2023-06-24 nap bejegyzései

(4234) Bohózat?

Tibor bá’ fordítás online

Prigozhin komikus felkeléséről

Néhány gondolat az Oroszországban folyamatban lévő felkelési kísérletről.
(sz: 1933.02.11.)

Vajon ki vagy mi csábította Jevgenyij Prigozsint ennek a bohózatnak a színrevitelére.

Körülbelül tizenkét óra múlva a dolgok valószínűleg megnyugszanak.

A „nyugati” seggnyalók hetekig fantáziálnak az általuk kívánt eredményükről, ami természetesen soha nem fog megtörténni.

Az egész történet Machiavelli zsoldosok elleni figyelmeztetésére emlékeztet, tehát:

Azt mondom tehát, hogy a fegyverek, amelyekkel a fejedelem védi országát ha zsoldosok, segédcsapatok akkor haszontalanok és veszélyesek;és ha valaki ezekre alapozva tartja meg helyzetét, nem áll sem szilárdan, sem biztonságban; mert nagyravágyók és fegyelem nélkül, hűtlenek. Vitézkednek a barátok előtt, gyávák az ellenség előtt. Nem félnek Istentől, nem hűek az emberekhez, és pusztítása csak addig halasztható, amíg a támadás fennáll; mert békében megrabolják az embert, háborúban pedig ellenség. A helyzet az, hogy csekély zsold nem elég ahhoz, hogy hajlandóak legyenek meghalni érted.

Szeretném tovább demonstrálni a zsoldosok alkalmatlanságát. A zsoldos kapitányok vagy alkalmas emberek, vagy nem. Ha igen, nem bízhatsz bennük, mert mindig saját nagyságukra törekednek, akár elnyomnak téged, aki gazdájuk vagy, akár másokat, akik szándékaiddal ellentétben állnak; de ha a kapitány [azaz a zsoldosok vezetője] nem ügyes, akkor a szokásos módon elveszíti a háborút.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4233) Szélesedő háború

Tibor bá’ fordítása online

Paul Craig Roberts

Az egyre szélesedő háború

 

(sz: 1933.02.11.)

Kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a Kreml „korlátozott katonai hadművelete” egyre kiterjedtebb, nukleáris konfrontációhoz vezető háborút fog eredményezni, és kétségtelen, hogy a konfliktus tovább erősödik.

A legújabb fejlemények közelebb visznek minket az atomfegyverek használatához. Az F-16-osokat, amelyeket Biden szerint soha nem adnak Ukrajnának, most megkapták. Ráadásul meggondolatlanul ingyen adják. Az F-16-osok első szállítmánya olyan repülőgépekből áll, amely módosítva vannak, lehetővé téve őket nukleáris fegyverekkel való felszerelésre.

Hogy megértsd, mennyire meggondolatlan ez, a Kremlnek nincs más választása, mint azt fontolgatni, hogy a repülőgépeiket taktikai nukleáris fegyverek célba juttatására használhatják az orosz csapatok támogatása végett. Ennek a lehetőségnek a figyelmen kívül hagyása katasztrofális kockázattal járna.

Ahogy mondtam, ez a legutóbbi provokáció lényegesen kiszélesíti a háborút. A Kreml most fontolgatja, hogy megtámadja azokat az európai légi bázisokat, amelyekről az F-16-osok fel fognak szállni. Más szóval Putyint most megfosztják attól a színleléstől, hogy a konfliktus korlátozott.

Gilbert Doctorow úgy látja a helyzetet, mint én, és sajnálatát fejezi ki „lehangoló fejlődésünk miatt az Armageddon felé vezető úton”. https://gilbertdoctorow.com/2023/06/19/tactical-nuclear-weapons-latest-news-from-russia

Képtelen voltam bármilyen intelligens indokot felhozni Putyin számára, hogy megengedje a háború 16 hónapra történő elhúzódását, aminek különben gyorsan véget kellett volna érnie, még mielőtt a Nyugat belekeveredik. Úgy tűnik, Putyin azt várja, hogy a Nyugat észhez térjen, mielőtt túl késő lenne. Ha igen, akkor az amerikai propaganda évtizedek óta tartó sikerét mutatja, hogy Putyin minden bizonyíték ellenére még ma is úgy gondolja, hogy valahol Nyugaton van egy alapvető jó szándék, amely érvényesülni fog, mielőtt a végzetes lépés megtörténik.

A Nyugat felismerésének hiánya még rosszabb. A 20. században zajló  hidegháború idején az Egyesült Államok kormánya és a NATO-országok kormánya együttműködött a szovjet kormánnyal a feszültségek oldásán, valamint a nukleáris fegyverkezési verseny lelassításának és megállításának érdekében. A kubai rakétaválság, amelyet az amerikai nukleáris rakéták Törökországban az orosz határon való elhelyezése és a CIA/Joint Chiefs Castro megdöntésére tett erőfeszítése váltottak ki, felismertette Washingtonban és Moszkvában, hogy Armageddon közeledik. A Kennedy és Hruscsov által megkezdett deeszkalációs folyamatot Nixon vezetésével megújították, amiért a CIA „Watergate”-tel, a „Russiagate”-hez hasonló álhírrel büntetett, és Nixont elmozdította hivatalából. De a deeszkaláció folyamata folytatódott. Még a Jelen Veszély Bizottsága is, amelynek tagja voltam, támogatta a szovjetekkel való feszültségek csökkentését.

1963-ban megszületett a nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés. Következett az űrszerződés, amely megakadályozta az atomfegyverek keringetését. Aztán a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés. Az 1970-es években létezett a SALT 1 és a SALT 2, a ballisztikus rakéták elleni egyezmény, valamint a biológiai és mérgező fegyverekről szóló egyezmény. Az 1980-as években megszületett a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés. 1991-ben a stratégiai fegyverzetcsökkentési tárgyalások arra a következtetésre jutottak, hogy korlátozták a hagyományos fegyverek bevetését Európába.

Ma ezek az eredmények, amelyek csökkentették a feszültséget és a nukleáris háború valószínűségét, romokban vannak. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a neokonzervatívok esélyt láttak a hegemóniára, és az Armageddon elkerülésére kötött szerződéseket az amerikai hatalomgyakorlás akadályának tekintették. Washington atomháború kirobbantását okozó őrültsége a NATO-t Oroszország határához juttatta. A NATO a volt szovjet területek kormányainak megdöntéséhez és Oroszország elleni támadáshoz nyújt segítséget. Az Oroszország elleni háborús propaganda szintje ma olyan magas, mint a Németország és Japán elleni propaganda a második világháború idején.

Washington nem elégedett meg azzal, hogy Oroszországot ellenséggé változtassa, így tett Kínával és Iránnal is.

Ez őrültség. Ennek csak a civilizáció pusztulásával lehet vége.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________