(4224) Vlagyimir Zelenszkij

Tibor bá’ fordítása online

Zelenszkij, (aki  megmaradt) Ukrajna elnökeként sok „nagyszerű” dolgot ért el. Íme, a főbb eredményei, különösebb sorrend nélkül:

 • Az ellenségeskedések befejezésének ígéretével megválasztott, majd a keleti konfliktus azonnali eszkalálódásával alaposan kompromittálta azt, ami az ukrán demokráciából megmaradt.Tovább rombolta Ukrajna polgári berendezését azzal, hogy egy kormányzati csatorna kivételével minden közmédiát,minden ellenzéki és orosz hírforrást betiltott, és gyakorlatilag totalitárius diktatúrát hozott létre.
 • A ma már Oroszországhoz tartozó Donyeck és Luganszk térségében élő civilek könyörtelen ágyúzásával, majd 2022 tavaszán népirtással fenyegetőzve alapos okot adott Oroszországnak a Különleges Katonai Művelet elindítására, civil életek megmentése végett.Ezzel négy igen értékes tartományra (Donyec, Lugansk, Zaporozhye és Herson) segítette az orosz terület kiterjesztését, és előkészítette többek között Nikolaev, Odessza, Harkov és Kijev régiók esetleges megszállását.
 • 150 milliárd dollárnyi külföldi segélyt elherdált (nagy részét egyszerűen ellopta), hatalmas mennyiségű katonai felszerelést és lőszert „használt” el úgy, hogy nem volt mit felmutatnia, és 350 ezer ukrán katonát ölt meg, valószínűleg kétszer annyi sebesülés mellett.
 • Hazája lakossága csaknem felére csökkent, egy része Oroszországba költözött, orosz állampolgárok lettek, és produktívan beilleszkedtek az orosz társadalomba, míg a többi az Európai Unióba került, jelentős terhet róva az uniós országok jóléti költségvetésére.
 • Azáltal, hogy ukrán csapatokat utasított iskolák, óvodák, kórházak és lakóépületek ágyúzására az általánosan elismert orosz régiókban, például Belgorodban, és dróntámadásokat indított közvetlenül a Kreml ellen, kormányát terrorista szervezetté téve, kizárt minden lehetőséget arra, hogy Oroszországot arra kényszerítse,  olyan béketárgyalásra, amely nem ukrán érdek.
 • Bebizonyosodott az orosz fegyverek és haditechnika felsőbbrendűségét a NATO fegyverekkel szemben. Legutóbb az Egyesült Államok által biztosított Patriot rakétaütegek egyikének Oroszország által történő megsemmisítése erre a bizonyíték.Szinte minden olyan felszerelés, amelyet a Nyugat az ukránoknak tudott biztosítani, alacsonyabb szintű az orosz megfelelőjénél.
 • Az orosz hadseregnek bőséges lehetőség adódott, hogy tökéletesítse technikáit a NATO-erők legyőzésére, a drónhadviselés új területeire való bemerészkedésre és a geostacionárius műholdakról történő harctéri megfigyelésre.Ez kétségtelenül nagyon hasznos lesz mind a NATO-val szembeni fellépésben, mind pedig a jövőbeni fegyvereladások fellendítésében azon nem nyugati országok számára, amelyek meg akarnak szabadulni a nyugati elnyomástól és beavatkozástól.
 • Zelenszkij az USA-tól kapott fegyverek egy részét eladta mexikói drogkartelleknek, így az amerikai tisztviselőknek nem maradt más választásuk, mint becsukni a szemüket, és úgy tenni, mintha ez nem történt volna meg.Talán kénytelenek lesznek másfelé is nézni, mivel ezek a kartellek ezeket a fegyvereket használják fel arra, hogy egyre több amerikai várost és települést elfoglaljanak.
 • Példát mutatott más orosz zsidóknak, akik balszerencséjük miatt inkább Ukrajnában kötöttek ki, mint Oroszországban azzal, hogy szüleit Izrael egyik előkelő negyedébe telepítette át.De a feleségét maga mellett tartotta, ahol jó munkát végzett az ukrán lakosság demoralizálásával, mivel egyetlen európai bevásárlásra több pénzt pazarolt el, mint amennyit az ukránok többsége több életen át látott, és mindezt az amerikai adófizetők pénzéből.Keményen dolgozott azon is, hogy a nyugati tisztségviselőket rávegye, hogy nevetséges meséket ismételjenek el, például az orosz csapatok viagráját, hogy jobban meg tudják erőszakolni az ukrán nőket.
 • Zelenszkij néha óvatlan;Például rajtakapták, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (volt KGB) munkatársait nevezte ki az ukrán védelmi szervezeten belüli kényes posztokra, bár nem világos, hogy az ukrán igazságszolgáltatásból ami megmaradt képes lesz-e vádat emelni ellene.
 • Egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t egy zugzwangba helyezte.Ez egy sakk kifejezés olyan helyzetekre, amikor a játékos több lépés közül választhat, amelyek mindegyike vereséghez vezet.Az USA és a NATO vagy folytathatja Ukrajna támogatását, vagy abbahagyhatja Ukrajna támogatását;mindkét esetben veszíteni fognak.
 • Talán a legnagyobb teljesítménye az volt, hogy segített Oroszországnak elfordulni ellenséges nyugati szomszédaitól, valamint Ázsia, Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika baráti országai felé, megszakította a Nyugathoz fűződő gazdasági, pénzügyi és kulturális kapcsolatait, és megszabadult nyugati hatásoktól. Megingathatatlan támogatása az ukrán náciknak, akiknek emblémái, jelvényei és jelszavai a náci Németországot idézik, és hőseik a náci kollaboránsok, valamint a nyugattól kapott pazar támogatás, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy szemet hunynak fasiszta hajlamuk előtt. Tekintettel az oroszokra, a Nyugat mint egzisztenciális ellenségük: egy fasiszta, rasszista entitás, amely elhatározta, hogy elpusztítja Oroszországot, de túl gyenge és gyáva ahhoz, hogy ezt a feladatot maguk végezzék el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(4224) Vlagyimir Zelenszkij

 1. A MoA vicckategória lett, már humorosan nyomja az Orosz propagandát, nem is tudom hogy került ide 🙂 Néhány hülyeség: „geostacionárius műholdakról történő harctéri megfigyelésre” – 36e km-ről az idöjárást lehet látni, meg a felhőket, a katonai megfigyelés LEO, azaz 500km vagy az alatti pályán keringő műholdakról történik. Másik „orosz fegyverek és haditechnika felsőbbrendűségét” – a CCCP idején ez még igaz is lehetett volna, azóta az orosz egyetemek, fejlesztő intézetek be lettek szántva, olaj/gáz/alumíni megy. A drónokat Irántól veszik, a lőszert megy észak-Koreától. A saját eszközök nyugati alkatrészekből épülnek fel, technológia szinten a béka segge, sajnos. Régen volt neve a szovjet egyetemeknek, tudósoknak, ma sehol senki, aki tehett elment rég. Sorolhatnám még fentről…
  Na nem vagyok oda Zelenszkijért, nehogy azt gondoljátok, sőt! De ez a fenti hülyeség áradat mosolyra fakaszt 🙂

 2. Néminemű elfogultságot és tárgyi tévedést vélek felfedezni a cikkben az oroszok felé, de több propagandisztikus megállapítása sajnos közel áll a valósághoz, pl fekete piacra kerülő NATO fegyverek…

 3. „Hazája lakossága csaknem felére csökkent, egy része Oroszországba költözött, orosz állampolgárok lettek, és produktívan beilleszkedtek az orosz társadalomba, míg a többi az Európai Unióba került, jelentős terhet róva az uniós országok jóléti költségvetésére.”

  LOL, aki a ruszkikhoz menekült az produktív lesz egyből, aki nyugatra megy az nem lesz produktív, hanem teher a gazdaságnak. 🙂

 4. 3. Tibor bá, nyilvánvalóan ez a Te oldalad, azt teszel ki amit akarsz, ki is tilthatsz bárkit, nem kétség. Viszont az „Értelmes emberek vitafóruma..” alcímhez, szerény véleményem szerint méltatlan a fenti MoA megmosolyogtató cikke, ezt lássuk be. Keveri a valóst a valótlannal, bevett gyakorlat alapján, átlátszó módon próbál propagandát tolni a tanulatlan embereknek, kik nagy része ezt be is nyalja emiatt. Ezt tanítják hogy kell. Ilyenek lennénk itt mi? Nem gondolom, a kritikus, analitikus gondolkodás, napjainkban a legfontosabb.

 5. Ukrajna: Egyre rosszabbá vált a helyzet, rohanunk a konfliktus felé – Nógrádi György
  https://www.youtube.com/watch?v=LVwoV0VJ5Gc
  Nógrádi szerint a helyzet egyre rosszabb és sodródunk a konfliktus felé.Tegnap a Hír tv-n aza fiatalabb biz. politikai szakértő (nem jut eszembe a neve) azt mondta egy műsorban röviden :hogy a taktikai atomfegyverek telepítése semmi , a 3 világháborúra kicsi az esély
  Amúgy azt is mondta hogy Putyin nyilatkozott hogy kevés a fegyverük és a lőszer,tehát hiány van.Ne kövezzetek meg nem tudom igaz e, nem tudom leellenőrizni, de állítólag Putyin mondta egy beszédében.
  Érdekességként írtam hogy érdemes meghallgatni hogy a Nógrádi most pesszimista a másik manusz meg optimista.
  Mondjuk az érdekes lenne ha a lengylek belépnének a háborúba.Gyerekek újabb fordulat jöhet , teljesen mint egy izgi akciófilmben 😀 Valószínű hogy nem lépnek be, de mi van ha igen 😀

 6. Re:5 Andrew
  „kevés a fegyverük és a lőszer,tehát hiány van.”
  Klasszikus nem Volvót osztogatnak, hanem Moszkvicsokat fosztogatnak média elferdítés. Precíziós lőszerből van hiány, hiszen az oroszok nem tudnak elég mosógép chipet, és svéd traffipax kamerát lopni, és lassan más az összes gyalásó is elfogyott, amire rá lehet drótozni a vezérlést. 😉
  Buta lőszerből szerintem most porolták le a 80-es évekbeli készletet, ebből eszeveszett mennyiség van még nekik, amiből keveset tudnak gyártani az a modernebb és drágább fegyverek.

 7. Ha felsőbbrendűek az orosz fegyverek, akkor 1 év után miért kell beássák magukat az oroszok?

 8. Re:8 Manyika
  Azért, mert nem felsőbbrendűek, max 1-2 típus, és ezzel nem lehet háborút nyerni.
  Pl a Kindzsal telibe tudja verni a mrd dolláros Patriotot, miközben a NATO-nak nincs hasonló fegyvere.

 9. 6. andrew
  Igen Putyin mondta, de nem pontosan azt, amit a mainstream lehoz.
  A hazai katonai blogerekkel volt találkozója, ahol a drónok és a precíziós lőszerek kis mennyiségéről/hiányáról beszélt. Már csak ha pontosak akarunk lenni.

  8. manyika
  Nem felsőbbrendű egyik sem, ez mese. Generációs technikák vannak és ahhoz kapcsolódó megfelelő eljárásrendek, ha a kettő szinkronban van, akkor nem fogod érezni a különbséget egy harmadik vagy negyedik generációs fegyver között, ha épp telibever.
  A háború elhúzásának más oka van, semmi köze a rendszerben lévő haditechnikához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük