2023-06-12 nap bejegyzései

(4221) Flavanolok

Tibor bá’ fordítása online

A flavanolok javítják a memóriát és a szív egészségét – íme, milyen ételeket érdemes fogyasztani, hogy elérje ezeket az előnyöket

 

(sz: 1933.02.11.)

Rengeteg jó okunk van arra, hogy minden nap elegendő gyümölcsöt és zöldséget együnk. A gyümölcsök és zöldségek nemcsak sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekre szervezetünknek a legjobb működéséhez szüksége van, hanem egészségesen tartják a bélrendszerünket, és még az egészséges testsúly megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.

Egyes növényi élelmiszerek azonban előnyösebbek lehetnek az egészségre, mint mások, köszönhetően a flavanoloknak nevezett vegyületcsoportnak.

Például egy nemrégiben elvégzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik magas flavanolban gazdag ételeket fogyasztanak, jobb memóriával rendelkezhetnek, mint azok, akiknek kevés a bevitelük. Egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy az alacsony flavanolt fogyasztó embereknél nagyobb a szívbetegség kockázata. Összességében meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy elegendő mennyiségű flavanol fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár.

Ám bár a kutatások azt mutatják, hogy a flavanoloknak számos egészségügyi előnye van, fontos, hogy a fogyasztók tudják, hogy nem minden flavanolban gazdag élelmiszer tartalmaz ugyanannyi flavanolt – ami azt jelenti, hogy egyesek előnyösebbek az egészségre, mint mások.

Növényi vegyületek

A flavanolok olyan vegyületek csoportja, amelyek számos növényben megtalálhatók – beleértve az almát, a bogyókat, a szilvát és még az olyan italokat is, mint a tea.

A flavanoloknak két fő csoportja van, sok különböző alcsoporttal. Minden növény tartalmazni fogja a flavanolok különböző kombinációit is. Ezeknek a vegyületeknek mindegyike eltérő szerkezettel és különböző hatással van a szervezetre. Ez azt jelenti, hogy nem minden flavanol bír azonos hatással.

Például egy adag áfonya és egy csésze tea ugyanannyi összes flavanolt tartalmazhat – de teljesen más típusú flavanolokból állnak, amelyeknek egészen más egészségügyi hatásai lehetnek.

Ezért a flavanolok egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatához fontos olyan forrást használni, amely különféle típusok széles skáláját tartalmazza. Ezért a kakaóból kivont flavanolok ideális modellek, mivel a flavanolok két fő típusát tartalmazzák. Azt is lehetővé teszi a kutatóknak, hogy kiszámítsák, mely egyéb élelmiszerek előnyösek az alapján, hogy a bennük lévő vegyületek mennyire hasonlítanak a kakaóflavanolokhoz.

Mivel az olyan élelmiszerek, mint a kakaó, a bogyók és a tea sokféle flavanol kombinációját tartalmazzák, jelenleg nem világos, hogy mely egyes vegyületeknek vannak egészségügyi előnyei. Néhány kutatás azonban összekapcsolta a specifikus flavanol epikatechint a jobb érműködéssel. A kakaó és a tea egyaránt tartalmaz epikatechint.

Sok különböző típus

Egy másik tudnivaló, hogy még ha egy élelmiszer flavanolokat is tartalmaz, másokhoz képest kisebb mennyiségben tartalmazhat.

Hogy jobban megértsük, hogyan hat a flavanol bevitel az egészségre, néhány évvel ezelőtt kifejlesztettünk egy tesztet, amely vizelet segítségével méri a flavanol bevitelt. A teszt azon alapul, ahogyan az emberi szervezet feldolgozza a flavanolokat, és megmondja, hogy valaki nagy mennyiségben, kis mennyiségben evett-e vagy egyáltalán nem evett flavanolt.

Ezzel a teszttel kimutattuk, hogy a magas flavanolt fogyasztóknak alacsonyabb volt a vérnyomásuk és jobb a memóriájuk, mint az alacsonyabb bevitelűeknek.

Amikor kifejlesztettük a vizeletvizsgálatot, azt is megvizsgáltuk, hogyan hatnak  a különböző típusú flavanolok és élelmiszerek. Ez lehetővé tette számunkra, hogy megbecsüljük, hogy egy személynek mekkora mennyiségű flavanolban gazdag élelmiszert kell elfogyasztania ahhoz, hogy megközelítőleg 500 mg flavanolokat érjen el naponta – hasonlóan a vizsgálatokban használt mennyiséghez, amely klinikai előnyökkel jár.

A különböző flavanol tartalmú élelmiszerekből szükséges adagok száma napi 500 mg eléréséhez.

Kutatásaink szerint naponta mindössze két és fél csésze zöld tea szükséges az ajánlott 500 mg flavanol beviteléhez. Egy csésze köles (cirok gabona) is biztosíthatja az ajánlott napi mennyiséget.

De ha egyfajta gyümölcsből és zöldségből próbálnád beszerezni a flavanolokat, kutatásunk azt mutatja, hogy mindegyikből nagy mennyiséget kell fogyasztanod az ajánlott érték eléréséhez. Például csaknem 15 csészényi málnát kell elfogyasztanod ahhoz, hogy 500 mg flavanolhoz juss.

Mint ilyen, a legjobb módja annak, hogy naponta elegendő mennyiségű flavanolhoz jussunk, ha különböző gyümölcsök és zöldségek kombinációját fogyasztjuk. Például két alma, egy adag pekándió és egy nagy adag eper elérheti az 500 mg-os célt – vagy egy kölesből és favababból készült saláta.

Azt is fontos megjegyezni, hogy bár a sok tanulmányban használt flavanolokat kakaóból vonták ki, sajnos a csokoládé (még az étcsokoládé is) nagyon szegényes flavanolforrás – annak ellenére, amit egyes címek állítanak. Ez azért van, mert ezek a flavanolok a feldolgozás során elvesznek.

Bár még mindig sok mindent nem tudunk a flavanolokról – például arról, hogy miért van olyan hatásuk, amelyet egészségünk számos aspektusára gyakorolnak –, az általunk végzett kutatásból egyértelműen kiderül, hogy nagy valószínűséggel jótékony hatással vannak a memória és a szív egészségére.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________