2016-04-08 nap bejegyzései

(1859) Fagyálló a borban – avagy látlelet a magyar bíróságokról

Tibor bá’ online

 

~p001Gondolom mindenki hallott róla, de csak röviden: Egy gazda pincéjébe „valaki” tudtán kívül bejárt és folyamatosan lopta a borát. A gazda egy idő után nagyon megunta a lopást, ezért a borhoz fagyállót öntött. A következő alkalommal a bort lopó alaposan beszívott, hazament, rosszul lett, de a rokonok nem hívtak orvost, mert azt hitték, hogy csak részeg. Mire rájöttek, hogy az alkoholon kívül más baj is lehet, már késő volt, a tolvaj elhunyt. Ezért a gazda a bíróságtól kapott 8 év börtönt. Ezzel párhuzamosan egy halálos kimenetelű közlekedési baleset okozója másfél évet kapott. Engem a 8 év felháborít.

Saját házamon belül miért nincs jogom bármit önteni bármibe, bármilyen szándékkal? Miért kell nekem óvni egy bujkáló tolvaj testi épségét, akit személyesen nem is ismerek, és aki folyamatosan követ el bűncselekvést? Miért nem viselheti tettéért a felelősséget egy bűnöző? Miért kell a leendő bűnözőkkel közölni azt, hogy nyugodtan bűnözzenek, a meglopottnak kötelessége vigyázni az épségére, még látatlanban is?

Ezeket a kérdéseket a létező szocializmusban is feltehettem volna, ezért teljesen érthetetlen, hogy a kapitalizmusban, ahol a magántulajdon szentség, egy ilyen súlyosan hibás ítélet.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________