreml-lel. Látod, milyen előrelépés történt itt? Hadd szögezzem le most: Wagner egyértelműen jobb helyzetben van, mint a 24 órás zendülés alatt volt. Hadd mondjam el a nyilvánvalót is: Prigozsin kitűzött célja, hogy leváltsa Sojgut és összeesküvését a HM-nél, Ez NEM valósult meg.

Nagyon meglepődnék, ha a Kreml valaha is beleegyezne, hogy bármilyen körülmények között végezzen Shoiguval és barátaival. Lehet, hogy Geraszimovot a legelőre engedik, de még vele együtt sem tartom vissza a lélegzetem. Shoigu rendkívül korrupt, ami azt jelenti, hogy mélyen be van ágyazva a zsarolás és a kompromat hálójába, amely a Kreml elitet tartja életben.

Shoigunak annyi piszka van a vezető embereken, annyi vér van a kezén, és annyi adóssága van (és mások adósságában is nyakig van), hogy nyilvánvalóan az egész hálózat összeomlana, ha műtéti úton kivonnák őt az intrikák és összeesküvés pókhálójából kivonni.

Ez valóban egy „amíg a halál el nem választ” forgatókönyv Shoigu, Putyin és a többi „szürke eminencia” között a Kreml függönye mögött. Egy másik pont, amelyet senki sem vitathat: Prigozsin barátai elvesztek a Kremlben. És ez a lényeg. Az a tény, hogy veszítettek, az zendülés kezdete előtt egyértelmű volt! Nem érted, ha Prigozsin barátai felülkerekednének a Kremlben, akkor eleve nem lett volna szükség Prigozsin 24 órás zendülésére! Amikor Prigozsin elindította különleges katonai hadműveletét, ő és támogatói már elvesztették ezt a kört a trónok harcában!

Prigozsin már kénytelen volt térdhajlítani Soigu elött! A tárgyalások megszakadtak, és Wagner ultimátumot kapott! Add meg magad vagy halj meg! A nulla órában véget ért a játék! Noha Prigozsin nem tudta megdönteni a Kreml-et, nyilvánvalóan ismét tárgyalóasztalhoz tudta ültetni őket. El kell képzelni, milyen rossz volt a helyzet ahhoz, hogy egyáltalán beleegyezzenek ezekbe a megalázó tárgyalásokba, nem kevésbé Lukasenko közvetítésével, akit a Kremlben hevesen utálnak.

Igen, valóban, a Kreml nyilvánosan beszart a gatyájába, és a bűz kezd áradni országszerte és külföldön. Azok számára, akik odafigyeltek, megtudják, hogy a Kreml annyira harcias, inkompetens és annyira kicsinyes személyes érdekeihez ragaszkodott, hogy majdnem polgárháborút okozott az országban. A Kreml annyira gyenge, hogy tárgyalásra kényszerítheti mindössze 4 ezer fős legénység (a 20.000 főből).

Ami a legújabb és titkos békeszerződést illeti, nem tudjuk, hogy mik a benne foglalt feltételek, és hacsak Luka nem szivárogtatja ki, mint a Kijev-Moszkva „konkordátumot”, valószínűleg soha nem is fogjuk. Ha tudok valamit a Hominus Kremlinoidicusról, egyszerűen csak arra szánják az idejüket, hogy összegyűjtsék az erőiket, megszilárduljanak és megbüntessenek Prigozsint (aki jelenleg biztonságban van), amikor készen állnak, Fehéroroszországban.

Más szóval, hamarosan a Rebellion Round 2.0 – A kán bosszúja című filmmel fogunk kedveskedni fizetős rendszerben. Ha már a kánról beszélünk, Shoigu nyilvánvalóan nem megy sehova. És nem kell Peszkov felháborodott nyikorgása, hogy elmondja nekünk: A tárgyalások során nem került szóba a személyi változások az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumában egy magánhadsereg tulajdonosának, Jevgenyij Prigozsinnak a fegyveres lázadása után.

Ezt Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára mondta el újságíróknak. „Nem került szóba a védelmi minisztérium személyi változásai a Prigozsinnal folytatott tárgyalások során” – mondta Peszkov újságíróknak. Hangsúlyozta azt is, hogy nincs tudomása Vlagyimir Putyin orosz elnök és a védelmi minisztérium képviselői közötti viszony változásáról.

Shogun leverése Putyin leütését jelentené. Prigozsin pedig végrehajtotta a klasszikus „lázadás a császár ellen a császár nevében” manővert, és az egész lázadás alatt egy szót sem szólt Putyin ellen.

A japán császárokhoz hasonlóan „Putyin” is nagyrészt szertartásos, vallásos és szent figura Oroszországban. Szomorú, hogy miniszterei, tisztviselői vezetik félre. Ha Putyin tudná az igazságot, akkor mellénk, hazafias alattvalói mellé állna. Talán ha fellázadunk, látni fogja, mennyire támogatjuk őt.

Nem, nem vagyok szarkasztikus. Ez a blog gátlástalanul Putyin-párti, és mindig is az volt, és mindig is az lesz egészen addig a pontig, amikor Putyint megdöntik, és bitorlója szobrot állít a tiszteletére, és azon túl is, egészen az univerzum hőhaláláig.

A zűrzavar abból adódik, hogy Ön és én másképp értjük azt, amit az oroszok csak „Putyinként” ismertek az intézetben. Hadd magyarázzam el úgy, hogy azt hiszem, megértenéd. Ugye most nem várnád el, hogy egy rizstermesztő megharagudjon a birodalmi családra, amiért nem vezetik megfelelően az országot?

Lám, a Császár túlságosan el van foglalva azzal, hogy ne essen le a nap az égről ahhoz, hogy ilyen hétköznapi dolgokkal foglalkozzon. A parasztok szó szerint így látják a helyzetet akkor és most és mindig. Ha jó populista akarsz lenni, megtanulod ezt a leckét, másold le Prigozsin példáját, változtass ennek megfelelően a retorikán, és ne dühöngj rajtam, amiért nem csináltam ebből a blogból a „Putyin-gyűlölet központi jelentését”.

Egyébként. Összefoglalva, a Wagner elleni vádakat a mai napig ejtették. És gondoljunk csak bele, milyen hülyének néz ki a Twitteren vagy a YouTube-on Wagner-vérért követelő Kreml-shilling most, amikor az urak kénytelenek voltak elásni a csatabárdot, és kibékülni azokkal az emberekkel, akiket szó szerint órákkal ezelőtt „terroristának” neveztek. Vigyort csal az arcomra, és kuncogok az orrom alatt, miközben beírom. Szerencsére a Duran emberek, Ritter és Macgregor számára teljesen szégyentelenek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________