2023-06-15 nap bejegyzései

(4223) $ elleni globális lázadás

Tibor bá’ fordítása online

R.T. News

Hogyan váltották ki az orosz szankciók az amerikai dollár elleni globális lázadást

Egyre több nemzet kerüli a zöldhasút a kereskedelemben.
(sz: 1933.02.11.)

Az utóbbi időben növekszik azoknak a nemzetközi egyezményeknek a száma, amelyek célja az amerikai dollár kereskedelemből való kihagyása, ami a globális dollármentesítési törekvést jelzi Washington agresszív külpolitikájának fényében.

Az RT feltárja az amerikai szankciópolitika hátoldalát, és azt, hogy az veszélyezteti-e a dollár hegemóniáját.

1. Miért erősíti az USA a dollárt?

Washington a dollár dominanciáját eszközként használja fel globális gazdasági és geopolitikai felsőbbrendűségének megőrzésére, miközben számos pénzügyi korlátozást ír elő az Egyesült Államok nemzeti érdekeit sértő országokkal szemben.

2. Mi áll ezeknek a cselekvéseknek a hátterében?

Az Egyesült Államok a világgazdaságnak mintegy 20%-át adja, de a világ valutatartalékának több mint fele dollárban van, és a határokon átnyúló tranzakciók nagy része a valuta használatával történik. Ez segít a zöldhasúnak megőrizni vezető pozícióját a világ tartalékvalutái között.

3. Veszélyben van-e a dollárdominancia?

Közgazdászok, köztük Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztettek, hogy a Washington által a világ nemzetei ellen bevezetett egyoldalú szankciók előbb-utóbb aláássák valutája hegemóniáját. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva is azt mondta, hogy a dollár fokozatosan elveszíti vezető státuszát. A figyelmeztetések a dollár globális jegybanki tartalékokból való részesedésének több évtizedes fokozatos csökkenésének nyomán születtek. A Moody’s nemzetközi hitelminősítő a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a mélyülő geopolitikai feszültségek azok a kérdések, amelyek veszélyeztethetik a zöldhasú dominanciáját. Hozzátette azonban, hogy a valuta szerepe a kihívások ellenére évtizedekig megmarad.

4. Vannak-e életképes alternatívák?

A legtöbb közgazdász szerint a dollár azonnali leváltása nem valószínű. A kínai jüant azonban gyakran emlegetik a dollár fő riválisaként a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokban való növekvő részesedése és a kínai gazdaság bővülése miatt. A közgazdászok ugyanakkor megjegyzik, hogy Kína pénzügyi rendszere nem átlátható, és a jüan nem teljesen átváltható. Az indiai rúpiát is megnevezték esélyesként. Ami az eurót és a japán jent illeti, az EU-ban és Japánban tapasztalható gazdasági problémák miatt a szakértők kétségbe vonták azok hosszú távú jövőjét és stabilitását.

5. Az Oroszország elleni szankciók visszaüthetnek a dollárra?

Egyes elemzők szerint bumeránghatással járhatnak a példátlan amerikai szankciók, amelyek befagyasztják Moszkva tartalékai felének a felhasználását, valamint korlátozzák az orosz bankok lehetőségét a SWIFT üzenetküldő rendszeren keresztüli tranzakciókra. Szerintük sok ország, különösen a korlátozó amerikai intézkedések célkeresztjében lévő országok aggodalmukat fejezte ki amiatt, hogy ezeket az intézkedéseket a jövőben felhasználhatják ellenük, és hatással lehetnek gazdaságuk működésére.

6. Kihívhatja a BRICS az amerikai valutát?

Egyes szakértők, köztük a Goldman Sachs korábbi elnöke, Jim O’Neill szerint a feltörekvő országok BRICS-csoportja idővel és bizonyos körülmények között megkérdőjelezheti az amerikai dollár kiemelkedő globális státuszát. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő gazdasági blokk gazdasági növekedésében már megelőzte a G7-et. A nemzeti valuták kereskedelme felé tett erőfeszítéseik és a közös fizetési hálózat létrehozására irányuló erőfeszítéseik a nyugati pénzügyi rendszertől, és különösen a dollártól való függés csökkentése érdekében egyre nagyobb teret hódítottak.

7. Mi történik, ha a dollár elveszíti tartalékos státuszát?

A dollár jelenlegi státusza lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy mind a nemzetközi kereskedelem, mind a kormányzati kiadások terén jelentős hiányt produkáljon. Ennek elvesztése a valuta iránti kereslet későbbi csökkenését és értékének esetleges leértékelődését eredményezheti, ami jelentős övmeghúzást igényelne Washington részéről. A tőkéhez való kevesebb hozzáférés, a magasabb hitelfelvételi költségek és az alacsonyabb tőzsdei értékek lehetnek az Egyesült Államok gazdaságát fenyegető mellékhatások ebben a forgatókönyvben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________