2023-06-13 nap bejegyzései

(4222) A nagy önámítás

A nagy önámítás


Szerző? Chris Hedges:

Chris Hedges cikkének, a The Great Delusion (A nagy önámítás), egy részét lefordítottam, mert vonatkoztatható a magyar helyzetre is. Lássuk:

Gyűlöletből lett a hazafiság netovábbja.
(sz: 1933.02.11.)

A sebezhetők lesznek a bűnbakok. Az értelmiségieket, újságírókat, tudósokat, akik a tényleges világban élnek, semmibe vesznek. Az értéket adó elit elveszíti hitelét. Az összeomlás vezet a nihilizmusba, és a vér áztatott fantázia világába.

Négy év hazudozása, a rasszista erőszak, meglepő alkalmatlanság, elszabadult korrupció, és a nemzeti egészségügyi krízis elhanyagolása után, Trump szavazó bázisa 11 millióval növekedett. Ez egymagában egy hatalmas villogó vészlámpa.

Ennél is rosszabb, Trump szavazóinak a 70 százaléka, ami 51 millió amerikait jelent, úgy gondolja, hogy a „radikális, baloldali demokraták” ellopták a választási eredményt, levél szavazatokkal és a Trumpra szavazók kitörlésével.

126 republikánus képviselő csatalakozott a 18 republikánus állani főügyész keresetéhez, amiben kérték a legfelső bíróságot, hogy Biden győzelmét semmisítsék meg. A republikánus szenátorok nagy többsége nem hajlandó elismerni a novemberi elnökválasztás eredményét.

Kétszáz felfegyverzett, amerikai zászlót lobogtató tiltakozó, azt kiabálva, „állítsák le a tolvajokat”, megszállták demokrata párti államtitkár Jocelyn Benson otthonát.

A Büszke Fiúk elnevezésű fehér nemzeti csoport 700 tagja ellepte Washington utcáit, hogy tiltakozzanak a választások feltételezett ellopása ellen. Ez, több mint három tucat letartoztatáshoz, négy késeléshez, és négy fekete templom feldúláshoz, Black Lives Matter táblák elégetéséhez vezetett.

Trump hamarosan elmehet, de egy olyan pártot hagy maga után, amely nyíltan autoriter, elutasítja a demokratikus értékeket, a tudomány és a tényekre alapozott vita ellensége, és amely megpróbálta átvenni a hatalmat. Feltételezhető, hogy legközelebb nem lesznek ennyire diszorganizáltak és balfácánok.

A két uralkodó párt egyike által produkált demokrácia gyűlöletét sok millió amerikai támogatja, akik nem fognak eltűnni egyik napról a másikra, sokkal inkább terjedni fognak, különösen a gazdaság kibicsaklása miatt, amikbe beletartozik a sok millió amerikai kilakoltatása is.

A több évtizede zajló oligarchatámadás a kultúra, az újságírás, az oktatás, a művészet, az egyetemek, és a kritikus gondolkodás ellen oda vezetett, hogy a valóságot kimondókat marginalizálják, ignorálják, kiszorítják őket a társadalmi vitából, mert apokaliptikus nézetnek minősítik a valóság megtárgyalását. Az igazság elvész, helyette megjelenik a reményteli illúzió.

Stefan Zweig, az osztrák író, aki néhány más íróval együtt kétségbeesetten próbált figyelmeztetni az I. világháború öngyilkossággal felérő őrületére, írta „a legyőzöttek mentális felsőbbrendűségét”. Zweig háborúellenes színdarabja a Jeremiás a bibliai Jeremiás prófétára utal, aki hiába figyelmeztetett. Ezzel akarta bemutatni, hogy akik szembe néznek a valósággal, bármily keserű is legyen az, képesek túlélni és felülkerekedni azon.

Zweig színdarabjában a próféta így kiált „Ébredj fel elátkozott város, hogy megvédhesd magad.” „Ébredj fel szunnyadásodból, ti figyelmetlenek, vagy álmodban lesztek legyilkolva. Ébredj fel, mert a falak rád dőlnek, és összenyomnak, ébredj!”

De Jeremiástól, a síró prófétától a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták, őt pedig kinevették. Azzal támadták, hogy a népet demoralizálja. Összeesküdtek az élete ellen. Amikor a babiloni sereg elfoglalta Jeruzsálemet, Jeremiás, csak úgy, mint Julian Assange, börtönben volt.

Zweig visszaemlékezéseiben, a Tegnap Világában ezt írta: „Mindig be akartam mutatni, hogy a hatalom miként képes az emberi szívet megkeményíteni, a győzelem miként okoz mentális merevséget az egész nemzet részére, ellentétben a vesztességgel, ami szörnyű módon gázol át a lelkeken. A háború közepette, míg mások túl hamar ünneplik a győzelmet, és egymásnak bizonygatják, hogy a győzelem elkerülhetetlen, én felmérem a katasztrófa mélységét és azt kutattam, hogy lehet belőle kijönni.”

Nem használhatjuk a remény kifejezést, ha nem vagyunk hajlandók szembe nézni az igazsággal. Az önbecsapásra épített remény egy fantázia. A szemünkről le kell venni az elhomályosító szemüveget, hogy meglássuk a ránk leselkedő veszélyt. Meg kell hallanunk saját prófétáink szavait.

El kell pusztítanunk a hatalmi központokat, azokat, amelyek becsapnak minket és gyermekeinket. A falak naponta záródnak körülöttünk. A radikális gonoszság, amivel szemben találjuk magunkat, valóságos Trump alatt csakúgy, mint ahogy Biden alatt lesz. És ha ezt a radikális gonoszságot nem zúzzuk össze, akkor az előttünk álló jövő tömeges gyötrelmet és halált hordoz magában.

Chris Hedges a Pulitzer díjas újságíró, aki 15 évig volt a New York Times Közel Keleti, és Balkán hivatal vezetője. Korábban a The Dallas Morning News, és a Christian Science Monitornak dolgozott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________