(4222) A nagy önámítás

A nagy önámítás


Szerző? Chris Hedges:

Chris Hedges cikkének, a The Great Delusion (A nagy önámítás), egy részét lefordítottam, mert vonatkoztatható a magyar helyzetre is. Lássuk:

Gyűlöletből lett a hazafiság netovábbja.
(sz: 1933.02.11.)

A sebezhetők lesznek a bűnbakok. Az értelmiségieket, újságírókat, tudósokat, akik a tényleges világban élnek, semmibe vesznek. Az értéket adó elit elveszíti hitelét. Az összeomlás vezet a nihilizmusba, és a vér áztatott fantázia világába.

Négy év hazudozása, a rasszista erőszak, meglepő alkalmatlanság, elszabadult korrupció, és a nemzeti egészségügyi krízis elhanyagolása után, Trump szavazó bázisa 11 millióval növekedett. Ez egymagában egy hatalmas villogó vészlámpa.

Ennél is rosszabb, Trump szavazóinak a 70 százaléka, ami 51 millió amerikait jelent, úgy gondolja, hogy a „radikális, baloldali demokraták” ellopták a választási eredményt, levél szavazatokkal és a Trumpra szavazók kitörlésével.

126 republikánus képviselő csatalakozott a 18 republikánus állani főügyész keresetéhez, amiben kérték a legfelső bíróságot, hogy Biden győzelmét semmisítsék meg. A republikánus szenátorok nagy többsége nem hajlandó elismerni a novemberi elnökválasztás eredményét.

Kétszáz felfegyverzett, amerikai zászlót lobogtató tiltakozó, azt kiabálva, „állítsák le a tolvajokat”, megszállták demokrata párti államtitkár Jocelyn Benson otthonát.

A Büszke Fiúk elnevezésű fehér nemzeti csoport 700 tagja ellepte Washington utcáit, hogy tiltakozzanak a választások feltételezett ellopása ellen. Ez, több mint három tucat letartoztatáshoz, négy késeléshez, és négy fekete templom feldúláshoz, Black Lives Matter táblák elégetéséhez vezetett.

Trump hamarosan elmehet, de egy olyan pártot hagy maga után, amely nyíltan autoriter, elutasítja a demokratikus értékeket, a tudomány és a tényekre alapozott vita ellensége, és amely megpróbálta átvenni a hatalmat. Feltételezhető, hogy legközelebb nem lesznek ennyire diszorganizáltak és balfácánok.

A két uralkodó párt egyike által produkált demokrácia gyűlöletét sok millió amerikai támogatja, akik nem fognak eltűnni egyik napról a másikra, sokkal inkább terjedni fognak, különösen a gazdaság kibicsaklása miatt, amikbe beletartozik a sok millió amerikai kilakoltatása is.

A több évtizede zajló oligarchatámadás a kultúra, az újságírás, az oktatás, a művészet, az egyetemek, és a kritikus gondolkodás ellen oda vezetett, hogy a valóságot kimondókat marginalizálják, ignorálják, kiszorítják őket a társadalmi vitából, mert apokaliptikus nézetnek minősítik a valóság megtárgyalását. Az igazság elvész, helyette megjelenik a reményteli illúzió.

Stefan Zweig, az osztrák író, aki néhány más íróval együtt kétségbeesetten próbált figyelmeztetni az I. világháború öngyilkossággal felérő őrületére, írta „a legyőzöttek mentális felsőbbrendűségét”. Zweig háborúellenes színdarabja a Jeremiás a bibliai Jeremiás prófétára utal, aki hiába figyelmeztetett. Ezzel akarta bemutatni, hogy akik szembe néznek a valósággal, bármily keserű is legyen az, képesek túlélni és felülkerekedni azon.

Zweig színdarabjában a próféta így kiált „Ébredj fel elátkozott város, hogy megvédhesd magad.” „Ébredj fel szunnyadásodból, ti figyelmetlenek, vagy álmodban lesztek legyilkolva. Ébredj fel, mert a falak rád dőlnek, és összenyomnak, ébredj!”

De Jeremiástól, a síró prófétától a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták, őt pedig kinevették. Azzal támadták, hogy a népet demoralizálja. Összeesküdtek az élete ellen. Amikor a babiloni sereg elfoglalta Jeruzsálemet, Jeremiás, csak úgy, mint Julian Assange, börtönben volt.

Zweig visszaemlékezéseiben, a Tegnap Világában ezt írta: „Mindig be akartam mutatni, hogy a hatalom miként képes az emberi szívet megkeményíteni, a győzelem miként okoz mentális merevséget az egész nemzet részére, ellentétben a vesztességgel, ami szörnyű módon gázol át a lelkeken. A háború közepette, míg mások túl hamar ünneplik a győzelmet, és egymásnak bizonygatják, hogy a győzelem elkerülhetetlen, én felmérem a katasztrófa mélységét és azt kutattam, hogy lehet belőle kijönni.”

Nem használhatjuk a remény kifejezést, ha nem vagyunk hajlandók szembe nézni az igazsággal. Az önbecsapásra épített remény egy fantázia. A szemünkről le kell venni az elhomályosító szemüveget, hogy meglássuk a ránk leselkedő veszélyt. Meg kell hallanunk saját prófétáink szavait.

El kell pusztítanunk a hatalmi központokat, azokat, amelyek becsapnak minket és gyermekeinket. A falak naponta záródnak körülöttünk. A radikális gonoszság, amivel szemben találjuk magunkat, valóságos Trump alatt csakúgy, mint ahogy Biden alatt lesz. És ha ezt a radikális gonoszságot nem zúzzuk össze, akkor az előttünk álló jövő tömeges gyötrelmet és halált hordoz magában.

Chris Hedges a Pulitzer díjas újságíró, aki 15 évig volt a New York Times Közel Keleti, és Balkán hivatal vezetője. Korábban a The Dallas Morning News, és a Christian Science Monitornak dolgozott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(4222) A nagy önámítás

  1. Mindig gyanakodva halgatom ezeket a megvilágosultakat.
    Nem azért, mert ne mondanának ki igazságokat, hanem az a bizonyos kisördög ilyenkor azt súgja, át akar verni, hátsó szándéka van, ez is csak egy manipuláció. Vagy eddig szellemileg korlátolt volt? Valamiért megsértődött és elkapta egy őszinteségi roham?
    Megtudtuk tőle, hogy az amerikai választások csak egy színdarab és ébredjen végre amerika. De, hogy mit csináljanak a felébredt emberek azt már nem tudjuk meg.
    Tegyük fel, hogy a republikánus és demokrata szavazóban is tudatosul, hogy át van vverve. Ha ez valóban megtörténne, akkor összefognának és közösen elkergetnék a kiket is, honnan és hová? Csak hogy lássuk a célt. Annak a célnak a lebegtetése, hogy egy új igazságosabb rendszert hozhatnak létre alulról szerveződve, mint amit ez az ujságíró is tesz, az szimpla átverés.

    „Ébredj fel, mert a falak rád dőlnek, és összenyomnak, ébredj!”

  2. A fickónak igaza van abban, amit mond, de ő is önámításba esik, amikor azt képzeli, hogy a Demokrata párt és holdudvara mentes az önámítástól. Valójában őket is ugyanaz az elit tartja fogva, mint a Republikánus pártot, csak nekik másik lemez jutott: a critical race theory és a genderelmélet. Amik, ha józanul tekintünk rájuk, még őrültebbek is, mint a trumpisták feltételezései az elcsalt választásról.

    Az a módszer, hogy mindkét tábornak kell adni egy olyan agyrémet, ami teljesen elfogadhatatlan az ellentábor számára, így aztán mindkét táborban meglesz a muníció, hogy a saját pártra szavazzanak, még ha nem is elégedettek vele teljesen, merthogy a másik olyan tolerálhatatlan őrültségeket tol. Így aztán a többségnek nem tűnik fel, hogy a lényegi kérdésekről egyáltalán szó sem esik, és vakon száguldunk a szakadékba – a nagy pártok teljes egyetértésével.

  3. Azt mondjuk kicsit furcsállom, hogy a túlnyomórészt feketék által elkövetett rasszista erőszakot Trumpra keni. Éppenséggel nem ő magyarázta be a feketéknek, hogy akármilyen rasszisták és erőszakosak is lehetnek, nem ők a hibásak érte.

    (Ez irónia volt. Sejtem, hogy nem erre gondolt. A szerző valószínűleg maga is elhiszi a critical race theory abszurd hazugságait, és vak arra, hogy Amerikában messze a legtöbb erőszakot a feketék követik el – rasszista és egyéb indíttatásból, egymás, az ázsiaiak és a fehérek ellen is.)

  4. Az is érdekes, hogy ilyeneket vet Trump szemére, hogy „a tudomány és a tényekre alapozott vita ellensége” – miközben az általa támogatott Demokrata párt transzneműeket tesz pozícióba, és támogatja a gyerekek genderpropagandával való indoktrinálását és azoknak a szerencsétleneknek, akiket sikerült meggyőzniük, az átműtését, csonkítását.

    Akik pedig erről érdemi, értelmes vitát kezdeményeznének, mint pl. Jordan Peterson, a szerencsétlen idióta aktivistáik erőszakkal igyekeznek elhallgattatni – ha már tényeken és logikán alapuló érvekkel nincs esélyük.

  5. Re:2 Ábel
    „Divide et impera”
    Nem kell ezt túlragozni, csak kissé vakok, és képtelenek a helyzeti pozíciójukból kilátni.
    Miheztartás végett pro ukrán vs. pro orosz ugyan ez, de a hazai politikai bábszínház dettó.

  6. 6 – Valóban, de egy kicsit másképp: nálunk a kétpárti modellt felváltotta a centrális erőtér. Engem meg is lepett, hogy ez lehetséges, de úgy néz ki, működik.

    Korábban azt gondoltam, hogy ha az MSZP lecsúszik, akkor sokan, akik csak azért szavaztak a Fideszre, hogy ne a szocik legyenek, majd szétszavaz a sok kis pártra, akik közül csak talál szimpatikusat. De a választási törvény-módosítással, és azzal, hogy Feri még mindig aktív, sőt a legerősebb ellenzéki párt az övé, sikerült fenntartani a kölcsönös démonizálást.

  7. 8 – Így van. Azt nem tudom, hogy Gyurcsány tisztában van-e ezzel, csak nem érdekli, vagy ámítja magát.

  8. 8-9.: Tibor ba’, Ábel: kicsi ez az ország. Teljesen elképzelhető egy háttérmegállapodás a Fidesz és Gyurcsány között, mivel egy win-win szituáció. Míg van Gyurcsány, bohóc, bohózat, van kire mutogatnia a Fidesznek, miközben ez jó lehet Gyurcsánynak is, ha a háttérben ezért kap valamit cserébe.

  9. Re:10 Minato
    Úgy kell Fletónak Ovi, mint Ovinak Fletó, ez a napnál is világosabb.
    Egy dolog biztos, Fletót védi a mély állam(Ovit is, de egy másik érdek csoport), mert a 2006-os események miatt elindult egy ügyészségi eljárás, és mikor bíróságra akarták vinni, az amerikai nagykövetségen keresztül utánuk nyúltak, és leállították az ügyet. No comment…

  10. 11. dajtás, mesélj! Erről nem is tudtam. Van valami URL, link, félhivatalos nempletyka nemkonteó? Érdekelne. Valami hivatalos kivizsgálás csak volt, anélkül városi legenda 🙁

  11. Ábel 7.
    Milyen centrális erőtér?
    cpac republikánus konferencia budapesten 2023 ban a magyarországi ellenzék egy része meg inkább a demekhez van bekötve.
    A választási törvény mennyire van angol szász irányba elvive a egyéni körzetekre helyezett hangsúllyal?
    A közoktatás közegészségügy közigazságszolgáltatás leépitése helyette magán óvoda iskola magán kórház őrző védő meg magánnyomozó cégek… Ez nem az a irány amit a 2010 előtt pro forma létező liberálisok akartak?
    Amit a magyarok simán benyeltek piros fehér zöld zászlók lengetése közben.
    Nem azt irom hogy rossz irányba lett elvive a ország csak azt hogy liberálisék a parlamanten kivül kerültek mig tartalmilag más köritéssel a „nemzeti” kormány megcsinálta gazdaságilag kb. ugyanazt.

  12. „. dajtás, mesélj! Erről nem is tudtam. Van valami URL, link, félhivatalos nempletyka nemkonteó?”

    Minato,

    Megírta a Washington Post jövő heti száma:-)

    Most viccet félretéve, bizonyítékot kérsz, itt?!
    Igazán tiszteletlen vagy!

    Örülj, ha nem leszel kitiltva…

  13. 13 Yoda, segítek, a „Centrális erőtér” kifejezést arra az – immár 13 éve fennálló – helyzetre szokás használni, hogy a Fidesz minden választást fölényesen, 2/3 -al megnyer, az ellenzék pedig szét van aprózva egy rakás kispártra, akik nem tudnak kormányzó többséget szerezni, ha a fejük tetejére állnak se.

    Én nem tudom, mit akartak a liberálisok, de a közoktatás és a közegészségügy módszeres fölszámolása nagyon nem tetszik. Van esze Orbánnak, mert ha ezt a zászlajára tűzi, akkor választást veszít, erre épeszű ember nem szavazott volna. Viszont így apránként, szalámizva simán ledarálja az egész rendszert.

  14. 15: dajtás, köszi!
    14: Szokja: már régóta érik a kitiltásom, ezen nem izgulok, sőt lehet jót is tenne nekem, nem kéne ennyit olvasni, meg pötyögni 🙂 😉

  15. Re:17 Minato

    Én szívesen olvaslak még ha nem is értünk sok mindenben egyet. 😉
    Pontosan ezen kell felülemelkedni, mert nem az számít hogy ki milyen politikai beállítottságú, hanem csak az számít, hogy az ország előrehaladását/fejlődését akarja.
    Felőlem lehet néger homokos is, ha építi az országot. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük