2023-06-18 nap bejegyzései

(4227) A Thibault család

 

A Thibault család · Roger Martin du Gard

 

(sz: 1933.02.11.)

Kamaszkorom egyik kánikulával tűzdelt nyarán, félegyházi házunk lugasában olvastam Roger Martin du Gard Thibault családját. Néhány évvel korábban apámnak felvitte Isten a dolgát. Új lakásba költöztünk, amihez új bútorokat vettek. Anyám lement az Atheneum kiadóhoz és az új bútorokhoz rendelt 3 méter könyvet. Az asszisztens a 3 méterbe a kor legdivatosabb műveit válogatta be. Így került hozzánk a Thibault család.

A regény rettenetesen hosszú, de időm volt bőven. Mivel akkor még csak néhány év telt el a II. világháború befejezése óta, ami alatt édes anyámat elvesztettem, az első vh kitörése elleni küzdelem különösen felkeltette a figyelmemet. Tanulság? A világháborúk elkerülhetetlenek. A kérdés, hogy mért.

Akiknek döntési joguk van, soha nem kerülnek ki a frontra. Ezzel szemben egyéni hasznot várnak a nemzet győzelmétől. Na jó, és a tömegek?

Régebben azon töprengtem, hogy egy demokratikus és jól képzett társadalom, mint a weimari Németország, hogyan kerülhet a náci párt bűvöletébe, és engedheti meg, hogy a végzetükbe rohanjanak. Most már értem. Nem sokkal később elolvastam az Állatfarmot, majd néhány évvel később az 1984-et. mindkettő tartalmaz néhány alapvető igazságot az emberekről, társadalmakról, valamint a tömegek ellenőrzéséről, és a propaganda lehetőségeiről.

Joseph Goebbels óta tudjuk, ha elégszer ismételgeted a hazugságokat a tömegek agymosása érdekében, akkor végső soron saját magadat is átmosod, hogy elhiggyed ugyanezeket a hazugságokat. Lefogadom minden pénzben, hogy Orbán meg van győződve arról, a magyar inflációnak a háború az oka.

Általában a hatalmon lévők mindent megtesznek, hogy hatalmukat fenntartsák, és ha ez a hatalom kicsúszni látszik a kezeik közül, akkor elvész a maguk által létrehozott illúzió, vagyis a téveszméjük, hogy (mint régen a királyok) korlátlan önteltséggel és arroganciával, isteni jogukban uralják a világot. Eközben az egész világot egy olyan tűzvész felé vezetik, amilyenhez hasonlót még nem látott az emberiség. Hacsak valami csoda nem történik, teljes gőzzel belerohanunk a tökéletes megsemmisülésbe.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________