2023-06-22 nap bejegyzései

(4231) Szélsőséges éghajlat

Tibor bá’ fordítása online

CNN

Négy riasztó jel, ami megmutatja, jelenleg milyen szélsőséges az éghajlat

(sz: 1933.02.11.)

Emelkedő hőmérsékletek. Szokatlanul forró óceánok. Rekord magas szén-dioxid-szennyezés a légkörben és rekord alacsony szint az antarktiszi jégben. [A rekord magas CO2 egy újságírói fogás. Folyamatosan emelkedik, ezért minden évben egy újabb rekord]

Még csak 2023 felénél járunk, de már több éghajlati rekord megdőlt. Egyes tudósok riadót fújnak, attól tartva, hogy ez a bolygó vártnál sokkal gyorsabb felmelegedésének lehet a jele.

Egy széles körben megosztott tweeterben Brian McNoldy, a Miami Egyetem Rosenstiel Tengerészeti, Légkör- és Földtudományi Karának tudományos főmunkatársa az óceánok és a levegő hőmérsékletének emelkedését „teljesen őrületnek” nevezte. Hozzátette: „azok, akik rendszeresen nézik ezeket a dolgokat, nem hisznek a szemüknek. Valami nagyon furcsa történik.”

Tudom, hogy mostanában milliók osztják meg a hőmérsékleti anomáliák táblázatait és térképeit, de ennek jó oka van. Az emberek, akik rendszeresen nézik ezt a cuccot, nem hisznek a szemüknek. Valami nagyon furcsa történik.

Mások azt mondták, hogy bár a rekordok riasztóak, nem váratlanok, mert mind a bolygófűtést okozó szennyezés folyamatos növekedése, mind pedig az El Niño természetes éghajlati jelenség ez irányba hat.

A megdöntött rekordok a jele annak, hogy az éghajlatváltozás meghaladja a modellek által előre jelzett mértéket.

A világban már 1,2 Celsius-fokkal melegebb van, mint az iparosodás előtti időkben, és az előrejelzések szerint a következő öt év az eddigi legmelegebb lesz. [mások szerint a valós érték]

Sarktudósként és klímakutatóként régóta mondják, hogy a következő néhány évtizedben folyamatosan melegebb lesz” – állítja Ted Scambos, a Colorado Egyetem glaciológusa. Boulder pedig azt mondta a CNN-nek. „Nem fogunk visszafordulni, amíg nem teszünk valamit ez ügyben.”

A globális hőmérsékleti csúcs

Az idei év az egyik legmelegebb év lesz, a globális adatok szerint a hőmérséklet szokatlanul magasra emelkedik.

Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálatának csütörtökön közzétett elemzése szerint június első harmadában az évnek ebben az időszakában rekord magas hőmérséklet volt. A tudósok megállapították, hogy ez az első alkalom, hogy júniusban a globális levegő hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Világszerte hő rekordok dőlnek meg.

Kanadában, ahol szokatlanul fullasztó hőhullám borítja be az ország nagy részét, a hőmérséklet több rekordot is megdöntött. A hőség hozzájárult a „példátlan” korai erdőtüzekhez, amelyek már az év ezen időszakában átlagosnál körülbelül 15-ször nagyobb területet égetnek el, és veszélyes füstöt küldenek az Egyesült Államokba.

„Riadó megszólalása”: a következő öt évben világ jó úton halad a kritikus felmelegedési küszöb átlépése felé.

Szibériában a hónap elején több, minden idők hő rekordja is megdőlt, amikor a hőmérséklet 38 °C fölé emelkedett. Közép-Amerika egyes részein, valamint Texasban és Louisianában szintén igen magas hőmérséklet várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Puerto Ricóban rendkívüli hőség volt idén júniusban, és a hőmérséklet több mint 49 °C volt.

Délkelet-Ázsia egyes részein az eddigi „legkeményebb hőhullámot” élték meg, míg Kínában a rekordhőmérsékletben állatok és növények pusztultak el, és aggodalmakat váltott ki az élelmezésbiztonsággal kapcsolatban.

„A jelenlegi helyzet bizarr” – mondta Phil Reid, az Ausztrál Meteorológiai Irodától a CNN-nek. „A valaha volt legfurcsább El Niño. Hogyan kell meghatározni vagy deklarálni az El Niño-t, amikor mindenhol meleg van?

Az óceáni hőség elszabadult

Az óceánok rekordszintre melegszenek, és semmi jelét nem mutatják a leállásnak.Az óceánok felszíni hőmérsékletének emelkedése márciusban kezdte megriasztani a tudósokat, amikor elkezdtek mászni, majd áprilisban az egekbe szöktek, és rekordszintet értek el, és a tudósok azon kellett gondolkodniuk, hogy miért.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOCC) szerint a múlt hónap volt a legmelegebb május a világ óceánjaiban.Ez egy évek óta tartó felmelegedés eredménye.2022-ben a világ óceánjai zsinórban negyedik éve döntötték meg a hő rekordokat.

A tudósok aggódnak. Maximiliano Herrera klimatológus, aki szorosan nyomon követi a szélsőséges hőmérsékleteket szerte a világon, azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen hamar bekövetkezik a gyors felmelegedés. „Még az El Niño hivatalos bejelentése előtt a trópusok és az óceánok már nagyon gyors felmelegedést mutatnak” – mondta Herrera a CNN-nek. „Ez várható volt – tette hozzá, De nem ilyen gyorsan.

Az óceán felmelegedése súlyos következményekkel jár, beleértve a korallok kifehéredését, a tengeri élőlények pusztulását és a tengerszint emelkedését.És bár az El Niño rendszerint egy kevésbé aktív atlanti hurrikánszezont nyit meg, a magas óceáni hőmérséklet hozzájárul ahhoz, hogy táplálják őket, és potenciálisan leállítsák, vagy felülmúlják az El Niño tompító hatását.

Rekord alacsony az antarktiszi tengeri jég

Az Antarktisz tengeri jege jelenleg rekord alacsony szinten van az évszaknak megfelelően, és egyes tudósok aggodalommal töltik el, hogy ez újabb jele az éghajlati válság megérkezésének ebben az elszigetelt régióban.

Február végén az antarktiszi tengeri jég elérte a legalacsonyabb kiterjedését az 1970-es évek rekordjai óta, 691 000 négyzetmérföldön.Ez „nem csak „alig rekord” – mondta Scambos akkor a CNN-nek.”Nagyon meredeken csökkenő tendenciát mutat.”

Ahogy az Antarktisz beállt a télbe, és a tengeri jég ismét növekedni kezdett, a vízszintek még mindig rekord alacsony szinten vannak az év ezen időszakában.

A tudósok azon tűnődnek, hogy ez a „vég kezdete”-e

A csökkenés „igazán kivételes és riasztó” – mondta Scambos, kiemelve, hogy az Antarktisz tengeri jég kiterjedése nagyjából 386 000 négyzetmérfölddel – körülbelül kétszer akkora, mint Kalifornia területe – alacsonyabb, mint az évnek ebben a szakaszában szokásos.

Reid és Scambos is azt mondta, hogy kapcsolat van a jég mennyiség hanyatlás és az Indiai-, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán melletti meleg vizek között.Szerintük a felmelegedés tizede is elég lenne ahhoz, hogy gátolja a tengeri jég növekedését.

„A lényeg: azok a körülmények, amelyektől az Antarktisz rendszere függ, hogy a hőt és a jeget, valamint bizonyos víztípusokat a helyükön tartsa, kissé felborultak” – mondta Scambos. „2016-ban egy szokatlan viharsorozattal kezdődött, de volt egy tartós hatás, amely mostanra azt eredményezi, hogy több hő keveredik a sarki vízrétegbe, és ez leállítja a tengeri jég növekedését.”

Rekord szén-dioxid szint

Rekordot döntött a levegőben a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló szén-dioxid szintje májusban – jelentették a NOAA és a San Diego-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének tudósai a hónap elején.

A 424 ppm-es rekord továbbra is „egy évmilliók óta nem látott folyamatos emelkedést jelent” – jegyezték meg a tudósok közleményükben.A klímaválságot előidéző szén-dioxid-szennyezés szintje jelenleg több mint 50%-kal magasabb, mint az ipari forradalom kezdete előtt volt – közölte a NOAA.

„Minden évben azt tapasztaljuk, hogy a légkör szén-dioxid-szintje emelkedik az emberi tevékenység közvetlen eredményeként” – mondta Rick Spinrad, a NOAA adminisztrátora közleményében. „Minden évben látjuk az éghajlatváltozás hatásait a körülöttünk zajló hőhullámokban, aszályokban, áradásokban, erdőtüzekben és viharokban.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________