(4232) Piálás

 

Tibor bá’ fordítás online

 

 

Miért iszol alkoholos italt nagyobb valószínűséggel, amikor boldog vagy, mint amikor szomorú vagy?

 

Szerzők: Robin Bailey, a Boltoni Egyetem pszichológia, pszichoterápia és tanácsadás szakos olvasója és Adrian Wells, klinikai és kísérleti pszichopatológia professzora, Manchesteri Egyetem
(sz: 1933.02.11.)

Régóta áll fenn az a hiedelem, hogy az emberek alkoholt fogyasztanak, hogy elfojtsák bánatukat. A hangulattal és az alkoholfogyasztással kapcsolatos legújabb kutatások azonban ennek az ellenkezőjét állapították meg.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Ausztráliában végzett 69 tanulmány (összesen 12 394 fő) adatait felhasználva mérte fel a hangulatot és az ivási szintet. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az emberek többet ittak volna azokon a napokon, amikor rosszul érezték magukat. Meglepő módon azonban az emberek hajlamosak inni azokon a napokon, amikor jó hangulatban voltak.

A szerzők azt találták, hogy a résztvevők 6-28%-kal nagyobb valószínűséggel ittak azokon a napokon, amikor jó hangulatban voltak, és 17-23%-kal nagyobb valószínűséggel ittak (négy-ötnél több italt néhány órán belül) ezek a napok.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a közhiedelemmel ellentétben nagyobb valószínűséggel iszunk, ha boldogok vagyunk, mint amikor levertek vagyunk. Szóval, mi magyarázza ezt a jelenséget? Kutatásunk során több lehetséges tényezőt azonosítottunk.

Az ivás egy olyan gondolkodási folyamathoz kapcsolódik, amelyet „vágy gondolkodásnak” neveznek. Ez egy olyan gondolkodásmód, amely bizonyos tapasztalatok pozitív kimenetelének előrejelzésére irányul, az adott tapasztalattal kapcsolatos asszociációink alapján.

Mielőtt iszunk, hajlamosak vagyunk elvárásainkkal szembenézni a múltbeli tapasztalatok alapján – például az alkohol íze, a mámor érzése vagy az elképzelés, hogy az alkohol érdekesebbé tesz bennünket. Pozitív emlékeink is lehetnek máskor, amikor ittunk. Ha igen, amikor legközelebb arra gondolunk, hogy elfogyasztunk egy italt, előfordulhat, hogy azonnal pozitívan gondoljuk ezt.

Ez aztán „hosszú önbeszédhez” vezethet, amikor emlékeztetjük magunkat az ivás okaira – például azért, mert jól teljesített a munkahelyén, vagy mert szép az idő. Mind ez, mind a vágygondolkodás együtt képes fenntartani a pozitív hangulatot és az elvárásokat, fokozva az alkohol iránti vágyat.

A pozitivitás egy újabb rétegét hozzáadva kutatásunk azt is megállapította, hogy az emberek hajlamosak az általunk pozitívnek „metakognitív hiedelmeknek” tekintett vágygondolkodás hasznosságát elfogadni.

Más szóval, amikor a vágygondolkodás alkohol utáni vágyakozásra késztet bennünket azáltal, hogy emlékeztet bennünket az ivással járó jó dolgokra, akkor valószínűleg bízunk ebben a pozitív gondolatban, és jó dolognak tekintjük. Ha pozitívan gondolkodunk azokról a pozitív élményekről, amelyeket hamarosan átélünk, az növelheti a motivációnkat, hogy többet igyunk.

Ennek a pozitív gondolatokból és érzésekből álló erős koktélnak az a hátránya, hogy hihetetlenül nehéz ellenőrizni és ellenállni. Például bizonyítékok vannak arra, hogy a pozitív hiedelmek azt az érzést kelthetik bennünk, mintha kevésbé tudnánk kontrollálni a gondolkodásunkat és a viselkedésünket.

A függőségekkel és más mentális egészségi állapotokkal kapcsolatos klinikai kutatásaink során azt találtuk, hogy a dolgokról való gondolkodásunk kontrollálása – akár pozitív, akár negatív – kulcsfontosságú a viselkedésbeli változáshoz és a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz.

Azonban ahhoz, hogy átvegye az irányítást a gondolkodásmód felett, először tudatosítania kell kiterjedt gondolati mintáit. Minél jobban „gondolkozol a gondolkodásodról”, annál könnyebben tudod kontrollálni mind a pozitív, mind a negatív gondolataidat.

Tegyük fel, hogy ez a gondolat merül fel a fejedben: „Jól érzem magam – megérdemlem, hogy igyak ezen a hétvégén.” Ahelyett, hogy többet gondolkodna ezen, hagyd békén a gondolatot – ezt a technikát „leválasztott éberségnek” nevezik. Arra is érdemes emlékeztetni magad, hogy nehéz abbahagyni a vágyat, ha sokat gondolsz rá.

Próbálj azt gondolni, hogy a pozitív és negatív gondolatok hasonlóak az SMS-ek fogadásához. Nem mindig tudjuk ellenőrizni, hogy a kapott üzenet jó vagy rossz, de teljes mértékben kontrollálhatjuk, hogy választunk-e rá vagy sem. Ez segít megmutatni, hogy uralod-e a vágygondolkodást – és ezáltal az ivási döntéseidet.

A pozitív hangulat más függőséget okozó magatartásokban is szerepet játszik, mint például a nikotinhasználat, a szerencsejáték és az internetes pornográfia függőség. Ez azt sugallja nekünk, hogy a pozitív hangulat nem biztos, hogy az egészséges testhez és elméhez vezető út, ahogy azt hinnénk.

Ehelyett fontos lehet az a képesség, hogy rugalmasak legyünk gondolkodásunkban és viselkedésünkben a pozitív és negatív hangulatok mentén – és különösen annak tudatában, hogy gondolkodási mintáinktól függetlenül mindig dönthetünk a viselkedésünkről.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(4232) Piálás

  1. Hát… nem tudom ki hogy van vele, … „mindenki máskép csinálja” énekelte annó az LGT… én ha gusztust kapok rá azért iszok pldaul pálinkát/bort, hogy amit iszok ízlik – finom, jó érzést idéz elő, hasonlóan mint a csoki, cukorka, stb. Főleg hogy sajátomat iszom – tudom miből van és mennyit dolgoztam vele.
    De be kell ismerni, biztos van valami igazság az ilyen kutatásokban is.

  2. A rendes alkoholista mindig iszik! Rossz kedvem van? Pia! Jó kedvem van? Pia! Bánat vagy szerencsétlenség ért? Pia! Ünneplünk? Pia! Unatkozom? Pia! Megdolgoztam érte? Pia! Nem dolgoztam semmit? Pia!

  3. Igaza van a cikknek, ha egy-egy nap hangulat változásait követik figyelemmel.
    A tartós depresszió, búskomorság viszont nagyobb eséllyel csinál valakiböl alkoholistát, mint a tartós boldogság. Ott már müködik az elnyomási, eltompítási szándék

  4. – Maga mikor iszik, mikor bánata, vagy mikor öröme van?
    – Mikor szomjas vagyok.
    – Fúj, mint az állatok…

  5. 2 Azt sose fogják cáfolni tudni, hogy van olyan, hogy az ember bánatában iszik. Mert van.

    Az egy másik kérdés, hogy lehet, hogy a többség örömében többet iszik. Ebből meg jön egy pzitív korreláció az ivás és a hangulat között. De az ilyen statisztikai értelmezésekkel vigyázni kell, mert el tudnak fedni létező jelenségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük