2023-06-11 nap bejegyzései

(4220) Orwell 1984

George Orwell 1984

(sz:1933.02.11.)

Eric Arthur Blair – írói nevén George Orwell disztópiája 1949-ben jelent meg 1984 címen. A könyvet 8 évvel később olvastam, amikor még a Rákosi rendszer igen frissen élt bennem. A könyv címe nyilván azt implikálta, hogy 1984-re a Sztálini diktatúra az egész világra ki fog terjedni. Helyette néhány évvel később, 1989-ben a rendszer összeomlott. Az ötvenes évek közepén 1984, mint évszám, idegenen nézett vissza az olvasóra, oly távolinak tűnt ez a két évtizeddel előbbre járó szám. És lám, nem csak elértük, de immáron 40 évvel túl is haladtuk azt. Minden esetre, aki még nem olvasta, az feltétlenül olvassa el a könyvet.

Orwellnek két hét múlva, vagyis június 25-én lesz a 120. születésnapja, de ezen méltatás megjelenésének ennél nagyobb apropót ad az országban bevezetés alatt álló (isten tudja hányadik) diktatúra. A különben baloldali érzelmű Orwellnek halálpontos megfigyelései voltak, és szinte kísérteties, hogyan valósulnak meg sorban, egymás után az egyértelmű ismérvek:

Ha van kedved egy kis ördögi játékra, hasonlítsd össze Orwell doktrínáit azzal, ami Magyarországon megtalálható a múltban és a jelenben is.

Az orwelli Nagy Testvért Magyarországon „népünk bölcs vezére” (Rákosi Mátyás) helyettesített. Napjainkban (még) nincs háromszavas jelzője Orbán Viktornak, de hogy kizárólag neki lehet csak szava az ország vezetésében, az egyértelmű.

Az orwelli Újbedszéd-nek még nincs mai megfelelője, de a gyakorlat már évek óta létezik: „Magyarország jobban teljesít” akkora hazugság, ami bőven befér az „újbeszéd” kategóriájába. Rákosi idejében az újbeszédhez tartozott például hazánk nem rés, hanem erős bástya. Orbán Viktor újbeszéde (valójában hazugságai) megjelenhetett volna Orwellnél is: Magyarország pénzügyi stabilitása világrekord.

Az orwelli világ állandó háború állapotában van. Rákosi a békeharcot vezette. Orbán Viktor pedig folyamatosan harcol, és nem is akárkivel, saját magunkkal, mert ugye Brüsszel egy kicsit mi magunk is vagyunk.

Az orwelli világ jelmondatai: A háború = béke, a szabadság = szolgaság, a tudatlanság = erő.” Ez a kolosszális ellentmondás Orbánnál is megtalálható: „Bizonyos területeken a bevételeket növelni kell. De ez nem megszorítás.” Vagyis az adók növelése nem megszorítás. Akkor mi?

Az orwelli világban senki sem szabad és mindenki tudatlan. Orbán oktatáspolitikai ötletéből kisüt a tendencia: a népet le kell butítani. Az elit a gyermekeit úgyis külföldön taníttatja.

És ahogy Rákosi idejében, most is a népnek legfeljebb viccek gyártására telik.: – Doktor Úr én Orbán Viktortól szeretnék mesterségesen gyereket! – Semmi gond, holnap jöjjön a rendelőmbe! – A nő elmegy, sorra kerül, egyből felül a székbe és szétteszi a lábát. Az orvos letolja a nadrágját és előveszi a szerszámját. Erre a nő felkiált – De doktor Úr, én Orbán Viktortól akarok gyereket! – Nyugodjon meg asszonyom, a tököm tele van Orbán Viktorral!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________