(4223) $ elleni globális lázadás

Tibor bá’ fordítása online

R.T. News

Hogyan váltották ki az orosz szankciók az amerikai dollár elleni globális lázadást

Egyre több nemzet kerüli a zöldhasút a kereskedelemben.
(sz: 1933.02.11.)

Az utóbbi időben növekszik azoknak a nemzetközi egyezményeknek a száma, amelyek célja az amerikai dollár kereskedelemből való kihagyása, ami a globális dollármentesítési törekvést jelzi Washington agresszív külpolitikájának fényében.

Az RT feltárja az amerikai szankciópolitika hátoldalát, és azt, hogy az veszélyezteti-e a dollár hegemóniáját.

1. Miért erősíti az USA a dollárt?

Washington a dollár dominanciáját eszközként használja fel globális gazdasági és geopolitikai felsőbbrendűségének megőrzésére, miközben számos pénzügyi korlátozást ír elő az Egyesült Államok nemzeti érdekeit sértő országokkal szemben.

2. Mi áll ezeknek a cselekvéseknek a hátterében?

Az Egyesült Államok a világgazdaságnak mintegy 20%-át adja, de a világ valutatartalékának több mint fele dollárban van, és a határokon átnyúló tranzakciók nagy része a valuta használatával történik. Ez segít a zöldhasúnak megőrizni vezető pozícióját a világ tartalékvalutái között.

3. Veszélyben van-e a dollárdominancia?

Közgazdászok, köztük Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztettek, hogy a Washington által a világ nemzetei ellen bevezetett egyoldalú szankciók előbb-utóbb aláássák valutája hegemóniáját. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva is azt mondta, hogy a dollár fokozatosan elveszíti vezető státuszát. A figyelmeztetések a dollár globális jegybanki tartalékokból való részesedésének több évtizedes fokozatos csökkenésének nyomán születtek. A Moody’s nemzetközi hitelminősítő a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a mélyülő geopolitikai feszültségek azok a kérdések, amelyek veszélyeztethetik a zöldhasú dominanciáját. Hozzátette azonban, hogy a valuta szerepe a kihívások ellenére évtizedekig megmarad.

4. Vannak-e életképes alternatívák?

A legtöbb közgazdász szerint a dollár azonnali leváltása nem valószínű. A kínai jüant azonban gyakran emlegetik a dollár fő riválisaként a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokban való növekvő részesedése és a kínai gazdaság bővülése miatt. A közgazdászok ugyanakkor megjegyzik, hogy Kína pénzügyi rendszere nem átlátható, és a jüan nem teljesen átváltható. Az indiai rúpiát is megnevezték esélyesként. Ami az eurót és a japán jent illeti, az EU-ban és Japánban tapasztalható gazdasági problémák miatt a szakértők kétségbe vonták azok hosszú távú jövőjét és stabilitását.

5. Az Oroszország elleni szankciók visszaüthetnek a dollárra?

Egyes elemzők szerint bumeránghatással járhatnak a példátlan amerikai szankciók, amelyek befagyasztják Moszkva tartalékai felének a felhasználását, valamint korlátozzák az orosz bankok lehetőségét a SWIFT üzenetküldő rendszeren keresztüli tranzakciókra. Szerintük sok ország, különösen a korlátozó amerikai intézkedések célkeresztjében lévő országok aggodalmukat fejezte ki amiatt, hogy ezeket az intézkedéseket a jövőben felhasználhatják ellenük, és hatással lehetnek gazdaságuk működésére.

6. Kihívhatja a BRICS az amerikai valutát?

Egyes szakértők, köztük a Goldman Sachs korábbi elnöke, Jim O’Neill szerint a feltörekvő országok BRICS-csoportja idővel és bizonyos körülmények között megkérdőjelezheti az amerikai dollár kiemelkedő globális státuszát. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő gazdasági blokk gazdasági növekedésében már megelőzte a G7-et. A nemzeti valuták kereskedelme felé tett erőfeszítéseik és a közös fizetési hálózat létrehozására irányuló erőfeszítéseik a nyugati pénzügyi rendszertől, és különösen a dollártól való függés csökkentése érdekében egyre nagyobb teret hódítottak.

7. Mi történik, ha a dollár elveszíti tartalékos státuszát?

A dollár jelenlegi státusza lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy mind a nemzetközi kereskedelem, mind a kormányzati kiadások terén jelentős hiányt produkáljon. Ennek elvesztése a valuta iránti kereslet későbbi csökkenését és értékének esetleges leértékelődését eredményezheti, ami jelentős övmeghúzást igényelne Washington részéről. A tőkéhez való kevesebb hozzáférés, a magasabb hitelfelvételi költségek és az alacsonyabb tőzsdei értékek lehetnek az Egyesült Államok gazdaságát fenyegető mellékhatások ebben a forgatókönyvben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(4223) $ elleni globális lázadás

  1. Szokásos hatásvadász cím. Nem látok lázadást. Az utóbbi 10 évben sok ország elkezdett diverzifikálni. Kína bevezette a PetroYuant, Iraq euró elszámolásra váltott, India rupiaban kereskedik az Oroszokkal, nem is beszélve a kriptocurrency-kről. Ez nem lázadás, egy régóta futó folyamat, ami lehet hogy most gyorsult ,de az amerikai LNG, olaj és fegyverüzlet miatt a $ keresekedelem nő.

  2. Agyfolyást kapok a sugalló kérdésként vagy lehetőségként elhelyezett címektől. Az ilyen írást el se olvasom… olyan, mint az „ezotéria”…

  3. 3. Tibor bá: nagyon nincs az kizárva… 🙂
    Bár én csak egy jansent hagytam…

  4. 5 – Yoda:
    Magyar nyelvtudásod kifogástalan. Lakhelyed viszont Lvivska Oblast, ami Nyugat Ukrajna. Orosz ellenességed tökéletes. Magyar ellenességed virágzik. Ha megkérlek szépen, írnál magadról néhány sort?

  5. Szegény Yoda. Pedig igaz amit ír, az oroszok nem tudnak mit kezdeni a rúpiával, indiai traktort nem vásárolnának, mert alacsony a minősége. Ha valaki megnézi Putyin videóit, vagy Mercedesben ül, vagy Toyotában. Ő is szereti a minőséget. Egyelőre minőséget dollárért, vagy EUR-ért adnak. Egyszerű ez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük