(4231) Szélsőséges éghajlat

Tibor bá’ fordítása online

CNN

Négy riasztó jel, ami megmutatja, jelenleg milyen szélsőséges az éghajlat

(sz: 1933.02.11.)

Emelkedő hőmérsékletek. Szokatlanul forró óceánok. Rekord magas szén-dioxid-szennyezés a légkörben és rekord alacsony szint az antarktiszi jégben. [A rekord magas CO2 egy újságírói fogás. Folyamatosan emelkedik, ezért minden évben egy újabb rekord]

Még csak 2023 felénél járunk, de már több éghajlati rekord megdőlt. Egyes tudósok riadót fújnak, attól tartva, hogy ez a bolygó vártnál sokkal gyorsabb felmelegedésének lehet a jele.

Egy széles körben megosztott tweeterben Brian McNoldy, a Miami Egyetem Rosenstiel Tengerészeti, Légkör- és Földtudományi Karának tudományos főmunkatársa az óceánok és a levegő hőmérsékletének emelkedését „teljesen őrületnek” nevezte. Hozzátette: „azok, akik rendszeresen nézik ezeket a dolgokat, nem hisznek a szemüknek. Valami nagyon furcsa történik.”

Tudom, hogy mostanában milliók osztják meg a hőmérsékleti anomáliák táblázatait és térképeit, de ennek jó oka van. Az emberek, akik rendszeresen nézik ezt a cuccot, nem hisznek a szemüknek. Valami nagyon furcsa történik.

Mások azt mondták, hogy bár a rekordok riasztóak, nem váratlanok, mert mind a bolygófűtést okozó szennyezés folyamatos növekedése, mind pedig az El Niño természetes éghajlati jelenség ez irányba hat.

A megdöntött rekordok a jele annak, hogy az éghajlatváltozás meghaladja a modellek által előre jelzett mértéket.

A világban már 1,2 Celsius-fokkal melegebb van, mint az iparosodás előtti időkben, és az előrejelzések szerint a következő öt év az eddigi legmelegebb lesz. [mások szerint a valós érték]

Sarktudósként és klímakutatóként régóta mondják, hogy a következő néhány évtizedben folyamatosan melegebb lesz” – állítja Ted Scambos, a Colorado Egyetem glaciológusa. Boulder pedig azt mondta a CNN-nek. „Nem fogunk visszafordulni, amíg nem teszünk valamit ez ügyben.”

A globális hőmérsékleti csúcs

Az idei év az egyik legmelegebb év lesz, a globális adatok szerint a hőmérséklet szokatlanul magasra emelkedik.

Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálatának csütörtökön közzétett elemzése szerint június első harmadában az évnek ebben az időszakában rekord magas hőmérséklet volt. A tudósok megállapították, hogy ez az első alkalom, hogy júniusban a globális levegő hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Világszerte hő rekordok dőlnek meg.

Kanadában, ahol szokatlanul fullasztó hőhullám borítja be az ország nagy részét, a hőmérséklet több rekordot is megdöntött. A hőség hozzájárult a „példátlan” korai erdőtüzekhez, amelyek már az év ezen időszakában átlagosnál körülbelül 15-ször nagyobb területet égetnek el, és veszélyes füstöt küldenek az Egyesült Államokba.

„Riadó megszólalása”: a következő öt évben világ jó úton halad a kritikus felmelegedési küszöb átlépése felé.

Szibériában a hónap elején több, minden idők hő rekordja is megdőlt, amikor a hőmérséklet 38 °C fölé emelkedett. Közép-Amerika egyes részein, valamint Texasban és Louisianában szintén igen magas hőmérséklet várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Puerto Ricóban rendkívüli hőség volt idén júniusban, és a hőmérséklet több mint 49 °C volt.

Délkelet-Ázsia egyes részein az eddigi „legkeményebb hőhullámot” élték meg, míg Kínában a rekordhőmérsékletben állatok és növények pusztultak el, és aggodalmakat váltott ki az élelmezésbiztonsággal kapcsolatban.

„A jelenlegi helyzet bizarr” – mondta Phil Reid, az Ausztrál Meteorológiai Irodától a CNN-nek. „A valaha volt legfurcsább El Niño. Hogyan kell meghatározni vagy deklarálni az El Niño-t, amikor mindenhol meleg van?

Az óceáni hőség elszabadult

Az óceánok rekordszintre melegszenek, és semmi jelét nem mutatják a leállásnak.Az óceánok felszíni hőmérsékletének emelkedése márciusban kezdte megriasztani a tudósokat, amikor elkezdtek mászni, majd áprilisban az egekbe szöktek, és rekordszintet értek el, és a tudósok azon kellett gondolkodniuk, hogy miért.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOCC) szerint a múlt hónap volt a legmelegebb május a világ óceánjaiban.Ez egy évek óta tartó felmelegedés eredménye.2022-ben a világ óceánjai zsinórban negyedik éve döntötték meg a hő rekordokat.

A tudósok aggódnak. Maximiliano Herrera klimatológus, aki szorosan nyomon követi a szélsőséges hőmérsékleteket szerte a világon, azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen hamar bekövetkezik a gyors felmelegedés. „Még az El Niño hivatalos bejelentése előtt a trópusok és az óceánok már nagyon gyors felmelegedést mutatnak” – mondta Herrera a CNN-nek. „Ez várható volt – tette hozzá, De nem ilyen gyorsan.

Az óceán felmelegedése súlyos következményekkel jár, beleértve a korallok kifehéredését, a tengeri élőlények pusztulását és a tengerszint emelkedését.És bár az El Niño rendszerint egy kevésbé aktív atlanti hurrikánszezont nyit meg, a magas óceáni hőmérséklet hozzájárul ahhoz, hogy táplálják őket, és potenciálisan leállítsák, vagy felülmúlják az El Niño tompító hatását.

Rekord alacsony az antarktiszi tengeri jég

Az Antarktisz tengeri jege jelenleg rekord alacsony szinten van az évszaknak megfelelően, és egyes tudósok aggodalommal töltik el, hogy ez újabb jele az éghajlati válság megérkezésének ebben az elszigetelt régióban.

Február végén az antarktiszi tengeri jég elérte a legalacsonyabb kiterjedését az 1970-es évek rekordjai óta, 691 000 négyzetmérföldön.Ez „nem csak „alig rekord” – mondta Scambos akkor a CNN-nek.”Nagyon meredeken csökkenő tendenciát mutat.”

Ahogy az Antarktisz beállt a télbe, és a tengeri jég ismét növekedni kezdett, a vízszintek még mindig rekord alacsony szinten vannak az év ezen időszakában.

A tudósok azon tűnődnek, hogy ez a „vég kezdete”-e

A csökkenés „igazán kivételes és riasztó” – mondta Scambos, kiemelve, hogy az Antarktisz tengeri jég kiterjedése nagyjából 386 000 négyzetmérfölddel – körülbelül kétszer akkora, mint Kalifornia területe – alacsonyabb, mint az évnek ebben a szakaszában szokásos.

Reid és Scambos is azt mondta, hogy kapcsolat van a jég mennyiség hanyatlás és az Indiai-, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán melletti meleg vizek között.Szerintük a felmelegedés tizede is elég lenne ahhoz, hogy gátolja a tengeri jég növekedését.

„A lényeg: azok a körülmények, amelyektől az Antarktisz rendszere függ, hogy a hőt és a jeget, valamint bizonyos víztípusokat a helyükön tartsa, kissé felborultak” – mondta Scambos. „2016-ban egy szokatlan viharsorozattal kezdődött, de volt egy tartós hatás, amely mostanra azt eredményezi, hogy több hő keveredik a sarki vízrétegbe, és ez leállítja a tengeri jég növekedését.”

Rekord szén-dioxid szint

Rekordot döntött a levegőben a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló szén-dioxid szintje májusban – jelentették a NOAA és a San Diego-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének tudósai a hónap elején.

A 424 ppm-es rekord továbbra is „egy évmilliók óta nem látott folyamatos emelkedést jelent” – jegyezték meg a tudósok közleményükben.A klímaválságot előidéző szén-dioxid-szennyezés szintje jelenleg több mint 50%-kal magasabb, mint az ipari forradalom kezdete előtt volt – közölte a NOAA.

„Minden évben azt tapasztaljuk, hogy a légkör szén-dioxid-szintje emelkedik az emberi tevékenység közvetlen eredményeként” – mondta Rick Spinrad, a NOAA adminisztrátora közleményében. „Minden évben látjuk az éghajlatváltozás hatásait a körülöttünk zajló hőhullámokban, aszályokban, áradásokban, erdőtüzekben és viharokban.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(4231) Szélsőséges éghajlat

  1. Az időjárási rekordokkal érdemes foglalkozni, mert ezek konkrét valóságok, nem elmebeteg spekulációk.

  2. Mi Magyarországon idén szerencsés helyzetben vagyunk.Idén eddig itt középmagyarországon mindent megúsztunk.A héten volt hőhullá, de ezt még ki lehetett bírni.(5 nap 30-35 fok) .
    Eső pont optimális volt, és olyan nagy ágleszaggatós vihar sem volt.Felénk tegnap volt a legerősebb vihar idén.Tegnap óriási villámlással jött egy kb. 60 km/h szél 1 óráig.Én meg este csak az erkélyen néztem a
    millió kilowattok tombolását és azon gondolkodtam hogy idén itt Magyarországon jól megúsztuk az el ninot(eddig).Mondhatni hűtött páholyból nézhettük a világ történéseit.
    Esténként csak 5 cm-re van nyitva az erkélyajtó.Azért régen volt olyan is hogy nyitott ajtónál este folyt a víz rólam.hát igen észrevettem hogy a benti 24 fok este még simán elviselhető mert reggelre nyitott ajtónál kellemes hűvös van reggel.
    Persze ha kapnánk a 40-45 fokból akkor bent elkerülhetetlenül lenne 30-35 fok is amit eddig fiatalabban bírtam de így már 40 felé tényleg vennék egy mobilklímát.

    Be kellene vezetni hogy az embereknek az autón le kell húzni egy névre szóló kártáyt ami mondjuk a személyi igazolványba van integrálva és beírni hogy hová mennek indulás előtt..Az autóban pedig lenne egy nyomonkövető (már olcsón ki is lehetne hozni, kb 20 eft)
    Így le lehetne követni hogy Mari néni a 15 km-re lévő tescoba megy heti 3x. Namost lenne egy központi rendszer ami letiltaná a példánál maradva Mari nénit hogy ő 3x menjen egy héten a Tescoba.
    Pl el akarsz indulni kirándulni a mátrába és letiltana a rendszer.Mindenkit letiltana egy központi rendszer aki feleslegesen megy .Muhaha 😀 Na orwelli világ ugye hogy milyen szabadon élünk ehhez képest, minden csak nézőpont kérdése!Ez még nem orwell.

    És a világ olajfelhasználása tovább nől ,nem is tudom múltkor mutatta hogy 2030-ig még növekedni is fog, ráadásul romló EROEI miatt még több co2. Felénk épp fúrnak egy geotermikus kutat és látom hogy rengeteg energiával jár .
    Ha embernek kellene előállítani azt az energiát ami egy fúráshoz kell (pl áttétellel hajtaná Józsibá) azthiszem kikopna a válla mire le tudna fúrni.Valami brutális energia (és gépészet!) kell pedig csak egy kis lyukról van szó, milyen érdekes.
    Ezzel csak azt akartm szemléltetni hogy a csökkenő EROEI miatt a világon rengeteg pluszenergia kell.Vagy pl. az olajpalánál brutális mennyiségű gázolaj elfogy mire kibányásszák és kigőzölik.Ezt csak akkor tudná érzékelni az ember amikro a gépek mellett áll.
    Romló Eroei még több CO2 ->melegedés -> még több erdőtűz-> még több co2 😀

    Azt nem értem hogy az erdőtüzek megakadályozására miért nem vágják ki a fákat pl raszterokra osztanák 10x10km 200 méteres sávokkal elválasztva hogy ne terjedjen tovább a tűz (tudom hegyen nehéz kivági de akkor is) és a kivágott több millió m3 fát legalább fűtésre használnák.Vagy pl a műholdakról egy újság is elolvasható állítólag, akkor miért nem figyelik műholdról a tüzet , biztos lehetne rendszert kiépíteni rá.Vagy a vadászrepülőket legalább tűzoltásra használnák.Miért olyan dilaj az emberiség hogy elpukkant évi többszázezer de inkább több millió hektár erdőt? 😀 mondjuk legalább besegít eldurrantani a klímát, úgyis kíváncsiak vagyunk Tiborbával a megfutásra 😀

  3. A kánikula alatt 5-10%-al több hívás érkezik a mentőkhez ami valószínű a kánikula miatt van,Azthiszem 1800 hívást mondott naponta .Nem tudom ez országos vagy csak pest , nincs is időm utánanézni.
    De 1800 hívás 10%-a 180 hívás.Tehát a mostani 35 foknál 180 hívás van naponta. Ha tényleg beütne jövőre a 40-45 fokos El nino akkor azt tudni kell hogy ez a napi 180 hívás exponenciálsian emelkedni fog.Az élet nem állhat le teljesen, Dolgozni, buszozni tömegeknek kell.Tehát pl 40 fok 500hívás/nap, 42 fok 1200 hívás /nap , 44 fok 10 000 hívás per nap, Ja és ha megcsináljuk ezt egy 3 tengelyes függvényre akkor az idő is számít mert a hőség sokaknál csak pl. a 10-ik kánikulai nap után jön ki.Tehát a 3-ik tengelyen a kánikulában eltelt napok száma ami megint exponencialitást erdményez noha lesznek akik kissé hozzászoknak majd a hőséghez.Viszont van a diagramban egy negyedik tengely ami az orvosi ellátás lesz.Ha ugyanis napi 100, 200 ember kerül be kórházanként azt lehetetlen ellátni
    (még plusz 10-et is az egészségügyünkben) .Így már érthető hogy pl Ha, de csak HA lesz 45 fok és Rekordok dőlnek akkor nem 180 hívás lesz hanem 18 000 vagy 30 000 /nap . Ennek ellátatlanul (márpedig nem lesz kapacitás kivizsgálni mindenkit hogy a szive mondta e fel vagy az ere durrant el vagy ma a picsa van vele :D) mondjuklesz egy 10%-os moralitási rátája így napi mondjuk 1800-3000 haláleset , ami persze a hőmérséklettel exponenciálisan nőne pl 48 fok 5000 fő minusz/nap/Magyarország
    Egy 10 napos hőhullám 5000×10=50 000 fő ami a lakosság 0,5%-a.Hát erre mondják hogy csipegeti, csipegti 😀 Persze ez 1 celsius fok emelkedéssel (nem átlaghőmérsékletről beszélek hanem napi hőmérséklet!!! pl 48 fok helyett 49 fok 11 órától 17 óráig ) további exponencialitást eredményez.Pl nem -50 000 fő/hőhullámban hanem -500 000 mondjuk laza 10 nap alatt.Évi 3 hőhullám már így minusz 1,5 millió ember Mo-i viszonylatban.. Jujj hova el nem jutottam elméletben.Persze ez csak a képzelet szüleménye de így már értelmezhető a Tiborbá által vázolt kihalás 😀 Ha európára levetítjük az évi 15% minusz embertömeget az 500 milliónál évi 75 millió ember.(orvosból ott sem bővelkednek)
    Az ismeretlen az egyenletben az a hőfok ami ekkora moralitást eredményez és az hogy mikorra várható ekkora hőfok, mert persze mondjuk hogy az araboknál is 50 fok van , de az araboknál van klíma , Józsibának meg a szuzukijába és a lakásába sincs.Az arabnak nem kell buszozni a mukahelyre az európainak meg kell stb….

    Valamikor 2003 körül volt egy nagy hőhullám Franciaországban azt hiszem az volt a legnagyobb és a kórházak tele voltak,volt róla egy dukufilm, de majd Tiborbá egyszer ír róla egy posztot ha akar.

  4. Az Antarktiszt körülvevő jég 10 év alatt 5305 km2 -el nőtt. ⚠️
    Nem tévedés, ez az átfogó és gondos tanulmány a növekedést állapítja meg. Kb. Jász-Nagykun-Szolnok megye nagyságával egyezik meg a növekedés, ? ami persze kicsi a teljes Antarktiszhoz képest, 0,4%. De mégis, mennyire más, mint a sok hír és vészjóslás a drámai olvadásról, katasztrofális csökkenésről!
    Az eredmény azért is jelentős, mert:
    – 10 évet fog át, nem egy-egy év vagy évszak kiugró ingadozásáról van szó
    – minden jelentős területét belevették az Antarktisznak, nem csak egy speciális részét
    – a legfejlettebb, műholdas mérési eredményeket dolgozza fel és lektorált, színvonalas tudományos folyóiratban jelent meg. Mérvadó vizsgálatnak tekinthető.
    Az ábrán a kékkel ?jelölt területeken szignifikáns növekedés történt, a pirossal ? jelölteken csökkenés. Az egyenleg pozitív; a tanulmányban kiszámították nem csak területre, hanem a jég összes tömegére nézve is; az is növekedett 661 gigatonnával.
    https://tc.copernicus.org/articles/17/2059/2023/tc-17-2059-2023.pdf
    Hány olyan hír, cikk, „tanulmány” bombázta az embereket/közéletet az ellenkezőjével az elmúlt években! „Megdöbbentően gyorsan olvad”, „hatalmas a jégveszteség”, „évtizedek óta a legkisebb a jégtakaró”, „a világ legnagyobb jéghegye szakadt le az Antarktiszról” , sorjáznak a rémületet keltő, katasztrófát állító megnyilvánulások. ?Készpénznek veszik, bizonyításra nem szoruló, közismert dolognak, hogy a Föld legnagyobb jégtakarója erősen fogy a Klímaváltozás Mumus következtében. Azzal kísérve, hogy mindez a tengerszint gyors emelkedéséhez vezet és nemsokára bekövetkezik a fordulópont, ahonnan nincs visszaút, elnyel az óceán stb….az ellenségnek kinevezett emberi tevékenység és politikai oldalak miatt. Valóság Nagybácsit ezekben a cikkekben, beszédekben nem interjúvolják, nem kérdezik, sőt, bekötik a száját. ❗(Néhány jellemző link a hozzászólások között).
    Vajon ez az új tanulmány is szerepel a portálokon, a megosztásokban, hozzák szenzációs hírként? ❓
    Május 16-án, 5 hete jelent meg nyilvánosan – egyetlen hírben, cikkben se találkoztam vele a nagyobb portálokon, újságokban, a mainstream médiában. (Én egyTwitter-bejegyzésben vettem észre véletlenül az említését és utána kerestem.) Pedig ha másért nem, a minimális korrektség kedvéért hírt kéne adniuk erről is; legfeljebb olyan körítéssel, hogy vitatják, szembeállítják az általuk oly sokszor közölt ellenkező dolgokkal. Az lenne természetes, hogy kiemeljék érdekes hírként, nagy kattintásszámot érne el, hiszen annyira mást mond. De a kattintáselőny iránti drive se győzi le a cenzúrát, ahogy látjuk.
    Mi más ez, mint a tudományos tények, eredmények és a valóság elhallgattatása, cenzúrája; az emberek szisztematikus félrevezetése ⁉️
    Megnéztem szakmai weboldalon is, például a Magyarországon neves Másfél fok című portálon, melyet élvonalbeli egyetemi-meteorológiai berkekben szerkesztenek. Ez a portál élharcosként közli-oktatja a közönséget a klímaváltozás, a közelgő katasztrófák megértése és részletei témájában, ismeretterjesztő küldetéssel, az IPCC alapján. Semmi. Az utolsó anyaguk, ami az Antarktisszal is foglalkozik, kb fél éves, és jellemző üzenete az, hogy „ Az újabb eredmények szerint jelentősebb és/vagy gyorsabb tengerszint-emelkedés következhet be a grönlandi és antarktiszi olvadás miatt, mint ahogyan korábban becsülték. Part menti területek tűnhetnek el, aminek következtében akár több millió embernek kell új helyre települnie. » stb.stb.
    Hol van a minimális szakmai korrektség, tudományos igény? Miért nem adnak hírt erről az alapvető vizsgálatról, legalább vitázva vele?

  5. 4. Bögözy
    Egy biztos, az óceánok szintje folyamatosan emelkedik.
    Valami ezt okozza.
    Vagy fogy a szárazföldi jég, vagy emelkedik az óceánok átlaghőmérséklete, növelve térfogatát, de inkább mindkettő együtt…

  6. Hubab 5.: én úgy tanultam, hogy a víznek a legnagyobb térfogata 4 celsius fokon van. Ha ez igaz, akkor azért is nőhet a tengerszint, mert hül. idén megmérettem Marokkóban az óceán vizét. Két hete történt, 19 fokos volt a parttól 10 méterre délután 3-kor.

  7. Hubab az óceán szintemelkedés tény. Szerintem legfőbb oka, a szárazföldi vizek lecsapolása. Magyarországról is rengeteg vizet visszavezettek a tengerbe, a talajvíz szintje is nagyon alacsony. Más országokban hasonló a helyzet. Az erdőirtások miatt gyorsan lefolyik a víz a hegyekből, vissza a tengerbe.

  8. 6 infos
    Majdnem jó, de négy fokon nem a fajtérfogat, hanem a fajsúly a legnagyobb, tehát ott a legkisebb a víz térfogata.
    Szóval az óceánok vizének túlnyomó része ennél melegebb, de legalább ennyi, tehát tágul melegedés hatására.
    Aminél ez nem így van, az éppen az a nagyságrendekkel kisebb mennyiség, ami a jég olvadása után négy fokig melegszik, de ez elhanyagolható.

  9. 7 Bögözy
    Ezt már rég kitárgyaltuk, hogy a szárazföldi felszíni vizek mennyisége elhanyagolható az óceánokhoz képest…

  10. 9. igaz. rögtön töröltem a hülyeségemet, de a wordpress nem kímélt. 🙂 Sűrűség, fajsúly az bizony, nem térfogat… mea culpa!

  11. Miért elhanyagolható?
    Szárazföldek a felszín harmada.
    Nemcsak a mocsarak, tavak, folyószabályozások számítanak, hanem a rengeteg kiszivattyúzott talajvizek.
    Magyarországon métereket csökkent a talajvízszint. Másutt is.
    A vízkörzés sebessége is felgyorsult. A tökéletesített csatornázás miatt, a tengeri párolgásból a földre hullt esővizek, sokkal kevesebb időt töltenek a szárazföldön.
    Ez is mennyiség csökkenés.
    Ha csak 30 centimétert csökkent a teljes szárazföldi területre számított víz, az már a tengerek szintjét 10 centivel emeli.

  12. 12 Bögözy
    Egyrészt ne a teljes szárazfölddel számolj, annak jelentős része nem ember által művelt hegység, sivatag.
    Másrészt a talajvíz egységnyi süllyedése nem annyi vizet jelent, mint a vízmentessé vált térfogat, hanem annak töredéke, mert a befogadó talaj az ott marad.
    Az érintett vízmennyiség csak a talaj pórusainak térfogata.

  13. Hubab, egyetértek. Gondoltam erre, és pont azért, inkább alábecsülő módon, csak 30 centiméter vízzel számoltam. Magyarországon több méteres a talajvíz szint csökkenése. Más helyeken szintén.

  14. 13 sivatag, ez az! Egy korábbi dús vegetációjú terület elsivatagodása mennyi vízveszteséggel jár?

  15. 4. Bögözy J. L.
    Ugyanilyen manipuláció folyt a covid kapcsán is. Híresnek mondott tudósok állították a valótlant és cáfolták a bizonyítottat. Azóta pedig, hogy kiderült a hamisságuk, még egy bocs elnézést hang sem hagyta el a szájukat. Hasonlóak ezek ahhoz a tudósokhoz, mint akik a génmódosított növényeket propagálják jó pénzért, és mint veszett kutyák mindenkit kikezdenek, akik nem a hivatalos szöveget mondják. Valamennyi megvett tudós. Ezzel nem vonom kétségbe szaktudásukat, csak azt állítom, hogy jó pénzért beállnak egy narratíva mögé, ami akár hamis is lehet.
    A klíma tudósok közt miért ne lenne olyan aki a politikum célját támogatva, segít beszaratni a népet?

    Idén, írd és olvad, volt 5, azaz öt olyan nap amikor 30 fok felett volt a hőmérséklet, de akkor is max. 33 fok (saját higanyos, meteorológiai hőmérőm szerint). Ez lenne a nagy melegedés?
    Csapadék ügyileg pedig, mostanáig elég jól állunk. Ennek megfelelően a termés is jó lesz.
    Jön július és augusztus. Folyamatosan figyelni és írni fogom a hőmérsékleti és csapadék adatokat, hogy ne a mit tudom én milyen lapból keljen megtudjam, hogy nekem milyen melegem van, vagy volt.

  16. 16 az el nino felénk mindig is csapadékos évet jelentett. Ettől még a globális átlaghőmérséklet ilyenkor ugrik meg.

  17. 16 – Bendegúz:
    Ha még óvódás szinten se értesz hozzá az nem baj, de ne nyilatkozz. Tanulj, érdeklődj.

  18. 16 Bendegúz
    A ködös Albionban meg soha nem látott kánikula volt, Londonban nem győzték az ájult gárdistákat elhurcolni hordágyon a díszelgésükről június elején.
    Ne légy egyszerű, hogy csak annak hiszel amit magad körül látsz…

  19. 19. hubab
    Itt a fórumon mindenki csak annak hisz amit lát. Ha ellenkező véleményt fogalmazunk meg, akkor már hókuszpokok vagyunk.
    Most pedig amikor a személyes tapasztalást írom, akkor jöttök, hogy nem ér.
    Na meg, hogy mi van ott ahol csak a madár jár és ahonnan a „pártatlan” újságírók tájékoztatnak.
    Még annyit, hogy szerinted Londonban 2000 előtt nem volt olyan kánikula, hogy hordágyon hordták el a gárdistákat?
    Tele van és volt na meg lesz a világ szélsőséges időjárás megnyilvánulással. Volt olyan, hogy a középkorban márciusban arattak, nagyapám (1899-ban született) pedig a harmincas évek derekán augusztus elején hazahajtotta a teheneket a kint alvó csordából, mert lehavazott (igaz csak pár nap volt hideg).
    Napjainkban minden szélsőségről értesít a – jó esetben – szenzációhajhász média, így a nagy többségnek az marad meg, hogy csak szélsőséges időjárási viszonyok vannak.
    Mekkora segget kerítettek a két vagy három éve tomboló Ausztrál bozóttűznek, hogy még soha ekkora erdőégés (Eukaliptsz, ha jól tudom) nem volt, lám még Sydney lakóssága is a tengerpartra menekült a hőség és a füst elől (ilyen képekkel volt tele a média), hogy aztán egy hozárétő szakember elmondja, hogy biza a 10 évvel korábbi erdőtűz 3szor akkora területet érintett és nem mellékesen ez egy természetes folyamat, így újulnak meg az erdők (tűz nélkül nem nyílik ki a magház), és jellemzően a bennszülöttek – régi hagyományuknak megfelelve – gyújtogatják az elöregedett erdőket időszakonként, a megújítás végett.
    Itt meg előadják, hogy jujj, a nagy klímakatasztrófa miatt van, mert, hogy nagy a hőség. Mikor nem volt az nyáron Ausztráliában?
    A fenti példákat csak azért hoztam, hogy bizonyítsam, hogy amit a média és egyes szakeberek mondnak, nem mindig fedi a valóságot.
    De sebaj, mindenki abban hisz amiben akar.

    17. ábel
    Ez az el ninó érdekes egy jelenség.
    Eddig az volt itt a fórumon, hogy brutál meleget hoz errefelé is. Most meg azt írod, hogy általában sok esővel jár. Ha utóbbi eset áll fenn akkor az miért rossz nekünk?
    Ha ilyen lesz a nyár, mint eddig volt, akkor nem hiszem, hogy panaszkodnunk kellene.
    De majd meglátjuk.
    Addig is maradok tisztelettel, ehhez a témához már csak szeptemberben szólok hozzá.

  20. Talán passzol ide, minimum érdekes:

    https://www.napi.hu/mezogazdasag/nyar-idojaras-eghajlati-katasztrofa-felmelegedes.772988.html

    Zanzásítva:
    „A tanulmány megállapítása szerint a sarki szélmező mintegy 50 százalékban felelős az utóbbi négy évtizedben látott olvadásért, míg a kutatók becslései szerint ugyanez a szám az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) legújabb jelentésében is szereplő éghajlati modellekben viszont átlagosan csak alig több, mint két százalék.”

  21. Érdekességként:
    #https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/a-vas-lesz-a-j%C3%B6v%C5%91-%C3%BCzemanyaga/ar-AA1d9ovq?ocid=msedgntp&cvid=85f7159ad6aa4e1b85d38208213e97df&ei=25

    A vas lesz a jövő üzemanyaga?
    Nem semmi , a vasat égetik el.Nem is hittem volna hogy elég, de jobban belegondolva a tűzijáték is az csak az égetéshez kell technológia….Ráadásul rozsdává ég és újra felhasználható energia befektetéssel. (jó lenne ha otthon is elégethető lenne kazánban)
    Amúgy a németek valami hosszabbítást kértek a 2030-as robbanómotoros autó gyártás leállással kapcsolatban, mert szintetikus üzemanyagot akarnak gyártani.(nem szénből hanem a levegő co2-jéből)
    Amúgy elvileg ma a szintetikus üzemanyag drága: pl sima autózás esetén egy 2000 ft-ba kerülő út szintetikus üzemanyaggal kb. 10000 ft, ami ugye nem jó hogy pl. 10 eft-ért megyek be a közeli tescoba.
    Viszont ha lenne olcsó energia vagy pl. sok napelem akkor lehetne a légköri co2-ből sok szintetikus üzemanyagot gyártani.És megint visszakanyarodunk oda hogy van e elég anyag hogy gyártsunk milliónyi napelemet.MEg az is kérdés számomra
    hogy a légköri co2 kivonásos szintetikus üzemanyaggyártáshoz kellenek e kémiai szerek nagy mennyiségben? MErt azért nem hiszem hogy napi 100 millió hordó szintetikus üzemanyag előállítható lenne csupán pár millió km2 napelemmel
    ha feltételezzük hogy adott a naplem mint nyersanyag.

    A hátránya mindkét rendszernek(ha esetleg mégis alkalmaznák ) hogy a co2 visszakerül a légkörbe így nincs megoldás az emberiség számára. Hihihi, muhaha 😀
    Ahogy Tiborbá mondaná : Az emberiségnek annyi!

  22. 22 – andrew:
    Oxidálás = égetés. A szén elégetésekor energia szabadul fel. Ha te a CO2-ből C -t és O akarsz előállítani, akkor ezt a korábban kinyert energiát bele kell fektetned. Honnan veszed?

  23. „Climate nears point of no return as land, sea temperatures break records, experts say…”
    „We’ve run out of time because change takes time,” said Sarah Perkins-Kirkpatrick, a climatologist at Australia’s University of New South Wales…
    „High land temperatures have been matched by those on the sea, with warming intensified by an El Nino event and other factors. Global average sea surface temperatures hit 21C in late March and have remained at record levels…”

    https://www.reuters.com/business/environment/climate-nears-point-no-return-land-sea-temperatures-break-records-experts-2023-06-30/?fbclid=IwAR0SyG0SKI5vuSkYryFLksfLIFwTAF8TvBjB1ES58eJRQTX4MPD5OWw7vEc

  24. 23 – Se a vas, se a CO2 nem energiaforrás (hiszen a vasat is ércként, oxidálva bányásszuk), hanem energiatárolásra alkalmas lehet. Ha sikerül elég hatékonyan megoldani, akkor a túltermeléses időszakok felesleges energiáját el lehet tárolni az energiahiányos időszakokra. Na persze, itt az akkumulátorokkal kell versenyezni.

  25. 26 Tibor bá’

    Rendben, akkor többet nem írok kommentet angol nyelvű cikkekről, angolul.

  26. Bendegúz
    Egyetértek veled.
    A sajtó aljasul manipulál, félrevezet, kiválogatja az információt.
    Amely alátámasztja az elméletet első oldalon közli.
    Amelyek ellene szólnak, szemetes kosárba kerülnek.
    Az erdőtüzek 99%-ban emberi gyújtogatás miatt keletkeznek. A gyors terjedésük a rossz erdőkezelésnek köszönhető.
    Személyes tapasztalatom, olyan emberek mennek a természetbe sütögetni, tarlót, avart égetni, akiknek fogalmuk sincs a tűz természetéről.
    Közelemben egy tűzhöz az állami tüzoltókat ki kellett hívni.
    Két tüzet nagy nehézséggel, sikerült eloltani, hivatásosok segítsége nélkül.
    Attól sehol, soha nem keletkezik tűz, hogy a hőmérséklet 40 fok felett van, a napsütés miatt.

  27. 29 Bögözy
    Az lehet, hogy a 40 foktól nem keletkezik tűz, de a 40 fok + aszály esetén a keletkezett tüzek megállíthatatlan tűzviharrá fejlődnek.
    Azelőtt is voltak felelőtlen emberek, akik tüzeket okoztak, mégsem lett belőlük ennyi pusztítás.
    Te is az utolsó pillanatig fogod hajtogatni bugyborékolva, hogy Atlantisz nem süllyed… 🙂
    Az még hagyján, hogy sokan tagadják, hogy az embernek köze van a klímaváltozáshoz, de a legszélsőségesebb szkeptikusok még a változás puszta tényét is tagadják, és ezzel te is ide sorolhatod magad… Tehát nem is a talajvizek durva csökkentése a klímaváltozás oka, ahogy korábban állítottad, hanem nincs is klímaváltozás?
    Legalább legyél következetes, tükröt tartok…

  28. Hát igen régen is voltak erdőtüzek de szerintem nem ennyi.Pl az egy Magyarországnyi erdő leégése belegondolva rohadt sok.Csak magyarországot keresztülautózni autópályán keletről nyugatra, északró délre kurva sok és fárasztó.
    Egy megye is rohadt sok nemhogy egy országnyi. Egy Magyarországnyi terület leégése ( csak Kanadában) rohadt sok co2 .Nem is tudom hogy a világ belsőégésű motorjai hány év alatt bocsájtanak ki annyi co2-őt mint egy magyarországnyi terület leégése .
    Szerintem több év. Mindez ha igaz nem kicsit rádob a felmelegedésre 😀

  29. Spontán erdőtüzet okozhat.
    Villám, sziklaomlás, vulkánkitörés, meteorit, vízcsepp, tőzeg korhadás. Amelyik tüzet nem ezek okozzák, azt az ember közvetve vagy közvetlenül.

  30. Tibor bá’nak e-mailben elküldtem ezt a 2 évvel ezelőtti cikket:

    Katasztrófák sora várhat az emberiségre: saját bőrünkön tapasztaljuk a csapásokat

    https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/08/09/katasztrofak-sora-varhat-az-emberisegre-sajat-borunkon-tapasztaljuk-a-csapasokat

    Így véleményezte:

    „Nagy marhaság, hogy a fogyasztás visszaszorítását tartják a jó megoldásnak, holott a szaporodást kellett volna visszaszorítani. Különben felesleges okoskodni. Akár mit csinál az emberiség ez előbb vagy utóbb mindenképpen bekövetkezik.”

    Egyetértek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük