2023-06-16 nap bejegyzései

(4224) Vlagyimir Zelenszkij

Tibor bá’ fordítása online

Zelenszkij, (aki  megmaradt) Ukrajna elnökeként sok „nagyszerű” dolgot ért el. Íme, a főbb eredményei, különösebb sorrend nélkül:

  • Az ellenségeskedések befejezésének ígéretével megválasztott, majd a keleti konfliktus azonnali eszkalálódásával alaposan kompromittálta azt, ami az ukrán demokráciából megmaradt.Tovább rombolta Ukrajna polgári berendezését azzal, hogy egy kormányzati csatorna kivételével minden közmédiát,minden ellenzéki és orosz hírforrást betiltott, és gyakorlatilag totalitárius diktatúrát hozott létre.
  • A ma már Oroszországhoz tartozó Donyeck és Luganszk térségében élő civilek könyörtelen ágyúzásával, majd 2022 tavaszán népirtással fenyegetőzve alapos okot adott Oroszországnak a Különleges Katonai Művelet elindítására, civil életek megmentése végett.Ezzel négy igen értékes tartományra (Donyec, Lugansk, Zaporozhye és Herson) segítette az orosz terület kiterjesztését, és előkészítette többek között Nikolaev, Odessza, Harkov és Kijev régiók esetleges megszállását.
  • 150 milliárd dollárnyi külföldi segélyt elherdált (nagy részét egyszerűen ellopta), hatalmas mennyiségű katonai felszerelést és lőszert „használt” el úgy, hogy nem volt mit felmutatnia, és 350 ezer ukrán katonát ölt meg, valószínűleg kétszer annyi sebesülés mellett.
  • Hazája lakossága csaknem felére csökkent, egy része Oroszországba költözött, orosz állampolgárok lettek, és produktívan beilleszkedtek az orosz társadalomba, míg a többi az Európai Unióba került, jelentős terhet róva az uniós országok jóléti költségvetésére.
  • Azáltal, hogy ukrán csapatokat utasított iskolák, óvodák, kórházak és lakóépületek ágyúzására az általánosan elismert orosz régiókban, például Belgorodban, és dróntámadásokat indított közvetlenül a Kreml ellen, kormányát terrorista szervezetté téve, kizárt minden lehetőséget arra, hogy Oroszországot arra kényszerítse,  olyan béketárgyalásra, amely nem ukrán érdek.
  • Bebizonyosodott az orosz fegyverek és haditechnika felsőbbrendűségét a NATO fegyverekkel szemben. Legutóbb az Egyesült Államok által biztosított Patriot rakétaütegek egyikének Oroszország által történő megsemmisítése erre a bizonyíték.Szinte minden olyan felszerelés, amelyet a Nyugat az ukránoknak tudott biztosítani, alacsonyabb szintű az orosz megfelelőjénél.
  • Az orosz hadseregnek bőséges lehetőség adódott, hogy tökéletesítse technikáit a NATO-erők legyőzésére, a drónhadviselés új területeire való bemerészkedésre és a geostacionárius műholdakról történő harctéri megfigyelésre.Ez kétségtelenül nagyon hasznos lesz mind a NATO-val szembeni fellépésben, mind pedig a jövőbeni fegyvereladások fellendítésében azon nem nyugati országok számára, amelyek meg akarnak szabadulni a nyugati elnyomástól és beavatkozástól.
  • Zelenszkij az USA-tól kapott fegyverek egy részét eladta mexikói drogkartelleknek, így az amerikai tisztviselőknek nem maradt más választásuk, mint becsukni a szemüket, és úgy tenni, mintha ez nem történt volna meg.Talán kénytelenek lesznek másfelé is nézni, mivel ezek a kartellek ezeket a fegyvereket használják fel arra, hogy egyre több amerikai várost és települést elfoglaljanak.
  • Példát mutatott más orosz zsidóknak, akik balszerencséjük miatt inkább Ukrajnában kötöttek ki, mint Oroszországban azzal, hogy szüleit Izrael egyik előkelő negyedébe telepítette át.De a feleségét maga mellett tartotta, ahol jó munkát végzett az ukrán lakosság demoralizálásával, mivel egyetlen európai bevásárlásra több pénzt pazarolt el, mint amennyit az ukránok többsége több életen át látott, és mindezt az amerikai adófizetők pénzéből.Keményen dolgozott azon is, hogy a nyugati tisztségviselőket rávegye, hogy nevetséges meséket ismételjenek el, például az orosz csapatok viagráját, hogy jobban meg tudják erőszakolni az ukrán nőket.
  • Zelenszkij néha óvatlan;Például rajtakapták, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (volt KGB) munkatársait nevezte ki az ukrán védelmi szervezeten belüli kényes posztokra, bár nem világos, hogy az ukrán igazságszolgáltatásból ami megmaradt képes lesz-e vádat emelni ellene.
  • Egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t egy zugzwangba helyezte.Ez egy sakk kifejezés olyan helyzetekre, amikor a játékos több lépés közül választhat, amelyek mindegyike vereséghez vezet.Az USA és a NATO vagy folytathatja Ukrajna támogatását, vagy abbahagyhatja Ukrajna támogatását;mindkét esetben veszíteni fognak.
  • Talán a legnagyobb teljesítménye az volt, hogy segített Oroszországnak elfordulni ellenséges nyugati szomszédaitól, valamint Ázsia, Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika baráti országai felé, megszakította a Nyugathoz fűződő gazdasági, pénzügyi és kulturális kapcsolatait, és megszabadult nyugati hatásoktól. Megingathatatlan támogatása az ukrán náciknak, akiknek emblémái, jelvényei és jelszavai a náci Németországot idézik, és hőseik a náci kollaboránsok, valamint a nyugattól kapott pazar támogatás, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy szemet hunynak fasiszta hajlamuk előtt. Tekintettel az oroszokra, a Nyugat mint egzisztenciális ellenségük: egy fasiszta, rasszista entitás, amely elhatározta, hogy elpusztítja Oroszországot, de túl gyenge és gyáva ahhoz, hogy ezt a feladatot maguk végezzék el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________