2023-06-03 nap bejegyzései

(4215) Wet Bulb hőmérséklet

Tibor bá’ fordítása online

Miért elviselhető a 40°C egy sivatagban, de halálos a trópusokon?

(sz:1933.02.11)

A magyar szajha médiában szinte naponta jelenik meg cikk a következő El Ninoval kapcsolatban várható hőhullámokról, és a 1,5 °C globális melegedési határérték átlépéséről. Ez a poszt azt mutatja be, hogy bizonyos értékeket miért kell komolyan venni.

Idén az északi féltekén még a forró évszak kezdete előtt megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Spanyolországban például olyan hőmérsékletet tapasztaltak áprilisban (38,8°C), amely még a nyár csúcspontján is eltér a megszokottól.Különösen Dél- és Délkelet-Ázsiát sújtotta a nagyon tartós hőhullám, és minden idők rekordhőmérsékletét tapasztalták olyan országokban, mint Vietnam és Thaiföld (44 °C, illetve 45 °C). Szingapúrban is megdőlt a szerényebb rekord, a hőmérséklet elérte a 37°C-ot.Kínában pedig Sanghajban jegyezték fel több mint egy évszázada legmagasabb májusi hőmérsékletét, 36,7 °C-ot.

Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás valószínűbbé teszi ezeket a hőmérsékleteket, de azt is, hogy a hasonló nagyságú hőhullámok nagyon eltérő hatást fejtenek ki olyan tényezőktől függően, mint a páratartalom vagy az, hogy egy adott terület mennyire felkészült a szélsőséges hőségre.Tehát hogyan birkózik meg egy párás ország, mint például Vietnám a 44°C-os hőhullámmal, és hogyan viszonyul ez a száraz hőséghez, vagy egy kevésbé forró hőhullámhoz a még párásabb Szingapúrban?

Időjárás és élettan

A közelmúltban Délkelet-Ázsiában dúló hőhullámra talán a testet érő hő okozta stressz mértékéről lehet emlékezni.A hő-stresszt leginkább a hőmérséklet okozza, de más időjárási tényezők is fontosak, mint például a páratartalom, a sugárzás és a szél.

Testünk hőt nyer a körülöttünk lévő levegőből, a napból, vagy saját belső folyamatainkból, mint például az emésztés és a testmozgás. Erre válaszul testünknek hőt kell veszítenie. Ennek egy részét közvetlenül a körülöttünk lévő levegőbe veszítjük, egy részét pedig légzéssel. De a legtöbb hővesztést az izzadás okozza, mivel amikor a bőrünk felszínén lévő verejték elpárolog az hőelvonással jár.

A meteorológiai tényezők befolyásolják mindezt.Például az árnyéktól való megfosztás a közvetlen napfény hőjének teszi ki testünket, míg a magasabb páratartalom azt jelenti, hogy csökken a bőrünk felületéből történő párolgás mértéke.

A páratartalom jelentette, hogy a közelmúltban Délkelet-Ázsiában veszélyes volt a hőhullám, mivel ez már eleve rendkívül párás része a világnak.

A hő-feszültség határa

A mögöttes egészségügyi állapotok és más személyes körülmények bizonyos embereket érzékenyebbé tehetnek a hő-stresszre.A hő-stressz azonban elérheti azt a határt, amely felett minden ember, még azok is, akik nem nyilvánvalóan kiszolgáltatottak a hőségveszélynek – vagyis a fitt, egészségesek és jól akklimatizáltak – egyszerűen nem tud túlélni még mérsékelt terhelés mellett sem.

A hő-stressz értékelésének egyik módja az úgynevezett Wet Bulb hőmérséklet. Ez körülbelül 39°C-nak felel meg 50%-os relatív páratartalom mellett. Ezt a határértéket valószínűleg néhány helyen túllépték a közelmúltban Délkelet-Ázsiában dúló hőhullám során.

A trópusoktól távol eső kevésbé párás helyeken sokkal alacsonyabb lesz a páratartalom és ezáltal a wet bulb (nedves higanygömb) hőmérséklete veszélye.Spanyolországban áprilisban a 38,8°C-os maximum hőmérsékletű hőhullám WB hőmérséklet értékei „csak” 30°C körüliek voltak, a 2022-es nagy-britanniai hőhullámban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 40°C-ot, a páratartalom kevesebb mint 20%-ot, a WB hőmérséklet értékek pedig kb.32°C.

A közelmúltban klímaadatokat használtak fel a hő-stressz feltérképezésére szerte a világon.A kutatás rávilágított azokra a régiókra, amelyekben legnagyobb a kockázata e küszöbértékek túllépésére. Szó szerint a hot-spotok közé tartozik India és Pakisztán, Délkelet-Ázsia, az Arab-félsziget, az egyenlítői Afrika, az egyenlítői Dél-Amerika és Ausztrália.Ezekben a régiókban egyre gyakrabban lépik túl a hő-stressz küszöbértékeit a nagyobb globális felmelegedés mellett.

A valóságban a legtöbb ember már jóval a túlélési küszöb alatt sebezhető, ezért a lényegesen hűvösebb hőhullámokban nagy halálozási arányt láthatunk.Ezenkívül ezek a globális elemzések gyakran nem ragadnak meg néhány nagyon lokális szélsőséget, amelyet a mikroklíma folyamatai okoznak.Például egy város bizonyos környéke hatékonyabban fogja fel a hőt, mint a környezete, vagy hűvös tengeri szellő szellőztetheti, vagy egy helyi domb „esőárnyékában” lehet, így kevésbé páramentes.

Változékonyság és akklimatizáció

A trópusokon jellemzően kevésbé változó a hőmérséklet.Például Szingapúr majdnem az Egyenlítőn ül, és a napi maximum 32°C körül van egész évben, míg Londonban a nyár közepén a tipikus maximum csak 24°C.Londonban azonban magasabb a hőmérsékleti rekord (40°C vs. 37°C Szingapúrban).

Tekintettel arra, hogy az olyan régiókban, mint Délkelet-Ázsia, már állandóan magas a hő-stressz, ez talán azt sugallja, hogy az emberek jól hozzászoktak a hőséghez. Az első jelentések azt sugallják, hogy a közelmúlt hőhulláma miatti intenzív hő-stressz meglepően kevés közvetlen halálesethez vezetett – de a közvetett okokból eredő halálesetek pontos jelentése még nem áll rendelkezésre.

Másrészt az egész éves meleg viszonylagos stabilitása miatt talán kevésbé van felkészülve a közelmúltban bekövetkezett kánikula miatti nagy hőmérséklet-ingadozásokra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________