(4233) Szélesedő háború

Tibor bá’ fordítása online

Paul Craig Roberts

Az egyre szélesedő háború

 

(sz: 1933.02.11.)

Kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a Kreml „korlátozott katonai hadművelete” egyre kiterjedtebb, nukleáris konfrontációhoz vezető háborút fog eredményezni, és kétségtelen, hogy a konfliktus tovább erősödik.

A legújabb fejlemények közelebb visznek minket az atomfegyverek használatához. Az F-16-osokat, amelyeket Biden szerint soha nem adnak Ukrajnának, most megkapták. Ráadásul meggondolatlanul ingyen adják. Az F-16-osok első szállítmánya olyan repülőgépekből áll, amely módosítva vannak, lehetővé téve őket nukleáris fegyverekkel való felszerelésre.

Hogy megértsd, mennyire meggondolatlan ez, a Kremlnek nincs más választása, mint azt fontolgatni, hogy a repülőgépeiket taktikai nukleáris fegyverek célba juttatására használhatják az orosz csapatok támogatása végett. Ennek a lehetőségnek a figyelmen kívül hagyása katasztrofális kockázattal járna.

Ahogy mondtam, ez a legutóbbi provokáció lényegesen kiszélesíti a háborút. A Kreml most fontolgatja, hogy megtámadja azokat az európai légi bázisokat, amelyekről az F-16-osok fel fognak szállni. Más szóval Putyint most megfosztják attól a színleléstől, hogy a konfliktus korlátozott.

Gilbert Doctorow úgy látja a helyzetet, mint én, és sajnálatát fejezi ki „lehangoló fejlődésünk miatt az Armageddon felé vezető úton”. https://gilbertdoctorow.com/2023/06/19/tactical-nuclear-weapons-latest-news-from-russia

Képtelen voltam bármilyen intelligens indokot felhozni Putyin számára, hogy megengedje a háború 16 hónapra történő elhúzódását, aminek különben gyorsan véget kellett volna érnie, még mielőtt a Nyugat belekeveredik. Úgy tűnik, Putyin azt várja, hogy a Nyugat észhez térjen, mielőtt túl késő lenne. Ha igen, akkor az amerikai propaganda évtizedek óta tartó sikerét mutatja, hogy Putyin minden bizonyíték ellenére még ma is úgy gondolja, hogy valahol Nyugaton van egy alapvető jó szándék, amely érvényesülni fog, mielőtt a végzetes lépés megtörténik.

A Nyugat felismerésének hiánya még rosszabb. A 20. században zajló  hidegháború idején az Egyesült Államok kormánya és a NATO-országok kormánya együttműködött a szovjet kormánnyal a feszültségek oldásán, valamint a nukleáris fegyverkezési verseny lelassításának és megállításának érdekében. A kubai rakétaválság, amelyet az amerikai nukleáris rakéták Törökországban az orosz határon való elhelyezése és a CIA/Joint Chiefs Castro megdöntésére tett erőfeszítése váltottak ki, felismertette Washingtonban és Moszkvában, hogy Armageddon közeledik. A Kennedy és Hruscsov által megkezdett deeszkalációs folyamatot Nixon vezetésével megújították, amiért a CIA „Watergate”-tel, a „Russiagate”-hez hasonló álhírrel büntetett, és Nixont elmozdította hivatalából. De a deeszkaláció folyamata folytatódott. Még a Jelen Veszély Bizottsága is, amelynek tagja voltam, támogatta a szovjetekkel való feszültségek csökkentését.

1963-ban megszületett a nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés. Következett az űrszerződés, amely megakadályozta az atomfegyverek keringetését. Aztán a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés. Az 1970-es években létezett a SALT 1 és a SALT 2, a ballisztikus rakéták elleni egyezmény, valamint a biológiai és mérgező fegyverekről szóló egyezmény. Az 1980-as években megszületett a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés. 1991-ben a stratégiai fegyverzetcsökkentési tárgyalások arra a következtetésre jutottak, hogy korlátozták a hagyományos fegyverek bevetését Európába.

Ma ezek az eredmények, amelyek csökkentették a feszültséget és a nukleáris háború valószínűségét, romokban vannak. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a neokonzervatívok esélyt láttak a hegemóniára, és az Armageddon elkerülésére kötött szerződéseket az amerikai hatalomgyakorlás akadályának tekintették. Washington atomháború kirobbantását okozó őrültsége a NATO-t Oroszország határához juttatta. A NATO a volt szovjet területek kormányainak megdöntéséhez és Oroszország elleni támadáshoz nyújt segítséget. Az Oroszország elleni háborús propaganda szintje ma olyan magas, mint a Németország és Japán elleni propaganda a második világháború idején.

Washington nem elégedett meg azzal, hogy Oroszországot ellenséggé változtassa, így tett Kínával és Iránnal is.

Ez őrültség. Ennek csak a civilizáció pusztulásával lehet vége.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(4233) Szélesedő háború

  1. Most mintha prigozsim szélesítené kicsit a háborút…:-)
    Érdekes lesz, illetve könnyen lehet.

  2. Azt mondtátok itt többen is hogy Oroszország az ásványi kincsei miatt kell az amerikaiaknak.Namost szoktam hallgatni Gelencsér András előadását.Szeretem hallgatni az elsőadásait ,mert olyan igazi apokaliptikus, bár néha olyan dedósan fogalmaz és nem tudom mennyi kutatás van a kijelentései között.Na mindegy a lényeg hogy a témában magyar nyelven egyedi az előadása.(Hetesi Zsolt előadásait szerettem így hallgatni régen)
    Namost hallgattam pár előadását Gelencsérnek és nagyjából mindegyikben ismétli magát de azért néha meghallgattam egy újab előadást hátha mond valami újat.Ugye általánosságban arról beszél hogy nem is energiahordozók fogynak.
    Az ő álláspontja szerint ha van anyag akkor van energia is, mert pl tudunk napelemet gyártani az anyagból. Namost szerinte a nyersanyag fog elfogyni nem az energiahordozó.Ha nem lesz nyersanyag akkro pedig nem lesz energia és jön az összeomlás.

    Az előadásaiból azt gyanítottam hogy 2030 körül gondok lesznek és hiány lesz.Hallgatom ezt az előadását:
    #https://www.youtube.com/watch?v=LLbKLwDUsbs

    Ebben most mondott újat.Kérdezik tőle mi az az alapanyag ami a legkritikusabb: azt mondja a foszfor lesz a legnagyobb baj, mert nincs.
    Kérdezi k tőle mikorra fogy el: Azt mondja 2100-ra.Basszus mondom dikkk 😀 Végighallgattam 5 előadását ahol a nagy összeomlássról beszél .Ebben meg elmondja a legkritikusabb anyag a foszfor ami 2100-ra fogy el .
    Akkro a réz meg ilyenek mikorra? 2500-ra????? Azt mondta még homokból is nagy hiány van..(még nem hallgattam végig)

    Namost aza feltételezés hogy a háború az ásványkincsekért folyik nem biztos hogy helytálló ha azt nézzük hogy a legkritikusabb anyag kb. 2100-ra fogy el. Ha igaz amit (nemtudom nem ellenőriztem) mond akkor nincs itt semmi baj és anyaghiány.
    Persze lehet komplxebb a dolog mert lehet majd a majdani fossziliset akarjuk pótolni napelemmel, megújulókkal és ahhoz már lehet nem lesz elég anyag , réz , fém stb… Bár kétlem hogy ezt valami egyetemi docens kiszámolta volna.
    Ha pl . hiány lenne rézből akkor nem 2000 ft lenne kg-ja hanem 15000. Ha hiány lenne valamiből akkor azt a piac áremelkedéssel lereagálja.

  3. 3. andrew

    Ebben a beszélgetésben meg az elején azt idézik tőle, hogy „legkésőbb 2040-ig a túlfogyasztásnak és a túlnépesedésnek köszönhetően véglegesen kimerülnek a rendelkezésünkre álló erőforrások”

    #https://www.youtube.com/watch?v=PK7MnbDPhBE

    De Tibor bá’ mindjárt válaszol rá, hogy frászt leszünk itt 2040-ben! 😀

  4. 3. andew
    Oo. nyersanyag és foszillis kincsei nem azért kellenek a nyugati eliteknek, mert őnekik már ne lenne és 10 év múlva kifogynak, hanem tisztán hatalomtechnikai célból.
    Vegyük azt, hogy kertes házban lakunk, szomszédok vagyunk és én megszerzem az általad használt összes közmű feletti ellenőrzést. Ezek után szót fogadsz nekem? Vagy ellenkezel?
    Az atlantisták azzal, hogy rátennék a kezüket az orosz föld kincseire, onnantól már csak őrajtuk keresztül lehetne nyersanyaghoz hozzájutni. A mellett, hogy ők határoznák meg a piaci árát (ahogy mindig is tették azt, amikor lehetőségük volt rá), még büntetésre is tudnák használni a renitensekkel szemben (pl. beállsz a világkormány alá, vagy nincs energia/nyersanyag).
    És ez nem összeesküvés elmélet!
    Falu és város szintjén így van ez. Ha szembe mersz menni a helyi potentáttal, bünti van.
    Tudom, Tibor bá’ szerint nincs semmi összebeszélés (hogy ne írjak összeesküvést) csak elkezd esni az eső és mindenki kinyitja az ernyőt.
    Röviden, a nyugat még úgy tudna kb. 100 évig domináns maradni, ha a föld valamennyi erőforrása felett ő disponálna. Ameddig van az övékén kívüli más forrás, nem tudják sakkban tartani a renitenseket, mert mennek a másik anyagforráshoz. Ezt a lehetőséget kell megszüntetni és akkor eljöhet a régen áhított globális méretű digitális disztópia (ameddig egy ország is a rendszeren kívül létezhet, nincsenek biztonságban, rettegniük kell – ezért is mondják sokan, ha Oo. elbukik, annyi a normális világnak és a fehér embernek). Persze az irdatlan vagyon sem mellékes, amit az orosz altalaj kincsek jelentenek. De ez csak másodlagos. Egyelőre annyi dodot nyomtatnak, amennyi kell nekik és azzal azt vesznek meg amit akarnak. Azonban ez is megszűnik egyszer és akkor jól jöhet a valós értéket képviselő nyersanyag.

  5. 5 – Bendegúz

    Más. Szinte senki nem figyel oda, a szajha média meg lényegében kussol, de egyre nő a feszültség az USA és Mexikó között.

    Több probléma van, a legtöbbször persze a drogkartellek meg a bevándorlás kérdése van emlegetve, de ennél jóval többről van szó. Egyre durvább nyilatkozatok hangzanak el; már tavasszal a Kongresszusban néhány képviselő a katonai intervenció szükségességét emlegette, a mexikóiak, élükön az elnökükkel meg ezt élesen elutasítja és a beszédeiben szinte soha nem hagyja ki, hogy belerúgjon az USA politikájába. Erre arrafelé van igény, úgyhogy ez sem véletlen. Eleve elég nagy a revizionista hangulat is, a mexikóiak szerint a gringók Mexikó hatalmas részét ellopták tőlük.

    https://www.youtube.com/watch?v=IZeticWHWEQ

    Plusz már az amcsik is észrevették, hogy egy csomó nyugati fegyver, amelyek elviekben Ukrajnában kellene, hogy legyen, a saját déli határaikon tűnik fel.

    Egyáltalán nem biztos, hogy az úgy lesz, hogy az amcsik Európát lerabolva majd szépen élnek tejben-vajban fürödve, amíg meg nem halnak! Latin-Amerikában eléggé nagy az Amerika-utálat, ez alól meg Mexikó sem kivétel, sőt!

  6. A Prigozsin-tréfa után most lesz lehetősége igazán az EU-nak a közvéleményt megdolgozni néhány dezinformációs médiacsatorna megalakításával,

    hogy elfogadható legyen a pénz, paripa, fegyver önkéntes adományozása továbbra is,

    no persze az F-16-os repülőkről (mint végső támadófegyver??) se felejtkezzünk el.
    Csak annyira engedni a saját EU-s fegyvergyártás felfutását, hogy csak csordogáljon Ukrajnába, világpiacra már lehetőleg ne jussanak a termékek.

    A dnyeperi árvizet a zsilipek kinyitásával is biztos meg lehetett volna oldani, de inkább a háborús bűn irányát választották.

    A veszély ebben az, ha Ukrajna nem hoz eredményt vagy a logisztikát folyton kilövik az oroszok és a határon átnyúló szabotázssorozatokat is rendre kivédik, akkor a produktívabb terveket szedik elő washingtoni nyomásra.

    (Mi meg majd azt se tudjuk majd, hogy a levesfőző fazekat és a kádat engedjük tele vízzel vagy a gyereket küldjük a nagyanyjához vagy maradjon velünk a városban vagy szaladjunk le a legközelebbi mélygarázsba…? )

    Úgy általában a magyar lakosság be lesz valaha gyakoroltatva az ilyen szituációkra?

  7. 6. Zsolt
    De szép is lenne, ha az USA lerohanná Mexikót. Milyen fasza kis Proxyt lehetne oda kerekíteni. Na meg az is érdekes lenne, hogy egy ilyen lépést hogy is magyarázná meg a Szajha, aliász FOS (Független-Objetív-Sajtó) média. És az sem véletlen, hogy ki nem állhatják a gringókat arrafelé. Ami szart ott kevertek az elmúlt 150 évben, nem csoda, ha így éreznek. Puccsok, gerilla háborúk, elnökök és politikai mozgalmak vezetőinek eltávolítása (hol így, hol úgy) meg a többi fincsiség.

    7. Gumihuszár
    „A Prigozsin-tréfa után most lesz lehetősége igazán az EU-nak a közvéleményt megdolgozni néhány dezinformációs médiacsatorna megalakításával, hogy elfogadható legyen a pénz, paripa, fegyver önkéntes adományozása továbbra is,”

    Na meg, hogy megmagyarázzák, hogy a vasárnapig örödgi Prigóból, hogy lehetett 16 óra leforgása alatt angyalt majd ismét ördögöt gyártani. Persze ismerve az átlagpolgár szellemi képességeit, nem gondolom, hogy nehéz dolguk lesz.

    Ukrajna pedig nem fog eredményt hozni. Azaz nem fogja visszafoglalni a területeit még 5 év múlva sem. Enélkül pedig nincs eredmény. Szintet, pl. 5. cikkelyes vagy atomerő kiprovokálása vagy alkalmazása (mondjuk az 5. cikkely ugyanaz ) nem fog megkockáztatni. Elégnek ők is. USA is. A legtöbb amiben bízhattak az az volt, hogy belülről omlik össze Oo. Azok után ami történt vasárnap, már abban sem. Ennyi volt. Csinálhatnának Ukrajnában egy 30 éves háborút, de ahhoz már nincs idejük! Ahhoz, hogy nekimenjenek Oo.-nak, nincs sem emberanyaguk, sem mennyiségi technikájuk. Gondoljunk bele, hogy egy több euzer km-es fronton kellene helyt állniuk, úgy, hogy közben az orosz is adja az égi áldást rájuk. Melyik nyugaton szocializálódott ember bírná ezt. Apropó, volt a HTKA-n ma egy felvétel, amin az ukrán katona amint kiszállt az IFV-ből, aknára lépett, leszakadt a lába. Mivel senki nem ment oda hozzá, maga kötötte el a lábát és csúszott vissza az IFV-ba. Ezt melyik Párizsban, Londonban, Bécsben, Berlinben Budapesten vagy valamelyik EU-s nagyvárosban nevelkedett fehér ember tudná megtenni? Márpedig ha nem, azzal nem lehet számolni komoly fronton, kár oda küldeni, mert az IFV meg nem sérült katonái, amelett, hogy azonnal elhánynák magukat és harcképtelenek lennének, egy évet kellene mentális utókezelésre járnia piszológushoz.

  8. Zsolt
    Bendegúz
    https://www.antalffy-tibor.hu/4218-egy-megnyerhetetlen-haboru
    106 os hozzászólásomban volt szó a témáról.
    A NAFTA után itt a USMCA.
    Idén januárban termékeny csúcstalálkozó volt Mexikóvárosban a Észak-Amerika kontinens államai között.
    Nem ismétlem meg a hszemben foglaltakat.
    A lényeg van bőven ellenérdekelt Kina, Oroszország ami kapásból a eszembe jut de mások is akik kevésbé lelkesednek egy a eddigieknél is egységesebb /gazdaságilag, pénzügyileg, katonailag, társadalmilag, kultúrálisan/ és erősebb Észak-Amerika kontinens gondolatáért.
    Mivel pl. a USA ban szabadon lehet lobbizni értsd megfizetni akár külföldi államoknak is ottani nem a első vonalban lévő embereket akik azért vannak kapcsolataik pl. Mexikó és Kanada is nyitott liberális országok pl. Kina vagy Oroszország viszonylatában igy azért a USMCA útja sem mentes a talajmenti egyenetlenségektől…
    Azért ha játékban akarnak maradni a jelenlegihez hasonló szinten akkor az a érdekük hogya kocsi haladjon előre felé.

  9. 1
    Mi lesz a sajtó, vélemény és szólásszabadsággal ? A nyugati értékek…..mi értelme van harcolni ha olyanná válsz mint az ellenséged. A hideg háborút megnyerte a Nyugat anélkül hogy feladta volna az alapvető értékeit. Ki fogja elvégezni a piszkos munkát?

  10. 10 Tom, a sajtó- és szólásszabadság egy érdekes kísérlet volt. Jól szolgált, amíg a cél a monarchiák megdöntése volt. A világ vezetői mostanra rájöttek, hogy már nem szolgálja őket, így lassan kivezetésre kerül. Jön a kínai modell…

  11. Nem a proxyháború, hanem az információs szupercella szélesedik a tömegtájékoztatásban.

    Kezdve azzal, hogy az ukrán halállistán még mindig rajta van Orbán Viktor – Szíjjártó Péter.
    De minő érdekes: a weboldal forráshivatkozása (most már csak az ip-cím követő archívum szerint ill. ott tárolta 2022. október 21.-ig) egy négybetűs brüsszeli szerverre mutat, mintahogy a Bellingcat és az Informnapalm is.

    Ügyesen kell Magyarországnak lavíroznia Kelet és Nyugat közt, ameddig meg nem erősödünk energiabiztonságilag, katonailag, gazdaságilag, hogy a Selyemút szigetre felkapaszkodjunk az EU zátonyokkal tűzdelt viharos tengerén.

  12. 11 Ábel
    „A sajtó- és szólásszabadság egy érdekes kísérlet volt. Jól szolgált, amíg a cél a monarchiák megdöntése volt. A világ vezetői mostanra rájöttek, hogy már nem szolgálja őket, így lassan kivezetésre kerül. Jön a kínai modell…”
    Ennek egyszerű oka van A demokráciával élni, és az utóbbi időkben – visszaélni lehet.
    Ez okozza hogy a világot több mint 90% ban uraló médiabirodalom minden országban jelenlevő szócsövei, heti rendszerességgel önti ránk a F.O.S média hírferdítői – kifordítói végtermékeit. Azt nagyon jól tudják hogy minden hír 10 20 % valóság magot kell h tartalmazzon egyáltalán az emészthetőség , „hitelesség”miatt .Az elmúlt 20 évben a hatalmas mennyiség miatt a M.I fejlesztése vált szükségessé, hogy bírja munka kapacitással és épp ésszel. Putyin tette jól, hogy minden hazug médiamunkás akár 15 év letöltendőt kaphat , egy részük felháborodva fröcsögve azonnal kihúzta a belét az országból, hiszen milyen hely ahol nem szabad hazudni? Ne feledjük, Trump Elnök Úrból is így lehetett gyártani pár év alatt – egy Tramplit.

  13. 8, Bendegúz

    Szerintem a donbaszi kisgyerekek exhumálásához nagyobb lélekjelenlét kell.

    A vilniuszi csúcson vajon kitárgyalják a felek, hogy mia realitás pl., felsorolásszerűen:

    – alacsony fokú kiképzés, a NATO-oktatók nem rendelkeznek harci tapasztalattal
    – nincs elegendő műszaki végzettségű civil, akik a modern hálózatalapú technikát kezeljék
    – mindenféle harc-és szállítójármű állandó hiánya
    – elfogyott a légvédelmi-rendszer (bár az Antovszkij-hídhoz még tudtak egy keveset odavinni), csapatlégvédelem sincs
    – nem lesz offenzíva addig, amíg nem fut fel az EU-ban a fegyvergyártás
    – nemcsak Ausztria és Magyarország. fog kardoskodni a békekötés mellett
    – mindenféle terrocselekmény bevetésével megpróbálják valamelyik tagország bevonását a konfliktusba
    – fegyverszünet nem lehetséges az ukrán-rezsim részéről

    Akkor Donald Trump lesz a megoldás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük