2023-06-10 nap bejegyzései

(4219) Robert F. Kennedy Jr.

Tibor bá’ fordítása online

Robert F. Kennedy Jr.: A juhászkutya és a liberális fantázia

Írta: Margaret Kimberley
(sz:1933.02.11.)

2015-ben a Black Agenda Report társalapítója, Bruce Dixon kitalálta a „juhászkutya” kifejezést, hogy leírja azt a szerepet, amelyet Bernie Sanders fog játszani a 2016-os elnökválasztási kampányban.Dixon előrelátóan azt mondta: „Bernie feladata, hogy felmelegítse a tömeget Hillary számára, aktivista energiákat és az elégedetlen baloldalt terelje még egyszer vissza a demokrata szövetségbe.Bernie célja, hogy lekösse az aktivisták energiáit és erőforrásait 2016 nyaráig, amikor az egyetlen lehetséges választás a szokásos két rossz közül a kisebbik rossz lesz.”A szó elhangzott, és azóta joggal merül fel a kérdés, hogy egy adott demokratikus kihívó komolyan gondolja-e a jelölést, vagy csupán egy juhászkutya, aki visszatereli a támogatókat pártja oligarchiáinak a kezébe.

Ez a kérdés ismét felmerül most, hogy Robert F. Kennedy, Jr. bejelentette elnökválasztási kampányát.Kennedynek nyilvánvalóan megvan névének előnye, és nem fél attól, hogy  hivatkozzanak „nagybátyjára” és „apjára”. Mégis vonzó a baloldaliak számára a pártban, mert hajlandó elfoglalni a bevett ortodoxiával szemben álló pozíciókat.Kötelezően hivatkozik Oroszország által elkövetett Ukrajna „brutális inváziójára”, de rámutat arra is, amit a Demokrata Pártban senki sem mondja, hogy a háborút az Egyesült Államok akciói váltották ki, és az ukrán kormánynak juttatott dollár milliárdokat pénzmosási műveletnek nevezi a katonai ipari komplexum számára.

De Kennedy is visszalép a sorba, ha nyomást gyakorolnak rá.Elmondta, hogy a CIA meggyilkolta John F. Kennedy nagybátyját, és úgy véli, hogy a világ számos CIA-beavatkozása olyan gyakorlat, amelynek elnökként véget vetne, de ha bírálat éri, visszakozik, és hazugságot csinál kijelentéseiből.„A CIA-nál dolgozó emberek többsége jó, hazafias ember, aki elkötelezett a küldetése és a törvény iránt.A saját menyem helyszíni ügynök volt, és a legbátrabb emberek közé tartozik, akiket ismertem.”

Biztosan megkapta a cionista üzenetet Izraelről.Kennedy méltatta Roger Waters zenészt az ukrajnai háborúval szembeni ellenállásáért, de aztán törölte kommentjét a Twitteren, mert Waters is ellenzi az izraeli apartheidet.Jó esetben értelmetlen fecsegést adott hozzá a „palesztin nép törekvéseiről”. Miután leszólták, amikor fedezékbe futott, törölte az első megjegyzését.

Van egy másik probléma is azon kívül, hogy Kennedy hajlandó hátrálni, amikor kritizálják amiatt, hogy elfoglalta azokat a pozíciókat, amelyek ellen állítása szerint indul. Vajon a támogatói olyanok lesznek, mint azok, akik Jesse Jacksonnak, Dennis Kucinichnek vagy Bernie Sandersnek dolgoztak, akik csak azért hittek a jelöltjükben, mert közölték velük, hogy Mondale-t vagy Dukakit, Kerryt, Clintont vagy Bident kell támogatniuk? Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi értelme van újra felkapaszkodni, amikor a történelem határozottan jelzi, hogy mi lesz ennek a hadjáratnak a vége?

Sok Kennedy-támogató szelektív amnéziája egy másik problémát jelez azzal kapcsolatban, hogy mi vált be a baloldali politikába ebben az országban. Az itt élő embereket olyan alaposan megtanították a választási politika értékére, hogy azt hiszik, ez az egyetlen módja annak, hogy olyan változásokat érjenek el, amelyeket látni szeretnének. A végeredmény a megváltó keresése, az a hit, hogy ki tudunk szavazni abból a helyzetből, amelyet a duopólium mindkét szárnyát irányító oligarchia teremtett. Megnyugtató a gondolat, hogy a megfelelő elnök véget vetne a kapitalista kizsákmányolásnak és az imperializmusnak, de egy ilyen hiedelem, bár érthető, nem állja meg a helyét.

A katonai ipari komplexum hirtelen eltűnne, ha Kennedy lenne az elnök? Vajon a demokraták és republikánusok, akiket a big olaj, a big gyógyszergyártás, a big mezőgazdaság, a big egészségügy és más hatalmas érdekek megvásárolnak, hirtelen ledobják magukról a béklyókat, amit boldogan elfogadtak? Megengedik-e a pártfogóik, hogy ezt megtegyék, ha hajlandóak lennének rá? Mindezekre a kérdésekre a válasz határozott: „Nem”. Mindkét pártot kapitalisták irányítják, akik nem azért fáradoztak sokat, hogy elveszítsék tartásukat a rendszerben, hogy feladják az egészet, mert egyes demokraták nem tudják felhagyni a vágyálmaikat.

Robert F. Kennedy Jr. olyan álláspontokat foglal el, amelyeket meg kell hallgatni. Jó, hogy egy elnökjelölt ellenzi az Egyesült Államok beavatkozásait világszerte, és vállalja, hogy véget vet az állam és a big technológia által alkalmazott cenzúrának. De nincs megváltás, csak a baloldal mozgósításának kemény munkája. Kennedy a „békés forradalom” szükségességéről beszél. Nem világos, hogy a forradalmak lehetnek-e békések, de az biztos, hogy nem az Egyesült Államok elnöki politikájából származnak.

A kérdés ugyanaz, mert nem változik négyévente. Hogyan mozgósítsunk olyan érdekek ellen, amelyek nem enyhülnek, és amelyek imperatívuszai ellentétesek az emberi szükségletekkel? Nem érdekli őket, ha a baloldaliak azt akarják hinni, hogy Robert F. Kennedy, Jr. megnyerheti a Demokrata Párt jelölését, és elnökké válhat.

margaret.kimberley(kukac)blackagendareport.com.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________