(4235) Vége a lázadásnak

Tibor bá’ fordítása online

Az oroszországi lázadásnak vége, de attól még Putyinnak kárt okozott

(sz: 1933.02.11.)

Az orosz Wagner-zsoldoscsoport lázadását követően úgy tűnik, hogy a vezető visszahívta csapatait, de a felkelés belföldön és külföldön egyaránt helyrehozhatatlan károkat okozhatott Vlagyimir Putyin presztízsének – állítják elemzők.

Jevgenyij Prigozsin, az ukrajnai harcokban túlméretezett szerepet betöltő magánhadsereg vezetője szombaton azt állította, hogy ő irányítja Oroszország rosztovi katonai főhadiszállását, ami a Kreml által használt kulcsfontosságú létesítmény, az ukrajnai offenzív hadműveleteinek bázisaként. A Wagner-erők ezután elindultak Moszkva felé, ami puccskísérletnek tűnt.

Órákon belül azonban Prigozsin – Putyin egykori közeli bizalmasa, aki azzal vádolta az orosz katonai vezetést, hogy megtámadta és megölte katonáit – azt mondta, hogy utasította katonáit, hogy térjenek vissza bázisaikra.

Alexander Gabuev, a Carnegie Russia Eurasia Center igazgatója szerint a zendülés látszólagos vége ellenére az orosz vezetőt kétségtelenül meggyengíti a tekintélyével szembeni erős kihívás.

„Megpróbálja kompenzálni azzal, hogy még gyakorlatiasabbá teszi a rezsimet” – mondta Gabuev az NPR-nek. „A rezsim egyre elnyomóbb lesz itthon.”

Lehet, hogy Prigozsin felkelése helyrehozhatatlan károkat okozott Vlagyimir Putyin elnök imázsában itthon és külföldön egyaránt.

Michael McFaul, az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete szerint „nem kétséges”, hogy Prigozsin lázadása meggyengíti Putyint, és „kétségeket ébreszt afelől, hogy képes-e továbbra is hatékonyan kormányozni Oroszországot”.

Prigozsin hónapok óta szokatlanul hangos kritikusa az orosz hadseregnek, és különösen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, akit alkalmatlansággal vádolt, és akinek lemondását követelte.

Prigozsin szombat éjjel a közösségi médiában bejelentette, hogy csapatai befejezik a Moszkvába tartó „igazságért való menetelést”, amely során a zsoldosok a déli Rosztov városából az orosz főváros felé igyekeztek. Megparancsolta a katonáinak, hogy „fordítsák meg a menetoszlopaikat, és menjenek vissza az ellenkező irányba egy táborba

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a Prigozsin és lázadó társai elleni büntetőeljárást megszüntetik, és a Wagner főnöke „Fehéroroszországba megy”. Azok a Wagner-csapatok, akik nem vettek részt a felkelésben, szerződést kötnek az orosz védelmi minisztériummal.

Samuel Charap, a Rand Corp vezető politológusa arra figyelmeztet, hogy jelenleg keveset tudunk, de „egy dolgot biztosan tudunk, hogy Putyin tekintélye helyrehozhatatlanul sérült”.

„Olyan ez, mint egy Óz varázslója, amikor kiderül, hogy azok, akiknek fegyverük van, nem hajlandók arra használni, hogy megerősítsék az ön tekintélyét” – mondja.

Oleg Ignatov, a Crisis Group vezető orosz elemzője szerint lehetséges, hogy Prigozhint letartóztatják vagy megölik, és Wagnert „feloszlatják vagy beolvasztják a hagyományos fegyveres erőkbe”.

„Akkor az ukrajnai háború minden bizonnyal folytatódni fog, és valószínűleg még több oroszországi szigorítás történik” – mondja.

Miután Prigozhin bejelentette, hogy leáll, Julia Ioffe, Oroszország-szakértő és a Puck News washingtoni tudósítója Twitter-üzenetet írt: „Rendben, akkor most mi lesz? Nem tudom elképzelni, hogy Putyin azt mondja, hogy minden visszamegy a normális kerékvágásba?”

Eközben a zűrzavaros felkelés, amely a világ szeme láttán zajlott, jó hír Ukrajna számára, ahol Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta a lázadásról, hogy „Oroszország gyengesége nyilvánvaló”.

Andrew Weiss, aki az Oroszországgal és Eurázsiával kapcsolatos kutatásokat felügyeli a Carnegie Alapítványnál, úgy gondolja, hogy Putyin tekintélye összetört, de ezzel nem lehet számolni.

„Nem téveszthetjük össze a Vlagyimir Putyin vezette orosz rezsim általános hanyatlását és leépülését az ukrajnai háború eredményeként” – mondja Weiss.” Az a probléma, hogy Putyin beragadt, és nincs kiút abból a zűrzavarból, amelyet saját maga és Oroszország egésze számára teremtett.”

„De ez egy olyan vezető, aki több mint 20 évet túlél, mert nagyon taktikus és nagyon okos, tudja, mikor kell ütni” – mondja. „Ez az a fickó, akivel dolgunk van, nem pedig olyan valakivel, aki a sarokba húzódik, és kínos helyzetben megalázottnak érzi magát.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(4235) Vége a lázadásnak

  1. Hogy is gondolja a médiafogyasztó, hogy Prigozsin harcjármű konvoja elindul a kb. 1000 km-re lévő Moszkvába hadtáp nélkül…
    És akkor ott mit csinál? Szembeszáll csapatlégvédelem nélkül a többszörös moszkvai védőgyűrűvel?
    Meg szembeszáltak volna azzal a kb. 60-65 ezer moszkvai rendőrrel?

    Eszem-fa#szom# megáll!

  2. Azért 800 km -T csak haladtak valahogy, hadtáp nélkül is….valami nafta még visszafordulni is csak maradt… Közbe lelőttek pár repülő tárgyat, csak a megtévesztés kedvéért.

    Képzeld, ha Putyin még járhatna egyáltalán fogadásokra, vagy ilyesmi. Mekkora szívás lenne hallgatni neki:
    „Putyikám, putyikám… Hát összekakikáltad magad pár bűnözőtől?? 🙂 ”
    Szerencsére Lukasenko bácsi segített…

    Gondolom, hogy ez ilyen orosz komédia, semmi más.
    Következő felvonásban kivégzik azért prigozsint nem,?

  3. Enyhén csalódott vagyok, bár nem drukkolok semmilyen balhénak sehol, de ennél azért többet vártam. Pontosabban szavakat nem találok arra a történetre, ami tegnap lezajlott.
    Sokáig Putyint a világ egyik legjobb (ha nem a legjobb) nagyhatalmi államfőjének tartottam, 02/24 óta viszont nem igazán tudom, hova tegyem. Tegnap óta meg főleg.

    Olvastam azóta tucatnyi véleményt, elemzést és ötletet, de nem foglalnék állást egyik ellen vagy mellett sem, egyelőre az összes vélemény minimum egy, de inkább több sebből is vérzik, ergo bármelyik akár igaz is lehet.
    A lényeg viszont annyi, hogy be kell lássam, ehhez kevés leszek, így végezetül az egész folyó cirkusszal kapcsolatban annyit tudok ismételni, hogy itt semmi sincsen rendben, semmi sem az, aminek látszik és semmi sem úgy zajlik, ahogy logikus lenne. Folyamatosan át vagyunk verve és ezen tényleg nincs mit tovább ötletelni vagy elemezni, így most „szabira” megyek.

    A nagyhatalmak deklarált vezetői lassan meg úgy néznek ki mindegyik oldalon, mint valami dísznövény a szoba sarkában, jól néz ki, lehet nézegetni meg mutogatni, hetente egyszer meglocsolni, de kábé ennyi.
    Megyek és holnap intézem a horgászengedélyemet, annak több értelme lesz.

  4. Ahogy MangaMonguz kolléga… szintén; de a horgászást kihagyva.

  5. Re:4 Manga
    Putyin valóban jó stratéga volt, minden tekintetben már csak volt, rossz nyelvek szerint… Ebből a szempontból érthető az érthetetlen, és valóban vérrel írt komédiát nézünk.

  6. 5. Jövőnk
    Pedig nem rossz pecázni. Sportolni sem. Amúgy meg sz@rni az egész nagyvilágra.

    6. dajtás
    Eddig teljesen nyilvánvaló volt, hogy például Biden csak biodíszlet, köze nincs az USA irányításához. A brit vagy német állami vezetőket hagyjuk, egy rossz vicc mindegyik. Putyin esetében is csak egy kérdés maradt: Ki Oroszország valódi irányítója? Lassan ott tartok, hogy – szégyen – de a gall Macron marad egyedül hiteles nagyhatalmi vezetőnek Európa szerte. Pedig az ipse is gáz.

    Sajnálom, de ekkor sz@r színházi műsorhoz nem tudok és nem is akarok asszisztálni, olvassátok és hallgassátok a kis- és nagynevű média szakértőket, pont annyi értelme van, mint itt okoskodnom. A véleményemet fenntartom, szerintem Putyinnak ideje távozni, sőt, a XX. századi világhatalmaknak is, mert egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket.
    Egyik nagyobb gáz, mint a másik. Qrva nagy csalódás mindegyik.

    Remélem az új világrend új vezető hatalma ezeknél okosabb és bölcsebb lesz, ami valószínűleg nem lesz nehéz, elnézve az utóbbi évtizedeket.

  7. 4 – MangaMonguz

    „A lényeg viszont annyi, hogy be kell lássam, ehhez kevés leszek, így végezetül az egész folyó cirkusszal kapcsolatban annyit tudok ismételni, hogy itt semmi sincsen rendben, semmi sem az, aminek látszik és semmi sem úgy zajlik, ahogy logikus lenne. Folyamatosan át vagyunk verve és ezen tényleg nincs mit tovább ötletelni vagy elemezni, így most „szabira” megyek.”

    Logikus lenne? Mely logika szerint?

    2023. június 17., Szentpétervár

    http://www.youtube.com/watch?v=06AAGhhRgz4

    Mit látsz? Semmi újdonság? Nincs itt semmi látnivaló?

    Pedig te vagy itt egyedül, aki – tálán kétszeri is! – beszélt az orosz címerről; érted, hogy ennek a kérdésnek van jelentősége. Ezt szinte senki más nem érti itt.

    Az van, hogy változik a világ. Amerika is, de még mennyire! Ott sem maradnak a dolgok a régiben! Hiú reményeket táplál az, aki úgy hiszi, hogy de!

    Egyszer már írtam, most újra leírom: a geopolitika fontos, de ha csak azon keresztül fogsz nézni a világhatalmi folyamatokra, valóban nem lesz esélyed megérteni a dolgokat!

    Ez nem kritika volt, szeretem a hozzászólásaidat, úgy mind itt a legtöbben. A dolgoknak szinte mindig van logikájuk – még akkor is, ha első ránézésre nincs. Akkor újra meg kell nézni a dolgokat, kicsit más logikával!

    Jó horgászást! … és jó „legózást”!

  8. 7 – MM:
    Nekem úgy tűnik, hogy egy orosz belső hatalmi harc tanúi vagyunk, ahol Prigozsin Putyin szövetségese. Az orosz legfelsőbb katonai vezetésnek egyéni érvényesülése fontosabb, mint az ország védelme, amit Putyin nem tud megakadályozni.

  9. 6 arra célzol, dajtás, hogy talán már nem is él?

  10. Re:10 Ábel
    Meglehet.
    Köztudottan voltak/vannak dummy verziói, és amit most látunk lehet hogy csak a mögötte álló hatalmi kör bábszínház játéka.

  11. Alapvetően még azok is belekeverednek a témába akik sokat olvasnak és nem a main streem médiából (itteni fórumozókra gondolok) . Ugye belekeveredtetek nem kicsit? Én alapvetően csak Tiborbá blogját olvasom a hozzászólásokkal.Időm nincs belemerülni hírpotálokba mert az embernek tényleg napi 8 de akár 16 óráját is elvihetné napi szinten a az olvasás és videók nézése.A mainstream média tudjuk hogy ratyi ,de olyan szempontból jó, hogy ha nagyobb esemény van azt felkapja és sokat foglalkozik vele.Ha valaminek kicsi a hírértéke akkor általában másnap már nem is esik róla szó.(pl ez wagneres dolog). Így megkíméli az embert az órás olvasásoktól, enniy haszna van a mainstreamnak.
    Ha történik valami nagyobb esemény azért szeretem a mainstremet nézni (m1, tv2 hírek, atv,hír tv mindegy…) mert nem kell még görnyednem a monitor előtt hanem fekve vízszintesen elalvás előtt megnézhetem a nagyobb eseményeket.Nyáron nemigazán van
    időm erre, inkább télen.
    Hu, emlékszem mikor februárban kitört az ukrán háború de nagy élmény volt nézni a híreket.Akkor a híradások a műsoridő felében ezzel foglalkoztak hetekig. Igazi élmény volt percről percre követni amikor mondta hogy megindult az orosz front.
    Filmeket nézni ilyenkor, ááá a fenéket , a híradó előtt ültünk és izgalommal néztük hogy na most ebből mi lesz elvégre nem minden évben történik ilyen 😀 Még mindig jobb ilyeneket nézni mint piálni, cigizni vagy hogy telezabálja magát az ember.

    Na most meg itt van ez a hírek: Bármelyik pillanatban felrobbanhat a zaporizzsjai atomerőmű:
    #https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/b%C3%A1rmelyik-pillanatban-felrobbanhat-a-zaporizzsjai-atomer%C5%91m%C5%B1-k%C3%B6z%C3%B6lte-az-ukr%C3%A1n-h%C3%ADrszerz%C3%A9s-vezet%C5%91je/ar-AA1d1538?ocid=msedgntp&cvid=35b9a58fa2f54c4696b845d15f4a3ff6&ei=10

    Persze már párszor eljátszották hogy na majd most és most felrobban de mindenesetre izgalmas mert mivan ha egyszer tényleg igaz lesz és felrobbantják, esetleg elszállna mind a 6 blokk 😀
    Esetleg lehet nem is az oroszok robbantják fel hanem az ukránok minden mindegy alapon .Ha már nincs atombombájuk felrobbantható atomerőművük még van. Azért 6 elszálló blokk csak tudna egy kis kárt okozni a
    világban 😀 Persze ez csak egy kis esélyű forgatókönyv, de ilyen mainstream cikkek kapcsán gyakran eszébe jut az embernek ez meg az.

  12. Re:12 Andrew
    A zaporizzsjai 6db blokk csak és kizárólag akkor robbanhat fel, ha az ukránok(angolszászok) felrobbantják. Üzemből ki van véve már hónapok óta, csak a remanens hő dolgozik benne, hónapokra elég az üzemi tó hűtése, ergo műszaki hiba miatt ez nem következhet be.
    Persze aki azt is elhiszi(nem rád gondolok), hogy az oroszok által elfoglalt erőművet saját maguk lövik, annak tök mindegy, és „logikus” az is, hogy maguk robbantanák fel az oroszok az erőművet…
    Oroszok a zaporizzsjai 6db blokkal a rendezés utáni oroszokhoz csatolt ukrán területek energia ellátást akarják megoldani. Semmi értelme több mrd dollár értékű erőművet felrobbantani, főleg úgy hogy ezt Szovjetúnió idejében építették, ergo „orosznak” tekinthető a mai Oroszország szempontjából nézve.

    Már pedzegetik, ha nukleáris szennyezés érné el a NATO tagokat, akkor életbe lépne az 5. cikkely. Lószart mama, hogy a klasszikusokat idézzem. Ennyire ne nézzék már madárnak az átlagpolgárt…

  13. 4.Manga
    Senki normális, logikusan gondolkodó ember nem érti a kezdetektől fogva fölöttébb furcsa ukrán cécót, mert hadjáratnak nem nevezném.
    Lehetséges, hogy nem is kell annyit agyalni, talán még az is lehetséges, hogy senki nem játszik isten tudja, milyen titokzatos, agyafúrt kulisszmögötti játékokat, hanem egyszerüen az egész egy katyvasz!
    Egy borzalmas, értelmetlen kapkodás, tervezetlenség, az ostobaság tobzódása, ahol a résztvevők is csak hülyén sodródnak az eseményekkel.

  14. 14. balint

    Jól írtad!
    KAOSZ az egész!
    Annyira káosz, hogy még a tősgyökeres konteosok se tudnak egy épkézláb konteot felállítani! 🙂

  15. 15,moda
    Ugy van, ahogy mondod, nincs semmi konteó, csak a hadtörténelem „hadjáratnak” csúfolt legostobább eseménye. Ahogy nálatok mondják, oszolni, emberek, nincs itt semmi látnivaló.
    Megrázó csak belegondolni, kik is vezetik manapság a világot, és bizony, Putyin sem kivétel.Egyik hülyébb, mint a másik.

  16. 16 – bálint:
    Már oly sokszor idézem: „Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity” Szabadon: Ha valamit megmagyaráz a hülyeség, ne keresd mögötte a gonoszságot.

  17. Nincs itt semiféle káosz meg konteó.
    Régi bizánci trükk, már az ősmagyarok is alkalmazták. Jó kis teszt volt. Az oroszok határain kivül mindenki azt próbálja bizonygatni, hogy Putyin meggyengült, valójában soha nem volt ennyire erős mint most. A vén trotty Prigozsin a fehéroroszoknál meg előretolt haderővé válik, sőt egy még erősebb zsoldos hadsereget épít. Putykó nagy játékos. Mindenhol ott vannak a beépített emberei. Akinek engedik, hogy hőzöngjön, meg verje az asztalt, az mindig gyanús Az ukránok nem szopták be, ki sem mertek bújni az állásaikból 🙂

  18. 18. László
    „A vén trotty Prigozsin a fehéroroszoknál meg előretolt haderővé válik, sőt egy még erősebb zsoldos hadsereget épít. ”
    Ez akkor lenne lehetséges, hogyha mondjuk beérkezne a már 1 éve igért észak-koreai 50000 katona és újra megtámadnák Kijevet. Viszont lehet, hogy csak azért vannak FO-ban, hogyha lázadás történne ott Lukashenko ellen, akkor legyen egy hű erő mellette.

  19. 20 – Ábel

    Ejtették a Prigozsin elleni vádakat a fegyveres zavargások ügyében – közölte az FSZB.
    Nekem meg úgy tűnik, hogy a BBC az tényleg a BBC…

  20. 21 Szombat este azt írták, ejtették a vádakat, aztán ma azt olvasom, hogy mégis folyik eljárás. Majd meglátjuk.

  21. 18 – László

    Itt nem csak a régi bizánci trükkről van szó. Alapos tervezés és helyzetfelismerés, taktika, de legfőképpen stratégia, még a szokásos dzsúdós alapszabály is alkalmazva volt – az ellenfél energiájának felhasználása saját maga ellen. És még sok minden más is.

    Ezen lehet elgondolkodni, például:

    – tervezett ukrán ellentámadás
    – nagy NATO légi hadgyakorlat folyamatban
    – puccs Oroszországban

    Mindez egy időben.

    Mit jelentett volna ez, ha összejön? Valószínűleg az orosz frontvonalak összeomlását délen, ezt kár is tovább ragozni. Sok egyéb rosszat és nehézséget is Oroszországnak és Oroszországban, végsemmisülést még nem biztos így sem.
    A NATO hadgyakorlat hirtelen élesítését is jelenthette volna akár, például reguláris NATO csapatok hivatalos megjelenését Ukrajnában, a „helyzet biztosítása” érdekében.

    No, akkor volt puccs vagy színjáték volt ez az egész?

    Volt egy „puccs”, amellyel megelőzték az igazi, készülő puccsot. Nem kizárt, hogy csak órákkal. De nem véletlenül, teljesen nyilvánvalóan létezett ez a forgatókönyv. Az orosz titkosszolgálatok és a felderítés és a legfelsőbb politikai és katonai vezetők egy relatíve szűk, de kritikus része mindenről tudott. Messze nem mindenki; akik az árulásra készültek, azokat Prigozsin akciója meglepte és megijesztette, a belső ellenségnek jóval hamarabb leesett a tantusz, Nyugaton csak kicsit később fogták fel, hogy valami kisiklott útközben, ők még reménykedtek (wishful thinking). Nem az a puccs történt meg végül, amire a Nyugat annyira és olyan rég óta készült! A wagneresek szabadon kószálhattak az M-4-es autópályán; aki képben volt az tudta illetve parancsba kapta, az aki nem, hogy „hadd menjenek!”.

    Ez nagyon sok mindent megmagyaráz. Egyébként vannak olyan hírek, ezt szerintem soha nem tudja meg senki, hogy valósak-e vagy nem, de állítólag Prigozsin 6,2 milliárd dollárt tett zsebre, amit az amcsik küldtek neki és „haverjainak”, akiknek egy részét a pénznek át kellett volna adnia. Csakhogy ez nem történt meg. Prigozsin, akinek van priusza is, anno hot-dogot árult Szentpéterváron, mielőtt valahogy egy étteremlánc tulajdonosa lett, utána meg valahogy magánhadserege lett, valamiért meggondolta magát. 🙂
    Jó lesz az a lóvé az új fehérorosz bázisokra…. Ha persze ez igaz.

    Hosszú a lista, amin fel lehetne sorolni, hogy mi minden jött jól így az oroszoknak. Az „ötödik hadoszlop” gyengülése talán a legfontosabb mind közül.

    Szerintem, ami most következni fog: az ukránok még egyszer megpróbálnak majd valami tapintható eredményt elérni katonai eszközökkel a déli fronton. Utána pedig egyre sűrűbben lesz emlegetve a „béketárgyalás” szó Washingtonból, Brüsszelből, Párizsból… s a legvégén Kijevből is. Majd meglátjuk, ez csak egy tipp.

  22. 23. Zsolt
    Nagyon érdekes megközelítés amit írtál. Azt mondom, hogy nagy valószínűséggel akár így is lehetett. Ismerve az USA dolláros diplomatatáska műveleteit, amivel többek között a Tálib vezetők jóindulatát is megvette (na meg a világ számos más helyén is alkalmazta), simán el tudom gondolni, hogy Prigozsint is meg próbálták venni, aztán az jól átcseszte őket. Ha így volt, merész volt, az USA nagyon berághatott, innentől már nem biztos az ő élet sem (azért a cica sem szereti ha átcseszik, nem csak az orosz).
    Azért az a 6.5 milliárd elég sok pénz, még ha az USA-nak számítási hiba is. Az orosznak pedig jól jön az máshová.
    Ami biztos, hogy az események alatt a nyugat nem nagyon reagált semmire. Mintha várt volna valami fontos eseményre, ami aztán nem jött össze. Nagy volt a csend. Aztán a csalódottságot tükröző nyilatkozat dömping. Tény, hogy fennállhat az az eset is, hogy – még ha nem is ők szervezték – azt remélték, hogy na végre beérett a szankció, kitört a Putyint elseprő belső lázadás.
    Bárhogy is volt, Putyin kiugratta a nyulakat a bokorból. A sok, nyugat által beépített ember megy most a levesbe, vagy nagyon meg lesz figyelve, úgy, hogy lépni sem mer, vagy ha igen bukik, vagy dezinformáció része lesz. Ha igaz ez, akkor ez is jó húzás volt.
    Ezek után le merem fogadni, hogy nagyon meg vannak zavarodva a kinti eseménycsinálók. Főleg annak tükrében, hogy a júliusi NATO dzsámborira komoly eredményt akartak felmutatni (valószínű, hogy a Putyin buktatás lett volna az). Most meg ott fognak ülni az asztalnál és nem fognak tudni miről nyilatkozatot kiadni. Sem Putyin bukta, sem ukrán győzelem/előretörés.
    És abban is igazad van, hogy nyugat el kezd béketárgyalásozni, ti. Amerikában és Európában is választások lesznek. Erre mondtam én korábban, hogy ha őszig az ukránok nem érnek el komolyabb eredményeket, be fogják fagyasztani a balhét. Már ha az orosz is belemegy. Mert az is megeshet, hogy úgy látja, hogy egy komoly ellencsapással nagy kárt tehet a jelenleg regnáló neoliberális, -marxista politikusi gittegyletben. Szóval,ez a béketárgyalunk, nem csak rajtuk múlik. Nekik az lenne a legjobb, ha az ukrán előretörne és „felszabadítaná” az orosz ajkúak lakta területeket és akár orosz terület is megtámadna. Akkor tudnák eladni a választóiknak, hogy lám mellett az eredménye a lemondásuknak. De így, hogy még akár évekig is eltarthat a háború, nehéz lesz eladniuk a háborús portékát. Habár amennyire le vannak szedálva a nyugati népek a FOS média által, talán azt is szívesen vennék, ha az ukránok a hátukra tennék a golyószórókat és onnan lőnének.

  23. Azért nehéz elhinni, hogy Putyin hatalma valamit is gyengült volna.
    Aláírt egy rendeletet, hogy bárkit letartózhatnak 30 napra bírói döntés nélkül ha fenyegetést jelent az ország számára. Vagy talpig felfegyverzik az Orosz Nemzeti Gárdát, nehézfegyvereket és harckocsikat kap.
    Kb. mint a a 9/11 események utáni hazafias törvény.

  24. #https://www.youtube.com/watch?v=oOgki_XWh5U

  25. Prigogine nem független figura, mögötte egyenruhás emberek vannak – Danilov (ukrinform.ua)

    Prigogine nem független figura, mögötte egyenruhás emberek vannak – Danilov
    27.06.2023 20:00
    A PMC „Wagner” vezetője, Jevgenyij Prigozsin nem független figura, mögötte egyenruhás emberek, akik az Orosz Föderáció vezetésének megváltoztatására törekszenek.
    Az Ukrinform szerint Olekszij Danilov, az NSDC ukrán titkára ezt a „United News” országos telethon adásában mondta, kommentálva Prigozsin Moszkva elleni kampányát.
    „Nem tudok egyetérteni azzal, hogy ez egy előadás volt, ez egy igazi harc volt, mert az a helyzet, amikor az egész világ látta, hogy Putyin nem az ország vezetője, mindenki, mint a patkányok, elmenekült Moszkvából, sürgősen elmenekült, amint érthetetlen események kezdődtek, amelyeket nem tudtak befolyásolni, és Oroszország számára ez hatalmas következményekkel jár. Először is azt akarom mondani, hogy maga Prigogine nem független figura, mögötte egyenruhás emberek, és ez ma teljesen érthető, nem a saját vágya volt, hogy valahova menjen, egyértelműen ellenőrzés alatt áll. De ha korábban Putyin irányítása alatt állt, ma Putyin már elvesztette ezt az irányítást, viszonylag közös, viszonylag egy csoportban van más személyekkel, akiknek ma célja az Orosz Föderáció vezetésének leváltása” – mondta Danilov.
    Danilov szerint az orosz politikai elit egyes képviselői megértik, hogy Oroszország nem képes megnyerni az Ukrajnával folytatott háborút, és előkészítenek egy bizonyos talajt, hogy elmozduljanak ebből a helyzetből.
    Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e az oroszországi puccs „második szezonja”, az NSDC titkára azt mondta: „Több mint egy szezon lesz, nem olyan gyorsan, mint szeretnénk, de a folyamat megkezdődött, és tegnap folytatódott. A Kreml patkányának (Vlagyimir Putyin – a szerk.) tegnapi beszéde egy olyan nyilatkozattal, amelynek „Oroszország jövőjét” kellett volna felvázolnia, annyira furcsa volt – köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik orosz tiszteket öltek meg. Ez túlmutat minden megértésen.”
    Danilov hozzátette, hogy Prigozsin kampányának biztosan lesznek következményei.
    „Lesznek következmények. Az egész világ látta, hogy Oroszország, mint ilyen uralt ország, nem létezik, nagyon veszélyes terület, és továbbra is figyelni fogjuk. Nem tudom megmondani, hogy most kimennek-e és leveszik-e a maszkjukat, aggódnak-e Putyin eltávolítása miatt, de az a tény, hogy olyan emberek, akik közvetlenül részt vettek ebben, a Kremlben vannak, érthető” – mondta Danilov, hozzátéve, hogy ez egy merész különleges művelet Putyin lejáratására.
    A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint bizonyos okai vannak annak, hogy a wagneriták nem érték el Moszkvát 200 km-re.
    „A tény az, hogy Oroszországnak nukleáris fegyverei vannak, ez egy nagyon érv, amelyet folyamatosan zsarolási eszközként használ. Még nem tudjuk, milyen tárgyalások folytak, és ki adta az utasításokat, de biztosan állíthatom, hogy ez nem Prigozsin döntése, hogy leállítja ezt a moszkvai menetelést. Ez teljesen más emberek döntése” – mondta Danilov, hozzátéve, hogy később ismertté válik.
    Olvassa el még: Az Egyesült Államok titokban tartotta a hírszerzési információkat Prigozsinterveiről és a legtöbb szövetséges előtt – CNN
    Azt is mondta, hogy Putyin biztonságát jelentősen megerősítették, és még az Orosz Biztonsági Tanács tagjainak jelenlétében is olyan biztonság van a teremben, ami még soha nem történt meg.
    Amint arról az Ukrinform beszámolt, a PMC „Wagner” vezetője, Jevgenyij Prigozsin június 23-án demarsot jelentett be az orosz katonai vezetés, különösen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ellen.
    Alexander Lukashenko tárgyalásokat folytatott Prigozsinnal, majd azt mondta, hogy a csoport harcosai visszatérnek a táborokba. Kedden Lukasenko megerősítette Prigozsin érkezését Fehéroroszországba.
    Andrzej Duda lengyel elnök úgy véli, hogy a PMC Wagner és vezetője, Jevgenyij Prigozsin Belaruszba költözése „nagyon negatív jel”.

  26. Horvát közép jobboldali /kormánypárti/ sajtóból forditóval:
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/general-armagedon-je-nestao-15350028
    A TISZTOGATÁS MOSZKVÁBAN
    Armageddon tábornok eltűnt!
    Szergej Szurovikin felszólította Prigozsint, hogy hagyjon fel a lázadással, de azóta nem látták, és a feltételezések szerint kihallgatásokon esett át.
    Írja:T. S.Közzétéve: 28. június 2023. 16:30
    Szergej Szurovikin orosz tábornokot, az ukrajnai orosz katonai műveletek helyettes parancsnokát, aki állítólag tudott a Wagner-csoport és főnöke, Jevgenyij Prigozsin felkeléséről, a Wagner-csoport fegyveres felkelésének szombati kitörése óta nem látták, és a felkelés leállítására szólított fel.

    Szergej „Armageddon” Szurovikin egyébként Prigozsinnal való szoros kapcsolatáról ismert. Az év elején eltávolították az ukrajnai műveletek főparancsnoki posztjáról – ezt a vádat Prigozsin bírálta -, de megtartotta befolyását a háborús műveletek végrehajtásában.

    „Nem tudjuk, hol van”
    Oroszország befolyásos háborúpárti Telegram-csatornája, a Ribar azt írta, hogy Szurovikint a nyomozás részeként vették őrizetbe, azaz kihallgatták. „Szurovikint szombat óta nem látták – nem tudni biztosan, hol van Armageddon tábornok. Van egy verzió, amit kihallgatnak” – idézte a csatornát a Sky News.

    Az amerikai hírszerzés korábban azt mondta, hogy Szurovikin tudott Prigozsin terveiről, hogy fellázadjon az orosz katonai vezetés ellen, a New York Times szerint.
    „Tegnap azt mondtuk, hogy szemmel kell tartani, mert elég nehéz időszakon kell átesnie” – mondta Michael Clarke, a Sky News védelmi és biztonsági elemzője.

    „Nagyon érdekes lesz, hogy mi fog történni ezzel az emberrel. Nem jelent meg azóta, hogy szombaton nyilatkozatot tett, amelyben felszólította Wagner embereit, hogy térjenek vissza az egységekhez, és viselkedjenek tisztességesen” – tette hozzá.

    „Armageddon tábornok”, ahogy az orosz média nevezte, állítólag tudta, hogy a hírhedt zsoldosok vezetője lázadást tervez Moszkva katonai vezetése ellen, jelentette a New York Times kedden.

    Nyt: Lehetséges, hogy mások is támogatták Prigožinát
    A New York Times idézte a Prigozsin-felkeléssel kapcsolatos amerikai hírszerzést ismerő amerikai tisztviselőket, és azt mondta, hogy a tisztviselők „megpróbálják kideríteni, hogy Szurovikin, Oroszország korábbi ukrajnai főparancsnoka segített-e Prigozsin múlt hétvégi akcióinak megtervezésében”.

    Prigozsin kedden száműzetésbe repült Fehéroroszországba egy olyan megállapodás értelmében, amely véget vetett harcosai rövid felkelésének a hétvégén, miközben Vlagyimir Putyin elnök dicsérte fegyveres erőit, amiért szerinte megakadályozzák a polgárháborút.

    A New York Times arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők szerint arra utaló jelek is vannak, hogy más orosz tábornokok is támogathatták Prigozsint. A Pentagon eddig nem válaszolt a Reuters megkeresésére. A Kreml és az orosz védelmi minisztérium szintén nem válaszolt a Reuters megkeresésére.
    Szurovikint tavaly októberben nevezték ki az ukrajnai hadműveletek élére, de januárban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az ukrajnai hadjárat felügyeletére, Szurovikin pedig helyettese lett.

    A lázadás kirobbantása előtt Prigozsin hónapokig dühöngött Sojgu és Geraszimov ellen, azzal vádolva őket, hogy nem viselnek háborút, és nem kapnak katonai támogatást Wagner harcosainak, különösen azért, mert állítólag nem elegendő lőszert szállítottak erőinek.

    Peszkov: „Pletyka”
    Szurovikin felszólította a Wagner-csoportot, hogy hagyjanak fel a katonai vezetés elleni lázadással, és térjenek vissza bázisaikra röviddel azelőtt, hogy Prigozsin vezette harcosait az általa „igazságért folytatott menetelésre” Moszkva felé.

    A New York Times riportjával kapcsolatos újságírói kérdésre kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője válaszolt. „Most sok spekuláció, pletyka és így tovább lesz az események körül. Azt hiszem, ez egy ilyen példa” – mondta Peszkov a The Guardian szerint.

  27. 29. Yoda

    Inkább zsaluzsnijért aggódj. …

  28. 32.Manga
    Köszönöm válaszodat és kellemes, tartalmas nyaralást kivánok Neked.

  29. 14. Bálint

    Ezt mindenféle ellenvetés nélkül el is fogadnám, ha előtte fél éven belül nem lett volna a belarusz és a kazahsztáni katonai akció, valamint nem tartott volna még mindig Szíriában Aszad „megmentése” is.
    Ez olyan, mintha három melót profin csinálnék, majd belefogok közben úgy a negyedikbe, hogy totál felrúgok minden addigi szakmai szabályt és irányelvet és ráadásként full eszetlenül örvényeket kavarok mindenhol mindenkinek.
    Mindezt véletlenül és szándék nélkül.

    Elmondom röviden, hogy szerintem mi történt és ezzel zárom a további okoskodásokat, senki se sértődjön meg, ha nem válaszolok további ötletekre és kérdésekre, nem személyes.

    Szerintem az orosz elit és az orosz vezérkar egy jelentős részének tele volt a töke Putyinnal és a szűk körével, Prigozsint tolták előre és lehet, hogy ez egy ócska színházi showműsor volt, de ezt nem Putyin szervezte, hanem Putyinnak szervezték.
    Hívjuk utolsó figyelmeztetésnek.
    Ezért nem volt érdemi ellenállás és beavatkozás a hadsereg részéről és ezért ment a villámgyors száguldás Moszkva felé minimális erőkkel is, majd reggel még tűzparancs érkezett a Kremlből, de délutánra megjött a full amnesztia.

    Látszólag Putyin adott amnesztiát Prigozsinnak, de szerintem a valóság pont fordított: Putyin kapott a háttérből ultimátumot és mivel Prigozsin mögé komoly erők álltak be, így kapitulált, de a látszatra adtak, hogy a társadalom és a világ lenyugodjon, kézben van a Birodalom.
    Ja, csak már nem biztos, hogy Putyin kezében.

    Ezért óvatos a Nyugat is és ezért volt nagy csönd Kijevben is azon a napon – ha ezt a Nyugat szervezte volna, akkor az ukrán erőknek meg kellett volna indulniuk több fronton is, miközben Prigozsin harcol az orosz hadsereggel.

    A pecaengedély a mai napon ki lett váltva, övvizsga megvan, így a nyár további részében sajnos az élet más területére fogok koncentrálni, magyarul a kiskert rendezése, a lakás újrabútorozása, némi meló egy kis pénzért és pihi némi horgászattal – kábé ezt tervezem, jó messzire elkerülve mindent, ami ezen kívül van.
    A NATO és Putyin meg bekaphatja, remélem nem sz@rnak bele a további nyaramba.

    OFF

  30. 33. MangaMonguz

    Érdekes megközelítés amit írtál.
    Ez is simán igaz lehet, ahogy több másik verzió.
    Hogy mi az igaz, azt talán soha nem tudjuk meg (igaz a Jelcini parlament lövetés mögötti mozgató rugókra is fény derült, jó 30 évvel később).
    A nyarad miatt ne aggódj. Az idei és a jövő nyár is 99%, hogy nyugis lesz. A többi attól függ, hogy miként alakulnak az EU és USA választások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük