2023-06-01 nap bejegyzései

(4211) Kínai figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása online

A kínai egészségügyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az XBB alvariánssal megnőtt a COVID-19 fertőzések száma

Szerző: Benjamin Mateus
(sz: 1933.02.11.)

Hétfőn a dél-kínai Guangdong tartomány fővárosában, Kantonban beszélt Dr. Zhong Nanshan, Kína egyik legjelentősebb légúti betegség-szakértője, aki bejelentette, hogy az Omicron legújabb XBB-alvariánsaival a COVID-19 fertőzés hulláma alakult ki az országában.

A fertőzés felfutása várhatóan június végén éri el a tetőpontját, körülbelül heti 65 millió fertőzéssel, ami ez ideig az ország második legnagyobb járvány hulláma. Tekintettel azonban a tesztelés hiányára, ez is nagymértékben alulbecsült érték, mint minden, a folyamatban lévő COVID-19 világjárványra vonatkozó adat. Nevezetesen, Kínában jelentős számú idős és kiszolgáltatott ember él, akik nagyrészt beoltatlanok.

Kínához hasonlóan más fertőzési hullámok veszélyeztetik Délkelet-Ázsia, Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia és Brazília lakosságát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetjelentése szerint továbbra is vannak forró pontok Thaiföldön, Indonéziában és Indiában, ahol a halálozások száma is emelkedik.

Thaiföldön Dr. Tares Krassanairawiwong, a járványügyi osztály főigazgatója megerősítette, hogy május 14. és május 20. között 2632 beteget szállítottak kórházba COVID-19 miatt. Ezek közül 401-nek volt tüdőfertőzése, 226-nak volt szüksége lélegeztetőgépre, és 64 halálesetet dokumentáltak. A megugrást az esős évszaknak és a gyermekek osztályon belüli oktatásának tulajdonították. Általános óvintézkedésekre szólított fel, viseljenek maszkot és kerüljék a zsúfolt beltéri tereket.

Eközben Brazíliában, annak ellenére, hogy megpróbálják eltitkolni a járvány valódi állapotát, a közösségi médiában és az online forrásokban megjelent legújabb jelentések arra utalnak, hogy a kórházak ismét zsúfolásig megteltek betegekkel, és a gyógyászati oxigénnek akut hiánya van. Ezeket különböző egészségügyi szervezetek, helyi orvosok és kutatók is megerősítették Brazíliában.

További érintett országok közé tartozik Vietnám, Fülöp-szigetek, Mongólia és kisebb mértékben Japán, Dél-Korea és Ausztrália. Kiugrások vannak az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Zöld-foki Köztársaságban, Ugandában és Mauritiuson is.

Ezek a fejlemények csak megerősítik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozata, miszerint eljött az ideje a nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet megszüntetése, korai volt. Ahelyett, hogy komolyan értékelné a világjárvány állapotát, inkább hasonlít George Bush korábbi elnök által két évtizeddel ezelőtt, 2003. június 5-én, az Egyesült Államok iraki meghódításának idő előtti megünneplésére a „megvalósult küldetés” (mission accomplished) nyilatkozata szerint.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________