(4236) A zendülés

Tibor bá’ fordítása online

A poszt egy jeles orosz blogger (Rolo Slavskij) bennfentes gondolatai. Az eredeti orosz gondolat teli lehetett sajátos orosz szlenggel, amit a szerző kínlódva ültetett át angolba, amit én kínlódva üktettem át magyarra. Nézzétek ezt el nekem. Remélem ki fogtok igazodni a rejtélyes mondatok között.

Prigozsin zendülése

 

(sz: 1933.02.11.)

Az elmúlt 24 óra valójában Wagner-győzelemmel zárult. Csak kevesen értik, mi történt, ezért van a csalódás érezhető légköre a levegőben. Ezt most tisztázzuk. Itt az a célom, hogy a lehető legobjektívebb legyek, és ne Wagnert vagy Shoigut védjem, hanem csak a tényeket ismertessem.

Hadd kérdezzek valamit: mik voltak Wagner céljai ebben a 24 órás zendülésben? Várj, várj, várj. Valójában tegyünk egy lépést hátra, és emlékeztessük magunkat, hogy valójában mi vezetett a megtörtént eseményekhez: először is, Prigozin (valószínűleg) túlélhetett egy merényletet, a HM (nem valószínű) légitámadását árulónak nyilvánították, és Oroszország teljes politikai elitje ellenük gyűlt. És most hol vannak? Nos, Lukasenko közvetítésével békésen tárgyaltak a Kreml-lel. Látod, milyen előrelépés történt itt? Hadd szögezzem le most: Wagner egyértelműen jobb helyzetben van, mint a 24 órás zendülés alatt volt. Hadd mondjam el a nyilvánvalót is: Prigozsin kitűzött célja, hogy leváltsa Sojgut és összeesküvését a HM-nél, Ez NEM valósult meg.

Nagyon meglepődnék, ha a Kreml valaha is beleegyezne, hogy bármilyen körülmények között végezzen Shoiguval és barátaival. Lehet, hogy Geraszimovot a legelőre engedik, de még vele együtt sem tartom vissza a lélegzetem. Shoigu rendkívül korrupt, ami azt jelenti, hogy mélyen be van ágyazva a zsarolás és a kompromat hálójába, amely a Kreml elitet tartja életben.

Shoigunak annyi piszka van a vezető embereken, annyi vér van a kezén, és annyi adóssága van (és mások adósságában is nyakig van), hogy nyilvánvalóan az egész hálózat összeomlana, ha műtéti úton kivonnák őt az intrikák és összeesküvés pókhálójából kivonni.

Ez valóban egy „amíg a halál el nem választ” forgatókönyv Shoigu, Putyin és a többi „szürke eminencia” között a Kreml függönye mögött. Egy másik pont, amelyet senki sem vitathat: Prigozsin barátai elvesztek a Kremlben. És ez a lényeg. Az a tény, hogy veszítettek, az zendülés kezdete előtt egyértelmű volt! Nem érted, ha Prigozsin barátai felülkerekednének a Kremlben, akkor eleve nem lett volna szükség Prigozsin 24 órás zendülésére! Amikor Prigozsin elindította különleges katonai hadműveletét, ő és támogatói már elvesztették ezt a kört a trónok harcában!

Prigozsin már kénytelen volt térdhajlítani Soigu elött! A tárgyalások megszakadtak, és Wagner ultimátumot kapott! Add meg magad vagy halj meg! A nulla órában véget ért a játék! Noha Prigozsin nem tudta megdönteni a Kreml-et, nyilvánvalóan ismét tárgyalóasztalhoz tudta ültetni őket. El kell képzelni, milyen rossz volt a helyzet ahhoz, hogy egyáltalán beleegyezzenek ezekbe a megalázó tárgyalásokba, nem kevésbé Lukasenko közvetítésével, akit a Kremlben hevesen utálnak.

Igen, valóban, a Kreml nyilvánosan beszart a gatyájába, és a bűz kezd áradni országszerte és külföldön. Azok számára, akik odafigyeltek, megtudják, hogy a Kreml annyira harcias, inkompetens és annyira kicsinyes személyes érdekeihez ragaszkodott, hogy majdnem polgárháborút okozott az országban. A Kreml annyira gyenge, hogy tárgyalásra kényszerítheti mindössze 4 ezer fős legénység (a 20.000 főből).

Ami a legújabb és titkos békeszerződést illeti, nem tudjuk, hogy mik a benne foglalt feltételek, és hacsak Luka nem szivárogtatja ki, mint a Kijev-Moszkva „konkordátumot”, valószínűleg soha nem is fogjuk. Ha tudok valamit a Hominus Kremlinoidicusról, egyszerűen csak arra szánják az idejüket, hogy összegyűjtsék az erőiket, megszilárduljanak és megbüntessenek Prigozsint (aki jelenleg biztonságban van), amikor készen állnak, Fehéroroszországban.

Más szóval, hamarosan a Rebellion Round 2.0 – A kán bosszúja című filmmel fogunk kedveskedni fizetős rendszerben. Ha már a kánról beszélünk, Shoigu nyilvánvalóan nem megy sehova. És nem kell Peszkov felháborodott nyikorgása, hogy elmondja nekünk: A tárgyalások során nem került szóba a személyi változások az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumában egy magánhadsereg tulajdonosának, Jevgenyij Prigozsinnak a fegyveres lázadása után.

Ezt Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára mondta el újságíróknak. „Nem került szóba a védelmi minisztérium személyi változásai a Prigozsinnal folytatott tárgyalások során” – mondta Peszkov újságíróknak. Hangsúlyozta azt is, hogy nincs tudomása Vlagyimir Putyin orosz elnök és a védelmi minisztérium képviselői közötti viszony változásáról.

Shogun leverése Putyin leütését jelentené. Prigozsin pedig végrehajtotta a klasszikus „lázadás a császár ellen a császár nevében” manővert, és az egész lázadás alatt egy szót sem szólt Putyin ellen.

A japán császárokhoz hasonlóan „Putyin” is nagyrészt szertartásos, vallásos és szent figura Oroszországban. Szomorú, hogy miniszterei, tisztviselői vezetik félre. Ha Putyin tudná az igazságot, akkor mellénk, hazafias alattvalói mellé állna. Talán ha fellázadunk, látni fogja, mennyire támogatjuk őt.

Nem, nem vagyok szarkasztikus. Ez a blog gátlástalanul Putyin-párti, és mindig is az volt, és mindig is az lesz egészen addig a pontig, amikor Putyint megdöntik, és bitorlója szobrot állít a tiszteletére, és azon túl is, egészen az univerzum hőhaláláig.

A zűrzavar abból adódik, hogy Ön és én másképp értjük azt, amit az oroszok csak „Putyinként” ismertek az intézetben. Hadd magyarázzam el úgy, hogy azt hiszem, megértenéd. Ugye most nem várnád el, hogy egy rizstermesztő megharagudjon a birodalmi családra, amiért nem vezetik megfelelően az országot?

Lám, a Császár túlságosan el van foglalva azzal, hogy ne essen le a nap az égről ahhoz, hogy ilyen hétköznapi dolgokkal foglalkozzon. A parasztok szó szerint így látják a helyzetet akkor és most és mindig. Ha jó populista akarsz lenni, megtanulod ezt a leckét, másold le Prigozsin példáját, változtass ennek megfelelően a retorikán, és ne dühöngj rajtam, amiért nem csináltam ebből a blogból a „Putyin-gyűlölet központi jelentését”.

Egyébként. Összefoglalva, a Wagner elleni vádakat a mai napig ejtették. És gondoljunk csak bele, milyen hülyének néz ki a Twitteren vagy a YouTube-on Wagner-vérért követelő Kreml-shilling most, amikor az urak kénytelenek voltak elásni a csatabárdot, és kibékülni azokkal az emberekkel, akiket szó szerint órákkal ezelőtt „terroristának” neveztek. Vigyort csal az arcomra, és kuncogok az orrom alatt, miközben beírom. Szerencsére a Duran emberek, Ritter és Macgregor számára teljesen szégyentelenek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(4236) A zendülés

 1. Kedves Tibor bá,

  ez a gépi fordítás gyakorlatilag érthetetlen..
  pl: ” A zűrzavar abból adódik, hogy Ön és én másképp értjük azt, amit az oroszok csak „Putyinként” ismertek az intézetben. Hadd magyarázzam el úgy, hogy azt hiszem, megértenéd. Ugye most nem várnád el, hogy egy rizstermesztő megharagudjon a birodalmi családra, amiért nem vezetik megfelelően az országot? ”

  Meg tudnád adni a linket az eredeti cikkhez?

  köszönettel
  Karak

 2. „Igen, valóban, a Kreml nyilvánosan beszart a gatyájába, és a bűz kezd áradni országszerte és külföldön.”

  Na , kábé ennyi a lényeg.
  Bekakikált a cár.
  Ettől még biztos szeretni fogja, aki eddig is szerette.
  Csak a többi már nem fél tőle, csak kacagja…

 3. A wagner megállt Rostovban, ott van a legnagyobb helikopter gyár. Felpakoltak 50 helikoptert, majd átmentek Fehéroroszországba. Simán lehet, hogy onnan támadják Kijevet jövő héten.

 4. Nem volt érthető számomra eddig a prigozsin jelenség.
  Egyértelművé vált hogy ez a diktatúrák/illiberális államok/antiliberális államok/fasiszta rendszerek – minden hatalmat egy kézbe
  rendszerszintű hibái.
  P az akinek mutatta magát.
  Valószinűsitem hogy nincs felső fokú végzettsége.
  Kb. egy szakmunkás a faszi.
  Ami nem gond.
  Hogy kerülhet és hogy maradhat évtizedekig !! egy ilyen szellemi szinvonlú ember Oroszország egyik meghatározó vállalat élén?
  Olvasni meg nézni kell a youtube on hogy miket mondot csinált ez a bácsi.
  Szakmunkások vannak ezen a szinten /bajszos osztrák szoba festő mázoló bácsi is ugye/ mint p.
  Ő ennyit tud. /szerelni ezt azt alkalmas de állam vezetésre nagy cégek vezetésére stratégia alkotásra alkalmatlan/
  Minden olyan rendszer ahol a fő kiválasztási szempont hogy a illető /cég vezető, miniszter, államtitkár, megmondó ember akárki/ ne jelentsen veszélyt a „vezérre” feltehetően gyengül évtizedes távlatban a riválisokhoz képest.
  Igy lehet értelmezni a USA előnyét is évtizedes távlatban.

 5. Beragadt egy hszem a megnyerhetetlen háború témában.

  Magyar média elhallgatja?
  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vojna-elita-s-nosaca-aviona-raskomotila-se-u-splitu-evo-koliko-zaraduju-a-tek-da-vidite-nase-projektile-15322998
  USS GERALD R. FORD
  A repülőgép-hordozó katonai elitje kényelmes volt Splitben. Íme, mennyit keresnek: „És csak azért, hogy lássuk a rakétáinkat!”
  Korábban az építőiparban és a vendéglátóiparban dolgoztam… Piszkos munka volt, háromszor kevesebb fizetéssel, mint ez, mondja egy katona
  Írja:Marin Prvan/SDKözzétéve: 28. június 2023. 18:41
  Ha van erkélye, ahonnan láthatja a Split kaput, ezekben a napokban élvezheti az első reggeli kávéját, pihentető kilátással a USS Gerald R. Fordra, a történelem legnagyobb hadihajójára. Ez a fém óriás több mint 330 hosszú – mint három dalmáciai torony – és 76 méter magas, és 25 fedélzetből áll. 75 harci repülőgépet képes szállítani, mindig magas készültségben, hogy végrehajtsa Amerika kedvenc „sokk és félelmetes” akcióját (technikailag „gyors uralom” néven ismert), amely – a Wikipedia szerint – félelmetes erő és látványos erődemonstrációk használatán alapul, hogy megbénítsa az ellenség felfogását a csatatérről és elpusztítsa harci akaratát.

  A Ford-osztályú hordozó a RIM-162 továbbfejlesztett Sea Sparrow rakétával van felszerelve, amely egy közepes hatótávolságú föld-levegő elfogó, amely megvédi a nagy sebességű hajóellenes rakétákat és a manőverezhetőséget. Ezt a megdöbbentő arzenálját körülbelül 4600,20 amerikai kezeli, akik mindig készenlétben állnak a szabadság és a demokrácia terjesztésére egy kevésbé civilizált világban. Ezek 20 százaléka a szebbik nemhez tartozik, amit a hajó parancsnoka, Rick Burgess „rendkívülinek” nevezett. Az átlagéletkor év.

  Ez a harmadik amerikai hajó, amely az elmúlt 18 hónapban Split vizeire hajózott, de az első, amelyet két atomreaktor hozott magával. Ennek a tiszteletre méltó háborús gépezetnek az építése 12,8 milliárd dollárba került, és további 4,7 milliárd dollárt költöttek kutatásra és fejlesztésre. Összehasonlításképpen, a fejlesztésre fordított összes forrás Split város 65 városi költségvetésének felel meg.

  Ezért Slobodna Dalmacija úgy döntött, hogy megkérdezi Split polgárait, biztonságban érzik-e magukat, hogy az emberiség történetének legerősebb hadihajója, legerősebb hadserege parkol az „udvaron”.
  Még kedves vendégeink és angliai NATO-partnereink sem lelkesednek a turisztikai kínálat bővítéséért.

  – Ez a hajó nemrég velünk volt Portsmouthban, amely egy híres katonai kikötő. De nem igazán számítottunk arra, hogy ide vezetnek minket. Ez kissé zavarja a szigetekre való kilátásunkat, és nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy ez jót tesz a tenger tisztításának. Végül is mit csinálnak itt? Azt hiszem, ez valamiféle üzenet az amerikaiak megfélemlítéséről Vlagyimir Putyinnak, ez a szoros pozíció – amelyet két brit házaspár vállalt, miközben az árnyékban pihentek Matejushkán.

  – Bejárjuk egész Európát. Norvégiából indultunk, és egyedül vagyunk itt. Miért? Így… Ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e NATO-partnereinkkel… Szüksége van-e segítségre, és mindez – huncutul kacsint egyre.

  Az utolsó kérdés, amit nem tudunk feltenni anélkül, hogy durvaak lennénk… „Gondoltál már arra, hogy mi lesz, ha háborúba kell menned?”

  kép
  – USS Gerald R. Ford

  Vojko Basic/CROPIX
  – Háborúba? Számunkra ez nem probléma… Valójában, amikor a harci zónában vagyunk, még magasabb béreket kapunk. Különben is, egy Fordon fogunk ülni, és nem akarod megtámadni a Fordot. Ez egy borzasztóan erős, támadó hajó. Ha megérinted, olyan, mintha megérintenél egy kaptárat. Minden repülőgép feláll és utánad jön. Ne felejtsük el, hogy mindig több romboló, valamint több tengeralattjáró kísér. És csak hogy láthasd a rakétáinkat… Ha valaki ellenünk jön, akkor kész, figyelmeztetnek az amerikaiak.

  Ezt követően világossá vált számunkra – jobb, ha velük vagyunk, mint ellenük. Megkopogtattuk a szemüvegünket, és megnyugtató pillantást vetettünk a USS Gerald R. Fordra, a történelem legnagyobb hadihajójára.

 6. 10, Yoda

  Már miért hallgatná el? Ez már másfél hónapos hír, miszerint járt az EU vizein a legnagyobb repülőgéphordozó…

  Majd azt is meg fogja írni, hogy Yecheon megyéből július hónap elején hazautazik Lengyelországba az a nyolc vadászrepülőgép – pilóta, akik az FA-50 repülőgép alapkiképzésen vettek részt.
  Idővel oktatók lesznek belőlük, mivel 48 db.-ot rendelt belőle a Lengyel Légierő az orosz fenyegetettség miatt. 2023 második felétől kezdik szállítani a könnyű, egyhajtóműves repülőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük